24.6.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 183/57


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE 2014/382/PESC A CONSILIULUI

din 23 iunie 2014

privind punerea în aplicare a Deciziei 2013/798/PESC privind măsuri restrictive împotriva Republicii Centrafricane

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 31 alineatul (2),

având în vedere Decizia 2013/798/PESC a Consiliului din 23 decembrie 2013 privind măsuri restrictive împotriva Republicii Centrafricane (1), în special articolul 2c,

întrucât:

(1)

La 23 decembrie 2013, Consiliul a adoptat Decizia 2013/798/PESC.

(2)

La 9 mai 2014, Comitetul de sancțiuni instituit în temeiul Rezoluției 2127 (2013) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) a inclus trei persoane pe lista persoanelor și entităților care fac obiectul măsurilor impuse prin punctele 30 și 32 din Rezoluția CSONU 2134 (2014).

(3)

Anexa la Decizia 2013/798/PESC ar trebui, prin urmare, să fie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Persoanele care figurează în anexa la prezenta decizie se includ pe lista prevăzută în anexa la Decizia 2013/798/PESC.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Luxemburg, 23 iunie 2014.

Pentru Consiliu

Președintele

C. ASHTON


(1)  JO L 352, 24.12.2013, p. 51.


ANEXĂ

Persoanele menționate la articolul 1

1.   FRANÇOIS YANGOUVONDA BOZIZÉ

NUME: BOZIZÉ

PRENUME: François Yangouvonda

ALIAS: Bozize Yangouvonda

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 14 octombrie 1946/Mouila, Gabon

PAȘAPORT/INFORMAȚII DE IDENTIFICARE: Fiul lui Martine Kofio

DESEMNARE/JUSTIFICARE: Implicat în acte care subminează pacea, stabilitatea sau securitatea Republicii Centrafricane (RCA) sau oferă sprijin pentru astfel de acte: Începând cu lovitura de stat din 24 martie 2013, Bozizé a furnizat sprijin financiar și material persoanelor din milițiile care acționează pentru a destabiliza tranziția în curs și pentru a-l aduce înapoi la putere. François Bozizé, în colaborare cu susținătorii săi, a încurajat atacul din 5 decembrie 2013 asupra orașului Bangui. Situația din RCA s-a deteriorat rapid după atacul din 5 decembrie 2013 de la Bangui al forțelor anti-balaka, care a avut drept rezultat peste 700 de morți. De atunci, acesta încearcă în continuare să desfășoare operațiuni de destabilizare și să unească milițiile anti-balaka, pentru a menține tensiunile în capitala RCA. Bozizé a încercat să reorganizeze numeroase elemente ale forțelor armate centrafricane dispersate în mediul rural după lovitura de stat. Forțele loiale lui Bozizé s-au implicat în represalii împotriva populației musulmane din RCA. Bozizé a solicitat miliției sale să continue atrocitățile împotriva regimului actual și a islamiștilor.

2.   NOURREDINE ADAM

NUME: ADAM

PRENUME: Nourredine

ALIAS: Nourredine Adam; Nureldine Adam; Nourreldine Adam; Nourreddine Adam

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 1970/Ndele, RCA

Date de naștere alternative: 1969, 1971

PAȘAPORT/INFORMAȚII DE IDENTIFICARE:

 

DESEMNARE/JUSTIFICARE: Implicat în acte care subminează pacea, stabilitatea sau securitatea RCA sau oferă sprijin pentru astfel de acte: Noureddine este unul dintre liderii inițiali ai Séléka. Acesta a fost identificat ca fiind atât general, cât și președintele uneia dintre grupările rebele armate ale Séléka, PJCC centrală, un grup cunoscut în mod oficial drept Convenția Patrioților pentru Justiție și Pace și al cărui acronim este, de asemenea, recunoscut ca fiind CPJP. În calitate de fost șef al grupării „fundamentale” desprinse din Convenția Patrioților pentru Justiție și Pace (CPJP/F), a fost coordonatorul militar al ex-Séléka în timpul ofensivelor în fosta rebeliune din Republica Centrafricană între începutul lunii decembrie 2012 și martie 2013. Fără implicarea lui Noureddine, Séléka nu ar fi putut probabil să uzurpeze puterea fostului președinte al RCA, François Bozizé. De la numirea în calitate de președinte interimar a lui Catherine Samba-Panza la 20 ianuarie 2014, acesta a fost unul dintre principalii artizani ai retragerii tactice a ex-Séléka în Sibut cu obiectivul de a pune în aplicare planul său de a crea un bastion musulman în nordul țării. Acesta a îndemnat în mod clar forțele sale să reziste ordinelor guvernului de tranziție și ale liderilor militari ai Misiunii internaționale de sprijin pentru Republica Centrafricană sub conducere africană (MISCA). Noureddine conduce în mod activ ex-Séléka, fostele forțe Séléka care au fost dizolvate de Djotodia în septembrie 2013, și conduce operațiuni împotriva vecinătăților creștine și continuă să ofere sprijin semnificativ și îndrumare pentru ex-Séléka care operează în RCA.

Implicat în planificarea, conducerea sau comiterea de acte care încalcă dreptul internațional al drepturilor omului sau dreptul internațional umanitar, după caz: După ce Séléka a preluat controlul asupra orașului Bangui la 24 martie 2013, Nourredine Adam a fost numit ministru al securității, apoi director general al „Comitetului extraordinar de apărare a realizărilor democratice” (Comité extraordinaire de défense des acquis démocratiquesCEDAD, un serviciu de informații al RCA care nu mai există în prezent). Nourredine Adam a utilizat CEDAD drept poliția sa politică personală, care a întreprins numeroase arestări arbitrare, acte de tortură și execuții sumare. În plus, Noureddine a fost una dintre figurile marcante aflate în spatele operațiunii sângeroase de la Boy Rabe. În august 2013, forțele Séléka au luat cu asalt Boy Rabe, o vecinătate a RCA considerată drept bastion al susținătorilor lui François Bozizé și al grupării sale etnice. Sub pretextul căutării de depozite de arme, trupele Séléka ar fi ucis zeci de civili și s-ar fi dedat la jafuri însoțite de violență. Atunci când aceste raiduri s-au extins în alte cartiere, mii de rezidenți au invadat aeroportul internațional, care a fost perceput ca un loc sigur datorită prezenței trupelor franceze, și au ocupat pista acestuia.

Oferă sprijin pentru grupări armate sau rețele infracționale prin exploatarea ilegală a resurselor naturale: La începutul anului 2013, Nourredine Adam a jucat un rol important în rețelele de finanțare ale ex-Séléka. Acesta a călătorit în Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite pentru a strânge fonduri pentru fosta rebeliune. De asemenea, acesta a acționat ca traficant într-un lanț ciadian de trafic de diamante desfășurat între Republica Centrafricană și Ciad.

3.   LEVY YAKETE

NUME: YAKETE

PRENUME: Levy

ALIAS: Levi Yakite; Levy Yakite

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 14 august 1964/Bangui, RCA

Dată de naștere alternativă: 1965

PAȘAPORT/INFORMAȚII DE IDENTIFICARE: Fiul lui Pierre Yakété și al lui Joséphine Yamazon.

DESEMNARE/JUSTIFICARE: Implicat în acte care subminează pacea, stabilitatea sau securitatea RCA sau oferă sprijin pentru astfel de acte: La 17 decembrie 2013, Yakete a devenit coordonatorul politic al Mișcării nou formate de rezistență populară pentru reformarea grupării rebele anti-balaka din Republica Centrafricană. Acesta a fost direct implicat în deciziile unei grupări de rebeli care a fost implicată în acte care au subminat pacea, stabilitatea și securitatea în RCA, în special la 5 decembrie 2013 și de atunci încoace. În plus, această grupare a fost identificată în mod explicit în rezoluțiile CSONU 2127, 2134 și 2149 pentru astfel de acte. Yakete a fost acuzat că a ordonat arestarea unor persoane care au legătură cu Séléka, solicitând atacuri asupra persoanelor care nu îl sprijină pe președintele Bozizé și recrutând tineri care să facă parte din miliții pentru a ataca persoanele ostile regimului cu macete. Rămas în anturajul lui François Bozizé după martie 2013, acesta s-a alăturat Frontului pentru revenirea la ordinea constituțională în RCA (Front pour le Retour à l'Ordre Constitutionnel en CentrAfrique — FROCCA), care a vizat reinstalarea la putere a președintelui destituit prin orice mijloace necesare. La sfârșitul verii lui 2013, acesta a călătorit în Camerun și Benin, unde a încercat să recruteze persoane pentru a lupta împotriva Séléka. În septembrie 2013, acesta a încercat să redobândească controlul asupra operațiunilor conduse de luptătorii pro-Bozizé în orașele și satele de lângă Bossangoa. Yakete este suspectat, de asemenea, că promovează distribuirea de macete către tineri creștini șomeri pentru a facilita atacurile acestora asupra musulmanilor.