8.9.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 234/19


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/1500 A COMISIEI

din 7 septembrie 2015

privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/1423

[notificată cu numărul C(2015) 6221]

(Numai textul în limba greacă este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 89/662/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1989 privind controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 9 alineatul (4),

având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (2), în special articolul 10 alineatul (4),

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (3), în special articolul 4 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Dermatoza nodulară contagioasă este o boală virală a bovinelor, transmisă în principal prin vectori și caracterizată de pierderi importante, având un potențial de răspândire masivă, în special prin intermediul circulației animalelor vii predispuse la această boală și a produselor obținute de la acestea, precum și prin intermediul comerțului cu astfel de animale și produse. Boala nu are importanță din punctul de vedere al sănătății publice, deoarece virusul dermatozei nodulare contagioase nu este transmisibil la om.

(2)

Directiva 92/119/CEE a Consiliului (4) stabilește măsuri generale pentru controlul anumitor boli ale animalelor, inclusiv al dermatozei nodulare contagioase. Printre acestea se numără măsuri care trebuie adoptate în cazul suspectării și confirmării dermatozei nodulare contagioase într-o exploatație, măsurile care trebuie luate în zonele de restricție și alte măsuri suplimentare pentru controlul bolii.

(3)

La data de 20 august 2015, autoritățile elene au notificat Comisiei existența a două focare epidemice de dermatoză nodulară contagioasă în ferme de bovine cu un total de aproximativ 200 de bovine în zona Feres, unitatea regională Evros, din Grecia. Aceste focare reprezintă prima apariție a dermatozei nodulare contagioase în Uniune.

(4)

Grecia a aplicat măsuri în cadrul Directivei 92/119/CEE și, în special, a stabilit zone de protecție și de supraveghere în jurul focarelor, în conformitate cu articolul 10 din directiva respectivă.

(5)

Riscul ca virusul dermatozei nodulare contagioase să se răspândească în alte zone din Grecia și în alte state membre, în special prin intermediul comerțului cu bovine vii și cu material germinativ provenit de la acestea, al circulației anumitor rumegătoare sălbatice și al introducerii pe piață a anumitor produse derivate din bovine, ar trebui controlat.

(6)

Pentru a preveni răspândirea sa în alte zone din Grecia, în alte state membre și în țări terțe, Comisia a adoptat Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1423 a Comisiei (5) care prevede măsuri de protecție intermediare și interzice circulația și expedierea de bovine și de material seminal provenit de la acestea, precum și introducerea pe piață a anumitor produse de origine animală provenite din unitatea regională Evros.

(7)

Ca urmare a primirii unor informații suplimentare privind situația epidemiologică din Grecia, este posibil ca măsurile respective să fie completate prin aplicarea unor măsuri de atenuare a riscurilor.

(8)

Definițiile utilizate în sensul prezentei decizii sunt cele prevăzute în legislația în vigoare și în special la articolul 2 din Directiva 92/119/CEE, la articolul 2 din Directiva 64/432/CEE a Consiliului (6) și la articolul 2 din Directiva 92/65/CEE a Consiliului (7). Cu toate acestea, unele condiții specifice sunt create și utilizate în mod special în sensul prezentei decizii și ar trebui, prin urmare, să fie definite în aceasta.

(9)

Este necesar să se definească partea din teritoriul Greciei care este considerată liberă de dermatoză nodulară contagioasă și care nu face obiectul restricțiilor în temeiul Directivei 92/119/CEE și al prezentei decizii. Prin urmare, este oportun să se delimiteze, într-o anexă, o zonă de restricție, ținând seama de nivelul riscului de răspândire a bolii. Limitele geografice ale zonei respective ar trebui să se bazeze pe riscul și rezultatul depistării eventualelor contacte cu exploatația infectată, pe rolul potențial al vectorilor și pe posibilitatea de a pune în aplicare un număr suficient de controale privind circulația animalelor și a produselor. O astfel de zonă ar trebui să includă eventualele zone de protecție și de supraveghere stabilite în temeiul Directivei 92/119/CEE. Pe baza informațiilor furnizate de Grecia, întregul teritoriu al unității regionale Evros din Grecia ar trebui să fie considerat o zonă de restricție.

(10)

De asemenea, este necesar să se prevadă anumite restricții privind expedierea din zona de restricție respectivă a animalelor din speciile predispuse la această boală și a materialului germinativ provenit de la acestea, precum și restricții privind introducerea pe piață a anumitor produse de origine animală și subproduse de origine animală din zona respectivă.

(11)

În cazul apariției unui focar de dermatoză nodulară contagioasă, articolul 19 din Directiva 92/119/CEE prevede posibilitatea vaccinării împotriva acestei boli. În prezent, vaccinarea împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia este interzisă. Cu toate acestea, Grecia și-a exprimat intenția de a recurge la o vaccinare de urgență împotriva dermatozei nodulare contagioase. Riscul de răspândire a bolii prin intermediul animalelor vaccinate și al produselor derivate din acestea este diferit de cel posibil în cazul animalelor nevaccinate. Prin urmare, aceste riscuri ar trebui abordate separat și nu fac obiectul prezentei decizii.

(12)

În ceea ce privește riscul de răspândire a dermatozei nodulare contagioase, diferite produse de bază prezintă niveluri diferite de risc. După cum se indică în avizul științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) referitor la dermatoza nodulară contagioasă (8), circulația bovinelor vii, a materialului seminal și a pieilor brute provenind de la bovine infectate prezintă un risc mai ridicat în ceea ce privește expunerea și consecințele decât alte produse cum ar fi laptele și produsele lactate, pieile tratate sau carnea proaspătă, preparatele din carne și produsele din carne de bovine, în cazul în care nu există dovezi științifice sau experimentale cu privire la rolul lor de transmitere a bolii. Prin urmare, măsurile prevăzute în prezenta decizie trebuie să fie echilibrate și proporționale cu riscurile.

(13)

Circulația bovinelor vii din unitatea regională Evros ar trebui să continue a fi interzisă pentru a preveni răspândirea bolii. Potrivit avizului științific al EFSA privind dermatoza nodulară contagioasă și Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), fauna sălbatică, mai precis anumite specii de rumegătoare sălbatice exotice, poate juca un rol potențial în transmiterea bolii, în special în Africa, unde boala este endemică. Prin urmare, unele măsuri preventive ar trebui să se aplice și speciilor de rumegătoare sălbatice. În absența unor norme mai precise în legislația Uniunii, standardele internaționale adecvate pentru aceste deplasări prevăzute în Codul sanitar pentru animale terestre al OIE (9) ar trebui să fie utilizate în acest scop.

(14)

Întrucât Grecia a solicitat o derogare de la interdicția privind expedierea de bovine destinate sacrificării directe, provenite din exploatații situate în zona de restricție din afara zonelor de protecție și de supraveghere, iar o astfel de derogare este prevăzută la articolul 11.11.5 din Codul sanitar pentru animale terestre al OIE, este oportun să se permită expedierea unor astfel de loturi în anumite condiții.

(15)

În mod similar, nu poate fi exclusă transmiterea bolii prin intermediul materialului seminal și al embrionilor de animale din specia bovină. Prin urmare, ar trebui să se prevadă anumite măsuri de protecție pentru produsele respective. În absența unor standarde ale Uniunii, ar trebui utilizate, în acest scop, recomandările din avizul științific al EFSA privind dermatoza nodulară contagioasă și din Codul sanitar pentru animale terestre al OIE.

(16)

Conform avizului științific al EFSA privind dermatoza nodulară contagioasă, transmiterea virusului dermatozei nodulare contagioase prin intermediul materialului seminal (împerecherea naturală sau inseminare artificială) a fost demonstrată experimental, iar virusul acestei boli a fost izolat în materialul seminal provenit de la tauri infectați experimental. Prin urmare, colectarea și utilizarea materialului seminal al animalelor din specia bovină provenind din zona de restricție ar trebui să fie interzise.

(17)

În conformitate cu articolul 4.7.14 din Codul sanitar pentru animale terestre al OIE, dermatoza nodulară contagioasă este clasificată, în conformitate cu Manualul Societății Internaționale pentru Transferuri de Embrioni, în categoria 4 a bolilor sau agenților patogeni, care sunt cele pentru care au fost efectuate sau sunt în curs de efectuare studii care indică faptul că nu este încă posibil să se ajungă la vreo concluzie cu privire la nivelul riscului de transmitere sau că riscul de transmitere prin transferul de embrioni ar putea să nu fie neglijabil, chiar dacă embrionii sunt manipulați corect, în conformitate cu manualul, între colectare și transfer. Prin urmare, colectarea și utilizarea embrionilor de animale din specia bovină provenind din zona de restricție ar trebui să fie interzise.

(18)

Nu există nicio dovadă științifică sau experimentală care să sugereze că virusul s-ar transmite animalelor predispuse la această boală prin intermediul cărnii proaspete, al preparatelor din carne sau al produselor din carne. Deși avizul științific al EFSA privind dermatoza nodulară contagioasă indică faptul că virusul poate supraviețui în carne pentru o perioadă de timp nedefinită, interdicția impusă în prezent de Uniune cu privire la hrănirea rumegătoarelor cu proteine de rumegătoare ar exclude posibilitatea unei transmiteri orale improbabile a unui eventual virus. Pentru a se evita orice risc de răspândire a bolii, introducerea pe piață a cărnii proaspete, a preparatelor din carne și a produselor din carne de bovine originare din unitatea regională Evros ar trebui să fie permisă numai în cazul în care carnea proaspătă a fost obținută de la bovine ținute în exploatații indemne de boală, situate în zona de restricție din afara zonelor de protecție și de supraveghere stabilite. Carnea de acest tip ar trebui introdusă pe piață numai pe teritoriul Greciei.

(19)

În plus, expedierea loturilor de carne proaspătă, de preparate din carne și de produse din carne obținute din astfel de carne proaspătă obținută de la animale ținute în afara zonei de restricție și prelucrate în unități situate în zona de restricție aflată în afara zonelor de protecție și de supraveghere poate fi autorizată în anumite condiții.

(20)

Colostrul, laptele și produsele lactate utilizate ca hrană pentru animale pot juca un rol important în răspândirea bolii, în special în cazul în care colostrul, laptele și produsele lactate nu au fost supuse unui tratament termic sau acrite suficient pentru a neutraliza virusul.

(21)

Grecia a solicitat o derogare de la interdicția de a expedia laptele pasteurizat și produsele lactate destinate consumului uman provenind din unități situate în zona de restricție din afara zonelor de protecție și de supraveghere. Întrucât avizul științific al EFSA privind riscurile la adresa sănătății animale legate de hrănirea animalelor cu produse lactate gata preparate netratate suplimentar (10) specifică mai precis unele metode care pot reduce riscurile de răspândire a dermatozei nodulare contagioase prin lapte și produse lactate, este posibil să se permită, în anumite condiții, expedierea loturilor de lapte și de produse lactate destinate consumului uman.

(22)

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (11) stabilește norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (12), inclusiv cerințe privind prelucrarea în siguranță a subproduselor de origine animală și a produselor derivate. Pentru prevenirea răspândirii dermatozei nodulare contagioase, introducerea pe piață a subproduselor de origine animală neprelucrate este interzisă. Orice referire, în prezenta decizie, la subprodusele de origine animală prelucrată se interpretează ca o trimitere la standardele de sănătate a animalelor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 142/2011.

(23)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie ar trebui să înlocuiască măsurile de protecție provizorii împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia, prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1423. Prin urmare, decizia respectivă ar trebui să fie abrogată.

(24)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiectul și domeniul de aplicare

(1)   Prezenta decizie stabilește anumite măsuri zoosanitare de protecție referitoare la dermatoza nodulară contagioasă confirmată în Grecia.

(2)   În caz de conflict, măsurile prevăzute în prezenta decizie se substituie măsurilor adoptate de Grecia în cadrul Directivei 92/119/CEE.

(3)   Derogările prevăzute la articolele 4, 5, 6 și 7 nu se aplică în cazul bovinelor vaccinate împotriva dermatozei nodulare contagioase și al produselor provenite de la bovinele respective.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

„bovină” desemnează ungulatele din speciile Bos taurus, Bos indicus, Bison bison și Bubalus bubalis;

(b)

„zonă de restricție” reprezintă acea parte a teritoriului unui stat membru care figurează pe lista din anexa la prezenta decizie, care include zona în care a fost confirmată dermatoza nodulară contagioasă și toate zonele de protecție și de supraveghere stabilite în conformitate cu articolul 10 din Directiva 92/119/CEE.

Articolul 3

Interdicție privind circulația și expedierea anumitor animale și a materialului seminal și a embrionilor acestora, precum și introducerea pe piață a anumitor produse de origine animală și subproduse de origine animală

(1)   Grecia interzice expedierea următoarelor mărfuri din zona de restricție către alte părți ale Greciei, către alte state membre și către țări terțe:

(a)

bovine și rumegătoare sălbatice captive vii;

(b)

material seminal, ovule și embrioni de la animale din specia bovină.

(2)   Grecia trebuie să interzică introducerea pe piață în afara zonei de restricție a următoarelor produse provenite de la bovine și de la rumegătoarele sălbatice ținute în zona de restricție sau vânate în zona respectivă:

(a)

carne proaspătă și preparate din carne și produse din carne obținute din carnea proaspătă a acestor animale;

(b)

colostru, lapte și produse lactate provenite de la bovine;

(c)

piei brute proaspete de bovine și de rumegătoare sălbatice, altele decât cele menționate la litera (d);

(d)

subproduse de origine animală neprelucrate obținute de la bovine și de la rumegătoare sălbatice, cu excepția cazului în care sunt destinate și direcționate sub supravegherea oficială a autorității competente în vederea eliminării sau prelucrării într-o fabrică autorizată în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 de pe teritoriul Greciei.

Articolul 4

Derogare de la interdicția de expediere a bovinelor și a rumegătoarelor sălbatice captive vii destinate sacrificării imediate și de expediere a cărnii proaspete, a preparatelor din carne și a produselor din carne obținute de la aceste animale

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 alineatul (1) litera (a), autoritatea competentă poate autoriza expedierea de bovine și de rumegătoare sălbatice captive din exploatații situate în zona de restricție din afara zonelor de protecție și de supraveghere către un abator situat în alte părți ale Greciei, cu condiția ca:

(a)

animalele să fi fost ținute, de la naștere sau pe parcursul ultimelor 28 de zile, într-o exploatație în care nu s-a raportat oficial niciun caz de dermatoză nodulară contagioasă în cursul perioadei respective;

(b)

animalele să fi fost supuse unui examen clinic efectuat la încărcare și să nu prezinte niciun simptom clinic de dermatoză nodulară contagioasă;

(c)

animalele să fi fost transportate direct pentru sacrificarea imediată, fără oprire sau descărcare la abator;

(d)

abatorul să fi fost desemnat pentru sacrificarea animalelor respective de către autoritatea competentă;

(e)

autoritatea competentă responsabilă pentru abator să fi fost informată de către autoritatea competentă de expediere cu privire la intenția de a trimite bovinele și să notifice autoritatea competentă de expediere cu privire la sosirea acestora;

(f)

la sosirea la abator, animalele să fi fost ținute și sacrificate separat de alte animale în termen de cel mult 36 de ore.

(2)   Orice expediere a bovinelor și a rumegătoarele sălbatice captive efectuată în conformitate cu alineatul (1) are loc doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

mijlocul de transport a fost curățat și dezinfectat corespunzător înainte și după încărcarea acestor animale în conformitate cu articolul 9;

(b)

înaintea și în timpul transportului, animalele sunt protejate împotriva atacurilor insectelor vector.

(3)   Autoritatea competentă se asigură că atât carnea proaspătă, cât și preparatele din carne și produsele din carne obținute de la aceste animale sunt introduse pe piață în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 5 și, respectiv, la articolul 6.

Articolul 5

Derogare de la interdicția privind introducerea pe piață a cărnii proaspete și a preparatelor din carne de bovine și de rumegătoare sălbatice

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 alineatul (2) litera (a), autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piață a loturilor de carne proaspătă, cu excepția organelor comestibile și a pieilor brute proaspete, obținute de la bovine și de la rumegătoare sălbatice din zona de restricție din afara zonelor de protecție și de supraveghere, precum și a preparatelor din carne provenite de la animalele respective, în cazul în care carnea proaspătă și preparatele din carne au fost obținute de la animale:

(a)

ținute în exploatații situate în zona de restricție care nu sunt supuse unor restricții în conformitate cu Directiva 92/119/CEE; sau

(b)

sacrificate înainte de 21 august 2015.

Autoritatea competentă se asigură că loturile menționate la prezentul alineat nu sunt expediate către alte state membre sau țări terțe.

(2)   Autoritatea competentă poate autoriza expedierea către alte state membre a loturilor de carne proaspătă și de preparate din carne obținute din astfel de carne proaspătă provenită de la bovine crescute și sacrificate în afara zonei de restricție, cu condiția ca loturile să fie însoțite de un certificat oficial cu următoarea atestare:

„Carne proaspătă sau preparate din carne în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei (UE) 2015/1500 din 7 septembrie 2015 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia.”

Articolul 6

Derogare de la interdicția de introducere pe piață a produselor din carne care constau în sau care conțin carne de bovine și de rumegătoare sălbatice

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 alineatul (2) litera (a), autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piață a loturilor de produse din carne obținute din carne proaspătă de bovine și de rumegătoare sălbatice din zona de restricție din afara zonelor de protecție și de supraveghere, în cazul în care carnea proaspătă a fost obținută de la animale:

(a)

ținute în exploatații situate în zona de restricție care nu sunt supuse unor restricții în conformitate cu Directiva 92/119/CEE; sau

(b)

sacrificate înainte de 21 august 2015; sau

(c)

ținute și sacrificate în afara zonei de restricție.

(2)   Autoritatea competentă autorizează introducerea pe piață a produselor din carne menționate la alineatul (1), care corespund condițiilor de la literele (a) sau (b) de la alineatul respectiv, numai pe teritoriul Greciei, cu condiția ca produsele din carne să fi fost supuse unui tratament nespecific care garantează că suprafața secționată a produselor nu mai prezintă caracteristicile cărnii proaspete.

Autoritatea competentă se asigură că loturile menționate la prezentul alineat nu sunt expediate către alte state membre sau țări terțe.

(3)   Autoritatea competentă poate autoriza expedierea loturilor menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) către alte state membre, cu condiția ca respectivele produse din carne să fi fost supuse unui tratament specific într-un recipient închis ermetic la o valoare Fo de trei sau mai mare și să fie însoțite de un certificat oficial cu următoarea atestare:

„Produse din carne în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei (UE) 2015/1500 din 7 septembrie 2015 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia.”

(4)   Autoritatea competentă autorizează expedierea către alte state membre a loturilor de produse din carne menționate la alineatul (1) litera (c), doar cu condiția ca produsele din carne să fi fost supuse unui tratament nespecific care garantează faptul că suprafața secționată a produselor din carne nu mai prezintă caracteristicile cărnii proaspete și să fie însoțite de un certificat oficial cu următoarea atestare:

„Produse din carne în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei (UE) 2015/1500 din 7 septembrie 2015 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia.”

Articolul 7

Derogare de la interdicția de expediere și de introducere pe piață a laptelui și a produselor lactate

(1)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la articolul 3 alineatul (2) litera (b), autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piață a laptelui destinat consumului uman obținut de la bovine din zona de restricție din afara zonelor de protecție și de supraveghere, precum și a produselor lactate obținute dintr-un astfel de lapte, cu condiția ca laptele și produsele lactate să fi fost supuse unui tratament descris la punctele 1.1 și 1.5 din partea A a anexei IX la Directiva 2003/85/CE a Consiliului (13).

(2)   Autoritatea competentă poate autoriza expedierea către alte state membre a loturilor de lapte și de produse lactate menționate în alineatul (1), cu condiția ca loturile să fie însoțite de un certificat oficial, cu următoarea atestare:

„Lapte sau produse lactate în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei (UE) 2015/1500 din 7 septembrie 2015 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia.”

Articolul 8

Mărci de sănătate speciale pentru carnea proaspătă, preparatele din carne și produsele din carne menționate la articolul 5 alineatul (1), respectiv la articolul 6 alineatul (2)

Grecia se asigură că atât carnea proaspătă, cât și preparatele din carne și produsele din carne menționate la articolul 5 alineatul (1) și, respectiv, la articolul 6 alineatul (2), sunt marcate cu o marcă de identificare sau o marcă de sănătate specială care nu este ovală și care nu poate fi confundată cu:

(a)

marca de sănătate pentru carnea proaspătă, astfel cum este prevăzută în capitolul III din secțiunea I a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (14);

(b)

marca de identificare pentru preparatele din carne și produsele din carne care constau în sau care conțin carne de bovine, astfel cum este prevăzută în secțiunea I din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (15).

Articolul 9

Cerințe privind vehiculele de transport, curățarea și dezinfecția

(1)   Autoritatea competentă se asigură că, pentru orice vehicul care a intrat în contact cu speciile predispuse la dermatoza nodulară contagioasă din zona de restricție și care urmează să părăsească zona respectivă, operatorul de transport sau șoferul vehiculului respectiv oferă dovezi din care să reiasă că, după ultimul contact cu animalele, vehiculul a fost curățat și dezinfectat în așa fel încât să se inactiveze virusul dermatozei nodulare contagioase.

(2)   Autoritatea competentă ar trebui să definească informațiile care urmează să fie prezentate de către operatorul de transport/șoferul mijlocului de transport pentru animale, pentru a demonstra că dezinfecția necesară a avut loc.

Articolul 10

Cerințe privind informarea

Grecia informează Comisia și celelalte state membre, în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, cu privire la rezultatele supravegherii epidemiologice referitoare la dermatoza nodulară contagioasă în zona de restricție.

Articolul 11

Abrogare

Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1423 se abrogă.

Articolul 12

Aplicare

Prezenta decizie se aplică până la data de 30 octombrie 2015.

Articolul 13

Destinatari

Prezenta decizie se adresează Republicii Elene.

Adoptată la Bruxelles, 7 septembrie 2015.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 395, 30.12.1989, p. 13.

(2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29.

(3)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(4)  Directiva 92/119/CEE a Consiliului din 17 decembrie 1992 de stabilire a măsurilor comunitare generale de combatere a unor boli la animale, precum și a măsurilor specifice împotriva bolii veziculoase a porcului (JO L 62, 15.3.1993, p. 69).

(5)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1423 a Comisiei din 21 august 2015 privind anumite măsuri provizorii de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Grecia (JO L 222, 25.8.2015, p. 7).

(6)  Directiva 64/432/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind problemele de inspecție veterinară care afectează schimburile intracomunitare cu bovine și porcine (JO 121, 29.7.1964, p. 1977/64).

(7)  Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute în anexa A punctul I la Directiva 90/425/CEE (JO L 268, 14.9.1992, p. 54).

(8)  EFSA Journal 2015;13(1):3986 [p. 73].

(9)  Ediția a 24-a, 2015.

(10)  EFSA Journal (2006) 347, p. 1.

(11)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(12)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(13)  Directiva 2003/85/CE a Consiliului din 29 septembrie 2003 privind măsurile comunitare de combatere a febrei aftoase, de abrogare a Directivei 85/511/CEE și a Deciziilor 89/531/CEE și 91/665/CEE și de modificare a Directivei 92/46/CEE (JO L 306, 22.11.2003, p. 1).

(14)  Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman (JO L 139, 30.4.2004, p. 206).

(15)  Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55).


ANEXĂ

Grecia:

Următoarele unități regionale din Grecia:

Unitatea regională Evros