18.11.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 307/4


DECIZIA A COMISIEI

din 30 iulie 2008

referitoare la un proiect de decret al Republici Cehe de stabilire a cerințelor privind suplimentele alimentare și îmbogățirea produselor alimentare

[notificată cu numărul C(2008) 3963]

(Numai textul în limba cehă este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2008/864/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare (1), în special articolul 11 alineatul (2) litera (b) și articolul 12,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare prevede, în absența dispozițiilor comunitare, notificarea și evaluarea noilor prevederi naționale cu privire la, inter alia, interzicerea sau restricționarea utilizării anumitor substanțe la fabricarea de produse alimentare specifice.

(2)

În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 12, coroborat cu articolul 11 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006, autoritățile cehe au notificat Comisia la 30 noiembrie 2007 cu privire la un proiect de decret de stabilire a cerințelor privind suplimentele alimentare și îmbogățirea produselor alimentare, în special articolul 2 alineatul (3) și articolul 4, precum și anexele 4 și 5 la acesta.

(3)

Articolul 2 alineatul (3) din proiectul de decret stabilește, prin anexa 4, o listă cu alte substanțe în sensul articolului 2 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006, precum și condițiile aferente în care aceste substanțe pot fi utilizate la fabricarea de suplimente alimentare.

(4)

Articolul 2 alineatul (3) și articolul 4 din proiectul de decret stabilesc, în anexa 5, o listă de plante și alte substanțe care sunt interzise în cazul fabricării suplimentelor alimentare și al produselor alimentare în general.

(5)

În conformitate cu dispozițiile articolului 12 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006, Comisia a consultat celelalte state membre prin intermediul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

(6)

Proiectul de decret, în forma sa actuală, nu precizează de ce substanțele menționate în anexa 4 trebuie să se încadreze în limitele din anexa respectivă, din motive de sănătate publică.

(7)

În absența unei legislații comunitare armonizate, statele membre își mențin competența de a reglementa producția și comercializarea produselor pe teritoriul lor, fără a aduce atingere articolelor 28 și 30 din Tratatul CE.

(8)

În special, articolul 2 alineatul (3) din proiectul de decret, coroborat cu anexa 4 la acesta, pare să sugereze că substanțele, altele decât cele enumerate, nu sunt autorizate pentru a fi utilizate la fabricarea suplimentelor alimentare.

(9)

Chiar dacă s-ar demonstra faptul că anexa 4 este justificată din motive de sănătate publică, proiectul de decret nu prevede cum vor fi tratate produsele fabricate și/sau comercializate, conform dispozițiilor legale, în alte state membre și care nu sunt conforme cu cerințele prevăzute la articolul 2 alineatul (3) și articolul 4 din acesta.

(10)

Proiectul de decret nu conține nicio prevedere care să asigure circulația liberă a suplimentelor alimentare produse și/sau comercializate conform dispozițiilor legale în alte state membre și care conțin substanțe enumerate în anexa 4 a proiectului de decret, dar neconforme cu condițiile prevăzute de acesta, sau care conțin substanțe, altele decât cele incluse în anexa 4, fie sub forma unei clauze de recunoaștere reciprocă, fie sub forma unei proceduri de autorizare care să permită operatorilor economici includerea unor astfel de substanțe în lista națională de substanțe autorizate.

(11)

În conformitate cu articolul 2 alineatul (3) și articolul 4 din decretul notificat, coroborate cu anexa 5 la decretul menționat, suplimentele alimentare și produsele alimentare în general nu conțin substanțe narcotice sau psihotrope, nici precursori din categoria 1, nici alte substanțe dovedite ca având efecte toxice, genotoxice, teratogene, halucinogene, narcotice sau alte efecte nefavorabile asupra corpului uman și nici vreuna dintre substanțele enumerate în anexa 5. Interzicerea anumitor alte substanțe la fabricarea suplimentelor alimentare și a produselor alimentare în general poate fi justificată prin scopul de a proteja sănătatea și viața oamenilor, în sensul articolului 30 din Tratatul CE.

(12)

Având în vedere faptul că articolul 30 din tratat prevede o excepție, cu interpretare strictă, la principiul liberei circulații a mărfurilor în Comunitate, este responsabilitatea autorităților naționale care invocă această excepție să dovedească, în fiecare caz și ținând seama de obiceiurile alimentare naționale și rezultatele cercetării la nivel internațional, că reglementările lor sunt necesare pentru a proteja interesele precizate în dispoziția respectivă și că, în special, comercializarea produselor în cauză reprezintă un risc real pentru sănătatea publică.

(13)

Autoritățile cehe nu au furnizat nicio dovadă care să justifice stabilirea unei liste care să includă substanțele a căror utilizare la fabricarea suplimentelor alimentare și a produselor alimentare în general este interzisă.

(14)

Chiar și în cazul furnizării unor asemenea dovezi, proiectul de decret nu conține prevederi care să asigure libera circulație a suplimentelor alimentare și a produselor alimentare în general, fabricate și/sau comercializate în alte state membre în conformitate cu dispozițiile legale și care conțin substanțe care nu sunt permise de acesta.

(15)

Prin urmare, proiectul de decret nu prevede garanții adecvate cu privire la protejarea drepturilor operatorilor economici în conformitate cu articolele 28 și 30 din Tratatul CE.

(16)

În lumina acestor observații, Comisia a exprimat un aviz negativ, în conformitate cu articolul 12 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1925/2006.

(17)

În consecință, autorităților din Cehia ar trebui să li se solicite să nu adopte proiectul de decret în cauză și să îl modifice conform articolelor 28 și 30 din Tratatul CE, luând în considerare observațiile Comisiei din avizul negativ exprimat de aceasta.

(18)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Republica Cehă este solicitată să se abțină de la adoptarea proiectului de decret de stabilire a cerințelor privind suplimentele alimentare și îmbogățirea produselor alimentare, cu excepția cazului în care acesta este modificat în conformitate cu alineatul (2).

(2)   Republica Cehă este solicitată să modifice proiectul de decret în cauză pentru a include o indicație clară cu privire la tratamentul produselor care nu îndeplinesc cerințele proiectului de decret menționat, dar sunt fabricate și/sau comercializate conform dispozițiilor legale în alte state membre ale UE, Turcia sau statele SEE.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Republicii Cehe.

Adoptată la Bruxelles, 30 iulie 2008.

Pentru Comisie

Androulla VASSILIOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 404, 30.12.2006, p. 26.