8.1.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 4/91


DECIZIA COMISIEI

din 7 ianuarie 2010

privind cerințele de siguranță care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru dispozitivele de blocare a ferestrelor și a ușilor de balcon împotriva accesului copiilor, instalate de consumatori, în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului

[notificată cu numărul C(2009) 10298]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2010/11/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor (1), în special articolul 4 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Directiva 2001/95/CE prevede ca standardele europene să fie stabilite de organismele europene de standardizare. Aceste standarde ar trebui să garanteze că produsele îndeplinesc cerințele generale de siguranță prevăzute de directivă.

(2)

În temeiul Directivei 2001/95/CE, un produs este considerat sigur, în ceea ce privește riscurile și categoriile de riscuri reglementate de standardele naționale, atunci când este în conformitate cu standardele naționale neobligatorii de transpunere a standardelor europene.

(3)

Căderile accidentale de la înălțime, de exemplu de la fereastră sau balcoane, reprezintă una dintre principalele cauze de deces sau leziuni cerebrale sau osoase permanente înregistrate în rândul copiilor cu vârsta de până la 5 ani. Acestea reprezintă o problemă majoră în zonele urbane cu o concentrație mare de blocuri de apartamente cu multe etaje și se petrec mai ales primăvara sau vara, atunci când ferestrele sunt lăsate deschise pentru o perioadă mai mare de timp. În regiunea Île-de-France, în perioada mai-septembrie 2005, au fost înregistrate 67 de căderi accidentale în rândul copiilor, ceea ce corespunde în total la aproximativ 14 cazuri pe lună. În Danemarca și Suedia, între 20 și 60 de cazuri sunt înregistrate în fiecare an. În perioada 1996-2003, numărul de căderi în care au fost implicați copii a fost în medie de 79 pe an în Grecia, 130 pe an în Țările de Jos și 25 pe an în Regatul Unit.

(4)

Pentru a reduce sau a preveni căderile accidentale, există cerințe privind dimensiunile ferestrelor și prezența și caracteristicile barelor de sprijin și a grilajelor ferestrelor. Totuși, aceste cerințe sunt în general prevăzute în codurile naționale de norme privind construcțiile, care variază de la un stat membru la altul.

(5)

Pe piață există, de asemenea, produse proiectate pentru a limita sau a bloca deschiderea ferestrelor și a ușilor de balcon. Astfel de produse sunt instalate direct de către consumator pe fereastră sau pe ușa balconului.

(6)

Nu există standarde europene de siguranță pentru aceste produse. La momentul actual, principalele referințe pentru operatorii economici și autoritățile de supraveghere a pieței sunt incluse în unele standarde și metode de testare naționale și internaționale.

(7)

În perioada 2005-2007, Austria, Danemarca și Norvegia au desfășurat în comun un proiect în scopul evaluării siguranței dispozitivelor de blocare a ferestrelor și a ușilor de balcon, instalate de consumatori, disponibile pe piață și a validității metodelor de testare naționale și internaționale actuale. În plus, participanții au ținut cont de cerințele dezvoltate de ANEC (2) într-un studiu privind dispozitivele de protecție a copiilor din 2004 (3), precum și de anumite cerințe din standardul EN-71:1 privind siguranța jucăriilor.

(8)

Rezultatele proiectului au arătat că mai multe tipuri de dispozitive de blocare testate ar putea fi deblocate de către copii, în pofida faptului că erau reputate a fi împotriva accesului copiilor; alte modele au căzut, s-au spart sau nu au rezistat testului de învechire și toate modelele testate aveau carențe în ceea ce privește anumite cerințe de bază.

(9)

Prin urmare, este necesar să se stabilească unele cerințe specifice în temeiul articolului 4 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2001/95/CE și, pe baza acestor cerințe, să se solicite ulterior redactarea unor norme de siguranță europene pentru a garanta că aceste dispozitive împiedică accesul copiilor, își mențin integritatea structurală de-a lungul vieții, sunt rezistente la trecerea timpului și la expunerea la condiții climatice și că sunt însoțite de instrucțiuni și informații clare pentru utilizatori. Aceste norme trebuie elaborate în conformitate cu Directiva 98/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale (4). Referința standardului adoptat ar trebui să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Directiva 2001/95/CE.

(10)

Dispozitivele de blocare la care se face referire în prezenta decizie ar trebui să fie numai acelea instalate de consumatori la ferestre sau uși de balcoane. Dispozitivele de blocare care sunt integrate în ferestrele sau în cadrul ușilor de balcon fac obiectul specificațiilor tehnice prevăzute în Directiva 89/106/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre referitoare la materialele de construcții (5).

(11)

Odată ce standardele respective devin disponibile și cu condiția deciderii de către Comisie să publice trimiterea la acestea în Jurnalul Oficial, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 4 alineatul (2) din Directiva 2001/95/CE, ar trebui să se presupună că dispozitivele de blocare a ferestrelor și a ușilor de balcon împotriva accesului copiilor, instalate de consumatori, sunt conforme cu cerințele de siguranță generale prevăzute în Directiva 2001/95/CE în ceea ce privește cerințele de siguranță care fac obiectul standardelor în cauză.

(12)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 15 din Directiva 2001/95/CE,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiții

În sensul prezentei decizii:

„dispozitiv de blocare instalat de consumatori” înseamnă un dispozitiv care fie blochează, fie limitează deschiderea unei ferestre sau a unei uși de balcon până la o poziție predeterminată. Un astfel de dispozitiv este conceput pentru a fi reinstalat de consumator la ferestre sau la uși de balcon;

„împotriva accesului copiilor” sau „cu dispozitive de siguranță pentru copii” înseamnă că dispozitivul nu poate fi deblocat de un copil de vârstă mai mică de 51 de luni.

Articolul 2

Cerințe

Cerințele specifice de siguranță pentru dispozitivele de blocare împotriva accesului copiilor, instalate de consumatori, care vor fi respectate de standardele europene în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2001/95/CE, sunt prevăzute în anexa la prezenta decizie.

Articolul 3

Publicare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 7 ianuarie 2010.

Pentru Comisie

José Manuel BARROSO

Președintele


(1)  JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

(2)  ANEC – The European consumer voice in standardisation. http://www.anec.org/anec.asp

(3)  http://www.anec.org/attachments/r&t005-04.pdf

(4)  JO L 204, 21.7.1998, p. 37.

(5)  JO L 40, 11.2.1989, p. 12.


ANEXĂ

Cerințe specifice de siguranță și metode de testare pentru dispozitivele de blocare împotriva accesului copiilor pentru ferestre și uși de balcon

Proprietăți fizice și mecanice

Dispozitivele de blocare a ferestrelor și a ușilor de balcon trebuie să fie construite astfel încât să reziste deschiderii și închiderii repetate, atât activate, cât și dezactivate, precum și procesului de învechire și expunerii la orice condiții meteo, precum soarele, ploaia, ninsoarea, gheața, umiditatea, temperaturile ridicate și cele scăzute, vântul, și să rămână sigure pentru copii.

Dispozitivele trebuie să poată rezista la impacturile accidentale de pe durata utilizării lor, fără a se defecta.

Pentru a-și îndeplini scopul pentru care au fost concepute, dispozitivele trebuie să limiteze distanța deschiderii dintre cadru și ramă la un maximum care să prevină eficient trecerea unui copil mic, ținând seama, în special, de capacitățile de dezvoltare și măsurătorile antropometrice ale copiilor de diferite vârste.

Piese mici

Pentru a preveni riscurile de înecare, piesele mici detașate sau detașabile trebuie să aibă dimensiunile necesare pentru a preveni înghițirea și/sau inhalarea lor.

Muchii ascuțite și părți proeminente

Pentru a preveni înțeparea, tăierea, sfâșierea, retezarea sau orice altă leziune corporală, muchiile accesibile trebuie să fie rotunjite sau șanfrenate și nu trebuie să existe puncte sau suprafețe proeminente.

Prinderea degetelor

Dispozitivele nu trebuie să aibă deschideri accesibile, ținând seama de măsurătorile antropometrice ale copiilor și de capacitățile lor la diferite vârste.

Testarea

Deteriorarea la expunerea la radiațiile UV și la temperatura ridicată, uzură, stabilitatea mecanică și funcția de protecție împotriva accesului copiilor trebuie să fie supuse unor metode de testare specifice. Produsele cu piese flexibile, precum lanțuri, cabluri și corzi, trebuie să fie, de asemenea, testate printr-o metodă de impact. Dispozitivele nu trebuie să se rupă și trebuie să fie perfect funcționale în urma testului.

Metodele de testare trebuie să fie adaptate, după caz, la performanțele la testare ale dispozitivelor de blocare pentru toate tipurile de ferestre (de exemplu ușile-ferestre sau ferestre batante, ferestre ghilotină și ferestre glisante).

Forțele de la teste se aplică în cele mai nefavorabile direcții și trebuie să se măsoare cu o incertitudine la măsurare care să nu depășească ± 1 %, iar deplasările cu o incertitudine la măsurare care să nu depășească ± 1 mm.

Grupul de copii pentru testare

Funcția de protecție a copiilor trebuie să se verifice. Ca referință, trebuie să se folosească cerințele prevăzute în EN ISO 8317 referitor la ambalajele de protecție împotriva accesului copiilor. Trebuie să se respecte criteriile de neconformitate prevăzute în standard.

Informații referitoare la produs

Informațiile referitoare la produs trebuie să se pună la dispoziție pentru a reduce posibilitatea riscurilor potențiale care pot fi prevăzute în ceea ce privește utilizarea produsului.

Trebuie să se pună la dispoziție informațiile privind utilizarea în siguranță a produsului. Aceste instrucțiuni trebuie să includă cel puțin următoarele aspecte:

Denumirea sau marca comercială a producătorului, a importatorului sau a organizatorului responsabil cu vânzarea acestuia.

Instrucțiunile: „Citiți cu atenție aceste instrucțiuni înainte de a instala și utiliza acest dispozitiv. Funcția acestui produs de protecție a copiilor poate fi afectată în cazul în care nu urmați aceste instrucțiuni. Păstrați instrucțiunile pentru a le consulta în viitor.”

Informațiile privind tipul de ferestre pentru care produsul este conceput.

Instrucțiuni privind modul și locul de instalare corecte ale dispozitivului. Diferite instrucțiuni pot fi necesare pentru diferite tipuri de ferestre, precum și diferite materiale, cum ar fi lemnul, metalul, plasticul etc. Deoarece asamblarea dispozitivului este vitală pentru funcția sa de protecție a copiilor, instrucțiunile trebuie să fie clare și, în anumite cazuri, poate fi necesară punerea la dispoziție a unui instrument de asamblare.

Orice alte informații pentru utilizarea în siguranță.