10.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 328/53


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 8 decembrie 2011

de modificare a Deciziei 2010/221/UE în ceea ce privește măsurile naționale pentru prevenirea introducerii anumitor boli ale animalelor acvatice în părți din Irlanda, Finlanda și Suedia

[notificată cu numărul C(2011) 9002]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2011/825/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind cerințele de sănătate animală pentru animale și produse de acvacultură și privind prevenirea și controlul anumitor boli la animalele de acvacultură (1), în special articolul 43 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Decizia 2010/221/UE a Comisiei din 15 aprilie 2010 de aprobare de măsuri naționale pentru limitarea impactului anumitor boli la animalele de acvacultură și la animalele acvatice sălbatice, în conformitate cu articolul 43 din Directiva 2006/88/CE (2) a Consiliului, permite anumitor state membre să aplice restricții loturilor de astfel de animale pentru a împiedica introducerea anumitor boli pe teritoriul lor, cu condiția să fi demonstrat că teritoriul lor sau anumite zone delimitate ale acestuia sunt indemne de bolile respective sau să fi stabilit un program de eradicare sau supraveghere pentru a obține acest statut.

(2)

Părțile continentale ale teritoriului Finlandei și Suediei sunt enumerate în anexa II la Decizia 2010/221/UE drept teritorii cu un program de eradicare aprobat referitor la boala bacteriană a rinichiului (BKD).

(3)

Zonele litorale ale teritoriului Suediei sunt enumerate în anexa II la Decizia 2010/221/UE drept teritorii cu un program de eradicare aprobat referitor la virusul necrozei pancreatice infecțioase (NPI).

(4)

În consecință, Decizia 2010/221/UE aprobă anumite măsuri naționale luate de Finlanda și Suedia cu privire la loturile de animale de acvacultură din speciile predispuse din aceste zone. Cu toate acestea, pentru a permite reevaluarea oportunității acestor măsuri naționale, aprobarea aplicării acestor măsuri este limitată în timp, până la 31 decembrie 2011.

(5)

Finlanda a transmis Comisiei rapoartele privind funcționarea programului său național de eradicare referitor la BKD, în care se afirmă că eradicarea BKD nu a avut încă succes. Deși s-au înregistrat progrese în mai multe zone, unele zone rămân încă infectate cu BKD. Finlanda a solicitat, prin urmare, ca delimitarea geografică a programului să includă numai două zone continue care includ 19 bazine hidrografice. În aceste două zone, doar patru ferme fac obiectul restricțiilor referitoare la BKD și sunt toate supuse procesului de distrugere a peștilor infectați, de curățare și dezinfectare a instalațiilor.

(6)

Suedia a prezentat Comisiei un raport cu privire la funcționarea programelor sale naționale de eradicare referitoare la BKD și NPI. Numărul de cazuri raportate s-a redus în mod semnificativ și ambele boli sunt aproape eradicate din zonele ce fac obiectul programelor. Părțile continentale din Suedia sunt deja indemne de NPI, programul național de eradicare în apele de coastă având, prin urmare, rol de tampon pentru protejarea zonelor deja declarate indemne.

(7)

Pe baza informațiilor furnizate de Finlanda și Suedia, ar trebui să se continue aceste măsuri naționale. Cu toate acestea, ținând seama de faptul că încă nu s-a ajuns la o eradicare totală, în ciuda aplicării programelor naționale de eradicare timp de mai mulți ani, oportunitatea și necesitatea măsurilor naționale ar trebui să fie reevaluate în timp util. Prin urmare, aprobarea aplicării aceste măsuri naționale ar trebui să fie limitată la o perioadă de doi ani, până la 31 decembrie 2013.

(8)

Anexa III la Decizia 2010/221/UE enumeră în prezent nouă compartimente de pe teritoriul Irlandei cu un program de supraveghere aprobat referitor la Ostreid herpesvirus 1 μνar (OsHV-1 μνar).

(9)

Irlanda a notificat Comisiei detectarea OsHV-1 μνar în două din aceste compartimente, și anume în golful Gweendore, în cadrul compartimentului 1, și în golful Ballinakill, în cadrul compartimentul 4. În consecință, delimitarea geografică a acestor două compartimente specificată în anexa III la Decizia 2010/221/UE ar trebui să fie modificată.

(10)

Prin urmare, Decizia 2010/221/UE ar trebui modificată în mod corespunzător.

(11)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia 2010/221/UE se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 3 alineatul (2), data „31 decembrie 2011” se înlocuiește cu data „31 decembrie 2013”.

2.

Anexele II și III se înlocuiesc cu textul din anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 8 decembrie 2011.

Pentru Comisie

John DALLI

Membru al Comisiei


(1)  JO L 328, 24.11.2006, p. 14.

(2)  JO L 98, 20.4.2010, p. 7.


ANEXĂ

ANEXA II

State membre și părți ale acestora care dispun de programe de eradicare referitoare la anumite boli ale animalelor de acvacultură, cărora li s-a acordat aprobarea de a lua măsuri naționale pentru a combate acele boli în conformitate cu articolul 43 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE

Boala

Stat membru

Codul

Delimitarea geografică a zonei cu măsuri naționale aprobate

Boala bacteriană a rinichiului (BKD)

Finlanda

FI

Următoarele bazine hidrografice:

Kymijoki, Juustilanjoki, Hounijoki, Tervajoki, Vilajoki, Urpalanjoki, Vaalimaanjoki, Virojoki, Vehkajoki, Summajoki, Vuoksi, Jänisjoki, Kiteenjoki-Tohmajoki, Hiitolanjoki, Tenojoki, Näätämöjoki, Uutuanjoki, Paatsjoki, Tuulomajoki.

Suedia

SE

Părțile continentale ale teritoriului

Virusul necrozei pancreatice infecțioase (NPI)

Suedia

SE

Zonele litorale ale teritoriului

ANEXA III

State membre și zone ale acestora care dispun de programe de supraveghere referitoare la virusul ostreid herpesvirus 1 μνar (OsHV-1 μνar), cărora li s-a acordat aprobarea de a lua măsuri naționale pentru a combate această boală în conformitate cu articolul 43 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE

Boala

Stat membru

Codul

Delimitarea geografică a zonelor în care se aplică măsuri naționale aprobate (state membre, zone și compartimente)

Ostreid herpesvirus 1 μνar (OsHV-1 μνar)

Irlanda

IE

Compartimentul 1: golful Sheephaven.

Compartimentul 2: golful Gweebara.

Compartimentul 3: golfurile Drumcliff, Killala, Broadhaven și Blacksod.

Compartimentul 4: golful Streamstown.

Compartimentul 5: golfurile Bertraghboy și Galway.

Compartimentul 6: estuarul Shannon și golfurile Poulnasharry, Askeaton și Ballylongford.

Compartimentul 7: golful Kenmare.

Compartimentul 8: golful Dunmanus.

Compartimentul 9: golfurile Kinsale și Oysterhaven.

Regatul Unit

UK

Teritoriul Marii Britanii, cu excepția golfului Whitestable, Kent.

Teritoriul Irlandei de Nord, cu excepția golfului Killough, Lough Foyle și Carlington Lough.

Teritoriul insulei Guernsey