20.10.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 284/27


DECIZIA (UE) 2016/1859 A CONSILIULUI

din 13 octombrie 2016

privind o Reuniune socială tripartită la nivel înalt pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă și de abrogare a Deciziei 2003/174/CE

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 352,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere aprobarea Parlamentului European,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)

Articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) prevede că unul dintre obiectivele Uniunii este de a lua măsuri în direcția unei economii sociale de piață cu un grad ridicat de competitivitate, care tinde spre ocuparea deplină a forței de muncă și spre progres social.

(2)

În conformitate cu articolul 9 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), în definirea și punerea în aplicare a politicilor și activităților sale, Uniunea trebuie să țină seama de dimensiunea socială a acestora, în special de cerințele privind promovarea unui nivel ridicat al ocupării forței de muncă, garantarea unei protecții sociale corespunzătoare, combaterea excluziunii sociale, precum și de cerințele privind un nivel ridicat de educație, formare și protecție a sănătății umane.

(3)

În conformitate cu articolul 152 din TFUE, Uniunea recunoaște și promovează rolul partenerilor sociali la nivelul său și facilitează dialogul dintre aceștia, respectându-le totodată autonomia. Pentru a promova o concertare la nivel înalt cu partenerii sociali europeni privind strategia globală stabilită de Consiliul European de la Lisabona din 23 și 24 martie 2000, Decizia 2003/174/CE a Consiliului (1) a instituit o Reuniune socială tripartită la nivel înalt pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă (denumită în continuare „Reuniunea la nivel înalt”). Reuniunea la nivel înalt este acum recunoscută în articolul 152 din TFUE drept o componentă integrantă a dialogului social la nivelul Uniunii.

(4)

Uniunea și statele sale membre s-au angajat să coopereze în cadrul unei strategii integrate concepute pentru a stimula potențialul Uniunii de creștere economică și de ocupare a forței de muncă în perioada 2010-2020, și anume Strategia Europa 2020 (denumită în continuare „Strategia Europa 2020”). Strategia Europa 2020 urmărește o coordonare sporită între politicile naționale și cele ale Uniunii. De asemenea, Uniunea a recunoscut necesitatea de a îmbunătăți asumarea de către partenerii sociali a Strategiei Europa 2020 și participarea la aceasta, pentru a permite partenerilor sociali să contribuie în mod activ la implementarea obiectivelor strategiei.

(5)

Regulamentul (UE) nr. 1175/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (2) subliniază că partenerii sociali trebuie să fie implicați în cadrul semestrului european cu privire la principalele elemente de politică, după caz, în conformitate cu dispozițiile TFUE și cu dispozițiile juridice și politice naționale.

(6)

În concluziile sale din 28 iunie 2013, Consiliul European a constatat că dimensiunea socială a uniunii economice și monetare ar trebui să fie consolidată și a subliniat în acest context rolul esențial al partenerilor sociali și al dialogului social. În consecință, Comisia, în Comunicarea sa din 2 octombrie 2013 intitulată „Consolidarea dimensiunii sociale a uniunii economice și monetare”, a abordat problema promovării dialogului social la nivel național și la nivelul Uniunii, a anunțat o propunere de revizuire a Deciziei 2003/174/CE și a indicat faptul că Reuniunea la nivel înalt reprezintă o oportunitate pentru implicarea partenerilor sociali în procesul semestrului european.

(7)

De la instituirea sa prin Decizia 2003/174/CE, Reuniunea socială tripartită la nivel înalt și-a îndeplinit rolul esențial de a permite o concertare la nivel înalt. Aceasta a contribuit în mod pozitiv la dezvoltarea dialogului social la nivelul Uniunii în cadrul Strategiei de la Lisabona în perioada 2000-2010 și în cadrul Strategiei Europa 2020.

(8)

În declarația lor comună din 24 octombrie 2013 privind implicarea partenerilor sociali în guvernanța economică europeană, semnată de Confederația Sindicatelor Europene (CES) din partea lucrătorilor și de Confederația întreprinderilor europene (BUSINESSEUROPE), de Centrul European al Întreprinderilor cu Participare Publică (CEEP) și de Uniunea Europeană a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (UEAPME) din partea patronatului, partenerii sociali la nivel european au solicitat un proces coerent de consultare a partenerilor sociali în contextul semestrului european și și-au confirmat sprijinul pentru Reuniunea la nivel înalt.

(9)

Misiunile și componența Reuniunii la nivel înalt ar trebui să fie adaptate pentru a lua în considerare modificările instituționale introduse de Tratatul de la Lisabona, în special crearea funcției de președinte al Consiliului European, astfel cum se prevede la articolul 15 din TUE.

(10)

Prezenta decizie nu aduce atingere organizării și funcționării sistemelor naționale de relații industriale și de dialog social.

(11)

Pentru adoptarea prezentei decizii, TFUE nu prevede competențe, altele decât cele de la articolul 352 din TFUE.

(12)

Decizia 2003/174/CE ar trebui, în consecință, să fie abrogată,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Misiune

În conformitate cu TFUE și TUE și având în vedere competențele instituțiilor și ale organelor Uniunii, misiunea care revine Reuniunii sociale tripartite la nivel înalt pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă este de a asigura concertarea continuă între Consiliul European, Consiliu, Comisie și partenerii sociali. Reuniunea la nivel înalt va oferi partenerilor sociali la nivel european posibilitatea să contribuie, în contextul dialogului lor social, la diversele componente ale strategiei Uniunii pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă. Reuniunea la nivel înalt contribuie la facilitarea sinergiilor dintre acțiunile Consiliului European, ale Consiliului, ale Comisiei și ale partenerilor sociali care urmăresc promovarea creșterii economice, a unui nivel ridicat de ocupare a forței de muncă, a garanției unei protecții sociale adecvate, a combaterii excluziunii sociale și a unui nivel ridicat de educație, formare și protecție a sănătății umane. În acest scop, Reuniunea la nivel înalt se sprijină pe activitatea și discuțiile anterioare dintre Consiliu, Comisie și partenerii sociali în diferite forumuri de concertare pe probleme economice, sociale și de ocupare a forței de muncă.

Articolul 2

Componența

(1)   Reuniunea la nivel înalt se compune din președinții Consiliului European și Comisiei, și, reprezentată la nivelul cel mai înalt, președinția în exercițiu a Consiliului, cele două președinții următoare ale Consiliului și partenerii sociali. Participă de asemenea la Reuniunea la nivel înalt miniștrii care fac parte din cele trei președinții ale Consiliului, precum și comisarul responsabil cu ocuparea forței de muncă și afacerile sociale. În funcție de agenda întâlnirii, pot fi invitați să participe la Reuniunea la nivel înalt și alți miniștri aparținând celor trei președinții ale Consiliului, precum și alți comisari.

(2)   Reprezentanții partenerilor sociali se împart în două delegații egale ca număr, alcătuite fiecare din 10 reprezentanți ai lucrătorilor și, respectiv, 10 reprezentanți ai patronatului, ținând seama de necesitatea de a asigura o participare echilibrată a bărbaților și femeilor.

(3)   Fiecare delegație este alcătuită din reprezentanți ai organizațiilor interprofesionale europene, reprezentând fie interese generale, fie interese mai specifice ale personalului de supraveghere și de conducere și ale întreprinderilor mici și mijlocii la nivel european.

Coordonarea tehnică a delegației lucrătorilor se realizează de către Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), iar cea a delegației patronatului de către Confederația întreprinderilor europene (BUSINESSEUROPE). CES și BUSINESSEUROPE se asigură că opiniile exprimate de organizațiile specifice și sectoriale sunt pe deplin reflectate în contribuțiile lor și, dacă este cazul, includ în delegațiile lor reprezentanți ai unora dintre aceste organizații.

Articolul 3

Pregătirea

(1)   Agenda reuniunii la nivel înalt se stabilește în comun de către Consiliu, Comisie și organizațiile interprofesionale ale lucrătorilor și patronatului care participă la lucrările reuniunii la nivel înalt. În acest scop, au loc reuniuni pregătitoare între Consiliu, Comisie, CES și BUSINESSEUROPE.

(2)   Subiectele de pe agendă se discută în cadrul Consiliului, reunit în formațiunea „Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori”, pe baza contribuțiilor din partea grupurilor de pregătire, dacă este cazul.

(3)   Comisia asigură secretariatul reuniunii la nivel înalt. În special, secretariatul este responsabil pentru distribuirea documentelor în timp util. În scopul pregătirii și organizării reuniunilor, secretariatul Reuniunii la nivel înalt stabilește contacte corespunzătoare cu CES și BUSINESSEUROPE, care răspund fiecare de coordonarea delegațiilor lor.

Articolul 4

Funcționarea

(1)   Reuniunea la nivel înalt se întrunește cel puțin de două ori pe an. Întrunirile se desfășoară înainte de reuniunile de primăvară și, respectiv, de toamnă ale Consiliului European.

(2)   Reuniunea la nivel înalt este coprezidată de președintele Consiliului European și de președintele Comisiei, cu participarea președinției în exercițiu a Consiliului.

(3)   Reuniunile la nivel înalt sunt convocate, din proprie inițiativă, de către cei doi copreședinți, cu consultarea partenerilor sociali.

(4)   Președintele Consiliului European informează Consiliul European cu privire la discuțiile și rezultatele Reuniunii la nivel înalt.

Articolul 5

Informarea

Copreședinții realizează un rezumat al discuțiilor din cadrul Reuniunii la nivel înalt pentru a informa formațiunile relevante ale Consiliului, Parlamentul European, precum și publicul general.

Articolul 6

Abrogare

Decizia 2003/174/CE se abrogă începând cu 21 octombrie 2016.

Articolul 7

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Luxemburg, 13 octombrie 2016.

Pentru Consiliu

Președintele

J. RICHTER


(1)  Decizia 2003/174/CE a Consiliului din 6 martie 2003 de instituire a unui Summit social tripartit pentru dezvoltare și ocuparea forței de muncă (JO L 70, 14.3.2003, p. 31).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1175/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1466/97 al Consiliului privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice (JO L 306, 23.11.2011, p. 12).