13.10.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 266/3


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/1829 AL COMISIEI

din 23 aprilie 2015

de completare a Regulamentului (UE) nr. 1144/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind acțiunile de informare și promovare referitoare la produsele agricole puse în aplicare pe piața internă și în țările terțe

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind acțiunile de informare și promovare referitoare la produsele agricole puse în aplicare pe piața internă și în țările terțe și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului (1), în special articolul 7 alineatul (2), articolul 11 alineatul (1), articolul 13 alineatul (1) al doilea paragraf și articolul 15 alineatul (8),

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (2), în special articolul 64 alineatul (6) litera (a) și articolul 66 alineatul (3) litera (d),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 a abrogat Regulamentul (CE) nr. 3/2008 al Consiliului (3) și stabilește noi norme în temeiul cărora acțiunile de informare și promovare referitoare la produsele agricole și la anumite produse alimentare pe bază de produse agricole, puse în aplicare în cadrul pieței interne sau în țări terțe, pot fi finanțate integral sau parțial din bugetul Uniunii.

(2)

Normele stabilite în prezentul regulament se referă în principal la programele simple, gestionate de statele membre. Pentru programele multinaționale, gestionate direct de Comisie, ar trebui să se aplice Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (4). Cu toate acestea, condițiile în care o organizație care formulează propuneri poate prezenta un program, prevăzute la articolul 1 din prezentul regulament, ar trebui să se aplice atât programelor simple, cât și celor multinaționale.

(3)

Articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 stabilește lista organizațiilor care formulează propuneri. Este necesar să se precizeze condițiile în care fiecare categorie de organizații care formulează propuneri poate prezenta o propunere privind cofinanțarea de către Uniune a unui program de informare și de promovare. Pentru a se asigura faptul că organizațiile care formulează propuneri sunt reprezentative pentru sectorul în cauză, trebuie să se precizeze nivelul de reprezentare necesar. Atunci când este posibil, ar trebui aplicată regula simplă de reprezentare a majorității sectorului.

(4)

Acțiunile de informare și de promovare cofinanțate de Uniune ar trebui să vizeze deschiderea unor noi piețe în țări terțe și ar trebui să fie realizate de o gamă mai largă de organizații. Pentru a încuraja concurența și pentru a asigura un acces cât mai larg cu putință la sistemul de promovare al Uniunii, ar trebui stabilite norme pentru a se asigura că o organizație nu primește sprijin pentru același program de promovare mai mult de două ori consecutiv.

(5)

În vederea selectării organismelor responsabile pentru implementarea programelor simple, organizațiile care formulează propuneri trebuie să asigure cel mai bun raport calitate-preț, evitând în același timp orice conflict de interese. În cazul în care organizația care formulează propunerea este un organism de drept public, în sensul articolului 2 alineatul (1) punctul 4 din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului (5), se vor aplica normele prevăzute în această directivă și transpuse în legislația națională.

(6)

Sistemul de promovare al Uniunii ar trebui să completeze și să consolideze sistemele puse în aplicare de statele membre și ar trebui să se concentreze pe un mesaj al Uniunii. În această privință, acțiunile de informare și de promovare cofinanțate de Uniune ar trebui să demonstreze că au o dimensiune specifică la nivelul Uniunii, pentru care trebuie stabilite criteriile necesare.

(7)

Până în prezent, în aproape două treimi din programele realizate în cadrul pieței interne, numai statul membru de origine a fost vizat de organizațiile care formulează propuneri. În plus, originea produselor poate fi acum vizibilă pe materialele de informare și de promovare, în anumite condiții. Pentru a se asigura o reală valoare adăugată la nivelul Uniunii, piețele vizate de programele cofinanțate de Uniune și realizate pe piața internă ar trebui extinse și nu ar trebui să se limiteze la statul membru de origine al organizației care formulează propunerea, cu excepția cazului în care programele transmit un mesaj privind sistemele europene de calitate sau practicile alimentare adecvate în conformitate cu Cartea albă a Comisiei Europene referitoare la o strategie privind problemele de sănătate legate de alimentație, excesul de greutate și obezitate (6).

(8)

Pentru a se evita orice suprapuneri cu acțiunile de promovare finanțate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (7), este necesar să se excludă de la finanțarea în temeiul prezentului regulament programele care au doar un impact local și să se favorizeze programele care vor funcționa la o scară semnificativă, în special pe piața internă, în ceea ce privește acoperirea transfrontalieră.

(9)

Acțiunile de informare și de promovare cofinanțate de Uniune nu ar trebui să vizeze mărci comerciale sau originea produselor, ci ar trebui să transmită un mesaj al Uniunii. În acest sens, acțiunile de informare și de promovare de pe piața internă care acoperă un sistem menționat la articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 ar trebui să transmită un mesaj privind caracteristicile sau garanțiile oferite de aceste sisteme, care vizează în special creșterea nivelului de cunoaștere și de recunoaștere a sistemelor de calitate ale Uniunii.

(10)

În vederea informării consumatorilor, ar trebui să se precizeze că orice informații referitoare la impactul unui produs asupra sănătății trebuie să aibă o bază științifică recunoscută și trebuie să fie în conformitate cu anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (8) sau să fie acceptate de către autoritățile naționale competente responsabile cu sănătatea publică în țara în care sunt realizate operațiunile.

(11)

Având în vedere natura specifică a măsurilor de promovare, ar trebui stabilite norme privind eligibilitatea costurilor suportate de beneficiar pentru implementarea programului.

(12)

Programele simple ar trebui finanțate pe baza Regulamentului (UE) nr. 1306/2013. Articolul 19 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei (9) prevede că cheltuielile aferente garanțiilor ar trebui suportate de partea care constituie garanția. În conformitate cu articolul 126 alineatul (3) al doilea paragraf litera (a) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, care ar trebui să se aplice în cazul programelor multinaționale, costurile legate de o garanție de prefinanțare depusă de beneficiarul grantului ar trebui să fie considerate eligibile pentru finanțare din partea Uniunii. Pentru a se asigura un tratament egal al programelor simple și al programelor multinaționale, ambele putând fi prezentate de aceleași organizații care formulează propuneri, ar trebui să se adopte o derogare de la articolul 19 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 907/2014 și să se permită eligibilitatea pentru finanțare din partea Uniunii a costurilor aferente garanțiilor.

(13)

Pentru a se proteja în mod eficient interesele financiare ale Uniunii, ar trebui adoptate măsuri adecvate de combatere a fraudei și a neglijențelor grave. În acest scop, ar trebui stabilite sancțiuni administrative ținând cont de principiul eficacității, de cel al disuasiunii și de cel al proporționalității. Sancțiunile administrative în temeiul prezentului regulament ar trebui considerate suficient de disuasive pentru a descuraja neconformitatea intenționată.

(14)

Din motive de claritate și de securitate juridică, Regulamentul (CE) nr. 501/2008 al Comisiei (10) de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 ar trebui abrogat. Cu toate acestea, regulamentul respectiv ar trebui să se aplice în continuare în ceea ce privește programele care au fost selectate în conformitate cu dispozițiile sale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Condițiile în care o organizație care formulează propuneri poate prezenta un program simplu sau multinațional

(1)   Organizațiile care formulează propuneri, astfel cum sunt menționate la articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014, pot înainta o propunere de program de informare și de promovare, cu condiția ca ele să fie reprezentative pentru sectorul sau produsul în cauză, după cum urmează:

(a)

organizațiile profesionale sau interprofesionale stabilite într-un stat membru sau la nivelul Uniunii, astfel cum se menționează la articolul 7 alineatul (1) literele (a) și, respectiv, (b) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014, sunt considerate a fi reprezentative pentru sectorul vizat de program:

(i)

dacă reprezintă o proporție de cel puțin 50 % din numărul de producători sau 50 % din volumul sau din valoarea producției comercializabile a produsului (produselor) sau a sectorului în cauză, în statul membru respectiv sau la nivelul Uniunii; sau

(ii)

dacă este o organizație interprofesională recunoscută de statul membru în conformitate cu articolul 158 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (11) sau cu articolul 16 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (12);

(b)

un grup, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (13) și menționat la articolul 7 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014, este considerat reprezentativ pentru denumirea protejată în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 și vizată de program dacă grupul reprezintă cel puțin 50 % din volumul sau din valoarea producției comercializabile a produsului sau produselor cu denumire protejată;

(c)

o organizație de producători sau o asociație de organizații de producători, astfel cum se menționează la articolul 7 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014, este considerată reprezentativă pentru produsul (produsele) sau sectorul vizat(e) de program dacă este recunoscută de statul membru în cauză în conformitate cu articolul 154 sau 156 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 sau cu articolul 14 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013;

(d)

cu excepția programelor desfășurate după pierderea încrederii consumatorilor, un organism din sectorul agroalimentar, astfel cum se menționează la articolul 7 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014, este reprezentativ pentru sectorul (sectoarele) vizat(e) de program dacă printre membrii săi se numără reprezentanți ai sectorului sau produsului (produselor) respectiv(e).

(2)   Prin derogare de la alineatul (1) litera (a) punctul (i) și litera (b), pot fi acceptate praguri mai mici dacă organizația care formulează propunerea demonstrează în propunerea prezentată că există circumstanțe specifice, incluzând dovezi privind structura pieței, care ar justifica tratarea organizației care formulează propunerea ca fiind reprezentativă pentru produsul (produsele) sau sectorul în cauză.

(3)   Organizația care formulează propunerea dispune de resursele tehnice, financiare și profesionale necesare pentru realizarea în mod eficace a programului.

(4)   O organizație care formulează propuneri nu poate beneficia de mai mult de două ori consecutiv de sprijin pentru programe de informare și de promovare privind același produs sau sistem, realizate pe aceeași piață geografică.

Articolul 2

Selectarea organismelor responsabile cu implementarea programelor simple

(1)   Organizațiile care formulează propuneri trebuie să selecteze organismele responsabile cu implementarea programelor simple care să asigure cel mai bun raport calitate-preț. În cadrul acestui proces de selecție, ele trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a preveni orice situație în care implementarea imparțială și obiectivă a programului este compromisă din motive care implică un interes economic, o afinitate politică sau națională, legături de familie sau emoționale sau orice alt interes comun („conflict de interese”).

(2)   În cazul în care organizația care formulează propuneri este un organism de drept public, în sensul articolului 2 alineatul (1) punctul 4 din Directiva 2014/24/UE, ea trebuie să selecteze organismele responsabile cu implementarea programelor simple în conformitate cu legislația națională care transpune directiva menționată.

Articolul 3

Eligibilitatea programelor simple

(1)   Pentru a fi eligibile, programele simple trebuie:

(a)

să respecte legislația Uniunii care reglementează produsele în cauză și comercializarea acestora;

(b)

să aibă o amploare semnificativă, în special în ceea ce privește impactul transfrontalier măsurabil preconizat. În cadrul pieței interne, aceasta înseamnă că un program este implementat în cel puțin două state membre, cu un buget alocat în mod coerent, ținând seama în special de dimensiunile respective ale pieței din fiecare stat membru în cauză, sau că este implementat într-un singur stat membru, dacă respectivul stat membru este diferit de statul membru de origine al organizației (organizațiilor) care formulează propunerea. Această cerință nu se aplică programelor care transmit un mesaj referitor la sistemele de calitate ale Uniunii menționate la articolul 5 alineatul (4) literele (a), (b) și (c) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 și programelor care transmit un mesaj referitor la practicile alimentare adecvate;

(c)

să aibă o dimensiune la nivelul Uniunii, în ceea ce privește atât conținutul mesajului, cât și impactul, în special să furnizeze informații privind standardele de producție europene, calitatea și siguranța produselor alimentare europene și cultura și practicile alimentare europene, să promoveze imaginea produselor europene pe piața internă și pe piețele internaționale, să crească gradul de cunoaștere a produselor și a logourilor europene în rândul publicului larg și în cadrul întreprinderilor comerciale. Acest lucru înseamnă, în special pentru un program de pe piața internă care acoperă unul sau mai multe sisteme menționate la articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014, că trebuie să se concentreze asupra acestui (acestor) sistem(e) în cadrul mesajului său principal privind Uniunea. Atunci când, în programul respectiv, unul sau mai multe produse ilustrează sistemul (sistemele) în cauză, acesta/acestea se prezintă sub forma unui mesaj secundar în raport cu mesajul principal privind Uniunea;

(2)   În plus, dacă un mesaj transmis de un program se referă la informații privind impactul asupra sănătății, acest mesaj trebuie:

(a)

în cadrul pieței interne, să fie în conformitate cu anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 sau să fie acceptat de autoritatea națională responsabilă cu sănătatea publică în statul membru în care sunt realizate operațiunile;

(b)

în țări terțe, să fie acceptat de autoritatea națională responsabilă cu sănătatea publică în țara în care sunt realizate operațiunile.

Articolul 4

Costurile programelor simple care sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii

(1)   Costurile eligibile pentru finanțare din partea Uniunii sunt costuri care îndeplinesc toate criteriile următoare:

(a)

sunt suportate efectiv, în decursul implementării programului, de organizația care formulează propunerea, cu excepția costurilor legate de rapoartele finale și de evaluare;

(b)

sunt indicate în bugetul general estimat al programului;

(c)

sunt necesare pentru implementarea programului care face obiectul cofinanțării;

(d)

sunt identificabile și verificabile, fiind în special înregistrate în evidențele contabile ale organizației care formulează propunerea și determinate în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile în statul membru în care este stabilită organizația care formulează propunerea;

(e)

respectă cerințele legislației fiscale și sociale aplicabile;

(f)

sunt rezonabile, justificate și respectă principiul bunei gestiuni financiare, în special în ceea ce privește economia și eficiența.

(2)   Cererea de propuneri menționată la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 precizează categoriile de costuri considerate eligibile pentru finanțare din partea Uniunii.

Cu toate acestea, următoarele categorii de costuri sunt eligibile:

(a)

prin derogare de la articolul 19 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 907/2014, costurile legate de garanția de prefinanțare furnizată de o bancă sau de o instituție financiară și depusă de organizația care formulează propunerea, în cazul în care garanția este obligatorie în conformitate cu articolul 15 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014;

(b)

costurile legate de auditurile externe, în cazul în care respectivele audituri sunt obligatorii pentru a sprijini cererile de plată;

(c)

costurile cu personalul, limitate la salarii, cheltuieli de asigurări sociale și alte costuri incluse în remunerarea personalului alocat pentru implementarea programului, care derivă din legislația națională aplicabilă sau din contractul de muncă, costurile cu persoanele fizice care lucrează în baza unui contract încheiat direct cu organizația care formulează propunerea, altul decât un contract de muncă, sau sunt detașate de un terț în schimbul unei plăți;

(d)

taxa pe valoarea adăugată (TVA), în cazul în care nu este recuperabilă în temeiul legislației naționale referitoare la TVA și este plătită de un beneficiar care nu este o persoană neimpozitabilă conform definiției de la articolul 13 alineatul (1) primul paragraf din Directiva 2006/112/CE a Consiliului (14);

(e)

costurile studiilor de evaluare a rezultatelor acțiunilor de informare și de promovare, menționate la articolul 15 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1144/2014, efectuate de un organism extern, independent și calificat.

(3)   Costurile indirecte eligibile sunt stabilite prin aplicarea unei rate forfetare de 4 % din totalul costurilor directe eligibile cu personalul ale organizației care formulează propunerea.

Articolul 5

Sancțiuni administrative privind programele simple

(1)   În cazul unor nereguli, organizației care formulează propunerea i se aplică o sancțiune administrativă, constând în plata a de două ori diferența dintre suma plătită sau solicitată inițial și suma efectiv datorată.

(2)   În cazul unei abateri grave, în special recurența neregulilor menționate la alineatul (1), sau în cazul în care organizația care formulează propunerea a fost găsită vinovată de încălcări grave ale obligațiilor care îi revin în cadrul procedurii de selecție a programelor sau în cadrul desfășurării acestora, organizația care formulează propunerea este exclusă de la dreptul de a participa la acțiunile de informare și de promovare timp de trei ani de la data la care este stabilită încălcarea.

Articolul 6

Abrogare

Regulamentul (CE) nr. 501/2008 se abrogă. Cu toate acestea, el rămâne aplicabil pentru programele aprobate în conformitate cu dispozițiile sale înainte de 1 decembrie 2015.

Articolul 7

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 decembrie 2015 pentru propunerile de programe depuse cu începere de la 1 decembrie 2015 și după aceea.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 23 aprilie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 317, 4.11.2014, p. 56.

(2)  JO L 347, 20.12.2013, p. 549.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 3/2008 al Consiliului din 17 decembrie 2007 privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe (JO L 3, 5.1.2008, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) Nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(5)  Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65). Directiva 2004/18/CE se abrogă cu începere de la 18 aprilie 2016.

(6)  COM(2007) 279 final, 30.5.2007.

(7)  Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 487).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare (JO L 404, 30.12.2006, p. 9).

(9)  Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea și închiderea conturilor, garanțiile și utilizarea monedei euro (JO L 255, 28.8.2014, p. 18).

(10)  Regulamentul (CE) nr. 501/2008 al Comisiei din 5 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe (JO L 147, 6.6.2008, p. 3).

(11)  Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671).

(12)  Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1184/2006 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 1).

(13)  Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (JO L 343, 14.12.2012, p. 1).

(14)  Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).