8.7.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 155/11


RECOMANDAREA PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 18 iunie 2009

privind stabilirea unui sistem european de credite pentru educație și formare profesională (SECEFP)

(Text cu relevanță pentru SEE)

2009/C 155/02

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 149 alineatul (4) și articolul 150 alineatul (4),

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor (2),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (3),

întrucât:

(1)

Dezvoltarea și recunoașterea cunoștințelor, abilităților și competențelor cetățenilor sunt fundamentale pentru dezvoltarea personală și profesională a acestora, precum și pentru competitivitatea, ocuparea forței de muncă și coeziunea socială în Comunitate. În acest sens, acestea ar trebui să faciliteze mobilitatea transnațională a lucrătorilor și a celor care învață și să contribuie la respectarea cerințelor cererii și ofertei pe piața europeană a muncii. Participarea tuturor la învățarea de-a lungul vieții nelimitată, precum și transferul, recunoașterea și acumularea rezultatelor învățării dobândite de o persoană în contexte formale, non-formale și informale ar trebui în consecință promovate și îmbunătățite la nivel comunitar.

(2)

Consiliul European de la Lisabona din 2000 a ajuns la concluzia că sporirea transparenței calificărilor trebuie să constituie una dintre componentele principale necesare pentru adaptarea sistemelor educaționale și de formare profesională din Comunitate la cererile societății cunoașterii. În plus, Consiliul European de la Barcelona din 2002 a subliniat importanța îmbunătățirii transparenței și a metodelor de recunoaștere în domeniul educației și formării profesionale („EFP”).

(3)

Sistemele de EFP, unul dintre principalele domenii ale învățării de-a lungul vieții, sunt direct legate de învățământul general și superior, precum și de politicile sociale și de ocupare a forței de muncă ale fiecărui stat membru. Prin impactul lor transsectorial acestea promovează nu numai competitivitatea economiei europene și acoperirea necesităților pieței muncii, ci și coeziunea socială, egalitatea, participarea și implicarea cetățenilor.

(4)

Rezoluția Consiliului din 19 decembrie 2002 privind promovarea intensificării cooperării europene în domeniul educației și formării profesionale (4) („Procesul Copenhaga”) și Raportul comun intermediar adoptat în 2004 al Consiliului și Comisiei privind punerea în aplicare a programului de lucru Educație și Formare 2010 (5) subliniază importanța unui sistem de credite pentru EFP, în timp ce Raportul comun al Consiliului și Comisiei din 2008 (6) subliniază necesitatea intensificării eforturilor în vederea îmbunătățirii calității și atractivității EFP.

(5)

Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului la 15 noiembrie 2004 privind viitoarele priorități ale intensificării cooperării europene în domeniul educației și formării profesionale au acordat prioritate dezvoltării și punerii în aplicare a unui sistem european de credite pentru EFP pentru a permite celor care învață să acumuleze rezultatele învățării dobândite prin parcursurile proprii de învățare în momentul trecerii de la un sistem de formare profesională la altul.

(6)

Scopul prezentei recomandări este de a institui un sistem european de credite pentru educație și formare profesională („SECEFP”) care vizează facilitarea transferului, recunoașterii și acumulării rezultatelor evaluate ale învățării persoanelor care doresc să obțină o calificare. Acest aspect va îmbunătăți modul în care sunt înțelese în general rezultatele învățării cetățenilor, transparența acestora, mobilitatea transnațională și transferabilitatea lor între statele membre și, dacă este cazul, în interiorul acestora, într-un spațiu al învățării de-a lungul vieții nelimitate, precum și mobilitatea și transferabilitatea calificărilor la nivel național între diversele sectoare ale economiei și în interiorul pieței muncii; de asemenea, acest sistem va contribui la dezvoltarea și extinderea cooperării europene în domeniul educației și formării.

(7)

ECEFP se bazează pe principiile și specificațiile tehnice stabilite în anexa II. Mai mult, sistemul trebuie să fie confirmat de principiile comune pentru asigurarea calității prezentate în Concluziile Consiliului din 28 mai 2004 privind asigurarea calității în educație și formare profesională și în Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 [privind stabilirea Cadrului european de referință pentru asigurarea calității în educație și formare profesională] (7).

(8)

ECEFP este aplicabil tuturor rezultatelor învățării care ar trebui, în principiu, să poată fi dobândite prin intermediul diferitelor trasee educaționale și de învățare la toate nivelurile Cadrului european al calificărilor pentru învățarea de-a lungul vieții („CEC”) și apoi transferate și recunoscute. Prin urmare, prezenta recomandare contribuie la obiectivele mai generale de promovare a învățării de-a lungul vieții și de creștere a ocupării, a deschiderii față de mobilitate și a includerii sociale a lucrătorilor și a celor care învață. Aceasta facilitează mai ales dezvoltarea unor trasee de învățare flexibile și individualizate și recunoașterea rezultatelor învățării dobândite prin învățarea non-formală și informală.

(9)

Principiile transparente pentru asigurarea calității, schimbul de informații și dezvoltarea parteneriatelor între instituțiile competente pentru calificări, furnizorii de EFP și alte părți interesate trebuie să contribuie la construirea încrederii reciproce și să faciliteze punerea în aplicare a prezentei recomandări.

(10)

Prezenta recomandare ar trebui să faciliteze compatibilitatea, comparabilitatea și complementaritatea sistemelor de credite utilizate în EFP și Sistemul european de credite transferabile („SECT”) utilizat în învățământul superior și ar trebui, prin urmare, să contribuie la o permeabilitate mai ridicată între nivelurile educaționale și de formare, în conformitate cu legislația și practicile naționale.

(11)

Validarea rezultatelor evaluate ale învățării non-formale și informale ar trebui promovată în conformitate cu Concluziile Consiliului din 28 mai 2004 privind principiile europene comune pentru identificarea și validarea învățării non-formale și informale.

(12)

Prezenta recomandare completează Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind stabilirea Cadrului european al calificărilor pentru învățarea de-a lungul vieții (8), prin care se recomandă ca statele membre să promoveze corelarea între CEC și sistemele europene existente sau viitoare pentru transferul și acumularea de credite în învățământul superior și în EFP. În timp ce principalul obiectiv al CEC este de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și portabilitatea calificărilor obținute, scopul SECEFP este să faciliteze transferul, recunoașterea și acumularea rezultatelor învățării indivizilor pentru obținerea unei calificări.

(13)

Prezenta recomandare ține seama de Decizia nr. 2241/2004/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 de instituire a unui cadru comunitar unic pentru transparența calificărilor și competențelor (Europass) (9) și Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind mobilitatea transnațională în Comunitate în scopurile educației și formării: Carta europeană a calității pentru mobilitate (10).

(14)

Prezenta recomandare ar trebui să faciliteze implicarea autorităților locale și regionale competente în procesul de apropiere a cadrelor și sistemelor naționale de calificări sau a altor tipuri de cadre și sisteme cu SECEFP, după caz.

(15)

Prezenta recomandare nu ar trebui să aducă atingere Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale (11), care conferă drepturi și obligații atât autorităților naționale, cât și migranților. Utilizarea SECEFP nu ar trebui să afecteze accesul la piața muncii în care calificările profesionale au fost recunoscute în conformitate cu Directiva 2005/36/CE. Mai mult, SECEFP nu implică pentru cetățeni niciun drept nou de obținere automată a recunoașterii rezultatelor învățării sau a punctelor de credit.

(16)

Introducerea și punerea în aplicare a SECEFP sunt voluntare, în conformitate cu articolele 149 și 150 din tratat, și, prin urmare, pot fi realizate doar în conformitate cu actele cu putere de lege și actele administrative existente la nivel național

(17)

Deoarece obiectivele prezentei recomandări, și anume sprijinirea și completarea activităților statelor membre, facilitarea cooperării între acestea, sporirea transparenței și promovarea mobilității și a învățării de-a lungul vieții, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre și, prin urmare, având în vedere amploarea și efectele, pot fi realizate mai bine la nivelul Comunității, Comunitatea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității astfel cum este prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat în respectivul articol, prezenta recomandare nu depășește ceea ce este necesar în vederea atingerii acestor obiective, deoarece nu înlocuiește sau definește sistemele naționale de calificări și/sau calificările și/sau sistemele naționale de credite, nu prevede rezultate specifice ale învățării sau competențele unui individ și nu vizează sau necesită nici fragmentarea, nici armonizarea sistemelor de calificări,

RECOMANDĂ PRIN PREZENTA STATELOR MEMBRE:

1.

să promoveze Sistemul european de credite pentru educație și formare profesională („SECEFP”) astfel cum este stabilit în anexele I și II, la toate nivelurile CEC pentru calificările din EFP, pentru a facilita mobilitatea transnațională și recunoașterea rezultatelor învățării în EFP și în cadrul învățării nelimitate pe tot parcursul vieții;

2.

să creeze condițiile necesare și să adopte măsurile corespunzătoare, astfel încât, începând cu 2012 – în conformitate cu legislația și practicile naționale și pe baza experimentării și a testărilor – SECEFP să poată fi aplicat treptat calificărilor din EFP de la toate nivelurile CEC în scopul transferului, recunoașterii și acumulării rezultatelor învățării indivizilor dobândite în contexte formale și, după caz, în contexte non-formale și informale;

3.

să susțină dezvoltarea parteneriatelor și a rețelelor naționale și europene care implică instituțiile și autoritățile competente în domeniul calificărilor și al diplomelor, furnizorii de EFP, partenerii sociali și alți actori relevanți, consacrate experimentării, punerii în aplicare și promovării sistemului SECEFP;

4.

să se asigure că părțile interesate și indivizii din domeniul EFP au acces la informații și consiliere pentru utilizarea SECEFP și să faciliteze, în același timp, schimbul de informații între statele membre. În plus, statele membre trebuie să se asigure că utilizarea SECEFP pentru calificări este făcută publică în mod corespunzător de către autoritățile competente și că documentele „Europass” asociate emise de autoritățile competente conțin informații relevante explicite;

5.

să aplice, în conformitate cu legislația și practicile naționale, principiile comune pentru asigurarea calității în EFP prevăzute în Concluziile Consiliului din 28 mai 2004 privind asigurarea calității în educație și formare profesională în momentul utilizării SECEFP, în special în raport cu evaluarea, validarea și recunoașterea rezultatelor învățării;

6.

să se asigure că există mecanisme de coordonare și monitorizare la nivelurile corespunzătoare, în conformitate cu legislația, structurile și cerințele fiecărui stat membru pentru a garanta calitatea, transparența și coerența inițiativelor întreprinse pentru punerea în aplicare a SECEFP,

APROBĂ INTENȚIA COMISIEI:

1.

de susținere a statelor membre în îndeplinirea sarcinilor menționate la punctele 1-6 și în utilizarea principiilor și specificațiilor tehnice ale SECEFP stabilite în anexa II, în special prin facilitarea testării, cooperării, învățării reciproce, promovării și lansării de acțiuni de informare și de consultare, precum și de asigurare a accesului la informații pentru toți cetățenii interesați;

2.

de elaborare a unor ghiduri și instrumente pentru utilizatori, precum și de adaptare a documentelor Europass corespunzătoare, în colaborare cu statele membre și cu experții și utilizatorii naționali și europeni; dezvoltare a unei expertize pentru creșterea compatibilității și a complementarității între SECEFP și SECT utilizat în învățământul superior, în colaborare cu experți și utilizatori EFP și din domeniul învățământului superior de la nivel european și național; și de furnizare periodică a informațiilor asupra evoluției SECEFP;

3.

de promovare și participare, alături de statele membre, în cadrul unei rețele europene pentru SECEFP care să implice părțile interesate și instituțiile naționale competente în EFP profesională în scopul diseminării și susținerii SECEFP în cadrul statelor membre și în scopul constituirii unei platforme durabile pentru schimbul de informații și de experiență între statele membre; creare, în interiorul acestei rețele, a unui grup de utilizatori ai SECEFP pentru a contribui la actualizarea ghidului utilizatorilor și la calitatea și coerența generală a procesului de cooperare pentru punerea în aplicare a SECEFP;

4.

de monitorizare și continuare a acțiunilor întreprinse, inclusiv a rezultatelor experimentărilor și testărilor, și, după evaluarea acțiunii întreprinse în cooperare cu statele membre, de raportare, până la 18 iunie 2014, către Parlamentul European și Consiliu asupra experienței câștigate și asupra implicațiilor pentru viitor, inclusiv, dacă este cazul, o reexaminare și adaptare a prezentei recomandări, care să cuprindă o actualizare a anexelor tehnice și a materialului informativ, în colaborare cu statele membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 iunie 2009.

Pentru Parlamentul European

Președintele

H.-G. PÖTTERING

Pentru Consiliu

Președintele

Štefan FÜLE


(1)  JO C 100, 30.4.2009, p. 140.

(2)  JO C 325, 19.12.2008, p. 48.

(3)  Avizul Parlamentului European din 18 decembrie 2008 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 11 mai 2009.

(4)  JO C 13, 18.1.2003, p. 2.

(5)  JO C 104, 30.4.2004, p. 1.

(6)  JO C 86, 5.4.2008, p. 1.

(7)  A se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial.

(8)  JO C 111, 6.5.2008, p. 1.

(9)  JO L 390, 31.12.2004, p. 6.

(10)  JO L 394, 30.12.2006, p. 5.

(11)  JO L 255, 30.9.2005, p. 22.


ANEXA I

DEFINIȚII

În sensul prezentei recomandări, se aplică următoarele definiții:

(a)

„calificare” înseamnă un rezultat formal al unui proces de evaluare și validare obținut în momentul în care o instituție competentă stabilește că o persoană a dobândit rezultate ale învățării corespunzătoare unor standarde date;

(b)

„rezultate ale învățării” înseamnă declarații cu privire la ceea ce o persoană care învață cunoaște, înțelege și este capabilă să realizeze la finalizarea unui proces de învățare și care sunt definite sub forma cunoștințelor, abilităților și a competențelor;

(c)

„unitate de rezultate ale învățării” (unitate) înseamnă o componentă a unei calificări care constă într-un set coerent de cunoștințe, abilități și competențe care pot fi evaluate și validate;

(d)

„credit pentru rezultatele învățării” (credit) înseamnă un set de rezultate ale învățării ale unei persoane, care au fost evaluate și care pot fi acumulate în vederea obținerii unei calificări sau transferate altor programe de învățare sau calificări;

(e)

„instituție competentă” înseamnă o instituție responsabilă de conceperea și acordarea calificărilor sau de recunoașterea unităților ori a altor funcții legate de SECEFP precum acordarea punctelor SECEFP calificărilor și unităților, evaluarea, validarea și recunoașterea rezultatelor învățării, în conformitate cu normele și practicile din țările participante;

(f)

„evaluarea rezultatelor învățării” înseamnă metode și procese utilizate pentru stabilirea măsurii în care o persoană care învață a dobândit cunoștințe, abilități și competențe specifice;

(g)

„validarea rezultatelor învățării” înseamnă procesul de confirmare a faptului că anumite rezultate ale învățării evaluate dobândite de o persoană care învață corespund unor rezultate specifice care pot fi necesare pentru o unitate sau calificare;

(h)

„recunoașterea rezultatelor învățării” înseamnă procesul de atestare a rezultatelor învățării dobândite oficial prin acordarea de unități sau calificări;

(i)

„puncte SECEFP” înseamnă o reprezentare numerică a ponderii generale a rezultatelor învățării într-o calificare și a ponderii relative a unităților în raport cu calificarea.


ANEXA II

SECEFP – PRINCIPII ȘI SPECIFICAȚII TEHNICE

SECEFP este un cadru tehnic pentru transferul, recunoașterea și, după caz, acumularea rezultatelor învățării indivizilor în vederea obținerii unei calificări. Instrumentele și metodologia SECEFP cuprind descrierea calificărilor sub formă de unități de rezultate ale învățării cu punctele aferente, un proces de transfer și acumulare și documente complementare precum contracte de studiu, foi matricole și ghiduri pentru utilizatorii SECEFP.

SECEFP vizează facilitarea recunoașterii rezultatelor învățării în conformitate cu legislația națională, în cadrul mobilității, cu scopul obținerii unei calificări. Trebuie menționat că SECEFP nu implică pentru cetățeni niciun nou drept de obținere a recunoașterii automate a rezultatelor învățării sau a punctelor de credit. Aplicarea acestuia pentru o anumită calificare respectă legislația, normele și reglementările aplicabile în statele membre și se bazează pe următoarele principii și specificații tehnice:

1.   Unitățile de rezultate ale învățării

O unitate reprezintă o componentă a unei calificări, constând într-un set coerent de cunoștințe, abilități și competențe care pot fi evaluate și validate cu un număr de puncte SECEFP asociate. O calificare conține în principiu o serie de unități și este constituită din întregul set de unități. Astfel, o persoană care învață poate obține o calificare prin acumularea unităților necesare obținute în diferite țări și în diferite contexte (formal și, după caz, non-formal, informal), respectând legislația națională referitoare la acumularea unităților și la recunoașterea rezultatelor învățării.

Unitățile care alcătuiesc o calificare ar trebui să fie:

descrise în termeni lizibili și comprehensibili prin referire la cunoștințele, abilitățile și competențele conținute de unitățile respective;

construite și organizate într-o manieră coerentă cu privire la calificarea generală;

construite într-o manieră care să permită evaluarea și validarea distinctă a rezultatelor învățării cuprinse în unitate.

O unitate poate fi specifică unei singure calificări sau comună mai multor calificări. Rezultatele așteptate ale învățării care definesc o unitate pot fi obținute indiferent de locul și modul de dobândire a acestora. Astfel, în principiu, o unitate nu trebuie confundată cu o componentă a unui program de învățare formal sau cu un proces de formare.

Normele și procedurile pentru definirea caracteristicilor unităților de rezultate ale învățării și pentru combinarea și acumularea unităților pentru o anumită calificare sunt definite de instituțiile competente și de partenerii competenți implicați în procesul de formare, în conformitate cu normele naționale sau regionale.

Specificațiile unei unități ar trebui să includă:

titlul generic al unității;

titlul generic al calificării (sau al calificărilor) care conține (conțin) unitatea, după caz;

referința la nivelul de calificare conform CEC și, după caz, la nivelul de calificare corespunzător cadrului național de calificări („CNC”), împreună cu punctele de credit SECEFP asociate calificării;

rezultatele învățării conținute de unitate;

procedurile și criteriile pentru evaluarea acestor rezultate ale învățării;

punctele SECEFP asociate unității;

valabilitatea unității în timp, dacă acest lucru este relevant.

2.   Transferul și acumularea rezultatelor învățării, parteneriatele SECEFP

În cadrul SECEFP, unitățile de rezultate ale învățării dobândite într-un anumit cadru sunt evaluate și apoi, după evaluarea cu succes, transferate unui alt cadru. În cel de-al doilea context, acestea sunt validate și recunoscute de către instituția competentă ca parte a cerințelor pentru calificarea pe care persoana intenționează să o obțină. Unitățile de rezultate ale învățării pot fi apoi acumulate în vederea obținerii acestei calificări, în conformitate cu normele naționale sau regionale. Procedurile și liniile directoare pentru evaluarea, validarea, acumularea și recunoașterea unităților rezultatelor învățării sunt concepute de instituțiile competente și partenerii competenți relevanți implicați în procesul de formare.

Transferul de credite bazat pe SECEFP și aplicat rezultatelor învățării dobândite în contexte de învățare formale ar trebui facilitat prin stabilirea unor parteneriate și rețele care să implice instituțiile competente, fiecare dintre acestea fiind abilitate, în propriul cadru, să atribuie calificări sau unități ori să ia în considerare rezultatele învățării dobândite pentru transfer și validare.

Stabilirea parteneriatelor vizează:

să furnizeze un cadru general de cooperare și relaționare între parteneri, stabilit prin Memorandumul de înțelegere prin care este creat un climat de încredere reciprocă;

să asiste partenerii în conceperea unor aranjamente specifice pentru transferul de credite pentru persoanele care învață.

Memorandumul de înțelegere ar trebui să confirme că partenerii:

acceptă statutul celuilalt partener ca instituție competentă;

acceptă criteriile și procedurile utilizate de celălalt partener pentru asigurarea calității, evaluare, validare și recunoaștere ca fiind satisfăcătoare în scopul transferului de credite;

aprobă condițiile pentru desfășurarea parteneriatului, ca de exemplu obiectivele, durata și aranjamentele pentru reexaminarea Memorandumului de înțelegere;

aprobă comparabilitatea calificărilor vizate în scopul transferului de credite, utilizând nivelurile de referință stabilite de CEC;

identifică alți actori și instituții competente care pot fi implicate în proces și funcțiile acestora.

Pentru aplicarea SECEFP rezultatelor învățării dobândite în contexte de învățare non-formale și informale sau în afara cadrului unui Memorandum de înțelegere, instituția competentă împuternicită pentru acordarea calificărilor sau a unităților ar trebui să stabilească proceduri și mecanisme pentru identificarea, validarea și recunoașterea acestor rezultate ale învățării prin acordarea unităților corespunzătoare și a punctelor SECEFP asociate.

3.   Contractul de studii și fișa personală

Pentru aplicarea transferului de credite care implică doi parteneri și o anumită persoană mobilă care învață, se încheie un contract de studii între cele două instituții competente implicate în procesul de formare și validare și persoana care învață, în cadrul unui Memorandum de înțelegere. Acesta ar trebui:

să distingă între instituțiile „de origine” și cele „gazdă” competente (1);

să precizeze condițiile specifice pentru perioada mobilității, ca de exemplu identitatea persoanei care învață, durata mobilității, rezultatele învățării așteptate și punctele SECEFP asociate.

Contractul de studii ar trebui să stabilească faptul că, în cazul în care persoana care învață a dobândit rezultatele așteptate și acestea au fost evaluate în mod pozitiv de către instituția „gazdă”, instituția „de origine” ar trebui să valideze și să recunoască aceste rezultate ca parte a cerințelor pentru calificare, în conformitate cu normele și procedurile stabilite de instituțiile competente.

Transferul între parteneri se poate aplica rezultatelor învățării dobândite în contexte formale și, după caz, în contexte non-formale și informale. Astfel, transferul de credite pentru rezultatele învățării dobândite are trei stadii:

instituția „gazdă” evaluează rezultatele învățării dobândite și atribuie credite persoanei care învață. Rezultatele învățării dobândite și punctele SECEFP corespunzătoare sunt înregistrate în „fișa personală” a persoanei care învață (2);

instituția „de origine” validează creditele ca o înregistrare adecvată a rezultatelor obținute de persoana care învață;

instituția „de origine” recunoaște apoi rezultatele învățării care au fost dobândite. Această recunoaștere conferă dreptul de acordare a unităților și punctelor SECEFP corespunzătoare, conform normelor sistemului „de origine”.

Validarea și recunoașterea de către instituția „de origine” competentă depind de evaluarea cu succes a rezultatelor învățării de către instituția „gazdă” competentă, în conformitate cu procedurile și criteriile pentru asigurarea calității.

4.   Punctele SECEFP

Punctele SECEFP furnizează informații suplimentare sub formă numerică asupra calificărilor și unităților. Punctele nu au valoare independent de rezultatele învățării dobândite pentru calificarea specifică căreia îi corespund și reflectă dobândirea și acumularea de unități. Pentru a permite o abordare comună pentru utilizarea punctelor SECEFP, se utilizează o convenție potrivit căreia se alocă 60 de puncte rezultatelor învățării preconizate a fi dobândite pe parcursul unui an de EFP în sistem formal la cursuri de zi.

În cadrul SECEFP, alocarea punctelor are de regulă două etape: punctele SECEFP sunt alocate inițial unei calificări ca întreg și apoi unităților sale componente. Pentru o anumită calificare, se ia drept referință contextul de învățare formal și, pe baza convenției, se acordă calificării numărul total de puncte. Din acest total, punctele SECEFP sunt apoi alocate fiecărei unități în conformitate cu ponderea relativă a acestora în cadrul calificării.

Pentru calificările care nu au ca referință un parcurs de învățare în sistem formal, punctele SECEFP pot fi alocate prin estimarea prin comparație cu o altă calificare care are ca referință un context formal. Pentru stabilirea comparabilității calificărilor, instituția competentă ar trebui să se raporteze la nivelul CEC echivalent sau, eventual, la nivelul specific CNC sau la similaritatea rezultatelor învățării dintr-un domeniu profesional apropiat.

Ponderea relativă a unei unități de rezultate ale învățării, în raport cu calificarea, ar trebui stabilită conform criteriilor următoare sau unei combinații a acestora:

importanța relativă a rezultatelor învățării care constituie unitatea pentru participarea pe piața muncii, pentru progresare la alte niveluri de calificare sau pentru integrare socială;

complexitatea, amplitudinea și volumul rezultatelor învățării conținute de unitate;

efortul necesar al persoanei care învață pentru dobândirea cunoștințelor, abilităților și competențelor necesare pentru unitate.

Ponderea relativă a oricărei unități comune mai multor calificări, astfel cum este exprimată în puncte SECEFP, poate varia de la una dintre aceste calificări la alta.

Alocările punctelor SECEFP fac în mod normal parte din conceperea calificărilor și a unităților. Acestea sunt realizate de instituțiile competente responsabile pentru conceperea și actualizarea calificării sau împuternicite pentru această sarcină. În țările în care există deja un sistem național de puncte, instituțiile competente relevante stabilesc proceduri pentru conversia punctelor de credit naționale în puncte SECEFP.

Dobândirea cu succes a unei calificări sau a unei unități atrage după sine atribuirea punctelor SECEFP asociate, independent de timpul propriu-zis necesar pentru obținerea acestora.

De obicei, transferul unei unități implică transferul punctelor SECEFP corespunzătoare astfel încât acestea să fie atribuite în momentul în care rezultatele învățării transferate sunt recunoscute, în conformitate cu normele naționale sau regionale. Instituția competentă poate alege să reexamineze, dacă este necesar, punctele SECEFP care trebuie atribuite, atât timp cât normele și metodologiile în acest domeniu sunt transparente și respectă principiile pentru asigurarea calității.

Orice calificare dobândită prin învățare non-formală sau informală pentru care poate fi identificat un program de pregătire în sistem formal ca referință și unitățile corespunzătoare acestei calificări primesc același număr de puncte SECEFP ca referința, din moment ce sunt dobândite aceleași rezultate ale învățării.


(1)  Instituția „de origine” este instituția care va valida și recunoaște rezultatele învățării dobândite de către persoana care învață. Instituția „gazdă” este cea care furnizează formarea pentru rezultatele învățării în cauză și evaluează rezultatele învățării dobândite.

(2)  Fișa personală este un document în care sunt detaliate rezultatele învățării, unitățile și punctele SECEFPT acordate persoanei care învață.