9.11.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 299/28


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1122/2013 AL COMISIEI

din 6 noiembrie 2013

de aprobare a unei modificări minore a caietului de sarcini al unei denumiri înregistrate în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas) (DOP)]

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 53 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, Comisia a examinat cererea Greciei de aprobare a unei modificări a caietului de sarcini al denumirii de origine protejate „Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)”, înregistrată în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1263/96 al Comisiei (2).

(2)

Cererea se referă la modificarea caietului de sarcini la rubrica Descrierea și metoda de producție, în special pentru a adăuga un tip comercial suplimentar, măsline fără sâmburi.

(3)

Comisia a examinat modificarea în cauză și a hotărât că este justificată. Întrucât, în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, este vorba de o modificare minoră, Comisia o poate aproba fără a recurge la procedura prevăzută la articolele 50-52 din regulamentul menționat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Caietul de sarcini al denumirii de origine protejate „Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)” se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

Articolul 2

Versiunea consolidată a documentului unic, care prezintă principalele elemente ale caietului de sarcini, figurează în anexa II la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 6 noiembrie 2013.

Pentru Comisie, pentru președinte

Dacian CIOLOȘ

Membru al Comisiei


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 163, 2.7.1996, p. 19.


ANEXA I

Se aprobă următoarea modificare a caietului de sarcini al denumirii de origine protejate „Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)”:

1.

Descrierea produsului

Descrierea a fost modificată pentru a include măslinele întregi fără sâmburi în seria de produse „Κονσερβολιά Στυλίδας (Konservolia Stylidas)”. Cerințele pieței și dinamica obiceiurilor de consum au condus la necesitatea de a diversifica tipurile comerciale disponibile pe piață.

Caracteristicile măslinelor fără sâmburi (gust, culoare, miros) nu diferă în niciun fel de cele ale măslinelor întregi „Konservolia Stylidas”, deoarece scoaterea sâmburilor are loc după ce măslina a dobândit caracteristicile sale organoleptice finale și, prin urmare, legătura cu aria geografică a produsului nu se modifică. În plus, compoziția saramurii, care poate schimba, în general, gustul produsului, este exact aceeași pentru măslinele întregi și pentru cele fără sâmburi.

2.

Metodă de obținere

Prezenta secțiune a fost modificată pentru a include scoaterea sâmburilor măslinelor. Măslinele întregi fără sâmburi sunt măsline „Konservolia Stylidas”, în principal verzi, care au fost fermentate, astfel încât produsul deține deja caracteristicile sale fizice, chimice și organoleptice finale. Sâmburele se scoate prin utilizarea unor mașini speciale de scos sâmburii, întotdeauna prin axa principală a fructului (prin axa scurtă nu se poate scoate un sâmbure de măslină). Măslinele sunt apoi puse într-o soluție de saramură 7-9 %, exact ca în cazul măslinelor întregi „Konservolia Stylidas”. Această procedură nu modifică caracteristicile fizice, chimice sau organoleptice ale „Konservolia Stylidas”.


ANEXA II

Document unic consolidat

Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului din 20 martie 2006 privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare (1)

„ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ” (KONSERVOLIA STYLIDAS)

Nr. CE: EL-PDO-0117-0345-01.01.2012

IGP ( ) DOP (X)

1.   Denumire

„Κονσερβολιά Στυλίδας” (Konservolia Stylidas)

2.   Statul membru sau țara terță

Grecia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Este vorba de măsline de masă obținute din soiul Konservolia, întregi sau întregi fără sâmburi. Produsul are un gust fructat și pulpa tare, care se desprinde cu ușurință de sâmbure și se conservă bine. Măslinele negre au o culoare de la negru la negru-închis, în timp ce măslinele verzi au o culoare de la verde la galben pai. Greutatea medie a fructului este de 7 g. Raportul între sâmbure și fruct este de 6 la 1. Măslinele trebuie să nu fie atacate de musca măslinului (Dacus oleae), să nu prezinte urme de vătămări sau să conțină impurități. Măslinele sunt clasificate în funcție de mărime după cum urmează, în conformitate cu standardul internațional:

Denumirea comercială

Număr de măsline pe kilogram

Super Super Mamouth

70-90

Super Mamouth

91-100

Mamouth

101-110

Super Colossal

111-120

Colossal

121-140

Giants

141-160

Extra Jumbo

161-180

Jumbο

181-200

Εxtra Large

201-230

Large

231-260

Superior

261-290

Brilliants

291-320

Fine

321-350

Bullets

351-380

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Măslinele „Konservolia Stylidas” trebuie să fie cultivate și prelucrate în aria geografică delimitată.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria de producție este aria cuprinsă de granițele administrative ale comunităților Glifa, Vathikilo, Pelasgia, Mili, Spartia, Achladi, Raches, Paleokerasia, Achinos, Karavomilos, Anidro, Neraida, Stylida, Avlaki, Agia Marina, Limogardi și Longitsi din provincia Fthiotida din prefectura Fthiotida.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Clima în prefectura Fthiotida este mediteraneeană blândă. Datele meteorologice pentru ultimii cinci ani sunt următoarele:

 

Temperatură medie: 16,5 °C

 

Umiditate relativă: 65-70 %

 

Precipitații: 589 mm/an

 

Ore de soare: 210 ore/lună

Solul este predominant constituit din argilă nisipoasă, pe suprafețe întinse sau în pantă.

5.2.   Specificitatea produsului

Produsul are un gust fructat și pulpa tare, care se desprinde cu ușurință de sâmbure și se conservă bine. Măslinele negre au o culoare de la negru la negru-închis, în timp ce măslinele verzi au o culoare de la verde la galben pai. Caracteristicile fizice, chimice și organoleptice excelente au făcut cunoscute măslinele de masă Stylida pe piața din Grecia și pe piața internațională. Acestea au câștigat o serie de premii la târgurile naționale și internaționale.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Soiul de măsline produs în această arie geografică este „Konservolia”, care este cultivat în mod tradițional în zonă încă din vechi timpuri și permite obținerea măslinelor de masă caracteristice cunoscute pentru calitățile fizice, chimice și organoleptice excelente. Măslinele „Konservolia Stylidas” se cultivă în zone din prefectura Fthiotida care sunt caracterizate de ierni blânde și veri răcoroase. Acest soi specific de măsline s-a adaptat perfect la condițiile climatice și de sol care, în combinație cu metodele tradiționale de cultivare, recoltare și prelucrare utilizate, conferă caracteristicile distinctive ale produsului final.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prodiagrafes_konserbopolis_stilidas200313.pdf


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (JO L 343, 14.12.2012, p. 1).