29.10.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 283/3


REGULAMENTUL (UE) 2015/1940 AL COMISIEI

din 28 octombrie 2015

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de scleroți ai ergotului în anumite cereale neprelucrate și dispozițiile referitoare la monitorizare și rapoarte

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare pentru contaminanții din alimente (1), în special articolul 2 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei (2) stabilește niveluri maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare.

(2)

Grupul științific pentru contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM) din cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adoptat un aviz privind alcaloizii ergotului din produsele alimentare și hrana pentru animale (3). Grupul CONTAM a stabilit o doză acută de referință a grupului de 1 μg/kg greutate corporală („g.c.”) și doză zilnică tolerabilă a grupului de 0,6 μg/kg g.c.

(3)

Prezența alcaloizilor ergotului în boabele de cereale este, într-o anumită măsură, legată de prezența scleroților ergotului în aceste boabe. Această relație nu este absolută, întrucât alcaloizii ergotului pot să fie prezenți și în praful scleroților ergotului, adsorbit pe boabele de cereale. Prin urmare, este important să se stabilească într-o primă etapă niveluri maxime pentru scleroții ergotului, urmând apoi să se colecteze date suplimentare privind prezența alcaloizilor ergotului în cereale și în produsele pe bază de cereale. Cu toate acestea, este recunoscut faptul că respectarea nivelului maxim de scleroți ai ergotului nu garantează în mod necesar siguranța produselor alimentare sub aspectul prezenței alcaloizilor ergotului. Prin urmare, autoritățile competente pot lua măsurile necesare, în conformitate cu articolul 14 alineatul (8) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (4), pentru a impune restricții privind introducerea pe piață a unui produs alimentar sau pentru a dispune retragerea sa de pe piață, dacă se constată că produsul alimentar este periculos din cauza nivelului de alcaloizi ai ergotului, în pofida respectării nivelului maxim de scleroți ai ergotului.

(4)

Este necesar să se precizeze în ce stadiu al comercializării ar trebui să se aplice nivelurile maxime ale scleroților ergotului, întrucât operațiunile de curățire și sortare pot reduce prezența scleroților ergotului. Este adecvat ca nivelurile maxime ale scleroților ergotului pe boabele de cereale să se aplice în aceleași stadii ale comercializării ca și în cazul altor micotoxine.

(5)

Experiența legată de punerea în aplicare a Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 indică faptul că este oportun să se clarifice termenul de „prelucrare primară”, în special în ceea ce privește sistemele de prelucrare și producție integrate și în ceea ce privește perierea.

(6)

Este important să se colecteze date privind prezența alcaloizilor ergotului în cereale și în produsele pe bază de cereale, pentru a stabili relația dintre prezența alcaloizilor ergotului și prezența scleroților ergotului. Constatările privind alcaloizii ergotului ar trebui raportate până la 30 septembrie 2016, pentru a permite stabilirea unor niveluri maxime adecvate și realizabile ale alcaloizilor ergotului, care să asigure un nivel înalt de protecție a sănătății umane.

(7)

Deși este important să se continue aplicarea de măsuri preventive, pentru a evita și reduce contaminarea cu ocratoxina A, nu este necesar să se raporteze în fiecare an cu privire la constatări, la rezultatele investigațiilor și la progresele înregistrate în aplicarea măsurilor de prevenire. Este oportun să se actualizeze dispozițiile referitoare la monitorizare și rapoarte, conform prevederilor articolului 9 din Regulamentul (CE) nr. 1881/2006.

(8)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 ar trebui modificat în consecință.

(9)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 9 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 9

Monitorizare și raportare

(1)   Statele membre monitorizează nivelurile de nitrați din legumele care pot conține niveluri importante, în special legumele cu frunze verzi, și comunică EFSA rezultatele cu regularitate.

(2)   Statele membre comunică Comisiei o sinteză a rezultatelor privind aflatoxinele, obținute în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 884/2014 al Comisiei (5), și raportează către EFSA datele privind incidența diferitelor substanțe vizate.

(3)   Statele membre și organizațiile profesionale ale părților interesate comunică anual Comisiei rezultatele anchetelor efectuate și progresele înregistrate în ceea ce privește aplicarea măsurilor de prevenire destinate evitării unei contaminări cu deoxinivalenol, zearalenon, fumonisin B1 și B2, toxinele T-2 și HT-2. Comisia pune aceste rezultate la dispoziția statelor membre. Datele conexe referitoare la incidență se comunică EFSA.

(4)   Statelor membre și organizațiilor profesionale ale părților interesate li se recomandă cu tărie să monitorizeze prezența alcaloizilor ergotului în cereale și în produsele pe bază de cereale.

Statelor membre și organizațiilor profesionale ale părților interesate li se recomandă cu tărie să raporteze către EFSA rezultatele privind alcaloizii ergotului, până la 30 septembrie 2016. Aceste rezultate includ date privind incidența și informații specifice privind relația dintre prezența scleroților ergotului și nivelul diferiților alcaloizi ai ergotului.

Comisia pune aceste rezultate la dispoziția statelor membre.

(5)   Pot fi raportate către EFSA date privind incidența altor contaminanți decât cei menționați la alineatele (1)-(4), colectate de statele membre și organizațiile profesionale ale părților interesate.

(6)   Datele privind incidența sunt transmise către EFSA în formatul de transmitere a datelor al EFSA, în conformitate cu cerințele Orientărilor EFSA privind descrierea standard a eșantioanelor (Standard Sample Description, SSD) de alimente și hrană pentru animale (6) și cu cerințele specifice suplimentare de raportare ale EFSA pentru anumiți contaminanți. Datele privind incidența, provenite de la organizațiile profesionale ale părților interesate, pot fi furnizate EFSA, dacă este cazul, într-un format de transmitere a datelor simplificat, definit de EFSA.

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 884/2014 al Comisiei din 13 august 2014 de impunere a unor condiții speciale aplicabile importurilor din anumite țări terțe de anumite produse de hrană pentru animale și alimente din cauza riscului de contaminare cu aflatoxine și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1152/2009 (JO L 242, 14.8.2014, p. 4)."

(6)  http://www.efsa.europa.eu/en/datex/datexsubmitdata.htm”"

2.

Anexa se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 28 octombrie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 37, 13.2.1993, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (JO L 364, 20.12.2006, p. 5).

(3)  Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar al EFSA (CONTAM); Scientific Opinion on Ergot alkaloids in food and feed (Aviz științific privind alcaloizii ergotului din produsele alimentare și hrana pentru animale). EFSA Journal 2012; 10(7):2798. [158 p.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2798. Disponibil online: www.efsa.europa.eu/efsajournal

(4)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).


ANEXĂ

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se modifică după cum urmează:

1.

La secțiunea 2, se adaugă următoarea intrare 2.9:

„2.9

Scleroți ai ergotului și alcaloizi ai ergotului

 

2.9.1.

Scleroți ai ergotului

 

2.9.1.1.

Cereale neprelucrate (18), cu excepția porumbului și a orezului

0,5 g/kg (1)

2.9.2.

Alcaloizi ai ergotului (2)

 

2.9.2.1.

Cereale neprelucrate (18), cu excepția porumbului și a orezului

 (3)

2.9.2.2.

Produse rezultate din măcinarea cerealelor, altele decât produsele rezultate din măcinarea porumbului și a orezului

 (3)

2.9.2.3.

Pâine (inclusiv produse de panificație), produse de patiserie, biscuiți, batoane cu cereale, cereale pentru micul dejun și paste făinoase

 (3)

2.9.2.4.

Produse alimentare pe bază de cereale destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică

 (3)

2.

Nota de subsol 18 se înlocuiește cu următorul text::

„(18)

Nivelul maxim se aplică cerealelor neprelucrate, introduse pe piață pentru prelucrare primară.

«Prelucrare primară» înseamnă orice tratament fizic sau termic, altul decât uscarea, aplicat bobului sau suprafeței acestuia. Operațiunile de curățare, inclusiv perierea, de sortare și de uscare nu sunt considerate a fi «prelucrare primară», în măsura în care boabele rămân în întregime intacte după curățare și sortare.

«Periere» înseamnă curățarea cerealelor, printr-o periere și/sau frecare viguroasă.

În cazul în care perierea se aplică în prezența scleroților ergotului, cerealele trebuie să fie supuse unei prime etape de curățare, înaintea perierii. Perierea efectuată în combinație cu utilizarea unui aspirator de praf este urmată de o sortare în funcție de culoare, înainte de măcinare.

«Sisteme de producție și prelucrare integrate» înseamnă sisteme care permit curățarea, sortarea și prelucrarea în aceeași unitate a tuturor loturilor de cereale primite. În astfel de sisteme de producție și prelucrare integrate, nivelul maxim se aplică cerealelor neprelucrate, după curățare și sortare, dar înainte de prelucrarea primară.

Operatorii din sectorul alimentar trebuie să asigure respectarea acestor dispoziții prin procedura lor HACCP, garantând instituirea și aplicarea unei proceduri de monitorizare eficace în acest punct critic de control.”


(1)  Prelevarea de eșantioane se efectuează în conformitate cu punctul B din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei (JO L 70, 9.3.2006, p. 12).

Analiza se efectuează prin examinare microscopică.

(2)  Suma celor 12 alcaloizi ai ergotului: ergocristină/ergocristinină; ergotamină/ergotaminină; ergocriptină/ergocriptinină; ergometrină/ergometrinină; ergosină/ergosinină; ergocornină/ergocorninină.

(3)  Pentru aceste categorii relevante de produse alimentare, trebuie avute în vedere, înaintea datei de 1 iulie 2017, niveluri maxime adecvate și realizabile, care să asigure un nivel înalt de protecție a sănătății umane.”