19.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 365/97


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1358/2014 AL COMISIEI

din 18 decembrie 2014

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește originea animalelor de acvacultură ecologice, practicile de creștere a animalelor de acvacultură, hrana pentru animalele de acvacultură ecologice și produsele și substanțele autorizate pentru utilizarea în acvacultura ecologică

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (1), în special articolul 13 alineatul (3), articolul 15 alineatul (2) și articolul 16 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 834/2007 stabilește cerințele de bază pentru producția ecologică de alge marine și de animale de acvacultură. Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei (2) stabilește normele detaliate de aplicare a acestor cerințe.

(2)

În perioada noiembrie 2012-aprilie 2013, unele state membre au depus cereri de revizuire a normelor privind produsele, substanțele, sursele de hrană și tehnicile care pot fi utilizate în acvacultura ecologică. Aceste cereri au fost evaluate de grupul de experți pentru consultanță tehnică în domeniul producției ecologice (EGTOP), instituit prin Decizia 2009/427/CE a Comisiei (3). Luând în considerare avizul EGTOP, Comisia a identificat nevoia de a actualiza și integra normele existente pentru punerea în aplicare a cerințelor privind producția ecologică de alge marine și de animale de acvacultură.

(3)

În conformitate cu articolul 15 alineatul (1) litera (a) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, se pot introduce în exploatație animale de origine neecologică, în anumite condiții, atunci când nu sunt disponibile efective tinere rezultate din genitori de origine ecologică sau provenind din exploatații ecologice. Regulamentul (CE) nr. 889/2008 stabilește restricții specifice în ceea ce privește animalele sălbatice capturate utilizate în acvacultură, inclusiv recoltarea de efective tinere de animale sălbatice pentru acvacultură. Unele practici tradiționale extensive de acvacultură în zonele umede, precum iazurile cu apă salmastră, zonele cu maree și lagunele de coastă, închise de diguri și maluri, există de secole și sunt valoroase din punct de vedere al conservării biodiversității și patrimoniului cultural, precum și din punct de vedere al perspectivei economice pentru comunitățile locale. În anumite condiții, aceste practici nu afectează starea stocurilor pentru speciile vizate.

(4)

Prin urmare, recoltarea de puiet sălbatic în scopuri de îngrășare în cadrul acestor practici tradiționale de acvacultură este considerată a fi în concordanță cu obiectivele, criteriile și principiile producției ecologice de acvacultură, cu condiția să se aplice măsuri de gestionare aprobate de autoritatea responsabilă cu gestionarea stocurilor de pește în cauză pentru a garanta exploatarea durabilă a acestora, ca repopularea să fie în conformitate cu măsurile respective și ca peștii să fie hrăniți exclusiv cu hrană care se găsește în mod natural în mediu.

(5)

EGTOP și-a exprimat îngrijorarea că sursele de hrană pentru animale și aditivii autorizați în acvacultura ecologică nu satisfac suficient cerințele nutriționale ale speciilor de pești carnivori. În conformitate cu articolul 15 alineatul (1) litera (d) punctul (i) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, animalele trebuie să beneficieze de o hrană care să le satisfacă cerințele nutriționale în diferite etape ale dezvoltării. Prin urmare, ar trebui să fie permisă utilizarea de pește întreg ca sursă de hrană pentru animale carnivore în acvacultura ecologică. Totuși, acest lucru nu ar trebui să conducă la o presiune suplimentară asupra stocurilor supraexploatate sau amenințate cu dispariția. Din acest motiv, doar produsele din pescuit certificate ca fiind durabile de către o terță parte ar trebui să fie utilizate pentru a produce hrana destinată animalelor carnivore în acvacultura ecologică. În acest context, credibilitatea sistemului de durabilitate utilizat este importantă pentru a-i asigura pe consumatori cu privire la sustenabilitatea generală a produselor de acvacultură ecologică. Prin urmare, autoritățile competente ar trebui să identifice sistemele de certificare pe care, în baza principiilor pescuitului sustenabil prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4), le consideră adecvate pentru a demonstra sustenabilitatea produselor din pescuit destinate utilizării ca hrană în acvacultura ecologică. Orientările FAO din 2009 pentru etichetarea ecologică a peștelui și a produselor obținute din activitățile de pescuit maritim (5) pot fi utilizate ca referință la evaluarea adecvării sistemelor de certificare.

(6)

EGTOP a subliniat totodată necesitatea ca alimentația salmonidelor să conțină o cantitate suficientă de histidină, pentru a asigura un nivel înalt de sănătate și bunăstare pentru această specie. Date fiind variațiile semnificative ale conținutului de histidină al materiilor prime marine în funcție de specie și de sezon, precum și condițiile de producție, procesare și depozitare, ar trebui permisă utilizarea histidinei produse prin fermentație pentru a asigura satisfacerea nevoilor alimentare ale salmonidelor.

(7)

Cantitatea maximă de făină de pește permisă în prezent în furajele pentru creveți nu este suficientă pentru a satisface nevoile alimentare ale acestora și, în consecință, ar trebui mărită. Atunci când este necesară pentru a îndeplini cerințele nutriționale cantitative de hrană pentru animale, suplimentarea cu colesterol ar trebui, de asemenea, să fie permisă, în conformitate cu recomandările raportului EGTOP. În acest scop, ar trebui să fie folosit colesterolul ecologic în cazul în care este disponibil. Colesterolul derivat din lână, moluște sau alte surse poate fi, de asemenea, utilizat atunci când colesterolul ecologic nu este disponibil.

(8)

Derogarea prevăzută de articolul 25k alineatul (2) expiră la data de 31 decembrie 2014; prin urmare, acest paragraf ar trebui eliminat.

(9)

Pentru a asigura conformitatea cu articolul 15 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 în ceea ce privește creșterea efectivelor tinere obținute din genitori de origine ecologică și din exploatații ecologice, se consideră necesar, în conformitate cu raportul EGTOP, să se introducă norme specifice pentru utilizarea planctonului în hrănirea puietului ecologic. Planctonul este necesar pentru creșterea puietului și nu este produs în conformitate cu normele ecologice.

(10)

EGTOP a recomandat, de asemenea, actualizarea listei de substanțe permise pentru curățire și dezinfecție în acvacultura ecologică, în special în ceea ce privește posibilitatea de a utiliza anumite substanțe deja enumerate în prezența unor animale. Anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ar trebui modificată în consecință.

(11)

Domeniul de aplicare a anexei XIIIa la Regulamentul (CE) nr. 889/2008, așa cum este definit la articolul 25f alineatul (2), ar trebui să fie definit mai clar, în special în ceea ce privește practicile de creștere a animalelor.

(12)

Nivelul maxim de densitate a efectivelor pentru păstrăvul arctic ar trebui mărit, pentru a răspunde mai bine nevoilor acestei specii. De asemenea, ar trebui definite nivelurile maxime de densitate a efectivelor pentru raci. Anexa XIIIa la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ar trebui modificată în consecință.

(13)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 889/2008 trebuie modificat în consecință.

(14)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de reglementare pentru producția ecologică,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 25e, alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   În scopul îngrășării, recoltarea de efective tinere de animale sălbatice pentru acvacultură se limitează în mod concret la următoarele cazuri:

(a)

afluxul natural de larve și puiet de pește sau de crustacee la umplerea iazurilor, a sistemelor de reținere și a țarcurilor;

(b)

puietul de anghilă europeană, cu condiția să existe un plan aprobat privind sistemul de gestionare pentru anghilă în exploatația respectivă și atâta timp cât reproducerea artificială a anghilei nu este realizabilă;

(c)

recoltarea de puiet sălbatic pentru diverse specii, altele decât anghila europeană, în scopul îngrășării în acvacultura tradițională extensivă din zonele umede, precum iazurile cu apă salmastră, zonele cu maree și lagunele de coastă, închise de diguri și maluri, cu condiția ca:

(i)

repopularea să fie în conformitate cu măsurile de gestionare aprobate de autoritățile competente responsabile de gestionarea stocurilor de pește în cauză pentru a asigura exploatarea sustenabilă a speciilor respective; și

(ii)

peștii să fie hrăniți exclusiv cu hrană care se găsește în mod natural în mediu.”

2.

La articolul 25f, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În anexa XIIIa se stabilește densitatea efectivelor în funcție de specii sau de grupuri de specii. În cadrul analizei efectelor densității efectivelor și ale practicilor de creștere asupra calității vieții peștilor de crescătorie, trebuie să se monitorizeze starea de sănătate a peștilor (de exemplu, leziuni ale înotătoarelor, alte leziuni, rata de creștere, comportamentul și starea generală de sănătate) și calitatea apei.”

3.

La articolul 25k alineatul (1), se adaugă următoarea literă (e):

„(e)

produse furajere derivate din pește întreg capturat prin activități de pescuit certificate ca fiind durabile în cadrul unui program recunoscut de către autoritatea competentă, în conformitate cu principiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (6).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).”"

4.

La articolul 25k, se elimină alineatul (2).

5.

La articolul 25k, se adaugă următorul alineat:

„(5)   Histidina produsă prin fermentație poate fi utilizată în rația de hrană a salmonidelor, atunci când sursele de hrană enumerate la alineatul (1) nu asigură o cantitate suficientă de histidină pentru a satisface nevoile alimentare ale peștelui și a preveni formarea cataractelor.”

6.

La articolul 25l, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În cazul suplimentării hranei naturale conform alineatului (2):

(a)

rația de hrană pentru Pangasius spp., menționat în secțiunea 9 din anexa XIIIa, poate cuprinde maximum 10 % făină sau ulei de pește obținut din exploatarea durabilă a resurselor piscicole;

(b)

rația alimentară pentru creveți, menționați în secțiunea 7 din anexa XIIIa, poate cuprinde maximum 25 % făină și 10 % ulei de pește obținut din exploatarea durabilă a resurselor piscicole. Pentru a răspunde nevoilor alimentare cantitative ale creveților, se poate folosi colesterolul ecologic ca supliment alimentar; în cazul în care colesterolul ecologic nu este disponibil, se poate utiliza colesterolul neecologic, derivat din lână, moluște sau alte surse.”

7.

Se introduce următorul articol 25la:

„Articolul 25la

Norme specifice privind alimentele pentru puietul ecologic

În creșterea larvelor de puiet ecologic, pot fi utilizate ca furaje fitoplanctonul și zooplanctonul convențional.”

8.

La articolul 25s, alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

„(6)   Pentru controlul biologic al ectoparaziților, se preferă utilizarea peștilor curățători și a soluțiilor pe bază de apă dulce, apă marină și clorură de sodiu.”

9.

Anexele VII și XIIIa se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2015.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 decembrie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 189, 20.7.2007, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (JO L 250, 18.9.2008, p. 1).

(3)  Decizia 2009/427/CE a Comisiei din 3 iunie 2009 de constituire a grupului de experți pentru consultanță tehnică în domeniul producției ecologice (JO L 139, 5.6.2009, p. 29).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).

(5)  ISBN 978-92-5-006405-5.


ANEXĂ

1.

Punctul 2 din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se înlocuiește cu următorul text:

2.   Produse pentru curățare și dezinfecție utilizate pentru producția de animale de acvacultură și de alge marine, menționate la articolul 6e alineatul (2), la articolul 25s alineatul (2) și la articolul 29a.

2.1.   Sub rezerva respectării dispozițiilor Uniunii și naționale relevante, așa cum se prevede la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, și în special a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1), produsele utilizate pentru curățarea și dezinfecția echipamentului și instalațiilor, în absența animalelor de acvacultură pot să conțină următoarele substanțe active:

ozon;

hipoclorit de sodiu;

hipoclorit de calciu;

hidroxid de calciu;

oxid de calciu;

sodă caustică;

alcool;

sulfat de cupru, numai până la 31 decembrie 2015;

permanganat de potasiu;

turte din semințe de ceai făcute din semințe naturale de camelii (utilizare limitată la producția de creveți);

amestecuri de peroxomonosulfat de potasiu și clorură de sodiu care produc acid hipocloros.

2.2.   Sub rezerva respectării dispozițiilor Uniunii și naționale relevante, așa cum se prevede la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, și în special a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 și a Directivei 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2), produsele utilizate pentru curățarea și dezinfecția echipamentului și instalațiilor, atât în prezența, cât și în absența animalelor de acvacultură pot să conțină următoarele substanțe active:

piatră de var (carbonat de calciu) pentru reglarea pH-ului;

dolomit pentru corectarea pH-ului (utilizare limitată la producția de creveți);

clorură de sodiu;

peroxid de hidrogen;

percarbonat de sodiu;

acizi organici (acid acetic, acid lactic, acid citric);

acid humic;

acizi peroxiacetici;

acid peracetic și acid peroctanoic;

iodofori (numai în prezența ouălor).

(1)  Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide (JO L 167, 27.6.2012, p. 1)."

(2)  Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare (JO L 311, 28.11.2001, p. 1).”"

2.

Anexa XIIIa la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se modifică după cum urmează:

(a)

în rândul „Densitatea maximă a efectivelor de pești” din tabelul de la secțiunea 1, termenul „Păstrăv arctic 20 kg/m3” se înlocuiește cu „Păstrăv arctic 25 kg/m3”;

(b)

după secțiunea 7 se inserează următoarea secțiune:

Secțiunea 7a

Producția ecologică de raci:

Speciile în cauză: Astacus astacus, Pacifastacus leniusculus.

Densitatea maximă a efectivelor de pești:

Pentru raci de dimensiune mică (< 20 mm): 100 de exemplare pe m2. Pentru raci de dimensiune intermediară (20-50 mm): 30 de exemplare pe m2. Pentru raci adulți (> 50 mm): 10 exemplare pe m2, cu condiția să existe zone de refugiu adecvate.”