21.5.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 125/6


REGULAMENTUL (CE) NR. 414/2009 AL COMISIEI

din 30 aprilie 2009

de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2454/93 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar (1), în special articolul 247,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 648/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (2) a introdus în Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 obligația de a depune declarații sumare de intrare și ieșire prin mijloace electronice. Cu începere de la 1 iulie 2009, depunerea de declarații vamale în scris este permisă numai în cazul în care sistemul informatic al autorităților vamale nu funcționează sau atunci când aplicația electronică a persoanei care depune declarația nu funcționează.

(2)

Pentru întărirea securității, trebuie elaborată o versiune alternativă a documentului de însoțire a tranzitului („document de însoțire tranzit/securitate”) și a listei de articole asociate pentru a include datele cerute în anexa 30a la Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 (3).

(3)

Trebuie, de asemenea, adaptat „documentul de însoțire de export” și lista de articole asociate prevăzute la articolul 796a din Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 pentru a include datele menționate în anexa 30a la Regulamentul (CEE) nr. 2454/93.

(4)

Persoanelor care depun declarația trebuie să li se permită, în cazul în care nu pot furniza autorităților vamale datele din declarațiile sumare de export și de ieșire utilizând procedurile computerizate deoarece sistemul informatic al autorităților vamale sau aplicația electronică a persoanei care depune declarația nu funcționează, utilizarea unei proceduri alternative care să le permită comunicarea în scris a informațiilor necesare autorităților vamale. În acest sens, trebuie prevăzută utilizarea unui formular, „documentul administrativ unic de export/securitate”, care poate conține atât datele din declarația de export, cât și cele din declarația sumară de ieșire.

(5)

Pentru situațiile în care sistemul informatic al autorităților vamale sau aplicația electronică a persoanei care depune declarația nu funcționează este necesar să se prevadă un „document de securitate și siguranță” pe suport de hârtie care trebuie utilizat pentru declarația sumară de intrare și pentru declarația sumară de ieșire. Acesta trebuie să conțină datele stabilite în anexa 30a la Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 și trebuie să fie însoțit de o listă de articole în cazul în care transportul se compune din mărfuri constituite din mai mult de un articol.

(6)

Pentru a oferi operatorilor economici o gamă cât mai largă de opțiuni pentru a furniza datele cerute în cazul în care sistemele informatice ale autorităților vamale și cele private nu funcționează, este necesar să se permită autorităților vamale să îi autorizeze să comunice respectivele date prin documente comerciale, cu condiția ca documentele transmise autorităților vamale să conțină informațiile cerute în anexa 30a la Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 pentru declarațiile sumare de intrare sau ieșire.

(7)

Având în vedere că dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 1875/2006 al Comisiei (4) privitoare la securitate și siguranță se aplică de la 1 iulie 2009, dispozițiile corespunzătoare prevăzute în prezentul regulament trebuie să se aplice de la aceeași dată. Prin urmare, Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei trebuie modificat în consecință.

(8)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Codului Vamal,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 183 alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(a)

paragraful al doilea se înlocuiește cu următorul text:

„În cazurile menționate la primul paragraf literele (a) și (b), declarația sumară de intrare pe suport de hârtie este întocmită utilizând formularul document de securitate și siguranță conform modelului din anexa 45i. În cazul în care transportul pentru care se întocmește o declarație sumară de intrare se compune din mărfuri constituite din mai mult de un articol, documentul de securitate și siguranță este completat de o listă de articole al cărei model figurează în anexa 45j. Lista de articole este parte integrantă din documentul de securitate și siguranță.”;

(b)

se adaugă următorul paragraf:

„În cazurile menționate la primul paragraf literele (a) și (b), autoritățile vamale pot permite înlocuirea sau completarea documentului de securitate și siguranță cu documente comerciale, cu condiția ca documentele transmise autorităților vamale să conțină informațiile cerute în anexa 30a pentru declarațiile sumare de intrare.”

2.

La articolul 340b se adaugă următorul punct 6a:

„6a

«document de însoțire tranzit/securitate»: înseamnă documentul imprimat de sistemul informatic pentru a însoți mărfurile, bazat pe datele din declarația de tranzit și din declarația sumară de intrare sau ieșire.”

3.

Articolul 358 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (2) primul paragraf, teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În urma acordării liberului de vamă, documentul de însoțire a tranzitului sau documentul de însoțire tranzit/securitate însoțește mărfurile plasate sub regim de tranzit comunitar. Acesta corespunde modelului și conține informațiile documentului de însoțire a tranzitului din anexa 45a sau, în cazurile în care datele menționate în anexa 30a sunt furnizate în plus față de datele de tranzit, corespunde modelului și conține informațiile documentului de însoțire tranzit/securitate din anexa 45e și lista de articole tranzit/securitate din anexa 45f. Documentul este pus la dispoziția operatorului în unul din următoarele moduri:”;

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În cazul în care declarația conține mai mult mărfuri constituite din mai mult de un articol, documentul de însoțire al tranzitului menționat la alineatul (2) este completat de o listă de articole care corespunde modelului prezentat în anexa 45b. Documentul de însoțire tranzit/securitate menționat la alineatul (2) este întotdeauna completat de lista de articole stabilită în anexa 45f. Lista de articole face parte integrantă din documentul de însoțire al tranzitului sau din documentul de însoțire al tranzitului/securității.”

4.

La articolul 787, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În cazul în care sistemul informatic al autorităților vamale sau aplicația electronică a persoanei care depune o declarație de export nu funcționează, autoritățile vamale acceptă o declarație de export pe suport de hârtie, cu condiția ca aceasta să fie întocmită în unul din următoarele moduri:

(a)

utilizând un formular care corespunde modelului din anexele 31-34, la care se adaugă un document de siguranță și securitate care corespunde modelului din anexa 45i și o listă de articole – securitate și siguranță – care corespunde modelului din anexa 45j;

(b)

utilizând un document administrativ unic de export/securitate care corespunde modelului din anexa 45k și o listă de articole export/securitate care corespunde modelului din anexa 45l.

Formularul conține lista minimă de date stabilită în anexa 37 și în anexa 30a pentru procedura de export.”

5.

Articolul 796a se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), textul „anexa 45c” se înlocuiește cu „anexa 45g”;

(b)

la alineatul (2), textul „anexa 45d” se înlocuiește cu „anexa 45h”.

6.

La articolul 796c al doilea paragraf, textul „anexa 45c” se înlocuiește cu „anexa 45g”.

7.

Articolul 842b alineatul (3) se modifică după cum urmează:

(a)

paragraful al doilea se înlocuiește cu următorul text:

„În cazurile menționate la primul paragraf literele (a) și (b), declarația sumară de ieșire pe suport de hârtie este întocmită utilizând formularul document de securitate și siguranță conform modelului din anexa 45i. În cazul în care transportul pentru care se întocmește o declarație sumară de ieșire se compune din mărfuri constituite din mai mult de un articol, documentul de securitate și siguranță este completat de o listă de articole al cărei model figurează în anexa 45j. Lista de articole este parte integrantă din documentul de securitate și siguranță.”;

(b)

se adaugă paragraful al treilea după cum urmează:

„În cazurile menționate la primul paragraf literele (a) și (b), autoritățile vamale pot permite înlocuirea sau completarea documentului de securitate și siguranță cu documente comerciale, cu condiția ca documentele transmise autorităților vamale să conțină informațiile cerute în anexa 30a pentru declarațiile sumare de ieșire.”

8.

La articolul 183, articolul 359 alineatele (1) și (4), articolul 360 alineatele (1) și (2), articolul 361 alineatele (3) și (4), articolul 406 alineatele (1) și (2), articolul 408 alineatul (1) litera (d), articolul 454 alineatul (4), articolul 454b alineatele (2) și (4), articolul 455 alineatul (1) și articolul 457b alineatele (2) și (3) expresia „document de însoțire de tranzit” este înlocuită cu „document de însoțire tranzit – document de însoțire tranzit/securitate”.

9.

Anexa 37d se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 3.1 a treia liniuță, „document de însoțire a tranzitului (DAT)” se înlocuiește cu „document de însoțire tranzit (DAT) – document de însoțire tranzit/securitate (TSAD)”;

(b)

la punctele 3.2, 3.3, 4.1, 7, 8, 18 și 30.1 „DAT” se înlocuiește cu „TAD/TSAD”;

(c)

la punctul 3.2, textul „anexele 37 și 45a” se înlocuiește cu „anexele 37, 45a și 45e”.

10.

Anexele 45c și 45d se elimină.

11.

Se inserează anexa 45e din anexa I la prezentul regulament.

12.

Se inserează anexa 45f din anexa II la prezentul regulament.

13.

Se inserează anexa 45g din anexa III la prezentul regulament.

14.

Se inserează anexa 45h din anexa IV la prezentul regulament.

15.

Se inserează anexa 45i din anexa V la prezentul regulament.

16.

Se inserează anexa 45j din anexa VI la prezentul regulament.

17.

Se inserează anexa 45k din anexa VII la prezentul regulament.

18.

Se inserează anexa 45l din anexa VIII la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 iulie 2009.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 aprilie 2009.

Pentru Comisie

László KOVÁCS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 302, 19.10.1992, p. 1.

(2)  JO L 117, 4.5.2005, p. 13.

(3)  JO L 253, 11.10.1993, p. 1.

(4)  JO L 360, 19.12.2006, p. 64.


ANEXA I

„ANEXA 45e

[menționată la articolul 358 alineatul (2)]

DOCUMENT DE ÎNSOȚIRE TRANZIT/SECURITATE (TSAD)

CAPITOLUL I

Model de document de însoțire tranzit/securitate

Image

CAPITOLUL II

Note explicative și informații (date) pentru documentul de însoțire tranzit/securitate

Acronimul «PCO» («planul de continuare a operațiunilor») utilizat în prezentul capitol se referă la situațiile în care se aplică procedura de rezervă definită la articolul 340b alineatul (7).

Documentul de însoțire tranzit/securitate conține informații valabile pentru întreaga declarație.

Informațiile din documentul de însoțire tranzit/securitate se bazează pe datele din declarația de tranzit. După caz, respectivele informații vor fi modificate de către principalul obligat și/sau verificate de biroul de plecare.

Hârtia care se utilizează pentru documentul de însoțire tranzit/securitate poate fi de culoare verde.

În plus față de prevederile din notele explicative de la anexele 30a, 37 și 38 informațiile trebuie să fie imprimate după cum urmează:

1.   MRN (numărul de referință al operațiunii)

MRN trebuie imprimat pe prima pagină și pe toate listele de articole, cu excepția cazului în care aceste formulare sunt utilizate în contextul PCO, caz în care nu se alocă niciun MRN.

Informația este alfanumerică și conține 18 caractere, conform indicațiilor de mai jos:

Câmp

Conținut

Tipul câmpului

Exemple

1

Ultimele două cifre ale anului de acceptare oficială a declarației de tranzit (AA)

Numeric 2

06

2

Codul de identificare al țării de plecare a transportului (codul de țară alfa 2)

Alfabetic 2

RO

3

Identificator unic pentru transportul de tranzit pe an și pe țară

Alfanumeric 13

9876AB8890123

4

Cifra de control

Alfanumeric 1

5

Câmpurile 1 și 2 se completează după cum este indicat mai sus.

Câmpul 3 se completează cu un cod de identificare a operațiunii de tranzit. Modul de completare a acestui câmp este de competența administrațiilor naționale, dar fiecare operațiune de tranzit tratată în cursul anului în țara respectivă trebuie identificată printr-un număr unic.

Administrațiile naționale care doresc să includă numărul de referință al autorităților vamale în MRN pot utiliza până la șase dintre primele caractere din cod.

Câmpul 4 se completează cu o valoare care servește drept cifră de control pentru MRN. Aceasta permite depistarea erorilor la introducerea numărului complet.

«MRN» este, de asemenea, imprimat sub formă de cod de bare, cu ajutorul «codului 128» standard, prin utilizarea setului de caractere «B».

2.   CASETA DECL. SEC. (S00):

Indicați codul S în cazul în care documentul de însoțire tranzit/securitate conține și informații de securitate. În cazul în care acest document nu conține informații de securitate, caseta rămâne goală.

3.   CASETA FORMULARE (3):

Prima subdiviziune: numărul de serie al paginii imprimate;

A doua subdiviziune: numărul total de pagini imprimate (inclusiv lista de articole).

4.   CASETA NUMERE DE REFERINȚĂ (7):

Indicați LRN și/sau UCR

LRN – numărul de referință local, definit în anexa 37a,

UCR – un număr de identificare unic pentru loturi menționat în anexa 37 titlul II caseta 7.

5.   ÎN SPAȚIUL DIN DREAPTA CASETEI DESTINATARULUI (8):

Numele și adresa biroului vamal căruia i se trimite exemplarul returnat al documentului de însoțire tranzit/securitate.

6.   CASETA ALT ICS (S32):

Indicați alt indicator de circumstanță specifică

7.   CASETA BIROUL DE PLECARE (C):

numărul de referință al biroului de plecare;

data de acceptare a declarației de tranzit,

numele și numărul autorizației expeditorului agreat (după caz).

8.   CASETA CONTROLAT LA BIROUL DE PLECARE (D):

rezultatele controlului;

sigiliile aplicate sau mențiunea «- -» identificând «Dispensa – 99201»;

mențiunea «Itinerar obligatoriu», după caz.

Documentul de însoțire tranzit/securitate nu face obiectul niciunei modificări, adăugări sau suprimări, în afară de cazul în care prezentul regulament conține o indicație contrară.

9.   FORMALITĂȚI ÎN CURSUL TRANSPORTULUI

Între momentul în care mărfurile părăsesc biroul de plecare și cel în care ele sosesc la biroul de destinație, poate fi necesar să se adauge anumite mențiuni pe documentul de însoțire tranzit/securitate care însoțește mărfurile. Aceste mențiuni se referă la operațiunea de transport și trebuie adăugate de către transportatorul responsabil de mijlocul de transport în care sunt încărcate mărfurile, pe măsură ce se desfășoară operațiunile aferente. Informațiile pot fi adăugate lizibil, de mână, caz în care documentul se completează cu cerneală și cu litere mari de tipar.

Transportatorul nu poate efectua transbordarea decât după ce a obținut autorizația autorităților vamale ale țării în care trebuie să aibă loc transbordarea.

Atunci când respectivele autorități consideră că respectiva operațiune de tranzit comunitar poate continua în mod normal și după ce au luat, după caz, măsurile necesare, acestea vizează documentele de însoțire tranzit/securitate.

Autoritățile vamale de la biroul de tranzit sau de la biroul de destinație, după caz, au obligația de a introduce în sistem datele adăugate pe documentul de însoțire tranzit/securitate. Datele pot fi de asemenea introduse de către destinatarul agreat.

Aceste mențiuni se referă la următoarele casete:

10.   TRANSBORDARE: UTILIZAȚI CASETA 55

Caseta Transbordare (55)

Primele trei rânduri din această casetă trebuie completate de către transportator în cazul în care, în cursul operațiunii respective, mărfurile sunt transbordate dintr-un mijloc de transport în altul sau dintr-un container în altul.

Cu toate acestea, în cazul în care mărfurile sunt transportate în containere destinate transportării cu vehicule rutiere, autoritățile vamale pot autoriza principalul obligat să nu completeze caseta 18, dacă situația logistică la punctul de plecare poate să împiedice furnizarea identității și a naționalității mijlocului de transport în momentul întocmirii declarației de tranzit și dacă autoritățile vamale sunt în măsură să garanteze introducerea ulterioară în caseta 55 a informațiilor corespunzătoare privind mijloacele de transport.

11.   ALTE INCIDENTE: UTILIZAȚI CASETA 56

Caseta Alte incidente în cursul transportului (56)

Caseta se completează în conformitate cu obligațiile existente în materie de tranzit.

În plus, în cazul în care mărfurile au fost încărcate pe o semiremorcă și pe durata transportului se schimbă numai capul tractor (fără a avea loc manipularea sau transbordarea mărfurilor), introduceți în această casetă numărul de înmatriculare și naționalitatea noului cap tractor. În astfel de cazuri nu este necesară viza autorităților vamale.”


ANEXA II

„ANEXA 45f

[menționată la articolul 358 alineatul (3)]

LISTA DE ARTICOLE TRANZIT/SECURITATE (TSLoI)

CAPITOLUL I

Model de listă de articole tranzit/securitate

Image

CAPITOLUL II

Note explicative și informații (date) pentru lista de articole tranzit/securitate

Acronimul «PCO» («planul de continuare a operațiunilor») utilizat în prezentul capitol se referă la situațiile în care se aplică procedura de rezervă definită la articolul 340b alineatul (7).

Lista de articole tranzit/securitate conține informațiile specifice articolelor din declarație.

Casetele listei de articole pot fi mărite pe verticală. În plus față de prevederile din notele explicative de la anexele 30a și 37 informațiile trebuie să fie imprimate după cum urmează, utilizând coduri dacă este cazul:

1.

Caseta MRN – număr de referință al operațiunii, definit în anexa 45e. MRN trebuie imprimat pe prima pagină și pe toate listele de articole, cu excepția cazului în care aceste formulare sunt utilizate în contextul PCO, caz în care nu se alocă niciun MRN.

2.

În diferitele casete din partea «articol de marfă» se imprimă următoarele informații:

(a)

Caseta Articol nr. (32) – numărul de serie al articolului respectiv;

(b)

Caseta cod mod. plt. ch. transp (S29) – indicați codul modalității de plată a cheltuielilor de transport;

(c)

UNDG (44/4) – cod ONU mărfuri periculoase;

(d)

Caseta formulare (3):

Prima subdiviziune: numărul de serie al paginii imprimate;

A doua subdiviziune: numărul total de pagini imprimate (lista de articole tranzit/securitate).”


ANEXA III

„ANEXA 45g

(menționată la articolul 796a)

DOCUMENTUL DE ÎNSOȚIRE DE EXPORT (EAD)

CAPITOLUL I

Model de document de însoțire de export

Image

CAPITOLUL II

Note explicative și informații (date) pentru documentul de însoțire de export

Acronimul «PCO» («planul de continuare a operațiunilor») utilizat în prezentul capitol se referă la situațiile în care se aplică procedura de rezervă definită la articolul 787 alineatul (2).

Documentul de însoțire de export conține informații valabile pentru întreaga declarație și pentru un articol.

Informațiile din documentul de însoțire de export se bazează pe datele din declarația de export. După caz, respectivele informații vor fi modificate de către declarant/reprezentant și/sau verificate de biroul vamal de export.

În plus față de prevederile din notele explicative de la anexele 30a și 37, informațiile trebuie să fie imprimate după cum urmează:

1.

CASETA MRN (număr de referință al operațiunii)

MRN trebuie imprimat pe prima pagină și pe toate listele de articole, cu excepția cazului în care aceste formulare sunt utilizate în contextul PCO, caz în care nu se alocă niciun MRN.

Informația este alfanumerică și conține 18 caractere, conform indicațiilor de mai jos:

Câmp

Conținut

Tipul câmpului

Exemple

1

Ultimele două cifre ale anului de acceptare oficială a declarației de export (AA)

Numeric 2

06

2

Codul de identificare al țării exportatoare (cod alfa 2 prevăzut în anexa 38, caseta 2 din documentul administrativ unic)

Alfabetic 2

RO

3

Identificator unic pentru operațiunea de export pe an și pe țară

Alfanumeric 13

9876AB8890123

4

Cifra de control

Alfanumeric 1

5

Câmpurile 1 și 2 se completează după cum este indicat mai sus.

Câmpul 3 se completează cu codul care identifică operațiunea în scopul controlului exporturilor. Modul de completare a acestui câmp ține de competența administrațiilor naționale, dar fiecare operațiune de export efectuată în cursul anului în țara respectivă trebuie identificată cu un număr unic. Administrațiile naționale care doresc să includă numărul de referință al biroului vamal în MRN pot folosi până la șase dintre primele litere din cod.

Câmpul 4 se completează cu o valoare care servește drept cifră de control pentru MRN. Acesta permite depistarea erorilor la introducerea numărului complet.

«MRN» este, de asemenea, imprimat sub formă de cod de bare, cu ajutorul «codului 128» standard, prin utilizarea setului de caractere «B».

2.

CASETA DECL. SEC. (S00)

Indicați codul S în cazul în care documentul de însoțire de export conține și informații de securitate. În cazul în care acest document nu conține informații de securitate, caseta trebuie să rămână goală.

3.

CASETA BIROUL VAMAL

Numărul de referință al biroului de export

4.

CASETA NUMĂR DE REFERINȚĂ (7)

Indicați LRN și/sau UCR.

LRN— numărul de referință local, definit în anexa 37a,

UCR— un număr de identificare unic pentru loturi menționat în anexa 37 titlul II caseta 7.

5.

CASETA ALT ICS (S32):

Indicați alt indicator de circumstanță specifică.

6.

ÎN DIFERITELE CASETE DIN PARTEA «ARTICOL DE MARFĂ», TREBUIE IMPRIMATE URMĂTOARELE INFORMAȚII:

(a)

Caseta articol nr. (32) – numărul de serie al articolului respectiv;

(b)

Caseta UNDG (44/4) – cod ONU mărfuri periculoase.

Documentul de însoțire de export nu face obiectul niciunei modificări, adăugări sau eliminări, cu excepția unor indicații contrare în prezentele dispoziții.”


ANEXA IV

„ANEXA 45h

(menționată la articolul 796a)

LISTĂ DE ARTICOLE – EXPORT (ELoI)

CAPITOLUL I

Model de listă de articole – export

Image

CAPITOLUL II

Note explicative și informații (date) pentru lista de articole – export

Lista de articole – export conține informațiile specifice articolelor din declarație.

Casetele din lista de articole pot fi mărite pe verticală.

În plus față de prevederile din notele explicative de la anexele 30a și 37 informațiile trebuie să fie imprimate după cum urmează, utilizând coduri dacă este cazul:

1.

Caseta MRN – număr de referință al operațiunii, definit în anexa 45g. MRN se imprimă pe prima pagină și pe toate listele de articole.

2.

În diferitele casete din partea «articol de marfă», se imprimă următoarele informații:

(a)

Caseta articol nr. (32) – numărul de serie al articolului respectiv;

(b)

Caseta UNDG (44/4) – cod ONU mărfuri periculoase.”


ANEXA V

„ANEXA 45i

[menționată la articolul 183 alineatul (2), articolul 787 alineatul (2) litera (a) și articolul 842b alineatul (3)]

DOCUMENT DE SECURITATE ȘI SIGURANȚĂ (SSD)

CAPITOLUL I

Model de document de securitate și siguranță

Image

CAPITOLUL II

Note explicative și informații (date) pentru documentul de securitate și siguranță

Formularul conține informații la nivel generic și informații pentru un articol de marfă.

Informațiile din documentul de securitate și siguranță se bazează pe datele din declarația de sumară de intrare sau ieșire. După caz, respectivele informații vor fi modificate de către persoana care depune declarația sumară și/sau verificate de biroul vamal de intrare sau ieșire.

Documentul de securitate și siguranță se completează de către persoana care depune declarația sumară.

În plus față de prevederile din notele explicative de la anexele 30a și 37, informațiile trebuie să fie imprimate după cum urmează:

1.

Caseta MRN – număr de referință al operațiunii/mișcării, definit în anexa 45e sau referințe ad hoc acordate de biroul vamal. MRN se imprimă pe prima pagină și pe toate listele de articole.

2.

Biroul vamal

numărul de referință al biroului de intrare/ieșire;

3.

Caseta Tipul declarației (1)

Codurile «IM» sau «EX» în funcție de conținutul documentului, informații din declarația sumară de intrare sau din declarația sumară de ieșire;

4.

Caseta Număr de referință (7):

Indicați LRN – numărul de referință local, definit în anexa 37a,

5.

Caseta Cod prm. loc sosire (S11):

Codul primului loc de sosire;

6.

Caseta Data/ora sos. 1 loc terit. vam. (S12):

Introduceți data și ora sosirii la primul loc de sosire pe teritoriul vamal;

7.

Caseta Cod md.plt.ch.transp. (S29):

Codul modalității de plată a cheltuielilor de transport;

8.

Caseta UNDG (S27) – cod ONU mărfuri periculoase;

9.

Caseta Alt ICS (S32):

Indicați alt indicator de circumstanță specifică.

Documentul de securitate și siguranță nu face obiectul niciunei modificări, adăugări sau suprimări, în afară de cazul în care prezentul regulament conține o indicație contrară.”


ANEXA VI

„ANEXA 45j

[menționată la articolul 183 alineatul (2), articolul 787 alineatul (2) litera (a) și articolul 842b alineatul (3)]

LISTA DE ARTICOLE SECURITATE ȘI SIGURANȚĂ (SSLoI)

CAPITOLUL I

Model de listă de articole securitate și siguranță

Image

CAPITOLUL II

Note explicative și informații (date) pentru lista de articole securitate și siguranță

Căsuțele din lista de articole nu pot fi mărite pe verticală.

În plus față de prevederile din notele explicative de la anexele 30a și 37, informațiile trebuie să fie imprimate după cum urmează:

 

Caseta Articol nr. (32) – numărul de serie al articolului respectiv;

 

Caseta Cod md.plt.ch.transp (S29) – codul modalității de plată a cheltuielilor de transport;

 

Caseta UNDG (S27) – cod ONU mărfuri periculoase.”


ANEXA VII

„ANEXA 45k

(menționată la articolul 787)

DAU EXPORT/SECURITATE (ESS)

CAPITOLUL I

Model de DAU export/securitate

Image

Image

Image

CAPITOLUL II

Note explicative și informații (date) pentru DAU export/securitate

Acronimul «PCO» («planul de continuare a operațiunilor») utilizat în prezentul capitol se referă la situațiile în care se aplică procedura de rezervă definită la articolul 787 alineatul (2).

Formularul conține toate informațiile necesare pentru datele de export și ieșire atunci când datele de export și securitate sunt furnizate împreună. Formularul conține informații la nivel generic și informații pentru un articol de marfă. Este creat pentru a fi utilizat în contextul PCO.

Există trei exemplare ale DAU export/securitate:

 

Exemplarul 1, care este păstrat de către autoritățile statului membru în care sunt îndeplinite formalitățile de export (de expediere) sau de tranzit comunitar.

 

Exemplarul 2, care este folosit pentru statisticile statului membru care efectuează exportul.

 

Exemplarul 3, care este remis exportatorului după ce a fost vizat de serviciul vamal.

Documentul DAU export/securitate conține informații valabile pentru întreaga declarație.

Informațiile din DAU export/securitate se bazează pe datele din declarația de export și ieșire. După caz, respectivele informații vor fi modificate de către declarant/reprezentant și/sau verificate de biroul vamal de export.

În plus față de prevederile din notele explicative de la anexele 30a și 37, informațiile trebuie să fie imprimate după cum urmează:

1.

Caseta MRN (număr de referință al mișcării/operațiunii)

MRN trebuie imprimat pe prima pagină și pe toate listele de articole, cu excepția cazului în care aceste formulare sunt utilizate în contextul PCO, caz în care nu se alocă niciun MRN.

Informația este alfanumerică și conține 18 caractere, conform indicațiilor de mai jos:

Câmp

Conținut

Tipul câmpului

Exemple

1

Ultimele două cifre ale anului de acceptare oficială a declarației de export (AA)

Numeric 2

06

2

Identificativul țării exportatoare (cod alfa 2 prevăzut în anexa 38, caseta 2 din documentul administrativ unic)

Alfabetic 2

RO

3

Identificator unic pentru operațiunea de export pe an și pe țară

Alfanumeric 13

9876AB8890123

4

Cifra de control

Alfanumeric 1

5

Câmpurile 1 și 2 se completează după cum este indicat mai sus.

Câmpul 3 se completează cu codul care identifică operațiunea în scopul controlului exporturilor. Modul de completare a acestui câmp ține de competența administrațiilor naționale, dar fiecare operațiune de export efectuată în cursul anului în țara respectivă trebuie identificată cu un număr unic. Administrațiile naționale care doresc să includă numărul de referință al biroului vamal în MRN pot folosi până la șase din litere din cod.

Câmpul 4 se completează cu o valoare care servește drept cifră de control pentru MRN. Aceasta permite depistarea erorilor la introducerea numărului complet.

«MRN» este, de asemenea, imprimat sub formă de cod de bare, cu ajutorul «codului 128» standard, prin utilizarea setului de caractere «B».

2.

Caseta 7 numere de referință:

Indicați LRN și/sau UCR.

LRN— numărul de referință local, definit în anexa 37a,

UCR— un număr de identificare unic pentru loturi menționat în anexa 37 titlul II caseta 7.

3.

Caseta Alt ICS (S32):

Indicați alt indicator de circumstanță specifică.

DAU export/securitate nu face obiectul niciunei modificări, adăugări sau eliminări, cu excepția unor indicații contrare în prezentul regulament.”


ANEXA VIII

„ANEXA 45l

(menționată la articolul 787)

LISTA DE ARTICOLE DAU EXPORT/SECURITATE (ESLoI)

CAPITOLUL I

Model de listă de articole DAU export/securitate

Image

CAPITOLUL II

Note explicative și informații (date) pentru lista de articole DAU export/securitate

DAU export/securitate conține informațiile specifice articolelor de marfă din declarație.

Casetele listei de articole pot fi mărite pe verticală.

În plus față de prevederile din notele explicative de la anexele 30a și 37, informațiile trebuie să fie imprimate după cum urmează:

1.

Caseta MRN – număr de referință al operațiunii/mișcării, definit în anexa 45k. MRN se imprimă pe prima pagină și pe toate listele de articole.

2.

În diferitele casete din partea «articol de marfă», se imprimă următoarele informații:

Caseta Articol nr. (32) – numărul de serie al articolului respectiv;

Caseta Documente prezentate/certificate (44/1): această casetă conține și numărul documentului de transport, după caz;

Caseta UNDG (44/4) – cod ONU mărfuri periculoase.”