3.3.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 64/7


DIRECTIVA 2012/7/UE A COMISIEI

din 2 martie 2012

de modificare, în scopul adaptării la progresele tehnice, a părții III din anexa II la Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța jucăriilor

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor (1), în special articolul 46.1 litera (b),

întrucât:

(1)

Directiva 2009/48 stabilește valori limită pentru cadmiu, bazate pe recomandările Institutului național olandez pentru sănătate publică și mediu (RIVM) în raportul din 2008 intitulat „Substanțe chimice în jucării. O metodologie generală pentru evaluarea siguranței chimice a jucăriilor cu accent pe elemente”. Recomandările RIVM se bazează pe ipoteza că expunerea copiilor la produse chimice în jucării nu poate depăși un anumit nivel numit „doza zilnică tolerabilă”. Deoarece copiii sunt expuși la substanțe chimice și prin alte surse decât jucăriile, numai un procent din doza zilnică tolerabilă ar trebui să fie alocat pentru jucării. Comitetul științific pentru toxicitate, ecotoxicitate și mediu (CSTEM) a recomandat în raportul său din 2004 ca un maxim de 10 % din doza zilnică tolerabilă să fie alocat pentru jucării. Cu toate acestea, pentru cadmiu și alte substanțe chimice care sunt deosebit de toxice, alocarea recomandată nu ar trebui să depășească 5 % din doza zilnică tolerabilă pentru a se asigura prezența doar a unor urme compatibile cu bunele practici de fabricație.

(2)

Conform recomandărilor RIVM, procentajul maxim din doza zilnică tolerabilă trebuie să fie multiplicat cu greutatea unui copil, estimată la 7,5 kg, și împărțit la cantitatea de material din jucărie ingerat, pentru a se obține valorile limită pentru substanțele chimice enumerate în Directiva 2009/48/CE.

(3)

Pentru cadmiu, RIVM a utilizat doza săptămânală tolerabilă de 7 μg/kg stabilită în 1989 de Comitetul mixt al Organizației pentru Agricultură și Produse Alimentare a Națiunilor Unite și al Organizației Mondiale a Sănătății de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) și confirmată de JECFA în 2001. S-a aplicat un factor de siguranță de doi, ceea ce a dus la o doză săptămânală tolerabilă de 3,5 μg/kg și o doză zilnică tolerabilă de 0,5 μg/kg.

(4)

În vederea definirii unor posibile scenarii de expunere la substanțe chimice, cantitatea de material de jucărie ingerată a fost estimată de către RIVM la 8 mg pe zi pentru material răzuit al jucăriei, 100 mg pentru materialul friabil al jucăriei și 400 mg pentru materialul lichid sau lipicios al jucăriei. Aceste limite de ingerare au fost confirmate de către Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului (CSRSM) în cadrul avizului său intitulat „Riscuri din partea substanțelor organice CMR în jucării” adoptat la 18 mai 2010.

(5)

Prin aplicarea procentului de 5 % la doza zilnică tolerabilă, multiplicare cu greutatea copilului și împărțire la cantitatea de material de jucărie ingerată, s-au stabilit următoarele valori limită pentru cadmiu: 23 mg/kg pentru material răzuit, 1,9 mg/kg pentru materialul uscat și 0,5 mg/kg în materialul lichid.

(6)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat în avizul său din 30 ianuarie 2009 că doză săptămânală tolerabilă stabilită de JECFA în 1989 și confirmată de JECFA în 2001 nu mai era adecvată ținând cont de noile evoluții legate de toxicologia cadmiului. EFSA a stabilit o nouă doză săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, ceea ce determină o doză zilnică tolerabilă de 0,36 μg/kg.

(7)

Prin aplicarea procentului de 5 % la noua doză zilnică tolerabilă, multiplicare cu greutatea copilului și împărțire la cantitatea de material de jucărie ingerată, rezultă următoarele limite pentru cadmiu: 17 mg/kg pentru material răzuit, 1,3 mg/kg pentru materialul uscat și 0,3 mg/kg în materialul lichid.

(8)

Prin urmare, Directiva 2009/48/CE ar trebui modificată în consecință.

(9)

Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului pentru siguranța jucăriilor.

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Partea III din anexa II la Directiva 2009/48/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

1.   Statele membre adoptă și publică, până la 20 ianuarie 2013 cel târziu, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică imediat Comisiei textul acestor acte.

Statele membre aplică aceste acte începând cu 20 iulie 2013.

Atunci când statele membre adoptă actele menționate, acestea conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

2.   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 2 martie 2012.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 170, 30.6.2009, p. 1.


ANEXĂ

Partea III din anexa II la Directiva 2009/48/CE se modifică după cum urmează:

La punctul 13, rubrica pentru cadmiu se înlocuiește cu următorul text:

Element

mg/kg

în materialul uscat, friabil, sfărmicios sau flexibil al jucăriei

mg/kg

în materialul lichid sau lipicios al jucăriei

mg/kg

în materialul răzuit al jucăriei

„Cadmiu

1,3

0,3

17”