7.6.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 169/1


DECIZIA NR. 553/2014/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 15 mai 2014

privind participarea Uniunii la un program de cercetare și dezvoltare derulat în comun de mai multe state membre pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 185 și articolul 188 al doilea paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

În comunicarea sa din 3 martie 2010 intitulată „Europa 2020 – O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii” (denumită în continuare „strategia Europa 2020”), Comisia a subliniat necesitatea dezvoltării unor condiții favorabile investițiilor în domeniul cunoașterii și inovării, pentru a realiza o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în cadrul Uniunii. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au aprobat această strategie.

(2)

Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3) a instituit Orizont 2020 – Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) („Orizont 2020”). Orizont 2020 are ca obiectiv creșterea impactului asupra cercetării și inovării prin aducerea unei contribuții la consolidarea parteneriatelor public-public, inclusiv prin participarea Uniunii la programele desfășurate de mai multe state membre în conformitate cu articolul 185 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

(3)

Parteneriatele public-public ar trebui să urmărească dezvoltarea unor sinergii mai strânse, creșterea coordonării și evitarea suprapunerii inutile cu programele de cercetare ale Uniunii, internaționale, naționale și regionale și ar trebui să respecte pe deplin principiile generale ale Orizont 2020, mai ales cele referitoare la accesul liber și la transparență. În plus, ar trebui să se asigure liberul acces la publicațiile științifice.

(4)

Prin Decizia nr. 743/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4), Comunitatea a decis să contribuie financiar la Eurostars, un program comun de cercetare și dezvoltare derulat de toate statele membre și de cinci țări participante în cadrul Eureka, o inițiativă interguvernamentală instituită în 1985 cu obiectivul de a promova cooperarea în domeniul cercetării industriale (denumit în continuare „Eurostars”).

(5)

În aprilie 2012, Comisia a transmis Parlamentului European și Consiliului un raport privind evaluarea intermediară a Eurostars, realizată de un grup de experți independenți la doi ani de la începutul programului. Conform opiniei generale a experților, Eurostars își îndeplinește obiectivele, aduce o valoare adăugată întreprinderilor mici și mijlocii (denumite în continuare „IMM-uri”) europene care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare și ar trebui să continue după 2013. De asemenea, se consideră că Eurostars răspunde unor nevoi reale ale IMM-urilor care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare; acesta a atras un număr mare de cereri, iar bugetul proiectelor eligibile pentru finanțare a depășit bugetul alocat inițial. A fost formulată o serie de recomandări de îmbunătățire care abordează în special necesitatea de a aprofunda integrarea programelor naționale și de a ameliora performanța operațională, pentru a permite o reducere a timpului necesar pentru semnarea contractelor și o mai mare transparență a procedurilor.

(6)

Ar trebui să se aplice definiția IMM-urilor prevăzută în Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (5).

(7)

În conformitate cu Decizia 2013/743/UE a Consiliului (6), se poate acorda sprijin unei acțiuni care se bazează pe Eurostars și care îl reorientează în funcție de elementele identificate în evaluarea sa intermediară.

(8)

Al doilea program de cercetare și dezvoltare derulat în comun de mai multe state membre pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare (denumit în continuare „Eurostars-2”), aliniat cu Strategia Europa 2020, cu inițiativa sa emblematică „O Uniune a inovării” și cu Comunicarea Comisiei din 17 iulie 2012 intitulată „Un parteneriat consolidat al Spațiului european de cercetare pentru excelență și creștere”, va avea drept obiectiv sprijinirea IMM-urilor care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare prin cofinanțarea proiectelor lor de cercetare și dezvoltare orientate către piață în orice domeniu. Ca atare și în combinație cu activitățile din cadrul obiectivului „Poziția de lider în domeniul tehnologiilor generice și industriale” stabilit în Orizont 2020, el va contribui la obiectivele părții intitulate „Poziția de lider în sectorul industrial” din acest program, în vederea accelerării dezvoltării tehnologiilor și a inovațiilor care vor susține întreprinderile de mâine și vor ajuta IMM-urile europene inovatoare să devină actori majori pe piața mondială. În cadrul îmbunătățirilor introduse în raport cu programul Eurostars precedent, Eurostars-2 ar trebui să vizeze reducerea timpului necesar pentru acordarea granturilor, o integrare mai puternică și o administrare flexibilă, transparentă și mai eficientă, în beneficiul final al IMM-urilor care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare. Menținerea caracterului ascendent și a agendei orientate către întreprinderi, cu accentul său principal pus pe potențialul pieței, prezente deja în programul Eurostars anterior, este esențială pentru succesul Eurostars-2.

(9)

Pentru a se ține seama de durata Orizont 2020, cererile de propuneri în temeiul Eurostars-2 ar trebui lansate cel târziu până la 31 decembrie 2020. În cazuri temeinic justificate, cererile de propuneri pot fi lansate până la 31 decembrie 2021.

(10)

Conferința ministerială Eureka desfășurată la 22 iunie 2012 la Budapesta a aprobat o viziune strategică pentru Eurostars-2 (denumită în continuare „documentul de la Budapesta”). Miniștrii s-au angajat să sprijine continuarea Eurostars după încheierea sa, în 2013, pe parcursul perioadei acoperite de Orizont 2020. Acest sprijin va lua forma unui parteneriat consolidat, ținând cont de recomandările formulate în urma evaluării intermediare a Eurostars. Documentul de la Budapesta stabilește două obiective principale pentru Eurostars-2: în primul rând, un obiectiv axat pe structură, pentru a aprofunda sincronizarea și alinierea programelor naționale de cercetare în domeniul finanțării, care constituie un element central pentru realizarea Spațiului european de cercetare de către țările membre; în al doilea rând, un obiectiv referitor la conținut, pentru a sprijini IMM-urile care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare și care participă la proiecte de cercetare și de inovare transnaționale. Documentul de la Budapesta invită Uniunea să participe la Eurostars-2.

(11)

În scopul simplificării, sarcina administrativă ar trebui redusă pentru toate părțile. Ar trebui să se evite dublarea auditului și volumul disproporționat de documente și rapoarte. Atunci când se efectuează audituri, ar trebui să se țină seama de particularitățile programelor naționale, în mod corespunzător.

(12)

Auditurile beneficiarilor de fonduri ale Uniunii acordate în temeiul Eurostars-2 ar trebui realizate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1291/2013.

(13)

Statele participante au intenția de a contribui la punerea în aplicare a Eurostars-2 în perioada acoperită de acest program (2014-2024).

(14)

Activitățile Eurostars-2 ar trebui să fie în concordanță cu obiectivele și principiile ascendente din Orizont 2020 și cu principiile și condițiile generale prevăzute la articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 1291/2013.

(15)

Ar trebui stabilit un plafon pentru contribuția financiară a Uniunii la Eurostars-2 pe durata Orizont 2020. În limita plafonului respectiv, ar trebui să existe o flexibilitate în ceea ce privește contribuția Uniunii, care ar trebui să fie cel puțin egală cu o treime din contribuția statelor participante, dar nu mai mult de jumătate din respectiva contribuție, cu scopul de a asigura masa critică necesară pentru a răspunde cererii din partea proiectelor eligibile pentru sprijin financiar, de a obține un efect de pârghie important și de a asigura o integrare mai puternică a programelor naționale de cercetare ale statelor participante.

(16)

În conformitate cu obiectivele Regulamentului (UE) nr. 1291/2013, orice stat membru și orice țară asociată la Orizont 2020 ar trebui să aibă dreptul de a participa la Eurostars-2.

(17)

Orice membru Eureka sau orice țară asociată la Eureka care nu este un stat membru sau o țară asociată la Orizont 2020 poate deveni țară parteneră la Eurostars-2.

(18)

Contribuția financiară a Uniunii ar trebui acordată sub rezerva angajamentelor oficiale din partea statelor participante de a contribui la punerea în aplicare a Eurostars-2 și a respectării acestor angajamente. Sprijinul financiar acordat în temeiul Eurostars-2 ar trebui să ia, în principal, forma unor granturi pentru proiectele selectate în urma cererilor de propuneri lansate în cadrul Eurostars-2. Pentru a îndeplini obiectivele Eurostars-2, statele participante garantează o contribuție financiară suficientă pentru a finanța un număr rezonabil de propuneri selectate prin intermediul fiecărei cereri.

(19)

Punerea în aplicare în comun a Eurostars-2 necesită o structură de punere în aplicare. Statele participante au convenit cu privire la desemnarea secretariatului Eureka drept structură de punere în aplicare pentru Eurostars-2. Secretariatul Eureka este o asociație internațională fără scop lucrativ de drept belgian înființată în 1997 de țările Eureka și, începând cu 2008, este responsabil de punerea în aplicare a Eurostars. Rolul său depășește domeniul de aplicare al Eurostars, întrucât este în același timp secretariatul inițiativei Eureka și dispune de propria sa guvernanță legată de gestionarea proiectelor Eureka în afara Eurostars. Uniunea, reprezentată de către Comisie, este unul dintre membrii fondatori ai inițiativei Eureka și un membru cu drepturi depline al asociației secretariatului Eureka.

(20)

Pentru a îndeplini obiectivele Eurostars-2, secretariatul Eureka ar trebui să fie responsabil de organizarea de cereri de propuneri, de verificarea criteriilor de eligibilitate, de evaluarea inter pares și de selectarea și monitorizarea proiectelor, precum și de alocarea contribuției Uniunii. Evaluarea propunerilor ar trebui să fie realizată la nivel central, de către experți externi independenți, sub responsabilitatea secretariatului Eureka, în urma cererilor de propuneri. Clasamentul stabilit al proiectelor ar trebui să fie obligatoriu pentru statele participante în ceea ce privește alocarea finanțării provenind din contribuția financiară a Uniunii și din contribuția statelor participante.

(21)

În ansamblu, Eurostars-2 ar trebui să demonstreze o evoluție clară către o aliniere și o sincronizare sporită a programelor naționale de cercetare și de inovare, în calitate de veritabil program comun caracterizat printr-o sincronizare științifică, administrativă și financiară mai puternică. O integrare științifică mai puternică ar trebui realizată prin definirea și punerea în aplicare în comun a activităților și ar trebui să garanteze excelența și impactul ridicat al proiectelor selectate. Integrarea administrativă ar trebui să asigure îmbunătățirea continuă a excelenței operaționale și a sistemului de responsabilitate al programului. O mai mare integrare financiară ar trebui să se bazeze pe o contribuție financiară adecvată, globală și anuală a statelor participante la Eurostars-2 și pe un grad ridicat de sincronizare națională. Acest obiectiv ar trebui atins prin armonizarea progresivă a regulilor naționale privind finanțarea.

(22)

Contribuția financiară a Uniunii ar trebui să fie gestionată în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare și cu normele privind gestiunea indirectă prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (7) și în Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei (8).

(23)

Pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, Comisia ar trebui să aibă dreptul de a reduce, de a suspenda sau de a înceta contribuția financiară a Uniunii în cazul în care Eurostars-2 este pus în aplicare în mod necorespunzător, parțial sau cu întârziere sau în cazul în care statele participante nu contribuie ori contribuie parțial sau cu întârziere la finanțarea Eurostars-2. Drepturile respective ar trebui să fie prevăzute în acordul de delegare care urmează să fie încheiat între Uniune și secretariatul Eureka.

(24)

Participarea la acțiunile indirecte finanțate de Eurostars-2 face obiectul Regulamentului (UE) nr. 1290/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (9). Cu toate acestea, având în vedere necesitățile operaționale specifice ale Eurostars-2, este necesar să se prevadă derogări de la regulamentul respectiv, în conformitate cu articolul 1 alineatul (3) din regulamentul respectiv.

(25)

Pentru a facilita participarea IMM-urilor care sunt mai obișnuite cu canalele naționale și care, în caz contrar, ar desfășura activități de cercetare doar în interiorul frontierelor lor naționale, contribuția financiară a Eurostars-2 ar trebui să fie acordată în conformitate cu regulile bine cunoscute ale programelor naționale și să fie pusă în aplicare prin intermediul unui acord de finanțare administrat direct de autoritățile naționale, combinând finanțarea din partea Uniunii cu finanțarea națională corespunzătoare. Prin urmare, ar trebui să se deroge de la articolul 15 alineatul (9), articolul 18 alineatul (1), articolul 23 alineatul (1) și alineatele (5)-(7) precum și de la articolele 28-34 din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013.

(26)

Cererile de propuneri ale Eurostars-2 ar trebui publicate, de asemenea, pe portalul unic dedicat participanților, precum și prin intermediul altor mijloace electronice de diseminare prevăzute în Orizont 2020 și gestionate de Comisie.

(27)

Interesele financiare ale Uniunii ar trebui să fie protejate prin măsuri proporționale pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, prin recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin sancțiuni administrative și financiare în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(28)

Comisia, în cooperare cu statele participante, ar trebui să realizeze o evaluare intermediară care să vizeze în special calitatea și eficiența Eurostars-2 și progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor stabilite, precum și o evaluare finală și ar trebui să pregătească un raport cu privire la respectivele evaluări.

(29)

La cererea Comisiei, secretariatul Eureka și statele participante ar trebui să îi transmită orice informații pe care Comisia trebuie să le includă în rapoartele privind evaluarea Eurostars-2.

(30)

Deoarece obiectivele prezentei decizii, și anume de a sprijini activitățile de cercetare transnaționale realizate de IMM-urile care desfășoară activități intense de cercetare și de a contribui la integrarea, alinierea și sincronizarea programelor naționale de finanțare a cercetării, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre din cauza lipsei dimensiunii transnaționale și a complementarității și a interoperabilității programelor naționale dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este definit la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este definit la articolul menționat, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor menționate,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiectul

Prezenta decizie stabilește regulile privind participarea Uniunii la cel de al doilea program de cercetare și dezvoltare derulat în comun de mai multe state membre, destinat să sprijine întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare (denumit în continuare „Eurostars-2”) și condițiile acestei participări.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„IMM” înseamnă microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE;

2.

„IMM care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare” înseamnă o IMM care îndeplinește cel puțin una din următoarele condiții:

(a)

reinvestește cel puțin 10 % din cifra sa de afaceri în activități de cercetare și dezvoltare;

(b)

dedică cel puțin 10 % din echivalentele sale normă întreagă activităților de cercetare și dezvoltare;

(c)

dedică cel puțin cinci echivalente normă întreagă (pentru IMM-urile cu cel mult 100 echivalente normă întreagă) pentru activități de cercetare și dezvoltare; sau

(d)

dedică 10 echivalente normă întreagă (pentru IMM-urile cu peste 100 echivalente normă întreagă) pentru activități de cercetare și dezvoltare.

Articolul 3

Obiective

Eurostars-2 vizează următoarele obiective:

1.

promovarea activităților de cercetare care îndeplinesc următoarele condiții:

(a)

activitățile sunt desfășurate de IMM-uri care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare, prin colaborare transnațională între ele sau cu alți actori din lanțul inovării (de exemplu, universități, organizații de cercetare);

(b)

rezultatele activităților sunt preconizate să fie introduse pe piață în termen de doi ani de la finalizarea unei activități;

2.

sporirea accesibilității, a eficienței și a eficacității finanțării publice pentru IMM-urile din Europa prin alinierea, armonizarea și sincronizarea mecanismelor de finanțare naționale ale statelor participante;

3.

promovarea și sporirea participării IMM-urilor fără experiență prealabilă în cercetarea transnațională.

Articolul 4

Participarea la Eurostars-2 și parteneriatul cu acesta

(1)   Uniunea participă la Eurostars-2, derulat în comun de Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Țările de Jos și Ungaria (denumite în continuare „state participante”), în conformitate cu condițiile prevăzute în prezenta decizie.

(2)   Orice alt stat membru și orice altă țară asociată la Orizont 2020 poate participa la Eurostars-2, cu condiția îndeplinirii condiției prevăzute la articolul 6 alineatul (1) litera (c) din prezenta decizie. Dacă îndeplinește condiția prevăzută la articolul 6 alineatul (1) litera (c), acesta este considerat stat participant în sensul prezentei decizii.

(3)   Orice membru Eureka sau orice țară asociată la Eureka care nu este un stat membru sau o țară asociată la Orizont 2020 poate deveni țară parteneră la Eurostars-2, sub rezerva îndeplinirii condiției prevăzute la articolul 6 alineatul (1) litera (c). Membrii Eureka sau țările asociate la Eureka care îndeplinesc condiția prevăzută la articolul 6 alineatul (1) litera (c) sunt considerate țări partenere în sensul prezentei decizii. Entitățile juridice din respectivele țări partenere nu sunt eligibile pentru a beneficia de contribuția financiară a Uniunii în temeiul Eurostars-2.

Articolul 5

Contribuția financiară a Uniunii

(1)   Contribuția financiară a Uniunii, inclusiv creditele AELS, la Eurostars-2 este de până la 287 000 000 EUR. Contribuția financiară a Uniunii se plătește din creditele din bugetul general al Uniunii alocate pentru părțile relevante ale programului specific de punere în aplicare a Orizont 2020, instituit prin Decizia 2013/743/UE, în conformitate cu articolul 58 alineatul (1) litera (c) punctul (vi) și cu articolele 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, și în special din creditele de la rubrica „Inovarea în IMM-uri” din cadrul părții II.

(2)   Contribuția Uniunii este egală cu cel puțin o treime din contribuțiile statelor participante menționate la articolul 7 alineatul (1) litera (a) și nu poate depăși cuantumul prevăzut la alineatul (1). Contribuția Uniunii acoperă costurile operaționale, inclusiv costurile de evaluare a propunerilor, precum și costurile administrative. În cazul în care, pe durata de funcționare a Eurostars-2, rata contribuției Uniunii trebuie adaptată, contribuția Uniunii poate ajunge la maximum jumătate din contribuțiile statelor participante menționate la articolul 7 alineatul (1) litera (a).

(3)   Un cuantum de cel mult 4 % din contribuția financiară a Uniunii menționată la alineatul (1) poate fi utilizat pentru a contribui la costurile administrative ale Eurostars-2. Statele participante își asumă costurile administrative naționale necesare pentru punerea în aplicare a Eurostars-2.

Articolul 6

Condițiile în care se acordă contribuția financiară a Uniunii

(1)   Contribuția financiară a Uniunii este condiționată de următoarele:

(a)

demonstrarea de către statele participante a faptului că au instituit Eurostars-2 în conformitate cu obiectivele stabilite la articolul 3;

(b)

desemnarea, de către statele participante sau de către organizațiile desemnate de statele participante, a secretariatului Eureka ca structură responsabilă de punerea în aplicare a Eurostars-2 și de primirea, alocarea și monitorizarea contribuției financiare a Uniunii;

(c)

angajamentul fiecărui stat participant de a contribui la finanțarea Eurostars-2;

(d)

demonstrarea de către secretariatul Eureka a capacității sale de a pune în aplicare Eurostars-2, inclusiv de a primi, de a aloca și de a monitoriza contribuția financiară a Uniunii, în cadrul gestiunii indirecte a bugetului Uniunii în conformitate cu articolele 58, 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012; și

(e)

instituirea unui model de guvernanță pentru Eurostars-2, în conformitate cu anexa II.

(2)   Pe perioada punerii în aplicare a Eurostars-2, contribuția financiară a Uniunii este, de asemenea, condiționată de următoarele:

(a)

punerea în aplicare de către secretariatul Eureka a obiectivelor Eurostars-2 stabilite la articolul 3 și a activităților prevăzute în anexa I, în conformitate cu normele de participare și diseminare menționate la articolul 8;

(b)

menținerea unui model de guvernanță adecvat și eficient în conformitate cu anexa II;

(c)

respectarea de către secretariatul Eureka a cerințelor de raportare prevăzute la articolul 60 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012;

(d)

plata efectivă de către statele participante a contribuției financiare către toți participanții la proiectele Eurostars-2 selectate pentru finanțare în urma cererilor de propuneri lansate în cadrul Eurostars-2, cu respectarea angajamentelor menționate la alineatul (1) litera (c) de la prezentul articol;

(e)

alocarea fondurilor provenind din bugetele naționale pentru proiectele Eurostars-2 și a contribuției financiare a Uniunii în conformitate cu clasamentele proiectelor; și

(f)

demonstrarea unei evoluții clare în ceea ce privește cooperarea științifică, administrativă și financiară, prin stabilirea unor obiective și a unor etape de referință privind performanța operațională minimă pentru punerea în aplicare a Eurostars-2.

Articolul 7

Contribuțiile statelor participante

(1)   Contribuția statelor participante este compusă din următoarele contribuții financiare:

(a)

cofinanțarea proiectelor Eurostars-2 selectate prin intermediul formelor naționale de finanțare relevante, în principal prin intermediul granturilor. Comisia poate utiliza regulile echivalente celor stabilite pentru granturi pentru a evalua contribuțiile statelor participante sub alte forme decât granturile;

(b)

contribuția financiară la costurile administrative ale Eurostars-2 care nu sunt acoperite de contribuția Uniunii prevăzută la articolul 5 alineatul (3).

(2)   Fiecare stat participant desemnează un organism național de finanțare pentru a administra sprijinul financiar acordat participanților naționali la Eurostars-2 în conformitate cu articolul 8.

Articolul 8

Normele de participare și de diseminare

(1)   În sensul Regulamentului (UE) nr. 1290/2013, secretariatul Eureka este considerat a fi un organism de finanțare.

(2)   Prin derogare de la articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, organismele naționale de finanțare, sub coordonarea secretariatului Eureka, verifică capacitatea financiară a tuturor solicitanților de finanțare în cadrul Eurostars-2.

(3)   Prin derogare de la articolul 18 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, acordurile de grant încheiate cu beneficiarii acțiunilor indirecte în cadrul Eurostars-2 se semnează de către organismele naționale de finanțare în cauză.

(4)   Prin derogare de la articolul 23 alineatele (1) și (5), (6) și (7) și de la articolele 28-34 din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, regulile privind finanțarea ale programelor naționale participante se aplică granturilor Eurostars-2 administrate de organismele naționale de finanțare.

Articolul 9

Punerea în aplicare a Eurostars-2

(1)   Eurostars-2 este pus în aplicare pe baza unor planuri de activitate anuale.

(2)   Eurostars-2 furnizează participanților sprijin financiar în principal sub formă de granturi, în urma cererilor de propuneri.

Articolul 10

Acorduri între Uniune și secretariatul Eureka

(1)   Sub rezerva unei evaluări ex ante pozitive a secretariatului Eureka în conformitate cu articolul 61 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, Comisia, în numele Uniunii, încheie un acord de delegare și acorduri de transferuri anuale de fonduri cu secretariatul Eureka.

(2)   Acordul de delegare menționat la alineatul (1) se încheie în conformitate cu articolul 58 alineatul (3) și cu articolele 60 și 61 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012, precum și în conformitate cu articolul 40 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012. Acesta conține, de asemenea, următoarele:

(a)

cerințele aplicabile secretariatului Eureka în ceea ce privește indicatorii de performanță stabiliți în anexa II la Decizia 2013/743/UE;

(b)

cerințele aplicabile contribuției secretariatului Eureka la monitorizarea menționată în anexa III la Decizia 2013/743/UE;

(c)

indicatorii de performanță specifici legați de funcționarea secretariatului Eureka în ceea ce privește Eurostars-2;

(d)

cerințele aplicabile secretariatului Eureka în ceea ce privește furnizarea de informații privind costurile administrative și de cifre detaliate privind punerea în aplicare a Eurostars-2;

(e)

dispozițiile referitoare la furnizarea de date și informații necesare pentru a permite îndeplinirea de către Comisie a obligațiilor sale de raportare și de diseminare;

(f)

obligația secretariatului Eureka de a semna acorduri bilaterale cu organismele naționale de finanțare înainte ca orice transfer al contribuției financiare a Uniunii să aibă loc, cum ar fi acorduri bilaterale de stabilire a obiectivelor și etapelor de referință privind performanța operațională minimă pentru punerea în aplicare a Eurostars-2;

(g)

dispozițiile privind publicarea cererilor de propuneri ale Eurostars-2 în special pe portalul unic dedicat participanților, precum și prin intermediul alte mijloace electronice de diseminare prevăzute în Orizont 2020 și gestionate de Comisie.

Articolul 11

Încetarea, reducerea sau suspendarea contribuției financiare a Uniunii

(1)   Dacă Eurostars-2 nu este pus în aplicare sau este pus în aplicare în mod necorespunzător, parțial sau cu întârziere, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda contribuția financiară a Uniunii, în funcție de nivelul efectiv de punere în aplicare a Eurostars-2.

(2)   Dacă statele participante nu contribuie ori contribuie parțial sau cu întârziere la finanțarea Eurostars-2, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda contribuția financiară a Uniunii, să o reducă în mod proporțional sau să o suspende, luând în considerare cuantumul fondurilor alocate de către statele participante pentru punerea în aplicare a Eurostars-2.

Articolul 12

Audituri ex post

(1)   Secretariatul Eureka se asigură că auditurile ex post privind cheltuielile pentru acțiuni indirecte se efectuează de către organismele naționale de finanțare competente în conformitate cu articolul 29 din Regulamentul (UE) nr. 1291/2013.

(2)   Comisia poate decide să efectueze ea însăși auditurile menționate la alineatul (1). În astfel de cazuri, Comisia efectuează aceste audituri în conformitate cu normele aplicabile, în special cu dispozițiile din Regulamentele (UE, Euratom) nr. 966/2012, (UE) nr. 1290/2013 și (UE) nr. 1291/2013.

Articolul 13

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii

(1)   Comisia ia măsurile adecvate pentru a se asigura că, atunci când acțiunile finanțate în temeiul prezentei decizii sunt puse în aplicare, interesele financiare ale Uniunii Europene sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, a corupției și a oricăror altor activități ilegale, prin verificări eficace și, dacă se descoperă nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, dacă este cazul, prin aplicarea de sancțiuni administrative și financiare eficace, proporționale și disuasive.

(2)   Secretariatul Eureka acordă personalului Comisiei, altor persoane autorizate de aceasta și Curții de Conturi acces la incintele și localurile sale, precum și la toate informațiile necesare pentru efectuarea auditurilor lor, inclusiv la informațiile în format electronic.

(3)   Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și cu procedurile prevăzute în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 (10) al Consiliului și în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (11), pentru a stabili dacă au avut loc acte de fraudă, de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu un acord de grant, cu o decizie de grant sau cu un contract finanțat în temeiul prezentei decizii.

(4)   Contractele, acordurile de grant și deciziile de grant care rezultă din punerea în aplicare a prezentei decizii conțin dispoziții care abilitează în mod expres Comisia, Curtea de Conturi, OLAF și secretariatul Eureka să efectueze astfel de audituri și anchete, în conformitate cu competențele care le revin.

(5)   În cadrul punerii în aplicare a Eurostars-2, statele participante iau măsurile legislative, de reglementare, administrative sau de altă natură necesare pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, în special pentru a asigura recuperarea în întregime a oricăror sume datorate Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și cu Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012.

Articolul 14

Comunicarea informațiilor

(1)   La cererea Comisiei, secretariatul Eureka transmite Comisiei toate informațiile necesare pentru pregătirea rapoartelor menționate la articolul 15.

(2)   Statele participante transmit Comisiei, prin intermediul secretariatului Eureka, orice informații solicitate de Parlamentul European, de Consiliu sau de Curtea de Conturi cu privire la gestiunea financiară a Eurostars-2.

(3)   Comisia include informațiile menționate la alineatul (2) de la prezentul articol în rapoartele menționate la articolul 15.

Articolul 15

Evaluarea

(1)   Până la 30 iunie 2017, Comisia realizează, în strânsă cooperare cu statele participante și cu ajutorul unor experți independenți, o evaluare intermediară a Eurostars-2. Comisia întocmește un raport cu privire la evaluarea respectivă, care include concluziile evaluării și observațiile sale. Comisia transmite raportul respectiv Parlamentului European și Consiliului până la 31 decembrie 2017. Rezultatul evaluării intermediare a Eurostars-2 se ia în considerare în cadrul evaluării intermediare a Orizont 2020.

(2)   La finalul participării Uniunii la Eurostars-2, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022, Comisia realizează o evaluare finală a Eurostars-2. Comisia întocmește un raport cu privire la evaluarea respectivă, care include rezultatele evaluării. Comisia transmite raportul Parlamentului European și Consiliului.

Articolul 16

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în cea de a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 17

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 15 mai 2014.

Pentru Parlamentul European

Președintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Președintele

D. KOURKOULAS


(1)  Avizul din 10 decembrie 2013 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Poziția Parlamentului European din 15 aprilie 2014 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 6 mai 2014.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).

(4)  Decizia nr. 743/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 iulie 2008 privind participarea Comunității la un program de cercetare și dezvoltare derulat de mai multe state membre, destinat să sprijine întreprinderile mici și mijlocii care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare (JO L 201, 30.7.2008, p. 58).

(5)  JO L 124, 20.5.2003, p. 36.

(6)  Decizia 2013/743/UE a Consiliului din 3 decembrie 2013 de instituire a programului specific de punere în aplicare a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) Orizont 2020 și de abrogare a Deciziilor 2006/971/CE, 2006/972/CE, 2006/973/CE, 2006/974/CE și 2006/975/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 965).

(7)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(8)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L 362, 31.12.2012, p. 1).

(9)  Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de stabilire a normelor de participare și diseminare pentru Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – „Orizont 2020” și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1906/2006 (JO L 347, 20.12.2013, p. 81).

(10)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).

(11)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).


ANEXA I

Punerea în aplicare a Eurostars-2

1.

Secretariatul Eureka organizează în permanență cereri de propuneri deschise, cu date-limită pentru atribuirea sprijinului financiar către acțiuni indirecte.

2.

Candidații transmit propunerile de proiecte către secretariatul Eureka, care joacă rolul de ghișeu unic.

3.

După închiderea unei cereri de propuneri, secretariatul Eureka efectuează o verificare a eligibilității la nivel central, pe baza criteriilor de eligibilitate stabilite în planul de activitate anual. Statele participante nu pot adăuga niciun alt criteriu de eligibilitate.

4.

Organismele naționale de finanțare, sub coordonarea secretariatului Eureka, verifică capacitatea financiară a participanților pe baza unor reguli comune, clare și transparente.

5.

Propunerile eligibile sunt evaluate la nivel central și sunt clasificate de un grup de experți externi independenți în conformitate cu criteriile stabilite la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013, pe baza unor proceduri transparente.

6.

Secretariatul Eureka asigură o procedură de revizuire a evaluării în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013.

7.

Clasamentul, aprobat în ansamblul său de Grupul la nivel înalt Eurostars-2 menționat în anexa II, este obligatoriu în ceea ce privește alocarea fondurilor din bugetele naționale pentru proiectele Eurostars-2.

8.

După aprobarea clasamentului, fiecare stat participant finanțează participanții săi naționali la proiectele selectate pentru finanțare prin intermediul organismului național de finanțare desemnat și depune toate eforturile pentru a garanta că sunt finanțate primele 50 de proiecte din clasament și cel puțin 50-75 % dintre proiectele situate peste praguri. Contribuția financiară acordată participanților este calculată în conformitate cu regulile privind finanțarea ale programului național al statului participant la Eurostars-2. Contribuția financiară a Uniunii este transferată de secretariatul Eureka către organismele naționale de finanțare cu condiția ca acestea din urmă să își fi achitat propria contribuție financiară la proiecte.

9.

Toți participanții eligibili la proiectele selectate la nivel central beneficiază de finanțare. Acordarea sprijinului financiar de către organismele naționale de finanțare participanților la proiect selecționați la nivel central respectă principiile egalității de tratament, transparenței și cofinanțării.

10.

Secretariatul Eureka este responsabil de evaluarea propunerilor, de informarea organismelor naționale de finanțare, de coordonarea proceselor de sincronizare, de monitorizarea proiectelor prin intermediul rapoartelor cu privire la proiecte și al auditurilor efectuate de organismele naționale de finanțare, precum și de raportarea către Comisie pentru a asigura un termen scurt pentru acordarea granturilor. De asemenea, acesta ia măsuri adecvate pentru a încuraja recunoașterea contribuției Uniunii la Eurostars-2, atât la programul propriu-zis, cât și la proiectele individuale. Secretariatul Eureka promovează o vizibilitate corespunzătoare a acestei contribuții prin utilizarea logo-ului programului Orizont 2020 în toate materialele publicate, inclusiv în publicațiile tipărite și în cele electronice, referitoare la Eurostars-2.

11.

Secretariatul Eureka încheie acorduri bilaterale Eurostars-2 cu organismele naționale de finanțare ale statelor participante. Respectivele acorduri bilaterale Eurostars-2 stabilesc responsabilitățile părților contractante în conformitate cu regulile, cu obiectivele și cu modalitățile de punere în aplicare ale Eurostars-2. Acordurile bilaterale Eurostars-2 includ regulile care reglementează transferul contribuției Uniunii și obiectivele operaționale minime, precum și etapele intermediare de referință la nivel național pentru aprofundarea integrării și îmbunătățirea sincronizării programelor naționale, inclusiv reducerea duratei procedurii de acordare a granturilor în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și cu Regulamentul (UE) nr. 1290/2013. Aceste obiective și etape sunt stabilite de Grupul la nivel înalt Eurostars-2 în consultare cu Comisia. Semnarea acordului bilateral Eurostars-2 și conformitatea cu obiectivele operaționale și cu etapele de referință este o condiție prealabilă pentru ca organismele naționale de finanțare să beneficieze de contribuția Uniunii.

12.

Secretariatul Eureka poate încheia acorduri bilaterale Eurostars-2 cu organismele naționale de finanțare ale țărilor partenere. Respectivele acorduri bilaterale Eurostars-2 stabilesc responsabilitățile părților contractante în conformitate cu regulile, cu obiectivele și cu modalitățile de punere în aplicare ale Eurostars-2, specifică condițiile în care se realizează parteneriatul cu Eurostars-2 și prevăd obiectivele operaționale minime, inclusiv o durată scurtă a procedurii de acordare a granturilor.

13.

De asemenea, în rândul statelor participante se organizează activități de colaborare în rețea și schimburi de bune practici pentru a promova o integrare mai puternică la nivel științific, administrativ și financiar.

14.

Alte activități includ, de asemenea, brokerajul, activitățile de promovare a programului și de colaborare în rețea cu alte părți interesate (investitori, actori din domeniul cercetării și inovării, intermediari), în special pentru a extinde participarea beneficiarilor din toate statele participante și pentru a implica IMM-urile care nu au o experiență prealabilă în materie de proiecte de cercetare transnațională.


ANEXA II

Guvernanța Eurostars-2

1.

Secretariatul Eureka gestionează Eurostars-2.

Șeful secretariatului Eureka, în calitate de reprezentant legal al secretariatului Eureka, este responsabil de punerea în aplicare a Eurostars-2 prin intermediul următoarelor elemente:

(a)

pregătirea bugetului anual pentru cererile de propuneri, organizarea la nivel central a cererilor comune de propuneri și primirea propunerilor în calitate de ghișeu unic; organizarea centrală a eligibilității și a evaluării propunerilor, conform criteriilor comune de eligibilitate și de evaluare, organizarea centrală a clasificării și a selecției propunerilor în vederea finanțării, precum și monitorizarea proiectului; primirea, alocarea și monitorizarea contribuției Uniunii;

(b)

colectarea informațiilor necesare din partea organismelor naționale de finanțare pentru transferul contribuției Uniunii;

(c)

promovarea Eurostars-2;

(d)

activitatea de raportare către Grupul la nivel înalt Eurostars-2 și către Comisie privind programul Eurostars-2;

(e)

informarea rețelei Eureka cu privire la activitățile Eurostars-2;

(f)

semnarea acordului de delegare cu Comisia, a acordurilor bilaterale cu organismele naționale de finanțare și a contractelor cu experții care evaluează cererile de participare la Eurostars-2;

(g)

adoptarea planului de activitate anual al Eurostars-2 în urma acordului prealabil al Grupului la nivel înalt Eurostars-2 și al Comisiei.

2.

Grupul la nivel înalt Eurostars-2, compus din reprezentanți naționali ai Grupului la nivel înalt Eureka al statelor participante la Eurostars-2, supraveghează acțiunile secretariatului Eureka în ceea ce privește Eurostars-2 cu ajutorul următoarelor mijloace:

(a)

supravegherea punerii în aplicare a Eurostars-2;

(b)

numirea membrilor Grupului consultativ Eurostars-2 (GCE);

(c)

aprobarea planului de activitate anual;

(d)

aprobarea clasamentului proiectelor Eurostars-2 care urmează să fie finanțate și luarea deciziei de atribuire.

Uniunea, reprezentată de Comisie, are statutul de observator în cadrul Grupului la nivel înalt Eurostars-2. Comisia este invitată să participe la reuniuni, primește toate documentele reuniunilor și poate participa la discuții.

Orice țară parteneră are dreptul de a trimite reprezentanți la reuniunile Grupului la nivel înalt Eurostars-2, în calitate de observatori.

3.

GCE este compus din coordonatori naționali pentru proiectele Eureka (persoane din guvernul național sau din agenția responsabilă de aspectul operațional al gestionării programului Eureka/Eurostars și de promovarea Eurostars-2 în statele participante) din statele participante. Comisia și țările partenere au dreptul să trimită reprezentanți la reuniunile GCE, în calitate de observatori. Reuniunile GCE sunt prezidate de secretariatul Eureka.

GCE informează secretariatul Eureka și Grupul la nivel înalt Eurostars-2 cu privire la modalitățile de punere în aplicare a Eurostars-2.

4.

Organismul național de finanțare este responsabil de acordarea sprijinului financiar participanților naționali.