26.6.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 164/59


DIRECTIVA 2009/70/CE A COMISIEI

din 25 iunie 2009

de modificare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului în vederea includerii difenacumului, clorurii de didecildimetilamoniu și sulfului ca substanțe active

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar (1), în special articolul 6 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentele (CE) nr. 1112/2002 (2) și (CE) nr. 2229/2004 (3) ale Comisiei prevăd normele detaliate de punere în aplicare a etapei a patra a programului de lucru menționat la articolul 8 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE și stabilesc o listă de substanțe active care urmează să fie evaluate în vederea eventualei lor includeri în anexa I la Directiva 91/414/CEE. Lista respectivă include difenacum, clorura de didecildimetilamoniu și sulf.

(2)

Efectele acestor substanțe active asupra sănătății oamenilor și asupra mediului au fost evaluate în conformitate cu dispozițiile Regulamentelor (CE) nr. 1112/2002 și (CE) nr. 2229/2004 pentru o serie de utilizări propuse de notificatori. În plus, regulamentele menționate anterior desemnează statele membre raportoare care trebuie să înainteze Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) rapoartele de evaluare și recomandările relevante, în conformitate cu articolul 22 din Regulamentul (CE) nr. 2229/2004. Pentru difenacum, statul membru raportor a fost Finlanda și toate informațiile relevante au fost prezentate la 16 iulie 2007. Pentru clorura de didecildimetilamoniu, Țările de Jos au constituit statul membru raportor și toate informațiile relevante au fost prezentate la 28 noiembrie 2007. Pentru sulf, statul membru raportor a fost Franța și toate informațiile relevante au fost prezentate la 18 octombrie 2007.

(3)

Rapoartele de evaluare au fost revizuite inter pares de statele membre și de EFSA și au fost prezentate Comisiei la 19 decembrie 2008 sub forma Raportului științific EFSA pentru difenacum (4), pentru clorura de didecildimetilamoniu (5) și pentru sulf (6). Aceste rapoarte au fost revizuite de către statele membre și de către Comisie în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și au fost finalizate la data de 26 februarie 2009 sub forma unor rapoarte de revizuire ale Comisiei cu privire la difenacum, iar la 12 martie 2009, cu privire la clorura de didecildimetilamoniu și sulf.

(4)

Diferitele examinări efectuate au relevat că produsele de protecție a plantelor care conțin difenacum, clorură de didecildimetilamoniu și sulf pot îndeplini, în general, cerințele prevăzute la articolul 5 alineatul (1) literele (a) și (b) din Directiva 91/414/CEE, în special în ceea ce privește utilizările studiate și detaliate în rapoartele de revizuire ale Comisiei. Prin urmare, este oportună includerea acestor substanțe active în anexa I, pentru a garanta că autorizațiile pentru produsele de protecție a plantelor care conțin aceste substanțe active pot fi acordate în toate statele membre în conformitate cu prevederile directivei respective.

(5)

Fără a aduce atingere acestei concluzii, este oportun să se obțină informații suplimentare privind anumite aspecte specifice. Articolul 6 alineatul (1) din Directiva 91/414/CEE prevede că includerea unei substanțe în anexa I poate fi supusă anumitor condiții. Prin urmare, pentru difenacum, este oportun să se solicite ca notificatorul să prezinte informații suplimentare privind metodele de determinare a reziduurilor din lichidele organice și privind specificarea substanței active astfel cum a fost produsă. De asemenea, pentru clorura de didecildimetilamoniu, este oportun să se solicite ca notificatorul să prezinte informații suplimentare privind specificațiile chimice și evaluarea riscului pentru organismele acvatice. În cele din urmă, referitor la sulf, este oportun să se solicite ca notificatorul să prezinte informații suplimentare pentru a confirma evaluarea riscului pentru organismele nețintă, în special păsări, mamifere, organisme care trăiesc în sedimente și artropode nețintă.

(6)

Înainte de includerea unei substanțe active în anexa I ar trebui acordat un termen rezonabil pentru a permite statelor membre și părților interesate să se pregătească pentru îndeplinirea noilor cerințe care decurg din această includere.

(7)

Fără a aduce atingere obligațiilor descrise în Directiva 91/414/CEE, ca urmare a includerii unei substanțe active în anexa I, statele membre ar trebui să dispună de o perioadă de șase luni de la includere pentru a revizui autorizațiile existente pentru produsele de protecție a plantelor care conțin difenacum, clorură de didecildimetilamoniu și sulf, pentru a se asigura că sunt îndeplinite cerințele prevăzute în Directiva 91/414/CEE, în special articolul 13, precum și condițiile relevante din anexa I. După caz, statele membre ar trebui să modifice, să înlocuiască sau să retragă autorizațiile existente, în conformitate cu dispozițiile Directivei 91/414/CEE. Prin derogare de la termenul menționat anterior, ar trebui să se prevadă un termen mai lung pentru prezentarea și evaluarea dosarului complet, prevăzut în anexa III, al fiecărui produs de protecție a plantelor pentru fiecare utilizare preconizată, în conformitate cu principiile uniforme enunțate în Directiva 91/414/CEE.

(8)

Experiența dobândită din includerile precedente în anexa I la Directiva 91/414/CEE ale substanțelor active evaluate în cadrul Regulamentului (CEE) nr. 3600/92 a arătat că pot interveni dificultăți în interpretarea obligațiilor care revin titularilor autorizațiilor existente în ceea ce privește accesul la date. Prin urmare, pentru a se evita noi dificultăți, pare necesară clarificarea obligațiilor statelor membre, în special a obligației de a verifica dacă titularul unei autorizații demonstrează că are acces la un dosar care respectă cerințele din anexa II la directiva menționată anterior. Totuși, această clarificare nu impune nicio altă nouă obligație statelor membre sau titularilor autorizațiilor, în raport cu directivele de modificare a anexei I, adoptate până în prezent.

(9)

Prin urmare, Directiva 91/414/CEE ar trebui modificată în consecință.

(10)

Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexa I la Directiva 91/414/CEE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

Statele membre adoptă și publică, până la 30 iunie 2010 cel târziu, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor acte, precum și un tabel de corespondență între respectivele acte și prezenta directivă.

Statele membre aplică aceste acte începând cu 1 iulie 2010.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

Articolul 3

(1)   Dacă este necesar, statele membre modifică sau retrag autorizațiile existente pentru produsele de protecție a plantelor care conțin substanțele active difenacum, clorură de didecildimetilamoniu și sulf până la 30 iunie 2010, în conformitate cu Directiva 91/414/CEE.

Până la acea dată, statele membre verifică, în special, dacă se respectă condițiile din anexa I la directiva menționată referitoare la difenacum, clorura de didecildimetilamoniu și sulf, cu excepția celor specificate în partea B a înregistrării referitoare la substanța activă respectivă, precum și dacă titularii autorizațiilor dețin sau au acces la dosare care îndeplinesc cerințele din anexa II la directiva menționată anterior, în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul 13 din directiva respectivă.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), pentru orice produs de protecție a plantelor autorizat care conține difenacum, clorură de didecildimetilamoniu și sulf, fie ca substanță activă unică, fie ca una dintre mai multe substanțe active care au fost incluse în anexa I la Directiva 91/414/CEE cel mai târziu până la 31 decembrie 2009, statele membre reevaluează produsul în conformitate cu principiile uniforme prevăzute în anexa VI la Directiva 91/414/CEE pe baza unui dosar care îndeplinește cerințele din anexa III la directiva respectivă și ținând cont de partea B a rubricii din anexa I la directiva respectivă privind difenacumul, clorura de didecildimetilamoniu și sulful. Pe baza evaluării respective, statele membre stabilesc dacă produsul îndeplinește condițiile menționate la articolul 4 alineatul (1) literele (b), (c), (d) și (e) din Directiva 91/414/CEE.

În urma acelei determinări, statele membre:

(a)

modifică sau retrag autorizația în cazul produselor care conțin difenacum, clorură de didecildimetilamoniu și sulf, ca substanță activă unică, dacă este necesar, cel mai târziu până la 30 iunie 2014; sau

(b)

în cazul unui produs care conține difenacum, clorură de didecildimetilamoniu și sulf ca una dintre mai multe substanțe active, dacă este necesar, modifică sau retrag autorizația până la 30 iunie 2014 sau până la data stabilită pentru o astfel de modificare sau retragere în directiva sau directivele respective care au adăugat substanța sau substanțele relevante în anexa I la Directiva 91/414/CEE, oricare dintre acestea este cea mai recentă.

Articolul 4

Prezenta directivă intră în vigoare la 1 ianuarie 2010.

Articolul 5

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 25 iunie 2009.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1.

(2)  JO L 168, 27.6.2002, p. 14.

(3)  JO L 379, 24.12.2004, p. 13.

(4)  Raportul științific EFSA (2008) 218, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance difenacoum (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid al substanței active difenacum) (finalizat la 19 decembrie 2008).

(5)  Raportul științific EFSA (2008) 214, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance didecyldimethylammonium chloride (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid al substanței active clorură de didecildimetilamoniu) (finalizat la 19 decembrie 2008).

(6)  Raportul științific EFSA (2008) 221, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance sulfur (Concluzii privind evaluarea inter pares a riscului de pesticid al substanței active sulf) (finalizat la 19 decembrie 2008).


ANEXĂ

Următoarele rubrici se adaugă la sfârșitul tabelului din anexa I la Directiva 91/414/CEE:

Nr.

Denumire comună, numere de identificare

Denumire IUPAC

Puritate (1)

Data intrării în vigoare

Data expirării includerii

Dispoziții specifice

„295

Difenacum

Nr. CAS 56073-07-5

Nr. CIPAC 514

3-[(1RS,3RS;1RS,3SR)-3-bifenil-4-il-1,2,3,4-tetrahidro-1-naftil]-4-hidroxicumarină

≥ 905 g/kg

1 ianuarie 2010

30 decembrie 2019

PARTEA A

Sunt autorizate numai utilizările ca rodenticide sub formă de momeli pregătite în avans, plasate în capcane special construite, inviolabile și bine închise.

Concentrația nominală a substanței active în produse nu trebuie să depășească 50 mg/kg

Autorizațiile trebuie limitate la utilizatorii profesioniști.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme prevăzute în anexa VI, trebuie luate în considerare concluziile raportului de revizuire privind difenacumul, în special apendicele I și II, în forma finalizată la 26 februarie 2009 în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală. În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită protejării păsărilor și mamiferelor nețintă de otrăvirea primară și secundară. Acolo unde este cazul, se vor aplica măsuri de reducere a riscurilor.

Statele membre în cauză trebuie să se asigure că notificatorul transmite Comisiei informații suplimentare privind metodele de determinare a reziduurilor de difenacum în lichidele organice.

Statele membre trebuie să se asigure că notificatorul prezintă aceste informații Comisiei până la 30 noiembrie 2011.

Statele membre în cauză trebuie să se asigure că notificatorul transmite Comisiei informații suplimentare privind specificarea substanței active, astfel cum a fost produsă.

Statele membre trebuie să se asigure că notificatorul prezintă aceste informații Comisiei până la 31 decembrie 2009.

296

Clorură de didecildimetilamoniu

CAS: nealocat

CIPAC: nealocat

Clorura de didecildimetilamoniu este un amestec de săruri de amoniu alchil-cuaternare cu lungimi normale ale lanțului alchilic de C8, C10 și C12, cu mai mult de 90 % din C10

≥ 70 % (concentrat tehnic)

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările în interior ca bactericid, fungicid, erbicid și algicid pentru plantele ornamentale.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme prevăzute în anexa VI, trebuie luate în considerare concluziile raportului de revizuire privind clorura de didecildimetilamoniu, în special apendicele I și II, în forma finalizată la 12 martie 2009 în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

protejării siguranței operatorului și lucrătorului. Condițiile de utilizare autorizate trebuie să prevadă folosirea de echipamente de protecție individuală corespunzătoare și aplicarea unor măsuri de reducere a riscurilor pentru a diminua expunerea;

protecției organismelor acvatice.

Condițiile de autorizare trebuie să includă, după caz, măsuri de reducere a riscurilor.

Statele membre în cauză trebuie să se asigure că notificatorul transmite Comisiei informații suplimentare privind specificarea substanței active astfel cum a fost produsă până la 1 ianuarie 2010 și privind riscul pentru organismele acvatice până la 31 decembrie 2011.

297

Sulf

Nr. CAS 7704-34-9

Nr. CIPAC 18

Sulf

≥ 990 g/kg

1 ianuarie 2010

31 decembrie 2019

PARTEA A

Se pot autoriza numai utilizările ca fungicid și acaricid.

PARTEA B

Pentru punerea în aplicare a principiilor uniforme prevăzute în anexa VI, trebuie luate în considerare concluziile raportului de revizuire privind sulful, în special apendicele I și II, în forma finalizată la 12 martie 2009 în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

În cadrul acestei evaluări generale, statele membre trebuie să acorde o atenție deosebită:

protejării păsărilor, mamiferelor, organismelor acvatice și artropodelor nevizate. Condițiile de autorizare trebuie să includă, după caz, măsuri de reducere a riscurilor.

Statele membre în cauză trebuie să se asigure că notificatorul transmite Comisiei informații suplimentare pentru a confirma evaluarea riscului pentru păsări, mamifere, organisme care trăiesc în sedimente și artropode nețintă. Statele membre trebuie să se asigure că notificatorul la cererea căruia sulful a fost inclus în prezenta anexă transmite aceste date Comisiei până la 30 iunie 2011, cel târziu.”


(1)  Detalii suplimentare privind identitatea și specificațiile substanței active se găsesc în raportul de revizuire.