8.11.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 298/38


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 7 noiembrie 2013

privind înființarea Infrastructurii europene de cercetare translațională avansată în medicină sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (EATRIS ERIC)

(2013/640/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Estonia, Republica Italiană, Regatul Țărilor de Jos și Republica Finlanda au solicitat Comisiei să înființeze Infrastructura europeană de cercetare translațională avansată în medicină sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine, European Research Infrastructure Consortium – EATRIS ERIC). Inițial, Regatul Spaniei și Republica Franceză vor participa la EATRIS ERIC ca observatori.

(2)

Regatul Țărilor de Jos au fost alese de Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Estonia, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană și Republica Finlanda ca stat membru-gazdă al EATRIS ERIC.

(3)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se înființează, pentru Infrastructura europeană de cercetare translațională avansată în medicină, un consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare, denumit EATRIS ERIC.

(2)   Statutul EATRIS ERIC este prezentat în anexă. El este actualizat continuu și este pus la dispoziția publicului pe site-ul de internet al EATRIS ERIC și la sediul său central.

(3)   Elementele esențiale ale statutului EATRIS ERIC, a căror modificare necesită aprobarea Comisiei în conformitate cu articolul 11 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, sunt prezentate la articolele 1, 2, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 28 și 29.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 7 noiembrie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 206, 8.8.2009, p. 1.


ANEXĂ

STATUTUL EATRIS ERIC

MEMBRII,

recunoscând rolul important al centrelor naționale și al capacităților lor de cercetare translațională, astfel cum sunt organizate prin intermediul infrastructurii EATRIS ERIC;

având drept obiectiv îmbunătățirea cercetării biomedicale translaționale prin dezvoltarea unei infrastructuri europene de cercetare translațională avansată constând în facilități preclinice și clinice esențiale și în cunoștințe translaționale necesare pentru a sprijini dezvoltarea unor noi strategii de prevenire, diagnosticare și tratare în domeniul cercetării și dezvoltării biomedicale, pentru a furniza populației servicii de asistență medicală de o mai bună calitate;

având drept obiectiv asigurarea accesului la Infrastructura europeană de cercetare translațională avansată pentru a realiza un impact semnificativ asupra asistenței medicale și pentru a aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea instrumentelor și tehnologiilor care propulsează știința translațională;

recunoscând și luând în considerare rezultatele proiectului referitor la faza de pregătire a EATRIS, finanțat de Comisia Europeană, precum și progresele realizate în timpul fazei de tranziție a EATRIS;

luând decizia de a solicita Comisiei Europene să înființeze Infrastructura europeană de cercetare translațională avansată în medicină sub forma unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (EATRIS ERIC), ca rezultat al fazei de tranziție a EATRIS,

AU CONVENIT, PRIN URMARE, ASUPRA URMĂTOARELOR:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Denumire, sediu și limbă de lucru

(1)   Se creează o infrastructură europeană de cercetare distribuită, denumită „Infrastructura europeană de cercetare translațională avansată în medicină” (European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine, denumită în continuare „EATRIS”).

(2)   Denumirea consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare constituit pentru Infrastructura europeană de cercetare translațională avansată în medicină este „EATRIS ERIC”.

(3)   Sediul central al EATRIS ERIC este situat în Amsterdam, Țările de Jos.

(4)   Limba de lucru a EATRIS ERIC este engleza.

Articolul 2

Sarcini și activități

(1)   EATRIS ERIC continuă cercetările în domeniul medicinei translaționale.

(2)   EATRIS ERIC este determinat să organizeze și să faciliteze guvernanța și coordonarea necesare pentru înființarea și funcționarea infrastructurii de cercetare EATRIS.

(3)   Infrastructura de cercetare EATRIS conectează institute de cercetare europene de vârf care își dedică o parte din capacitățile lor de cercetare și dezvoltare în beneficiul EATRIS ERIC, partajând conținut, instrumente și cunoștințe din sfera cercetării în domeniul medicinei translaționale, în special în ceea ce privește următoarele:

(a)

terapii biologice și alte terapii avansate, cum ar fi terapii genice și celulare și medicamente regenerative;

(b)

biomarkeri;

(c)

molecule mici;

(d)

imagistică moleculară și trasori;

(e)

vaccinuri.

CAPITOLUL II

MEMBRI

Articolul 3

Calitatea de membru și reprezentarea

(1)   EATRIS ERIC are în componență cel puțin trei state membre, doar statele și organizațiile interguvernamentale putând fi membre și avea drept de vot.

(2)   Orice membru numește unul sau doi reprezentanți în Consiliul guvernatorilor. Doi reprezentanți dispun împreună de un singur vot.

(3)   Membrii și reprezentanții acestora sunt prezentați în apendicele 1. Statele care au transmis Comisiei Europene cererea prin care se solicită înființarea EATRIS ERIC sunt denumite în continuare „membri fondatori”.

Articolul 4

Admiterea noilor membri

(1)   Solicitanții care doresc să obțină calitatea de membru transmit o cerere scrisă președintelui Consiliului guvernatorilor, în care descriu contribuția lor financiară și alte contribuții la îndeplinirea sarcinilor și la realizarea activităților EATRIS ERIC, precum și modul în care își vor îndeplini obligațiile.

(2)   Admiterea noilor membri este supusă aprobării de către Consiliul guvernatorilor.

Articolul 5

Retragerea unui membru și încetarea calității de membru

(1)   Niciun membru nu se poate retrage în primii cinci ani de la înființarea EATRIS ERIC, cu excepția cazului în care calitatea de membru a fost acordată pentru o perioadă mai scurtă specificată.

(2)   După primii cinci ani de la înființarea EATRIS ERIC, un membru se poate retrage cu condiția transmiterii unei cereri în acest sens cu 12 luni în avans. Orice retragere intră în vigoare numai la sfârșitul unui exercițiu financiar și după ce membrul care se retrage și-a îndeplinit obligațiile.

(3)   Prin derogare de la alineatul (1) al prezentului articol, orice membru se poate retrage în primii cinci ani în cazul în care Consiliul guvernatorilor decide ridicarea pragurilor contribuției financiare anuale, astfel cum se specifică la literele (e) și (f) din apendicele 2. Membrul care dorește să se retragă solicită retragerea în termen de șase luni de la adoptarea propunerii de a mări contribuția financiară anuală. Retragerea intră în vigoare numai la sfârșitul exercițiului financiar și cu condiția ca membrul care se retrage să-și fi îndeplinit obligațiile.

(4)   Consiliul guvernatorilor are competența de a revoca calitatea de membru în următoarele cazuri:

(a)

membrul se află într-o situație de încălcare gravă a uneia sau a mai multora dintre obligațiile sale în temeiul prezentului statut;

(b)

membrul nu a rectificat o astfel de situație de încălcare în termen de șase luni de la notificarea acesteia.

Membrul este invitat de Consiliul guvernatorilor să își prezinte poziția privind propunerea de decizie de revocare înainte ca decizia să fie adoptată.

(5)   Membrii care se retrag sau a căror calitate de membru este revocată nu au dreptul la restituirea sau la rambursarea niciunei contribuții plătite și nici dreptul de a revendica active ale EATRIS ERIC.

Articolul 6

Drepturile și obligațiile membrilor

(1)   Drepturile membrilor includ:

(a)

dreptul de a participa și de a vota în cadrul Consiliului guvernatorilor;

(b)

dreptul de a participa la elaborarea de strategii, politici, proceduri de luare a deciziilor privind EATRIS ERIC;

(c)

dreptul cercetătorilor săi de a participa la evenimentele EATRIS ERIC;

(d)

dreptul cercetătorilor săi de a avea acces și de a primi sprijin din partea EATRIS ERIC.

(2)   Fiecare membru:

(a)

plătește o contribuție financiară anuală stabilită de Consiliul guvernatorilor;

(b)

împuternicește reprezentanții săi cu autoritatea deplină de a vota printr-un singur vot în privința tuturor aspectelor ridicate în cursul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor;

(c)

înființează un centru național sau un consorțiu de infrastructură cu scopul de a îndeplini obligațiile care decurg din prezentul statut;

(d)

numește un director național pentru a-l reprezenta în Consiliul directorilor naționali;

(e)

furnizează infrastructura tehnică necesară pentru a face posibil accesul;

(f)

promovează adoptarea serviciilor EATRIS ERIC în rândul cercetătorilor din țara sa și colectează opinii și cerințe ale utilizatorilor;

(g)

sprijină centre din propria țară care doresc să se alăture infrastructurii naționale a unui stat membru care participă la infrastructura EATRIS ERIC.

(3)   Membrii, în mod individual sau în comun cu alți membri, observatori sau părți terțe, pot avea și alte contribuții decât contribuția financiară anuală. Astfel de contribuții, în bani sau în natură, sunt supuse aprobării de către Consiliul guvernatorilor.

(4)   EATRIS ERIC încheie un acord cu centrele naționale pentru a stabili termenii și condițiile în care centrele naționale se pot alătura infrastructurii EATRIS ERIC și se pot angaja să îndeplinească sarcinile și să desfășoare activitățile menționate la articolul 2. Directorul național depune toate eforturile pentru a coordona interacțiunea dintre centrele naționale și EATRIS ERIC.

CAPITOLUL III

OBSERVATORI

Articolul 7

Statutul de observator

(1)   Statele și organizațiile interguvernamentale care doresc să contribuie la EATRIS ERIC, dar nu sunt încă în situația de a deveni membri, pot solicita statutul de observator.

(2)   Observatorii sunt acceptați pentru o perioadă maximă de trei ani, cu excepția cazului în care un alt termen este hotărât de către Consiliul guvernatorilor.

(3)   Cererile pentru a obține statutul de observator se adresează în scris președintelui Consiliului guvernatorilor și trebuie să indice modul în care solicitantul intenționează să contribuie la îndeplinirea sarcinilor și la desfășurarea activităților EATRIS ERIC.

(4)   Admiterea observatorilor este supusă aprobării de către Consiliul guvernatorilor.

Articolul 8

Retragerea unui observator și încetarea statutului de observator

(1)   Un observator se poate retrage la sfârșitul unui exercițiu financiar, cu condiția să fi depus o cerere în acest sens cu șase luni în avans.

(2)   Înainte ca o retragere a unui observator să intre în vigoare, obligațiile financiare și de altă natură trebuie îndeplinite.

(3)   Consiliul guvernatorilor are competența de a revoca calitatea de observator a unui observator în următoarele cazuri:

(a)

observatorul se află într-o situație de încălcare gravă a uneia sau a mai multora dintre obligațiile sale în temeiul prezentului statut;

(b)

observatorul nu a rectificat o astfel de situație de încălcare în termen de șase luni de la notificarea acesteia.

Observatorul este invitat de Consiliul guvernatorilor să își prezinte poziția privind propunerea de decizie de revocare înainte ca decizia să fie adoptată.

(4)   Observatorii care se retrag sau a căror calitate de observator este revocată nu au dreptul la restituirea sau la rambursarea niciunei contribuții plătite și nici dreptul de a revendica active ale EATRIS ERIC.

Articolul 9

Drepturile și obligațiile unui observator

(1)   Drepturile observatorilor includ:

(a)

dreptul de a participa la reuniunile Consiliului guvernatorilor, fără dreptul de a vota;

(b)

dreptul cercetătorilor săi de a participa la evenimentele EATRIS ERIC;

(c)

dreptul cercetătorilor săi de a avea acces la infrastructura EATRIS ERIC și de a primi sprijin din partea EATRIS ERIC.

(2)   Fiecare observator:

(a)

numește unul sau doi reprezentanți în Consiliul guvernatorilor;

(b)

plătește contribuția financiară anuală stabilită de Consiliul guvernatorilor;

(c)

își stabilește contribuția la îndeplinirea sarcinilor și la desfășurarea activităților EATRIS ERIC menționate la articolul 2.

(3)   Observatorii, în mod individual sau în comun cu alți membri, observatori sau părți terțe, pot avea și alte contribuții decât contribuția financiară anuală. Astfel de contribuții, în bani sau în natură, sunt supuse aprobării de către Consiliul guvernatorilor.

(4)   Un observator își autorizează reprezentantul (reprezentanții) să îndeplinească obligațiile menționate la articolul 9 alineatul (2) literele (b) și (c).

(5)   EATRIS ERIC încheie cu observatorul un acord de prestare a activității de observator în vederea stabilirii termenilor și condițiilor pentru îndeplinirea obligațiilor și realizarea contribuțiilor.

CAPITOLUL IV

GUVERNANȚA EATRIS ERIC

Articolul 10

Guvernanță și management

Structura de guvernanță a EATRIS ERIC cuprinde următoarele organisme:

(a)

Consiliul guvernatorilor;

(b)

Comitetul executiv.

Articolul 11

Consiliul guvernatorilor

(1)   Consiliul guvernatorilor este organismul de conducere al EATRIS ERIC investit cu cea mai mare autoritate, dispunând de competențe depline în luarea deciziilor. Consiliul guvernatorilor se reunește cel puțin o dată pe an și este responsabil, în conformitate cu dispozițiile prezentului statut, de conducerea și supravegherea în ansamblu a EATRIS ERIC.

(2)   Statele membre dețin în comun majoritatea voturilor.

(3)   Consiliul guvernatorilor alege dintre membrii săi un președinte și un vicepreședinte, cu mandat de doi ani. Președintele și vicepreședintele pot fi realeși. Cu excepția cazului în care se decide altfel, președintele prezidează toate reuniunile Consiliului guvernatorilor și este sprijinit de vicepreședinte.

(4)   Consiliul guvernatorilor depune toate eforturile posibile pentru a se ajunge la consens în privința tuturor deciziilor. În lipsa consensului, o majoritate simplă de voturi este suficientă pentru a adopta o decizie, cu excepția deciziilor menționate la alineatele (5), (6) și (7).

(5)   Consiliul guvernatorilor decide cu o majoritate de cel puțin două treimi din voturile membrilor în cazul deciziilor de a:

(a)

adopta sau modifica strategiile de dezvoltare a EATRIS ERIC;

(b)

numi, suspenda sau revoca directorul financiar și directorul științific după consultarea cu Consiliul directorilor naționali;

(c)

constitui organisme subsidiare în plus față de organismele permanente;

(d)

adopta sau modifica Ordinele permanente care descriu mandatul și precizează activitățile Comitetului executiv și ale organismelor subsidiare;

(e)

adopta și modifica programul anual de lucru și bugetul anual.

(6)   Deciziile Consiliului guvernatorilor de a revoca calitatea de membru sau de observator necesită o majoritate de cel puțin trei sferturi din voturile membrilor.

(7)   Un membru care face obiectul unei decizii de revocare a calității de membru nu are drept de vot cu privire la decizia respectivă.

(8)   Consiliul guvernatorilor decide cu unanimitatea membrilor, fără a lua în calcul abținerile, cu privire la deciziile de a:

(a)

modifica statutul, cu excepția apendicelui 1;

(b)

lichida EATRIS ERIC.

Cu excepția cazului în care s-a convenit altfel, membrii sunt informați cu privire la formularea exactă a modificărilor statutului și ale apendicelui 2 cu cel puțin trei luni înainte ca modificările respective să fie supuse votului.

(9)   Consiliul guvernatorilor se reunește și decide în mod valabil numai în cazul în care este prezent sau este reprezentat un cvorum de două treimi din toți membrii EATRIS ERIC.

(10)   Consiliul guvernatorilor adoptă Regulamentul de procedură pentru punerea în aplicare a dispozițiilor statutului.

Articolul 12

Comitetul executiv

(1)   Comitetul executiv răspunde de implementarea EATRIS ERIC și de sprijinirea Consiliului guvernatorilor. Comitetul executiv răspunde numai în fața Consiliului guvernatorilor.

(2)   Comitetul executiv își îndeplinește atribuțiile astfel cum sunt stabilite de către Consiliul guvernatorilor și își pregătește propriile proceduri interne de organizare, reuniunile și modul de colaborare a directorului financiar cu directorul științific, în cadrul Regulamentului de procedură care trebuie să fie prezentat spre aprobare Consiliului guvernatorilor.

(3)   Comitetul executiv este format din directorul financiar și directorul științific.

(4)   Directorul financiar este reprezentantul legal al EATRIS ERIC, reprezintă EATRIS ERIC în orice litigiu și răspunde de gestionarea operațională (de zi cu zi) a EATRIS ERIC.

(5)   Directorul științific al EATRIS ERIC răspunde de dezvoltarea științifică strategică și de toate aspectele științifice operaționale ale EATRIS ERIC.

(6)   Directorii Comitetului executiv pot servi în cadrul unui mandat de până la cinci ani, care este decis de Consiliul guvernatorilor. După mandatul inițial, Consiliul guvernatorilor decide cu privire la orice prelungire. Procedurile pentru selectarea și numirea directorilor sunt stabilite în Regulamentul de procedură adoptat de Consiliul guvernatorilor.

Articolul 13

Biroul de coordonare și sprijin al EATRIS ERIC

(1)   Biroul de coordonare și sprijin al EATRIS ERIC este biroul responsabil de conducerea centrală și de operațiunile zilnice ale EATRIS ERIC și asistă Consiliul guvernatorilor. El este gestionat de directorul financiar, în consultare cu directorul științific, care se ocupă și de recrutarea personalului.

(2)   Biroul de coordonare și sprijin al EATRIS ERIC este situat în sediul central al EATRIS ERIC.

CAPITOLUL V

ORGANISME SUBSIDIARE

Articolul 14

Organisme subsidiare

(1)   EATRIS ERIC are următoarele organisme subsidiare:

(a)

Consiliul directorilor naționali;

(b)

Consiliul științific consultativ.

(2)   Consiliul guvernatorilor poate institui alte organisme subsidiare, în cazul în care sunt considerate necesare pentru funcționarea EATRIS ERIC.

Articolul 15

Consiliul directorilor naționali

(1)   Consiliul directorilor naționali supraveghează coordonarea implementării strategiilor aprobate de Consiliul guvernatorilor. Consiliul directorilor naționali este responsabil de toate activitățile științifice naționale ale EATRIS ERIC și păstrează coerența și consecvența la nivelul EATRIS ERIC, precum și colaborarea între membri.

(2)   Consiliul directorilor naționali este format din directorii naționali numiți de către membri.

(3)   Membrii Consiliului directorilor naționali aleg dintre membrii săi un președinte și un vicepreședinte pentru un mandat de doi ani, cu posibilitatea de realegere în conformitate cu procedurile prevăzute în Regulamentul de procedură.

(4)   Consiliul directorilor naționali propune Regulamentul de procedură și îl adoptă după aprobarea de către Consiliul guvernatorilor pentru procedurile sale interne operaționale.

(5)   Consiliul directorilor naționali își desfășoară activitățile astfel cum au fost stabilite de către Consiliul guvernatorilor în Ordinele permanente.

(6)   Consiliul directorilor naționali alege membrii Consiliului științific consultativ, sub rezerva aprobării acestora de către Consiliul guvernatorilor.

Articolul 16

Consiliul științific consultativ

(1)   Consiliul științific consultativ este format din oameni de știință independenți și recunoscuți la nivel internațional, implicați în cercetarea translațională biomedicală și care acționează în nume personal și potrivit experienței lor strategice.

(2)   Consiliul științific consultativ oferă consultanță la cererea Consiliului guvernatorilor și poate fi consultat de către Comitetul executiv și de către Consiliul directorilor naționali cu privire la toate aspectele relevante din punct de vedere științific și tehnologic, inclusiv în ceea ce privește agenda de cercetare a EATRIS ERIC, strategiile științifice, aspectele etice și programul de lucru anual.

CAPITOLUL VI

FINANȚARE ȘI RAPORTARE

Articolul 17

Principii și conturi bugetare

(1)   Exercițiul financiar al EATRIS ERIC începe în fiecare an la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie.

(2)   Fondurile EATRIS ERIC pot fi utilizate numai în scopurile prevăzute în prezentul statut.

(3)   Toate veniturile și cheltuielile EATRIS ERIC se includ în estimările pregătite pentru fiecare exercițiu financiar și se înregistrează în bugetul anual.

(4)   Conturile EATRIS ERIC sunt însoțite de un raport auditat privind gestionarea bugetară și financiară a exercițiului financiar. EATRIS ERIC întocmește un raport anual de activitate descriind, în particular, aspectele științifice, operaționale și financiare ale activităților sale. Raportul este aprobat de către Consiliul guvernatorilor și este transmis Comisiei Europene și autorităților publice relevante în termen de șase luni de la sfârșitul exercițiului financiar respectiv. Raportul se pune la dispoziția publicului în totalitate sau parțial.

(5)   EATRIS ERIC intră sub incidența cerințelor legislației și a regulilor aplicabile în materie de întocmire, depunere, auditare și publicare a conturilor.

(6)   EATRIS ERIC se asigură că toate creditele sunt utilizate în conformitate cu principiile bunei gestiuni financiare.

Articolul 18

Răspundere

(1)   EATRIS ERIC răspunde de datoriile sale.

(2)   Răspunderea financiară a membrilor în ceea ce privește datoriile EATRIS ERIC se limitează la contribuția financiară anuală a fiecărui membru în parte.

(3)   EATRIS ERIC subscrie unei asigurări corespunzătoare pentru a se proteja de riscurile asociate înființării și funcționării EATRIC ERIC.

CAPITOLUL VII

POLITICI

Articolul 19

Acorduri cu părți terțe

EATRIS ERIC poate încheia acorduri cu părți terțe în cazurile în care consideră acest fapt ca fiind benefic.

Articolul 20

Politica privind drepturile de proprietate intelectuală

(1)   Termenul „proprietate intelectuală” are sensul definit la articolul 2 din Convenția de instituire a Organizației mondiale a proprietății intelectuale, semnată la 14 iulie 1967.

(2)   Consiliul directorilor naționali prevede principii și politici comune în materie de proprietate intelectuală, astfel cum se prevede în Regulamentul de procedură. Aceste principii și politici comune sunt aprobate de Consiliul guvernatorilor.

(3)   Consiliul directorilor naționali poate recomanda încheierea unor acorduri cu centrele naționale și cu consorțiile de infrastructuri în cadrul infrastructurii de cercetare EATRIS în scopul de a se asigura că aceste entități, precum și părțile terțe au acces la cunoștințele științifice ale infrastructurii de cercetare EATRIS.

Articolul 21

Politica de admitere

(1)   Ca regulă generală, EATRIS ERIC asigură un acces deschis la serviciile și la infrastructurile prin care se sprijină și se promovează excelența în cercetarea translațională, precum și o cultură a „celor mai bune practici” prin activități de instruire.

(2)   EATRIS ERIC se asigură, prin instrucțiunile pe care le oferă utilizatorilor infrastructurii EATRIS, că cercetarea realizată utilizând resursele infrastructurii EATRIS recunoaște și respectă conformitatea cu orice fel de drept de proprietate, drept de protecție a vieții private, drept etic și drept de protecție a proprietarului datelor, precum și obligațiile privind secretul și confidențialitatea, astfel cum sunt definite în Regulamentul de procedură, asigurându-se totodată că utilizatorii respectă termenii și condițiile de acces, măsurile de securitate privind depozitarea și manipularea internă a (bio)materialelor și tratarea informațiilor privind instituțiile de cercetare participante la infrastructura EATRIS.

(3)   Criteriile și procedurile prin care se oferă sau se restricționează accesul la datele și la instrumentele infrastructurii EATRIS ERIC sunt definite în Regulamentul de procedură și sunt decise de Consiliul guvernatorilor, după obținerea unui aviz din partea Consiliului directorilor naționali și a Consiliului științific consultativ.

Articolul 22

Politica în materie de evaluare științifică

(1)   EATRIS ERIC oferă acces la infrastructura sa translațională pentru proiectele care prezintă cel mai mare potențial de a avea un impact semnificativ asupra sănătății sau o contribuție semnificativă la progresul instrumentelor și al tehnologiilor care impulsionează știința translațională.

(2)   Procesul de evaluare științifică a proiectelor pentru care se solicită acces la infrastructura EATRIS ERIC ia în considerare meritul științific, necesitățile medicale nesatisfăcute, eligibilitatea și potențialul translațional și se bazează pe transparență, echitate și imparțialitate. Respectivul proces este aprobat de Consiliul guvernatorilor și este descris în Regulamentul de procedură.

(3)   Evaluarea științifică a proiectelor în cadrul infrastructurii EATRIS ERIC ia în considerare meritul științific, necesitățile medicale nesatisfăcute și potențialul translațional, pe baza transparenței, a echității și a imparțialității și este detaliată ulterior de către Consiliul guvernatorilor și descrisă în Regulamentul de procedură.

Articolul 23

Politica în materie de difuzare

(1)   EATRIS ERIC ia toate măsurile cuvenite pentru a promova infrastructura și utilizarea ei în cercetare și învățământ.

(2)   EATRIS ERIC promovează difuzarea și partajarea rezultatelor obținute în activitățile de cercetare naționale și internaționale.

(3)   Fără a aduce atingere vreunui drept de proprietate, EATRIS ERIC solicită utilizatorilor săi să pună rezultatele cercetărilor lor la dispoziția publicului prin intermediul EATRIS ERIC.

(4)   Politica în materie de difuzare identifică diversele grupuri-țintă, iar EATRIS ERIC utilizează mai multe canale pentru a atinge audiența-țintă, precum site-urile de internet, mesajele cu noutăți, atelierele practice, prezența la conferințe și articolele în reviste și în cotidiene.

Articolul 24

Politica de angajare a personalului

EATRIS ERIC se străduiește să selecteze cel mai bun candidat în mod nediscriminatoriu, indiferent de origine, naționalitate, religie sau sex, într-un mod care să reflecte contribuțiile membrilor.

Articolul 25

Politica în materie de achiziții publice

(1)   EATRIS ERIC tratează candidații și ofertanții din cadrul procedurilor de achiziții publice într-un mod echitabil și nediscriminatoriu, indiferent dacă aceștia își au sau nu sediul central în Uniunea Europeană. Politica în materie de achiziții publice a EATRIS ERIC respectă principiul transparenței, al nediscriminării și al concurenței. Consiliul guvernatorilor adoptă un Regulament de procedură prin care se stabilesc norme detaliate privind criteriile și procedurile de achiziții publice.

(2)   Comitetul executiv este responsabil de toate achizițiile publice ale EATRIS ERIC. Toți ofertanții sunt publicați pe site-ul internet al EATRIS ERIC și pe teritoriul membrilor și al observatorilor. Pentru achizițiile publice cu valoare mai mare de 200 000 EUR, EATRIS ERIC urmează principiile Directivei 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii (1). Decizia de acordare a unui contract de achiziții publice se publică și include o justificare completă.

Articolul 26

Scutirea de impozit

(1)   Scutirile de impozite în baza articolului 143 alineatul (1) litera (g) și a articolului 151 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului (2) și în conformitate cu articolele 50 și 51 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului (3) se limitează la taxa pe valoare adăugată pentru bunurile și serviciile destinate utilizării oficiale de către EATRIS ERIC, care au o valoare mai mare de 250 EUR și care sunt achiziționate și plătite integral de către EATRIS ERIC. Achizițiile realizate de membrii individuali nu beneficiază de aceste scutiri. Fără a aduce atingere alineatelor (2) și (3), nu se aplică alte limite.

(2)   Scutirile de impozite se aplică activităților neeconomice, nu și celor economice.

(3)   Scutirile de impozite se aplică bunurilor și serviciilor destinate operațiunilor științifice, tehnice și administrative efectuate de EATRIS ERIC, în conformitate cu sarcinile sale principale. Ele includ, de asemenea, cheltuielile cu conferințele, atelierele practice și reuniunile direct legate de activitățile oficiale ale EATRIS ERIC. Cu toate acestea, cheltuielile de călătorie și cazare nu fac obiectul scutirilor de impozite.

Articolul 27

Politica în materie de date

Comitetul executiv înaintează spre aprobare Consiliului guvernatorilor Regulamentul de procedură privind politica în materie de date în ceea ce privește utilizatorii infrastructurii EATRIS ERIC, centrele naționale și părțile terțe, cum ar fi universitățile, institutele de cercetare și industria de profil, cu respectarea corespunzătoare a licențelor existente.

CAPITOLUL VIII

DURATĂ, LICHIDARE, LITIGII, DISPOZIȚII PRIVIND ÎNFIINȚAREA

Articolul 28

Durată

Durata de funcționare a EATRIS ERIC este nedefinită.

Articolul 29

Lichidare

(1)   Lichidarea EATRIS ERIC este decisă de Consiliul guvernatorilor.

(2)   Comisia Europeană este notificată în termen de zece zile calendaristice cu privire la decizia de lichidare a EATRIS ERIC.

(3)   Activele rămase după plata datoriilor EATRIS ERIC se distribuie între membri proporțional cu contribuțiile lor anuale cumulate la EATRIS ERIC.

(4)   Comisia Europeană este notificată în termen de zece zile calendaristice cu privire la încheierea lichidării EATRIS ERIC.

Articolul 30

Limba și disponibilitatea statutului

(1)   Prezentul statut este actualizat continuu și este pus la dispoziția publicului pe site-ul internet al EATRIS ERIC și la sediul său central.

(2)   Prezentul statut este considerat autentic în toate versiunile lingvistice oficiale ale membrilor precizați în apendicele 1. Prezentul statut este considerat autentic și în versiunile lingvistice oficiale ale membrilor neprecizați în apendicele 1. Nicio versiune lingvistică nu prevalează asupra celorlalte.

(3)   Atunci când versiunile lingvistice nu sunt prezente în Jurnalul Oficial, în caz de modificare a prezentului statut care nu necesită o decizie a Comisiei, ea se realizează de Biroul de coordonare și sprijin al EATRIS ERIC.

Articolul 31

Dispoziții privind înființarea

(1)   Țara gazdă convoacă o reuniune constitutivă a Consiliului guvernatorilor cât mai rapid posibil, dar nu mai târziu de patruzeci și cinci de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a deciziei Comisiei Europene de înființare a EATRIS ERIC. Fără a aduce atingere alineatului (2), nicio decizie nu se ia de către Consiliul guvernatorilor înainte ca EATRIS ERIC să aibă în componență cel puțin cinci membri.

(2)   Țara gazdă notifică membrilor fondatori orice acțiuni juridice urgente specifice care trebuie întreprinse în numele EATRIS ERIC înainte de desfășurarea reuniunii constitutive. Cu excepția cazului în care un membru fondator obiectează în termen de cinci zile de la notificare, acțiunea juridică este întreprinsă de o persoană autorizată în mod corespunzător de către statul gazdă.

(3)   Din momentul în care EATRIS ERIC este înființat, organismele sale acționează în conformitate cu Ordinele permanente și cu Regulamentul de procedură, astfel cum au fost aprobate de către Consiliul guvernatorilor în cursul fazei de tranziție a EATRIS ERIC.


(1)  JO L 134, 30.4.2004, p. 114.

(2)  JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

(3)  JO L 77, 23.3.2011, p. 1.

Apendicele 1

Lista membrilor, a observatorilor și a entităților care îi reprezintă

Membri

Entitate reprezentantă

Republica Cehă

Ministerul Educației, Tineretului și Sporturilor (METS)

Regatul Danemarcei

Agenția pentru Știință, Tehnologie și Inovare din Danemarca (DASTI)

Republica Estonia

Ministerul Educației și Cercetării din Republica Estonia (MEC RE)

Republica Italiană

Istituto Superiore di Sanità (ISS)

Regatul Țărilor de Jos

ZonMw

Republica Finlanda

Ministerul Educației și Culturii (MEC)


Observatori

Entitate reprezentantă

Regatul Spaniei

Instituto de Salud „Carlos III” (ISCIII)

Republica Franceză

Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives (CEA)

Apendicele 2

Contribuția financiară anuală

Angajament financiar pentru primii cinci ani

Pentru perioada inițială de cinci ani de la înființarea EATRIS ERIC, principiile de angajament financiar sunt după cum urmează:

(a)

angajamentul inițial pentru membrii fondatori este de cinci ani (nu există angajament inițial pentru observatori);

(b)

membrii fondatori se pot angaja financiar pentru o perioadă mai scurtă de cinci ani, în condițiile unei creșteri cu 25 % a contribuției anuale; excedentul va fi returnat dacă membrul respectiv încheie perioada de cinci ani;

(c)

contribuția financiară inițială pentru primul an al EATRIS ERIC se bazează pe bugetul convenit pentru perioada de cinci ani, excluzând orice sursă de venit incertă (de exemplu, venitul din taxele plătite de utilizatori), și pe cel puțin 5 membri fondatori;

(d)

Țările de Jos vor plăti o contribuție suplimentară pentru găzduire în valoare de 500 000 EUR în 2013, 2014 și 2015. După 2015, Țările de Jos vor plăti o contribuție suplimentară pentru găzduire în valoare de 50 000 EUR;

(e)

niciun membru fondator care s-a angajat financiar pentru cinci ani nu va plăti mai mult de 140 000 EUR pe an (pragul maxim);

(f)

contribuția minimă ca membru nu va fi mai mică de 50 000 EUR pe an, indiferent de numărul de membri și independent de orice venit generat de EATRIS ERIC (pragul minim);

(g)

contribuția financiară pentru al doilea an al EATRIS ERIC se bazează pe bugetul convenit pentru perioada de cinci ani, după scăderea rezultatului net din veniturile EATRIS ERIC din primul an. Contribuția financiară pentru al treilea an al EATRIS ERIC se bazează pe bugetul convenit pentru perioada de cinci ani, după scăderea rezultatului net din veniturile EATRIS ERIC din cel de al doilea an etc.;

(h)

un nou membru începe la nivelul contribuției financiare pe care ar fi plătit-o ca membru fondator în primul an al EATRIS ERIC, majorată cu 25 %. După primul an de admitere, el plătește contribuția financiară stabilită pentru cel de al doilea an EATRIS ERIC, majorată cu 25 % etc. În cazul în care noii membri încheie un mandat de cinci ani, excedentul este returnat;

(i)

observatorii fondatori ale căror institute nu participă la toate activitățile EATRIS și care nu prestează servicii plătesc 25 % din contribuția financiară anuală pe care ar fi plătit-o ca membri fondatori; un observator fondator ale cărui institute participă la toate activitățile EATRIS, incluzând prestarea de servicii, plătește aceeași contribuție financiară anuală pe care o plătește un membru fondator;

(j)

un observator fondator care plătește 25 % din contribuția financiară anuală și care devine membru începe la același nivel al contribuției financiare pe ar fi plătit-o ca membru fondator în primul an al EATRIS ERIC. După primul an de admitere, el plătește contribuția financiară stabilită pentru cel de al doilea an al EATRIS ERIC etc. În cazul în care acesta încheie un mandat de cinci ani, contribuția financiară plătită în calitate de observator i se returnează;

(k)

un nou observator începe la nivelul de 25 % din contribuția financiară pe care ar fi plătit-o ca membru fondator în primul an al EATRIS ERIC. În cel de al doilea an de admitere, el plătește 25 % din suma pe care ar fi plătit-o pentru cel de al doilea an al EATRIS ERIC etc.;

(l)

dacă un nou observator devine membru, el plătește contribuția financiară pe care ar fi plătit-o ca membru fondator în primul an al EATRIS ERIC; după primul an de admitere, el plătește contribuția financiară stabilită pentru cel de al doilea an al EATRIS ERIC etc.; dacă noul membru încheie un mandat de cinci ani, contribuția financiară plătită în calitate de observator i se returnează;

(m)

în cazul admiterii unor noi membri sau observatori sau în cazul în care un observator devine membru, contribuția financiară pentru anul respectiv este recalculată pentru toți membrii și observatorii;

(n)

în toate cazurile menționate la literele (a)-(m), contribuția financiară suplimentară de 25 % se păstrează ca rezervă.