10.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 331/1


REGULAMENTUL (UE) NR. 1253/2013 AL COMISIEI

din 21 octombrie 2013

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1089/2010 de punere în aplicare a Directivei 2007/2/CE în ceea ce privește interoperabilitatea seturilor și serviciilor de date spațiale

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2007 de instituire a unei infrastructuri pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (INSPIRE) (1), în special articolul 7 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1089/2010 al Comisiei din 23 noiembrie 2010 de punere în aplicare a Directivei 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește interoperabilitatea seturilor și serviciilor de date spațiale (2) stabilește modalitățile tehnice pentru interoperabilitatea seturilor de date spațiale aferente categoriilor de date spațiale din anexa I la Directiva 2007/2/CE.

(2)

Pentru a garanta deplina interoperabilitate a seturilor de date spațiale, este oportun să se stabilească modalitățile tehnice pentru interoperabilitatea seturilor de date spațiale aferente categoriilor de date spațiale din anexele II și III la Directiva 2007/2/CE.

(3)

Pentru a asigura coerența globală a modalităților tehnice pentru interoperabilitatea seturilor de date spațiale incluse în prezentul regulament, actualele modalități tehnice pentru interoperabilitatea seturilor de date spațiale aferente categoriilor de date spațiale din anexa I la Directiva 2007/2/CE ar trebui modificate.

(4)

În primul rând, ar trebui modificate cerințele privind listele de coduri pentru a permite o abordare flexibilă în ceea ce privește descrierea valorilor din listele de coduri la niveluri diferite de detaliu și pentru a prevedea modalitățile tehnice pentru utilizarea în comun a listelor de coduri extinse.

(5)

În al doilea rând, limitarea proprietăților spațiale la schema spațială Simple Feature (Caracteristică simplă) ar trebui să fie mai flexibilă pentru a permite punerea la dispoziție, de asemenea, a datelor în 2,5D.

(6)

În al treilea rând, ar trebui să se introducă un element de metadate suplimentar pentru a permite tipului de reprezentare spațială (spatial representation type) utilizat pentru un set de date.

(7)

În al patrulea rând, categoria de date spațiale „Sisteme de caroiaj geografic” ar trebui extinsă pentru a include un caroiaj de rezoluție multiplă bazat pe coordonate geografice.

(8)

În al cincilea rând, categoria de date spațiale „Unități administrative” ar trebui extinsă pentru a descrie unitățile administrative maritime.

(9)

În al șaselea rând, pentru a evita suprapunerile cu tipurile de obiecte spațiale specificate pentru categoriile de date spațiale din anexele II și III la Directiva 2007/2/CE, anumite tipuri candidat ar trebui eliminate din categoriile de date spațiale „Unități administrative” și „Hidrografie”.

(10)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1089/2010 ar trebui modificat în consecință.

(11)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 22 din Directiva 2007/2/CE,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 1089/2010 se modifică după cum urmează:

(1)

Articolul 2 se modifică după cum urmează:

(a)

teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții, precum și definițiile tematice prevăzute în anexe:”

(b)

punctul 4 se elimină;

(c)

la punctul 6, „ISO 19103” se înlocuiește cu „ISO/TS 19103:2005”;

(d)

la punctul 9, „EN ISO 19135” se înlocuiește cu „EN ISO 19135:2007”;

(e)

la punctul 11, „EN ISO 19128” se înlocuiește cu „EN ISO 19128:2008”;

(f)

la punctul 13, „EN ISO 19115” se înlocuiește cu „EN ISO 19115:2005/AC:2008”;

(g)

la punctul 15, „EN ISO 19135” se înlocuiește cu „EN ISO 19135:2007”;

(h)

la punctul 18, „ISO 19103” se înlocuiește cu „ISO/TS 19103:2005”;

(i)

se adaugă următoarele puncte 21 - 30:

„21.

«proprietate» (property) înseamnă atribut sau rol de asociere,

22.

«uniune» (union type) înseamnă un tip format din una și numai una dintre cele câteva alternative (enumerate ca «atribute membre»), în conformitate cu ISO/TS 19103:2005,

23.

«clasă de asociere» (association class) înseamnă un tip care definește proprietăți suplimentare în ceea ce privește o relație între două alte tipuri,

24.

«acoperire» (coverage) înseamnă un obiect spațial care acționează ca o funcție menită să returneze valori din intervalul său pentru orice poziție directă din domeniul său spațial, temporal sau spațio-temporal, în conformitate cu ISO 19123:2007,

25.

«domeniu» (domain) înseamnă un set bine definit, în conformitate cu ISO/TS 19103:2005,

26.

«interval» (range) înseamnă un set de valori de atribute de entități asociate printr-o funcție elementelor domeniului unei acoperiri, în conformitate cu EN ISO 19123:2007,

27.

«caroiaj rectificat» (rectified grid) înseamnă un caroiaj pentru care există o transformare afină între coordonatele din grilă și coordonatele unui sistem de referință de coordonate, în conformitate cu EN ISO 19123:2007,

28.

«caroiaj referențiabil» (referenceable grid) înseamnă un caroiaj asociat cu o transformare care poate fi utilizată pentru a converti valorile coordonatelor caroiajului în valori ale coordonatelor referențiate la un sistem de referință de coordonate extern, în conformitate cu EN ISO 19123:2007,

29.

«structură în mozaic» (tessellation) înseamnă o compartimentare a unui spațiu într-un set de subspații adiacente având aceeași dimensiune ca și spațiul compartimentat. O structură în mozaic într-un spațiu 2D constă dintr-un set de poligoane nesuprapuse, care acoperă în întregime o regiune de interes,

30.

«valoare mai restrânsă» (narrower value) înseamnă o valoare care are o relație ierarhică cu o valoare-mamă mai generală.”

(2)

Articolul 4 se modifică după cum urmează:

(a)

Punctul 1 se înlocuiește cu următorul text:

„1.   Pentru schimbul de obiecte spațiale din seturile de date care îndeplinesc condițiile stabilite la articolul 4 din Directiva 2007/2/CE și pentru clasificarea acestora, statele membre utilizează tipurile de obiecte spațiale și tipurile de date, enumerările și listele de coduri asociate care sunt definite în anexele II, III și IV pentru categoriile la care se referă seturile de date.”

(b)

Toate trimiterile la „anexa II” de la punctele 2 și 3 se înlocuiesc cu trimiteri la „anexe”.

(c)

La punctul 3, a doua teză se înlocuiește cu următorul text: „Valorile de enumerare și valorile listelor de coduri sunt identificate în mod unic cu ajutorul codurilor mnemonice pentru computere, neutre din punct de vedere lingvistic. Valorile pot include, de asemenea, o denumire specifică unei limbi, care urmează să fie utilizată în interacțiunea umană.”

(3)

La articolul 5, alineatul (4) se elimină.

(4)

Articolul 6 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 6

Liste de coduri și enumerări

1.   Listele de coduri aparțin unuia dintre următoarele tipuri, astfel cum este prevăzut în anexe:

(a)

liste de coduri ale căror valori permise includ doar valorile specificate în prezentul regulament;

(b)

liste de coduri ale căror valori permise includ valorile specificate în prezentul regulament și valori mai restrânse definite de furnizorii de date;

(c)

liste de coduri ale căror valori permise includ valorile specificate în prezentul regulament și valori suplimentare la orice nivel definit de furnizorii de date;

(d)

liste de coduri, ale căror valori permise includ orice valori definite de furnizorii de date.

În sensul literelor (b), (c) și (d), în afara valorilor permise, furnizorii de date pot utiliza valorile specificate în Ghidul tehnic INSPIRE (INSPIRE Technical Guidance) relevant, disponibil pe site-ul web INSPIRE al Centrului Comun de Cercetare.

2.   Listele de coduri pot fi ordonate ierarhic. Valorile din listele de coduri ierarhice pot avea o valoare-mamă mai generală. În cazul în care valorile valide dintr-o listă de coduri ierarhică sunt indicate într-un tabel din prezentul regulament, valorile-mamă trebuie enumerate în ultima coloană.

3.   În cazul în care, pentru un atribut al cărui tip este o listă de coduri astfel cum se menționează la alineatul (1) literele (b), (c) sau (d), un furnizor de date furnizează o valoare care nu este specificată în prezentul regulament, valoarea respectivă și definiția aferentă sunt puse la dispoziție într-un registru.

4.   Atributele sau rolurile de asociere ale tipurilor de obiecte spațiale sau ale tipurilor de date al căror tip este o listă de coduri pot lua doar valori care sunt permise în conformitate cu specificațiile din lista de coduri.

5.   Atributele sau rolurile de asociere ale tipurilor de obiecte spațiale sau ale tipurilor de date care au un tip de enumerare pot lua valori doar din listele indicate pentru tipul de enumerare respectiv.”

(5)

La articolul 8 alineatul (2) și la articolul 11 alineatul (1), trimiterile la „anexa II” se înlocuiesc cu trimiteri la „anexe”.

(6)

Articolul 12 se modifică după cum urmează:

(a)

Alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„1.   Domeniul de valori al proprietăților spațiale definite în prezentul regulament trebuie limitat la schema spațială Simple Feature, astfel cum este definită în Herring, John R. (ed.), OpenGIS® Implementation Standard for Geographic information – Simple feature access – Part 1: Common architecture, version 1.2.1, Open Geospatial Consortium, 2011, în absența unor indicații contrare privind o anumită categorie sau un anumit tip de date spațiale.”

(b)

Alineatul (2) se modifică după cum urmează:

„unități SI” se înlocuiesc cu „unități SI sau unități non-SI acceptate spre a fi utilizate împreună cu Sistemul Internațional de Unități”.

(7)

La articolul 13, se introduce următorul punct 6:

„6.

Tip de reprezentare spațială: Metoda utilizată pentru a reprezenta informații geografice în spațiu.”

(8)

Articolul 14 se modifică după cum urmează:

(a)

Alineatul (2) litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

tipul (tipurile) de obiecte spațiale, sau un subset al acestuia, care constituie conținutul stratului.”

(b)

Se adaugă următorul alineat (3):

„3.   Pentru tipurile de obiecte spațiale ale căror obiecte pot fi clasificate utilizându-se un atribut cu valoare în lista de coduri, pot fi definite mai multe straturi. Fiecare dintre aceste straturi include obiectele spațiale care corespund unei singure valori specifice din lista de coduri. În definirea unor astfel de seturi de straturi din anexele II, III și IV, toate condițiile următoare trebuie îndeplinite:

(a)

parametrul substituibil <ValoaredinListadeCoduri> reprezintă valorile din lista de coduri relevantă, prima literă fiind reprezentată cu majuscule;

(b)

parametrul substituibil <denumire lizibilă de către om> reprezintă denumirea lizibilă de către om a valorilor din lista de coduri;

(c)

tipul de obiect spațial include atributul și lista de coduri relevante, între paranteze;

(d)

se dă un exemplu de strat.”

(9)

Anexa I se modifică conform anexei I la prezentul regulament.

(10)

Anexa II se modifică conform anexei II la prezentul regulament.

(11)

Se adaugă anexa III, conform anexei III la prezentul regulament.

(12)

Se adaugă anexa IV, conform anexei IV la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în [a douăzecea] zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre în conformitate cu tratatele.

Adoptat la Bruxelles, 21 octombrie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 108, 25.4.2007, p. 1.

(2)  JO L 323, 8.12.2010, p. 11.


ANEXA I

Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1089/2010 se modifică după cum urmează:

(1)

Titlul se înlocuiește cu următorul text: „Tipuri comune, definiții și cerințe”.

(2)

În tot cuprinsul textului, cu excepția cazului în care se prevede altfel în prezenta anexă, teza „Această listă de coduri nu poate fi extinsă de statele membre.” se înlocuiește cu teza „Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind numai valorile din tabelul de mai jos.”

(3)

În tot cuprinsul textului, în rubricile din toate tabelele care indică valorile din lista de coduri, textul „Valori permise pentru lista de coduri” se înlocuiește cu textul „Valori pentru lista de coduri”.

(4)

Secțiunea 1 se înlocuiește cu următoarea secțiune:

„1.   TIPURI DEFINITE ÎN STANDARDELE EUROPENE ȘI INTERNAȚIONALE

Următoarele tipuri comune, utilizate în atributele sau rolurile de asociere ale tipurilor de obiecte spațiale sau ale tipurilor de date, sunt definite după cum urmează:

(1)

Pentru tipurile «Any», «Angle», «Area», «Boolean», «CharacterString», «Date», «DateTime», «Decimal», «Distance», «Integer», «Length», «Measure», «Number», «Probability», «Real», «RecordType», «Sign», «UnitOfMeasure», «Velocity» și «Volume» se aplică definițiile prevăzute în ISO/TS 19103:2005.

(2)

Pentru tipurile «DirectPosition», «GM_Boundary», «GM_Curve», «GM_MultiCurve», «GM_MultiSurface», «GM_Object», «GM_Point», «GM_Primitive», «GM_Solid», «GM_Surface» și «GM_Tin», se aplică definițiile prevăzute în EN ISO 19107:2005.

(3)

Pentru tipurile «TM_Duration», «TM_GeometricPrimitive», «TM_Instant», «TM_Object», «TM_Period» și «TM_Position», se aplică definițiile prevăzute în EN ISO 19108:2005/AC:2008.

(4)

Pentru tipul «GF_PropertyType», se aplică definiția prevăzută în EN ISO 19109:2006.

(5)

Pentru tipurile «CI_Citation», «CI_Date», «CI_RoleCode», «EX_Extent», «EX_VerticalExtent», «MD_Distributor», «MD_Resolution» și «URL», se aplică definițiile prevăzute în EN ISO 19115:2005/AC:2008.

(6)

Pentru tipul «CV_SequenceRule», se aplică definiția prevăzute în EN ISO 19123:2007.

(7)

Pentru tipurile «AbstractFeature», «Quantity» și «Sign», se aplică definițiile prevăzute în ISO 19136:2009.

(8)

Pentru tipurile «LocalisedCharacterString», «PT_FreeText» și «URI», se aplică definițiile din CEN ISO/TS 19139:2009.

(9)

Pentru tipul «LC_LandCoverClassificationSystem», se aplică definiția prevăzută în ISO 19144-2:2012.

(10)

Pentru tipurile «GFI_Feature», «Location», «NamedValue», «OM_Observation», «OM_Process», «SamplingCoverageObservation», «SF_SamplingCurve», «SF_SamplingPoint», «SF_SamplingSolid», «SF_SamplingSurface» și «SF_SpatialSamplingFeature», se aplică definițiile prevăzute în ISO 19156: 2011.

(11)

Pentru tipurile «Category», «Quantity», «QuantityRange» și «Time», se aplică definițiile din Robin, Alexandre (ed.), OGC®SWE Common Data Model Encoding Standard, version 2.0.0, Open Geospatial Consortium, 2011.

(12)

Pentru tipurile «TimeValuePair» și «Timeseries», se aplică definițiile din Taylor, Peter (ed.), OGC® WaterML 2.0: Part 1Timeseries, v2.0.0, Open Geospatial Consortium, 2012.

(13)

Pentru tipurile «CGI_LinearOrientation» și «CGI_PlanarOrientation», se aplică definițiile din CGI Interoperability Working Group, Geoscience Markup Language (GeoSciML), version 3.0.0, Commission for the Management and Application of Geoscience Information (CGI) of the International Union of Geological Sciences, 2011.”

(5)

Secțiunea 2 se modifică după cum urmează:

(a)

În secțiunea 2.1, următoarele constrângeri se elimină:

Constrângerile tipului de date «Identifier»

Atributele «localId» și «namespace» utilizează numai următorul set de caractere: {«A» … «Z», «a» … «z», «0» … «9», «_», «.», «-»}, adică sunt permise numai litere din alfabetul latin, cifre, caracter de subliniere, punctul și liniuța.”

(b)

Se adaugă următoarele subsecțiuni 2.2 - 2.7:

„2.2   Parte asociată (RelatedParty)

O organizație sau o persoană cu un rol în ceea ce privește o resursă.

Atribute ale tipului de date «RelatedParty»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

individualName

Numele persoanei asociate.

PT_FreeText

voidable

organisationName

Numele organizației asociate.

PT_FreeText

voidable

positionName

Poziția părții în legătură cu o resursă, cum ar fi cea de șef de departament.

PT_FreeText

voidable

contact

Informații de contact pentru partea asociată.

Contact

voidable

role

Rolurile părții în raport cu o resursă, cum ar fi «proprietar».

PartyRoleValue

voidable

Constrângerile tipului de date «RelatedParty»

Trebuie să se furnizeze cel puțin numele persoanei, al organizației sau al poziției.

2.3   Contact (Contact)

Canalele de comunicare prin care este posibil să se obțină accesul la cineva sau la ceva.

Atribute ale tipului de date «Contact»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

address

O adresă furnizată ca text liber.

AddressRepresentation

voidable

contactInstructions

Instrucțiuni suplimentare cu privire la modul sau momentul în care poate fi contactată o persoană sau o organizație.

PT_FreeText

voidable

electronicMailAddress

O adresă de poștă electronică a organizației sau a persoanei.

CharacterString

voidable

hoursOfService

Perioadele de timp când poate fi contactată organizația sau persoana.

PT_FreeText

voidable

telephoneFacsimile

Numărul de fax al organizației sau al persoanei.

CharacterString

voidable

telephoneVoice

Numărul de telefon al organizației sau al persoanei.

CharacterString

voidable

website

Pagini furnizate pe World Wide Web de către o organizație sau o persoană.

URL

voidable

2.4   Citare de document (DocumentCitation)

Citare în scopul realizării de trimiteri clare la un document.

Atribute ale tipului de date «DocumentCitation»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

name

Numele documentului.

CharacterString

 

shortName

Denumirea prescurtată sau titlul alternativ al documentului.

CharacterString

voidable

date

Data creării, publicării sau revizuirii documentului.

CI_Date

voidable

link

Legătură către o versiune online a documentului

URL

voidable

specificReference

Trimitere la o anumită parte a documentului.

CharacterString

voidable

2.5   Citare a legislației (LegislationCitation)

Citare în scopul realizării unei trimiteri clare la un act legislativ sau la o anumită parte a unui act legislativ.

Acest tip este un subtip al «DocumentCitation».

Atribute ale tipului de date «LegislationCitation»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

identificationNumber

Cod utilizat pentru a identifica instrumentul legislativ

CharacterString

 

officialDocumentNumber

Numărul oficial al documentului, utilizat pentru a identifica în mod univoc instrumentul legislativ.

CharacterString

 

dateEnteredIntoForce

Data la care instrumentul legislativ a intrat în vigoare.

TM_Position

 

dateRepealed

Data la care instrumentul legislativ a fost abrogat.

TM_Position

 

level

Nivelul la care instrumentul legislativ este adoptat.

LegislationLevelValue

 

journalCitation

Citarea Jurnalul Oficial în care este publicat textul legislativ.

OfficialJournalInformation

 

Constrângerile tipului de date «LegislationCitation»

În cazul în care atributul «link» este nul (void), trebuie să se furnizeze citarea Jurnalului Oficial.

2.6   Informații referitoare la Jurnalul Oficial (OfficialJournalInformation)

Citarea completă a localizării instrumentului legislativ în Jurnalul Oficial.

Atribute ale tipului de date «OfficialJournalInformation»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

officialJournalIdentification

Trimiterea la locul din Jurnalul Oficial unde a fost publicat instrumentul legislativ. Această trimitere este compusă din trei părți:

titlul Jurnalului Oficial

volumul și/sau seria

pagina (paginile)

CharacterString

 

ISSN

Numărul internațional standard pentru publicații seriale (ISSN) este un număr format din opt cifre care identifică publicația periodică în care a fost publicat instrumentul legislativ.

CharacterString

 

ISBN

Numărul internațional standardizat al cărții (ISBN) este un număr format din nouă cifre care identifică în mod univoc cartea în care a fost publicat instrumentul legislativ.

CharacterString

 

linkToJournal

Link la o versiune online a Jurnalului Oficial

URL

 

2.7   Identificator tematic (ThematicIdentifier)

Identificator tematic utilizat pentru a identifica în mod univoc obiectul spațial.

Atribute ale tipului de date «ThematicIdentifier»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

identifier

Identificator unic utilizat pentru a identifica obiectul spațial în cadrul schema de identificare specificată.

CharacterString

 

identifierScheme

Identificator care definește schema utilizată pentru atribuirea identificatorului.

CharacterString”

 

(6)

Secțiunea 4 se modifică după cum urmează:

(a)

Secțiunea 4.1 se înlocuiește cu următorul text:

„4.1   Stare a instalației (ConditionOfFacilityValue)

Starea unei instalații din punctul de vedere al finalizării și exploatării acesteia.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare definite de furnizorii de date.

Valori ale listei de coduri «ConditionOfFacilityValue»

Valoare

Nume

Definiție

functional

funcțională

Instalația este funcțională.

projected

proiectată

Instalația este în curs de proiectare. Lucrările de construcție nu au început încă.

underConstruction

în construcție

Instalația este în construcție și nu este încă funcțională. Se aplică numai construcției inițiale a instalației și nu lucrărilor de întreținere.

disused

neutilizată

Instalația nu mai este utilizată, dar nu este în curs de dezafectare și nici nu a fost dezafectată.

decommissioned

dezafectată

Instalația nu mai este utilizată și este în curs de dezafectare sau a fost dezafectată.”

(b)

În secțiunea 4.2 Cod de țară (CountryCode), teza „Această listă de coduri nu poate fi extinsă de către statele membre.” se elimină.

(c)

Se adaugă următoarele subsecțiuni 4.3 – 4.6:

„4.3   Nivel al legislației (LegislationLevelValue)

Nivelul la care un act juridic sau o convenție a fost adoptat(ă).

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind orice valori definite de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot utiliza valorile indicate în Ghidul tehnic INSPIRE privind modelul conceptual generic INSPIRE.

4.4   Rol al părții (PartyRoleValue)

Rolurile părților care sunt asociate unei resurse sau sunt responsabile pentru aceasta.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile următoarelor liste de coduri sau alte liste de coduri indicate de furnizorii de date:

Codul rolului (CI_RoleCode): Funcțiile îndeplinite de o parte responsabilă, în conformitate cu EN ISO 19115:2005/AC:2008.

Rolul unei părți asociate (RelatedPartyRoleValue): Clasificarea rolurilor părții asociate, conform celor specificate în tabelul de mai jos.

Valori ale listei de coduri «RelatedPartyRoleValue»

Valoare

Nume

Definiție

authority

autoritate

O parte mandatată legal să supravegheze o resursă și/sau părți asociate resursei.

operator

operator

O parte care exploatează o resursă.

owner

proprietar

O parte care deține o resursă, și anume, căreia îi aparține resursa în sens juridic.

4.5   Nume standard în domeniul climei și al prognozei (CFStandardNamesValue)

Definiții ale fenomenelor observate în meteorologie și oceanografie.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind orice valori definite de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot utiliza valorile indicate în Ghidul tehnic INSPIRE privind modelul conceptual generic INSPIRE.

4.6   Gen (GenderValue)

Genul unei persoane sau al unui grup de persoane.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind numai valorile indicate în tabelul de mai jos.

Valori ale listei de coduri «GenderValue»

Valoare

Nume

Definiție

female

feminin

O persoană sau un grup de persoane de sex feminin.

male

masculin

O persoană sau un grup de persoane de sex masculin.

unknown

necunoscută

O persoană sau un grup de persoane de sex necunoscut.”

(7)

După secțiunea 5, se adaugă următoarele secțiuni 6, 7 și 8:

„6.   MODEL DE ACOPERIRE (COVERAGE MODEL)

Modelul de acoperire INSPIRE constă din următoarele pachete:

Acoperiri (Base)

Acoperiri (Domain and Range)

6.1.   Acoperiri (Base)

6.1.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul Acoperiri (Bază) conține tipul de obiect spațial «Coverage».

6.1.1.1.   Acoperire (Coverage)

Obiect spațial care acționează ca o funcție menită să returneze valori din intervalul său pentru orice poziție directă din domeniul său spațial, temporal sau spațio-temporal.

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «Coverage»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

metadata

Metadate specifice aplicației acoperirii.

Any

 

rangeType

Descriere a structurii intervalului de valori.

RecordType

 

6.2.   Acoperiri (Domeniu și interval)

6.2.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul Acoperiri (Domeniu și interval) conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Acoperire (Reprezentare a domeniului și a intervalului) [Coverage (Domain And Range Representation)]

Acoperire de tip caroiaj rectificat (Rectified Grid Coverage)

Acoperire de tip caroiaj referențiabil (Referenceable Grid Coverage)

6.2.1.1.   Acoperire (Reprezentare a domeniului și a intervalului) (CoverageByDomainAndRange)

Acoperire care tratează domeniul și intervalul ca proprietăți separate.

Acest tip este un subtip al entității «Coverage».

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «CoverageByDomainAndRange»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

coverageFunction

Descriere a modului în care pot fi obținute valori ale intervalului în poziții din domeniul acoperirii.

CoverageFunction

 

domainSet

Configurația domeniului acoperirii, din punctul de vedere al coordonatelor.

Any

 

rangeSet

Set de valori asociate elementelor domeniului acoperirii prin intermediul unei funcții.

Any

 

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «CoverageByDomainAndRange»

Funcția «caroiaj» este valabilă doar pentru domenii care sunt caroiaje.

6.2.1.2.   Acoperire de tip caroiaj rectificat (RectifiedGridCoverage)

Acoperire al cărei domeniu constă dintr-un caroiaj rectificat.

Acest tip este un subtip al «CoverageByDomainAndRange».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «RectifiedGridCoverage»

Domeniul este un caroiaj rectificat.

Punctele de caroiaj ale unei «RectifiedGridCoverage» trebuie să coincidă cu centrele celulelor caroiajelor geografice definite în secțiunea 2.2 din anexa II, indiferent de nivelul rezoluției.

6.2.1.3.   Acoperire de tip caroiaj referențiabil (ReferenceableGridCoverage)

Acoperire al cărei domeniu constă dintr-un caroiaj referențiabil.

Acest tip este un subtip al «CoverageByDomainAndRange».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «ReferenceableGridCoverage»

Domeniul este un caroiaj referențiabil.

6.2.2.   Tipuri de date

6.2.2.1.   Funcție de acoperire (CoverageFunction)

Descriere a modului în care pot fi obținute valori ale intervalului în locații din domeniul acoperirii.

Acest tip este o uniune.

Atribute ale tipului uniune «CoverageFunction»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

ruleDefinition

O descriere formală sau informală a funcției de acoperire sub formă de text.

CharacterString

 

ruleReference

O descriere formală sau informală a funcției de acoperire sub formă de trimitere.

URI

 

gridFunction

Regulă de cartografiere a geometriilor caroiajului.

GridFunction

 

6.2.2.2.   Funcție a caroiajului (GridFunction)

O regulă explicită de cartografiere a geometriilor caroiajului.

Atribute ale tipului de date «GridFunction»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

sequenceRule

Descriere a modului în care punctele de caroiaj sunt ordonate pentru asocierea lor cu elementele valorilor din intervalul acoperirii.

CV_SequenceRule

 

startPoint

Punctul de caroiaj care trebuie asociat primei înregistrări din intervalul acoperirii.

Integer

 

7.   MODELUL DE OBSERVĂRI (OBSERVATIONS MODEL)

Modelul INSPIRE bazat pe observări constă din următoarele pachete:

Trimiteri referitoare la observări

Procese

Proprietăți observabile

Observări specializate

7.1.   Trimiteri referitoare la observări

7.1.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Trimiteri referitoare la observări» conține tipul de obiect spațial «Set de observări».

7.1.1.1.   Set de observări (ObservationSet)

Leagă un set de «Observări».

Atribute ale tipului de obiect spațial «ObservationSet»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

extent

Informații despre extinderea spațială și temporală.

EX_Extent

 

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «ObservationSet»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

member

O înregistrare a «ObservationSet».

OM_Observation

 

7.2.   Procese

7.2.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Procese» conține tipul de obiect spațial «Process».

7.2.1.1.   Proces (Process)

Descriere a unui proces de observare.

Acest tip este un subtip al «OM_Process».

Atribute ale tipului de obiect spațial «Process»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

voidable

name

Denumirea Procesului.

CharacterString

voidable

type

Tipul de proces.

CharacterString

voidable

documentation

Informații suplimentare (online/offline) asociate procesului.

DocumentCitation

voidable

processParameter

Parametru care controlează aplicarea procesului și, ca o consecință, rezultatele sale.

ProcessParameter

voidable

responsibleParty

Persoană sau organizație asociată procesului.

RelatedParty

voidable

7.2.2.   Tipuri de date

7.2.2.1.   Parametru de proces (ProcessParameter)

Descrierea parametrului dat.

Atribute ale tipului de date «ProcessParameter»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

name

Denumirea parametrului de proces.

ProcessParameterNameValue

 

description

Descrierea parametrului de proces.

CharacterString

 

7.2.3.   Liste de coduri

7.2.3.1.   Denumirea parametrului de proces (ProcessParameterNameValue)

O listă de coduri ale denumirilor parametrilor de proces.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind orice valori definite de furnizorii de date.

7.3.   Proprietăți observabile

7.3.1.   Tipuri de date

7.3.1.1.   Constrângere (Constraint)

O constrângere privind o anumită proprietate, de exemplu lungimea de undă = 200nm.

Atribute ale tipului de date «Constraint»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

constrainedProperty

Proprietatea care face obiectul constrângerii, de exemplu, «culoare» în cazul în care constrângerea este «culoare = Blue».

PhenomenonTypeValue

 

label

Un titlu lizibil de către om pentru constrângerea în ansamblu.

CharacterString

 

7.3.1.2.   Constrângere de categorie (CategoryConstraint)

O constrângere bazată pe o categorie descriptivă, de exemplu culoare = «roșu».

Acest tip este un subtip al «Constraint».

Atribute ale tipului de date «CategoryConstraint»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

comparison

Un operator de comparare. În cazul unei constrângeri de categorie, aceasta ar trebui să fie «egalCu» sau «neegalCU».

ComparisonOperatorValue

 

value

Valoarea proprietății care face obiectul unei constrângeri, de exemplu «albastru» (dacă proprietatea constrânsă este culoarea).

CharacterString

 

7.3.1.3.   Constrângere de interval (RangeConstraint)

O constrângere de interval numeric aplicabilă unei proprietăți, de exemplu lungime de undă ≥ 300 nm și lungime de undă ≤ 600 nm.

Acest tip este un subtip al «Constraint».

Atribute ale tipului de date «RangeConstraint»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

value

Intervalul de valori numerice ale proprietății care face obiectul constrângerii.

RangeBounds

 

uom

Unități de măsură utilizate în cazul constrângerii.

UnitOfMeasure

 

7.3.1.4.   Limite ale intervalului (RangeBounds)

Valorile limită de început și de sfârșit ale unui interval numeric (de exemplu, început ≥ 50, sfârșit ≤ 99).

Atribute ale tipului de date «RangeBounds»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

startComparison

Comparatorul utilizat pentru limita inferioară a intervalului (de exemplu «greaterThanOrEqualTo»).

ComparisonOperatorValue

 

rangeStart

Limita inferioară a intervalului.

Real

 

endComparison

Comparatorul utilizat pentru limita superioară a intervalului (de exemplu «lessThan»).

ComparisonOperatorValue

 

rangeEnd

Limita superioară a intervalului.

Real

 

7.3.1.5.   Constrângere scalară (ScalarConstraint)

O constrângere scalară numerică aplicată unei proprietăți, de exemplu lungime ≥ 1 m.

Acest tip este un subtip al «Constraint».

Atribute ale tipului de date «ScalarConstraint»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

value

Valoarea numerică a proprietății care face obiectul constrângerii.

Real

 

comparison

Comparatorul care trebuie utilizat în cazul constrângerii, de exemplu «greaterThan».

ComparisonOperatorValue

 

uom

Unități de măsură utilizate în cazul constrângerii.

UnitOfMeasure

 

7.3.1.6.   Alte constrângeri (OtherConstraint)

O constrângere care nu este modelată în mod structurat, dar care poate fi descrisă cu ajutorul atributului de text liber «description».

Acest tip este un subtip al «Constraint».

Atribute ale tipului de date «OtherConstraint»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

description

O descriere a constrângerii.

CharacterString

 

7.3.1.7.   Măsură statistică (StatisticalMeasure)

O descriere a unei măsuri statistice, de exemplu «maxima zilnică».

Atribute ale tipului de date «StatisticalMeasure»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

label

Un titlu lizibil de către om pentru măsura statistică.

CharacterString

 

statisticalFunction

O funcție statistică, de exemplu, media.

StatisticalFunctionTypeValue

 

aggregationTimePeriod

Un interval temporal în care se calculează o statistică, de exemplu o zi, o oră.

TM_Duration

 

aggregationLength

Un interval spațial unidimensional în care se calculează o statistică, de exemplu 1 metru.

Length

 

aggregationArea

Un interval spațial bidimensional în care se calculează o statistică, de exemplu 1 metru pătrat

Area

 

aggregationVolume

Un interval spațial tridimensional în care se calculează o statistică, de exemplu 1 metru cub.

Volume

 

otherAggregation

Orice alt tip de agregare.

Any

 

Roluri de asociere ale tipului de date «StatisticalMeasure»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

derivedFrom

O măsură statistică poate fi derivată din alta, de exemplu temperaturile maxime lunare pot fi derivate din temperaturile medii zilnice.

StatisticalMeasure

 

7.3.2.   Enumerări

7.3.2.1.   Operator de comparare (ComparisonOperatorValue)

O enumerare a operatorilor de comparare (de exemplu «mai mare decât»)

Valori ale enumerării «ComparisonOperatorValue»

Valoare

Definiție

equalTo

perfect egal cu

notEqualTo

nu este perfect egal cu

lessThan

mai mic de

greaterThan

mai mare decât

lessThanOrEqualTo

mai mic sau perfect egal cu

greaterThanOrEqualTo

mai mare sau perfect egal cu

7.3.3.   Liste de coduri

7.3.3.1.   Tipuri de fenomene (PhenomenonTypeValue)

O listă de coduri ale fenomenelor (de exemplu temperatură, viteza vântului).

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile următoarelor liste de coduri sau alte liste de coduri indicate de furnizorii de date:

Nume standard în domeniul climei și al prognozei (CFStandardNamesValue): Definiții ale fenomenelor observate în domeniul meteorologiei și al oceanografiei, conform secțiunii 4.5 din prezenta anexă.

Numele de parametru de element de profil (ProfileElementParameterNameValue): Proprietăți despre care s-a observat că definesc elementul de profil, conform secțiunii 3.3.8 din anexa IV.

Numele de parametru de obiect derivat de sol (SoilDerivedObjectParameterNameValue): Proprietăți asociate solului care pot fi derivate din sol și alte date, conform secțiunii 3.3.9 din anexa IV.

Numele de parametru de profil de sol (SoilProfileParameterNameValue): Proprietăți despre care s-a observat că definesc profilul de sol, conform secțiunii 3.3.12 din anexa IV.

Numele de parametru de sit al solului (SoilSiteParameterNameValue): Proprietăți despre care s-a observat că definesc situl de sol, conform secțiunii 3.3.13 din anexa IV.

Componentă de referință a UE privind calitatea aerului (EU_AirQualityReferenceComponentValue): Definiții ale fenomenelor referitoare la calitatea aerului în contextul raportării în temeiul legislației Uniunii, conform secțiunii 13.2.1.1 din anexa IV.

Tabelul 4.2 GRIB Code și Flags al WMO (GRIB_CodeTable4_2Value): Definiții ale fenomenelor observate în domeniul meteorologiei, conform secțiunii 13.2.1.2 din prezenta anexă.

Utilizarea parametrului BODC P01 (BODC_P01ParameterUsageValue): Definiții ale fenomenelor observate în domeniul oceanografiei, conform secțiunii 14.2.1.1 din anexa IV.

7.3.3.2.   Tipul funcțiilor statistice (StatisticalFunctionTypeValue)

O listă de coduri ale funcțiilor statistice (de exemplu maximum, minimum, mediu).

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind orice valori definite de furnizorii de date.

7.4.   Observări specializate

7.4.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Observări specializate» conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Observare în caroiaj

Observare în serii de caroiaje

Observare punctuală

Colecție de observări punctuale

Observări punctuale multiple

Observare de serie temporală într-un punct

Observare după profil

Observare după traiectorie

7.4.1.1.   Observare în caroiaj (GridObservation)

Observare reprezentând un câmp în format caroiaj într-un singur moment în timp.

Acest tip este un subtip al «SamplingCoverageObservation».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «GridObservation»

«featureOfInterest» este un «SF_SamplingSolid or SF_SamplingSurface».

«phenomenonTime» este un «TM_Instant».

«result» este un «RectifiedGridCoverage» sau «RefererencableGridCoverage».

7.4.1.2.   Observare în serii de caroiaje (GridSeriesObservation)

Observare reprezentând un câmp în format caroiaj în evoluție într-o succesiune de momente.

Acest tip este un subtip al «SamplingCoverageObservation».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «GridSeriesObservation»

«featureOfInterest» este un «SF_SamplingSolid».

«phenomenonTime» este un «TM_Period».

«result» este un «RectifiedGridCoverage» sau un «RefererencableGridCoverage».

7.4.1.3.   Observare punctuală (PointObservation)

Observare reprezentând o măsurătoare a unei proprietăți într-un singur punct din timp și spațiu.

Acest tip este un subtip al «SamplingCoverageObservation».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «PointObservation»

«featureOfInterest» este un «SF_SamplingPoint».

«phenomenonTime» este un «TM_Instant».

7.4.1.4.   Colecție de observări punctuale (PointObservationCollection)

O colecție de observări punctuale.

Acest tip este un subtip al «ObservationSet».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «PointObservationCollection»

Fiecare membru trebuie să fie un «PointObservation».

7.4.1.5.   Observări punctuale multiple (MultiPointObservation)

Observare reprezentând un set de măsurători, toate efectuate exact în același moment, dar în locații diferite.

Acest tip este un subtip al «SamplingCoverageObservation».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «MultiPointObservation»

«featureOfInterest» este un «SF_SamplingCurve», «SF_SamplingSurface» sau «SF_SamplingSolid».

«phenomenonTime» este un «TM_Instant».

«result» este un «MultiPointCoverage».

7.4.1.6.   Observare de serie temporală într-un punct (PointTimeSeriesObservation)

Observare reprezentând o serie cronologică de măsurători punctuale ale unei proprietăți, într-o locație fixă din spațiu.

Acest tip este un subtip al «SamplingCoverageObservation».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «PointTimeSeriesObservation»

«featureOfInterest» este un «SF_SamplingPoint».

«phenomenonTime» este un «TM_Period».

«result» este un «Timeseries».

7.4.1.7.   Observare după profil (ProfileObservation)

Observare reprezentând măsurarea unei proprietăți de-a lungul unui profil vertical în spațiu la un moment dat.

Acest tip este un subtip al «SamplingCoverageObservation».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «ProfileObservation»

«featureOfInterest» este un «SF_SamplingCurve».

«phenomenonTime» este un «TM_Instant».

«result» este un «ReferenceableGridCoverage» sau un «RectifiedGridCoverage».

Domeniul spațial al rezultatului trebuie să conțină o axă, care trebuie să fie verticală.

7.4.1.8.   Observare după traiectorie (TrajectoryObservation)

Observare reprezentând măsurarea unei proprietăți de-a lungul unei curbe șerpuite în timp și spațiu.

Acest tip este un subtip al «SamplingCoverageObservation».

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «TrajectoryObservation»

«phenomenonTime» este un «TM_Period».

«result» este un «Timeseries».

Fiecare punct din «result» este un «TimeLocationValueTriple».

«featureOfInterest» este un «SF_Sampling Curve».

7.4.2.   Tipuri de date

7.4.2.1.   Triplă timp-locație-valoare (TimeLocationValueTriple)

Un set triplu alcătuit din timp, locație, valoare (măsurătoare). De exemplu, într-un punct de pe o traiectorie.

Acest tip este un subtip al «TimeValuePair».

Atribute ale tipului de date «TimeLocationValueTriple»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

location

Locație geografică în care valoarea este valabilă.

GM_Position

 

7.5.   Cerințe pentru observări

Atunci când tipul «OM_Observation» sau orice subtip al acestuia este utilizat pentru a pune la dispoziție date, se aplică următoarele cerințe:

(1)

Tipul «Process» se utilizează pentru a indica procedura utilizată în cazul unui «OM_Observation».

(2)

În cazul în care se face trimitere la un «EnvironmentalMonitoringFacility» de la un «OM_Observation», se furnizează un atribut «parameter», al cărui atribut «name» este «relatedMonitoringFeature» și al cărui atribut «value» este de tip «AbstractMonitoringFeature».

(3)

Pentru toate codificările utilizate pentru întreg rezultatul «OM_Observation» sau doar pentru o parte a acestuia, trebuie să se pună la dispoziție o Interfață de programare a aplicațiilor (API) care să citească fișierul codificat. Această API trebuie să fie capabilă să facă publice informațiile necesare pentru realizarea obiectelor spațiale INSPIRE.

(4)

Dacă atributul «processParameter» este prezent în proprietatea «procedure» a unui obiect «OM_Observation», valoarea sa (un nume) trebuie inclusă în atributul «parameter» al obiectului «OM_Observation».

8.   MODELUL COMPLEXULUI DE ACTIVITĂȚI

Modelul complexului de activități INSPIRE conține pachetul «Complex de activități» (Activity Complex).

8.1.   Complex de activități

8.1.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Complex de activități» conține tipul de obiect spațial «Complex de activități».

8.1.1.1.   Complex de activități (ActivityComplex)

O singură unitate, atât din punct de vedere tehnic cât și economic, aflată sub controlul managerial al unei entități juridice (operatorul), acoperind activități ca cele enumerate în clasificarea NACE a Eurostat stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Complexul de activități trebuie să reprezinte întreaga zonă, din aceeași locație geografică sau din locații diferite, gestionată de același operator, inclusiv totalitatea infrastructurilor, echipamentelor și materialelor.

Atribute ale tipului de obiect spațial «ActivityComplex»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

thematicId

Identificator tematic al complexului de activități.

ThematicIdentifier

 

geometry

Geometria utilizată pentru a defini extinderea sau poziția complexului de activități.

GM_Object

 

function

Activități efectuate de complexul de activități. Funcția este descrisă de activitate și eventual completată cu informații cu privire la inputuri și outputuri ca rezultate ale acesteia.

Function

 

name

Nume descriptiv al complexului de activități.

CharacterString

voidable

validFrom

Momentul în care complexul de activități a început să existe în lumea reală.

DateTime

voidable

validTo

Momentul în care complexul de activități nu mai există în lumea reală.

DateTime

voidable

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

8.1.2.   Tipuri de date

8.1.2.1.   Funcție (Function)

Funcția a ceva exprimată ca o activitate și ca input și/sau output opțional.

Atribute ale tipului de date «Function»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

activity

Descriere pe categorii a unor procese individuale sau a unei serii organizate de procese înrudite din punct de vedere tehnic, care sunt puse în funcțiune de o unitate economică de tip privat sau public, profit sau nonprofit.

EconomicActivityValue

 

input

Orice material clasificat sau înregistrat care intră într-o unitate tehnică și economică, în conformitate cu funcția sa.

InputOutputValue

voidable

output

Orice material clasificat sau înregistrat care iese dintr-o unitate tehnică și economică, în conformitate cu funcția sa.

InputOutputValue

voidable

description

O descriere mai detaliată a funcției.

PT_FreeText

voidable

8.1.2.2.   Capacitate (Capacity)

O cuantificare a unei abilități reale sau potențiale de a desfășura o activitate, care, de regulă, nu se modifică, nu se modifică adesea sau nu se modifică în mod semnificativ.

Atribute ale tipului de date «Capacity»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

activity

Descriere pe categorii a unor procese individuale sau a unei serii organizate de procese înrudite din punct de vedere tehnic, care sunt puse în funcțiune de o unitate economică de tip privat sau public, profit sau nonprofit.

EconomicActivityValue

 

input

Informații cuantificabile referitoare la orice material clasificat sau înregistrat care intră într-o unitate tehnică și economică, în conformitate cu funcția sa.

InputOutputAmount

 

output

Informații cuantificabile referitoare la orice material clasificat sau înregistrat care iese dintr-o unitate tehnică și economică, în conformitate cu funcția sa.

InputOutputAmount

 

time

Durata de timp la care se referă capacitatea specificată, de exemplu 1 an pentru o capacitate anuală.

TM_Duration

 

description

O descriere a capacității.

PT_FreeText

voidable

8.1.2.3.   Cantitate de inputuri sau outputuri (InputOutputAmount)

Tipul, și după caz, cantitatea măsurabilă de material clasificat sau înregistrat care intră într-o unitate tehnică și economică sau iese din aceasta.

Atribute ale tipului de date «InputOutputAmount»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inputOutput

Un material clasificat sau înregistrat care intră într-o unitate tehnică și economică sau iese din aceasta, în conformitate cu funcția sa.

InputOutputValue

 

amount

Cantitatea (cum ar fi volumul sau masa) din materialul clasificat sau înregistrat care intră într-o unitate tehnică și economică sau iese din aceasta.

Measure

voidable

8.1.2.4.   Autorizație (Permission)

Decizia oficială (aprobare oficială), prin care se acordă autorizația de a exploata întregul Complex de activități sau doar o parte a acestuia, sub rezerva respectării anumitor condiții care garantează că instalațiile sau părți ale acestora aflate pe același amplasament și exploatate de același operator respectă cerințele impuse de o autoritate competentă. O autorizație poate viza una sau mai multe funcții și poate stabili parametrii de capacitate. Termenul ar putea fi extins astfel încât să vizeze și alte tipuri de certificate sau de documente de o importanță deosebită în funcție de domeniul de aplicare (de exemplu ISO, EMAS, Standardele Naționale de Calitate etc.).

Atribute ale tipului de date «Permission»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

id

Referință de identificare a autorizației.

ThematicIdentifier

 

relatedParty

Părțile care au legătură cu autorizația acordată pentru complexul de activități și care pot avea roluri foarte variate, între care se numără, printre altele, cel de autoritate competentă sau de societate.

RelatedParty

voidable

decisionDate

Referință temporală care completează definiția autorizației.

DateTime

voidable

dateFrom

Data începând cu care se aplică și este valabilă autorizația.

DateTime

voidable

dateTo

Data până la care se aplică și este valabilă autorizația.

DateTime

voidable

description

O descriere a autorizației.

PT_FreeText

voidable

permittedFunction

Funcție/funcții pentru care este acordată autorizația.

Function

voidable

permittedCapacity

Cantitatea maximă de intrări și/sau ieșiri specifice activității în conformitate cu autorizația.

Capacity

voidable

8.1.2.5.   Descriere a complexului de activități (ActivityComplexDescription)

Informații suplimentare referitoare la un complex de activități, inclusiv descrierea, adresa, datele de contact și părțile asociate.

Atribute ale tipului de obiect spațial «ActivityComplexDescription»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

description

O definiție complementară a «Complexului de activități» și caracteristicile sale.

PT_FreeText

voidable

address

O adresă pentru complexul de activități, și anume, o adresă la care au loc activitățile.

AddressRepresentation

voidable

contact

Date de contact pentru complexul de activități.

Contact

voidable

relatedParty

Informații referitoare la părțile care au legătură cu complexul de activități. Acestea pot avea roluri foarte variate, precum cel de proprietar, operator sau autoritate competentă.

RelatedParty

voidable

8.1.3.   Liste de coduri

8.1.3.1.   Activitate economică (EconomicActivityValue)

Clasificare a activităților economice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile următoarelor liste de coduri sau alte liste de coduri indicate de furnizorii de date:

Clasificarea UE a activităților economice (EconomicActivityNACEValue): activități economice conform valorilor din clasificarea NACE a Eurostat, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

Clasificarea UE a activităților economice în funcție de statistica în materie de deșeuri (EconomicActivityWasteStatisticsValue): Clasificarea activităților economice în conformitate cu secțiunea 8 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2150/2002 (3).

Clasificarea UE a operațiunilor de recuperare și eliminare a deșeurilor (WasteRecoveryDisposalValue): Clasificarea operațiunilor de recuperare și eliminare a deșeurilor în conformitate cu anexele I și II la Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4).

8.1.3.2.   Input sau output (InputOutputValue)

Clasificarea inputurilor sau a outputurilor.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile următoarelor liste de coduri sau ale altor liste de coduri indicate de furnizorii de date.

Clasificarea UE a produselor (ProductCPAValue): Clasificarea produselor în funcție de activitatea economică în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 451/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (5).

Clasificarea UE a deșeurilor (WasteValue): Clasificarea deșeurilor în conformitate cu Decizia 2000/532/CE (6).

8.2.   Cerințe pentru complexele de activitate

În cazul în care un furnizor de date utilizează un subtip al «ActivityComplex» pentru a pune la dispoziție informații cu privire la starea, capacitatea fizică, autorizațiile și/sau informațiile suplimentare, trebuie utilizate listele de coduri și tipurile de date («ConditionOfFacilityValue», «Capacity», «Permission», «ActivityComplexDescription») relevante incluse în pachetul «Complex de activitate».”


(1)  JO L 393, 30.12.2006, p. 1.

(2)  JO L 393, 30.12.2006, p. 1.

(3)  JO L 332, 9.12.2002, p. 1.

(4)  JO L 312, 22.11.2008, p. 3.

(5)  JO L 145, 4.6.2008, p. 65.

(6)  JO L 226, 6.9.2000, p. 3.


ANEXA II

Anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1089/2010 se modifică după cum urmează:

(1)

În tot cuprinsul textului, teza „Această listă de coduri nu poate fi extinsă de către statele membre.” se înlocuiește cu teza „Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind numai valorile din tabelul de mai jos.”

(2)

În tot cuprinsul textului, în rubricile din toate tabelele care indică valorile din lista de coduri, textul „Valori permise pentru lista de coduri” se înlocuiește cu textul „Valori pentru lista de coduri”.

(3)

În secțiunea 1.1, se adaugă următoarele liniuțe:

„—

«nivelul mediu al mării (MSL)» (MSL - mean sea level) înseamnă înălțimea medie a suprafeței mării la o stație de observare a mareelor, pentru toate stadiile mareei pe o perioadă de 19 ani, calculată, de obicei, pe baza citirilor orare ale înălțimii măsurate pornind de la un nivel de referință fix prestabilit (nivelul zero hidrografic).

«mareea astronomică cea mai mică (LAT)» (LAT - lowest astronomical tide) înseamnă cel mai mic nivel al mareei previzibil a fi înregistrat în condiții meteorologice medii și în orice combinație de condiții astronomice.”

(4)

Secțiunea 1.3.3 se modifică după cum urmează:

(a)

a doua liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

În cazul componentei verticale în atmosferă liberă, se utilizează presiunea barometrică, convertită în înălțime, în conformitate cu ISO 2533:1975 (Atmosfera standard internațională) sau alte sisteme de referință lineare sau parametrice. În cazul în care se utilizează alte sisteme de referință parametrice, acestea trebuie să fie descrise într-o trimitere accesibilă utilizându-se EN ISO 19111-2:2012.”

(b)

se adaugă următoarele liniuțe:

„—

În cazul componentei verticale în zonele marine în care există o amplitudine semnificativă a mareelor (ape de maree), se utilizează ca suprafață de referință cea mai mică maree astronomică (LAT).

În cazul componentei verticale în zonele marine fără o amplitudine semnificativă a mareelor, în largul oceanelor și, efectiv, în ape cu o adâncime mai mare de 200 de metri, se utilizează ca suprafață de referință nivelul mediu al mării (MSL) sau un nivel de referință bine definit apropiat de MSL.”

(5)

Secțiunea 2.2 se modifică după cum urmează:

(a)

Primul alineat se înlocuiește cu următorul text:

„Oricare dintre caroiajele cu locații fixe și clar stabilite, definite în secțiunile 2.2.1 și 2.2.2, se utilizează drept cadru georeferențial pentru a face datele în format caroiaj accesibile în INSPIRE, cu excepția existenței uneia dintre următoarele condiții:

(1)

În anexele II-IV pot fi indicate și alte caroiaje pentru categorii specifice de date spațiale. În acest caz, datele schimbate prin utilizarea unui astfel de caroiaj specific categoriei utilizează standarde în care definiția caroiajului este fie inclusă împreună cu datele, fie corelată prin trimiteri.

(2)

Pentru referențiere în regiuni situate în afara Europei continentale, statele membre pot defini propriul sistem de referință pe baza unui sistem de referință de coordonate geodezic în concordanță cu sistemul ITRS și a proiecției Lambert Azimuthal Equal Area, respectând aceleași principii precum cele stabilite pentru caroiajul indicat în secțiunea 2.2.1. În acest caz, se creează un identificator pentru sistemul de referință de coordonate.”

(b)

Secțiunea 2.2.1 se modifică după cum urmează:

(1)

titlul se înlocuiește cu „Caroiaj cu celule de suprafață egală”.

(2)

tezele „Caroiajul definit în prezenta secțiune este utilizată într-un cadru georeferențial în care sunt necesare rețele cu locații fixe și clar definite ale celulelor de caroiaj echivalente.” și „Punctul de referință al unei celule de caroiaj este colțul stâng inferior al celulei respective.” se elimină.

(c)

Secțiunea 2.2.2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.2.2.   Caroiaj geografic cu împărțire pe zone

1.

Atunci când datele în format caroiaj sunt furnizate cu ajutorul coordonatelor geodezice, astfel cum se specifică în secțiunea 1.3 din prezenta anexă, rețeaua multirezoluție definită în prezenta secțiune poate fi folosită drept cadru georeferențial.

2.

Nivelurile rezoluției sunt definite în tabelul 1.

3.

Caroiajul se bazează pe sistemul de referință de coordonate geodezic ETRS89-GRS80.

4.

Originea caroiajului coincide cu punctul de intersecție al Ecuatorului cu meridianul Greenwich (latitudine GRS80 φ=0; longitudine GRS80 λ=0).

5.

Caroiajul trebuie orientat pe direcțiile sud-nord și vest-est, în funcție de rețeaua definită de meridianele și paralelele elipsoidului GRS80.

6.

Pentru referențierea caroiajului în regiuni situate în afara Europei continentale, furnizorii de date pot defini propriul caroiaj pe baza unui sistem de referință de coordonate geodezic, conform ITRS, respectând aceleași principii precum cele stabilite pentru Grid_ETRS89-GRS80zn paneuropean. În acest caz, trebuie să se creeze un identificator pentru sistemul de referință de coordonate și un identificator omolog pentru caroiaj.

7.

Acest caroiaj trebuie împărțit în zone. Rezoluția sud-nord a caroiajului trebuie să aibă o spațiere unghiulară egală. Rezoluția vest-est a caroiajului se stabilește ca produsul dintre spațierea unghiulară și factorul zonei, astfel cum se definește în tabelul 1.

8.

Caroiajul trebuie desemnat Grid_ETRS89-GRS80zn_res, unde n reprezintă numărul zonei, iar res reprezintă dimensiunea celulei în unități unghiulare, astfel cum se indică în tabelul 1.

Tabelul 1

Grid_ETRS89-GRS80 comun: Spațiere latitudinală (nivelul rezoluției) și spațiere longitudinală pentru fiecare dintre zone

Niveluri de rezoluție

SPAȚIERE LATITUDINALĂ

(în arcsecunde)

SPAȚIERE LONGITUDINALĂ (în arcsecunde)

Dimensiunea celulelor

Zona 1

(Lat. 0°-50°)

Zona 2

(Lat. 50°-70°)

Zona 3

(Lat. 70°-75°)

Zona 4

(Lat. 75°-80°)

Zona 5

(Lat. 80°-90°)

NIVEL 0

3 600

3 600

7 200

10 800

14 400

21 600

1 D

NIVEL 1

3 000

3 000

6 000

9 000

12 000

18 000

50 M

NIVEL 2

1 800

1 800

3 600

5 400

7 200

10 800

30 M

NIVEL 3

1 200

1 200

2 400

3 600

4 800

7 200

20 M

NIVEL 4

600

600

1 200

1 800

2 400

3 600

10 M

NIVEL 5

300

300

600

900

1 200

1 800

5 M

NIVEL 6

120

120

240

360

480

720

2 M

NIVEL 7

60

60

120

180

240

360

1 M

NIVEL 8

30

30

60

90

120

180

30 S

NIVEL 9

15

15

30

45

60

90

15 S

NIVEL 10

5

5

10

15

20

30

5 S

NIVEL 11

3

3

6

9

12

18

3 S

NIVEL 12

1,5

1,5

3

4,5

6

9

1 500 MS

NIVEL 13

1

1

2

3

4

6

1 000 MS

NIVEL 14

0,75

0,75

1,5

2,25

3

4,5

750 MS

NIVEL 15

0,5

0,5

1

1,5

2

3

500 MS

NIVEL 16

0,3

0,3

0,6

0,9

1,2

1,8

300 MS

NIVEL 17

0,15

0,15

0,3

0,45

0,6

0,9

150 MS

NIVEL 18

0,1

0,1

0,2

0,3

0,4

0,6

100 MS

NIVEL 19

0,075

0,075

0,15

0,225

0,3

0,45

75 MS

NIVEL 20

0,03

0,03

0,06

0,09

0,12

0,18

30 MS

NIVEL 21

0,015

0,015

0,03

0,045

0,06

0,09

15 MS

NIVEL 22

0,01

0,01

0,02

0,03

0,04

0,06

10 MS

NIVEL 23

0,0075

0,0075

0,015

0,0225

0,03

0,045

7 500 MMS

NIVEL 24

0,003

0,003

0,006

0,009

0,012

0,018

3 000 MMS

FACTOR

1

2

3

4

6

—”

(6)

Secțiunea 4 se înlocuiește cu următorul text:

„4.   UNITĂȚI ADMINISTRATIVE

4.1.   Structura categoriei de date spațiale «Unități administrative»

Tipurile indicate pentru categoria de date spațiale «Unități administrative» sunt structurate în următoarele pachete:

Unități administrative

Unități maritime

4.2.   Unități administrative

4.2.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Unități administrative» conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Limită administrativă

Unitate administrativă

Condominium

4.2.1.1.   Limită administrativă (AdministrativeBoundary)

Linie de demarcație între unități administrative.

Atribute ale tipului de obiect spațial «AdministrativeBoundary»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

country

Cod de țară alcătuit din două caractere, în conformitate cu Ghidul stilistic interinstituțional publicat de Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene.

CountryCode

 

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

geometry

Reprezentare geometrică a liniei de demarcație.

GM_Curve

 

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

legalStatus

Statut juridic al limitei administrative.

LegalStatusValue

voidable

nationalLevel

Nivelurile ierarhice ale tuturor unităților administrative adiacente din care face parte limita în cauză.

AdministrativeHierarchyLevel

 

technicalStatus

Statutul tehnic al limitei administrative.

TechnicalStatusValue

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «AdministrativeBoundary»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

admUnit

Unitățile administrative separate de limita administrativă.

AdministrativeUnit

voidable

4.2.1.2.   Unitate administrativă (AdministrativeUnit)

Unitate administrativă în care un stat membru deține și/sau își exercită jurisdicția, în ceea ce privește guvernarea la nivel local, regional și național.

Atribute ale tipului de obiect spațial «AdministrativeUnit»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

country

Cod de țară alcătuit din două caractere, în conformitate cu Ghidul stilistic interinstituțional publicat de Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene.

CountryCode

 

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

geometry

Reprezentare geometrică a teritoriului acoperit de unitatea administrativă.

GM_MultiSurface

 

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

name

Denumire geografică națională oficială a unității administrative, redactată în mai multe limbi, după caz.

GeographicalName

 

nationalCode

Identificator tematic corespunzător codurilor administrative naționale definite în fiecare țară.

CharacterString

 

nationalLevel

Nivelul la care se situează unitatea administrativă în ierarhia administrativă națională.

AdministrativeHierarchyLevel

 

nationalLevelName

Numele nivelului la care se situează unitatea administrativă în ierarhia administrativă națională.

LocalisedCharacterString

voidable

residenceOfAuthority

Centrul pentru administrația națională sau locală.

ResidenceOfAuthority

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «AdministrativeUnit»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

administeredBy

Unitate administrativă situată la același nivel în ierarhia administrativă națională, care administrează această unitate administrativă.

AdministrativeUnit

voidable

boundary

Limitele administrative dintre unitatea administrativă și toate unitățile adiacente acesteia.

AdministrativeBoundary

voidable

coAdminister

Unitate administrativă situată la același nivel în ierarhia administrativă națională care este coadministrată de această unitate administrativă.

AdministrativeUnit

voidable

condominium

Condominiu administrat de unitatea administrativă.

Condominium

voidable

lowerLevelUnit

Unități situate la un nivel inferior în ierarhia administrativă națională, care sunt administrate de unitatea administrativă.

AdministrativeUnit

voidable

upperLevelUnit

Unitate situată la un nivel superior în ierarhia administrativă națională, administrată de unitatea administrativă.

AdministrativeUnit

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «AdministrativeUnit»

Rolul de asociere «condominiu» se aplică exclusiv unităților administrative pentru care nationalLevel=«prim ordin» (nivel de țară).

Unitățile situate la nivelul cel mai scăzut nu pot fi asociate unităților situate la un nivel inferior.

Unitățile situate la nivelul cel mai înalt nu pot fi asociate unităților situate la un nivel superior.

4.2.1.3.   Condominiu (Condominium)

Teritoriu administrativ organizat independent de orice diviziune administrativă teritorială națională și administrată de două sau mai multe țări.

Atribute ale tipului de obiect spațial «Condominium»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

geometry

Reprezentare geometrică a teritoriului acoperit de condominiu.

GM_MultiSurface

 

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

name

Denumire geografică oficială a condominiului, redactată în mai multe limbi, după caz.

GeographicalName

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «Condominium»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

admUnit

Unitate administrativă care administrează condominiul.

AdministrativeUnit

voidable

4.2.2.   Tipuri de date

4.2.2.1.   Reședință a autorității (ResidenceOfAuthority)

Tip de date reprezentând numele și poziția unei reședințe a autorității.

Atribute ale tipului de date «ResidenceOfAuthority»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

geometry

Poziția reședinței autorității.

GM_Point

voidable

name

Numele reședinței autorității.

GeographicalName

 

4.2.3.   Enumerări

4.2.3.1.   Statut juridic (LegalStatusValue)

Descrierea statutului juridic al limitelor administrative.

Valori permise pentru enumerarea «LegalStatusValue»

Valoare

Definiție

agreed

Limita comună («edge-matched») a fost convenită între unitățile administrative învecinate și este în prezent stabilă.

notAgreed

Limita comună («edge-matched») nu a fost deocamdată convenită între unitățile administrative învecinate și poate fi supusă modificării.

4.2.3.2.   Statut tehnic (TechnicalStatusValue)

Descrierea statutului tehnic al limitelor administrative.

Valori permise pentru enumerarea «TechnicalStatusValue»

Valoare

Definiție

edgeMatched

Limitele unităților administrative învecinate au același set de coordonate.

notEdgeMatched

Limitele unităților administrative învecinate nu au același set de coordonate.

4.2.4.   Liste de coduri

4.2.4.1.   Nivel al ierarhiei administrative (AdministrativeHierarchyLevel)

Niveluri administrative în cadrul ierarhiei administrative naționale. Această listă de coduri reflectă nivelul structurilor administrative în cadrul piramidei ierarhice, care este bazat pe agregarea geometrică de teritorii și care nu descrie în mod necesar legătura de subordonare existentă între autoritățile administrative conexe.

Această listă de coduri este administrată într-un registru comun al listelor de coduri.

4.3.   Unități maritime

4.3.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Unități maritime» conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Linie de bază

Frontieră maritimă

Zonă maritimă

4.3.1.1.   Linie de bază (Baseline)

Linia pornind de la care se măsoară limitele exterioare ale mării teritoriale și alte limite exterioare.

Atribute ale tipului de obiect spațial «Baseline»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «Baseline»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

segment

Segment al unei linii de bază.

BaselineSegment

 

4.3.1.2.   Frontieră maritimă (MaritimeBoundary)

O linie care descrie separarea oricărui tip de jurisdicție maritimă.

Atribute ale tipului de obiect spațial «MaritimeBoundary»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

geometry

Reprezentare geometrică a frontierei maritime.

GM_Curve

 

country

Țara căreia îi aparține zona maritimă a acestei frontiere.

CountryCode

 

legalStatus

Statutul juridic al acestei frontiere maritime.

LegalStatusValue

voidable

technicalStatus

Statutul tehnic al frontierei maritime.

TechnicalStatusValue

voidable

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

4.3.1.3.   Zonă maritimă (MaritimeZone)

O centură de mare stabilită prin convenții și tratate internaționale, în care statul de coastă își exercită jurisdicția.

Atribute ale tipului de obiect spațial «MaritimeZone»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

geometry

Reprezentare geometrică a ariei acoperite de această zonă maritime.

GM_MultiSurface

 

zoneType

Tipul de zonă maritimă.

MaritimeZoneTypeValue

 

country

Țara căreia îi aparține această zonă maritimă.

CountryCode

 

name

Numele zonei maritime.

GeographicalName

voidable

beginLifeSpanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifepanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «MaritimeZone»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

baseline

Linia sau liniile de bază utilizate pentru delimitarea acestei zone maritime.

Baseline

voidable

boundary

Frontiera sau frontierele acestei zone maritime.

MaritimeBoundary

voidable

4.3.2.   Tipuri de date

4.3.2.1.   Segment al liniei de bază (BaselineSegment)

Segment al liniei de bază de la care se măsoară limitele exterioare ale mării teritoriale și anumite alte limite exterioare.

Atribute ale tipului de date «BaselineSegment»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

geometry

Reprezentare geometrică a segmentului liniei de bază.

GM_Curve

 

segmentType

Tipul de linie de bază utilizat pentru acest segment.

BaselineSegmentTypeValue

 

4.3.3.   Liste de coduri

4.3.3.1.   Tip al segmentului liniei de bază (BaselineSegmentTypeValue)

Tipurile de linii de bază utilizate pentru a măsura lățimea mării teritoriale.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind numai valorile indicate în tabelul de mai jos.

Valorile pentru lista de coduri «BaselineSegmentTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

normal

normal

Linia de bază normală pentru măsurarea lățimii mării teritoriale este linia refluxului de-a lungul coastei, astfel cum este indicată pe hărțile nautice detaliate recunoscute oficial de statul riveran.

straight

drept

Linia de bază pentru măsurarea lățimii mării teritoriale este linia de bază dreaptă obținută prin unirea punctelor adecvate.

archipelagic

arhipelagic

Linia de bază pentru măsurarea lățimii mării teritoriale este linia de bază dreaptă care unește punctele extreme ale insulelor cele mai îndepărtate și ale recifelor descoperite ale arhipelagului.

4.3.3.2.   Tip de zonă maritimă (MaritimeZoneTypeValue)

Tipul de zonă maritimă.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind numai valorile indicate în tabelul de mai jos.

Valorile pentru lista de coduri «MaritimeZoneTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

internalWaters

Ape interioare

Apele situate între țărm și liniile de bază ale mării teritoriale a statului riveran.

territorialSea

Mare teritorială

O centură de mare cu o lățime definită de maximum 12 mile marine măsurate de la liniile de bază stabilite în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării.

contiguousZone

Zonă contiguă

O zonă contiguă unei mări teritoriale aparținând unui stat riveran, care nu poate să depășească 24 de mile marine de la liniile de bază de la care se măsoară lățimea mării teritoriale.

exclusiveEconomicZone

Zonă economică exclusivă

O zonă situată dincolo de marea teritorială a unui stat riveran și adiacentă acesteia, supusă regimului juridic specific în temeiul căruia drepturile și jurisdicția statului riveran și drepturile și libertățile altor state sunt reglementate de dispozițiile relevante ale Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării.

continentalShelf

Platoul continental

O zonă maritimă situată dincolo de marea teritorială a unui stat riveran și adiacentă acesteia, a cărei frontieră exterioară este stabilită în conformitate cu articolul 76 din Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării.

4.4.   Cerințe specifice categoriei

1.

Fiecare instanță a unui tip de obiect spațial «AdministrativeUnit», cu excepția unității la nivel național reprezentând un stat membru și unitățile coadministrate, face referire cu precizie la o anumită unitate plasată la un nivel superior al ierarhiei administrative. Această corespondență se exprimă prin rolul de asociere «upperLevelUnit» al tipului de obiect spațial «AdministrativeUnit».

2.

Fiecare apariție a unui tip de obiect spațial «AdministrativeUnit», cu excepția celor situate la nivelul cel mai scăzut, face referire la unitățile lor de nivel inferior corespondente. Această corespondență se exprimă prin rolul de asociere «lowerLevelUnit» a tipului de obiect spațial «AdministrativeUnit».

3.

Dacă o unitate administrativă este coadministrată de două sau mai multe alte unități administrative, se utilizează rolul de asociere «administeredBy». Unitățile care coadministrează unitatea respectivă trebuie să aplice rolul invers «coAdminister».

4.

Unitățile administrative situate la același nivel în ierarhia administrativă nu trebuie să partajeze conceptual zone comune.

5.

Aparițiile tipului de obiect spațial «AdministrativeBoundary» corespund limitelor din structura topologică a diagramei complete a limitei (care include toate nivelurile).

6.

Este posibil ca extinderea spațială a unui condominiu să nu facă parte din geometria reprezentând extinderea spațială a unei unități administrative.

7.

Condominiile pot fi administrate numai de unități administrative la nivel național.

4.5.   Straturi

Straturi pentru categoria de date spațiale «Administrative Units»

Numele stratului

Titlul stratului

Tip de obiect spațial

AU.AdministrativeUnit

Unitate administrativă

AdministrativeUnit

AU.AdministrativeBoundary

Limită administrativă

AdministrativeBoundary

AU.Condominium

Condominium

Condominium

AU.Baseline

Linie de bază

Baseline

AU.<CodeListValue> (1)

Exemplu: AU.ContiguousZone

<nume lizibil de către om>

Exemplu: Zonă contiguă

MaritimeZone (zoneType: MaritimeZoneTypeValue)

AU.MaritimeBoundary

Frontieră maritimă

MaritimeBoundary

(7)

Secțiunea 8 se modifică după cum urmează:

(a)

În secțiunea 8.2, liniuța „Notificare hidrografică” se elimină.

(b)

În secțiunea 8.5.1, următoarele liniuțe se elimină:

Centrală hidroelectrică

Teren inundat

Regiune oceanică

Conductă

Stație de pompare

(c)

În secțiunea 8.5.1.4, teza „Acest tip reprezintă un tip candidat care trebuie avut în vedere în cadrul categoriei de date spațiale «Zone de risc natural» din anexa III la Directiva 2007/2/CE.” se elimină.

(d)

Secțiunea 8.5.1.9 „Centrală hidroelectrică (HydroPowerPlant)”, secțiunea 8.5.1.10 „Teren inundat (InundatedLand)”, secțiunea 8.5.1.14 „Regiune oceanică (OceanRegion)”, secțiunea 8.5.1.15 „Conductă (Pipe)”, secțiunea 8.5.1.16 „Stație de pompare (PumpingStation)”, secțiunea 8.5.4.3 „Inundație (InundationValue)” și secțiunea 8.6 „Notificare hidrografică” se elimină.

(e)

Secțiunea 8.5.1.19 se modifică după cum urmează:

Teza „Acest tip reprezintă un tip candidat care trebuie avut în vedere în cadrul categoriei de date spațiale «Acoperire terestră» din anexa II la Directiva 2007/2/CE” se elimină.

Rândul pentru atributul „geometrie” din tabelul cu atribute se înlocuiește cu următorul rând:

geometry

Geometria țărmului.

GM_MultiSurface

 

(f)

În secțiunea 8.5.1.24, după „Constrângeri ale tipului de obiect spațial „Watercourse” se adaugă următoarea constrângere:

„Țărmurile de pe fiecare parte a unui curs de apă trebuie furnizate (utilizându-se propietatea «bank») ca două obiecte «Shore» distincte.”

(g)

În secțiunea 8.5.1.25, teza „Acest tip reprezintă un tip candidat care trebuie avut în vedere în cadrul categoriei de date spațiale «Acoperire terestră» din anexa II la Directiva 2007/2/CE.” se elimină.

(h)

În secțiunea 8.5.4.4, teza „Acest tip reprezintă un tip candidat care trebuie avut în vedere în cadrul categoriei de date spațiale «Acoperire terestră» din anexa II la Directiva 2007/2/CE.” se elimină.

(i)

În secțiunea 8.8, tabelul se înlocuiește cu următorul tabel:

„Tipul stratului

Titlul stratului

Tipul (tipurile) de obiect spațial

HY.Network

Rețea hidrografică

HydroNode, WatercourseLink

HY.PhysicalWaters.Waterbodies

Corpuri de apă

Watercourse, StandingWater

HY.PhysicalWaters.LandWaterBoundary

Limitele uscat-apă

LandWaterBoundary

HY.PhysicalWaters.Catchments

Captări

DrainageBasin, RiverBasin

HY.PhysicalWaters.HydroPointOfInterest

Puncte de interes hidrografic

Rapids, Falls

HY.PhysicalWaters.ManMadeObject

Obiecte artificiale

Crossing, DamOrWeir, Embankment, Lock, Ford, ShorelineConstruction, Sluice

HY. PhysicalWaters.Wetland

Zone umede

Wetland

HY. PhysicalWaters.Shore

Țărmuri

Shore”


(1)  Un strat va fi pus la dispoziție pentru fiecare valoare din lista de coduri, în conformitate cu articolul 14 alineatul (3).”


ANEXA III

La Regulamentul (UE) nr. 1089/2010, se adaugă următoarea anexă III:

„ANEXA III

Cerințe privind categoriile de date spațiale enumerate în anexa II la Directiva 2007/2/CE

1.   ELEVATION

1.1.   Definiții

Pe lângă definițiile stabilite la articolul 2, se aplică următoarele definiții:

(1)

«model digital de elevație» (DEM) (digital elevation model - DEM) înseamnă «model digital de suprafață (DSM)» (DSM - Digital Surface Model) sau «model digital de teren (DTM)» (DTM - Digital Terrain Model).

(2)

«model digital de suprafață» (DSM) (Digital Surface ModelDSM) înseamnă o suprafață care descrie forma tridimensională a suprafeței terestre, inclusiv toate caracteristicile statice așezate pe ea. Fenomenele temporare nu fac parte din suprafață, dar din cauza dificultăților tehnice de eliminare a acestora, unele dintre aceste caracteristici pot fi, de asemenea, prezente pe suprafață.

(3)

«model digital de teren» (DTM) (Digital Terrain Model - DTM) înseamnă o suprafață care descrie forma tridimensională a suprafeței terestre necultivate, cu excepția, în măsura posibilului, a oricăror alte caracteristici ale acesteia

(4)

«elevație» (elevation) înseamnă o proprietate dimensională, cu constrângere de verticalitate, a unui obiect spațial, constând dintr-o măsură absolută raportată la o suprafață bine definită care este considerată ca origine.

(5)

«înălțime» (height) înseamnă o proprietate a elevației măsurată de-a lungul unei linii de plumb într-o direcție opusă câmpului gravitațional al Pământului (ascendentă).

(6)

«adâncime» (depth) înseamnă o proprietate a elevației măsurată de-a lungul unei linii de plumb într-o direcție care coincide cu câmpul gravitațional al Pământului (descendentă).

1.2.   Structura categoriei de date spațiale «Elevație»

Tipurile specificate pentru categoria de date spațiale «Elevație» sunt organizate în următoarele pachete:

Elevație – Tipuri de bază (Elevation – Base Types)

Elevație – Acoperire în caroiaj (ElevationGrid Coverage)

Elevație – Elemente vectoriale (ElevationVector Elements)

Elevație – Rețea triunghiulară neregulată (ElevationTIN)

Seturile de date spațiale care descriu morfologia elevației terenului trebuie puse la dispoziție cel puțin prin utilizarea tipurilor de obiecte spațiale incluse în pachetul «Elevation – Grid Coverage».

Seturile de date spațiale care descriu morfologia batimetriei trebuie puse la dispoziție cel puțin prin utilizarea tipurilor de obiecte spațiale incluse fie în pachetul «Elevation – Grid Coverage», fie în pachetul «Elevation – Vector Elements».

1.3.   Elevație – Tipuri de bază

1.3.1.   Enumerări

1.3.1.1.   Tip de proprietate a elevației (ElevationPropertyTypeValue)

Tip de enumerare care determină proprietatea elevației care a fost măsurată sau calculată.

Valorile pentru enumerarea «ElevationPropertyTypeValue»

Valoare

Definiție

height

Proprietate a elevației măsurată de-a lungul unei linii de plumb în direcția opusă câmpului gravitațional al Pământului (ascendentă).

depth

Proprietate a elevației măsurată de-a lungul unei linii de plumb în direcția care coincide cu câmpul gravitațional al Pământului (descendentă).

1.3.1.2.   Tip de suprafață (SurfaceTypeValue)

Tip de enumerare care determină suprafața elevației în raport cu aderența sa relativă la suprafața terestră necultivată.

Valori pentru enumerarea «SurfaceTypeValue»

Valoare

Definiție

DTM

Model digital de teren.

DSM

Model digital de suprafață.

1.4.   Elevație – Acoperire în caroiaj

1.4.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Elevație – Acoperire în caroiaj» conține tipul de obiect spațial «Elevație – Acoperire în caroiaj».

1.4.1.1.   Acoperire în caroiaj a elevației (ElevationGridCoverage)

Acoperirea continuă care, pentru a-și acoperi domeniul, utilizează o structură în mozaic sistematică bazată pe un caroiaj rectificat regulat cu patru laturi, și în care valoarea proprietății elevației este, de obicei, cunoscută pentru fiecare dintre punctele caroiajului care alcătuiesc domeniul respectiv.

Acest tip este un subtip al «RectifiedGridCoverage».

Atribute ale tipului de obiect spațial «ElevationGridCoverage»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

domainExtent

Extinderea domeniului spațio-temporal al acoperirii.

EX_Extent

 

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

propertyType

Atribut care determină proprietatea elevației reprezentată de acoperirea în caroiaj a elevației.

ElevationPropertyTypeValue

 

surfaceType

Atribut care indică tipul de suprafață a elevației pe care îl descrie acoperirea în raport cu suprafața terestră necultivată.

SurfaceTypeValue

 

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «ElevationGridCoverage»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

contributingElevationGridCoverage

Trimitere la acoperirile în caroiaj ale elevației, care alcătuiesc o acoperire agregată în caroiaj a elevației.

Asocierea are proprietăți suplimentare, astfel cum sunt definite în cadrul clasei de asociere «ElevationGridCoverageAggregation».

ElevationGridCoverage

 

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «ElevationGridCoverage»

Dimensiunea caroiajului trebuie să fie întotdeauna 2 pentru o acoperire în caroiaj a elevației.

«domainExtent» trebuie să fie cel puțin populat cu un subtip al «EX_GeographicExtent».

Trebuie să se furnizeze sistemul de referință de coordonate utilizat pentru a referenția caroiajul.

Toate instanțele «ElevationGridCoverage», la care se referă o instanță agregată a «ElevationGridCoverage», împărtășesc aceeași orientare a axelor caroiajului și aceeași spațiere a caroiajului în fiecare direcție.

Originea caroiajului trebuie descrisă în mod bidimensional.

Valorile intervalului trebuie descrise de tipul «Float».

1.4.2.   Tipuri de date

1.4.2.1.   Agregare a acoperirii în caroiaj a elevației (ElevationGridCoverageAggregation)

Caracteristicile geometrice ale agregării acoperirii în caroiaj a elevației.

Acest tip este o clasă de asociere.

Atribute ale tipului de date «ElevationGridCoverageAggregation»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

contributingFootprint

Reprezentare geometrică care delimitează zona geografică a acoperirii în caroiaj a elevației ce contribuie la acoperirea agregată în caroiaj a elevației.

GM_MultiSurface

 

1.5.   Elevație – Elemente vectoriale

1.5.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Elevație – Elemente vectoriale» conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Obiect vectorial de elevație

Punct cotat

Curbă de nivel

Linie de discontinuitate

Zonă goală

Zonă izolată

1.5.1.1.   Obiect vectorial de elevație (ElevationVectorObject)

Obiect spațial al elevației aparținând unui set de date vectoriale, care participă la descrierea proprietății elevației unei suprafețe din lumea reală. El constă dintr-o bază de identitate pentru toate obiectele vectoriale care pot fi incluse în setul de date de elevație.

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «ElevationVectorObject»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

localDepthDatum

Identificarea unui sistem de referință de coordonate vertical local neinclus într-un registru, care se utilizează pentru a referenția măsurătorile de adâncime.

ChartDatum

 

propertyType

Atribut care caracterizează obiectul vectorial de elevație ca o elevație a terenului sau ca un obiect spațial de batimetrie. Determină proprietatea elevației reprezentată de obiect.

ElevationPropertyTypeValue

 

1.5.1.2.   Punct cotat (SpotElevation)

Obiect spațial punctual care descrie elevația unei suprafețe terestre într-o locație specifică. Aceasta furnizează o singură valoare a proprietății elevației.

Acest tip este un subtip al «ElevationVectorObject».

Atribute ale tipului de obiect spațial «SpotElevation»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

classification

Clasă de punct cotat în conformitate cu specificația LAS a Societății americane pentru fotogrametrie și teledetecție (ASPRS).

SpotElevationClassValue

voidable

geographicalName

O denumire geografică utilizată pentru a identifica locația în lumea reală a fundului unui corp de apă desemnat printr-un nume, care este reprezentat de obiectul spațial de tip punct cotat.

GeographicalName

voidable

geometry

Reprezintă proprietățile geometrice ale obiectului spațial.

GM_Point

 

propertyValue

Valoarea proprietății elevației obiectului spațial referențiată la un sistem de referință de coordonate vertical specific.

DirectPosition

 

spotElevationType

Tipul punctului de elevație.

SpotElevationTypeValue

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «SpotElevation»

Dimensiunea coordonatei valorii de proprietate este 1.

Valoarea de proprietate se exprimă cu referire la un sistem de referință de coordonate vertical.

1.5.1.3.   Curbă de nivel (ContourLine)

Obiect spațial liniar compus dintr-un set de locații învecinate caracterizate prin prezența aceleiași valori a proprietății elevației. Acesta descrie, împreună cu alte curbe de nivel prezente în zonă, morfologia locală a suprafeței terestre.

Acest tip este un subtip al «ElevationVectorObject».

Atribute ale tipului de obiect spațial «ContourLine»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

contourLineType

Tipul curbei de nivel pentru un interval vertical standard (după caz).

ContourLineTypeValue

voidable

downRight

Proprietate care indică faptul că obiectul spațial curbă de nivel este digitalizat astfel încât înălțimea suprafeței de elevație să fie mai mică în partea dreaptă a curbei.

Boolean

voidable

geometry

Reprezintă proprietățile geometrice ale obiectului spațial.

GM_Curve

 

propertyValue

Valoarea proprietății elevației obiectului spațial referențiată la un sistem de referință de coordonate vertical specific.

DirectPosition

 

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «ContourLine»

Dimensiunea coordonatei valorii de proprietate este 1.

Valoarea de proprietate se exprimă cu referire la un sistem de referință de coordonate vertical.

1.5.1.4.   Linie de discontinuitate (BreakLine)

O linie cu caracteristici critice care descrie forma unei suprafețe de elevație și indică o discontinuitate a înclinării suprafeței (adică o modificare bruscă a pantei). Triunghiurile incluse în modelul TIN nu trebuie să o intersecteze.

Acest tip este un subtip al «ElevationVectorObject».

Atribute ale tipului de obiect spațial «BreakLine»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

breakLineType

Tipul de linie de discontinuitate din punctul de vedere al caracteristicii naturale sau artificiale pe care o reprezintă sau funcția specifică pe care o are în calcularea unui model digital de elevație (DEM).

BreakLineTypeValue

 

geometry

Reprezintă proprietățile geometrice ale obiectului spațial.

GM_Curve

 

manMadeBreak

Linie care reprezintă o discontinuitate de elevație cauzată de o construcție artificială prezentă pe terenul respectiv.

Boolean

voidable

1.5.1.5.   Zonă goală (VoidArea)

Zonă a suprafeței terestre unde modelul de elevație este necunoscut din cauza lipsei datelor de intrare. Această zonă trebuie exclusă dintr-un DEM.

Acest tip este un subtip al «ElevationVectorObject».

Atribute ale tipului de obiect spațial «VoidArea»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

geometry

Reprezintă proprietățile geometrice ale obiectului spațial.

GM_Surface

 

1.5.1.6.   Zonă izolată (IsolatedArea)

Delimitarea unei zone a suprafeței terestre unde se regăsește o parte izolată a modelului de elevație. Împrejurimile sale exterioare nu sunt vizate de informații cu privire la elevație.

Acest tip este un subtip al «ElevationVectorObject».

Atribute ale tipului de obiect spațial «IsolatedArea»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

geometry

Reprezintă proprietățile geometrice ale obiectului spațial.

GM_Surface

 

1.5.2.   Tipuri de date

1.5.2.1.   Nivel zero hidrografic (ChartDatum)

Sistem de referință de coordonate vertical local, care este utilizat pentru a referenția măsurătorile de adâncime și pentru a le descrie ca valori de proprietate.

Atribute ale tipului de date «ChartDatum»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

datumWaterLevel

Nivel al apei prin care se stabilește originea măsurătorilor de adâncime pentru nivelul zero hidrografic.

WaterLevelValue

 

offset

Diferența relativă dintre înălțimea fiecărui punct de referință și înălțimea nivelului apei cu ajutorul căruia se determină nivelul zero hidrografic.

Measure

 

referencePoint

Poziția (pozițiile) geografică (e) a (ale): - Cazul A: unui punct unic care se utilizează pentru a referenția valorile adâncimii din aria geografică a nivelului zero hidrografic. - Cazul B: unui set de puncte în care au loc măsurători ale nivelului apei pentru a determina nivelul apei aferent nivelului zero hidrografic.

GM_Point

 

scope

Aria geografică în care datumul local de adâncime este practic utilizat.

EX_Extent

 

1.5.3.   Enumerări

1.5.3.1.   Tip de curbă de nivel (ContourLineTypeValue)

Lista posibilelor categorii de curbe de nivel pe baza parametrului de echidistanță al setului de date.

Valorile pentru enumerarea «ContourLineTypeValue»

Valoare

Definiție

master

Curbă de nivel aflată la o distanță pe verticală care este un multiplu al parametrului de echidistanță (corespunzătoare unui anumit multiplu al echidistanței pe verticală a curbelor de nivel normale) asociată scalei nominale.

ordinary

Curbă de nivel la parametrul de echidistanță (corespunzător echidistanței pe verticală a curbelor de nivel normale) asociată scalei nominale și care nu este o curbă de nivel master.

auxiliary

O curbă de nivel suplimentară – care nu corespunde echidistanței verticale a curbelor de nivel normale – estimată sau interpolată pornind de la curbele de nivel înconjurătoare, utilizată în zone în care informațiile privind înălțimea destinate cartografierii elevației sunt insuficiente sau pentru a controla crearea modelului digital de elevație.

1.5.4.   Liste de coduri

1.5.4.1.   Tipul liniei de discontinuitate (BreakLineTypeValue)

Lista posibilelor valori de tip pentru liniile de discontinuitate, alcătuită pe baza caracteristicilor fizice ale liniei de discontinuitate [în suprafața elevației].

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «BreakLineTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

bottomOfSlope

baza pantei

Linie de discontinuitate care reprezintă limita inferioară a unei arii caracterizate de o pantă constantă a suprafeței de teren, care variază de regulă aproximativ între 2° și 40°.

changeInSlope

modificare a pantei

Linie de discontinuitate reprezentând un set de puncte adiacente, unde terenul înregistrează o modificare bruscă a pantei.

flatAreaBoundary

limită a zonei plate

Linia de discontinuitate care delimitează o parte izolată a teritoriului în care modelul de elevație trebuie constrâns la aceeași valoare a elevației.

formLine

form line

Linie de discontinuitate reprezentând o direcție locală în care suprafața elevației care face obiectul descrierii prezintă cea mai mare pantă.

topOfSlope

vârful pantei

Linie de discontinuitate reprezentând limita superioară a unei arii caracterizate de o pantă constantă a suprafeței de teren, care variază de regulă aproximativ între 2° și 40°.

1.5.4.2.   Clasificarea punctului cotat (SpotElevationClassValue)

Valori posibile ale clasificării punctelor cotate determinate pe baza specificației LAS a Societății americane pentru fotogrametrie și teledetecție (ASPRS).

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind orice valori definite de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot utiliza valorile privind elevația specificate în Ghidul tehnic INSPIRE.

1.5.4.3.   Tipul punctului cotat (SpotElevationTypeValue)

Valorile posibile pentru punctele cotate care descriu o particularitate a suprafeței.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare definite de furnizorii de date.

Valorile pentru lista de coduri «SpotElevationTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

depression

depresiune

Punct care reprezintă o parte a reliefului terestru sau a suprafeței fundului unui corp de apă, situat la un nivel mai jos al elevației comparativ cu punctele înconjurătoare.

formSpot

form spot

Un punct cotat suplimentar, estimat sau interpolat pe baza înălțimilor înconjurătoare, în zone unde există puține informații referitoare la curbele de nivel sau alte tipuri de informații.

generic

generic

Obiect spațial de tip punct cotat care nu se potrivește descrierii niciunei alte valori din actuala listă de coduri.

pass

trecătoare

Punct al unei depresiuni situat la un nivel inferior în cadrul unei alinieri de vârfuri, deschisă de regulă de-a lungul liniei de creastă, care permite trecerea de pe o pantă a suprafeței pe alta.

summit

vârf

Cel mai înalt punct al unei proeminențe înregistrate în relieful unei suprafețe terestre sau al unei suprafețe a fundului unui corp de apă.

1.6.   Elevație - TIN

1.6.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Elevație - TIN» conține tipul de obiect spațial «Elevație - TIN».

1.6.1.1.   Elevație TIN (ElevationTIN)

Colecție de obiecte spațiale de elevație care formează o anumită structură în mozaic a spațiului bazată pe Triangulated Irregular Network (TIN – rețea triunghiulară neregulată) în conformitate cu geometria GM_Tin definită în ISO 19107: 2003. Componentele sale sunt reprezentate de un set de puncte de control ale căror valori de proprietate a elevației sunt cunoscute, precum și de un set de linii de discontinuitate și de linii de oprire.

Atribute ale tipului de obiect spațial «ElevationTIN»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

geometries

Reprezintă colecția de proprietăți geometrice ale obiectului spațial al elevației TIN.

GM_Tin

 

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

propertyType

Atribut care determină proprietatea elevației reprezentată de elevația TIN.

ElevationPropertyTypeValue

 

surfaceType

Atribut care indică tipul de suprafață a elevației pe care îl descrie elevația TIN în raport cu suprafața terestră necultivată.

SurfaceTypeValue

 

1.7.   Cerințe specifice categoriei

1.7.1.   Cerințe privind identificatorii de obiect extern

(1)

Dacă datele privind elevația sunt actualizate pe baza unor noi date sursă, obiectele actualizate primesc un nou identificator de obiect extern.

1.7.2.   Cerințe privind «Acoperirile în caroiaj ale elevației»

(1)

Prin derogare de la cerința prevăzută în secțiunea 2.2 din anexa II, orice sistem de referință compatibil cu unul dintre următoarele sisteme de referință de coordonate poate fi utilizat pentru punerea la dispoziție a datelor altimetrice de tip caroiaj:

coordonate geodezice bidimensionale (latitudine și longitudine) bazate pe datumul specificat în secțiunea 1.2 din anexa II și care utilizează parametrii elipsoidului GRS80;

coordonate planimetrice definite de sistemul de referință și de coordonate ETRS89 Conic Conform Lambert;

coordonate planimetrice definite de sistemul de referință și de coordonate ETRS89 Transversal Mercator.

Caroiajul specificat în secțiunea 2.2.1 din anexa II nu se utilizează.

(2)

Atributul domainExtent al fiecărei instanțe ElevationGridCoverage trebuie să fie cel puțin populat cu un subtip al tipului the EX_GeographicExtent.

(3)

Valorile de proprietate ale elevației incluse în intervalul unui singur «ElevationGridCoverage» trebuie referențiate la un singur sistem de referință de coordonate vertical și numai unul.

(4)

Toate instanțele «ElevationGridCoverage», la care se referă o instanță «ElevationGridCoverage» agregată trebuie să fie compatibile. Acest lucru înseamnă că instanțele respective au același tip de interval, același sistem de referință de coordonate și aceeași rezoluție. Ele contribuie, de asemenea, la alinierea caroiajelor, adică punctele de caroiaj dintr-o instanță «ElevationGridCoverage» se aliniază cu punctele de caroiaj ale celorlalte instanțe «ElevationGridCoverage», astfel încât celulele caroiajului să nu se suprapună parțial.

(5)

Amprentele contributorii ale oricăror două instanțe «ElevationGridCoverage» referențiate de aceeași instanță «ElevationGridCoverage» agregată sunt fie adiacente, fie disjuncte.

(6)

Prin unirea amprentelor contributorii ale instanțelor «ElevationGridCoverage» referențiate de aceeași instanță «ElevationGridCoverage» agregată, se determină extinderea geografică (domainExtent) a instanței «ElevationGridCoverage» agregate.

(7)

Pachetul «ElevationGridCoverage» este limitat la geometrii bidimensionale.

(8)

Informații referitoare la momentele de achiziție a datelor din acoperirile în caroiaj ale elevației trebuie furnizate în cel puțin una dintre următoarele modalități:

(a)

prin furnizarea elementului de metadate «Temporal reference» pentru fiecare obiect spațial prin atributul de metadate al tipului de obiect spațial ElevationGridCoverage;

(b)

prin furnizarea elementului de metadate «Temporal reference» necesar conform Regulamentului (CE) nr. 1205/2008 ca extindere temporală.

1.7.3.   Cerințe privind datele vectoriale de elevație

(1)

În cazul în care sunt furnizate seturi de date vectoriale de elevație utilizându-se geometriile 2-D, componenta verticală (a treia dimensiune) trebuie furnizată ca valori ale proprietății de elevație în cadrul atributului «propertyValue».

(2)

În cazul în care sunt furnizate seturi de date vectoriale de elevație utilizându-se geometriile 2.5-D, valorile proprietății de elevație trebuie incluse doar în cea de a treia coordonată (Z) a acestor geometrii.

1.7.4.   Cerințe pentru rețelele triunghiulare neregulate de elevație

(1)

Valorile de proprietate incluse într-o singură instanță a tipului de obiect spațial «ElevationTIN» (modelul TIN) trebuie referențiate la un singur sistem de referință de coordonate vertical și numai unul.

(2)

Triunghiurile care intersectează o linie de oprire trebuie îndepărtate de pe o suprafață TIN, lăsând găuri în suprafață. În cazul în care, pe triunghiurile de la limitele suprafețelor, apar cazuri de coincidență, rezultatul trebuie să fie o modificare a limitelor suprafețelor.

(3)

Obiectele spațiale vectoriale furnizate drept componente ale unei colecții TIN trebuie să îndeplinească normele generice în materie de consecvență prevăzute pentru obiectele vectoriale.

1.7.5.   Cerințe privind sistemele de referință

(1)

Pentru măsurarea adâncimii fundului mării în cazul în care există o amplitudine semnificativă a mareelor (ape de maree), se utilizează ca suprafață de referință cea mai mică maree astronomică (LAT).

(2)

Pentru măsurarea adâncimii fundului mării în zonele marine în care există o amplitudine semnificativă a mareelor, în largul oceanelor și în ape cu o adâncime mai mare de 200 de metri, adâncimea fundului mării este referențiată la nivelul mediu al mării (MSL) sau la un nivel de referință bine definit apropiat de MSL.

(3)

Înălțimea nivelului de referință la care se măsoară adâncimea fundului unui corp de apă interioară este referențiată la un sistem de referință vertical legat de gravitație. Este vorba de Sistemul de referință vertical european (EVRS) (EVRS - European Vertical Reference System) pentru zonele situate în aria geografică a EVRS sau de sistemul de referință vertical legat de gravitație identificat de statul membru în afara domeniului de aplicare al EVRS.

(4)

Atunci când se furnizează un model integrat de elevație terestru-maritim, trebuie modelată doar o singură proprietate de elevație (înălțime sau adâncime), iar valorile sale trebuie referențiate la un singur sistem de referință de coordonate vertical.

1.7.6.   Cerințe privind calitatea și coerența datelor

(1)

În cazul în care, pentru a evalua un set de date de elevație, s-au utilizat alte măsuri decât măsurile ISO privind calitatea datelor, elementul de metadate «Filiație» trebuie să includă informații referitoare la aceste măsuri și, dacă este posibil, o trimitere la o resursă online unde sunt disponibile informații suplimentare.

(2)

Obiectele spațiale conectate de tip curbă de nivel trebuie să aibă aceeași valoare a elevației atunci când sunt referențiate la același sistem de referință de coordonate vertical.

(3)

Atunci când valorile elevației obiectelor spațiale de tip linie de discontinuitate sunt furnizate sub forma unor coordonate terțe (Z), punctul de intersecție dintre două obiecte spațiale de tip linie de discontinuitate trebuie să aibă aceeași valoare a elevației.

(4)

Atunci când un obiect spațial de tip curbă de nivel și un obiect spațial de tip linie de discontinuitate reprezentate în cadrul aceluiași sistem de referință de coordonate vertical se intersectează, punctul de intersectare trebuie să aibă aceeași valoare a elevației [dacă valorile de elevație ale obiectelor spațiale de tip linie de discontinuitate sunt date de coordonata terță (Z)].

(5)

Obiectele spațiale de tip curbă de nivel care au valori diferite ale elevației nu trebuie nici să se intersecteze, nici să se atingă atunci când sunt referențiate la același sistem de referință de coordonate vertical.

(6)

Limita unui obiect spațial de tip zonă izolată nu trebuie să atingă limita externă a unui obiect spațial de tip zonă goală atunci când acestea sunt referențiate la același sistem de referință de coordonate vertical.

1.8.   Straturi

Straturi pentru categoria de date spațiale «Elevație»

Numele stratului

Titlul stratului

Tip de obiect spațial

EL.BreakLine

Linie de discontinuitate

BreakLine

EL.ContourLine

Curbă de nivel

ContourLine

EL.IsolatedArea

Zonă izolată

IsolatedArea

EL.SpotElevation

Punct cotat

SpotElevation

EL.VoidArea

Zonă goală

VoidArea

EL.ElevationGridCoverage

Acoperire în caroiaj a elevației

ElevationGridCoverage

EL.ElevationTIN

Elevație TIN

ElevationTIN

2.   ACOPERIREA TERENULUI (LAND COVER)

2.1.   Definiții

Pe lângă definițiile stabilite la articolul 2, se aplică următoarele definiții:

(1)

«sistem de clasificare» (classification system) înseamnă un sistem pentru împărțirea obiectelor în clase, în conformitate cu ISO 19144-1:2012;

(2)

«acoperire discretă» (discrete coverage) înseamnă o acoperire care returnează aceleași valori de atribut ale elementului pentru fiecare poziție directă în cadrul oricărui obiect spațial, temporal sau spațiotemporal unic din domeniul său, în conformitate cu EN ISO 19123:2007;

(3)

«obiect al acoperirii terenului» (land cover object) înseamnă un obiect spațial (punct, pixel sau poligon) unde s-a observat acoperirea terenului;

(4)

«legendă» (legend) înseamnă aplicarea unei clasificări într-o anumită zonă, utilizând o scară de cartografiere definită și un set specific de date;

(5)

«unitate minimă de cartografiere» (minimal mapping unit) înseamnă cea mai mică suprafață a unui poligon care poate fi reprezentată într-un anumit set de date privind acoperirea terenului;

(6)

«situație» (situation) înseamnă starea unui anumit obiect al acoperirii terenului la un moment dat.

2.2.   Structura categoriei de date spațiale «Acoperirea terenului»

Tipurile indicate pentru categoria de date spațiale «Acoperirea terenului» sunt organizate în următoarele pachete:

Nomenclatorul de acoperire a terenului (Land Cover Nomenclature)

Vectorul de acoperire a terenului (Land Cover Vector)

Raster de acoperire a terenului (Land Cover Raster)

2.3.   Nomenclatorul de acoperire a terenului (Land Cover Nomenclature)

2.3.1.   Tipuri de date

2.3.1.1.   Nomenclatorul de acoperire a terenului (LandCoverNomenclature)

Informații privind nomenclatorul național, instituțional sau local de acoperire a terenului.

Atribute ale tipului de date «LandCoverNomenclature»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

responsibleParty

Parte responsabilă cu dezvoltarea și/sau menținerea nomenclatorului.

RelatedParty

 

externalDescription

Document care descrie nomenclatorul utilizat în acest set de date.

DocumentCitation

voidable

embeddedDescription

O codificare integrată a sistemului de clasificare în conformitate cu ISO 19144-2.

LC_LandCoverClassificationSystem

voidable

nomenclatureCodeList

Un http URI care să indice lista de coduri aferentă nomenclatorului utilizat.

URI

 

Constrângerile tipului de date «LandCoverNomenclature»

Trebuie să se furnizeze descrierea integrată sau descrierea externă.

2.3.2.   Liste de coduri

2.3.2.1.   Clasa de acoperire a terenului (LandCoverClassValue)

Lista de coduri sau clasificarea acoperirii terenului.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind orice valori definite de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot utiliza valorile și codurile întregi (a se utiliza pentru a reprezenta clase specifice de acoperire a terenului în intervalul de obiecte «LandCoverGridCoverage») menționate pentru lista de coduri «Componenta pură de acoperire a terenului» (PureLandCoverComponentValue) din Ghidul tehnic INSPIRE privind acoperirea terenului.

2.4.   Vectorul de acoperire a terenului (Land Cover Vector)

2.4.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Vector de acoperire a terenului» conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Setul de date privind acoperirea terenului

Unitatea de acoperire a terenului

2.4.1.1.   Set de date privind acoperirea terenului (LandCoverDataset)

O reprezentare vectorială pentru datele privind acoperirea terenului.

Atribute ale tipului de obiect spațial «LandCoverDataset»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

name

Numele setului de date privind acoperirea terenului.

CharacterString

 

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

extent

Conține extinderea setului de date.

EX_Extent

 

nomenclatureDocumentation

Informații referitoare la nomenclatorul utilizat în acest set de date.

LandCoverNomenclature

 

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

validFrom

Momentul în care fenomenul a început să existe în realitate.

DateTime

voidable

validTo

Momentul începând cu care fenomenul nu mai există în realitate.

DateTime

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «LandCoverDataset»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

member

O unitate de acoperire a terenului care face parte din setul de date.

LandCoverUnit

 

2.4.1.2.   Unitate de acoperire a terenului (LandCoverUnit)

Un element individual al setului de date de acoperire a terenului reprezentat de un punct sau de o suprafață.

Atribute ale tipului de obiect spațial «LandCoverUnit»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

geometry

Reprezentare spațială a datelor de acoperire a terenului.

GM_Object

 

landCoverObservation

Informații privind acoperirea terenului la un moment și într-un loc anume.

LandCoverObservation

 

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «LandCoverUnit»

Geometriile sunt reprezentate de puncte sau suprafețe.

2.4.2.   Tipuri de date

2.4.2.1.   Observarea acoperirii terenului (LandCoverObservation)

Informații privind acoperirea terenului interpretate la un moment și într-un loc anume.

Atribute ale tipului de date «LandCoverObservation»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

class

Alocarea unei clase de acoperire a terenului unei unități de acoperire a terenului cu ajutorul unui identificator de cod al clasificării.

LandCoverClassValue

 

observationDate

Data de observare asociată unei observări.

DateTime

voidable

mosaic

Lista valorilor de clasificare care descriu în detaliu o unitate de acoperire a terenului, asociată cu procentaje.

LandCoverValue

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «LandCoverObservation»

Suma tuturor atributelor «coveredPercentage» (procentaj acoperit) aferentă fiecărui «LandCoverObservation» trebuie să fie mai mică sau egală cu 100.

2.4.2.2.   Acoperirea terenului (LandCoverValue)

Clasă generică de sprijin a valorii și procentajului acoperirii terenului.

Atribute ale tipului de date «LandCoverValue»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

class

Încadrarea unui obiect spațial de tip acoperire a terenului într-o clasă de acoperire a terenului prin intermediul unui identificator de cod al clasificării.

LandCoverClassValue

 

coveredPercentage

Fragment al «LandCoverUnit» căruia i se aplică valoarea clasificării.

Integer

voidable

2.5.   Raster de acoperire a terenului

2.5.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Raster de acoperire a terenului» conține tipul de obiect spațial «LandCoverGridCoverage».

2.5.1.1.   Acoperire de tip caroiaj de acoperire a terenului (LandCoverGridCoverage)

O reprezentare raster a datelor de acoperire a terenului.

Acest tip este un subtip al «RectifiedGridCoverage».

Atribute ale tipului de obiect spațial «LandCoverGridCoverage»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

name

Denumirea acoperirii terenului.

CharacterString

 

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

extent

Conține extinderea setului de date.

EX_Extent

 

nomenclatureDocumentation

Informații referitoare la nomenclatorul utilizat în această acoperire.

LandCoverNomenclature

 

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

validFrom

Momentul în care fenomenul a început să existe în realitate.

DateTime

voidable

validTo

Momentul începând cu care fenomenul nu mai există în realitate.

DateTime

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «LandCoverGridCoverage»

Valorile din interval trebuie să fie de tip Integer.

2.6.   Cerințe specifice categoriei

Dacă pentru un tip de date «LandCoverNomenclature» se furnizează un atribut «onlineDescription», descrierea online referențiată trebuie să definească, pentru fiecare clasă, cel puțin un cod, un nume, o definiție și o valoare RGB ce urmează să fie utilizată pentru ilustrare. În cazul în care descrierea online prezintă nomenclatorul pentru un obiect «LandCoverGridCoverage», este de asemenea necesar ca pentru fiecare clasă să se furnizeze și un cod de caroiaj cu valoare de număr de tip Integer. Acest cod trebuie utilizat în intervalul «LandCoverGridCoverage» pentru a reprezenta clasa corespondentă.

2.7.   Straturi

Straturi pentru categoria de date spațiale «Land Cover»

Numele stratului

Titlul stratului

Tip de obiect spațial

LC.LandCoverPoints

Puncte de acoperire a terenului

LandCoverUnit

LC.LandCoverSurfaces

Suprafețe de acoperire a terenului

LandCoverUnit

LC.LandCoverRaster

Raster de acoperire a terenului

LandCoverGridCoverage

3.   ORTOIMAGINI

3.1.   Definiții

Pe lângă definițiile stabilite la articolul 2, se aplică următoarele definiții:

(1)

«mozaic» (mosaic) înseamnă o imagine alcătuită din mai multe fotografii învecinate sau care se suprapun sau din imagini fuzionate.

(2)

«agregare de ortoimagini» (orthoimage aggregation) înseamnă o combinație de subseturi aparținând mai multor acoperiri de ortoimagini omogene care formează o nouă acoperire cu ortoimagini.

(3)

«raster» (raster) înseamnă un șablon, de regulă dreptunghiular, alcătuit din linii de scanare paralele care formează un afișaj pe un tub cu raze catodice sau care corespunde unui astfel de afișaj, în conformitate cu EN ISO 19123:2007.

3.2.   Tipuri de obiecte spațiale

Următoarele tipuri de obiecte spațiale sunt indicate pentru categoria de date spațiale «Ortoimagini»:

Acoperire de ortoimagini (Orthoimage Coverage)

Element de mozaic (Mosaic Element)

Element unic de mozaic (Single Mosaic Element)

Element agregat de mozaic (Aggregated Mosaic Element)

3.2.1.   Acoperire de ortoimagini (OrthoimageCoverage)

Imagine raster a suprafeței Pământului, care a fost corectată din punct de vedere geometric («ortorectificată») pentru a elimina distorsiunile cauzate de diferențele de elevație, înclinarea senzorului și, în mod opțional, de caracteristicile optice ale senzorului.

Acest tip este un subtip al «RectifiedGridCoverage».

Atribute ale tipului de obiect spațial «OrthoimageCoverage»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

domainExtent

Extinderea domeniului spațio-temporal al acoperirii.

EX_Extent

 

footprint

Zonă geografică care conține date valide ale acoperirii de ortoimagini.

GM_MultiSurface

voidable

interpolationType

Metodă matematică care trebuie utilizată pentru a evalua o acoperire continuă, și anume pentru a determina valorile acoperirii în orice poziție directă din cadrul domeniului acoperirii.

InterpolationMethodValue

 

name

Numele exprimat ca text liber al acoperirii de ortoimagini.

CharacterString

voidable

phenomenonTime

Descrierea duratei în timp a observării/achiziției imaginii (imaginilor) de intrare.

TM_Period

voidable

beginLifespanVersion

Poziție temporală la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

TM_Position

voidable

endLifespanVersion

Poziție temporală la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau restrasă din cadrul setului de date spațiale.

TM_Position

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «OrthoimageCoverage»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

contributingOrthoimageCoverage

Trimitere la acoperirile cu ortoimagini care alcătuiesc o acoperire agregată de ortoimagini.

Asocierea are proprietăți suplimentare, astfel cum sunt definite în cadrul clasei de asociere «OrthoimageAggregation».

OrthoimageCoverage

 

mosaicElement

Reprezentare spațială a timpului de achiziție a unei acoperiri de ortoimagini provenind dintr-un mozaic.

MosaicElement

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «OrthoimageCoverage»

Momentul de achiziționare a unei acoperiri de ortoimagini trebuie furnizat prin intermediul atributului «phenomenonTime» și a asocierii «mosaicElement».

Dimensiunea caroiajului care trebuie utilizată este întotdeauna 2.

Atributul «domainExtent» trebuie să fie cel puțin populat cu un subtip al «EX_GeographicExtent».

Trebuie să se furnizeze sistemul de referință de coordonate utilizat pentru a referenția caroiajul.

Toate instanțele «OrthoimageCoverage» la care se referă o instanță agregată a «OrthoimageCoverage» au aceeași orientare a axelor caroiajului și aceeași spațiere a caroiajului în fiecare direcție.

Originea caroiajului trebuie descrisă în mod bidimensional.

Valorile din interval trebuie descrise de tipul «Integer».

3.2.2.   Element de mozaic (MosaicElement)

Tip abstract care identifică atât zona contributorie, cât și momentul achiziționării uneia sau mai multor imagini de intrare utilizate pentru a genera o acoperire de ortoimagini provenind dintr-un mozaic.

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «MosaicElement»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

geometry

Reprezentare geometrică care delimitează data și ora achiziționării imaginilor de intrare care contribuie la mozaicul final.

GM_MultiSurface

 

phenomenonTime

Descrierea duratei în timp a observării/achiziției imaginii (imaginilor) de intrare.

TM_Period

 

3.2.3.   Element unic de mozaic (SingleMosaicElement)

Element de mozaic aferent unei singure imagini de intrare.

Acest tip este un subtip al «MosaicElement».

Atribute ale tipului de obiect spațial «SingleMosaicElement»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

imageSourceReference

Trimitere la imaginea de intrare.

CharacterString

voidable

3.2.4.   Element agregat de mozaic (AggregatedMosaicElement)

Element de mozaic aferent mai multor imagini de intrare care au același moment de achiziționare la un nivel dat definit (de exemplu ziua, luna).

Acest tip este un subtip al «MosaicElement».

3.3.   Tipuri de date

3.3.1.   Agregare de ortoimagini (OrthoimageAggregation)

Caracteristicile geometrice ale agregării de ortoimagini.

Acest tip este o clasă de asociere.

Atribute ale tipului de date «OrthoimageAggregation»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

contributingFootprint

Reprezentare geometrică care delimitează zona geografică a unei acoperiri de ortoimagini care contribuie la acoperirea agregată de ortoimagini.

GM_MultiSurface

 

3.4.   Liste de coduri

3.4.1.   Metoda interpolării (InterpolationMethodValue)

Listă de coduri care identifică metodele de interpolare care pot fi folosite pentru evaluarea acoperirilor de ortoimagini.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind numai valorile indicate în tabelul de mai jos.

Valorile pentru lista de coduri «InterpolationTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

nearestNeighbour

cel mai apropiat vecin

Interpolare prin metoda celui mai apropiat vecin

bilinear

biliniar

Interpolare biliniară

biquadratic

bicuadratic

Interpolare bicuadratică

bicubic

bicubic

Interpolare bicubică

3.5.   Cerințe specifice categoriei

3.5.1.   Cerințe privind identificatorii de obiect extern

(1)

Dacă o ortoimagine este actualizată pe baza unei noi date sursă, obiectele actualizate primesc un nou identificator de obiect extern.

3.5.2.   Cerințe pentru acoperiri de ortoimagini

(1)

Prin derogare de la cerința prevăzută în secțiunea 2.2 din anexa II, orice sistem de referință compatibil cu unul dintre următoarele sisteme de referință de coordonate poate fi utilizat pentru punerea la dispoziție a datelor de tip caroiaj privind Ortoimaginile:

coordonate geodezice bidimensionale (latitudine și longitudine) bazate pe datumul specificat în secțiunea 1.2 din anexa II și care utilizează parametrii elipsoidului GRS80;

coordonate planimetrice definite de sistemul de referință și de coordonate ETRS89 Conic Conform Lambert;

coordonate planimetrice definite de sistemul de referință și de coordonate ETRS89 Transversal Mercator.

Caroiajul specificat în secțiunea 2.2.1 din anexa II nu se utilizează.

(2)

Amprenta unei instanțe «OrthoimageCoverage» este inclusă din punct de vedere spațial în sfera sa geografică descrisă prin intermediul proprietății «domainExtent».

(3)

Tipul de valoare al proprietății de metadate specific tipului de obiect spațial «OrthoimageCoverage» se stabilește la «OM_Observation» atunci când se utilizează modelul de metadate «Observation and Measurement» definit în ISO 19156:2011.

(4)

Toate instanțele «OrthoimageCoverage», la care se referă o instanță «OrthoimageCoverage» agregată, trebuie să fie coerente. Acest lucru înseamnă că instanțele respective au același tip de interval, același sistem de referință de coordonate și aceeași rezoluție. Ele contribuie, de asemenea, la alinierea caroiajelor, adică punctele de caroiaj dintr-o instanță «OrthoimageCoverage» se aliniază cu punctele de caroiaj ale celorlalte instanțe «OrthoimageCoverage», astfel încât celulele caroiajului să nu se suprapună parțial.

(5)

Amprenta contributorie a unei instanțe «OrthoimageCoverage» referențiată de o instanță «OrthoimageCoverage» agregată trebuie inclusă din punct de vedere spațial în propria sa amprentă.

(6)

Amprentele contributorii ale oricăror două instanțe «OrthoimageCoverage» referențiate de aceeași instanță «OrthoimageCoverage» agregată sunt fie adiacente, fie disjuncte.

(7)

Prin unirea amprentelor contributorii ale instanțelor «OrthoimageCoverage» referențiate de aceeași instanță «OrthoimageCoverage» agregată, se determină amprenta instanței «OrthoimageCoverage» agregate.

3.5.3.   Cerințe privind elementele de mozaic

(1)

Toate elementele de mozaic legate de o instanță «OrthoimageCoverage» trebuie să fie de același tip, și anume, fie «SingleMosaicElement», fie «AggregatedMosaicElement».

(2)

Geometriile care delimitează oricare două instanțe «MosaicElement» legate de aceeași instanță «OrthoimageCoverage» sunt fie adiacente, fie disjuncte.

(3)

Unirea geometriilor care delimitează toate instanțele «MosaicElement» legate de aceeași instanță «OrthoimageCoverage» trebuie să includă amprenta acesteia și să fie inclusă în domeniul său geografic.

3.5.4.   Cerințe privind sistemele de referință

(1)

Datele referitoare la categoria de date spațiale «Ortoimagini» sunt limitate la geometriile bidimensionale.

(2)

Numai sistemele de referință de coordonate bidimensionale sunt utilizate pentru a reprezenta seturile de date INSPIRE privind ortoimaginile.

3.5.5.   Cerințe privind calitatea datelor

(1)

Măsurile «eroarea rădăcinii medie pătrată în X (RMSE-x)» (RMSE-x - root mean square error in X) și «eroarea rădăcinii medie pătrată în Y (RMSE-y)» (RMSE-y - root mean square error in Y) sunt furnizate împreună atunci când sunt utilizate pentru a evalua poziția în caroiaj a datelor de ortoimagine.

3.6.   Straturi

Straturi pentru categoria de date spațiale «Orthoimagery»

Numele stratului

Titlul stratului

Tip de obiect spațial

OI.OrthoimageCoverage

acoperire de ortoimagini

OrthoimageCoverage

OI.MosaicElement

element de mozaic

MosaicElement

4.   GEOLOGIE (GEOLOGY)

4.1.   Structura categoriei de date spațiale «Geologie»

Tipurile specificate pentru categoria de date spațiale «Geologie» sunt organizate în următoarele pachete:

Geologie (Geology)

Geofizică (Geophysics)

Hidrogeologie (Hydrogeology)

4.2.   Geologie

4.2.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Geologie» conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Caracteristică geomorfologică antropogenică

Gaură de sondă

Cută

Colecție geologică

Eveniment geologic

Caracteristică geologică

Structură geologică

Unitate geologică

Caracteristică geomorfologică

Caracteristică cartografiată

Interval cartografiat

Caracteristică geomorfologică naturală

Structură de dislocare prin forfecare

4.2.1.1.   Caracteristică geomorfologică antropogenă (AnthropogenicGeomorphologicFeature)

O caracteristică geomorfologică (și anume, configurația terenului) care este rezultatul activității umane.

Acest tip este un subtip al «GeomorphologicFeature».

Atribute ale tipului de obiect spațial «AnthropogenicGeomorphologicFeature»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

anthropogenicGeomorphologicFeatureType

Termeni care descriu tipul de caracteristică geomorfologică.

AnthropogenicGeomorphologicFeatureTypeValue

 

4.2.1.2.   Gaură de sondă (Borehole)

O gaură de sondă reprezintă termenul general pentru orice puț îngust forat în sol.

Atribute ale tipului de obiect spațial «Borehole»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

boreholeLength

Distanța de-a lungul unei găuri de sondă.

Quantity

voidable

elevation

Înălțimea verticală deasupra datumului gurii de sondă.

DirectPosition

voidable

location

Amplasarea gurii de sondă.

GM_Point

 

purpose

Scopul pentru care a fost forată gaura de sondă.

BoreholePurposeValue

voidable

downholeGeometry

Geometria fundului găurii de sondă.

GM_Curve

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «Borehole»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

logElement

Instanțe «MappedFeature» în 1D care constau în intervale înregistrate (interpretate) ale unei găuri de sondă.

MappedInterval

voidable

4.2.1.3.   Cută (Fold)

Unul sau mai multe straturi, suprafețe sau linii curbate în mod sistematic dintr-un corp de rocă.

Acest tip este un subtip al «GeologicStructure».

Atribute ale tipului de obiect spațial «Fold»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

profileType

Tipul de cută.

FoldProfileTypeValue

voidable

4.2.1.4.   Colecție geologică (GeologicCollection)

O colecție de obiecte geologice sau geofizice.

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeologicCollection»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

name

Numele colecției.

CharacterString

 

collectionType

Tipul colecției.

CollectionTypeValue

 

reference

O referință pentru colecție.

DocumentCitation

voidable

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «GeologicCollection»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

geophObjectSet

Un membru «GeophObjectSet» al colecției geologice.

GeophObjectSet

voidable

geophObjectMember

Un «GeophObjectMember» al colecției geografice.

GeophObject

voidable

boreholeMember

Un membru «Borehole» al unei colecții geologice.

Borehole

voidable

mapMember

Un membru «MappedFeature» al unei colecții geologice.

MappedFeature

voidable

4.2.1.5.   Eveniment geologic (GeologicEvent)

Un eveniment identificabil în care unul sau mai multe procese geologice acționează pentru a modifica entitățile geologice.

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeologicEvent»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

name

Numele evenimentului geologic.

CharacterString

voidable

eventEnvironment

Cadrul fizic în care are loc evenimentul geologic.

EventEnvironmentValue

voidable

eventProcess

Procesul sau procesele care au avut loc în timpul evenimentului geologic.

EventProcessValue

voidable

olderNamedAge

Limită de vârstă mai veche a evenimentului geologic.

GeochronologicEraValue

voidable

youngerNamedAge

Limită de vârstă mai recentă a evenimentului geologic.

GeochronologicEraValue

voidable

4.2.1.6.   Caracteristică geologică (GeologicFeature)

O caracteristică geologică conceptuală care se presupune că există în mod coerent în lume.

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeologicFeature»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

name

Numele caracteristicii geologice.

CharacterString

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «GeologicFeature»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

themeClass

O clasificare tematică a caracteristicii geologice.

ThematicClass

voidable

geologicHistory

O asociere care pune unul sau mai multe evenimente geologice în relație cu o caracteristică geologică pentru a descrie vârsta sau istoria geologică a acestora.

GeologicEvent

voidable

4.2.1.7.   Structură geologică (GeologicStructure)

O configurație de materie terestră bazată pe o lipsă de omogenitate, un model sau o fractură descriptibilă a unui material terestru.

Acest tip este un subtip al «GeologicFeature».

Acest tip este abstract.

4.2.1.8.   Unitate geologică (GeologicUnit)

Un volum de rocă cu caracteristici distincte.

Acest tip este un subtip al «GeologicFeature».

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeologicUnit»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

geologicUnitType

Tipul de unitate geologică.

GeologicUnitTypeValue

 

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «GeologicUnit»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

composition

Descrie compoziția unității geologice.

CompositionPart

voidable

4.2.1.9.   Caracteristică geomorfologică (GeomorphologicFeature)

Un tip de obiect spațial abstract care descrie forma și tipul suprafeței terestre a Pământului (adică o configurație a terenului).

Acest tip este un subtip al «GeologicFeature».

Acest tip este abstract.

4.2.1.10.   Caracteristică cartografiată (MappedFeature)

O reprezentare spațială a unei «GeologicFeature».

Atribute ale tipului de obiect spațial «MappedFeature»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

shape

Geometria caracteristicii cartografiate.

GM_Object

 

mappingFrame

Suprafața pe care este proiectată caracteristica cartografiată.

MappingFrameValue

 

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «MappedFeature»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

specification

O asociere descriptivă care pune caracteristica cartografiată în relație cu o caracteristică geologică teoretică.

GeologicFeature

 

4.2.1.11.   Interval cartografiat (MappedInterval)

Un tip special de caracteristică cartografiată care se prezintă sub forma unui interval unidimensional și care utilizează sistemul de referință spațial al găurii de sondă în care se găsește.

Acest tip este un subtip al «MappedFeature».

4.2.1.12.   Caracteristică geomorfologică naturală (NaturalGeomorphologicFeature)

O caracteristică geomorfologică (și anume, o configurație a terenului) care a apărut ca urmare a unor procese terestre naturale.

Acest tip este un subtip al «GeomorphologicFeature».

Atribute ale tipului de obiect spațial «NaturalGeomorphologicFeature»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

naturalGeomorphologicFeatureType

Tipul de caracteristică geomorfologică naturală.

NaturalGeomorphologicFeatureTypeValue

 

activity

Nivelul de activitate al caracteristicii geomorfologice naturale

GeomorphologicActivityValue

voidable

4.2.1.13.   Structură de dislocare prin forfecare (ShearDisplacementStructure)

Structuri de la casante la ductile de-a lungul cărora a avut loc dislocarea.

Acest tip este un subtip al «GeologicStructure».

Atribute ale tipului de obiect spațial «ShearDisplacementStructure»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

faultType

Se referă la un vocabular de termeni care descriu tipul de structură de dislocare prin forfecare.

FaultTypeValue

 

4.2.2.   Tipuri de date

4.2.2.1.   Parte de compoziție (CompositionPart)

Compoziția unei unități geologice din punctul de vedere al elementelor litologice constitutive.

Atribute ale tipului de date «CompositionPart»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

material

Materialul care cuprinde o parte sau totalitatea unității geologice.

LithologyValue

 

proportion

Cantitate care precizează fracțiunea din unitatea geologică alcătuită din materialul respectiv.

QuantityRange

voidable

role

Relația dintre partea de compoziție și compoziția unității geologice în ansamblul său.

CompositionPartRoleValue

 

4.2.2.2.   Clasă tematică (ThematicClass)

Un clasificator tematic generic care să permită reclasificarea caracteristicilor geologice în clase definite de utilizatori în funcție de hărți tematice.

Atribute ale tipului de date «ThematicClass»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

themeClass

Valoarea clasei tematice.

ThematicClassValue

 

themeClassification

Clasificarea utilizată

ThematicClassificationValue

 

4.2.3.   Liste de coduri

4.2.3.1.   Tipul caracteristicii geomorfologice antropogene (AnthropogenicGeomorphologicFeatureTypeValue)

Tipuri de caracteristici geomorfologice antropogene.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «AnthropogenicGeomorphologicFeatureTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

artificialCollapsedDepression

depresiune prăbușită artificial

Un bazin format prin prăbușire, de regulă o depresiune închisă, care este rezultatul direct al unei subsidențe a suprafeței asociată unor activități subterane de minerit sau de excavare de tunel.

artificialDrainage

asanare artificială

Rețea construită de om, în principal pentru a reduce sau a controla nivelul local al pânzei freatice.

artificialLevee

dig artificial

Un baraj artificial construit de-a lungul unui curs de apă sau a unui braț marin cu scopul de a proteja terenurile de inundații sau de a canaliza cursul apei.

dredgedChannel

canal dragat

O zonă aproape liniară, cu apă adâncă, formată ca urmare a unei operațiuni de dragare în scopuri navigabile.

dump

haldă

O zonă cu acumulări sau grămezi netede sau neregulate de steril, de soluri sau de deșeuri în general, pe care nu pot crește plantele fără o regenerare majoră.

fill

rambleu

Depozite construite artificial de material solid natural și/sau de deșeuri, utilizate pentru a umple o depresiune, pentru a extinde țărmul către un corp de apă sau pentru construirea de diguri.

impactCraterAnthropogenic

crater de impact (antropogen)

O depresiune în general circulară sau eliptică, formată ca urmare a coliziunii în condiții de hiper-viteză dintre un proiectil sau obuz experimental și materiale pământoase sau de roci.

landfillSite

sit de depozitare a deșeurilor

Sit de depozitare a deșeurilor utilizat pentru depozitarea controlată de deșeuri la suprafață sau în subteran.

levelledLand

teren nivelat

O suprafață de teren, de obicei un câmp, care a fost nivelat sau aplatizat prin mijloace mecanice pentru a facilita desfășurarea practicilor de gestionare, cum ar fi irigarea prin inundare.

openpitMine

exploatare minieră de suprafață

O depresiune relativ extinsă, formată ca urmare a lucrărilor de excavare de material și a redistribuirii straturilor de copertă asociate operațiunilor de extracție minieră de suprafață.

pit

balastieră

O depresiune, șanț sau puț excavat pentru a aduna pietriș, nisip sau alte materiale necesare construirii de drumuri sau altor lucrări de construcție; un tip de groapă de împrumut.

quarry

carieră

Zone de excavare, aflate sub cerul liber, de unde se extrage de obicei piatră.

reclaimedLand

terenuri recuperate

O suprafață de teren formată din pământ de umplere care a fost amplasată și modelată astfel încât să aproximeze contururile naturale și care face parte, de regulă, din eforturile de regenerare a terenurilor ca urmare a operațiunilor de extracție minieră. Sau o suprafață de teren, de regulă submersată în starea sa inițială, care a fost protejată de structuri artificiale și drenată în scopuri agricole sau în alte scopuri.

reservoirLake

lac de acumulare

Un corp de apă interioară cu apă stătătoare permanentă, de obicei apă dulce, care ocupă o depresiune de pe suprafața terestră, închisă printr-un baraj.

spoilBank

depozit de steril

Un dâmb, o movilă sau o altă acumulare artificială de depozite resturi de rocă și depozite de steril scoase din șanțuri, mine sau ca urmare a altor excavări.

subsidenceAreaAnthropogenic

zonă de subsidență (anttropogenă)

O zonă supusă unui proces de subsidență cauzat de activități antropogene, de exemplu, minierit subteran, lucrări de excavare de tuneluri sau exploatarea resurselor de ape subterane.

4.2.3.2.   Scopul găurii de sondă (BoreholePurposeValue)

Scopurile pentru care a fost forată o gaură de sondă.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Această listă de coduri este ierarhică.

Valori pentru lista de coduri «BoreholePurposeValue»

Valoare

Nume

Definiție

Parent

geologicalSurvey

expertiză geologică

Examinare generală a entităților geologice ale unei zone.

 

explorationExploitationRawMaterial

prospectarea și exploatarea materiei prime

Descoperirea și identificarea resurselor minerale, inclusiv evaluarea importanței și a potențialului lor economic.

 

explorationExploitationEnergyResources

prospectarea și exploatarea resurselor energetice

Examinarea subterană în ceea ce privește disponibilitatea resurselor energetice fosile și planificarea extracției acestora.

 

hydrocarbonProduction

producția de hidrocarburi

Producția de petrol și/sau de gaze.

explorationExploitationRawMaterial

hydrocarbonExploration

explorarea hidrocarburilor

Prospectare desfășurată într-o zonă nouă, cu scopul de a verifica existența unui nou teren petrolifer, a unui nou depozit, a unui zăcământ mai adânc sau mai puțin adânc.

explorationExploitationRawMaterial

hydrocarbonAppraisal

evaluarea hidrocarburilor

Evaluarea caracteristicilor unei acumulări dovedite de hidrocarburi.

explorationExploitationRawMaterial

geothermalEnergy

energie geotermală, schimbătoare de căldură geotermale

Prospectare aferentă utilizării resurselor de energie geotermală și proiectarea de pompe de căldură geotermale.

explorationExploitationRawMaterial

heatStorage

stocare a căldurii

Forarea unui puț care să permită utilizarea suprafeței subterane în scopul stocării de căldură.

geothermalEnergy

mineralExplorationExtraction

prospectare și extracție de minerale

Forarea unui puț în scopul localizării și/sau al extracției de resurse minerale din subteran, de regulă prin injectarea și/sau extracția de fluide ce conțin minerale.

explorationExploitationRawMaterial

explorationExploitationNonmetallicMineralDeposits

prospectare și exploatare de zăcăminte minerale nemetalice

Prospectare în ceea ce privește disponibilitatea și planificarea excavării zăcămintelor minerale nemetalice, în principal pentru construcții, piatră de construcție, ciment, industria ceramică sau industria sticlăriei.

explorationExploitationRawMaterial

disposal

depozitare

Un puț, adesea un puț de petrol sau de gaze epuizat, în care deșeurile lichide pot fi injectate în vederea eliminării lor în siguranță.

 

explorationNaturalUndergroundStorage

prospectare a spațiului natural de depozitare subterană

Examinarea capacității zonelor subterane de a stoca diverse materiale.

 

waterSupply

alimentare cu apă

Alimentare cu apă în general.

 

drinkingWaterSupply

alimentare cu apă potabilă

Construirea de puțuri pentru apa potabilă.

waterSupply

industrialWaterSupply

alimentare cu apă industrială

Construirea de puțuri pentru alimentarea cu apă indsutrială.

waterSupply

aquaculture

aquaculture

Alimentare cu apă în scopul acvaculturii.

waterSupply

irrigation

irigare

Construirea de puțuri în scopul irigării.

waterSupply

emergencyWaterSupply

aimentare cu apă pentru situații de urgență

Construirea de puțuri pentru alimentarea cu apă pentru situații de urgență.

waterSupply

contingencyWaterSupply

alimentare cu apă pentru situații neprevăzute

Rezerve de alimentare cu apă pentru situații de deficit de apă.

waterSupply

geophysicalSurvey

analiză geofizică

Examinarea proprietăților geofizice ale zonelor subterane.

 

shotHole

gaură de mină

În cazul analizelor seismice, găurile de mină se încarcă cu explozibil.

geophysicalSurvey

flowingShot

gaură de mină cu revărsare

O gaură de mină cu revărsare este o gaură forată în scopuri seismice, care a penetrat o sursă de apă subterană cu o presiune suficient de mare pentru a provoca «revărsarea» prin gaură.

shotHole

hydrogeologicalSurvey

expertiză hidrogeologică, managementul apei

Examinarea fluxului și proprietăților chimice ale apelor subterane, a transportului de particule, de substanțe dizolvate și de energie, precum și managementul utilizării durabile a resurselor de apă subterană.

 

geotechnicalSurvey

expertiză geotehnică, caracterizare a sitului

Investigațiile geotehnice efectuate pentru a obține informații privind proprietățile fizice și mecanice ale solului și rocilor din apropierea unui sit, cu scopul de a proiecta lucrări de terasament și fundații pentru structurile propuse, precum și de a repara daunele aduse terasamentelor și structurilor cauzate de condițiile subterane.

 

geochemicalSurvey

expertiză geochimică, analize

Examinarea proprietăților chimice ale formațiunilor de rocă și ale fluidelor din porii rocilor.

 

pedologicalSurvey

expertiză pedologică

Investigare menită să caracterizeze tipuri de soluri.

 

environmentalMonitoring

monitorizare a mediului

Monitorizarea chimiei apelor subterane și a nivelului apelor subterane.

 

pollutionMonitoring

monitorizare poluării

Monitorizarea siturilor cunoscute ca fiind afectate de poluare.

environmentalMonitoring

waterQualityMonitoring

monitorizarea calității apei

Monitorizare având drept scop evaluarea naturii și distribuției poluanților și contaminanților din apele subterane; natura și distribuția componentelor chimice care se găsesc în mod natural; condițiile hidrologice subterane și proprietățile hidraulice ale straturilor în raport cu circulația poluanților și a contaminanților.

environmentalMonitoring

groundwaterLevelMonitoring

monitorizare a nivelului apelor subterane

Instalarea unui nivelmetru pentru înregistrarea modificărilor nivelului apelor subterane.

environmentalMonitoring

dewatering

asecare

Asecarea constă în îndepărtarea apei din materiale solide sau din sol prin separare umedă, centrifugare, filtrare sau prin procedee similare de separare a apei de solide. Evacuarea sau drenarea apei din albia unui râu, de pe un șantier, dintr-un cheson sau dintr-un puț de mină, prin pompare sau evaporare.

 

mitigation

atenuare

Reducerea nivelului apelor subterane pentru a le împiedica să intre în contact cu siturile poluate.

asecare

remediation

remediere

Remediere în general. Eliminarea poluării sau a contaminanților din apele subterane, din sol și din alte roci.

 

thermalCleaning

barbotaj, curățare termică

Un tip de remediere. Curățarea la fața locului a solului cu ajutorul căldurii, al aburilor.

remediation

recharge

reîncărcare

(a)

Puțuri de reîncărcare a acviferelor: Utilizate pentru reîncărcarea acviferelor epuizate prin injectarea de apă provenită dintr-o multitudine de surse, cum ar fi lacuri, pâraie, stații de tratare a apelor uzate gospodărești, alte acvifere etc.

(b)

Puțuri de împiedicare a pătrunderii apei sărate: Utilizate pentru injectarea de apă în acviferele cu apă proaspătă pentru a preveni pătrunderea apei sărate în acestea.

(c)

Puțuri de control al subsidenței: Utilizate pentru a injecta fluide într-o zonă fără zăcăminte de petrol sau de gaze, cu scopul de a reduce sau elimina subsidența asociată cu supraexploatarea apei proaspete.

 

4.2.3.3.   Tipul colecției (CollectionTypeValue)

Tipurile colecțiilor de obiecte geologice și geofizice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «CollectionTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

boreholeCollection

colecția de găuri de sondă

Colecție de găuri de sondă

geologicalModel

model geologic

Colecție de obiecte pentru un model spațial geologic în 3D

geologicalMap

hartă geologică

Colecție de elemente pentru o hartă geologică care descrie unități geologice, caracteristici structurale geomorfologice etc.

geophysicalObjectCollection

colecție de obiecte geofizice

Colecție de obiecte geofizice

4.2.3.4.   Rolul părții de compoziție (CompositionPartRoleValue)

Rolurile pe care o parte de compoziție le joacă în cadrul unei unități geologice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Această listă de coduri este ierarhică.

Valori pentru lista de coduri «CompositionPartRoleValue»

Valoare

Nume

Definiție

Parent

onlyPart

parte unică

Întreaga unitate descrisă este alcătuită dintr-o parte sau dintr-un constituent unic.

 

partOf

arte a

Rolul părții din unitatea geologică nu este cunsocut în amănunt.

 

facies

facies

Reprezintă un anumit corp de rocă care constituie o variantă laterală a unei unități litostratigrafice sau o variantă a unei unități litodemice.

partOf

inclusion

incluziune

Constituentul unității geologice se dispune ca mase cu limite în general ascuțite incluse într-o matrice formată din alte materiale.

partOf

lithosome

lithosome

Un tip de corp de rocă care are multiple apariții într-o singură unitate geologică. O masă de rocă cu un caracter uniform, caracterizată de geometrie, compoziție și structură internă.

partOf

stratigraphicPart

parte stratigrafică

O parte a unei unități geologice care ocupă o anumită poziție stratigrafică în cadrul unității geologice.

partOf

unspecifiedPartRole

rol nespecificat al părții

Parte a unei unități geologice cu rol nespecificat.

partOf

4.2.3.5.   Condițiile evenimentului (EventEnvironmentValue)

Termeni ce caracterizează mediile geologice în care au loc evenimente geologice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot, de asemenea, să utilizeze valorile mai restrânse specificate pentru această listă de coduri în Ghidul tehnic INSPIRE referitor la Geologie.

Valori pentru lista de coduri «EventEnvironmentValue»

Valoare

Nume

Definiție

earthInteriorSetting

structura interioară a pământului

Condițiile geologice din zona solidă a Pământului.

earthSurfaceSetting

structura suprafeței pământului

Condițiile geologice de pe suprafața solidă a Pământului.

extraTerrestrialSetting

structura extraterestrială

Material care își are originea în afara Pământului sau a atmosferei sale.

tectonicallyDefinedSetting

structură definită tectonic

Structură definită de relațiile cu plăcile tectonice de la suprafața sau din interiorul Pământului.

4.2.3.6.   Procesul evenimentului (EventProcessValue)

Termeni care desemnează procesul sau procesele care au avut loc în timpul unui eveniment.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot, de asemenea, să utilizeze valorile mai restrânse specificate pentru această listă de coduri în Ghidul tehnic INSPIRE referitor la Geologie.

Valori pentru lista de coduri «EventProcessValue»

Valoare

Nume

Definiție

bolideImpact

impact cu un bolid

Impactul unui corp extraterestru cu suprafața Pământului.

deepWaterOxygenDepletion

epuizarea oxigenului din apele adânci

Proces de scoatere a oxigenului din zona de profunzime a unui corp de apă.

deformation

deformare

Mișcare a formațiunilor de roci prin dislocare de-a lungul zonelor de falie sau de forfecare sau o modificare a formei unui corp de material terestru.

diageneticProcess

proces diagenetic

Orice proces chimic, fizic sau biologic care afectează un material terestru sedimentar după depunerea inițială sau în timpul sau după litificare, cu excepția dezagregării și a metamorfismului.

extinction

extincție

Proces de dispariție a unei specii sau a unui taxon superior, astfel încât nu mai există nicăieri și în nicio înregistrare fosilă ulterioară.

geomagneticProcess

proces geomagnetic

Proces care duce la modificarea câmpului magnetic al Pământului.

humanActivity

activitate umană

Procese de modificare umană a Pământului pentru a produce caracteristici geologice.

magmaticProcess

proces magmatic

Un proces care implică rocă topită (magmă).

metamorphicProcess

proces metamorfic

Ajustare mineralogică, chimică și structurală a rocilor solide la condițiile fizice și chimice care diferă de condițiile de formare a rocilor în cauză și care se petrece în general la adâncime, sub zonele de suprafață caracterizate de dezagregare și cimentare.

seaLevelChange

modificare a nivelului mării

Proces de modificare a nivelului mediu al mării în raport cu un datum.

sedimentaryProcess

proces sedimentar

Un fenomen care modifică distribuția sau proprietățile fizice ale sedimentelor la suprafața Pământului sau aproape de aceasta.

speciation

speciere

Proces care duce la apariția de noi specii.

tectonicProcess

proces tectonic

Procese asociate cu interacțiunea dintre plăcile rigide care formează scoarța Pământului sau cu deformarea acestora.

weathering

dezagregare

Procesul sau grupul de procese prin care materialele terestre expuse la agenții atmosferici de la suprafața terestră sau din apropierea acesteia suferă modificări în ceea ce privește culoarea, textura, compoziția, fermitatea sau forma, cu transportarea unor cantități mici de material dislocat sau modificat sau chiar fără transportarea de astfel de materiale. Printre aceste procese se numără, de regulă oxidarea, hidratarea și levigarea constituenților solubili.

4.2.3.7.   Tip de falie (FaultTypeValue)

Termeni care desemnează tipul de structură de dislocare prin forfecare.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot, de asemenea, să utilizeze valorile mai restrânse specificate pentru această listă de coduri în Ghidul tehnic INSPIRE referitor la Geologie.

Această listă de coduri este ierarhică.

Valori pentru lista de coduri «FaultTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

Parent

fault

fault

O suprafață discretă sau o zonă de suprafețe discrete, cu o oarecare grosime, care separă două mase de rocă, și de-a lungul căreia una dintre mase s-a deplasat față de cealaltă.

 

extractionFault

falie de extracție

O falie ale cărei două părți s-au apropiat în mod considerabil în direcția perpendiculară pe falie.

fault

highAngleFault

falie cu înclinare mare

Falie care se înclină la cel puțin 45 de grade peste mai mult de jumătate din amploarea sa recunoscută, pentru care alunecarea sau separarea nu este precizată în mod explicit.

fault

lowAngleFault

falie cu înclinare mică

Falie care se înclină mai puțin de 45 de grade pe mai mult de jumătate din amploarea sa recunoscută.

fault

obliqueSlipFault

falie oblică

Falie cu un vector de alunecare care prezintă un raport între deplasarea pe orizontală și deplasarea pe verticală de 10 la 1 și de 1 la 10 în cel puțin o locație de-a lungul urmei cartografiate a faliei.

fault

reverseFault

falie inversă

Falie al cărei vector de alunecare are o componentă de deplasare pe verticală de peste 10 ori mai mare decât componenta de deplasare pe orizontală în cel puțin o locație de-a lungul urmei cartografiate a faliei, iar falia se înclină constant în același sens, blocul din acoperiș (de deasupra planului de falie) deplasându-se ascendent față de blocul din culcuș (de sub planul de falie) pe cel puțin jumătate din urma cartografiată a faliei.

fault

scissorFault

falie de forfecare

Falie a cărei săritură sau pas crește față de un punct ințial, dar în sensuri opuse în cele două direcții de o parte și de alta a punctului inițial pe lungimea faliei (de-a lungul faliei, blocul din acoperiș devine blocul din culcuș).

fault

strikeSlipFault

falie de decroșare

Falie al cărei vector de alunecare are o componentă de deplasare pe orizontală de peste 10 ori mai mare decât componenta de deplasare pe verticală în cel puțin o locație de-a lungul urmei cartografiate a faliei.

fault

4.2.3.8.   Tipul de profil al cutei (FoldProfileTypeValue)

Termeni care indică tipul de cută.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «FoldProfileTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

anticline

anticlinal

O cută, a cărei parte convexă este orientată în sus, al cărei miez conține rocile mai vechi din punct de vedere stratigrafic.

antiform

antiformă

Orice cută cu partea convexă în sus sau orice cută concavă cu partea concavă în jos.

syncline

sinclinal

O cută al cărei miez conține rocile cele mai tinere din punct de vedere stratigrafic; ea este, în general, concavă și orientată în sus.

synform

sinformă

Orice cută ale cărei flancuri se închid în partea de jos.

4.2.3.9.   Eră geocronologică (GeochronologicEraValue)

Termeni care indică unități de timp geologic recunoscute.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile indicate în Cohen, K.M., Finney, S. & Gibbard, P.L., International Chronostratigraphic Chart, August 2012, International Commission on Stratigraphy of the International Union of Geological Sciences, 2012, precum și valorile suplimentare la orice nivel definit de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot utiliza valorile suplimentare pentru rocile din Precambrian și din Cuaternar indicate în Ghidul tehnic INSPIRE privind geologia.

4.2.3.10.   Tipul de unitate geologică (GeologicUnitTypeValue)

Termeni care descriu tipul de unitate geologică.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Această listă de coduri este ierarhică.

Valori pentru lista de coduri «GeologicUnitTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

Parent

geologicUnit

unitate geologică

Tip de unitate geologică necunoscută, nespecificată, irelevantă sau un anumit tip neinclus în vocabular.

 

allostratigraphicUnit

unitate alostratigrafică

Unitate geologică definită de suprafețe limită. Nu este neapărat stratificată.

geologicUnit

alterationUnit

unitate de alterare

Unitatea geologică definită printr-un proces de alterare.

geologicUnit

biostratigraphicUnit

unitate biostratigrafică

Unitate geologică definită pe baza conținutului fosil.

geologicUnit

chronostratigraphicUnit

unitate cronostratigrafică

Unitate geologică care include toate rocile formate în timpul unui anumit interval de timp geologic

geologicUnit

geophysicalUnit

unitate geofizică

Unitate geologică definită de caracteristicile sale geofizice.

geologicUnit

magnetostratigraphicUnit

unitate magnetostratigrafică

Unitate geologică definită de caracteristici magnetice.

geophysicalUnit

lithogeneticUnit

unitate litogenetică

Unitatea geologică definită de geneză. Geneza se manifestă prin proprietăți materiale, dar materialul nu constituie proprietatea definitorie.

geologicUnit

artificialGround

sol artificial

Unitate geologică definită de geneză care implică o acțiune umană directă de depunere sau modificare a materialului.

lithogeneticUnit

excavationUnit

unitate de excavare

Unitate geologică definită de geneză artificială care implică excavare.

lithogeneticUnit

massMovementUnit

unitate de mișcare a masei

Unitate geologică apărută ca urmare a deplasării descendente a materialelor sub influența gravitației, caracterizată de tipul de mișcare care dă naștere la depuneri, precum și de modul în care diferitele tipuri de mișcare prezente în depunere sunt legate în timp și spațiu.

lithogeneticUnit

lithologicUnit

unitate litologică

Unitate geologică definită de litologie, indiferent de legăturile cu alte unități.

geologicUnit

lithostratigraphicUnit

unitate litostratigrafică

Unitate geologică definită pe baza proprietăților litologice distinctive și observabile sau a combinației de proprietăți litologice și relații stratigrafice.

geologicUnit

lithodemicUnit

unitate litodemică

Unitate litostratigrafică care nu este stratificată

lithostratigraphicUnit

lithotectonicUnit

unitate litotectonică

Unitate geologică definită pe baza caracteristicilor structurale sau de deformare, a relațiilor reciproce, a originii sau a evoluției istorice. Materialul conținut poate fi magmatic, sedimentar sau metamorfic.

geologicUnit

deformationUnit

unitate de deformare

Unitate litotectonică definită de un stil de deformare sau de o structură geologică caracteristică observabilă în afloriment.

lithotectonicUnit

pedostratigraphicUnit

unitate pedostratigrafică

Unitate geologică care reprezintă un singur orizont pedologic dintr-o secvență de straturi (consolidată sau neconsolidată).

geologicUnit

polarityChronostratigraphicUnit

unitate cronostratigrafică influențată de polaritate

Unitate geologică, definită de polaritatea magnetică primară înregistrată odată cu depunerea sau cristalizarea rocii în timpul unui anumit interval de timp geologic.

geologicUnit

4.2.3.11.   Activitate geomorfologică (GeomorphologicActivityValue)

Termeni care indică nivelul de activitate al unei caracteristici geomorfologice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «GeomorphologicActivityValue»

Valoare

Nume

Definiție

active

activ

Un proces geomorfologic care este în prezent în desfășurare sau care a fost reactivat de scurt timp în mod convențional.

dormant

stagnant

Un proces geomorfologic care nu a dat semne de activitate de un timp scurt, din punct de vedere convențional, și care ar putea fi reactivat cu ajutorul cauzelor inițiale sau declanșat cu ajutorul unor cauze induse cum ar fi activitățile antropogene.

reactivated

reactivat

Un proces geomorfologic reactivat este un proces geomorfologic activ care a stagnat.

stabilised

stabilizat

Un proces geomorfologic stabilizat este un proces inactiv care a fost protejat de cauzele sale inițiale cu ajutorul unor măsuri corective.

inactive

inactiv

Un proces geomorfologic relict sau fosil.

4.2.3.12.   Litologie (LithologyValue)

Termen care descrie litologia.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Furnizorii de date pot, de asemenea, să utilizeze valorile mai restrânse specificate pentru această listă de coduri în Ghidul tehnic INSPIRE referitor la Geologie.

Această listă de coduri este ierarhică.

Valori pentru lista de coduri «LithologyValue»

Valoare

Nume

Definiție

Parent

compoundMaterial

material compozit

Un material terestru alcătuit dintr-o agregare de particule de material terestru, cu posibilitatea de a include și alte materiale compozite.

 

anthropogenicMaterial

material antropogen

Material cunoscut ca fiind de origine artificială (legată de activitatea umană); informații insuficiente pentru a-l clasifica mai în detaliu.

compoundMaterial

anthropogenicConsolidatedMaterial

material antropogen consolidat

Material consolidat cunoscut ca fiind de origine artificială (legată de activitatea umană).

anthropogenicMaterial

anthropogenicUnconsolidatedMaterial

material antropogen neconsolidat

Material neconsolidat cunoscut ca fiind de origine artificială (legată de activitatea umană).

anthropogenicMaterial

breccia

brecie

Material grosier alcătuit din fragmente de roci colțuroase; fragmentele prezintă de regulă margini ascuțite și colțuri neuzate.

compoundMaterial

compositeGenesisMaterial

material de geneză compozită

Material aflat într-o stare de consolidare nedeterminată, format prin modificarea geologică a materialelor preexistente în cadrul altor procese decât cele magmatice și sedimentare.

compoundMaterial

compositeGenesisRock

rocă de geneză compozită

Rocă formată prin modificarea geologică a rocilor preexistente în cadrul altor procese decât cele magmatice și sedimentare.

compositeGenesisMaterial

faultRelatedMaterial

material format prin faliere

Material format ca urmare a unei falieri casante, alcătuit dintr-o matrice mai mare de 10 %; matricea reprezintă un material cu aspect granular fin produs prin reducere tectonică granulometrică.

compositeGenesisMaterial

impactGeneratedMaterial

material generate de impact

Material care conține caracteristici specifice unui metamorfism șoc, cum ar fi caracteristicile deformării microscopice planare în granule sau în fragmentele conice de rocă fracturată, considerate ca fiind rezultatul impactului bolizilor extratereștri. Printre aceste materiale se numără brecia și rocile topite.

compositeGenesisMaterial

materialFormedInSurficialEnvironment

material format in mediu de suprafață

Material care este rezultatul proceselor de dezagregare ce afectează rocile sau depunerile preexistente, similar rocilor hidrotermice sau metasomatice, însă format în condiții de temperatură și presiune ambientale specifice suprafeței Pământului.

compositeGenesisMaterial

rock

rock

Agregat consolidat format din unul sau mai multe materiale terestre, dintr-un corp de materie minerală nediferențiată sau dintr-un material organic solid.

compoundMaterial

aphanite

afanit

Rocă prea fin granulată pentru a fi clasificată mai în detaliu.

rock

sedimentaryRock

rocă sedimentară

Rocă formată prin acumularea și cimentarea de material detritic solid depus cu ajutorul aerului, apei sau gheții sau ca urmare a altor agenți naturali, cum ar fi precipitarea din soluție, acumularea de material organic sau din procese biogene, inclusiv secreții ale diverselor organisme.

rock

tuffite

tufit

Rocă alcătuită în proporție de peste 50 % din particule de origine piroclastică sau epiclastică nedeterminată și în proporție de sub 75 % din particule de origine clar piroclastică.

rock

sedimentaryMaterial

material sedimentar

Material format prin acumularea de material detritic solid depozitat prin aer, apă sau gheață sau material care s-a acumulat cu ajutorul altor agenți naturali precum precipitarea chimică din soluție sau secreții ale diverselor organisme.

compoundMaterial

carbonateSedimentaryMaterial

material sedimentar carbonat

Material sedimentar în cazul căruia cel puțin 50 % dintre constituenții primari și/sau recristalizați sunt alcătuiți din unul (sau mai mulți) dintre mineralele carbonate: calcit, aragonit și dolomită, în particule de origine intrabazinală.

sedimentaryMaterial

chemicalSedimentaryMaterial

material sedimentar chimic

Material sedimentar care constă, în proporție de cel puțin 50 % din materialul obținut ca urmare a proceselor chimice neorganice din cadrul bazinului depozițional. Acest material include clasele de sedimente silicioase, carbonate, evaporit, bogate în fier și fosfatice.

sedimentaryMaterial

clasticSedimentaryMaterial

material sedimentar detritic

Material sedimentar aflat într-o stare de consolidare nespecificată în care cel puțin 50 % dintre particulele constituente provin din eroziune, dezagregare sau din deplasarea în masă a materialelor terestre preexistente, și care este transportat la locul depozițional de agenți mecanici, cum ar fi apa, vântul, gheața și gravitația.

sedimentaryMaterial

nonClasticSiliceousSedimentaryMaterial

material sedimentar silicios non-detritic

Material sedimentar care constă în proporție de cel puțin 50 % din material mineral silicat, depozitat prin procesele biologice sau chimice direct la suprafața depozițională sau prezent sub formă de particule obținute prin procese chimice sau biologice în bazinul depozițional.

sedimentaryMaterial

organicRichSedimentaryMaterial

material sedimentar bogat în conținut organic

Material sedimentar în care cel puțin 50 % din materialul sedimentar primar este carbon organic.

sedimentaryMaterial

igneousMaterial

material magmatic

Material terestru format ca urmare a proceselor magmatice, de exemplu pătrunderea și răcirea magmei în scoarță, erupții vulcanice.

compoundMaterial

fragmentalIgneousMaterial

material magmatic detritic

Material magmatic aflat într-o stare de consolidare nespecificată, în care peste 75 % din rocă constă din fragmente produse ca urmare a unui proces magmatic de formare de roci.

igneousMaterial

acidicIgneousMaterial

material magmatic acid

Material magmatic cu un conținut de SiO2 în proporție de peste 63 %.

igneousMaterial

basicIgneousMaterial

material magmatic bazic

Material magmatic cu un conținut de SiO2 în proporție 45-52 %.

igneousMaterial

igneousRock

rocă magmatică

Rocă formată ca urmare a unor procese magmatice, de exemplu pătrunderea și răcirea magmei în scoarță sau erupțiile vulcanice.

igneousMaterial

intermediateCompositionIgneousMaterial

material magmatic de compoziție intermediară

Material magmatic cu un conținut de SiO2 în proporție de 52-63 %.

igneousMaterial

unconsolidatedMaterial

material neconsolidat

«CompoundMaterial» alcătuit dintr-o agregare de particule care nu aderă unele la altele în mod suficient de puternic pentru ca agregatul să poată fi considerat un solid în sine.

compoundMaterial

naturalUnconsolidatedMaterial

material neconsolidat natural

Material neconsolidat cunoscut ca fiind de origine naturală, nu umană.

unconsolidatedMaterial

sediment

sediment

Material neconsolidat constând dintr-o agregare de particule transportate sau depozitate cu ajutorul aerului, al apei sau al gheții, sau care s-a acumulat cu ajutorul altor agenți naturali, precum precipitarea chimică, și care se formează în straturi la suprafața Pământului.

naturalUnconsolidatedMaterial

4.2.3.13.   Cadru de cartografiere (MappingFrameValue)

Termeni care indică suprafața pe care se proiectează «MappedFeature».

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «MappingFrameValue»

Valoare

Nume

Definiție

baseOfQuaternary

baza cuaternarului

Baza materialului sedimentar în mare parte neconsolidat din perioada cuaternară.

surfaceGeology

geologie de suprafață

Rocă de bază și sedimente superficiale care ar fi vizibile dacă s-ar îndepărta solul de deasupra sau dacă ar fi expuse la suprafața topografică.

topOfBasement

partea superioară a bazei (top of basement)

Suprafață a scoarței terestre aflată sub depunerile sedimentare sau vulcanice sau o unitate de rocă transportată prin mijloace tectonice.

topOfBedrock

partea superioară a rocii de bază (top of bedrock)

Suprafață superioară a rocii de regulă solide, care poate fi fie expusă la suprafața topografică, fie acoperită de alte depuneri neconsolidate.

4.2.3.14.   Tipul caracteristicii geomorfologice naturale (NaturalGeomorphologicFeatureTypeValue)

Termeni care descriu tipul de caracteristică geomorfologică naturală.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «NaturalGeomorphologicFeatureTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

naturalGeomorphologicFeature

caracteristică geomorfologică naturală

O caracteristică geomorfologică produsă de dinamica naturală.

drainagePattern

model de drenaj

Configurația sau dispunerea cursurilor de apă dintr-o zonă, inclusiv a rigolelor sau a zonelor de scurgere canalizate de prim ordin, a afluenților de ordin superior și a principalelor cursuri de apă.

constructionalFeature

caracteristică de construcție

Loc al unei forme de teren a cărei origine, formă, poziție sau caracter general se datorează proceselor depoziționale (aluvionare), cum ar fi acumularea de sedimente

destructionalFeature

caracteristică de distrucție

Loc al unei forme de teren a cărei origine, formă, poziție sau caracter general se datorează îndepărtării de material în urma unor procese de erodare și dezagregare (degradare) rezultate din uzura parțială sau completă a suprafeței terestre.

degradationFeature

caracteristică de degradare

O caracteristică geomorfologică care rezultă din uzura parțială sau completă și din coborârea sau reducerea în general a suprafeței Pământului ca urmare a proceselor naturale de dezagregare și eroziune, și care poate implica procese de transport de sedimente.

relic

relict

O formă de teren care a supraviețuit degradării sau dezintegrării sau care a rămas după dispariția celei mai mari părți a substanței sale, cum ar fi un fragment de insulă.

exhumedFeature

caracteristică exhumată

Forme de teren, suprafețe geomorfologice sau paleosoluri care au fost îngropate în trecut și care au fost din nou expuse prin eroziunea învelișului acoperitor.

buriedFeature

caracteristică îngropată

Forme de teren, suprafețe geomorfologice sau paleosoluri acoperite de sedimente mai tinere.

pediment

pediment

O suprafață de eroziune ușor înclinată, situată la poalele unei coline sau ale unui povârniș, de obicei cu un profil ușor concav orientat în sus, care intersectează roca sau straturile de sediment ce se extind până sub platourile adiacente.

erosional

caracteristici de eroziune

O suprafață de teren modelată prin acțiuni erozive, datorate în special apelor curgătoare.

hill

colină

Un termen generic pentru o ridicătură a suprafaței terestre, care se înalță între cel puțin 30 și 300 de metri deasupra zonelor de câmpie înconjurătoare, având de obicei un vârf nominal în raport cu versanții limită, un contur bine definit și rotunjit și versanți cu o declivitate de regulă mai mare de 15 %.

interfluve

interfluviu

O componentă geomorfologică a dealurilor constând din cea mai înaltă, relativ plană sau ușor înclinată parte a unui deal; muchiile zonelor înalte pot îngusta platoul sau pot fuziona, dând astfel naștere la o formă puternic convexă.

crest

creastă

O componentă geomorfologică a dealurilor constând din versanții convecși (perpendiculari pe contur) care formează zona de vârf, aproximativ liniară, a unui deal, lanț de dealuri sau a altor regiuni înalte în care muchiile s-au întâlnit astfel încât nu a mai rămas decât un vârf mic sau vârful a dispărut complet; ea este dominată de eroziune, eroziune de versant și de procese de mișcare în masă și de sedimentare

headSlope

taluz amonte

O componentă geomorfologică a dealurilor constând dintr-o parte concavă lateral a unei coaste de deal, aflată în special la capătul unui canal de drenaj, caracterizată de cursuri de apă de suprafață convergente.

sideSlope

versant lateral

O componentă geomorfologică a dealurilor care constă dintr-o parte plană lateral a unei coaste de deal, caracterizată de cursuri de apă de suprafață predominant paralele. În general, curbele de nivel formează linii drepte.

noseSlope

nose slope

O componentă geomorfologică a dealurilor constând din capătul proeminent (parte convexă lateral) al unei coaste de deal, caracterizată de cursuri de apă de suprafață divergente; în general, curbele de nivel formează curbe convexe.

freeFace

față liberă

O componentă geomorfologică a delurilor și munților care constă dintr-un afloriment de roci golașe din care cad fragmente de rocă și alte sedimente pe versantul coluvial aflat imediat mai jos, și care sunt amplasate în general mai în pantă decât unghiul de repaus al acestuia; cel mai adesea, această componentă geomorfologică se întâlnește în poziții de coastă și în pante și poate include, parțial sau în întregime, un o pantă convexă sau un versant lateral.

baseSlope

fund de pantă (base slope)

O componentă geomorfologică a dealurilor constând dintr-o pantă concavă până la liniară (perpendiculară pe curba de nivel) care, indiferent de forma laterală, reprezintă o porțiune care formează un șorț sau un colț la baza unui versant dominată de procese coluviale și de eroziune de versant și de sedimente.

mountain

munte

Un termen generic pentru o zonă ridicată a suprafeței terestre, care se ridică la peste 300 de metri deasupra zonelor de câmpie înconjurătoare, având de obicei o suprafață nominală a vârfului în raport cu pantele abrupte (o declivitate de peste 25 %) alcătuită dintr-o cantitate considerabilă de roci golașe expuse sau nu.

mountaintop

vârf de munte

O componentă geomorfologică a munților constând din cea mai înaltă, relativ plană sau ușor înclinată, parte a munților, caracterizată de versanți relativ scurți și simpli alcătuiți din roci golașe, reziduuri sau din sedimente coluviale transportate pe distanță scurtă.

mountainslope

versant de munte

O parte a unui munte situată între vârf și poale.

mountainflank

flanc de munte

O componentă geomorfologică a munților caracterizată de pante foarte lungi și complexe cu declivități relativ ridicate și alcătuită din mantale sedimentare coluviale foarte diverse, din aflorimente de roci sau zone terigene structurate (structural benches).

mountainbase

bază a muntelui

O componentă geomorfologică a munților care constă dintr-o fâșie sau dintr-un con coluvial puternic până la ușor concav situat la baza versanților munților.

depression

depresiune

Orice parte relativ scufundată a suprafeței terestre; în special o zonă situată la altitudine joasă, înconjurată de un teren mai ridicat.

plain

câmpie

Orice zonă plană, mică sau mare, de elevație joasă; în speță, o regiune extinsă cu o suprafață relativ netedă și plană sau ușor ondulată, cu puține neregularități, sau deloc, însă caracterizată uneori de o declivitate considerabilă, și aflată de obicei la altitudine joasă în raport cu zonele înconjurătoare.

tectonicStructural

caracteristici structurale și tectonice

Peisaje și forme de teren geomorfologice asociate structurilor de roci de bază locale sau regionale sau mișcării scoarței terestre; precum și peisaje și forme de relief geomorfologice asociate predominant eroziunii hidrice, însă excluzând eroziunea perenă, eroziunea ce afectează cursurile de apă (de exemplu fluvială, fluvio-glaciară) sau eroziunea eoliană.

volcanic

caracteristici vulcanice

Peisaje și forme de relief geomorfologice asociate proceselor de profunzime (magmatice) prin care magma și gazele aferente străbat scoarța și sunt împinse la suprafața terestră și în atmosferă.

hydrothermal

caracteristici hidrotermale

Peisaje și forme de relief geomorfologice asociate proceselor hidrotermale.

erosionSurface

suprafață de eroziune

Peisaje și forme de relief geomorfologice asociate predominant eroziunii hidrice, însă excluzând eroziunea perenă, eroziunea ce afectează cursurile de apă (de exemplu fluvială, fluvio-glaciară) sau eroziunea eoliană.

slopeGravitational

caracteristici ale pantelor și gravitaționale

Peisaje și forme de relief geomorfologice asociate mediilor în pantă; peisaje și forme de relief geomorfologice apărute ca urmare a acțiunii forței gravitaționale.

nivalPeriglacialPermafrost

caracteristici nivale, periglaciare și legate de permafrost

Peisaje și forme de relief geomorfologice asociate zăpezii, mediilor neglaciare și cu climă rece; peisaje și forme de relief geomorfologice care își fac apariția în vecinătatea ghețarilor și calotelor glaciare; peisaje și forme de relief geomorfologice specifice terenurilor, solurilor sau rocilor care sunt expuse, timp de cel puțin doi ani, la temperaturi de cel mult 0° C.

glacial

caracteristici glaciare, fluvio-glaciare, glaciolacustre și glaciomarine

Peisaje și forme de relief geomorfologice specifice mediilor glaciar, fluvio-glaciar, glaciolacustru și gaciomarin.

eolian

caracteristici eoliene

Peisaje și forme de relief geomorfologice specifice mediilor dominate de vânt

marineLittoralCoastalWetland

caracteristici specifice zonelor umede marine, litorale și costiere

Peisaje și forme de relief geomorfologice specifice dinamicii valurilor și mareelor produse în medii din zonele marine, marine de mică adâncime, marine din apropierea țărmului și litorale, precum și cele specifice zonelor umede cu vegetație și/sau de mică adâncime.

karstChemicalWeathering

caracteristici legate de carst și de dezagregare chimică

Peisaje și forme de relief geomorfologice dominate de disoluția mineralelor și, în mod frecvent, de drenajul subteran.

alluvialFluvial

caracteristici aluviale și fluviale

Peisaje și forme de relief geomorfologice specifice cursurilor de apă concentrate (scurgeri în albie).

lacustrine

caracteristici lacustre

Peisaje și forme de relief geomorfologice specifice corpurilor de apă continentale permanente (lacuri).

impact

caracteristici ale impacturilor

Peisaje și forme de relief geomorfologice specifice impactului materialelor extraterestre cu suprafața Pământului.

4.2.3.15.   Clasă tematică (ThematicClassValue)

Valori pentru clasificarea tematică a caracteristicilor geologice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind orice valori definite de furnizorii de date.

4.2.3.16.   Clasificare tematică (ThematicClassificationValue)

Listă de clasificări tematice ale caracteristicilor geologice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind orice valori definite de furnizorii de date.

4.3.   Geofizică (Geophysics)

4.3.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Geofizică» conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Campanie

Măsurare geofizică

Obiect geofizic

Set de obiecte geofizice

Profil geofizic

Stație geofizică

Culoar geofizic

4.3.1.1.   Campanie (Campaign)

Activitate geofizică care se extinde pe o perioadă de timp și într-o zonă limitată, vizând realizarea de măsurători geofizice, procesarea rezultatelor sau a modelelor.

Acest tip este un subtip al «GeophObjectSet».

Atribute ale tipului de obiect spațial «Campaign»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

campaignType

Tip de activitate în vederea producerii de date.

CampaignTypeValue

 

surveyType

Tip de investigație geofizică.

SurveyTypeValue

 

client

Partea pentru care au fost create datele.

RelatedParty

voidable

contractor

Partea care a creat datele.

RelatedParty

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «Campaign»

Atributul «formă» trebuie să fie de tip «GM_Surface».

4.3.1.2.   Obiect geofizic (GeophObject)

O clasă generică pentru obiectele geofizice.

Acest tip este un sub-tip al «SF_SpatialSamplingFeature».

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeophObject»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

citation

Citare din documentația specifică geofizicii.

DocumentCitation

 

projectedGeometry

Proiecția în 2D a caracteristicii pe suprafața solului (ca punct, curbă sau poligon de delimitare reprezentativ) care să fie utilizat de un serviciu de vizualizare INSPIRE menit să afișeze localizarea pe o hartă a obiectului spațial.

GM_Object

 

verticalExtent

Extinderea verticală a gamei de interese.

EX_VerticalExtent

voidable

distributionInfo

Metadate de distribuție.

MD_Distributor

voidable

largerWork

Identificator al unui set de date de lucru mai mare, de regulă o campanie sau un proiect.

Identifier

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «GeophObject»

Atributul «projectedGeometry» trebuie să fie de tip «GM_Point», «GM_Curve» sau «GM_Surface».

4.3.1.3.   Măsurătoare geofizică (GeophMeasurement)

Un tip generic de obiect spațial pentru măsurători geofizice.

Acest tip este un subtip al «GeophObject».

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeophMeasurement»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

relatedModel

Identificator al modelului geofizic care a fost creat ca urmare a măsurătorii.

Identifier

voidable

platformType

Platformă de pe care s-a efectuat măsurătoarea.

PlatformTypeValue

 

relatedNetwork

Numele unei rețele de observare naționale sau internaționale căreia îi aparține facilitatea sau căreia îi sunt raportate datele măsurate.

NetworkNameValue

voidable

4.3.1.4.   Set de obiecte geofizice (GeophObjectSet)

O clasă generică pentru colecții de obiecte geofizice.

Acest tip este un sub-tip al «SF_SpatialSamplingFeature».

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeophObjectSet»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

citation

Citare din documentația specifică geofizicii.

DocumentCitation

 

verticalExtent

Extinderea verticală a gamei de interese.

EX_VerticalExtent

voidable

distributionInfo

Metadate de distribuție.

MD_Distributor

voidable

projectedGeometry

Proiecția în 2D a caracteristicii pe suprafața solului (ca punct, curbă sau poligon de delimitare reprezentativ) care să fie utilizat de un serviciu de vizualizare INSPIRE menit să afișeze obiectul spațial pe o hartă.

GM_Object

 

largerWork

Identificator al unui set de date de lucru mai mare.

Identifier

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «GeophObjectSet»

Atributul «projectedGeometry» trebuie să fie de tip «GM_Point», «GM_Curve» sau «GM_Surface».

4.3.1.5.   Profil geofizic (GeophProfile)

O măsurare geofizică georeferențiată la o curbă.

Acest tip este un subtip al «GeophMeasurement».

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeophProfile»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

profileType

Tipul de profil geofizic.

ProfileTypeValue

 

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «GeophProfile»

Atributul «formă» trebuie să fie de tip «GM_Curve».

4.3.1.6.   Stație geofizică (GeophStation)

Măsurare geofizică georeferențiată la un punct unic.

Acest tip este un subtip al «GeophMeasurement».

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeophStation»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

stationType

Tip de stație geofizică.

StationTypeValue

 

stationRank

Stații geofizice pot face parte dintr-un sistem ierarhic. Clasificarea este proporțională cu importanța stației.

StationRankValue

voidable

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «GeophStation»

Atributul «formă» trebuie să fie de tip «GM_Point».

4.3.1.7.   Culoar geofizic (GeophSwath)

O măsurare geofizică georeferențiată la o suprafață.

Acest tip este un subtip al «GeophMeasurement».

Atribute ale tipului de obiect spațial «GeophSwath»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

swathType

Tip de culoar geofizic.

SwathTypeValue

 

Constrângeri ale tipului de obiect spațial «GeophSwath»

Atributul «formă» trebuie să fie de tip «GM_Surface».

4.3.2.   Liste de coduri

4.3.2.1.   Tipul de campanie (CampaignTypeValue)

Un tip de campanie geofizică.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «CampaignTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

measurement

măsurare

Campanie de colectare de date de teren.

4.3.2.2.   Numele rețelei (NetworkNameValue)

Numele unei rețele geofizice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «NetworkNameValue»

Valoare

Nume

Definiție

GSN

GSN

Global Seismographic Network

IMS

IMS

IMS Seismological network

INTERMAGNET

INTERMAGNET

International Real-time Magnetic Observatory Network

UEGN

UEGN

Unified European Gravity Network

WDC

WDC

World Data Center

4.3.2.3.   Tipul de platformă (PlatformTypeValue)

O platformă pe care s-a efectuat colectarea de date.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «PlatformTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

ground

sol

Măsurătoare efectuată la sol.

landVehicle

vehicul de teren

Măsurătoare efectuată dintr-un vehicul de teren.

fixedWingAirplane

aeronavă cu aripă fixă

Măsurătoare efectuată de la bordul unei aeronave cu aripă fixă.

helicopter

elicopter

Măsurătoare efectuată din elicopter.

seafloor

fund de mare

Măsurare efectuată pe fundul mării.

researchVessel

navă de cercetare

Măsurătoare efectuată de la bordul unei nave.

satellite

satelit

Măsurătoare efectuată din satelit.

4.3.2.4.   Tipul de profil (ProfileTypeValue)

Tipul de profil geofizic.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «ProfileTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

boreholeLogging

diagrafia a sondei

Măsurătoare geofizică de-a lungul axei unei găuri de sondă efectuată cu un dispozitiv special de carotaj.

multielectrodeDCProfile

profil continuu multi-electrozi

Măsurare a rezistivității în CC și/sau a capacității de încărcare (efect IP) efectuată de-a lungul unui profil cu un set mai mare de electrozi. Cunoscută și ca tomografia rezistivității în 2D.

seismicLine

linie seismică

Măsurătoare geofizică utilizată la înregistrarea răspunsului acustic al surselor seismice de-a lungul unei linii pentru a defini proprietățile seismice într-o secțiune transversală a Pământului.

4.3.2.5.   Rangul stației (StationRankValue)

O clasificare a stației geofizice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «StationRankValue»

Valoare

Nume

Definiție

observatory

observator

Facilitate de monitorizare permanentă cu un program de observare continuă.

secularStation

stație seculară

Stație de bază menită să înregistreze variațiile pe termen lung ale câmpului fizic observat.

1stOrderBase

bază de prim ordin

Stație de bază de cea mai mare precizie administrată de o anumită autoritate. Este utilizată de către observatori ale unei terțe părți pentru a lega măsurătorile relative la rețeaua absolută.

2ndOrderBase

bază de rangul al doilea

Stație de bază de mare precizie de importanță mai mică, administrată de o autoritate. Este utilizată de către observatori ale unei terțe părți pentru a lega măsurătorile relative la rețeaua absolută.

4.3.2.6.   Tipul de stație (StationTypeValue)

Un tip de stație geofizică.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valorile pentru lista de coduri «StationTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

gravityStation

stație gravimetrică

Stație geofizică responsabilă cu observarea câmpului gravitațional.

magneticStation

stație magnetică

Stație geofizică responsabilă cu observarea câmpului magnetic.

seismologicalStation

stație seismologică

Stație geofizică responsabilă cu observarea evenimentelor seismologice caracterizate de mișcări puternice (cutremure) sau a zgomotului ambiental.

verticalElectricSounding

sondaj electric vertical

Stație geofizică de măsurare a rezistivității electrice subterane și/sau a modificărilor capacității de încărcare (IP) la adâncime, utilizând un dispozitiv cvadripolar (AMNB) și curent continuu. Cunoscut și sub denumirea de VES.

magnetotelluricSounding

sondaj magnetoteluric

Stație geofizică responsabilă cu măsurarea modificărilor rezistivității electrice subterană, utilizând variațiile naturale ale câmpului electromagnetic. Cunoscut și sub denumirea de sondaj MT.

4.3.2.7.   Tipul investigației (SurveyTypeValue)

Un tip de investigație geofizică sau de set de date geofizice.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «SurveyTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

airborneGeophysicalSurvey

prospecțiune geofizică aeriană

Campanie de măsurători aeriene geofizice.

groundGravitySurvey

prospecțiunea densității solului

Campanie de măsurători ale densității solului.

groundMagneticSurvey

prospecțiune magnetică a solului

Campanie de măsurători magnetice ale solului.

3DResistivitySurvey

prospecțiune în 3D a rezistivității

Campanie de măsurători multielectrod 3D în curent continuu.

seismologicalSurvey

prospecțiune seismică

Campanie de măsurători seismologice.

4.3.2.8.   Tipul de culoar (SwathTypeValue)

Un tip de culoar geofizic.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «SwathTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

3DSeismics

prospecțiune seismică în 3D

Măsurătoare geofizică utilizată pentru înregistrarea răspunsului acustic al surselor seismice într-o zonă, cu scopul de a defini distribuția proprietății seismice în 3D într-un volum de sol.

4.4.   Hidrogeologie (Hydrogeology)

4.4.1.   Tipuri de obiecte spațiale

Pachetul «Hidrogeologie» conține următoarele tipuri de obiecte spațiale:

Puț activ

Acviclud

Acvifer

Sistem de acvifere

Acvitard

Corp de apă subterană

Obiect hidrogeologic

Obiect hidrogeologic artificial

Obiect hidrogeologic natural

Unitate hidrogeologică

4.4.1.1.   Puț activ (ActiveWell)

Un puț care influențează resursele de apă subterană ale acviferului.

Acest tip este un subtip al «HydrogeologicalObjectManMade».

Atribute ale tipului de obiect spațial «ActiveWell»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

activityType

Tipul de activitate desfășurată de puț.

ActiveWellTypeValue

 

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «ActiveWell»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

groundWaterBody

«GroundWaterBody» din care «ActiveWell» extrage resursele de apă subterană.

GroundWaterBody

voidable

environmentalMonitoringFacility

«EnvironmentalMonitoringFacility» asociată.

EnvironmentalMonitoringFacility

voidable

borehole

Gaura de foraj pe care se bazează «ActiveWell».

Borehole

voidable

4.4.1.2.   Acviclud (Aquiclude)

Un corp de rocă impermeabil sau un strat de sedimente, care acționează ca o barieră în calea fluxului de ape subterane.

Acest tip este un subtip al «HydrogeologicalUnit».

4.4.1.3.   Acvifer (Aquifer)

Un strat umed subteran de rocă permeabilă cu conținut de apă sau un strat de materiale neconsolidate (pietriș, nisip, aluviuni sau argilă) din care se poate extrage apă subterană cu ajutorul unei sonde de apă.

Acest tip este un subtip al «HydrogeologicalUnit».

Atribute ale tipului de obiect spațial «Aquifer»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

aquiferType

Tipul de acvifer.

AquiferTypeValue

 

mediaType

Clasificarea mediului străbătut de fluxul de ape subterane.

AquiferMediaTypeValue

 

isExploited

Indică dacă apele subterane din acvifer sunt exploatate de puțuri sau captări.

Boolean

voidable

isMainInSystem

Indică dacă acviferul este principalul acfiver bun din sistemul de acvifere.

Boolean

voidable

vulnerabilityToPollution

O valoare sau un interval al indicelui sau interval care determină gradul potențial de risc pentru acvifer apărut din cauza structurii geologice, a condițiilor hidrogeologice și a existenței unei surse reale sau potențiale de contaminare.

QuantityValue

voidable

permeabilityCoefficient

Volumul unui fluid necomprimabil care va curge într-o unitate de timp printr-o celulă elementară a unei rețele cubice a unei substanțe poroase peste care se menține o diferență de presiune pe unitate.

QuantityValue

voidable

storativityCoefficient

Capacitatea unui acvifer de stocare a apei.

QuantityValue

voidable

hydroGeochemicalRockType

Tipul de rocă din punctul de vedere al compomentelor solubile ale rocii și al infuenței hidrogeochimice exercitate de acestea asupra apelor subterane.

HydroGeochemicalRockTypeValue

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «Aquifer»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

aquitard

Acvitardul (acvitardele) care separă acviferele.

Aquitard

voidable

hydrogeologicalObject

«HydrogeologicalObject(s)» asociat(e) acviferului.

HydrogeologicalObject

voidable

aquiferSystem

«AquiferSystem» specific în care apare Acvitardul.

AquiferSystem

voidable

4.4.1.4.   Sistem de acvifere (AquiferSystem)

O colecție de acvifere și acvitarde, care constituie împreună mediul apelor subterane - «vase comunicante», care sunt sau pot fi umplute cu apă.

Acest tip este un subtip al «HydrogeologicalUnit».

Atribute ale tipului de obiect spațial «AquiferSystem»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

isLayered

Indică dacă «AquiferSystem» constă din mai mult de un strat.

Boolean

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «AquiferSystem»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

aquitard

Acvitardul (acvitardele) care fac parte din «AquiferSystem».

Aquitard

voidable

aquiclude

Un acviclud care include «AquiferSystem».

Aquiclude

voidable

aquifer

Acviferul (acviferele) care fac parte din «AquiferSystem».

Aquifer

voidable

4.4.1.5.   Acvitard (Aquitard)

Un strat saturat, dar foarte slab permeabil, care obstrucționează circulația apei subterane.

Acest tip este un subtip al «HydrogeologicalUnit».

Atribute ale tipului de obiect spațial «Aquitard»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

approximatePermeabilityCoefficient

Volumul unui fluid necomprimabil care va curge într-o unitate de timp printr-o celulă elementară a unei rețele cubice a unei substanțe poroase peste care se menține o diferență de presiune pe unitate.

QuantityValue

voidable

approximateStorativityCoefficient

Capacitatea unui acvifer de stocare a apei.

QuantityValue

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «Aquitard»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

aquiferSystem

«AquiferSystem» din care face parte «Aquitard».

AquiferSystem

voidable

aquifer

Acviferele separate de acvitard.

Aquifer

voidable

4.4.1.6.   Corp de apă subterană (GroundWaterBody)

Un volum distinct de apă subterană din cadrul unui acvifer sau al unui sistem de acvifere, care este izolat hidraulic de corpurile de apă subterană învecinate.

Atribute ale tipului de obiect spațial «GroundWaterBody»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

approximateHorizontalExtend

Geometria care definește limitele «GroundWaterBody».

GM_Surface

voidable

conditionOfGroundWaterBody

Gradul aproximativ de schimbare care afectează apele subterane ca urmare a activității umane.

ConditionOfGroundwaterValue

 

mineralization

Una dintre principalele caracteristici chimice ale apei. Valoarea este suma tuturor componentelor de concentrație chimică a apei.

WaterSalinityValue

voidable

piezometricState

Indică starea piezometrică a pânzei freeatice «GroundwaterBody».

PiezometricState

voidable

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «GroundWaterBody»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

activeWell

«ActiveWell» care schimbă starea «GroundwaterBody» prin extracția de resurse subterane.

ActiveWell

voidable

aquiferSystem

«AquiferSystem» care include «GroundWaterBody».

AquiferSystem

voidable

hydrogeologicalObjectNatural

Un «HydrogeologicalObjectNatural» care interacționează cu «GroundwaterBody».

HydrogeologicalObjectNatural

voidable

observationWell

Puțurile de observare care monitorizează «GroundWaterBody».

EnvironmentalMonitoringFacility

voidable

4.4.1.7.   Obiect hidrogeologic (HydrogeologicalObject)

O clasă abstractă pentru dispozitive artificiale sau caracteristici naturale care interacționează cu sistemul hidrogeologic.

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «HydrogeologicalObject»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

inspireId

Identificator de obiect extern al obiectului spațial.

Identifier

 

geometry

Geometrie care definește localizarea spațială a «HydrogeologicalObject».

GM_Primitive

 

name

Numele sau codul «HydrogeologicalObject».

PT_FreeText

voidable

description

Descrierea «HydrogeologicalObject».

PT_FreeText

voidable

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «HydrogeologicalObject»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

aquifer

Acviferul în cadrul căruia apare «HydrogeologicalObject».

Aquifer

voidable

4.4.1.8.   Obiect hidrogeologic artificial (HydrogeologicalObjectManMade)

Un obiect hidrogeologic artificial.

Acest tip este un subtip al «HydrogeologicalObject».

Acest tip este abstract.

Atribute ale tipului de obiect spațial «HydrogeologicalObjectManMade»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

validFrom

Data și ora oficiale la care obiectul hidrogeologic a fost/va fi constituit legal.

DateTime

voidable

validTo

Data și ora oficiale la care obiectul hidrogeologic a încetat/ va înceta să fie utilizat.

DateTime

voidable

statusCode

Un cod care definește statutul oficial al unui obiect hidrogeologic artificial.

StatusCodeTypeValue

voidable

4.4.1.9.   Obiect hidrogeologic natural (HydrogeologicalObjectNatural)

Obiect hidrogeologic care a fost creat prin procese naturale.

Acest tip este un subtip al «HydrogeologicalObject».

Atribute ale tipului de obiect spațial «HydrogeologicalObjectNatural»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

naturalObjectType

Tipul de obiect hidrogeologic natural.

NaturalObjectTypeValue

 

waterPersistence

Gradul de persistență a cursului de apă.

WaterPersistenceValue

voidable

approximateQuantityOfFlow

O valoare aproximativă care definește randamentul de apă aferent unui obiect hidrogeologic natural.

QuantityValue

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «HydrogeologicalObjectNatural»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

groundWaterBody

«GroundWateBody» cu care interacționează obiectul hidrogeologic natural.

GroundWaterBody

voidable

4.4.1.10.   Unitate hidrogeologică (HydrogeologicalUnit)

O parte a litosferei caracterizată de parametri distinctivi pentru stocarea și conducția apei.

Acest tip este un subtip al «GeologicUnit».

Atribute ale tipului de obiect spațial «HydrogeologicalUnit»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

description

Descrierea «HydrogeologicalObject».

PT_FreeText

voidable

approximateDepth

Adâncimea aproximativă a evenimentului «HydrogeologicalUnit».

QuantityValue

voidable

approximateThickness

Grosimea aproximativă a «HydrogeologicalUnit».

QuantityValue

voidable

beginLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost inserată sau modificată în cadrul setului de date spațiale.

DateTime

voidable

endLifespanVersion

Data și ora la care versiunea obiectului spațial a fost înlocuită sau retrasă din setul de date spațiale.

DateTime

voidable

Roluri de asociere ale tipului de obiect spațial «HydrogeologicalUnit»

Rol de asociere

Definiție

Tip

Voidability

geologicStructure

Pune unul sau mai multe «HydrogeologicalUnit(s)» în relație cu o «GeologicStructure».

GeologicStructure

voidable

4.4.2.   Tipuri de date

4.4.2.1.   Suprafață hidrogeologică (HydrogeologicalSurface)

O suprafață care reprezintă tabelul interpolat referitor la apele subterane sau o altă suprafață, pentru o zonă locală sau regională.

Acest tip este o uniune.

Atribute ale tipului uniune «HydrogeologicalSurface»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

surfaceRectifiedGrid

O suprafață al cărei domeniu este un caroiaj rectificat.

RectifiedGridCoverage

 

surfaceReferenceableGrid

Suprafață al cărei domeniu constă dintr-un caroiaj referențiabil.

ReferenceableGridCoverage

 

surfacePointCollection

Suprafață hidrogeologică reprezentată de o colecție de observări în puncte.

PointObservationCollection

 

4.4.2.2.   Stare piezometrică (PiezometricState)

Stare piezometrică a unui «GroundWaterBody»

Atribute ale tipului de date «PiezometricState»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

observationTime

Data și ora de observare a stării apelor subterane.

DateTime

 

piezometricSurface

O suprafață care reprezintă nivelul până la care va crește apa în puțuri tubate.

HydrogeologicalSurface

 

4.4.2.3.   Valoare cantitativă (QuantityValue)

Un container de date cu o singură valoare cantitativă sau o serie de valori cantitative.

Acest tip este o uniune.

Atribute ale tipului de uniune «QuantityValue»

Atribut

Definiție

Tip

Voidability

singleQuantity

Componentă scalară cu reprezentare zecimală și o unitate de măsură utilizată pentru a depozita valoarea unei cantități permanente.

Quantity

 

quantityInterval

Pereche de zecimale având scopul de a specifica un interval cantitativ cu ajutorul unei unități de măsură.

QuantityRange

 

4.4.3.   Liste de coduri

4.4.3.1.   Tipul de puț activ (ActiveWellTypeValue)

Tipuri de puțuri active.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valorile pentru lista de coduri «ActiveWellTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

exploitation

exploatare

Extracția de apă subterană dintr-un acvifer pentru a fi utilizată în diverse scopuri (domestic, industrial, alimentarea cu apă și altele).

recharge

reîncărcare

(a)

Puțuri de reîncărcare a acviferelor: Utilizate pentru reîncărcarea acviferelor epuizate prin injectarea de apă provenită dintr-o multitudine de surse, cum ar fi lacuri, pâraie, stații de tratare a apelor uzate gospodărești, alte acvifere etc.

(b)

Puțuri de împiedicare a pătrunderii apei sărate: Utilizate pentru injectarea de apă în acviferele cu apă proaspătă pentru a preveni pătrunderea apei sărate în acestea.

(c)

Puțuri de control al subsidenței: Utilizate pentru a injecta fluide într-o zonă fără zăcăminte de petrol sau de gaze, cu scopul de a reduce sau elimina subsidența asociată cu supraexploatarea apei proaspete.

dewatering

asecare

Îndepărtarea apei din materiale solide sau din solul unui acvifer, în scopul scăderii nivelului pânzei freatice, de exemplu în timpul fazei de dezvoltare a sitului unui proiect major de construcții, ca urmare a creșterii nivelului pânzei freatice. Implică, de obicei, utilizarea pompelor de «epuizment».

decontamination

decontaminare

Puț utilizat în sistemele de decontaminare care reduc poluarea dintr-un acvifer.

disposal

depozitare

Un puț, adesea un puț de petrol sau de gaze epuizat, în care deșeurile lichide pot fi injectate în vederea eliminării lor. Puțurile pentru depozitarea deșeurilor lichide fac obiectul unor cerințe de reglementare pentru a evita contaminarea acviferelor cu apă dulce.

waterExploratory

explorare a apei

Un puț forat pentru a căuta noi ape subterane.

thermal

energie termică

Un puț utilizat pentru a extrage apa termală necesară diverselor activități termale (de exemplu, balneologia).

observation

observare

Un puț utilizat în scopuri de observare.

4.4.3.2.   Tipul mediilor acvifere (AquiferMediaTypeValue)

Valori care descriu caracteristicile mediului acvifer.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «AquiferMediaTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

fractured

fracturat

Acviferele fisurate sunt roci în care apele subterane circulă prin fisuri, articulații sau fracturi în roca de altfel solidă.

porous

poros

Mediile poroase sunt acele acvifere care constau din agregate de particule individuale, cum ar fi nisip sau pietriș, scurgerile de ape subterane apărând și curgând printre spațiile libere dintre granulele individuale.

karstic

carstic

Acviferele carstice sunt acvifere fisurate, în cazul cărora fisurile și fracturile au fost lărgite prin dizolvare, creând canale largi sau chiar caverne.

compound

compozit

O combinație de acvifer poros, carstic și/sau fisurat

karsticAndFractured

carstic și fisurat

O combinație de acvifere carstice și fisurate.

porousAndFractured

poros și fisurat

O combinație de acvifere poroase și fisurate.

4.4.3.3.   Tipul de acvifer (AquiferTypeValue)

Tipuri de acvifere.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind numai valorile indicate în tabelul de mai jos.

Valori pentru lista de coduri «AquiferTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

confinedSubArtesian

subartezian delimitat

Un acvifer care conține apă între două limite relativ impermeabile. Nivelul apei al unui puț care captează apă dintr-un acfiver limitat se situează deasupra limitei superioare a acviferului limitat și poate fi mai mare sau mai mic decât pânza freatică care poate fi prezentă în materialul de deasupra. Nivelul apei nu depășește suprafața solului.

confinedArtesian

artezian delimitat

Un acvifer care conține apă între două limite relativ impermeabile. Nivelul apei al unui puț care captează apă dintr-un acfiver limitat se situează deasupra limitei superioare a acviferului limitat și poate fi mai mare sau mai mic decât pânza freatică care poate fi prezentă în materialul de deasupra. Nivelul apei depășește suprafața solului, contribuind la crearea unui puț artezian.

unconfined

nedelimitat

Un acvifer conținând apă care nu este sub presiune. Nivelul apei dintr-un puț este același cu nivelul pânzei freatice din afara puțului.

4.4.3.4.   Starea apei subterane (ConditionOfGroundwaterValue)

Valori care indică gradul aproximativ de modificare a stării naturale a apei subterane.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind numai valorile indicate în tabelul de mai jos.

Valori pentru lista de coduri «ConditionOfGroundwaterValue»

Valoare

Nume

Definiție

natural

natural

Cantitatea sau calitatea apei subterane depinde doar de factorii naturali.

lightlyModified

ușor modificat

Cantitatea sau calitatea apei subterane depinde în mare parte de factorii naturali, fiind însă influențate de activitatea umană

modified

modificat

Cantitatea sau calitatea apei subterane este modificată de activitatea umană.

stronglyModified

puternic modificată

Cantitatea sau calitatea apei subterane este modificată de activitatea umană, iar valorile unei serii de parametri depășesc standardele pentru apa potabilă.

unknown

necunoscută

Starea naturală a apei subterane nu este cunoscută.

4.4.3.5.   Tipul de rocă hidrogeochimică (HydroGeochemicalRockTypeValue)

Valori care să descrie starea hidrogeochimică a mediului de ape subterane.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «HydroGeochemicalRockTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

silicatic

silicatic

Tip hidrochimic silicatic de ape subterane.

carbonatic

carbonatic

Tip hidrochimic carbonatic de ape subterane.

sulfatic

sulfatic

Tip hidrochimic sulfatic de ape subterane.

chloridic

cloridic

Tip hidrochimic cloridic de ape subterane.

organic

organic

Tip hidrochimic organic de ape subterane.

4.4.3.6.   Tipul de obiecte naturale (NaturalObjectTypeValue)

Tipurile de obiecte hidrogeologice naturale.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «NaturalObjectTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

spring

izvor

Orice situație naturală în care fluxurile naturale de ape subterane curg la suprafața pământului. Astfel, un izvor reprezintă un sit unde suprafața acviferului întâlnește suprafața solului.

seep

infiltrație

Un loc umed sau chiar ud în care apele subterane ies la suprafață dintr-un acvifer subteran.

swallowHole

dolină

O depresiune sau cavitate naturală în suprafața terestră, cunoscută și sub denumirile de ponor, pâlnie de eroziune, dolină sau cenotă, este în principal determinată de procese carstice – dizolvarea chimică a rocilor carbonate - sau de procese de inundare, de exemplu a gresiei calcaroase.

fen

turbărie minerotrofă

Teren jos acoperit parțial sau complet cu apă și care este caracterizat de un sol alcalin și turbos și floră specifică (precum rogoz și și trestie).

notSpecified

nespecificat

Locuri nespecificate în care apele subterane se ridică la suprafață.

4.4.3.7.   Tipul codului de stare (StatusCodeTypeValue)

Valori care descriu starea obiectelor hidrogeologice artificiale.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «StatusCodeTypeValue»

Valoare

Nume

Definiție

abandonedDry

abandonat, uscat

Abandonat din cauza lipsei de apă.

abandonedInsufficient

abandonate, apă insuficientă

Abandonat din cauza cantității insuficiente de apă.

abandonedQuality

abandonat, slabă calitate a apei

Abandonat din motive de calitate a apei.

deepened

adâncit

Adâncimea de foraj a crescut.

new

nou

Gaura de foraj construită pe un site neutilizat anterior.

notInUse

neutilizat

Nu mai este utilizat în niciun scop.

reconditioned

recondiționat

Un puț care a făcut obiectul unor lucrări de remediere pentru a-i îmbunătăți funcționarea.

standby

standby

Noțiune abstractă utilizată numai în cazul în care celelalte noțiuni nu sunt disponibile.

unfinished

neterminat

Foraj sau construcție care nu a fost finalizată.

unknown

necunoscută

Statut necunoscut sau nedefinit.

4.4.3.8.   Persistența apei (WaterPersistenceValue)

Tipuri de persistență hidrologică a apei.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «WaterPersistenceValue»

Valoare

Nume

Definiție

intermittent

intermitent

Plin și/sau care curge într-o anumită parte a anului.

seasonal

sezonier

Plin și/sau care curge în anumite perioade ale anului, de exemplu, toamna/iarna.

perennial

peren

Plin și/sau care curge continuu pe parcursul anului, întrucât patul apei se află sub pânza freatică.

notSpecified

nespecificat

Tipul de persistență hidrologică a apei care nu este specificat.

ephemeral

efemer

Plin și/sau care se scurge în timpul pecipitațiilor sau imediat după acestea.

4.4.3.9.   Salinitatea apei (WaterSalinityValue)

O listă de coduri care indică clasele de salinitate a apei.

Valorile permise pentru această listă de coduri cuprind valorile din tabelul de mai jos și valorile suplimentare de la orice nivel definite de furnizorii de date.

Valori pentru lista de coduri «WaterSalinityValue»

Valoare

Nume

Definiție

ultraFreshWater

apă foarte dulce

Apă cu salinitate foarte redusă. Salinitatea este echivalentă sau aproape echivalentă cu cea a apei de ploaie.

freshWater

apă dulce

Apă dulce înseamnă corpuri de apă precum iazuri, lacuri, râuri și pâraie care conțin concentrații scăzute de săruri dizolvate.

brackishWater

apă salmastră

Apă salmastră înseamnă apă cu o salinitate mai mare decât cea a apei dulci, dar nu la fel de mare precum cea a apei de mare. Ea poate proveni din amestecul de apă de mare cu apă potabilă, cum este cazul în estuare, sau poate apărea în acvifere fosile salmastre.

salineWater

apă salină

Apă salină înseamnă apă cu o concentrație semnificativă de săruri dizolvate. Apa de mare are o salinitate de aproximativ 35 000 ppm, echivalentul a 35 g/l.

brineWater

saramură

Saramura este saturată sau aproape saturată cu sare.

4.5.   Straturi

Straturi pentru categoria de date spațiale «Geologie»

Numele stratului

Titlul stratului

Tip de obiect spațial

GE.GeologicUnit

Unități geologice

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tipul GeologicUnit)

GE. <ValoaredinListadeCoduri> (1)

<nume lizibil de către om>

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tipul GeologicFeature și care sunt clasificate cu ajutorul proprietății themeClass) în conformitate cu aceeași clasificare tematică)

Exemplu: GE.ShrinkingAndSwelling Clays

Exemplu: Argile care se contractă și bentonit

(themeClassification: ThematicClassificationValue)

GE.GeologicFault

Falii geologice

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tip „ShearDisplacementStructure”)

GE.GeologicFold

Cute geologice

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tipul Fold)

GE.GeomorphologicFeature

Caracteristici geomorfologice

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tip GeomorphologicFeature)

GE.Borehole

Găuri de sondă

Borehole

GE.Aquifer

Acvifere

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tip Aquifer)

GE.Aquiclude

Acviclude

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tip Aquiclude)

GE.Aquitard

Acvitarde

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tip Aquitard)

GE.AquiferSystems

Sisteme de acvifere

MappedFeature (obiecte spațiale a căror proprietate de specificare este de tip AquiferSystem)

GE.Groundwaterbody

Corpuri de apă subterană

Groundwaterbody

GE.ActiveWell

Puțuri active

ActiveWell

GE. <ValoaredinListadeCoduri> (2)

<nume lizibil de către om>

GeophStation (stationType: StationTypeValue)

Exemplu: GE.gravityStation

Exemplu: Stații responsabile cu gravitația

 

GE. <ValoaredinListadeCoduri> (3)

<nume lizibil de către om>

GeophStation (profilType: ProfileTypeValue)

Exemplu: GE.seismicLine

Exemplu: Linii seismice

 

GE. <ValoaredinListadeCoduri> (4)