30.1.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 29/1


REGULAMENTUL (UE) NR. 68/2013 AL COMISIEI

din 16 ianuarie 2013

privind Catalogul cu materii prime pentru furaje

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind introducerea pe piață și utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE, 83/228/CEE, 93/74/CEE, 93/113/CE și 96/25/CE ale Consiliului și a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei (1), în special articolul 26 alineatele (2) și (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 575/2011 al Comisiei din 16 iunie 2011 privind Catalogul cu materii prime pentru furaje (2) (denumit în continuare „catalogul”) a înlocuit prima versiune a Catalogului cu materii prime pentru furaje prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 242/2010 al Comisiei din 19 martie 2010 de întocmire a Catalogului cu materii prime pentru furaje (3).

(2)

Reprezentanții corespunzători ai sectoarelor europene ale hranei pentru animale au elaborat modificări ale Regulamentului (UE) nr. 575/2011, consultându-se cu alte părți vizate, în colaborare cu autoritățile naționale competente și luând în considerare experiența relevantă dobândită din avizele emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și evoluțiile științifice sau tehnologice.

(3)

Aceste modificări se referă la noi înregistrări ale procedurilor de tratare și ale materiilor prime și la ameliorări ale înregistrărilor existente, în special pentru derivații de ulei și de grăsimi.

(4)

În plus, modificările se referă la conținuturile maxime de impurități chimice rezultate din procesul de producție al acestora sau din adjuvanți tehnologici, care urmează să fie stabilite în conformitate cu punctul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 767/2009. Ar trebui să se aplice norme specifice pentru fostele produse alimentare, de exemplu, excedentul de producție, produse deformate sau alimente cu termenul de valabilitate expirat care au fost produse în conformitate cu legislația UE în domeniul alimentar.

(5)

Condițiile prevăzute la articolul 26 din Regulamentul (CE) nr. 767/2009 sunt îndeplinite.

(6)

Dat fiind numărul foarte ridicat de modificări care urmează să fie aduse Regulamentului (UE) nr. 575/2011, este adecvat, din motive de coerență, claritate și simplificare, să se abroge și să se înlocuiască regulamentul respectiv.

(7)

Este adecvat să se reducă povara administrativă asupra operatorilor oferind o perioadă de timp care să permită o conversie progresivă a etichetării pentru a se evita perturbarea inutilă a practicilor comerciale.

(8)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Se creează Catalogul cu materii prime pentru furaje la care se face trimitere la articolul 24 din Regulamentul (CE) nr. 767/2009, astfel cum s-a stabilit în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Regulamentul (UE) nr. 575/2011 se abrogă.

Trimiterile la regulamentul abrogat se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

Articolul 3

Materiile prime pentru furaje care au fost etichetate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 575/2011 înainte de 19 august 2013 pot fi, în continuare, introduse pe piață și utilizate până la epuizarea stocurilor.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 16 ianuarie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 229, 1.9.2009, p. 1.

(2)  JO L 159, 17.6.2011, p. 25.

(3)  JO L 77, 24.3.2010, p. 17.


ANEXĂ

CATALOG CU MATERII PRIME PENTRU FURAJE

PARTEA A

Dispoziții generale

1.

Utilizarea prezentului catalog de către operatorii din sectorul hranei pentru animale este facultativă. Cu toate acestea, denumirea unei materii prime pentru furaje enumerate în partea C poate fi utilizată numai pentru o materie primă pentru furaje care respectă cerințele înregistrării vizate.

2.

Toate înregistrările din lista materiilor prime pentru furaje din partea C respectă restricțiile privind utilizarea materiilor prime pentru furaje în conformitate cu legislația relevantă a Uniunii. Operatorii din sectorul furajelor care utilizează o materie primă pentru furaje înregistrată în catalog se asigură că aceasta este în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 767/2009.

3.

„Foste produse alimentare” înseamnă produse alimentare, altele decât deșeurile reciclate de la unitățile alimentare de deservire a populației, care au fost fabricate în vederea consumului uman, în deplină conformitate cu legislația UE în domeniul alimentar, dar care nu mai sunt destinate consumului uman din motive practice sau logistice sau din cauza unor probleme de fabricație sau a unor defecte de ambalare sau a altor defecte și care nu prezintă niciun risc pentru sănătate atunci când sunt utilizate ca furaje. Stabilirea conținuturilor maxime menționate la punctul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 767/2009 nu se aplică fostelor produse alimentare și deșeurilor reciclate de la unitățile alimentare de deservire a populației. Stabilirea se aplică atunci când acestea sunt prelucrate ulterior ca furaje.

4.

Conform bunelor practici menționate la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (1), materiile prime pentru furaje nu conțin impurități chimice rezultate din procesul de producție a acestora și din adjuvanți tehnologici, cu excepția cazului în care este stabilit prin catalog un conținut maxim specific. Nu sunt prezente substanțe a căror utilizare este interzisă în furaje, iar pentru substanțele respective nu sunt fixate astfel de conținuturi maxime. Din motive de transparență, materiile prime pentru furaje cu reziduuri tolerate sunt completate cu informații relevante furnizate de operatorii din sectorul furajelor în contextul tranzacțiilor comerciale obișnuite.

5.

În conformitate cu bunele practici menționate la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 183/2005, cu aplicarea principiului ALARA (2) și fără a aduce atingere aplicării Regulamentului (CE) nr. 183/2005, a Directivei 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 mai 2002 privind substanțele nedorite din furaje (3), a Regulamentului (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului (4) și a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (5), este adecvat să se precizeze în Catalogul cu materii prime pentru furaje conținuturile maxime pentru impuritățile chimice rezultate din procesul de producție sau din adjuvanți tehnologici care sunt prezenți la niveluri de cel puțin 0,1 %. Conținuturile maxime pot fi, de asemenea, stabilite în Catalogul pentru impurități chimice și adjuvanți tehnologici prezenți la niveluri mai mici de 0,1 %, dacă se consideră că acest lucru este adecvat pentru bunele practici comerciale. Cu excepția cazului în care se specifică altfel în partea B sau C din prezenta anexă, orice conținut maxim este exprimat pe baza raportului greutate/greutate.

6.

Conținuturile maxime specifice pentru impurități chimice și adjuvanți tehnologici sunt stabilite în descrierea procesului din partea B, în descrierea materiei prime pentru furaje din partea C sau la sfârșitul unei categorii din partea C. Cu excepția cazului în care este stabilit în partea C un conținut maxim specific, orice conținut maxim stabilit în partea B pentru un anumit proces este aplicabil oricărei materii prime pentru furaje enumerate în partea C cu condiția ca descrierea materiei prime pentru furaje să facă trimitere la acel proces și la descrierea sa și cu condiția ca procesul respectiv să îndeplinească descrierea din partea B.

7.

Puritatea botanică a unei materii prime pentru furaje nu este mai mică de 95 %. Cu toate acestea, impuritățile botanice cum ar fi reziduurile altor semințe sau fructe oleaginoase derivate dintr-un proces de producție anterior nu depășesc 0,5 % pentru fiecare tip de semințe sau fructe oleaginoase. În lista materiilor prime pentru furaje din partea C se stabilește un nivel specific, prin derogare de la aceste reguli generale.

8.

Denumirea comună/calificativul uneia sau mai multora din procedurile enumerate în ultima coloană a glosarului de proceduri din partea B se adaugă (6) la denumirea materiei prime pentru furaje pentru a indica că a fost supusă procedurii (procedurilor) respective. O materie primă pentru furaje a cărei denumire este o combinație între denumirea enumerată în partea C și denumirea sau calificativul comun al unuia sau mai multora dintre procedurile enumerate în partea B este considerată ca fiind inclusă în catalog, iar eticheta sa conține declarațiile obligatorii aplicabile acestei materii prime pentru furaje, astfel cum este stabilit în ultimele coloane din părțile B și C, după caz. Ori de câte ori este stabilită în ultima coloană din partea B, metoda specifică utilizată pentru procedură este precizată în denumirea materiei prime pentru furaje.

9.

Dacă procesul de producție al unei materii prime pentru furaje este diferit față de descrierea procedurii vizate, astfel cum s-a stabilit în glosarul procedurilor din partea B, procesul de producție se stabilește în descrierea materiei prime pentru furaje vizate.

10.

Pentru o serie de materii prime pentru furaje, se pot utiliza sinonime. Astfel de sinonime sunt incluse în paranteze drepte în coloana „denumire” a înregistrării pentru materia primă pentru furaje vizată din lista materiilor prime pentru furaje din partea C.

11.

În descrierea materiilor prime pentru furaje din lista materiilor prime pentru furaje din partea C, cuvântul „produs” este utilizat în locul cuvântului „subprodus” pentru a reflecta situația pieței și limbajul utilizat în practică de operatorii din sectorul hranei pentru animale pentru a sublinia valoarea comercială a materiilor prime pentru furaje.

12.

Denumirea botanică a unei plante este dată numai în descrierea primei înregistrări din lista materiilor prime pentru furaje din partea C referitoare la planta respectivă.

13.

Principiul de bază pentru etichetarea obligatorie a constituenților analitici ai unei anumite materii prime pentru furaje din catalog este dacă un anumit produs conține concentrații ridicate dintr-un constituent specific sau dacă procesul de producție a schimbat caracteristicile nutriționale ale produsului.

14.

Articolul 15 litera (g) din Regulamentul (CE) nr. 767/2009, coroborat cu punctul 6 din anexa I la regulamentul respectiv stabilește cerințe de etichetare privind conținutul de umiditate. Articolul 16 alineatul (1) litera (b) din regulamentul respectiv, coroborat cu anexa V la acesta, stabilește cerințe de etichetare privind alți constituenți analitici. În plus, punctul 5 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 767/2009 solicită declararea nivelului de cenușă insolubilă în acid clorhidric atunci când depășește 2,2 %, în general sau, pentru o anumită materie primă pentru furaje, dacă depășește nivelul stabilit în secțiunea relevantă din anexa V la regulamentul respectiv. Totuși, anumite înregistrări din lista materiilor prime pentru furaje din partea C se abat de la aceste reguli, după cum urmează:

(a)

declarațiile obligatorii privind constituenții analitici din lista materiilor prime pentru furaje din partea C înlocuiesc declarațiile obligatorii astfel cum sunt stabilite în secțiunea relevantă din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 767/2009;

(b)

dacă coloana referitoare la declarațiile obligatorii din lista materiilor prime pentru furaje din partea C nu menționează niciunul din constituenții analitici care ar trebui declarați în conformitate cu secțiunea relevantă din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 767/2009, niciunul din constituenții respectivi nu trebuie să fie etichetați. Totuși, pentru cenușa insolubilă în acid clorhidric, atunci când nu este stabilit niciun nivel în lista materiilor prime pentru furaje din partea C, nivelul se declară dacă depășește 2,2 %;

(c)

când se stabilesc unul sau mai multe niveluri specifice de umiditate în coloana „declarații obligatorii” din lista materiilor prime pentru furaje din partea C, se aplică nivelurile respective în locul nivelurilor de la punctul 6 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 767/2009. Cu toate acestea, dacă conținutul de umiditate este mai mic de 14 %, nu este obligatoriu să fie declarat. Când nu se stabilește niciun nivel specific de umiditate în coloana respectivă, se aplică punctul 6 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 767/2009.

15.

Un operator din sectorul hranei pentru animale, care pretinde că o materie primă pentru furaje are mai multe proprietăți decât cele specificate în coloana „descriere” din lista materiilor prime pentru furaje din partea C sau se referă la o procedură enumerată în partea B care poate fi asimilată unei plângeri (de exemplu, protecția contra degradării în rumen) trebuie să respecte articolul 13 din Regulamentul (CE) nr. 767/2009. În plus, materiile prime pentru furaje pot îndeplini un anumit scop nutrițional în conformitate cu articolele 9 și 10 din Regulamentul (CE) nr. 767/2009.

PARTEA B

Glosarul procedurilor

 

Proces

Definiție

Denumire comună/calificativ

1

Fracționarea aerului

Separarea particulelor prin intermediul unui curent de aer.

Supus fracționării aerului

2

Aspirare

Procedeu de eliminare a prafului, a particulelor fine și a altor părți care conțin pulberi fine de cereale în suspensie dintr-un vrac de cereale în curs de transfer prin intermediul unui flux de aer

Aspirat

3

Albire

Procedeu care constă în tratamentul termic al unei substanțe organice prin fierbere sau tratare cu aburi în scopul de a denatura enzimele naturale, de a înmuia țesuturile și de a elimina aromele brute, urmat de imersiunea în apă rece pentru a opri procesul de gătire.

Albit

4

Albirea

Eliminarea culorii naturale

Albite

5

Răcire

Scădere a temperaturii sub cea ambiantă dar peste cea de congelare pentru a favoriza conservarea.

Refrigerată

6

Tocare

Reducerea dimensiunii particulelor folosind unul sau mai multe cuțite.

Tocat

7

Curățare

Eliminarea obiectelor (contaminanți, de exemplu pietre) sau a părților vegetative ale plantei, de exemplu particule mobile de paie, pleavă sau buruieni.

Spălat/Sortat

8

Concentrare  (7)

Creșterea concentrației anumitor constituenți prin îndepărtarea apei și/sau a altor constituenți.

Concentrat

9

Condensare

Tranziția unei substanțe din fază gazoasă în fază lichidă.

Condensat

10

Gătire

Aplicarea căldurii pentru a modifica caracteristicile fizice și chimice ale materiilor prime pentru furaje.

Gătit

11

Zdrobire

Reducerea dimensiunii particulelor folosind un concasor.

Zdrobit, zdrobire

12

Cristalizare

Purificare prin formarea de cristale solide pornind de la o soluție lichidă. De obicei, impuritățile din lichid nu sunt încorporate în structura cristalului.

Cristalizat

13

Decorticare  (8)

Îndepărtarea parțială sau completă a învelișurilor exterioare ale grăunțelor, semințelor, fructelor, fructelor cu coajă tare și ale altor materii.

Decorticat, parțial decorticat

14

Îndepărtarea învelișului/îndepărtarea cojilor

Îndepărtarea foițelor externe ale boabelor, grăunțelor și semințelor, de obicei prin mijloace fizice.

Cu înveliș sau coji îndepărtate (9)

15

Depectinizare

Extracția pectinelor dintr-o materie primă pentru furaje.

Depectinizat

16

Desicare

Procedeu de extragere a umidității

Desicat

17

Îndepărtarea materiilor vâscoase

Procedeu folosit pentru a îndepărta stratul de materii vâscoase de la suprafață.

Cu materii vâscoase îndepărtate

18

Dezaharisire

Îndepărtare parțială sau totală a mono- și dizaharidelor din melase sau din alte materii conținând zaharide prin mijloace chimice sau fizice.

Dezaharisit, parțial dezaharisit

19

Detoxificare

Procedeu prin care contaminanții toxici sunt distruși sau li se reduce concentrația.

Detoxificat

20

Distilare

Fracționarea lichidelor prin fierbere și colectarea aburilor condensați într-un recipient separat.

Distilat

21

Uscare

Deshidratare prin procese naturale sau artificiale.

Uscat (solar sau artificial)

22

Însilozare

Depozitarea materiilor prime pentru furaje într-un siloz, cu adăugare posibilă de conservanți sau în condiții anaerobe, cu adăugare posibilă de aditivi de însilozare

Însilozat

23

Evaporare

Reducerea conținutului de apă.

Evaporat

24

Expandare

Procedeu termic în cursul căruia vaporizarea bruscă a apei conținute în produs duce la expandarea acestuia.

Expandat sau pufos

25

Eliminare

Îndepărtarea, prin presare, a uleiurilor sau a grăsimilor.

Turtă și uleiuri sau grăsimi

26

Extracție

Îndepărtare prin solvenți organici a grăsimilor sau uleiurilor din anumite materii sau prin solvenți apoși a zaharidelor sau a altor componente hidrosolubile.

Extras sau șrot și uleiuri sau grăsimi, melase sau pulpă și zahăr sau alte componente hidrosolubile

27

Extrudare

Procedeu termic în cursul căruia vaporizarea bruscă a apei conținute în produs duce la distrugerea acestuia, combinat cu o modelare specială ca urmare a trecerii printr-un orificiu.

Extrudat

28

Fermentare

Procedeu în care microorganisme precum bacterii, ciuperci sau drojdii sunt produse sau utilizate pentru a acționa asupra materiilor prime pentru a facilita o schimbare a compoziției sau proprietăților chimice ale acestora.

Fermentat

29

Filtrare

Separare a unui amestec de materii prime lichide și solide trecând lichidul printr-un mediu sau membrană poros (poroasă).

Filtrat

30

Producerea de fulgi

Rularea de materie umedă, tratată termic.

Fulgi

31

Măcinare făină

Reducerea dimensiunii particulelor grăunțelor uscate și facilitarea separării în fracții constituente (în principal făină, tărâțe și urluială).

Făină, tărâțe, urluială (10), furaje

32

Fracționare

Separarea fragmentelor de materii prime pentru furaje prin strecurare și/sau tratare cu un curent de aer care îndepărtează bucățile de înveliș ușoare.

Fracționat

33

Fragmentare

Procedeu de rupere a materiilor prime pentru furaje în fragmente.

Fragmentat

34

Frigere

Procedeu de gătire a materiilor prime pentru furaje în uleiuri sau în grăsimi.

Fript

35

Gelatinizare

Procedeu de formare a unui gel, a unei materii prime solide, asemănătoare unui jeleu, care poate varia între moale și slab și rigid și solid utilizând, de obicei, agenți gelatinizanți

Gelatinizat

36

Granulare

Tratarea materiilor prime pentru a obține anumite dimensiuni și consistențe ale particulelor

Granulat

37

Măcinare/strivire

Reducerea dimensiunii particulelor materiilor prime solide pentru furaje în cadrul unui procedeu uscat sau umed.

Măcinat sau strivit

38

Încălzire

Tratamente termice efectuate în condiții specifice

Tratat termic

39

Hidrogenare

Procedeu catalitic care vizează saturarea legăturilor duble de uleiuri/grăsimi/acizi grași, realizat la temperatură înaltă, sub presiune de hidrogen, în scopul de a obține trigliceride/acizi grași saturați parțial sau în întregime sau care vizează obținerea unor polioli prin reducerea grupurilor carbonilice de carbohidrați la grupuri hidroxile.

Hidrogenat, parțial hidrogenat

40

Hidroliză

Reducere a dimensiunii moleculare prin tratament corespunzător cu apă și căldură/presiune, enzime sau acizi/baze.

Hidrolizat

41

Lichefiere

Tranziția din fază solidă sau gazoasă în fază lichidă.

Lichefiate

42

Macerare

Reducerea dimensiunii materiilor prime pentru furaje utilizând mijloace mecanice, adesea în prezența apei sau a altor lichide.

Macerat

43

Malțificare

Declanșarea germinării unei cereale pentru a activa enzime naturale capabile să descompună amidonul în carbohidrați fermentabili și proteinele în aminoacizi și peptide.

Malțificat

44

Topire

Tranziția din fază solidă în fază lichidă prin aplicarea de căldură.

Topit

45

Micronizare

Procedeu de reducere a diametrului mediu a particulelor unei materii prime solide la scară micrometrică.

Micronizat

46

Prefierbere

Proces de îmbibare în apă și supunere la un tratament termic prin care amidonul este pe deplin gelatinizat, urmat de un proces de uscare

Opărit

47

Pasteurizare

Încălzire la o temperatură critică pentru o durată de timp specificată pentru a elimina microorganismele dăunătoare, urmată de răcire rapidă.

Pasteurizat

48

Decojire

Îndepărtarea pieliței/cojii fructelor și legumelor.

Decojit

49

Peletizare

Fasonare prin comprimare cu ajutorul unei matrițe

Peletă, peletat

50

Albirea orezului

Înlăturarea aproape totală sau parțială a tărâțelor și a embrionului din orezul decorticat.

Albit

51

Pregelatinizare

Modificarea amidonului pentru a ameliora semnificativ capacitatea lui de a-și mări volumul în apă rece.

Pregelatinizat (11)

52

Presare  (12)

Îndepărtare fizică din solide a lichidelor precum grăsimi, uleiuri, apă sau suc.

Turtă (în cazul materiilor prime care conțin uleiuri)

Pulpă, tescovină (în cazul fructelor, etc.)

Pulpă presată (în cazul sfeclei de zahăr)

53

Rafinare

Îndepărtare parțială sau totală a impurităților sau a componentelor nedorite prin tratament chimic/fizic.

Rafinat, parțial rafinat

54

Prăjire

Încălzire a materiilor prime pentru furaje în stare uscată pentru a ameliora digestibilitatea, a intensifica culoarea și/sau a reduce factorii antinutritivi naturali.

Prăjite

55

Rulare

Reducerea dimensiunii particulelor trecând materiile prime pentru furaje, de exemplu grăunțe, între două rulouri.

Rulat

56

Protecție contra degradării în rumen

Procedeu care, fie prin tratament fizic, utilizând căldură, presiune, aburi și o combinație a acestor condiții și/sau prin acțiunea, de exemplu, a aldehidelor, lignosulfonaților, hidroxidului de sodiu sau acizilor organici (cum ar fi acidul propionic sau tanic) are drept scop protecția nutrienților contra degradării în rumen.

Materiile prime pentru furaje protejate contra degradării în rumen de către aldehide pot conține până la 0,12 % de aldehide libere

Protejat contra degradării în rumen prin acțiunea [de introdus după caz]”

57

Strecurare/cernere

Separarea particulelor de diferite dimensiuni trecând materiile prime pentru furaje prin sită (site) în timp ce sunt scuturate sau turnate.

Strecurat/cernut

58

Degresare

Separare, prin mijloace mecanice, a stratului care plutește la suprafața unui lichid, de exemplu grăsimi provenite din lapte.

Degresat

59

Tranșare

Decuparea materiilor prime pentru furaje în bucăți plate

Tranșat

60

Îmbibare/cufundare

Umezire și înmuiere a materiilor prime pentru furaje, de obicei semințe, pentru a reduce timpul de gătire, a facilita eliminarea învelișului seminței și absorbția apei pentru a activa procesul de germinare sau pentru a reduce concentrația de factori antinutritivi naturali.

Cufundat

61

Uscare prin pulverizare

Reducerea conținutului de umiditate al unui lichid prin crearea unei pulverizări sau vaporizări a materiei prime pentru furaje pentru a mări raportul dintre suprafață și masă, prin care trece aerul cald.

Uscat prin pulverizare

62

Tratare cu aburi

Procedeu care utilizează aburi sub presiune pentru a încălzi și a găti, în scopul de a mări digestibilitatea.

Tratat cu aburi

63

Prăjire

Încălzire cu căldură uscată, aplicată, de obicei, semințelor oleaginoase, de exemplu, pentru a reduce sau a înlătura factorii antinutritivi naturali.

Prăjit

64

Ultrafiltrare

Filtrarea lichidelor printr-o membrană permeabilă numai pentru moleculele mici.

Ultrafiltrat

65

Degerminare

Proces de îndepărtare completă sau parțială a germenilor din boabele de cereale zdrobite.

Degerminat

66

Micronizare prin raze infraroșii

Procedeu termic care utilizează căldură prin raze infraroșii pentru gătit și prăjit cereale, rădăcini, semințe, tuberculi sau coproduse ale acestora, urmat, de obicei, de transformarea în fulgi

Micronizat prin raze infraroșii

67

Divizarea uleiurilor/grăsimilor și a uleiurilor/grăsimilor hidrogenate

Procedeu chimic de hidroliză a grăsimilor/uleiurilor. Reacția grăsimilor/uleiurilor cu apa, realizată la temperaturi și presiuni ridicate, permite obținerea acizilor grași bruți în faza hidrofobă și a apelor dulci (glicerol brut) în faza hidrofilă.

Divizat

PARTEA C

Lista materiilor prime pentru furaje

1.   Boabe de cereale și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

1.1.1

Orz

Boabe de Hordeum vulgare L. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

 

1.1.2

Orz, expandat

Produs obținut din orz strivit sau fragmentat printr-un tratament în condiții umede și calde și sub presiune.

Amidon

1.1.3

Orz, prăjit

Produs în urma procesului de prăjire parțială a orzului, slab colorat.

Amidon, dacă > 10 %

Proteină brută, dacă > 15 %

1.1.4

Fulgi de orz

Produs obținut prin tratare cu aburi sau micronizare prin raze infraroșii și rulare a orzului decorticat. Poate conține o cantitate mică de pleavă de orz. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

Amidon

1.1.5

Fibre de orz

Produs rezultat din fabricarea amidonului de orz. Se compune din particule de endosperm și în principal din fibre.

Fibră brută

Proteină brută, dacă > 10 %

1.1.6

Învelișuri de orz

Produs rezultat din fabricarea amidonului din etanol în urma strivirii uscate, a cernerii și a îndepărtării învelișurilor boabelor de orz.

Fibră brută

Proteină brută, dacă > 10 %

1.1.7

Urluială de orz

Produs obținut în timpul prelucrării orzului triat și decorticat în orz măcinat, griș sau făină. Se compune în principal din particule de endosperm, cu fragmente fine de foițe externe și o oarecare cantitate de resturi de boabe.

Fibră brută

Amidon

1.1.8

Proteine din orz

Produs din orz obținut după separarea amidonului de tărâțe. Se compune în principal din proteine.

Proteină brută

1.1.9

Furaje de proteine din orz

Produs din orz obținut după separarea amidonului. Se compune în principal din proteine și particule de endosperm.

Umiditate, dacă < 45 % sau > 60 %

Dacă umiditatea < 45 %:

proteină brută

amidon

1.1.10

Produse solubile din orz

Produs din orz obținut după extracția umedă a proteinelor și a amidonului.

Proteină brută

1.1.11

Tărâțe de orz

Produs rezultat la fabricarea făinii, obținut din boabe cernute de orz decorticat. Se compune în principal din fragmente de foițe externe și din particule de boabe din care s-a îndepărtat majoritatea endospermului.

Fibră brută

1.1.12

Amidon de orz lichid

Fracționare secundară a amidonului ca rezultat al producerii amidonului din orz.

Dacă umiditatea < 50 %:

amidon

1.1.13

Resturi de orz pentru bere

Produs obținut din cernerea mecanică (fracționare în funcție de mărime) constând din boabe de orz de dimensiuni reduse și fracțiuni de boabe de orz separate înainte de procesul de malțificare.

Fibră brută

Cenușă brută, dacă > 2,2 %

1.1.14

Pulberi fine de orz pentru bere și de malț

Produs constând din fracțiuni de boabe de orz și malț separate în timpul producției de malț.

Fibră brută

1.1.15

Pleavă de orz pentru bere

Produs rezultat din curățarea orzului pentru bere care se compune din fracțiuni de pleavă de orz și pulberi fine.

Fibră brută

1.1.16

Borhot de orz de distilerie, umed

Produs rezultat din fabricarea etanolului din orz. Conține fracțiuni solide de furaje provenite în urma distilării.

Umiditate, dacă < 65 % sau > 88 %

Dacă umiditatea < 65 %:

proteină brută

1.1.17

Produse solubile din orz de distilerie, umede

Produs rezultat din fabricarea etanolului din orz. Conține fracțiuni solubile de furaje provenite în urma distilării.

Umiditate, dacă < 45 % sau > 70 %

Dacă umiditatea < 45 %

proteină brută

1.1.18

Malț  (13)

Produs rezultat din germinarea, uscarea, strivirea și/sau extragerea cerealelor.

 

1.1.19

Mlădițe de malț  (13)

Produs rezultat din germinarea cerealelor pentru bere și din curățarea malțului, care se compune din mlădițe, pulberi fine de cereale, pleavă și boabe mici de cereale malțificate fragmentate. Se poate strivi.

 

1.2.1

Porumb  (14)

Boabe de Zea mays L. ssp. mays. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

 

1.2.2

Fulgi de porumb

Produs obținut prin tratare cu aburi sau micronizare prin raze infraroșii și rulare a porumbului decorticat. Poate conține o cantitate mică de pleavă de porumb.

Amidon

1.2.3

Urluială de porumb

Produs rezultat la fabricarea făinii sau grișului din porumb. Se compune în principal din fragmente de foițe externe și din particule de boabe din care s-a îndepărtat mai puțin endosperm decât din tărâțele de porumb. Poate conține unele fragmente de germeni de porumb.

Fibră brută

Amidon

1.2.4

Tărâțe de porumb

Produs rezultat la fabricarea făinii sau grișului din porumb. Se compune în principal din foițe externe și o oarecare cantitate de fragmente de germeni de porumb și de particule de endosperm.

Fibră brută

1.2.5

Știuleți de porumb

Partea centrală a unui spic de porumb. Cuprinde axele centrale ale spicului, boabe și frunze, neseparate.

Fibră brută

Amidon

1.2.6

Resturi de porumb

Fracțiune de boabe de porumb separate prin procesul de cernere la intrarea produselor.

 

1.2.7

Fibre de porumb

Produs rezultat la fabricarea de amidon din porumb. Se compune în principal din fibre.

Umiditate, dacă < 50 % sau > 70 %

Dacă umiditatea < 50 %:

fibră brută

1.2.8

Gluten de porumb

Produs rezultat la fabricarea de amidon din porumb. Se compune în principal din gluten obținut la separarea amidonului.

Umiditate, dacă < 70 % sau > 90 %

Dacă umiditatea < 70 %:

proteină brută

1.2.9

Furaj din gluten de porumb

Produs rezultat în timpul fabricării de amidon din porumb. Se compune din tărâțe și produse solubile de porumb. Produsul poate, de asemenea, să conțină porumb fragmentat și reziduuri de la extracția uleiului din germeni de porumb. Se pot adăuga alte produse derivate din amidon și în urma rafinării sau fermentării produselor din amidon.

Umiditate, dacă < 40 % sau > 65 %

Dacă umiditatea < 40 %:

proteină brută

fibră brută

amidon

1.2.10

Germeni de porumb

Produs rezultat la fabricarea grișului, făinii sau amidonului din porumb. Se compune predominant din germeni de porumb, foițe externe și părți de endosperm.

Umiditate, dacă < 40 % sau > 60 %

Dacă umiditatea < 40 %:

proteină brută

grăsimi brute

1.2.11

Turtă din germeni de porumb

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea germenilor de porumb prelucrați la care pot încă să mai adere părți de endosperm și de coajă.

Proteină brută

Grăsimi brute

1.2.12

Făină de germeni de porumb

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția germenilor de porumb prelucrați.

Proteină brută

1.2.13

Ulei neprelucrat de germeni de porumb

Produs obținut din germeni de porumb.

Grăsimi brute

1.2.14

Porumb, expandat

Produs obținut din porumb strivit sau fragmentat printr-un tratament în condiții umede și calde și sub presiune.

Amidon

1.2.15

Soluție de înmuiere a porumbului

Fracțiune lichidă concentrată rezultată în urma procesului de cufundare a porumbului.

Umiditate, dacă < 45 % sau > 65 %

Dacă umiditatea < 45 %:

proteină brută

1.2.16

Porumb dulce însilozat

Subprodus al industriei de prelucrare a porumbului dulce, alcătuit din știuleți centrali, pleavă, baza boabelor, tocate și strecurate sau presate. Obținut prin tocarea știuleților, a plevei și a frunzelor porumbului dulce, cu câteva boabe de porumb dulce.

Fibră brută

1.2.17

Porumb degerminat zdrobit

Produs obținut prin degerminarea porumbului zdrobit. Se compune în principal din fragmente de endosperm și poate conține niște germeni de porumb și particule de foițe externe.

Fibră brută

Amidon

1.3.1

Mei

Boabe de Panicum miliaceum L.

 

1.4.1

Ovăz

Boabe de Avena sativa L. și alți cultivari de ovăz.

 

1.4.2

Ovăz cu învelișuri îndepărtate

Boabe de ovăz cu învelișuri îndepărtate. Se poate trata cu aburi.

 

1.4.3

Fulgi de ovăz

Produs obținut prin tratare cu aburi sau micronizare prin raze infraroșii și rulare a ovăzului decorticat. Poate conține o cantitate mică de pleavă de ovăz.

Amidon

1.4.4

Urluială de ovăz

Produs obținut în timpul prelucrării ovăzului triat și decorticat în crupe de ovăz și făină. Se compune în principal din tărâțe de ovăz și o oarecare cantitate de endosperm.

Fibră brută

Amidon

1.4.5

Tărâțe de ovăz

Produs rezultat la fabricarea făinii, obținut din boabe cernute de ovăz decorticat. Se compune în principal din fragmente de foițe externe și din particule de boabe din care s-a îndepărtat majoritatea endospermului.

Fibră brută

1.4.6

Învelișuri de ovăz

Produs obținut în cursul îndepărtării învelișurilor boabelor de ovăz.

Fibră brută

1.4.7

Ovăz, expandat

Produs obținut din ovăz strivit sau fragmentat printr-un tratament în condiții umede și calde și sub presiune.

Amidon

1.4.8

Crupe de ovăz

Ovăz curățat și cu învelișul îndepărtat.

Fibră brută

Amidon

1.4.9

Făină de ovăz

Produs obținut prin strivirea boabelor de ovăz.

Fibră brută

Amidon

1.4.10

Făină de ovăz furajeră

Produs de ovăz cu conținut ridicat de amidon, după decorticare.

Fibră brută

1.4.11

Furaj de ovăz

Produs obținut în timpul prelucrării ovăzului triat și decorticat în crupe de ovăz și făină. Se compune în principal din tărâțe de ovăz și o oarecare cantitate de endosperm.

Fibră brută

1.5.1

Semințe de quinoa, extrase

Semințe întregi și curățate de quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) din care a fost îndepărtată saponina conținută în învelișul exterior al semințelor.

 

1.6.1

Brizură de orez

Parte a boabei de orez Oryza Sativa L cu o lungime mai mică de trei sferturi dintr-o boabă întreagă. Este posibil ca orezul să fi fost prefiert.

Amidon

1.6.2

Orez albit

Orez decorticat din care s-au îndepărtat în timpul albirii orezului aproape toate tărâțele și embrionul. Este posibil ca orezul să fi fost prefiert.

Amidon

1.6.3

Orez pregelatinizat

Produs obținut prin pregelatinizarea orezului albit sau a brizurii de orez.

Amidon

1.6.4

Orez extrudat

Produs obținut prin extrudarea făinii de orez.

Amidon

1.6.5

Fulgi de orez

Produs obținut prin transformarea în fulgi a boabelor sau a brizurii de orez pregelatinizate.

Amidon

1.6.6

Orez decorticat

Orez nedecorticat (Oryza Sativa L.) care a fost separat numai de pleavă. Poate să fie prefiert. Procesele de decorticare și manipulare pot duce la o oarecare pierdere de tărâțe.

Amidon

Fibră brută

1.6.7

Furaj din orez, măcinat

Produs obținut prin măcinarea furajului din orez, compus fie din boabe verzi, albicioase sau necoapte, cernut în timpul procesului de albire a orezului decorticat, fie din boabe decorticate normale care sunt galbene sau pătate.

Amidon

1.6.8

Făină de orez

Produs obținut prin măcinarea orezului albit. Este posibil ca orezul să fi fost prefiert.

Amidon

1.6.9

Orez decorticat, făină

Produs obținut prin măcinarea orezului decorticat. Este posibil ca orezul să fi fost prefiert.

Amidon

Fibră brută

1.6.10

Tărâțe de orez

Produs obținut în timpul albirii orezului, constând în principal din învelișurile exterioare ale boabei (pericarp, învelișul seminței, nucleu, aleuron) și dintr-o parte a germenului. Este posibil ca orezul să fi fost prefiert sau extrudat.

Fibră brută

1.6.11

Tărâțe de orez cu carbonat de calciu

Produs obținut în timpul albirii orezului, constând în principal din învelișurile exterioare ale boabei (pericarp, învelișul seminței, nucleu, aleuron) și dintr-o parte a germenului. Poate conține până la 23 % de carbonat de calciu utilizat ca adjuvant tehnologic. Este posibil ca orezul să fi fost prefiert.

Fibră brută

Carbonat de calciu

1.6.12

Tărâțe de orez degresat

Tărâțe de orez rezultate în urma extracției uleiului. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Fibră brută

1.6.13

Ulei de tărâțe de orez

Ulei extras din tărâțe de ulei stabilizate.

Grăsimi brute

1.6.14

Urluială de orez

Produs din făină de orez și fabricarea de amidon, obținut prin albire uscată sau umedă și strecurare. Se compune în principal din amidon, proteine, grăsimi și fibre. Este posibil ca orezul să fi fost prefiert. Poate conține până la 0,25 % sodiu și până la 0,25 % sulfat.

Amidon, dacă > 20 %

Proteină brută, dacă > 10 %

Grăsimi brute, dacă > 5 %

Fibră brută

1.6.15

Urluială de orez cu carbonat de calciu

Produs obținut în timpul albirii orezului, constând în principal din particule de strat de aleuron și endosperm. Poate conține până la 23 % de carbonat de calciu utilizat ca adjuvant tehnologic. Este posibil ca orezul să fi fost prefiert.

Amidon

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

Carbonat de calciu

1.6.17

Germeni de orez

Produs obținut în timpul albirii orezului, constând în principal din embrion.

Grăsimi brute

Proteină brută

1.6.18

Turtă din germeni de orez

Produs rămas după ce germenii de orez au fost zdrobiți pentru a elimina uleiul.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

1.6.20

Proteine de orez

Produs obținut în urma fabricării amidonului de orez, obținut prin albire umedă, strecurare, separare, concentrare și uscare.

Proteină brută

1.6.21

Furaj de orez lichid

Produs lichid concentrat rezultat în urma albirii umede și a strecurării orezului.

Amidon

1.6.22

Orez, expandat

Produs obținut prin expandarea boabelor sau a brizurii de orez.

Amidon

1.6.23

Orez, fermentat

Produs obținut prin fermentarea orezului.

Amidon

1.6.24

Orez deformat, albit/Orez albicios, albit

Produs obținut în timpul albirii orezului, constând în principal din boabe deformate și/sau albicioase și/sau deteriorate, întregi sau sfărâmate. Poate să fie prefiert.

Amidon

1.6.25

Orez necopt, albit

Produs obținut în timpul strivirii orezului, constând în principal din boabe necoapte și/sau albicioase.

Amidon

1.7.1

Secară

Boabe de Secale cereale L.

 

1.7.2

Urluială de secară

Produs rezultat la fabricarea făinii, obținut din secară cernută. Se compune în principal din particule de endosperm, cu fragmente fine de foițe externe și diverse părți ale boabelor.

Amidon

Fibră brută

1.7.3

Furaj din secară

Produs rezultat la fabricarea făinii, obținut din secară cernută. Se compune în principal din fragmente de foițe externe și din particule de boabe din care s-a îndepărtat mai puțin endosperm decât din tărâțele de secară.

Amidon

Fibră brută

1.7.4

Tărâțe de secară

Produs rezultat la fabricarea făinii, obținut din secară cernută. Se compune în principal din fragmente de foițe externe și din particule de boabe din care s-a îndepărtat majoritatea endospermului.

Amidon

Fibră brută

1.8.1

Sorg; [Milo]

Boabe/semințe de Sorghum bicolor (L.) Moench

 

1.8.2

Sorg alb

Boabe de sorg alb

 

1.8.3

Furaj din gluten de sorg

Produs uscat obținut în timpul separării amidonului din sorg. Se compune în principal din tărâțe și o cantitate redusă de gluten. Produsul poate să conțină, de asemenea, reziduuri uscate de apă de macerare și ar putea să se adauge germeni.

Proteină brută

1.9.1

Alac

Boabe de alac Triticum spelta L., Triticum dicoccum Schrank, Triticum monococcum.

 

1.9.2

Tărâțe de alac

Produs rezultat la fabricarea de făină de alac. Se compune în principal din foițe externe și o oarecare cantitate de fragmente de germeni de alac și de particule de endosperm.

Fibră brută

1.9.3

Învelișuri de alac

Produs obținut în cursul îndepărtării învelișurilor boabelor de alac.

Fibră brută

1.9.4

Urluială de alac

Produs obținut în timpul prelucrării alacului triat și cu învelișul îndepărtat în făină de alac. Se compune în principal din particule de endosperm, cu fragmente fine de foițe externe și o oarecare cantitate de resturi de boabe.

Fibră brută

Amidon

1.10.1

Triticale

Boabe de Triticum × Secale cereale L. Hybrid.

 

1.11.1

Grâu

Boabe de Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. și de alți cultivari de grâu. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

 

1.11.2

Mlădițe de grâu

Produs rezultat din germinarea grâului pentru bere și din curățarea malțului, care se compune din mlădițe, pulberi fine de cereale, pleavă și boabe mici de grâu malțificate fragmentate.

 

1.11.3

Grâu, pregelatinizat

Produs obținut din grâu strivit sau fragmentat printr-un tratament în condiții umede și calde și sub presiune.

Amidon

1.11.4

Urluială de grâu

Produs rezultat la fabricarea făinii, obținut din boabe cernute de grâu sau de alac decorticat. Se compune în principal din particule de endosperm, cu fragmente fine de foițe externe și o oarecare cantitate de resturi de boabe.

Fibră brută

Amidon

1.11.5

Fulgi de grâu

Produs obținut prin tratare cu aburi sau micronizare prin raze infraroșii și rulare a grâului decorticat. Poate conține o cantitate mică de pleavă de grâu. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Fibră brută

Amidon

1.11.6

Furaj din grâu

Produs rezultat la fabricarea făinii sau malțificării, obținut din boabe cernute de grâu sau de alac decorticat. Se compune în principal din fragmente de foițe externe și din particule de boabe din care s-a îndepărtat mai puțin endosperm decât din tărâțele de grâu.

Fibră brută

1.11.7

Tărâțe de grâu  (15)

Produs rezultat la fabricarea făinii sau malțificării, obținut din boabe cernute de grâu sau de alac decorticat. Se compune în principal din fragmente de foițe externe și din particule de boabe din care s-a îndepărtat majoritatea endospermului.

Fibră brută

1.11.8

Particule de grâu fermentat malțificat

Produs obținut printr-un proces care combină malțificarea și fermentarea grâului și a tărâțelor de grâu. Produsul este apoi uscat și măcinat.

Amidon

Fibră brută

1.11.10

Fibre de grâu

Fibre extrase în timpul prelucrării grâului. Se compune în principal din fibre.

Umiditate, dacă < 60 % sau > 80 %

Dacă umiditatea < 60 %:

fibră brută

1.11.11

Germeni de grâu

Produs rezultat din măcinarea făinii, compus în principal din germeni de grâu, rulați sau prelucrați în alt mod, la care pot încă să mai adere fragmente de endosperm și de foițe externe.

Proteină brută

Grăsimi brute

1.11.12

Germeni de grâu, fermentați

Produs al fermentării germenilor de grâu, cu microorganisme inactivate.

Proteină brută

Grăsimi brute

1.11.13

Turtă din germeni de grâu

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea germenilor de grâu [Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. și alți cultivari de grâu și alac decorticat (Triticum spelta L., Triticum dicoccum Schrank, Triticum monococcum L.)] la care pot încă să mai adere părți de endosperm și de coajă.

Proteină brută

1.11.15

Proteine de grâu

Proteine de grâu extrase în timpul producției de amidon sau de etanol, probabil parțial hidrolizat

Proteină brută

1.11.16

Furaj din gluten de grâu

Produs rezultat la fabricarea de amidon și gluten de grâu. Se compune din tărâțe, din care este posibil ca germenii să fi fost parțial înlăturați. Se pot adăuga produse solubile de grâu, grâu fragmentat și alte produse derivate din amidon și în urma rafinării sau fermentării produselor din amidon.

Umiditate, dacă < 45 % sau > 60 %

Dacă umiditatea < 45 %:

proteină brută

amidon

1.11.18

Gluten vital de grâu

Proteină de grâu caracterizată printr-o viscoelasticitate ridicată sub formă hidratată, cu cel puțin 80 % proteine (N × 6,25) și cel mult 2 % cenușă din substanța uscată.

Proteină brută

1.11.19

Amidon de grâu lichid

Produs obținut din producția de amidon/glucoză și gluten din grâu.

Umiditate, dacă < 65 % sau > 85 %

Dacă umiditatea < 65 %:

amidon

1.11.20

Amidon de grâu proteic, parțial dezaharisit

Produs obținut în timpul producerii de amidon de grâu, cuprinzând, în principal, amidon parțial zaharisit, proteine solubile și alte părți solubile ale endospermului.

Proteină brută

Amidon

Zaharide totale calculate ca zaharoză

1.11.21

Produse solubile de grâu

Produs din grâu obținut după extracția umedă a proteinelor și a amidonului. Poate fi hidrolizat.

Umiditate, dacă < 55 % sau > 85 %

Dacă umiditatea < 55 %:

proteină brută

1.11.22

Concentrat de drojdie de grâu

Subprodus umed care este eliberat după fermentarea amidonului de grâu pentru producția de alcool.

Umiditate, dacă < 60 % sau > 80 %

Dacă umiditatea < 60 %:

proteină brută

1.11.23

Resturi de grâu pentru bere

Produs obținut din cernerea mecanică (fracționare în funcție de mărime) constând din boabe de grâu de dimensiuni reduse și fracțiuni de boabe de grâu separate înainte de procesul de malțificare.

Fibră brută

1.11.24

Pulberi fine de grâu pentru bere și de malț

Produs constând din fracțiuni de boabe de grâu și malț separate în timpul producției de malț.

Fibră brută

1.11.25

Pleavă de grâu pentru bere

Produs rezultat din curățarea grâului pentru bere care se compune din fracțiuni de pleavă de grâu și pulberi fine.

Fibră brută

1.12.2

Făină de boabe  (16)

Făină rezultată din strivirea cerealelor.

Amidon

Fibră brută

1.12.3

Concentrat de proteine de boabe  (16)

Produs concentrat și uscat obținut din boabe după îndepărtarea amidonului prin fermentarea drojdiei.

Proteină brută

1.12.4

Resturi de boabe de cereale  (16)

Produse obținute din cernerea mecanică (fracționare în funcție de mărime) constând din boabe mici și fracțiuni de boabe, care pot fi germinate, separate înainte de prelucrarea ulterioară a boabelor. Produsele conțin mai multe fibre brute (de exemplu, coji) decât cerealele nefracționate

Fibră brută

1.12.5

Germeni de boabe  (16)

Produs rezultat din măcinarea făinii și din fabricarea amidonului, compus în principal din germeni de grâu, rulați sau prelucrați în alt mod, la care pot încă să mai adere fragmente de endosperm și de foițe externe.

Proteină brută,

Grăsimi brute

1.12.6

Sirop din lichidul de spălare a cerealelor  (16)

Produs cerealier obținut prin evaporarea concentratului lichidului de spălare obținut din fermentarea și distilarea cerealelor utilizate la producerea de alcool din cereale.

Umiditate, dacă < 45 % sau > 70 %

Dacă umiditatea < 45 %:

proteină brută

1.12.7

Cereale umede de distilerie  (16)

Produs umed care corespunde fracțiunii solide prin centrifugarea și/sau filtrarea lichidului de spălare din cereale fermentate și distilate utilizate la producerea de alcool din cereale.

Umiditate, dacă < 65 % sau > 88 %

Dacă umiditatea < 65 %:

proteină brută

1.12.8

Produse solubile de distilerie concentrate  (16)

Produs umed rezultat din producerea de alcool prin fermentarea și distilarea unui must de grâu și sirop de zahăr după separarea prealabilă a tărâțelor și a glutenului. Pot conține celule moarte și/sau părți ale microorganismelor de fermentare.

Umiditate, dacă < 65 % sau > 88 %

Dacă umiditatea < 65 %:

proteină brută, dacă > 10 %

1.12.9

Cereale și produse solubile de distilerie  (16)

Produs obținut la producerea de alcool prin fermentarea și distilarea mustului de cereale și/sau alte produse din amidon și care conțin zahăr. Pot conține celule moarte și/sau părți ale microorganismelor de fermentare. Pot conține 2 % sulfat. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Umiditate, dacă < 60 % sau > 80 %

Dacă umiditatea < 60 %:

proteină brută

1.12.10

Boabe uscate de distilerie

Produs rezultat în procesul de distilare a alcoolului obținut prin uscarea reziduurilor solide de boabe fermentate. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

1.12.11

Boabe întunecate de distilerie  (16); [Boabe uscate și produse solubile de distilerie]  (16)

Produs rezultat în procesul de distilare a alcoolului obținut prin uscarea reziduurilor solide de boabe fermentate, la care s-a adăugat sirop rezidual de la distilarea whisky-ului sau lichid de spălare supus evaporării. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

1.12.12

Borhot de bere  (16)

Produs rezultat în procesul de fabricare a berii alcătuit din reziduuri de cereale malțificate și nemalțificate și alte produse din amidon, care pot să conțină materii prime care includ hamei. Comercializat, de obicei, sub formă umedă, însă poate fi vândut și sub formă uscată. Poate conține până la 0,3 % dimetilpolisiloxan, poate conține până la 1,5 % enzime, poate conține până la 1,8 % bentonită.

Umiditate, dacă < 65 % sau > 88 %

Dacă umiditatea < 65 %:

proteină brută

1.12.13

Borhot  (16)

Produs solid obținut prin producerea de whisky din cereale. Se compune din reziduuri ale extracției de cereale malțificate cu apă caldă. Comercializat, de obicei, sub formă umedă, după îndepărtarea extractului prin gravitate.

Umiditate, dacă < 65 % sau > 88 %

Dacă umiditatea < 65 %:

proteină brută

1.12.14

Boabe rezultate în urma filtrării mustului

Produs solid obținut prin producerea de bere, extragerea malțului și distilarea whisky-ului. Se compune din reziduuri ale extracției de malț măcinat cu apă caldă, la care se pot adăuga alte produse bogate în zahăr sau în amidon. Comercializat, de obicei, sub formă umedă, după îndepărtarea extractului prin presare.

Umiditate, dacă < 65 % sau > 88 %

Dacă umiditatea < 65 %:

proteină brută

1.12.15

Reziduuri de la distilarea whisky-ului

Produsul care rămâne în alambic în urma primei (spălări) distilări a unui malț de distilerie.

Proteină brută, dacă > 10 %

1.12.16

Sirop rezidual de la distilarea whisky-ului

Produs în urma primei (spălări) distilări a unui malț de distilerie, obținut prin evaporarea reziduurilor de la distilarea whisky-ului care rămân în alambic.

Umiditate, dacă < 45 % sau > 70 %

Dacă umiditatea < 45 %:

— proteină brută


2.   Semințe oleaginoase, fructe oleaginoase și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

2.1.1

Turtă din babassu

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea nucilor de palmier babassu (soiurile Orbignya).

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.2.1

Semințe de camelină

Semințe de Camelina sativa L. Crantz.

 

2.2.2

Camelină, turtă

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de camelină.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.2.3

Făină de camelină

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei din semințe de camelină.

Proteină brută

2.3.1

Coji de cacao

Tegumente ale boabelor uscate și prăjite de Theobroma cacao L.

Fibră brută

2.3.2

Pelicule de cacao

Produs obținut prin prelucrarea boabelor de cacao.

Fibră brută

Proteină brută

2.3.3

Făină de boabe de cacao, parțial decorticate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția boabelor uscate și prăjite de cacao Theobroma cacao L. din care s-a îndepărtat o parte a cojilor

Proteină brută

Fibră brută

2.4.1

Turtă din copră

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea miezului uscat (endosperm) și învelișului exterior (tegument) al seminței de cocotier Cocos nucifera L.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.4.2

Copră, turtă hidrolizată

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea și hidrolizarea enzimatică a miezului uscat (endosperm) și învelișului exterior (tegument) ale seminței de cocotier Cocos nucifera L.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.4.3

Făină de copră

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția miezului uscat (endosperm) și învelișului exterior (tegument) al seminței de cocotier.

Proteină brută

2.5.1

Semințe de bumbac

Semințe de Gossypium spp. din care au fost îndepărtate fibrele. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

 

2.5.2

Făină de semințe de bumbac, parțial decorticate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția semințelor de bumbac din care au fost îndepărtate fibrele și o parte a cojilor. (Conținut maxim de fibre brute 22,5 % în materia uscată). Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

Fibră brută

2.5.3

Turtă din semințe de bumbac

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de bumbac din care au fost îndepărtate fibrele.

Proteină brută

Fibră brută

Grăsimi brute

2.6.1

Turtă din arahide, parțial decorticate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea arahidelor Arachis hypogaea L. parțial decorticate și a altor specii de Arachis.

(Conținut maxim de fibre brute 16 % în materia uscată)

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.6.2

Făină de arahide, parțial decorticate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția turtei din arahide parțial decorticate. (Conținut maxim de fibre brute 16 % în materia uscată)

Proteină brută

Fibră brută

2.6.3

Turtă din arahide, decorticate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea arahidelor decorticate.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.6.4

Făină de arahide, decorticate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția turtei din arahide decorticate.

Proteină brută

Fibră brută

2.7.1

Turtă din capoc

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de capoc (Ceiba pentadra L. Gaertn.).

Proteină brută

Fibră brută

2.8.1

Semințe de in

Semințe de in Linum usitatissimum L. (puritate botanică minimă 93 %), întregi, aplatizate sau măcinate. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

 

2.8.2

Turtă din semințe de in

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de in. (Puritate botanică minimă 93 %).

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.8.3

Făină de semințe de in

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei din semințe de in. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

2.8.4

Turtă din semințe de in utilizată ca furaj

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de in. (Puritate botanică minimă 93 %). Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.8.5

Făină din semințe de in utilizată ca furaj

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei din semințe de in. Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

Proteină brută

2.9.1

Tărâțe de muștar

Produs rezultat la fabricarea muștarului (Brassica juncea L.). Se compune din fragmente de foițe externe și din particule de boabe.

Fibră brută

2.9.2

Făină din semințe de muștar

Produs obținut prin extracția uleiului volatil de muștar din semințe de muștar

Proteină brută

2.10.1

Semințe de niger

Semințe de niger Guizotia abyssinica (L.F.) Cass.

 

2.10.2

Turtă din semințe de niger

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de niger. (Cenușă insolubilă în HCl: maxim 3,4 %)

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.11.1

Pulpă de măsline

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția măslinelor presate Olea europea L. separate cât mai mult posibil de părți din sâmbure.

Proteină brută

Fibră brută

Grăsimi brute

2.11.2

Făină de măsline degresate utilizată ca furaj

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului de măsline, obținut prin extracția și tratamentul termic corespunzător al turtei de pulpă de măsline separată cât mai mult posibil de părți din sâmbure. Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare.

Proteină brută

Fibră brută

2.11.3

Făină de măsline degresate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului de măsline, obținut prin extracția și tratamentul termic corespunzător al turtei de pulpă de măsline separată cât mai mult posibil de părți din sâmbure.

Proteină brută

Fibră brută

2.12.1

Turtă din sâmburi de palmier

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea sâmburilor de palmier Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.) din care s-a eliminat o parte cât mai mare a învelișului dur.

Proteină brută

Fibră brută

Grăsimi brute

2.12.2

Făină de sâmburi de palmier

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția sâmburilor de palmier din care s-a eliminat o parte cât mai mare a învelișului dur.

Proteină brută

Fibră brută

2.13.1

Semințe de dovleac și de dovlecel

Semințe de Cucurbita pepo L. și plante de genul Cucurbita.

 

2.13.2

Semințe de dovleac și de dovlecel, turtă

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de Cucurbita pepo și a plantelor de genul Cucurbita.

Proteină brută

Grăsimi brute

2.14.1

Semințe de rapiță  (17)

Semințe de rapiță Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., de rapiță indiană Brassica napus L. var. glauca (Roxb.) O.E. Schulz și de rapiță Brassica rapa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. Puritate botanică minimă 94 %. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

 

2.14.2

Semințe de rapiță, turtă

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de rapiță. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.14.3

Făină din semințe de rapiță

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei din semințe de rapiță. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

2.14.4

Semințe de rapiță, extrudate

Produs obținut din semințe integrale de rapiță printr-un tratament în condiții umede și calde și sub presiune, care duce la creșterea gelatinizării amidonului. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

Grăsimi brute

2.14.5

Concentrat de proteine de semințe de rapiță

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin separarea fracționării proteice a turtelor de semințe de rapiță sau a semințelor de rapiță.

Proteină brută

2.14.6

Turtă din semințe de rapiță utilizată ca furaj

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de rapiță. Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.14.7

Făină din semințe de rapiță utilizată ca furaj

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei din semințe de rapiță. Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

Proteină brută

2.15.1

Semințe de șofrănaș

Semințe de șofrănaș Carthamus tinctorius L.

 

2.15.2

Făină de semințe de șofrănaș, parțial decorticate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția semințelor de sofrănaș parțial decorticate.

Proteină brută

Fibră brută

2.15.3

Învelișuri de șofrănaș

Produs obținut în cursul îndepărtării învelișurilor semințelor de șofrănaș.

Fibră brută

2.16.1

Semințe de susan

Semințe de Sesamum indicum L.

 

2.17.1

Semințe de susan, cu învelișuri parțial îndepărtate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin îndepărtarea parțială a cojilor.

Proteină brută

Fibră brută

2.17.2

Învelișuri de susan

Produs obținut în cursul îndepărtării învelișurilor semințelor de susan.

Fibră brută

2.17.3

Turtă din semințe de susan

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de susan (Cenușă insolubilă în HCl: maxim 5 %)

Proteină brută

Fibră brută

Grăsimi brute

2.18.1

Soia prăjită (boabe)

Boabe de soia (Glycine max. L. Merr.) supuse unui tratament termic corespunzător (Activitate ureazică maximă 0,4 mg N/g × min.). Pot fi protejate contra degradării în rumen.

 

2.18.2

Turtă de soia (boabe)

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de soia

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.18.3

Făină de soia (boabe)

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut din boabe de soia după extracție și tratament termic corespunzător. (Activitate ureazică maximă 0,4 mg N/g × min.).

Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

Fibră brută

dacă > 8 % în materia uscată

2.18.4

Făină de soia (boabe), cu învelișuri îndepărtate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut din boabe de soia cu învelișuri îndepărtate după extracție și tratament termic corespunzător. (Activitate ureazică maximă 0,5 mg N/g × min.). Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

2.18.5

Învelișuri de soia (boabe)

Produs obținut în cursul îndepărtării învelișurilor boabelor de soia.

Fibră brută

2.18.6

Boabe de soia, extrudate

Produs obținut din boabe de soia printr-un tratament în condiții umede și calde și sub presiune, care duce la creșterea gelatinizării amidonului. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

Proteină brută

Grăsimi brute

2.18.7

Concentrat proteic din soia (boabe)

Produs obținut din boabe de soia cu învelișuri îndepărtate, degresate, după fermentare sau a doua extracție pentru a reduce concentrația extrasului lipsit de azot.

Proteină brută

2.18.8

Pulpă de boabe de soia; [Pastă de boabe de soia]

Produs obținut în cursul extracției boabelor de soia pentru prepararea alimentelor.

Proteină brută

2.18.9

Melase de boabe de soia

Produs rezultat în timpul prelucrării boabelor de soia.

Proteină brută

Grăsimi brute

2.18.10

Subprodus al preparării boabelor de soia

Produse obținute când se prelucrează boabe de soia pentru a obține preparate alimentare pe bază de boabe de soia.

Proteină brută

2.18.11

Soia (boabe)

Boabe de soia (Glycine max. L. Merr.)

Activitate ureazică dacă > 0,4 mg N/g × min

2.18.12

Boabe de soia, fulgi

Produs obținut prin tratare cu aburi sau micronizare prin raze infraroșii și rulare a boabelor de soia cu învelișuri îndepărtate. (Activitate ureazică maximă 0,4 mg N/g × min.).

Proteină brută

2.18.13

Făină de soia (boabe) utilizată ca furaj

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut din boabe de soia după extracție și tratament termic corespunzător. (Activitate ureazică maximă 0,4 mg N/g × min.). Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

Proteină brută

Fibră brută

dacă > 8 % în materia uscată

2.18.14

Făină de soia (boabe) utilizată ca furaj, cu învelișuri îndepărtate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut din boabe de soia cu învelișuri îndepărtate după extracție și tratament termic corespunzător. (Activitate ureazică maximă 0,5 mg N/g × min.). Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

Proteină brută

2.19.1

Semințe de floarea-soarelui

Semințe de floarea-soarelui Helianthus annuus L. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

 

2.19.2

Turtă de semințe de floarea-soarelui

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de floarea-soarelui.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.19.3

Făină de semințe de floarea-soarelui

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei de semințe de floarea-soarelui. Poate fi protejată contra degradării în rumen.

Proteină brută

2.19.4

Făină de semințe de floarea-soarelui, cu învelișuri îndepărtate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei de semințe de floarea-soarelui din care au fost îndepărtate o parte a cojilor sau toate cojile. Conținut maxim de fibre brute 27,5 % în materia uscată

Proteină brută

Fibră brută

2.19.5

Învelișuri de semințe de floarea-soarelui

Produs obținut în cursul îndepărtării învelișurilor semințelor de floarea-soarelui.

Fibră brută

2.19.6

Făină de semințe de floarea-soarelui utilizată ca furaj

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei de semințe de floarea-soarelui. Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

Proteină brută

2.19.7

Făină de semințe de floarea-soarelui utilizată ca furaj, cu învelișuri îndepărtate

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracție și tratament termic corespunzător al turtei de semințe de floarea-soarelui din care au fost îndepărtate o parte a cojilor sau toate cojile. Poate conține până la 1 % pământ decolorant utilizat, ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, silicați și silice amorfe, filosilicați și fibre celulozice sau de lemn) și lecitine brute provenind din instalații integrate de zdrobire și rafinare. Conținut maxim de fibre brute 27,5 % în materia uscată.

Proteină brută

Fibră brută

2.20.1

Uleiuri și grăsimi vegetale  (18)

Uleiuri și grăsimi obținute din plante (excluzând uleiul de ricin din planta de ricin); pot fi demucilaginate, rafinate și/sau hidrogenate

Umiditate, dacă > 1 %

2.21.1

Lecitine brute

Produs obținut în cursul demucilaginării uleiului brut din semințe oleaginoase și fructe oleaginoase cu apă. Se poate adăuga acid citric, acid fosforic sau hidroxid de sodiu în timpul demucilaginării uleiului brut.

 

2.22.1

Semințe de cânepă

Semințe de cânepă controlate Cannabis sativa L. cu un conținut maxim de THC în conformitate cu legislația UE.

 

2.22.2

Turtă de cânepă

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de cânepă.

Proteină brută

Fibră brută

2.22.3

Ulei de cânepă

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea plantelor și semințelor de cânepă.

Proteină brută

Grăsimi brute

Fibră brută

2.23.1

Semințe de mac

Semințe de Papaver somniferum L.

 

2.23.2

Făină de mac

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin extracția turtei din semințe de mac.

Proteină brută


3.   Semințe de leguminoase și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

3.1.1

Fasole, prăjită

Semințe de Phaseolus spp. sau Vigna spp. supuse unui tratament termic corespunzător. Pot fi protejate contra degradării în rumen.

 

3.1.2

Concentrat proteic din fasole

Produs obținut prin separare umedă pornind de la fasole, când se produce amidon.

Proteină brută

3.2.1

Roșcove, uscate

Fructe uscate ale roșcovului Ceratonia siliqua L.

Fibră brută

3.2.3

Păstăi de roșcovă, uscate

Produs obținut prin zdrobirea fructelor uscate (păstăi) ale roșcovului, din care au fost îndepărtate boabele de roșcovă.

Fibră brută

3.2.4

Făină de păstăi de roșcovă uscate, micronizată

Produs obținut prin micronizarea fructelor uscate ale roșcovului, din care au fost îndepărtate boabele de roșcovă.

Fibră brută

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

3.2.5

Germeni de roșcove

Germeni de boabe de roșcove.

Proteină brută

3.2.6

Germeni de roșcove, turtă

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea germenilor de roșcove.

Proteină brută

3.2.7

Boabe de roșcove (semințe)

Boabele roșcovului.

Fibră brută

3.3.1

Năut

Semințe de Cicer arietinum L.

 

3.4.1

Linte bastardă

Semințe de Ervum ervilia L.

 

3.5.1

Semințe de schinduf

Semințe de schinduf (Trigonella foenum-graecum).

 

3.6.1

Făină de guar

Produs obținut după extracția mucilagiului din semințele de boabe de guar Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.

Proteină brută

3.6.2

Făină de germeni de guar

Produs obținut din extracția mucilagiului din germenii semințelor de boabe de guar.

Proteină brută

3.7.1

Bob

Semințe de Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. și var. minuta (Alef.) Mansf.

 

3.7.2

Fulgi de bob

Produs obținut prin tratare cu aburi sau micronizare prin raze infraroșii și rulare a bobului decorticat.

Amidon

Proteină brută

3.7.3

Foi de bob; [Învelișuri de bob]

Produs obținut în timpul îndepărtării învelișurilor semințelor de bob, care se compune în principal din învelișuri externe.

Fibră brută

Proteină brută

3.7.4

Bob, decorticat

Produs obținut în timpul îndepărtării învelișurilor semințelor de bob, care se compune în principal din sâmburi ai bobului.

Proteină brută

Fibră brută

3.7.5

Proteine de bob

Produs obținut prin măcinarea și fracționarea aerului bobului.

Proteină brută

3.8.1

Linte

Semințe de Lens culinaris a.o. Medik.

 

3.8.2

Învelișuri de linte

Produs obținut în cursul procesului de îndepărtare a învelișurilor semințelor de linte.

Fibră brută

3.9.1

Lupin dulce

Semințe de Lupinus spp. sărace în semințe amare.

 

3.9.2

Lupin dulce, cu învelișuri îndepărtate

Semințe de lupin cu învelișuri îndepărtate.

Proteină brută

3.9.3

Foi de lupin; [învelișuri de lupin]

Produs obținut în timpul îndepărtării învelișurilor semințelor de lupin, care se compune în principal din învelișuri externe.

Proteină brută

Fibră brută

3.9.4

Pulpă de lupin

Produs obținut după extracția componentelor lupinului.

Fibră brută

3.9.5

Urluială de lupin

Produs obținut în timpul fabricării de făină de lupin din lupin. Se compune în principal din particule de cotiledon și, într-o măsură mai mică, din învelișuri.

Proteină brută

Fibră brută

3.9.6

Proteine de lupin

Produs obținut prin separare umedă pornind de la lupin, când se produce amidon sau după măcinare și fracționarea aerului.

Proteină brută

3.9.7

Făină de proteine de lupin

Produs al prelucrării lupinului pentru a produce făină cu conținut ridicat de proteine.

Proteină brută

3.10.1

Fasole mung

Boabe de Vigna radiata L.

 

3.11.1

Mazăre

Semințe de Pisum spp. Poate fi protejat contra degradării în rumen.

 

3.11.2

Tărâțe din mazăre

Produs obținut în procesul de fabricare a făinii de mazăre. Se compune în principal din învelișuri îndepărtate în cursul decorticării și curățării mazării.

Fibră brută

3.11.3

Fulgi de mazăre

Produs obținut prin tratare cu aburi sau micronizare prin raze infraroșii și rulare a semințelor de mazăre decorticate.

Amidon

3.11.4

Făină de mazăre

Produs obținut în timpul măcinării mazării.

Proteină brută

3.11.5

Învelișuri de mazăre

Produs obținut în procesul de fabricare a făinii de mazăre din mazăre. Se compune în principal din învelișuri îndepărtate în cursul decorticării și curățării și, într-o măsură mai mică, din endosperm.

Fibră brută

3.11.6

Mazăre, cu învelișuri îndepărtate

Semințe de mazăre cu învelișuri îndepărtate.

Proteină brută

Fibră brută

3.11.7

Urluială de mazăre

Produs obținut în procesul de fabricare a făinii de mazăre. Se compune în principal din particule de cotiledon și, într-o măsură mai mică, din învelișuri.

Proteină brută

Fibră brută

3.11.8

Resturi de mazăre

Produs obținut din cernerea mecanică constând din fracțiuni de boabe de mazăre separate înainte de prelucrarea ulterioară.

Fibră brută

3.11.9

Proteine din mazăre

Produs obținut prin separare umedă pornind de la mazăre, când se produce amidon sau după măcinare și fracționarea aerului, probabil parțial hidrolizat.

Proteină brută

3.11.10

Pulpă de mazăre

Produs obținut din mazăre prin extracția umedă a proteinelor și a amidonului. Se compune în principal din fibre interne și amidon.

Umiditate, dacă < 70 % sau > 85 %

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

3.11.11

Produse solubile de mazăre

Produs obținut din mazăre prin extracția umedă a proteinelor și a amidonului. Se compune în principal din proteine solubile și oligozaharide.

Umiditate, dacă < 60 % sau > 85 %

Zaharuri totale

Proteină brută

3.11.12

Fibre de mazăre

Produs obținut prin extracție după măcinarea și strecurarea mazării cu învelișuri îndepărtate.

Fibră brută

3.12.1

Măzărichi

Semințe de Vicia sativa L. var sativa și alte soiuri.

 

3.13.1

Latir

Semințe de Lathyrus sativus L. supuse unui tratament termic corespunzător.

Metoda tratamentului termic

3.14.1

Măzăriche Monantha

Semințe de Vicia monanthos Desf.

 


4.   Tuberculi, rădăcini și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

4.1.1

Sfeclă de zahăr

Rădăcină de Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell.

 

4.1.2

Colete și cozi de sfeclă de zahăr

Produs proaspăt rezultat din fabricarea zahărului, compus în principal din bucăți de sfeclă de zahăr curățate, cu sau fără bucăți de frunze.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 50 %

4.1.3

Zahăr (de sfeclă); [zaharoză]

Zahăr extras din sfecla de zahăr cu ajutorul apei.

Zaharoză

4.1.4

Melasă de sfeclă (de zahăr)

Produs siropos obținut în cursul fabricării sau al rafinării zahărului din sfecla de zahăr. Poate conține până la 0,5 % agenți antispumanți. Poate conține până la 0,5 % agenți anti-tartru. Poate conține până la 2 % sulfat. Poate conține până la 0,25 % sulfit.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Umiditate, dacă > 28 %

4.1.5

Melasă de sfeclă (de zahăr), din care s-au extras parțial zahărul și/sau betaina

Produs obținut în urma unei extracții complementare cu ajutorul apei a zaharozei și/sau betainei din melasa de sfeclă de zahăr. Poate conține până la 2 % sulfat. Poate conține până la 0,25 % sulfit.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Umiditate, dacă > 28 %

4.1.6

Melasă de izomaltuloză

Fracțiune necristalizată rezultată din fabricarea izomaltulozei prin conversie enzimatică a zaharozei provenite din sfecla de zahăr.

Umiditate, dacă > 40 %

4.1.7

Pulpă de sfeclă (de zahăr) umedă

Produs rezultat din fabricarea zahărului constând în felii de sfeclă de zahăr din care zahărul a fost extras hidric. Conținutul minim de umiditate: 82 %. Conținutul de zahăr este scăzut și tinde către zero din cauza fermentării (acid lactic).

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 82 % sau > 92 %

4.1.8

Pulpă de sfeclă (de zahăr) presată

Produs rezultat din fabricarea zahărului constând în felii de sfeclă de zahăr din care zahărul a fost extras hidric și care au fost presate mecanic. Conținutul maxim de umiditate: 82 %. Conținutul de zahăr este scăzut și tinde către zero din cauza fermentării (acid lactic). Poate conține până la 1 % sulfat.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 65 % sau > 82 %

4.1.9

Pulpă de sfeclă (de zahăr) presată, melasată

Produs rezultat din fabricarea zahărului constând în felii de sfeclă de zahăr din care zahărul a fost extras hidric și care au fost presate mecanic, la care s-a adăugat melasă. Conținutul maxim de umiditate: 82 %. Conținutul de zahăr se diminuează din cauza fermentării (acid lactic). Poate conține până la 1 % sulfat.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 65 % sau > 82 %

4.1.10

Pulpă de sfeclă (de zahăr) uscată

Produs rezultat din fabricarea zahărului constând în felii de sfeclă de zahăr din care zahărul a fost extras hidric, presate mecanic și uscate. Poate conține până la 2 % sulfat.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

Zaharide totale, calculate ca zaharoză, dacă > 10,5 %

4.1.11

Pulpă de sfeclă (de zahăr) uscată, melasată

Produs rezultat din fabricarea zahărului constând în felii de sfeclă de zahăr din care zahărul a fost extras hidric, presate mecanic și uscate, la care s-a adăugat melasă. Poate conține până la 0,5 % agenți antispumanți. Poate conține până la 2 % sulfat.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

4.1.12

Sirop de zahăr

Produs obținut prin prelucrarea zahărului și/sau a melasei. Poate conține până la 0,5 % sulfat. Poate conține până la 0,25 % sulfit.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Umiditate, dacă > 35 %

4.1.13

Bucăți de sfeclă (de zahăr), fierte

Produs rezultat din fabricarea siropului comestibil din sfecla de zahăr, care poate fi presat sau uscat.

Produs uscat:

cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

Produs presat:

cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 50 %

4.1.14

Fructo-oligozaharide

Produs obținut din zahărul din sfecla de zahăr printr-un procedeu enzimatic.

Umiditate, dacă > 28 %

4.2.1

Suc de sfeclă

Suc obținut prin presarea sfeclei roșii (Beta vulgaris convar. crassa var. conditiva), urmată de concentrare și pasteurizare, păstrând gustul și aroma tipice de legumă.

Umiditate, dacă < 50 % sau > 60 %

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.3.1

Morcovi

Rădăcini de morcov galben sau roșu Daucus carota L.

 

4.3.2

Coji de morcov, tratate cu abur

Produs umed rezultat din prelucrarea morcovului, constând în coji îndepărtate de pe rădăcina de morcov prin tratare cu aburi la care pot fi adăugate fluxuri auxiliare de amidon de morcov gelatinos. Conținutul maxim de umiditate: 97 %.

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 87 % sau > 97 %

4.3.3

Resturi de morcov

Produs umed rezultat prin intermediul separării mecanice în cadrul prelucrării morcovilor și care constă, în principal, din morcovi uscați și resturi de morcov. Este posibil ca produsul să fi fost supus unui tratament termic. Conținutul maxim de umiditate: 97 %.

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 87 % sau > 97 %

4.3.4

Fulgi de morcov

Produs obținut prin transformarea în fulgi a rădăcinilor de morcov galben sau roșu, care sunt uscate ulterior.

 

4.3.5

Morcovi, uscați

Rădăcini de morcov galben sau roșu, indiferent de forma lor de prezentare, care sunt uscate ulterior.

Fibră brută

4.3.6

Aliment pentru hrana animalelor pe bază de morcovi uscați

Produs constituit din pulpă internă și din pelicule externe care sunt uscate.

Fibră brută

4.4.1

Rădăcini de cicoare

Rădăcini de Cichorium intybus L.

 

4.4.2

Colete și cozi de cicoare

Produs proaspăt rezultat din prelucrarea cicorii. Acesta constă în principal în bucăți curățate de cicoare și bucăți de frunze.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 50 %

4.4.3

Semințe de cicoare

Semințe de Cichorium intybus L.

 

4.4.4

Pulpă de cicoare presată

Produs rezultat din fabricarea inulinei din rădăcini de Cichorium intybus L., constând în bucăți de cicoare obținute prin extracție și presate mecanic. Carbohidrații (solubili) de cicoare și apa au fost parțial extrase. Poate conține până la 1 % sulfat și poate conține până la 0,2 % sulfit.

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

Umiditate, dacă < 65 % sau > 82 %

4.4.5

Pulpă de cicoare uscată

Produs rezultat din fabricarea inulinei din rădăcini de Cichorium intybus L., constând în bucăți de cicoare obținute prin extracție, presate mecanic și ulterior uscate. Carbohidrații (solubili) de cicoare au fost parțial extrași. Poate conține până la 2 % sulfat și poate conține până la 0,5 % sulfit.

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.4.6

Pulbere de rădăcini de cicoare

Produs obținut prin tocarea, uscarea și măcinarea rădăcinilor de cicoare. Poate conține până la 1 % agenți antiaglomeranți.

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.4.7

Melasă de cicoare

Produs rezultat din prelucrarea cicorii, obținut în cursul fabricării de inulină și oligofructoză. Melasa de cicoare se compune din materii vegetale și minerale organice. Poate conține până la 0,5 % agenți antispumanți.

Proteină brută

Cenușă brută

Umiditate, dacă < 20 % sau > 30 %

4.4.8

Borhot de cicoare

Subprodus rezultat din prelucrarea cicorii, obținut după separarea inulinei și a oligofructozei și eluția schimbătorului de ioni. Borhotul de cicoare se compune din materii vegetale și minerale organice. Poate conține până la 1 % agenți antispumanți.

Proteină brută

Cenușă brută

Umiditate, dacă < 30 % sau > 40 %

4.4.9

Inulină de cicoare

Inulina este un fructan extras din rădăcinile de Cichorium intybus L.; inulina de cicoare brută poate conține până la 1 % sulfat și poate conține până la 0,5 % sulfit.

 

4.4.10

Sirop de oligofructoză

Produs obținut prin hidroliza parțială a inulinei provenite din Cichorium intybus L.; siropul de oligofructoză brută poate conține până la 1 % sulfat și poate conține până la 0,5 % sulfit.

Umiditate, dacă < 20 % sau > 30 %

4.4.11

Oligofructoză uscată

Produs obținut prin hidroliza parțială a inulinei provenite din Cichorium intybus L. și prin uscare ulterioară.

 

4.5.1

Usturoi, uscat

Pudră cu o culoare albă spre galbenă de usturoi pur măcinat, Allium sativum L.

 

4.6.1

Manioc; [tapioca]; [cassava]

Rădăcini de Manihot esculenta Crantz, indiferent de forma lor de prezentare

Umiditate, dacă < 60 % sau > 70 %

4.6.2

Manioc, uscat

Rădăcini de manioc, indiferent de forma lor de prezentare, care sunt ulterior uscate.

Amidon

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.7.1

Pulpă de ceapă

Produs umed rezultat în cursul prelucrării cepei (genul Allium), care este format atât din foi, cât și din cepe întregi. Dacă produsul provine din procedeul de fabricare a uleiului de ceapă, el constă în principal în resturi de ceapă gătite.

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.7.2

Ceapă, prăjită

Bucăți de ceapă curățate și mărunțite care sunt ulterior prăjite.

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

Grăsimi brute

4.7.3

Ceapă, produse solubile

Produs uscat care este eliberat în timpul prelucrării cepei proaspete. Este obținut prin extracție alcoolică și/sau hidrică; apa sau fracțiunea de alcooli este separată și uscată prin pulverizare. Se compune în principal din carbohidrați.

Fibră brută

4.8.1

Cartofi

Tuberculi de Solanum tuberosum L.

Umiditate, dacă < 72 % sau > 88 %

4.8.2

Cartofi, decojiți

Cartofi a căror coajă este îndepărtată prin tratare cu abur.

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.8.3

Coji de cartofi, tratate cu abur

Produs umed rezultat din prelucrarea cartofilor, constând în coji îndepărtate de pe tuberculul de cartof prin tratare cu aburi la care pot fi adăugate fluxuri auxiliare de amidon de cartof gelatinos. Produsul se poate zdrobi.

Umiditate, dacă < 82 % sau > 93 %

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.8.4

Bucăți de cartofi, neprelucrate

Produs rezultat din cartofi în cursul preparării produselor din cartofi pentru consumul uman, pe bază de cartofi decojiți sau nu.

Umiditate, dacă < 72 % sau > 88 %

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.8.5

Resturi de cartofi

Produs rezultat prin intermediul separării mecanice în cadrul prelucrării cartofilor și care constă, în principal, din cartofi uscați și resturi de cartofi. Este posibil ca produsul să fi fost supus unui tratament termic.

Umiditate, dacă < 82 % sau > 93 %

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.8.6

Piure de cartofi

Produs pe bază de cartofi albiți sau fierți și ulterior zdrobiți.

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.8.7

Fulgi de cartofi

Produs obținut prin uscarea rotatorie a cartofilor spălați, decojiți sau nedecojiți și tratați la abur.

Amidon

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

4.8.8

Pulpă de cartofi

Produs rezultat din prelucrarea amidonului din cartofi constând în turtă de extracție de cartofi măcinați.

Umiditate, dacă < 77 % sau > 88 %

4.8.9

Pulpă de cartof, uscată

Produs uscat rezultat din prelucrarea amidonului din cartofi constând în turtă de extracție de cartofi măcinați.

 

4.8.10

Proteine de cartofi

Produs rezultat din fabricarea amidonului compus în principal din substanțe proteice obținute după separarea amidonului.

Proteină brută

4.8.11

Proteină din cartofi, hidrolizată

Proteină obținută prin hidroliza enzimatică controlată a proteinelor din cartofi.

Proteină brută

4.8.12

Proteină din cartofi, fermentată

Produs obținut prin fermentarea proteinei din cartofi, urmată de uscare prin pulverizare.

Proteină brută

4.8.13

Proteină din cartofi fermentată, lichidă

Produs lichid obținut prin fermentarea proteinei din cartofi.

Proteină brută

4.8.14

Suc de cartofi, concentrat

Produs concentrat rezultat din prelucrarea amidonului din cartofi, constând în substanța rămasă după îndepărtarea parțială a fibrelor, a proteinelor și a amidonului din pulpa de cartof întreagă și evaporarea parțială a apei.

Umiditate, dacă < 50 % sau > 60 %

Dacă umiditatea < 50 %:

Proteină brută

Cenușă brută

4.8.15

Granule de cartofi

Cartofi uscați (cartofi după spălare, decojire, reducere a dimensiunii – tăiere, transformare în fulgi etc. din care s-a extras apa).

 

4.9.1

Cartof dulce

Tuberculi de Ipomoea batatas L., indiferent de forma lor de prezentare.

Umiditate, dacă < 57 % sau > 78 %

4.10.1

Topinamburi; [Topinambur]

Tuberculi de Helianthus tuberosus L. indiferent de forma lor de prezentare.

Umiditate, dacă < 75 % sau > 80 %


5.   Alte semințe și fructe și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

5.1.1

Ghindă de stejar

Fructe întregi de stejar pedunculat Quercus robur L., gorun Quercus petraea (Matt.) Liebl., stejar de plută Quercus suber L. sau alte specii de stejar.

 

5.1.2

Ghindă de stejar, decorticată

Produs obținut în cursul decorticării ghindei de stejar.

Proteină brută

Fibră brută

5.2.1

Migdale

Fructe întregi sau bucăți de fruct de Prunus dulcis, cu sau fără coajă.

 

5.2.2

Coji de migdale

Coji de migdale obținute din sâmburi de migdale decorticați prin separarea fizică de miez, urmată de măcinare.

Fibră brută

5.2.3

Turtă din sâmburi de migdale

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea sâmburilor de migdale

Proteină brută

Fibră brută

5.3.1

Semințe de anason

Semințe de Pimpinella anisum.

 

5.4.1

Pulpă de măr, uscată; [Tescovină de mere, uscată]

Produs obținut din producția de suc de Malus domestica sau din producția de cidru. Este constituit în principal din pulpă internă și din pelicule externe care sunt uscate. Este posibil să fi fost depectinizat.

Fibră brută

5.4.2

Pulpă de măr, presată; [Tescovină de mere, presată]

Produs umed obținut din producția de suc de mere sau din producția de cidru. Este constituit în principal din pulpă internă și din pelicule externe care sunt presate. Este posibil să fi fost depectinizat.

Fibră brută

5.4.3

Melasă de mere

Produs obținut după fabricarea de pectină din pulpa de măr. Este posibil să fi fost depectinizat.

Proteină brută

Fibră brută

Grăsimi și uleiuri brute, dacă > 10 %

5.5.1

Semințe de sfeclă de zahăr

Semințe de sfeclă de zahăr

 

5.6.1

Hrișcă

Semințe de Fagopyrum esculentum

 

5.6.2

Pleavă și tărâțe de hrișcă

Produs obținut în cursul măcinării semințelor de hrișcă.

Fibră brută

5.6.3

Urluială de hrișcă

Produs rezultat la fabricarea făinii, obținut din hrișcă cernută. Se compune în principal din particule de endosperm, cu fragmente fine de foițe externe și diverse părți ale boabelor. Trebuie să conțină maxim 10 % fibră brută.

Fibră brută

Amidon

5.7.1

Semințe de varză roșie

Semințe de Brassica oleracea var. capitata f. Rubra.

 

5.8.1

Semințe de iarba-cănărașului

Semințe de Phalaris canariensis.

 

5.9.1

Semințe de chimen

Semințe de Carum carvi L.

 

5.12.1

Castane fărâmițate

Produs rezultat din producția de făină de castane, compus în principal din particule de endosperm, cu fragmente fine de înveliș și câteva resturi de castane (Castanea spp.)

Proteină brută

Fibră brută

5.13.1

Pulpă de citrice

Produs obținut prin presarea citricelor Citrus (L.) spp. sau în cursul fabricării sucului de citrice. Este posibil să fi fost depectinizat.

Fibră brută

5.13.2

Pulpă de citrice, uscată

Produs obținut prin presarea citricelor sau în cursul fabricării sucului de citrice, care este ulterior uscat. Este posibil să fi fost depectinizat.

Fibră brută

5.14.1

Semințe de trifoi roșu

Semințe de Trifolium pratense L.

 

5.14.2

Semințe de trifoi alb

Semințe de Trifolium repens L.

 

5.15.1

Învelișuri de boabe de cafea

Produs obținut din boabe decorticate ale plantei Coffea.

Fibră brută

5.16.1

Semințe de albăstrea

Semințe de Centaurea cyanus L.

 

5.17.1

Semințe de castravete

Semințe de Cucumis sativus L.

 

5.18.1

Semințe de chiparos

Semințe de Cupressus L.

 

5.19.1

Curmale

Fructe de Phoenix dactylifera L. Pot fi uscate.

 

5.19.2

Semințe de curmal

Semințe întregi de curmal.

Fibră brută

5.20.1

Semințe de fenicul

Semințe de Foeniculum vulgare Mill.

 

5.21.1

Smochine

Fructe de Ficus carica L. Pot fi uscate.

 

5.22.1

Sâmburi de fructe  (19)

Produs compus din semințele interne comestibile ale unui fruct cu coajă lemnoasă sau ale unui fruct semințos.

 

5.22.2

Pulpă de fructe  (19)

Produs obținut în cursul producției de suc de fructe și piure de fructe. Este posibil să fi fost depectinizat.

Fibră brută

5.22.3

Pulpă de fructe, uscată  (19)

Produs obținut în cursul producției de suc de fructe și piure de fructe, care este ulterior uscat. Este posibil să fi fost depectinizat.

Fibră brută

5.23.1

Creson de grădină

Semințe de Lepidium sativum L.

Fibră brută

5.24.1

Semințe de graminacee

Semințe de graminacee din familiile Poaceae, Cyperaceae și Juncaceae.

 

5.25.1

Sâmburi de strugure

Sâmburi de la vitis L. separați de pulpa de strugure, din care uleiul nu a fost îndepărtat.

Grăsimi brute

Fibră brută

5.25.2

Făină de sâmburi de strugure

Produs obținut în procesul de extracție a uleiului din sâmburi de strugure.

Fibră brută

5.25.3

Pulpă de strugure [tescovină de struguri]

Pulpă de strugure uscată rapid după extracția alcoolului din care s-a îndepărtat o parte cât mai mare de tulpini și sâmburi.

Fibră brută

5.25.4

Produs solubil din sâmburi de strugure

Produs obținut din sâmburi de strugure după producerea sucului de struguri. Acesta conține în principal carbohidrați. Poate fi concentrat.

Fibră brută

5.26.1

Alune

Fructe întregi sau bucăți de fruct de Corylus (L.) spp., cu sau fără coajă.

 

5.26.2

Turtă de alune

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea sâmburilor de alune

Proteină brută

Fibră brută

5.27.1

Pectină

Pectina se obține prin extracție apoasă (din tulpini naturale) de materie vegetală corespunzătoare, de obicei citrice sau mere. Nu se utilizează niciun precipitant organic altul decât metanol, etanol și 2-propanol. Poate conține până la 1 % metanol, etanol și 2-propanol individual sau în combinație, pe o bază anhidră. Pectina constă în principal din esteri metilici parțiali ai acidului poligalacturonic și sărurile de amoniu, sodiu, potasiu și calciu ale acestora.

 

5.28.1

Semințe de Perilla

Semințe de Perilla frutescens L. și produsele lor de măcinare.

 

5.29.1

Semințe de pin

Semințe de Pinus (L.) spp.

 

5.30.1

Fistic

Fruct de Pistacia vera L.

 

5.31.1

Semințe de pătlagină

Semințe de Plantago (L.) spp.

 

5.32.1

Semințe de ridiche

Semințe de Raphanus sativus L.

 

5.33.1

Semințe de spanac

Semințe de Spinacia oleracea L.

 

5.34.1

Semințe de armurariu

Semințe de Carduus marianus L.

 

5.35.1

Pulpă de roșii [turtă din roșii]

Produs obținut prin presarea roșiilor Solanum lycopersicum L. în cursul fabricării sucului de roșii. Se compune în principal din coji de roșii și semințe.

Fibră brută

5.36.1

Semințe de coada-șoricelului

Semințe de Achillea millefolium L.

 

5.37.1

Turtă din sâmburi de caise

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea sâmburilor de caise (Prunus armeniaca L.). Acesta poate conține acid cianhidric

Proteină brută

Fibră brută

5.38.1

Turtă de chimen negru

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de chimen negru (Bunium persicum L.)

Proteină brută

Fibră brută

5.39.1

Turtă de semințe de limba-mielului

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de limba-mielului (Borago officinalis L.)

Proteină brută

Fibră brută

5.40.1

Turtă de luminiță

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de luminiță (Oenothera L.)

Proteină brută

Fibră brută

5.41.1

Turtă de rodie

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea semințelor de rodie (Punica granatum L.)

Proteină brută

Fibră brută

5.42.1

Turtă din sâmburi de nuci

Produs rezultat în procesul de fabricare a uleiului, obținut prin presarea sâmburilor de nuci (Juglans regia L.)

Proteină brută

Fibră brută


6.   Furaje și furaje neprelucrate, precum și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

6.1.1

Frunze de sfeclă

Frunze de Beta spp.

 

6.2.1

Cereale  (20)

Plante întregi sau părți de plante cerealiere. Pot fi uscate, proaspete sau însilozate.

 

6.3.1

Paie de cereale  (20)

Paie de cereale.

 

6.3.2

Paie de cereale, tratate  (20)  (21)

Produs obținut prin tratament corespunzător al paielor de cereale

Sodiu, dacă sunt tratate cu NaOH

6.4.1

Făină de trifoi

Produs obținut prin uscarea și măcinarea trifoiului Trifolium spp. Poate conține până la 20 % lucernă (Medicago sativa L. și Medicago var. Martyn) sau alte plante furajere uscate și măcinate concomitent cu trifoiul.

Proteină brută

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.5.1

Făină de plante furajere  (22) ; [Făină de iarbă]  (22) ; [Făină verde]  (22)

Produs obținut prin uscarea, măcinarea și, în anumite cazuri, compactarea plantelor furajere.

Proteină brută

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.6.1

Iarbă, uscată pe câmp, [Fân]

Orice specie de iarbă uscată pe câmp.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.6.2

Iarbă, uscată la temperatură înaltă

Produs obținut din iarbă (orice varietate) care a fost deshidratată artificial (sub orice formă).

Proteină brută

Fibră

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.6.3

Iarbă, ierburi, leguminoase, [furaj verde]

Culturi arabile proaspete, însilozate sau uscate constând în iarbă, legume sau ierburi denumite în mod curent siloz, fâneață, fân sau furaj verde.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.7.1

Făină de cânepă

Făină obținută prin măcinarea frunzelor uscate de Cannabis sativa L.

Proteină brută

6.7.2

Fibră de cânepă

Produs obținut în cursul prelucrării cânepii, de culoare verde, uscat, fibros.

 

6.8.1

Paie de bob

Paie de bob.

 

6.9.1

Paie de in

Paie de in (Linum usitatissimum L.)

 

6.10.1

Lucernă [Alfalfa]

Plante sau părți de plante de Medicago sativa L. și Medicago var. Martyn.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.10.2

Lucernă, uscată pe câmp; Alfalfa uscată pe câmp

Lucernă, uscată pe câmp.

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.10.3

Lucernă, uscată la temperatură înaltă; Alfalfa, uscată la temperatură înaltă

Lucernă deshidratată artificial, în orice formă.

Proteină brută

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.10.4

Lucernă, extrudată; Alfalfa, extrudată

Pelete de lucernă care au fost extrudate.

 

6.10.5

Făină de lucernă  (23) ; [Făină de alfalfa]  (23)

Produs obținut prin uscarea și măcinarea lucernei. Poate conține până la 20 % trifoi sau alte plante furajere uscate și măcinate concomitent cu lucerna.

Proteină brută

Fibră brută

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 % din materia uscată

6.10.6

Turtă din lucernă; Turtă din alfalfa

Produs uscat obținut după eliminarea prin presare a sucului din lucernă.

Proteină brută

Fibră brută

6.10.7

Concentrat proteic din lucernă [Concentrat proteic din alfalfa]

Produs obținut prin uscarea artificială a fracțiilor de suc de lucernă rezultat prin presare, care au fost separate prin centrifugate și tratate termic pentru a precipita proteinele.

Proteină brută

Caroten

6.10.8

Produse solubile de lucernă

Produs obținut în urma extracției proteinelor din sucul de lucernă, care poate fi uscat

Proteină brută

6.11.1

Porumb însilozat

Plante sau părți de plante de Zea mays L. ssp. mays însilozate.

 

6.12.1

Paie de mazăre

Paie de Pisum spp.

 


7.   Alte plante, alge și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

7.1.1

Alge  (24)

Alge, vii sau prelucrate, inclusiv alge proaspete, refrigerate sau congelate. Poate conține până la 0,1 % agenți antispumanți.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută

7.1.2

Alge uscate  (24)

Produs obținut prin uscarea algelor. Acest produs poate fi spălat pentru a reduce conținutul de iod. Poate conține până la 0,1 % agenți antispumanți.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută

7.1.3

Făină de alge  (24)

Produs rezultat din fabricarea uleiului de alge, obținut prin extracția algelor. Poate conține până la 0,1 % agenți antispumanți.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută

7.1.4

Ulei de alge  (24)

Produs rezultat din fabricarea uleiului din alge, obținut prin extracție. Poate conține până la 0,1 % agenți antispumanți.

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 1 %

7.1.5

Extract de alge  (24); [Fracțiuni de alge]  (24)

Extract apos sau alcoolic de alge care conține în principal carbohidrați. Poate conține până la 0,1 % agenți antispumanți.

 

7.2.6

Făină din alge marine

Produs obținut prin uscarea și măcinarea macroalgelor, în special a algelor marine maronii. Acest produs poate fi spălat pentru a reduce conținutul de iod. Poate conține până la 0,1 % agenți antispumanți.

Cenușă brută

7.3.1

Scoarță  (25)

Scoarță curățată și uscată de arbori sau arbuști.

Fibră brută

7.4.1

Flori  (25), uscate

Toate părțile de flori uscate de plante consumabile și părțile componente ale acestora.

Fibră brută

7.5.1

Broccoli, uscat

Produs obținut prin uscarea plantei Brassica oleracea L. după spălare, reducere a dimensiunii (tăiere, transformare în fulgi etc.) și extragerea apei.

 

7.6.1

Melasă de trestie (de zahăr)

Produs siropos obținut în cursul fabricării sau al rafinării zahărului din Saccharum L. Poate conține până la 0,5 % agenți antispumanți. Poate conține până la 0,5 % agenți anti-tartru. Poate conține până la 3,5 % sulfat. Poate conține până la 0,25 % sulfit.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Umiditate, dacă > 30 %

7.6.2

Trestie (de zahăr) Melasă, parțial dezaharisită

Produs obținut în urma unei extracții complementare cu ajutorul apei a zaharozei din melasa de trestie de zahăr.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Umiditate, dacă > 28 %

7.6.3

Zahăr (din trestie de zahăr) [Zaharoză]

Zahăr extras din trestia de zahăr cu ajutorul apei.

Zaharoză

7.6.4

Resturi rezultate din prelucrarea trestiei de zahăr

Produs obținut în cursul extracției cu ajutorul apei a zahărului din trestia de zahăr. Se compune în principal din fibre.

Fibră brută

7.7.1

Frunze, uscate  (25)

Frunze uscate de plante consumabile și părțile componente ale acestora.

Fibră brută

7.8.1

Lignoceluloză  (25)

Produs obținut prin intermediul prelucrării mecanice a lemnului natural brut uscat și constituit în principal din lignoceluloză.

Fibră brută

7.9.1

Rădăcină de lemn-dulce

Rădăcină de Glycyrrhiza L.

 

7.10.1

Mentă

Produs obținut din uscarea părților aeriene ale plantelor Mentha apicata, Mentha piperita sau Mentha viridis (L.), indiferent de forma lor de prezentare.

 

7.11.1

Spanac, uscat

Produs obținut din uscarea plantei Spinacia oleracea L., indiferent de forma sa de prezentare.

 

7.12.1

Mojave yucca

Yucca schidigera Roezl. pulverizată.

Fibră brută

7.13.1

Cărbune vegetal; [mangal]

Produs obținut prin carbonizarea de materie vegetală organică.

Fibră brută

7.14.1

Lemn  (25)

Lemn matur sau fibre de lemn matur netratat chimic.

Fibră brută


8.   Produse lactate și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

8.1.1

Unt și produse din unt

Unt și produse obținute din producția sau prelucrarea untului (de exemplu, zer), cu excepția cazului în care sunt menționate separat.

Proteină brută

Grăsimi brute

Lactoză

Umiditate, dacă > 6 %

8.2.1

Zară/zară praf  (26)

Produs obținut prin baterea untului și separarea smântânii sau prin procedee similare.

Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Atunci când sunt pregătite special ca materii prime pentru furaje, pot conține:

până la 0,5 % fosfați, de exemplu, polifosfați (de exemplu, hexametafosfat de sodiu), difosfați (de exemplu, pirofosfat tetrasodic), utilizați pentru a diminua vâscozitatea și pentru a stabiliza proteinele pe parcursul prelucrării;

până la 0,3 % acizi, de exemplu, acizi organici: acid citric, acid formic, acid propionic, acizi anorganici: acid sulfuric, acid clorhidric, acid fosforic, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 0,5 % baze, de exemplu, sodiu, potasiu, calciu, hidroxizi de magneziu, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 2 % agenți care asigură o bună fluiditate, de exemplu, dioxid de siliciu, trifosfat pentasodic, fosfat tricalcic, utilizați pentru a îmbunătăți proprietățile de fluiditate ale pudrei;

până la 0,4 % emulgator (lecitină).

Proteină brută

Grăsimi brute

Lactoză

Umiditate, dacă > 6 %

8.3.1

Cazeină

Produs obținut din lapte degresat sau din zară prin uscarea cazeinei precipitate cu ajutorul unui acid sau al chimozinei.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 10 %

8.4.1

Cazeinat

Produs extras din caș sau cazeină prin utilizarea de substanțe neutralizante și prin uscare.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 10 %

8.5.1

Brânză și brânzeturi

Brânză și produse pe bază de brânză și de produse pe bază de lapte.

Proteină brută

Grăsimi brute

8.6.1

Colostru/Pudră de colostru

Fluid secretat de glandele mamare ale animalelor producătoare de lapte până la cinci zile după naștere. Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Proteină brută

8.7.1

Subproduse lactate

Produse obținute din fabricarea produselor lactate (inclusiv, dar fără a se limita la: produse lactate care nu mai sunt folosite ca produse alimentare, nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării, apă albă, substanțe minerale din lapte).

Atunci când sunt pregătite special ca materii prime pentru furaje, pot conține:

până la 0,5 % fosfați, de exemplu, polifosfați (de exemplu, hexametafosfat de sodiu), difosfați (de exemplu, pirofosfat tetrasodic), utilizați pentru a diminua vâscozitatea și pentru a stabiliza proteinele pe parcursul prelucrării;

până la 0,3 % acizi, de exemplu, acizi organici: acid citric, acid formic, acid propionic, acizi anorganici: acid sulfuric, acid clorhidric, acid fosforic, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 0,5 % baze, de exemplu, sodiu, potasiu, calciu, hidroxizi de magneziu, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 2 % agenți care asigură o bună fluiditate, de exemplu, dioxid de siliciu, trifosfat pentasodic, fosfat tricalcic, utilizați pentru a îmbunătăți proprietățile de fluiditate ale pudrei;

până la 0,4 % emulgator (lecitină).

Umiditate

Proteină brută

Grăsimi brute

Zaharuri totale

8.8.1

Produse lactate fermentate

Produse obținute prin fermentarea laptelui (de exemplu, iaurt etc.)

Proteină brută

Grăsimi brute

8.9.1

Lactoză

Zaharid extras din lapte sau din zer, prin purificare și uscare.

Lactoză

Umiditate, dacă > 5 %

8.10.1

Lapte/Lapte praf  (26)

Secreție mamară normală, obținută prin una sau mai multe mulgeri. Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Proteină brută

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 5 %

8.11.1

Lapte degresat/Lapte praf degresat  (26)

Lapte al cărui conținut de grăsime a fost redus prin separare.

Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 5 %

8.12.1

Grăsimi provenite din lapte

Produs obținut prin degresarea laptelui.

Grăsimi brute

8.13.1

Proteine din lapte sub formă de praf

Produs obținut prin uscarea compușilor proteici extrași din lapte prin tratamente chimice sau fizice.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

8.14.1

Lapte condensat și evaporat și produse derivate

Lapte condensat și evaporat și produse obținute prin fabricarea sau prelucrarea acestor produse.

Proteină brută

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 5 %

8.15.1

Permeat din lapte/Permeat din lapte sub formă de praf  (26)

Produs obținut prin filtrarea (ultra, nano sau micro) a laptelui (traversând membrana), din care lactoza este posibil să fi fost parțial extrasă.

Se poate aplica osmoza inversă și concentrarea și/sau uscarea.

Cenușă brută

Proteină brută

Lactoză

Umiditate, dacă > 8 %

8.16.1

Concentrat (retentat) din lapte/Concentrat (retentat) din lapte sub formă de praf  (26)

Produs obținut prin filtrarea (ultra, nano sau micro) a laptelui (reținut de membrană).

Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Proteină brută

Cenușă brută

Lactoză

Umiditate, dacă > 8 %

8.17.1

Zer/Zer sub formă de praf  (26)

Produs rezultat din fabricarea brânzei, a cremei de brânză proaspătă și a cazeinei sau din procedee similare.

Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Atunci când sunt pregătite special ca materii prime pentru furaje, pot conține:

până la 0,5 % fosfați, de exemplu, polifosfați (de exemplu, hexametafosfat de sodiu), difosfați (de exemplu, pirofosfat tetrasodic), utilizați pentru a diminua vâscozitatea și pentru a stabiliza proteinele pe parcursul prelucrării;

până la 0,3 % acizi, de exemplu, acizi organici: acid citric, acid formic, acid propionic, acizi anorganici: acid sulfuric, acid clorhidric, acid fosforic, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 0,5 % baze, de exemplu, sodiu, potasiu, calciu, hidroxizi de magneziu, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 2 % agenți care asigură o bună fluiditate, de exemplu, dioxid de siliciu, trifosfat pentasodic, fosfat tricalcic, utilizați pentru a îmbunătăți proprietățile de fluiditate ale pudrei;

până la 0,4 % emulgator (lecitină).

Proteină brută

Lactoză

Umiditate, dacă > 8 %

Cenușă brută

8.18.1

Zer delactozat/Zer delactozat sub formă de praf  (26)

Zer din care lactoza a fost parțial extrasă.

Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Atunci când sunt pregătite special ca materii prime pentru furaje, pot conține:

până la 0,5 % fosfați, de exemplu, polifosfați (de exemplu, hexametafosfat de sodiu), difosfați (de exemplu, pirofosfat tetrasodic), utilizați pentru a diminua vâscozitatea și pentru a stabiliza proteinele pe parcursul prelucrării;

până la 0,3 % acizi, de exemplu, acizi organici: acid citric, acid formic, acid propionic, acizi anorganici: acid sulfuric, acid clorhidric, acid fosforic, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 0,5 % baze, de exemplu, sodiu, potasiu, calciu, hidroxizi de magneziu, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 2 % agenți care asigură o bună fluiditate, de exemplu, dioxid de siliciu, trifosfat pentasodic, fosfat tricalcic, utilizați pentru a îmbunătăți proprietățile de fluiditate ale pudrei;

până la 0,4 % emulgator (lecitină).

Proteină brută

Lactoză

Umiditate, dacă > 8 %

Cenușă brută

8.19.1

Proteină de zer/Proteină de zer sub formă de praf  (26)

Produs obținut prin uscarea compușilor proteici extrași din zer prin tratamente chimice sau fizice. Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Atunci când sunt pregătite special ca materii prime pentru furaje, pot conține:

până la 0,5 % fosfați, de exemplu, polifosfați (de exemplu, hexametafosfat de sodiu), difosfați (de exemplu, pirofosfat tetrasodic), utilizați pentru a diminua vâscozitatea și pentru a stabiliza proteinele pe parcursul prelucrării;

până la 0,3 % acizi, de exemplu, acizi organici: acid citric, acid formic, acid propionic, acizi anorganici: acid sulfuric, acid clorhidric, acid fosforic, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 0,5 % baze, de exemplu, sodiu, potasiu, calciu, hidroxizi de magneziu, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 2 % agenți care asigură o bună fluiditate, de exemplu, dioxid de siliciu, trifosfat pentasodic, fosfat tricalcic, utilizați pentru a îmbunătăți proprietățile de fluiditate ale pudrei;

până la 0,4 % emulgator (lecitină).

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

8.20.1

Zer demineralizat, delactozat/Zer demineralizat, delactozat sub formă de praf  (26)

Zer din care lactoza și mineralele au fost parțial extrase.

Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Atunci când sunt pregătite special ca materii prime pentru furaje, pot conține:

până la 0,5 % fosfați, de exemplu, polifosfați (de exemplu, hexametafosfat de sodiu), difosfați (de exemplu, pirofosfat tetrasodic), utilizați pentru a diminua vâscozitatea și pentru a stabiliza proteinele pe parcursul prelucrării;

până la 0,3 % acizi, de exemplu, acizi organici: acid citric, acid formic, acid propionic, acizi anorganici: acid sulfuric, acid clorhidric, acid fosforic, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 0,5 % baze, de exemplu, sodiu, potasiu, calciu, hidroxizi de magneziu, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 2 % agenți care asigură o bună fluiditate, de exemplu, dioxid de siliciu, trifosfat pentasodic, fosfat tricalcic, utilizați pentru a îmbunătăți proprietățile de fluiditate ale pudrei;

până la 0,4 % emulgator (lecitină).

Proteină brută

Lactoză

Cenușă brută

Umiditate, dacă > 8 %

8.21.1

Permeat din zer/Permeat din zer sub formă de praf  (26)

Produs obținut prin filtrarea (ultra, nano sau micro) a zerului (traversând membrana), din care lactoza este posibil să fi fost parțial extrasă. Se poate aplica osmoza inversă și concentrarea și/sau uscarea.

Atunci când sunt pregătite special ca materii prime pentru furaje, pot conține:

până la 0,5 % fosfați, de exemplu, polifosfați (de exemplu, hexametafosfat de sodiu), difosfați (de exemplu, pirofosfat tetrasodic), utilizați pentru a diminua vâscozitatea și pentru a stabiliza proteinele pe parcursul prelucrării;

până la 0,3 % acizi, de exemplu, acizi organici: acid citric, acid formic, acid propionic, acizi anorganici: acid sulfuric, acid clorhidric, acid fosforic, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 0,5 % baze, de exemplu, sodiu, potasiu, calciu, hidroxizi de magneziu, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 2 % agenți care asigură o bună fluiditate, de exemplu, dioxid de siliciu, trifosfat pentasodic, fosfat tricalcic, utilizați pentru a îmbunătăți proprietățile de fluiditate ale pudrei;

până la 0,4 % emulgator (lecitină).

Cenușă brută

Proteină brută

Lactoză

Umiditate, dacă > 8 %

8.22.1

Concentrat (retentat) din zer/Concentrat (retentat) din zer sub formă de praf  (26)

Produs obținut prin filtrarea (ultra, nano sau micro) a zerului (reținut de membrană).

Se poate aplica concentrarea și/sau uscarea.

Atunci când sunt pregătite special ca materii prime pentru furaje, pot conține:

până la 0,5 % fosfați, de exemplu, polifosfați (de exemplu, hexametafosfat de sodiu), difosfați (de exemplu, pirofosfat tetrasodic), utilizați pentru a diminua vâscozitatea și pentru a stabiliza proteinele pe parcursul prelucrării;

până la 0,3 % acizi, de exemplu, acizi organici: acid citric, acid formic, acid propionic, acizi anorganici: acid sulfuric, acid clorhidric, acid fosforic, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 0,5 % baze, de exemplu, sodiu, potasiu, calciu, hidroxizi de magneziu, utilizați pentru ajustarea pH-ului în multe părți ale proceselor de producție;

până la 2 % agenți care asigură o bună fluiditate, de exemplu, dioxid de siliciu, trifosfat pentasodic, fosfat tricalcic, utilizați pentru a îmbunătăți proprietățile de fluiditate ale pudrei;

până la 0,4 % emulgator (lecitină).

Proteină brută

Cenușă brută

Lactoză

Umiditate, dacă > 8 %


9.   Produse provenite de la animale terestre și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

9.1.1

Subproduse de origine animală  (27)

Animale sau părți de animale terestre cu sânge cald, proaspete, congelate, preparate, tratate în mediu acid sau uscate.

Proteină brută

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 8 %

9.2.1

Grăsime animală  (28)

Produs compus din grăsimi provenite de la animale terestre cu sânge cald.

Dacă este extras cu solvenți, poate conține până la 0,1 % hexan.

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 1 %

9.3.1

Subproduse apicole

Miere, ceară de albine, lăptișor de matcă, propolis, polen, prelucrate sau neprelucrate.

Zaharide totale calculate ca zaharoză

9.4.1

Proteine animale prelucrate  (28)

Produs obținut prin încălzirea, uscarea și măcinarea animalelor terestre cu sânge cald întregi sau a unor părți din acestea, cu sau fără extragerea parțială sau îndepărtarea prin mijloace fizice a grăsimilor.

Dacă este extras cu solvenți, poate conține până la 0,1 % hexan.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.5.1

Proteine derivate din prelucrarea gelatinei  (28)

Proteine animale uscate, de calitate alimentară, derivate din fabricarea gelatinei.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.6.1

Proteine animale hidrolizate  (28)

Proteine hidrolizate obținute prin căldură și/sau presiune, hidroliza chimică, microbiologică sau enzimatică a proteinelor animale.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.7.1

Făină de sânge  (28)

Produs derivat din tratarea termică a sângelui animalelor cu sânge cald sacrificate.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.8.1

Produse din sânge  (27)

Produse derivate din sângele sau componente ale sângelui animalelor cu sânge cald sacrificate; acestea includ plasmă uscată/înghețată/lichidă, sânge integral uscat, eritrocite uscate/înghețate/lichide sau componente ale acestora și amestecuri.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.9.1

Reciclarea deșeurilor de la unitățile alimentare de deservire a populației

Toate deșeurile alimentare conținând materii de origine animală, inclusiv uleiul alimentar uzat provenit din restaurante, unități de deservire a populației și bucătării, inclusiv bucătării centrale și bucătării casnice.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.10.1

Colagen  (28)

Produs pe bază de proteine derivat din oase, piei și tendoane de animale.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.11.1

Făină de pene

Produs obținut prin uscarea și măcinarea penelor de animale sacrificate. Produsul poate fi hidrolizat.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.12.1

Gelatină  (28)

Proteină naturală și solubilă, gelatinizată sau nu, obținută prin hidroliza parțială a colagenului produs din oase, piei, tendoane și nervi de animale.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.13.1

Jumări  (28)

Produs obținut din procesul de fabricare a seului, unturii și a altor grăsimi de origine animală extrase sau îndepărtate prin mijloace fizice, proaspăt, congelat sau uscat.

Dacă este extras cu solvenți, poate conține până la 0,1 % hexan.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută

Umiditate, dacă > 8 %

9.14.1

Produse de origine animală  (27)

Foste produse alimentare care conțin produse de origine animală; tratate sau nu, de exemplu, în stare proaspătă, congelată sau uscată.

Proteină brută

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 8 %

9.15.1

Ouă

Ouă întregi de Gallus gallus L., cu sau fără coji.

 

9.15.2

Albuș

Produs obținut din ouă după separarea cojilor și a gălbenușurilor, pasteurizat și eventual denaturat.

Proteină brută

Metodă de denaturare, după caz

9.15.3

Produse din ouă, uscate

Produse compuse din ouă uscate pasteurizate, fără coji sau un amestec de albuș uscat și de gălbenuș uscat în proporție variabilă.

Proteină brută

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 5 %

9.15.4

Praf de ouă îndulcit

Ouă îndulcite întregi sau părți de ouă îndulcite, uscate.

Proteină brută

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 5 %

9.15.5

Coji de ouă, uscate

Produs obținut din ouă de pasăre după îndepărtarea conținutului (gălbenuș și albuș). Cojile sunt uscate.

Cenușă brută

9.16.1

Nevertebrate terestre  (27)

Nevertebrate terestre întregi sau părți din acestea, în toate etapele vieții lor, altele decât speciile patogene pentru oameni și animale; tratate sau nu, de exemplu, în stare proaspătă, congelată sau uscată.

 

9.17.1

Sulfat de condroitină

Produs obținut prin extracție din tendoane, oase și alte țesuturi animale care conțin cartilagiu și țesuturi conjunctive moi.

Sodiu


10.   Pește, alte animale acvatice și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

10.1.1

Nevertebrate acvatice  (29)

Nevertebrate marine sau de apă dulce întregi sau părți din acestea, în toate etapele vieții lor, altele decât speciile patogene pentru oameni și animale; tratate sau nu, de exemplu, în stare proaspătă, congelată sau uscată.

 

10.2.1

Subproduse de animale acvatice  (29)

Produse provenite din unități sau instalații care pregătesc sau fabrică produse pentru consumul uman; tratate sau nu, de exemplu, în stare proaspătă, congelată sau uscată.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută

10.3.1

Făină de crustacee

Produs obținut prin tratament termic, presare și uscare a crustaceelor sau a unor părți din acestea, inclusiv crevetele sălbatic și de crescătorie.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută, dacă > 20 %

Umiditate, dacă > 8 %

10.4.1

Pește  (30)

Pești întregi sau părți din aceștia: proaspeți, congelați, preparați, tratați în mediu acid sau uscați.

Proteină brută

Umiditate, dacă > 8 %

10.4.2

Făină de pește  (30)

Produs obținut prin tratament termic, presare și uscare a peștilor întregi sau a unor părți din aceștia, cu sau fără readăugarea de emulsie de pește înainte de uscare.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută, dacă > 20 %

Umiditate, dacă > 8 %

10.4.3

Emulsie de pește

Produs condensat obținut în cursul fabricării făinii de pește care a fost separat și stabilizat prin acidificare sau uscare.

Proteină brută

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 5 %

10.4.4

Proteină din pește, hidrolizată

Produs obținut prin hidroliza acidă a peștilor întregi sau a unor părți din aceștia, concentrat adesea prin uscare.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută, dacă > 20 %

Umiditate, dacă > 8 %

10.4.5

Făină din oase de pește

Produs obținut prin tratament termic, presare și uscare a unor părți de pește. Se compune în principal din oase de pește.

Cenușă brută

10.4.6

Ulei de pește

Ulei obținut din pește sau din părți de pește, centrifugat ulterior pentru a extrage apa (poate include detalii specifice speciei, de exemplu ulei din ficat de cod)

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 1 %

10.4.7

Ulei de pește, hidrogenat

Ulei obținut prin hidrogenarea uleiului de pește.

Umiditate, dacă > 1 %

10.5.1

Ulei de krill

Ulei obținut din krill planctonic marin preparat și presat, centrifugat ulterior pentru a extrage apa.

Umiditate, dacă > 1 %

10.5.2

Concentrat proteic de krill, hidrolizat

Produs obținut prin hidroliza enzimatică a krillului întreg sau a unor părți din acesta, concentrat adesea prin uscare.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută, dacă > 20 %

Umiditate, dacă > 8 %

10.6.1

Făină de anelide marine

Produs obținut prin tratament termic și uscare a anelidelor marine sau a unor părți din acestea, inclusiv Nereis virens.M. Sars.

Grăsime

Cenușă, dacă > 20 %

Umiditate, dacă > 8 %

10.7.1

Făină de zooplancton marin

Produs obținut prin tratament termic, presare și uscare a zooplanctonului marin, de exemplu, krill.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută, dacă > 20 %

Umiditate, dacă > 8 %

10.7.2

Ulei de zooplancton marin

Ulei obținut din zooplancton marin preparat și presat, centrifugat ulterior pentru a extrage apa.

Umiditate, dacă > 1 %

10.8.1

Făină de moluște

Produs obținut prin tratament termic și uscare a moluștelor sau a unor părți din acestea, inclusiv calmar și moluște bivalve.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută, dacă > 20 %

Umiditate, dacă > 8 %

10.9.1

Făină de calmar

Produs obținut prin tratament termic, presare și uscare a calmarului întreg sau a unor părți de calmar.

Proteină brută

Grăsimi brute

Cenușă brută, dacă > 20 %

Umiditate, dacă > 8 %


11.   Minerale și produse derivate

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

11.1.1

Carbonat de calciu  (31); [Calcar]

Produs obținut prin măcinarea surselor de carbonat de calciu (CaCO3), de exemplu calcarul, sau prin precipitare din soluție acidă.

Poate conține până la 0,25 % propilenglicol.

Poate conține până la 0,1 % auxiliari de măcinare.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.2

Cochilii marine calcaroase

Produs de origine naturală, obținut din cochilii marine, cum sunt cochiliile de stridii sau scoici, măcinate sau granulate.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.3

Carbonat de calciu și magneziu

Amestec natural de carbonat de calciu (CaCO3) și carbonat de magneziu (MgCO3). Poate conține până la 0,1 % auxiliari de măcinare.

Calciu, magneziu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.4

Alge roșii coraliene

Produs de origine naturală obținut din alge marine calcaroase, măcinate sau granulate.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.5

Alge marine calcaroase [Phymatolithon calcareum (Pall.)]

Produs de origine naturală obținut din alge marine calcaroase [Phymatolithon calcareum (Pall.)], măcinate sau granulate.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.6

Clorură de calciu

Clorură de calciu (CaCl2). Poate conține până la 0,2 % sulfat de bariu.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.7

Hidroxid de calciu

Hidroxid de calciu [Ca(OH)2].

Poate conține până la 0,1 % auxiliari de măcinare.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.8

Sulfat de calciu anhidru

Sulfat de calciu anhidru (CaSO4) obținut prin măcinarea sulfatului de calciu anhidru sau deshidratarea sulfatului de calciu dihidrat.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.9

Sulfat de calciu hemihidrat

Sulfat de calciu hemihidrat (CaSO4 × ½ H2O) obținut prin deshidratarea parțială a sulfatului de calciu dihidrat.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.10

Sulfat de calciu dihidrat

Sulfat de calciu dihidrat (CaSO4 × 2H2O) obținut prin măcinarea sulfatului de calciu dihidrat sau hidratarea sulfatului de calciu hemihidrat.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.11

Săruri de calciu ale acizilor organici  (32)

Săruri de calciu ale acizilor organici comestibili conținând cel puțin 4 atomi de carbon.

Calciu, acid organic

11.1.12

Oxid de calciu

Oxid de calciu (CaO) obținut prin calcinarea calcarului natural.

Poate conține până la 0,1 % auxiliari de măcinare.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.13

Gluconat de calciu

Sare de calciu a acidului gluconic exprimată în general în Ca(C6H11O7)2 și formele sale hidratate.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.15

Sulfat/carbonat de calciu

Produs obținut în cursul fabricării carbonatului de sodiu.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.16

Pidolat de calciu

L-pidolat de calciu (C5H6CaNO3). Poate conține până la 1,5 % acid glutamic și substanțe înrudite.

Calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.1.17

Carbonat de calciu-oxid de magneziu

Produs obținut prin încălzirea substanțelor care conțin calciu și magneziu în stare naturală, precum dolomita. Poate conține până la 0,1 % auxiliari de măcinare.

Calciu, magneziu

11.2.1

Oxid de magneziu

Oxid de magneziu calcinat (MgO) conținând cel puțin 70 % MgO.

Magneziu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 15 %

11.2.2

Sulfat de magneziu heptahidrat

Sulfat de magneziu (MgSO4 × 7 H2O).

Magneziu, sulf, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 15 %

11.2.3

Sulfat de magneziu monohidrat

Sulfat de magneziu (MgSO4 × H2O).

Magneziu, sulf, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 15 %

11.2.4

Sulfat de magneziu anhidru

Sulfat de magneziu anhidru (MgSO4).

Magneziu, sulf, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.2.5

Propionat de magneziu

Propionat de magneziu (C6H10MgO4).

Magneziu

11.2.6

Clorură de magneziu

Clorură de magneziu (MgCl2) sau soluție obținută prin concentrarea naturală a apei de mare după depunerea clorurii de sodiu.

Magneziu, clor, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.2.7

Carbonat de magneziu

Carbonat de magneziu natural (MgCO3).

Magneziu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.2.8

Hidroxid de magneziu

Hidroxid de magneziu [Mg(OH)2].

Magneziu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.2.9

Sulfat de magneziu și de potasiu

Sulfat de magneziu și de potasiu.

Magneziu, potasiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.2.10

Săruri de magneziu ale acizilor organici  (32)

Săruri de magneziu ale acizilor organici comestibili conținând cel puțin 4 atomi de carbon.

Magneziu, acid organic

11.3.1

Fosfat dicalcic  (33); [Hidrogenortofosfat de calciu]

Monohidrogenfosfat de calciu obținut din oase sau surse anorganice (CaHPO4 × H2O)

Ca/P > 1,2

Poate conține până la 3 % clorură exprimată în NaCl

Calciu, fosfor total, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.3.2

Fosfat mono-dicalcic

Produs obținut chimic și compus din fosfat dicalcic și fosfat monocalcic [CaHPO4. Ca(H2PO4)2 × H2O]

0,8< Ca/P < 1,3

Fosfor total, calciu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.3

Fosfat monocalcic; [Tetrahidrogendiortofosfat de calciu]

Calciu-bis dihidrogenfosfat [Ca(H2PO4)2 × H2O]

Ca/P < 0,9

Fosfor total, calciu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.4

Fosfat tricalcic; [Ortofosfat tricalcic]

Fosfat tricalcic din oase sau surse anorganice [Ca3(PO4)2 × H2O]

Ca/P > 1,3

Calciu, fosfor total, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.5

Fosfat de calciu-magneziu

Fosfat de calciu-magneziu.

Calciu, magneziu, fosfor total, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.6

Fosfat defluorinat

Fosfat natural, calcinat și supus ulterior unui tratament termic pentru eliminarea impurităților.

Fosfor total, Calciu, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 5 %

11.3.7

Pirofosfat dicalcic; [Difosfat dicalcic]

Pirofosfat dicalcic.

Fosfor total, calciu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.8

Fosfat de magneziu

Produs constituit din fosfat de magneziu monobazic și/sau dibazic și/sau tribazic.

Fosfor total, magneziu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.3.9

Fosfat de sodiu-calciu-magneziu

Produs compus din fosfat de sodiu-calciu-magneziu.

Fosfor total, magneziu, calciu, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.10

Fosfat monosodic; [Dihidrogenortofosfat de sodiu]

Fosfat monosodic

(NaH2PO4 × H2O)

Fosfor total, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.11

Fosfat disodic; [Hidrogenortofosfat disodic]

Fosfat disodic (Na2HPO4 × H2O)

Fosfor total, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.12

Fosfat trisodic; [Ortofosfat trisodic]

Fosfat trisodic (Na3PO4)

Fosfor total, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.13

Pirofosfat de sodiu; [Difosfat tetrasodic]

Pirofosfat de sodiu (Na4P2O7).

Fosfor total, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.14

Fosfat monopotasic; [Dihidrogenortofosfat de potasiu]

Fosfat monopotasic (KH2PO4 × H2O)

Fosfor total, potasiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.15

Fosfat dipotasic; [Dihidrogenortofosfat dipotasic]

Fosfat dipotasic (K2HPO4 × H2O)

Fosfor total, potasiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.16

Fosfat de calciu și de sodiu

Fosfat de calciu și de sodiu (CaNaPO4).

Fosfor total, calciu, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.17

Fosfat monoamoniu; [Dihidrogenortofosfat de amoniu]

Fosfat monoamoniu (NH4H2PO4)

Azot total, fosfor total, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.18

Fosfat diamoniu; [Hidrogenortofosfat diamonic]

Fosfat diamoniu [(NH4)2HPO4]

Azot total Fosfor total P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.19

Tripolifosfat de sodiu; [Trifosfat pentasodic]

Tripolifosfat de sodiu (Na5P3O9).

Fosfor total, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.20

Fosfat de sodiu și de magneziu

Fosfat de sodiu și de magneziu (MgNaPO4).

Fosfor total, magneziu, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.21

Hipofosfit de magneziu

Hipofosfit de magneziu [Mg(H2PO2)2 × 6H2O]

Magneziu

Fosfor total

P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.22

Făină de oase degelatinizată

Oase degelatinizate, sterilizate și măcinate, de pe care s-au îndepărtat grăsimile.

Fosfor total, calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.3.23

Cenușă de oase

Reziduuri minerale rezultate din incinerarea, combustia sau gazificarea subproduselor de origine animală.

Fosfor total, calciu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.3.24

Polifosfat de calciu

Amestecuri eterogene de săruri de calciu ale acizilor polifosforici condensați având formula generală H(n + 2)PnO(3n + 1), unde „n” este de cel puțin 2

Fosfor total, calciu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.25

Difosfat dihidrogen de calciu

Pirofosfat dihidrogen monocalcic (CaH2P2O7).

Fosfor total, calciu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.26

Pirofosfat acid de magneziu

Pirofosfat acid de magneziu (MgH2P2O7.) Produs din acid fosforic purificat și hidroxid de magneziu sau oxid de magneziu purificat prin evaporarea apei și condensarea ortofosfatului în difosfat.

Fosfor total, magneziu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.27

Difosfat dihidrogen disodic

Difosfat dihidrogen disodic (Na2H2P7O7).

Fosfor total, calciu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.28

Difosfat trisodic

Difosfat monohidrogen trisodic (anhidru: Na3HP2O7; monohidrat: Na3HP2O7 × H2O)

Fosfor total, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.29

Polifosfat de sodiu; [Hexametafosfat de sodiu]

Amestecuri eterogene de săruri de sodiu ale acizilor polifosforici condensați lineari având formula generală H(n + 2)PnO(3n + 1), unde „n” este de cel puțin 2

Fosfor total, sodiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.30

Fosfat tripotasic

Monofosfat tripotasic [anhidru: K3PO4; hidratat: K3PO4 × n H2O (n = 1 sau 3)].

Fosfor total, potasiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.31

Difosfat tetrapotasic

Pirofosfat tetrapotasic K4P2O7)

Fosfor total, potasiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.32

Trifosfat pentapotasic

Tripolifosfat pentapotasic (K5P3O10)

Fosfor total, potasiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.33

Polifosfat de potasiu

Amestecuri eterogene de săruri de potasiu ale acizilor polifosforici condensați lineari având formula generală H(n + 2)PnO(3n + 1), unde „n” este de cel puțin 2

Fosfor total, potasiu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.3.34

Polifosfat de calciu și sodiu

Polifosfat de calciu și sodiu.

Fosfor total, sodiu, calciu, P insolubil în 2 % acid citric, dacă > 10 %

11.4.1

Clorură de sodiu  (31)

Clorură de sodiu (NaCl) sau produs obținut prin cristalizarea prin evaporare a apei sărate (sare sub vid) sau evaporarea apei de mare (sare marină) sau măcinarea sării geme.

Sodiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.4.2

Bicarbonat de sodiu [Hidrogencarbonat de sodiu]

Bicarbonat de sodiu (NaHCO3)

Sodiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.4.3

(Bi)carbonat de sodiu/amoniu [(Hidrogen)carbonat de sodiu/amoniu]

Produs obținut în cursul fabricării de carbonat de sodiu și de bicarbonat de sodiu, conținând urme de bicarbonat de amoniu (bicarbonat de amoniu max. 5 %).

Sodiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.4.4

Carbonat de sodiu

Carbonat de sodiu (Na2CO3)

Sodiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.4.5

Sescvicarbonat de sodiu [Hidrogendicarbonat de trisodiu]

Sescvicarbonat de sodiu (Na3H(CO3)2)

Sodiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.4.6

Sulfat de sodiu

Sulfat de sodiu (Na2SO4).

Poate conține până la 0,3 % metionină

Sodiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.4.7

Săruri de sodiu ale acizilor organici  (32)

Săruri de sodiu ale acizilor organici comestibili conținând cel puțin 4 atomi de carbon.

Sodiu, acid organic

11.5.1

Clorură de potasiu

Clorură de potasiu (KCl) sau produs obținut prin măcinarea surselor naturale de clorură de potasiu.

Potasiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.5.2

Sulfat de potasiu

Sulfat de potasiu (K2SO4)

Potasiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.5.3

Carbonat de potasiu

Carbonat de potasiu (K2CO3).

Potasiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.5.4

Bicarbonat de potasiu [Hidrogencarbonat de potasiu]

Bicarbonat de potasiu (KHCO3).

Potasiu, cenușă insolubilă în HCl, dacă > 10 %

11.5.5

Săruri de potasiu ale acizilor organici  (32)

Săruri de potasiu ale acizilor organici comestibili conținând cel puțin 4 atomi de carbon.

Potasiu, acid organic

11.6.1

Floare de sulf

Pulbere obținută din zăcămintele naturale ale acestui mineral. De asemenea, produs obținut din rafinarea petrolului, astfel cum este practicată de producătorii de sulf.

Sulf

11.7.1

Atapulgit

Mineral natural compus din magneziu, aluminiu și siliciu.

Magneziu

11.7.2

Cuarț

Mineral natural obținut prin măcinarea surselor de cuarț.

Poate conține până la 0,1 % auxiliari de măcinare.

 

11.7.3

Cristobalit

Dioxid de siliciu (SiO2) obținut prin recristalizarea cuarțului.

Poate conține până la 0,1 % auxiliari de măcinare.

 

11.8.1

Sulfat de amoniu

Sulfat de amoniu [(NH4)2SO4] obținut prin sinteză chimică.

Azot exprimat în proteină brută, sulf

11.8.2

Soluție de sulfat de amoniu

Sulfat de amoniu în soluție apoasă, conținând cel puțin 35 % de sulfat de amoniu.

Azot exprimat în proteină brută

11.8.3

Săruri de amoniu ale acizilor organici  (32)

Săruri de amoniu ale acizilor organici comestibili conținând cel puțin 4 atomi de carbon.

Azot exprimat în proteină brută, acid organic

11.8.4

Lactat de amoniu

Lactat de amoniu (CH3CHOHCOONH4). Include lactatul de amoniu produs prin fermentare cu Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp., Leuconostoc mesenteroides, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus spp. sau Bifidobacterium spp., care conține cel puțin 44 % azot exprimat în proteină brută.

Poate conține până la 0,8 % fosfor, 0,9 % potasiu, 0,7 % magneziu, 0,3 % sodiu, 0,3 % sulfați, 0,1 % cloruri, 5 % zaharuri și 0,1 % silicon antispumant.

Azot exprimat în proteină brută, cenușă brută

11.8.5

Acetat de amoniu

Acetat de amoniu (CH3COONH4) în soluție apoasă, conținând cel puțin 55 % de acetat de amoniu.

Azot exprimat în proteină brută


12.   (Sub)produse de fermentare din microorganisme

Numărul

Denumire

Descriere

Declarații obligatorii

12.1

Produse obținute din biomasa microorganismelor specifice cultivate pe anumite substraturi

Poate conține până la 0,3 % agenți antispumanți. Poate conține până la 1,5 % agenți de filtrare/de limpezire. Poate conține până la 2,9 % acid propionic.

Acid propionic dacă > 0,5 %

12.1.1

Proteină obținută din Methylophilus methylotrophus

Produs proteic de fermentare obținut prin cultura de Methylophilus methylotrophus (sușa NCIMB 10.515) (34) pe metanol, conținând cel puțin 68 % proteină brută și prezentând un indice de reflectanță de cel puțin 50.

Proteină brută

Cenușă brută

Grăsimi brute

12.1.2

Proteină obținută din Methylococcus capsulatus (Bath), Alca ligenes acidovorans, Bacillus brevis și Bacillus firmus

Produs proteic de fermentare cu Methylococcus capsulatus (Bath) (sușa NCIMB 11132), Alcaligenes acidovorans (sușa NCIMB 12387), Bacillus brevis (sușa NCIMB 13288) și Bacillus firmus (sușa NCIMB 13280) (34) pe gaz natural (aproximativ 91 % metan, 5 % etan, 2 % propan, 0,5 % izobutan, 0,5 % n-butan), amoniac și săruri minerale, conținând cel puțin 65 % proteină brută.

Proteină brută

Cenușă brută

Grăsimi brute

12.1.3

Proteină bacteriană obținută din Escherichia coli

Produs proteic, subprodus rezultat din fabricarea de aminoacizi prin cultura de Escherichia coli K12  (34) pe substraturi de origine vegetală sau chimică, amoniac sau săruri minerale; poate fi hidrolizat.

Proteină brută

12.1.4

Proteină bacteriană obținută din Corynebacterium glutamicum

Produs proteic, subprodus rezultat din fabricarea de aminoacizi prin cultura de Corynebacterium glutamicum  (34) pe substraturi de origine vegetală sau chimică, amoniac sau săruri minerale; poate fi hidrolizat.

Proteină brută

12.1.5

Drojdii și părți ale acestora [Drojdie de bere] [Produs din drojdie]

Toate drojdiile și părțile acestora obținute din Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis, Torulaspora delbrueckii, Candida utilis/Pichia jadinii, Saccharomyces uvarum, Saccharomyces ludwigii sau Brettanomyces ssp.  (34)  (35) pe substraturi în principal de origine vegetală, cum sunt melasa, siropul de zahăr, alcoolul, reziduurile de distilare, cerealele și produsele conținând amidon, sucul din fructe, zerul, acidul lactic, zahărul, fibrele vegetale hidrolizate și nutrienții de fermentare, cum sunt amoniacul sau sărurile minerale.

Umiditate, dacă < 75 % sau > 97 %

Dacă umiditatea < 75 %:

Proteină brută

12.1.6

Miceliu însilozat rezultat din fabricarea penicilinei

Miceliu (compuși azotați), subprodus umed rezultat din fabricarea penicilinei prin cultura de Penicillium chrysogenum (ATCC48271) (34) pe diferite surse de hidrați de carbon și hidrolizații lor, tratat termic și însilozat prin intermediul Lactobacillus brevis, plantarum, sake, collinoides și Streptococcus lactis pentru a inactiva penicilina, conținând cel puțin 7 % azot exprimat în proteină brută.

Azot exprimat în proteină brută

Cenușă brută

12.1.7

Drojdii din procesul de producere de biomotorină

Toate drojdiile și părțile acestora obținute din Yarrowia lipolytica  (34)  (35) crescute pe uleiuri vegetale și fracțiuni de demucilaginare și glicerol formate în timpul producerii de biomotorină

Umiditate, dacă < 75 % sau > 97 %

Dacă umiditatea < 75 %:

Proteină brută

12.2

Alte subproduse de fermentare

Poate conține până la 0,6 % agenți antispumanți. Poate conține până la 0,5 % agenți anti-tartru. Poate conține până la 0,2 % sulfiți

 

12.2.1

Borhot [solubil de melasă condensată]

Subproduse derivate din prelucrarea industrială a musturilor rezultate din procedeele de fermentare, cum ar fi fabricarea alcoolului, a acizilor organici și a drojdiilor. Sunt compuse din fracțiunea lichidă/păstoasă obținută în urma separării musturilor de fermentare. Pot include, de asemenea, celule moarte și/sau părți ale acestora provenite din microorganismele de fermentare utilizate. Substraturile sunt în principal de origine vegetală, cum ar fi, melasa, siropul de zahăr, alcoolul, reziduurile de distilare, cerealele și produsele conținând amidon, sucul din fructe, zerul, acidul lactic, zahărul, fibrele vegetale hidrolizate și nutrienții de fermentare, cum sunt amoniacul sau sărurile minerale.

Proteină brută

Substrat și indicare a procedeului de producție, după caz.

12.2.2

Subproduse rezultate din fabricarea acidului L-glutamic

Subproduse rezultate din fabricarea acidului L-glutamic prin fermentare cu Corynebacterium melassecola  (34) pe substrat compus din zaharoză, melasă, produse din amidon și hidrolizații acestora, săruri de amoniu și alți compuși azotați.

Proteină brută

12.2.3

Subproduse rezultate din fabricarea L-lizinei monohidroclorid cu Brevibacterium lactofermentum

Subproduse rezultate din fabricarea L-lizinei monohidroclorid prin fermentare cu Brevibacterium lactofermentum  (34) pe substrat compus din zaharoză, melasă, produse din amidon și hidrolizații acestora, săruri de amoniu și alți compuși azotați.

Proteină brută

12.2.4

Subproduse rezultate din fabricarea aminoacizilor cu Corynebacterium glutamicum

Subproduse rezultate din fabricarea de aminoacizi prin fermentare cu Corynebacterium glutamicum  (34) pe substrat de origine vegetală sau chimică, amoniac sau săruri minerale.

Proteină brută

Cenușă brută

12.2.5

Subproduse rezultate din fabricarea aminoacizilor cu Escherichia coli K12

Subproduse rezultate din fabricarea de aminoacizi prin fermentare cu Escherichia coli K12 (34) pe substrat de origine vegetală sau chimică, amoniac sau săruri minerale.

Proteină brută

Cenușă brută

12.2.6

Subprodus rezultat din fabricarea de enzime cu Aspergillus niger

Subprodus rezultat din fermentarea Aspergillus niger  (34) pe grâu sau malț pentru fabricarea enzimelor.

Proteină brută


13.   Diverse

Numărul

Denumire

Descriere

Declarațiile obligatorii

13.1.1

Produse de brutărie și din industria pastelor făinoase

Produse obținute în cursul și ca urmare a fabricării pâinii, a biscuiților, a napolitanelor sau a pastelor. Pot fi uscate.

Amidon

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Grăsimi brute, dacă > 5 %

13.1.2

Produse de patiserie

Produse obținute în cursul și ca urmare a fabricării produselor de patiserie și a prăjiturilor. Pot fi uscate.

Amidon

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Grăsimi brute, dacă > 5 %

13.1.3

Produse rezultate din fabricarea cerealelor pentru micul dejun

Substanțele sau produsele destinate consumului uman sau cu privire la care se preconizează în mod rezonabil că pot fi consumate de oameni sub formele lor prelucrate, parțial prelucrate sau neprelucrate. Pot fi uscate.

Proteină brută, dacă > 10 %

Fibră brută

Grăsimi/uleiuri brute, dacă > 10 %

Amidon, dacă > 30 %

Zaharide totale, calculate ca zaharoză, dacă > 10 %

13.1.4

Produse de cofetărie

Produse obținute în cursul și ca urmare a fabricării dulciurilor, inclusiv a ciocolatei. Pot fi uscate.

Amidon

Grăsimi brute, dacă > 5 %

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

13.1.5

Produse rezultate din fabricarea înghețatei

Produse obținute în cursul fabricării înghețatei. Pot fi uscate.

Amidon

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Grăsimi brute

13.1.6

Produse și subproduse rezultate din prelucrarea fructelor și a legumelor proaspete  (36)

Produse obținute în cursul prelucrării fructelor și a legumelor proaspete (inclusiv coaja, bucăți întregi de fructe/legume și amestecuri ale acestora). Pot fi uscate sau congelate.

Amidon

Fibră brută

Grăsimi brute, dacă > 5 %

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 %

13.1.7

Produse rezultate din prelucrarea plantelor  (36)

Produse obținute din congelarea sau uscarea plantelor întregi sau a unor părți din acestea.

Fibră brută

13.1.8

Produse rezultate din prelucrarea mirodeniilor și a condimentelor  (36)

Produse obținute din congelarea sau uscarea mirodeniilor și a condimentelor sau a unor părți din acestea.

Proteină brută, dacă > 10 %

Fibră brută

Grăsimi/uleiuri brute, dacă > 10 %

Amidon, dacă > 30 %

Zaharide totale, calculate ca zaharoză, dacă > 10 %

13.1.9

Produse rezultate din prelucrarea ierburilor aromatice  (36)

Produse obținute din zdrobirea, măcinarea, congelarea sau uscarea ierburilor aromatice sau a unor părți din acestea.

Fibră brută

13.1.10

Produse rezultate din prelucrarea cartofilor

Produse obținute în cursul prelucrării cartofilor. Pot fi uscate sau congelate.

Amidon

Fibră brută

Grăsimi brute, dacă > 5 %

Cenușă insolubilă în HCl, dacă > 3,5 %

13.1.11

Produse și subproduse rezultate din fabricarea sosurilor

Substanțele rezultate din fabricarea sosurilor destinate consumului uman sau cu privire la care se preconizează în mod rezonabil că pot fi consumate de oameni sub formele lor prelucrate, parțial prelucrate sau neprelucrate. Pot fi uscate.

Grăsimi brute

13.1.12

Produse și subproduse rezultate din fabricarea snackurilor aromate

Produse și subproduse rezultate din fabricarea snackurilor aromate, obținute în cursul și ca urmare a fabricării snackurilor aromate – chipsuri de cartofi, snackuri pe bază de cartofi și/sau cereale (extrudate direct, pe bază de aluat și snackuri sub formă de pelete) și fructe cu coajă lemnoasă.

Grăsimi brute

13.1.13

Produse rezultate din fabricarea produselor alimentare gata pentru consum

Produse obținute în cursul fabricării produselor alimentare gata pentru consum. Pot fi uscate.

Grăsimi brute, dacă > 5 %

13.1.14

Subproduse vegetale rezultate din fabricarea de băuturi alcoolice

Produse solide din plante (inclusiv bacele și semințele, cum ar fi anasonul) obținut după macerarea acestor plante într-o soluție alcoolică sau după evaporarea alcoolică/distilare sau ambele, în procesul de elaborare a aromelor pentru fabricarea băuturilor alcoolice. Aceste produse trebuie distilate pentru a se elimina reziduurile alcoolice.

Proteină brută, dacă > 10 %

Fibră brută

Grăsimi/uleiuri brute, dacă > 10 %

13.1.15

Furaj pe bază de bere

Produs rezultat din procesul de fabricare a berii care este inutilizabil ca băutură pentru consumul uman.

Concentrație alcoolică

13.2.1

Zahăr caramelizat

Produs obținut prin încălzirea controlată a oricărui tip de zahăr.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

13.2.2

Dextroză

Dextroza este obținută în urma hidrolizei amidonului și constă în glucoză purificată cristalizată, cu sau fără apă de cristalizare.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

13.2.3

Fructoză

Fructoză sub formă de pudră cristalină purificată. Se obține din glucoza prezentă în siropul de glucoză prin utilizarea glucozei-izomerază și din inversiunea zaharozei.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

13.2.4

Sirop de glucoză

Siropul de glucoză este o soluție apoasă purificată și concentrată de glucide nutritive obținută prin hidroliză din amidon.

Zaharuri totale

Umiditate, dacă > 30 %

13.2.5

Melasă de glucoză

Produs obținut în cursul rafinării siropului de glucoză.

Zaharuri totale

13.2.6

Xiloză

Zaharoză extrasă din lemn.

 

13.2.7

Lactuloză

Dizaharidă semisintetică (4-O-D-galactopiranosil-D-fructoză) obținută din lactoză prin izomerizarea glucozei în fructoză. Este prezentă în lapte și în produsele lactate supuse unui tratament termic.

Lactuloză

13.2.8

Glucozamină (Chitozamină)

Zahăr aminat (monozaharidă) făcând parte din structura polizaharidelor chitosan și chitină. Produs prin hidroliza exoscheletelor de crustacee și de alte artropode sau prin fermentarea unei cereale precum porumbul sau grâul.

Sodiu sau potasiu, după caz

„de la animale acvatice” sau „din fermentație”, după caz

13.3.1

Amidon  (37)

Amidon.

Amidon

13.3.2

Amidon  (37), pregelatinizat

Produs compus din amidon expandat prin tratament termic.

Amidon

13.3.3

Amidon  (37) amestec

Produs compus din amidon alimentar nativ și/sau modificat obținut din diferite surse botanice.

Amidon

13.3.4

Turtă de hidrolizați de amidon  (37)

Produs de filtrare al lichiorului de hidroliză a amidonului care constă în următoarele: proteine, amidon, polizaharide, grăsimi, ulei și ajutor de filtrare (de exemplu, diatomit, fibră de lemn).

Umiditate, dacă < 25 % sau > 45 %

Dacă umiditatea < 25 %:

Grăsimi brute

Proteină brută

13.3.5

Dextrină

Dextrina este amidon parțial hidrolizat cu ajutorul unui acid.

 

13.3.6

Maltodextrină

Maltodextrina este amidonul parțial hidrolizat.

 

13.4.1

Polidextroză

Polimer în masă cu legături aleatorii de glucoză produs prin polimerizarea termică a D-glucozei.

 

13.5.1

Polioli

Produs obținut prin hidrogenare sau fermentare și constând în monozaharide, dizaharide, oligozaharide sau polizaharide reduse.

 

13.5.2

Izomalt

Zahăr alcool obținut din sucroză după conversie enzimatică și hidrogenare.

 

13.5.3

Manitol

Produs obținut prin hidrogenare sau fermentare și constând în glucoză și/sau fructoză reduse.

 

13.5.4

Xilitol

Produs obținut prin hidrogenarea și fermentarea xilozei.

 

13.5.5

Sorbitol

Produs obținut prin hidrogenarea glucozei.

 

13.6.1

Uleiuri acide rezultate din rafinarea chimică  (38)

Produs obținut în cursul deacidificării uleiurilor și grăsimilor de origine vegetală sau animală prin intermediul bazelor, urmată de o acidulare cu separare ulterioară a fazei apoase, conținând acizi grași liberi, uleiuri sau grăsimi și componente naturale ale semințelor, fructelor sau țesuturilor animale precum mono- și digliceridele, lecitina și fibrele.

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 1 %

13.6.2

Acizi grași esterificați cu glicerol  (39)

Gliceride obținute prin esterificarea glicerolului cu acizi grași. Poate conține până la 50 ppm nichel obținut din hidrogenare.

Umiditate, dacă > 1 %

Grăsimi brute

Nichel dacă > 20 ppm

13.6.3

Mono-, di- și trigliceride ale acizilor grași  (39)

Produs constând din amestecuri de mono-, di- și triesteri de glicerol cu acizi grași.

Ele pot conține cantități mici de acizi grași și glicerol în stare liberă.

Poate conține până la 50 ppm nichel obținut din hidrogenare.

Grăsimi brute

Nichel dacă > 20 ppm

13.6.4

Săruri ale acizilor grași  (39)

Produs obținut prin reacția acizilor grași cu cel puțin patru atomi de carbon cu hidroxizi, oxizi sau săruri de calciu, magneziu, sodiu sau potasiu.

Poate conține până la 50 ppm nichel obținut din hidrogenare.

Grăsimi brute (după hidroliză)

Umiditate

Ca sau Na sau K sau Mg (după caz)

Nichel dacă > 20 ppm

13.6.5

Distilați de acizi grași rezultați din rafinare fizică  (38)

Produs obținut în cursul deacidificării uleiurilor și grăsimilor de origine vegetală sau animală prin intermediul distilării, conținând acizi grași liberi, uleiuri sau grăsimi și componente naturale ale semințelor, fructelor sau țesuturilor animale precum mono- și digliceridele, sterolii și tocoferolii.

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 1 %

13.6.6

Acizi grași bruți rezultați din divizare  (38)

Produs obținut prin divizarea uleiurilor/grăsimilor. Prin definiție se compune din acizi grași bruți C6-C24, alifatici, lineari, monocarboxilici, saturați și nesaturați. Poate conține până la 50 ppm nichel obținut din hidrogenare.

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 1 %

Nichel dacă > 20 ppm

13.6.7

Acizi grași distilați puri rezultați din divizare  (38)

Produs obținut prin distilarea acizilor grași bruți din divizarea uleiurilor/grăsimilor plus, posibil, hidrogenare. Prin definiție se compune din acizi grași distilați puri C6-C24, alifatici, lineari, monocarboxilici, saturați și nesaturați.

Poate conține până la 50 ppm nichel obținut din hidrogenare.

Grăsimi brute

Umiditate, dacă > 1 %

Nichel dacă > 20 ppm

13.6.8

Pastă de neutralizare (Soap stocks)  (38)

Produs obținut în cursul deacidificării uleiurilor și grăsimilor vegetale prin intermediul unei soluții apoase de hidroxid de calciu, magneziu, sodiu sau potasiu conținând săruri de acizi grași, uleiuri sau grăsimi și componente naturale ale semințelor, fructelor sau țesuturilor animale precum mono- și digliceridele, lecitina și fibrele.

Umiditate dacă < 40 și > 50 %

Ca sau Na sau K sau Mg, după caz

13.6.9

Mono- și digliceride ale acizilor grași esterificate cu acizi organici  (39)  (40)

Mono- și digliceride ale acizilor grași cu cel puțin patru atomi de carbon, esterificate cu acizi organici.

Grăsimi brute

13.6.10

Esterii zaharozei cu acizi grași  (39)

Esteri ai zaharozei și acizi grași.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Grăsimi brute

13.6.11

Sucrogliceride ale acizilor grași  (39)

Amestec de esteri ai zaharozei și mono- și digliceride ale acizilor grași.

Zaharide totale, calculate ca zaharoză

Grăsimi brute

13.8.1

Glicerină, brută

Subprodus obținut din:

procedeul oleochimic de divizare a uleiurilor/grăsimilor pentru a obține acizi grași și apă dulce, urmat de concentrarea apei dulci pentru a obține glicerol brut sau de transesterificare (poate conține până la 0,5 % metanol) a uleiurilor/grăsimilor naturale pentru a obține esteri metilici ai acizilor grași și apă dulce, urmat de concentrarea apei dulci pentru a obține glicerolul brut.

Producerea biomotorinei (esteri metilici sau etilici ai acizilor grași) prin transesterificarea uleiurilor și grăsimilor de origine vegetală și animală nespecificată. Glicerina poate să conțină încă săruri minerale și organice (până la 7,5 %).

Poate conține până la 0,5 % metanol și până la 4 % materie organică fără glicerol, compunându-se din esteri metilici ai acizilor grași, esteri etilici ai acizilor grași, acizi grași liberi și gliceride.

Saponificări ale uleiurilor/grăsimilor de origine vegetală sau animală, în mod normal cu baze/pământuri alcaline, pentru a obține săpunuri.

Poate conține până la 50 ppm nichel obținut din hidrogenare.

Glicerol

Potasiu dacă > 1,5 %

Sodiu dacă > 1,5 %

Nichel dacă > 20 ppm

13.8.2

Glicerină

Produs obținut din:

procedeu oleochimic de a) divizare a uleiurilor/grăsimilor urmat de concentrarea apelor dulci și rafinare prin distilare (a se vedea partea B, glosarul de proceduri, înregistrarea 20) sau un procedeu de schimb ionic; b) de transesterificare a uleiurilor/grăsimilor naturale pentru a obține esteri metilici ai acizilor grași și apă dulce brută, urmat de concentrarea apei dulci pentru a obține glicerol brut și rafinarea prin distilare sau un procedeu de schimb ionic.

Producerea biomotorinei (esteri metilici sau etilici ai acizilor grași) prin transesterificarea uleiurilor și grăsimilor de origine vegetală și animală nespecificată, cu rafinarea ulterioară a glicerinei. Conținut minim de glicerol: 99 % din materia uscată.

Saponificări ale uleiurilor/grăsimilor de origine vegetală sau animală, în mod normal cu baze/pământuri alcaline, pentru a obține săpunuri, urmate de rafinarea glicerolului brut și distilare.

Poate conține până la 50 ppm nichel obținut din hidrogenare.

Glicerol dacă < 99 % pe baza materiei uscate

Sodiu dacă > 0,1 %

Potasiu dacă > 0,1 %

Nichel dacă > 20 ppm

13.9.1

Metilsulfonilmetan

Tiocompus organic [(CH3)2SO2] obținut prin sinteză și identic cu sursa prezentă în mod natural în plante.

Sulf

13.10.1

Turbă

Produs rezultat din descompunerea naturală a plantelor (în principal mușchiul de turbă) în mediu anaerobic și oligotrof.

Fibră brută

13.10.2

Leonardit

Produs care este un complex mineral natural de hidrocarburi fenolice, cunoscut, de asemenea, ca humat, care provine din descompunerea materiei organice de-a lungul a milioane de ani.

Fibră brută

13.11.1

Propilenglicol; [1,2-propandiol; [propan-1,2-diol]

Compus organic (un diol sau dublu alcool) cu formula C3H8O2. Este un lichid vâscos cu un gust ușor dulce, higroscopic și miscibil cu apa, acetona și cloroformul. Poate conține până la 0,3 % dipropilen glicol.

Propilenglicol

13.11.2

Monoesteri ai propilenglicolului și ai acizilor grași  (39)

Monoesteri ai propilenglicolului și ai acizilor grași, singuri sau în amestecuri cu diesteri.

Propilenglicol

Grăsimi brute


(1)  JO L 35, 8.2.2005, p. 1.

(2)  As Low As Reasonably Achievable, cel mai scăzut nivel rezonabil posibil.

(3)  JO L 140, 30.5.2002, p. 10.

(4)  JO L 70, 16.3.2005, p. 1.

(5)  JO L 268, 18.10.2003, p. 29.

(6)  Prin derogare de la această obligație, se poate adăuga pentru procedura „uscare”.

(7)  În limba germană „Konzentrieren” poate fi înlocuit cu „Eindicken”, acolo unde este cazul, calificativul comun fiind în această situație „eingedickt”.

(8)  „Decorticare” poate fi înlocuit cu „îndepărtarea învelișului” sau „îndepărtarea cojilor”, acolo unde este cazul, calificativul comun fiind în această situație „lipsit de înveliș” sau „lipsit de coji”.

(9)  În cazul orezului, acest proces este denumit „decorticare”, iar calificativul comun, „decorticat”.

(10)  În limba franceză se poate folosi denumirea de „issues”.

(11)  În limba germană, se pot folosi calificativul „aufgeschlossen” și denumirea „Quellwasser” (referitor la amidon). În limba daneză, se pot folosi calificativul „Kvældning” și denumirea „Kvældet” (referitor la amidon).

(12)  În limba franceză, „Pressage” poate fi înlocuit cu „Extraction mécanique” acolo unde este cazul.

(13)  Această denumire poate fi completată cu specia de cereale.

(14)  A se remarca faptul că, în engleză, se pot folosi denumirile „maize” și „corn”. Acest lucru este valabil pentru toate produsele din porumb.

(15)  Dacă acest produs a fost supus unei măcinări mai fine, numelui i se poate adăuga cuvântul „fine” sau numele poate fi înlocuit printr-o denumire corespunzătoare.

(16)  Această denumire poate fi completată cu specia de bob.

(17)  Acolo unde este cazul, se poate adăuga indicativul „sărac în glucozinolat”, astfel cum este definit în legislația comunitară. Acest lucru este valabil pentru toate produsele din semințe de rapiță.

(18)  Această denumire poate fi completată cu specia de plante.

(19)  Această denumire poate fi completată cu specia de plante.

(20)  Această denumire poate fi completată cu specia de plante.

(21)  Denumirea trebuie completată cu o indicație privind natura tratamentului efectuat.

(22)  Specia de plantă furajeră poate fi adăugată la denumire.

(23)  Termenul „făină” poate fi înlocuit cu „pelete”. Metoda de uscare poate fi adăugată la denumire.

(24)  Specia se adaugă la denumire.

(25)  Această denumire poate fi completată cu specia de plante.

(26)  Aceste expresii nu sunt sinonime și diferă în principal în ceea ce privește conținutul lor de umiditate. A se utiliza expresia adecvată după caz.

(27)  Fără a aduce atingere cerințelor obligatorii privind documentele comerciale și certificatele de sănătate pentru subprodusele de origine animală și produsele derivate, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 142/2011 al Comisiei (anexa VIII, capitolul III) (JO L 54, 26.2.2011, p. 1), în cazul în care catalogul este utilizat în scopul etichetării, denumirea este înlocuită, după caz, prin:

specia de animale; și

partea produsului de origine animală [de exemplu, ficat, carne (numai dacă este mușchi scheletic)]; și/sau

denumirea speciei de animale neutilizate având în vedere interdicția privind reciclarea intraspecifică (de exemplu, fără păsări);

sau completată, după caz, de:

specia de animale; și/sau

partea produsului de origine animală [de exemplu, ficat, carne (numai dacă este mușchi scheletic)]; și/sau

(28)  Fără a aduce atingere cerințelor obligatorii privind documentele comerciale și certificatele de sănătate pentru subprodusele de origine animală și produsele derivate, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 142/2011 (anexa VIII, capitolul III), în cazul în care catalogul este utilizat în scopul etichetării, denumirea este completată după caz de

denumirea speciei de animale neutilizate având în vedere interdicția privind reciclarea intraspecifică.

specia de animale prelucrată (de exemplu, porcine, rumegătoare, păsări); și/sau

materialul prelucrat (de exemplu, os); și/sau

procedeul utilizat (de exemplu, degresare, rafinare); și/sau

denumirea speciei de animale neutilizate având în vedere interdicția privind reciclarea intraspecifică (de exemplu, fără păsări).

(29)  Specia se adaugă la denumire.

(30)  Specia se adaugă la denumire în cazul în care produsul este obținut din pește de crescătorie.

(31)  Natura sursei poate fi indicată suplimentar în denumire sau o poate înlocui.

(32)  Denumirea se modifică sau se completează pentru a specifica acidul organic.

(33)  Procedeul de fabricație poate fi inclus în denumire.

(34)  Celulele microorganismelor au fost inactivate sau ucise.

(35)  Denumirea uzuală a sușelor de drojdie se poate îndepărta de taxonomia științifică, prin urmare, pot fi folosite, de asemenea, sinonime pentru sușele enumerate.

(36)  Specia de fructe, de legume, de plante, de mirodenii și de ierburi aromatice trebuie adăugată la denumire, după caz.

(37)  Denumirea trebuie completată prin indicarea originii botanice.

(38)  Denumirea trebuie completată prin indicarea originii botanice sau animale.

(39)  Denumirea trebuie modificată sau completată pentru a specifica acizii grași utilizați.

(40)  Denumirea se modifică sau se completează pentru a specifica acidul organic.