22.5.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 127/20


DECIZIA (UE) 2015/799 A CONSILIULUI

din 18 mai 2015

de autorizare a statelor membre să devină părți, în interesul Uniunii Europene, la Convenția internațională a Organizației Maritime Internaționale privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart pentru personalul navelor de pescuit

(Text cu relevanță pentru SEE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 46, articolul 53 alineatul (1) și articolul 62, coroborate cu articolul 218 alineatul (6) litera (a) punctul (v) și cu articolul 218 alineatul (8) primul paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere aprobarea Parlamentului European (1),

întrucât:

(1)

Convenția internațională privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart pentru personalul navelor de pescuit (denumită în continuare „convenția”) a Organizației Maritime Internaționale (OMI) a fost adoptată la 7 iulie 1995 în cadrul conferinței internaționale organizate de OMI la Londra.

(2)

Convenția a intrat în vigoare la 29 septembrie 2012.

(3)

Convenția aduce o contribuție semnificativă la sectorul pescuitului la nivel internațional, prin promovarea siguranței pe mare a persoanelor și a bunurilor, contribuind astfel, totodată, la protejarea mediului marin. Prin urmare, este de dorit ca dispozițiile acesteia să fie puse în aplicare cât mai curând posibil.

(4)

Pescuitul pe mare este una dintre cele mai periculoase profesii, prin urmare formarea și calificările adecvate reprezintă mijloace esențiale de reducere a numărului de accidente. Îmbarcarea personalului la bordul navelor de pescuit ale statelor membre ar trebui, în orice caz, să fie făcută fără a se aduce atingere siguranței maritime.

(5)

În cadrul acordurilor de parteneriat în domeniul pescuitului durabil (denumite în continuare „acordurile”) cu țările terțe, este important ca personalul de la bordul navelor de pescuit care arborează pavilionul unui stat membru să dețină calificări profesionale adecvate, dovedite prin certificate acceptate de statul de pavilion, pentru a face posibilă recrutarea în condițiile stabilite în acorduri. În aplicarea convenției, statele membre ar trebui să depună toate eforturile pentru a se evita neconcordanțele dintre dreptul internațional și dreptul Uniunii, inclusiv eventualele impacturi negative asupra încheierii și punerii în aplicare a acordurilor. Mai mult, țările terțe relevante ar trebui să fie încurajate să devină părți la convenție.

(6)

Parlamentul European, Consiliul și Comisia promovează siguranța pe mare și siguranța la locul de muncă, precum și îmbunătățirea calificărilor profesionale pentru personalul de la bordul navelor de pescuit. Uniunea sprijină financiar formarea în sectorul pescuitului, în special prin Fondul european pentru pescuit și prin Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime.

(7)

Regula 7 de la capitolul I din anexa la convenție intră în sfera de competență exclusivă a Uniunii în ceea ce privește normele Uniunii privind recunoașterea calificărilor profesionale deținute de anumite categorii de personal al navelor de pescuit și aduc atingere dispozițiilor tratatului și legislației secundare a Uniunii, în special Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2), în măsura în care sunt vizați cetățenii Uniunii care dețin certificate relevante eliberate de un stat membru sau de o țară terță.

(8)

Uniunea nu poate deveni parte la convenție, întrucât numai statele pot fi părți la aceasta.

(9)

Unele state membre nu au devenit încă părți la convenție, în timp ce altele sunt deja. Acele state membre care au nave de pescuit care le arborează pavilionul, porturi care primesc nave maritime de pescuit care fac obiectul convenției, ori instituții de formare pentru personalul navelor de pescuit și care nu au devenit încă părți la convenție sunt invitate să o facă.

(10)

Până în momentul în care toate statele membre care au nave de pescuit care le arborează pavilionul, porturi care primesc nave maritime de pescuit care fac obiectul convenției ori instituții de formare pentru personalul navelor de pescuit vor fi devenit părți la convenție, fiecare stat membru care este parte la convenție ar trebui să aplice flexibilitatea prevăzută prin convenție pentru a asigura compatibilitatea juridică cu dreptul Uniunii, în special dispozițiile de la capitolul I regula 10 din anexa la convenție privind echivalențele, pentru a alinia aplicarea convenției la Directiva 2005/36/CE.

(11)

Recunoscând calificările profesionale în conformitate cu Directiva 2005/36/CE ale lucrătorilor migranți din statele membre care nu sunt părți la convenție, fiecare stat membru parte la convenție ar trebui să garanteze că calificările profesionale ale lucrătorilor în cauză au fost evaluate și s-a stabilit că respectă standardele minime stabilite de convenție.

(12)

În conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliul ar trebui, prin urmare, să autorizeze statele membre să devină părți la convenție, în interesul Uniunii,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Statele membre sunt autorizate să devină părți la Convenția internațională a Organizației Maritime Internaționale privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart pentru personalul navelor de pescuit, adoptată la 7 iulie 1995, în ceea ce privește porțiunile care sunt de competența Uniunii.

Statele membre, atunci când raportează secretarului general al OMI în conformitate cu articolul 4 din convenție, furnizează, dacă este cazul, în conformitate cu capitolul I, regula 10 din anexa la convenție, informații privind dispozițiile relevante la nivel național referitoare la recunoașterea certificatelor de competență ale personalului aflat la bordul navelor de pescuit care fac obiectul convenției, luând în considerare obligațiile din dreptul relevant al Uniunii privind recunoașterea calificărilor.

Articolul 2

Statele membre care au nave de pescuit care le arborează pavilionul, porturi care primesc nave de pescuit maritime care fac obiectul convenției ori instituții de formare pentru personalul navelor de pescuit și care nu au devenit încă părți la convenție fac eforturi pentru a întreprinde demersurile necesare în vederea depunerii la secretarul general al OMI a instrumentului lor de aderare la convenție într-un termen rezonabil și, dacă este posibil, până la 23 mai 2017. Comisia prezintă Consiliului un raport în care analizează progresele înregistrate în ceea ce privește aderarea până la 23 mai 2018.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 mai 2015.

Pentru Consiliu

Președintele

M. SEILE


(1)  Nepublicată încă în Jurnalul Oficial.

(2)  Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale (JO L 255, 30.9.2005, p. 22).