17.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 335/83


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE 2011/848/PESC A CONSILIULUI

din 16 decembrie 2011

privind punerea în aplicare a Deciziei 2010/788/PESC privind adoptarea de măsuri restrictive împotriva Republicii Democratice Congo

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 31 alineatul (2),

având în vedere Decizia 2010/788/PESC a Consiliului din 20 decembrie 2010 privind adoptarea de măsuri restrictive împotriva Republicii Democratice Congo (1), în special articolul 6,

întrucât:

(1)

La 20 decembrie 2010, Consiliul a adoptat Decizia 2010/788/PESC privind adoptarea de măsuri restrictive împotriva Republicii Democratice Congo.

(2)

La 12 octombrie și 28 noiembrie 2011, Comitetul Consiliului de Securitate, instituit în temeiul Rezoluției Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite 1533 (2004) cu privire la Republica Democratică Congo, a actualizat lista persoanelor și a entităților care fac obiectul măsurilor restrictive.

(3)

Anexa la Decizia 2010/788/PESC ar trebui modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Persoanele care figurează în anexa la prezenta decizie se adaugă pe lista prevăzută în anexa la Decizia 2010/788/PESC.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 16 decembrie 2011.

Pentru Consiliu

Președintele

T. NALEWAJK


(1)  JO L 336, 21.12.2010, p. 30.


ANEXĂ

Persoanele menționate la articolul 1

Nume

Alias

Data și locul nașterii

Informații de identificare

Motive

Data desemnării

Jamil MUKULU

Profesor Musharaf

Steven Alirabaki

David Kyagulanyi

Musezi Talengelanimiro

Mzee Tutu

Abdullah Junjuaka

Alilabaki Kyagulanyi

1965

Dată de naștere alternativă: 1 ianuarie 1964

Satul Ntoke,

ținutul Ntenjeru,

districtul Kayunga,

Uganda

Ugandez

Șeful Forțelor Democratice Aliate (FDA)

Comandant, Forțele Democratice Aliate

Potrivit unor informații din surse deschise și unor rapoarte oficiale, inclusiv rapoartele Grupului de experți al Comitetului pentru sancțiuni al CSONU privind RDC, Jamil Mukulu este liderul militar al Forțelor Democratice Aliate (FDA), grupare armată străină care își desfășoară activitatea în RDC și care se opune dezarmării și repatrierii sau relocării voluntare a combatanților FDA, astfel cum se menționează la punctul 4 litera (b) din Rezoluția 1857 (2008).

12.10.2011

Hussein Muhammad

Nicolas Luumu

Talengelanimiro

 

 

Grupul de experți al Comitetului pentru sancțiuni al CSONU privind RDC a raportat că Jamil Mukulu a acordat sprijin material și s-a implicat în conducerea FDA, grupare armată care își desfășoară activitatea pe teritoriul RDC.

Potrivit mai multor surse, inclusiv conform Grupului de experți al Comitetului pentru sancțiuni al CSONU privind RDC, Jamil Mukulu a continuat, de asemenea, să exercite influență asupra politicilor, a acordat finanțare și a asigurat comanda și controlul în mod direct asupra activităților forțelor FDA pe teren, inclusiv prin supravegherea legăturilor cu rețelele teroriste internaționale.

Ntabo Ntaberi SHEKA

 

4 aprilie 1976

Teritoriul Walikale,

Republica Democratică Congo

Congolez

Comandant-șef, Nduma Defence of Congo, gruparea Mayi Mayi Sheka

Ntabo Ntaberi Sheka, comandant-șef al aripii politice a grupării Mayi Mayi Sheka, este liderul politic al unei grupări armate congoleze care se opune dezarmării, demobilizării sau reintegrării combatanților. Mayi Mayi Sheka este o grupare de miliție cu sediul în Congo, care își coordonează activitatea la bazele situate pe teritoriul Walikale din estul RDC.

Gruparea Mayi Mayi Sheka a desfășurat atacuri asupra unor mine din estul RDC, inclusiv prin preluarea minelor Bisiye și extorcarea populației locale.

Ntabo Ntaberi Sheka a comis totodată încălcări grave ale dreptului internațional, incluzând acte cu privire la copii. Ntabo Ntaberi Sheka a pregătit și a comandat o serie de atacuri pe teritoriul Walikale, în perioada 30 iulie-2 august 2010, în scopul pedepsirii populației locale acuzate de colaborare cu forțele guvernului congolez. În cursul atacurilor, au fost violați și răpiți copii, care au fost supuși la muncă forțată și unor tratamente crude, inumane sau degradante. De asemenea, gruparea de miliție Mayi Mayi Sheka recrutează prin forță băieți adolescenți și selectează copii în rândurile sale prin acțiuni de recrutare.

28.11.2011