11.12.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 325/69


REGULAMENTUL (CE) NR. 1454/2007 AL COMISIEI

din 10 decembrie 2007

de stabilire a normelor comune de instituire a unei proceduri de licitații pentru fixarea restituirilor la export pentru anumite produse agricole

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind organizarea comună a pieței în sectorul laptelui și al produselor lactate (1), în special articolul 31 alineatul (14),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1784/2003 al Consiliului din 29 septembrie 2003 privind organizarea comună a piețelor în sectorul cerealelor (2), în special articolul 18,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1785/2003 al Consiliului din 29 septembrie 2003 privind organizarea comună a pieței orezului (3), în special articolul 15 alineatul (3),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 318/2006 al Consiliului din 20 februarie 2006 privind organizarea comună a piețelor în sectorul zahărului (4), în special articolul 33 alineatul (4),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 31 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 și cu articolele corespunzătoare din alte regulamente privind organizarea comună a piețelor produselor agricole, diferența dintre prețurile practicate pe piața mondială și prețurile din cadrul Comunității poate fi acoperită pentru anumite produse agricole din restituiri la export, în măsura necesară pentru a permite exportul produselor respective în limitele rezultate din acordurile încheiate în conformitate cu dispozițiile articolului 300 din tratat.

(2)

Pentru a utiliza cât mai eficient resursele disponibile și pentru a spori transparența și concurența între exportatorii care doresc să participe la sistemul de restituiri, Comisia poate stabili, printr-o procedură de licitație, restituirile pentru produsele în cazul cărora a fost prevăzută anterior o astfel de procedură.

(3)

Regulamentele Comisiei de stabilire a unor norme detaliate de aplicare a sistemului de licitații pentru restituiri la export în anumite organizări comune ale piețelor prevăd diferite norme de procedură aplicabile licitațiilor pentru restituiri la export.

(4)

Pentru a simplifica și eficientiza sistemele de gestionare și control, ar trebui stabilite norme comune de gestionare a procedurilor de licitație pentru restituirile la export.

(5)

Pentru a reduce sarcina administrativă a operatorilor și a administrațiilor naționale, procedura de licitație ar trebui organizată în coroborare cu procedura de solicitare a licenței de export, iar garanția de licitație ar trebui, de asemenea, să constituie garanția pentru licență după adjudecare.

(6)

Ofertele trebuie să conțină toate datele necesare evaluării acestora și trebuie prevăzut un mecanism de comunicare între Comisie și statele membre.

(7)

Garanția de licență trebuie să garanteze că se exportă cantitățile acceptate în temeiul licenței emise în cadrul licitației. În consecință, ar trebui adoptate dispoziții privind eliberarea și reținerea garanției depuse în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2220/85 al Comisiei din 22 iulie 1985 de stabilire a normelor comune de aplicare a regimului de garanții pentru produsele agricole (5).

(8)

Pe baza ofertelor primite, ar trebui stabilită o restituire maximă la export. Cu toate acestea, pot apărea situații pe piață în care aspecte economice sau de altă natură impun ca niciuna dintre ofertele primite să nu fie acceptată.

(9)

Experiența a arătat că este necesară adoptarea unor dispoziții de natură să descurajeze prezentarea unor documente inexacte. Prin urmare, ar trebui stabilit un sistem adecvat de penalizări și ar trebui identificate cazurile în care nu se aplică nicio penalizare.

(10)

Regulamentul (CE) nr. 800/1999 al Comisiei din 15 aprilie 1999 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de restituiri la export pentru produsele agricole (6) și Regulamentul (CE) nr. 1291/2000 al Comisiei din 9 iunie 2000 de stabilire a normelor comune de aplicare a regimului de licențe de import și export și de certificate de fixare în avans pentru produsele agricole (7) ar trebui aplicate restituirilor la export prevăzute de prezentul regulament.

(11)

Ca urmare a adoptării unor norme comune, ar trebui abrogate Regulamentul (CEE) nr. 584/75 al Comisiei din 6 martie 1975 de stabilire a normelor de aplicare a sistemului de licitații privind restituirile la export în sectorul orezului (8) și Regulamentul (CE) nr. 580/2004 al Comisiei din 26 martie 2004 de stabilire a unei proceduri de licitație pentru restituirile la export pentru anumite produse lactate (9).

(12)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetelor de gestionare respective,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Sfera de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește normele comune de organizare și gestionare a procedurilor de licitație pentru fixarea valorii restituirilor la export pentru produsele din următoarele sectoare:

(a)

lapte și produse lactate;

(b)

cereale;

(c)

orez;

(d)

zahăr.

Se aplică fără a aduce atingere derogărilor și dispozițiilor specifice prevăzute de regulamentele Comisiei de deschidere a unei proceduri de licitație pentru restituirile la export specifice produselor agricole menționate la primul paragraf.

(2)   În sensul aplicării prezentului regulament, „autoritățile competente din statele membre” sunt departamentele sau organismele acreditate de statele membre ca agenții de plată și care îndeplinesc condițiile stabilite la articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 al Consiliului (10).

(3)   Dispozițiile din Regulamentele (CE) nr. 800/1999 și (CE) nr. 1291/2000 se aplică în cazul în care nu există dispoziții contrare în prezentul regulament.

Articolul 2

Deschiderea procedurii de licitație

(1)   Pentru fiecare produs în cauză, procedura de licitație se deschide printr-un regulament al Comisiei, denumit în continuare „regulamentul de deschidere a procedurii de licitație”, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 și la articolele corespunzătoare din celelalte regulamente privind organizarea comună a piețelor produselor agricole în cauză.

(2)   Regulamentul de deschidere a procedurii de licitație conține următoarele informații:

(a)

produsele care fac obiectul procedurii de licitație și codurile NC aferente;

(b)

perioada acoperită de licitație („perioada de ofertare”) și diferitele subperioade în care pot fi depuse ofertele;

(c)

orele de deschidere și închidere între care se pot depune ofertele;

(d)

cantitatea totală acoperită de procedura de licitație, dacă este necesar;

(e)

cantitatea minimă pe care trebuie să o prevadă fiecare ofertă;

(f)

cuantumul garanției;

(g)

destinația de export a produselor, în cazul în care este necesar;

(h)

autoritățile competente din statele membre către care se trimit ofertele.

(3)   Informațiile solicitate la alineatul (2) literele (b), (d) și (h) pot fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în cadrul unui anunț de participare la licitație.

(4)   Între intrarea în vigoare a regulamentului de deschidere a procedurii de licitație sau între publicarea anunțului de participare la licitație și prima dată stabilită pentru depunerea ofertelor trebuie să existe un interval de cel puțin 6 zile.

Articolul 3

Depunerea ofertelor și cererea de licențe de export

(1)   Operatorii stabiliți și înregistrați ca plătitori de TVA în Comunitate își depun ofertele la autoritățile competente din statele membre indicate fie în regulamentul de deschidere a procedurii de licitație, fie în anunțul de participare la licitație.

(2)   Ofertele se depun în coroborare cu un formular de cerere de licență de export și folosind un astfel de formular, prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 1291/2000.

(3)   Ofertele pot fi depuse prin mijloace electronice, folosind metoda pusă la dispoziția operatorilor de către statele membre în cauză. Autoritățile competente din statele membre pot solicita ca ofertele în format electronic să fie însoțite de o semnătură electronică avansată, astfel cum este definită la articolul 2 punctul 2 din Directiva 1999/93/CE a Parlamentului European și a Consiliului (11). În toate celelalte cazuri, autoritățile competente solicită o semnătură electronică prezentând garanții echivalente în ceea ce privește funcțiile atribuite unei semnături, aplicând aceleași norme și condiții ca cele definite în dispozițiile Comisiei privind documentele electronice și digitalizate, prevăzute de Decizia 2004/563/CE, Euratom a Comisiei (12) și de normele aferente de punere în aplicare (13).

(4)   În cazul aplicării articolului 2 alineatul (2) litera (g), în cererea de licență se indică destinațiile menționate de regulamentul de deschidere a procedurii de licitație.

(5)   O ofertă este valabilă dacă se respectă următoarele condiții:

(a)

în secțiunea 20 a cererii de licență există o trimitere la regulamentul de deschidere a procedurii de licitație și este indicată data expirării subperioadei de depunere a ofertelor;

(b)

în secțiunea 4 a cererii de licență sunt precizate datele de identificare ale ofertantului: numele, adresa și numărul de înregistrare TVA;

(c)

în secțiunea 16 a cererii de licență este precizat codul NC al produsului;

(d)

respectă cantitatea minimă și maximă stabilită prin regulamentul de deschidere a procedurii de licitație, dacă este cazul;

(e)

în secțiunea 20 a cererii de licență este precizată restituirea la export oferită per unitate, exprimată în euro și eurocenți;

(f)

în secțiunile 17 și 18 ale cererii de licență este precizată cantitatea care urmează a fi exportată;

(g)

în secțiunea 7 a cererii de licență este specificată destinația de export în cazul aplicării articolului 2 alineatul (2) litera (g);

(h)

ofertantul a depus o garanție înainte de sfârșitul perioadei de depunere, în conformitate cu dispozițiile titlului III din Regulamentul (CEE) nr. 2220/85 și prin derogare de la dispozițiile articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1291/2000, și a prezentat dovada cu privire la aceasta în aceeași perioadă de timp;

(i)

nu include alte condiții formulate de ofertant decât cele menționate la prezentul alineat;

(j)

este publicată în limba oficială sau într-una dintre limbile oficiale ale statului membru în care se depune oferta.

(6)   Garanția de licitație constituie garanția pentru licența de export.

(7)   Odată depuse, ofertele nu pot fi retrase sau modificate.

Articolul 4

Examinarea ofertelor

(1)   Autoritățile competente din statele membre examinează ofertele pe baza elementelor menționate la articolul 3 alineatul (5). Acestea verifică în special corectitudinea informațiilor și decid cu privire la validitatea ofertelor.

(2)   Persoanele autorizate să primească și să examineze ofertele trebuie să fie supuse obligației de a nu dezvălui niciun aspect particular cu privire la acestea niciunei persoane neautorizate.

(3)   În cazul unei oferte nevalabile, autoritățile competente din statele membre informează ofertantul cu privire la aceasta.

Articolul 5

Notificarea Comisiei cu privire la oferte

(1)   Comisiei îi sunt notificate de către autoritățile competente din statele membre toate ofertele valabile.

(2)   Notificările nu conțin informațiile menționate la articolul 3 alineatul (5) litera (b).

(3)   Notificările se transmit electronic, utilizând metoda indicată de Comisie statelor membre, în termenul stabilit prin regulamentele Comisiei de deschidere a licitației respective.

Forma și conținutul notificărilor se definesc pe baza modelelor furnizate de Comisie statelor membre. Modelele în cauză se aplică numai după ce comitetul de gestionare competent a fost informat în acest sens.

(4)   Statele membre transmit Comisiei notificările „zero” în termenul menționat la alineatul (3).

Articolul 6

Decizia pe baza ofertelor

(1)   Pe baza ofertelor notificate în temeiul articolului 5 alineatul (1), Comisia decide în conformitate cu procedura definită la articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 și la articolele corespunzătoare din celelalte regulamente privind organizarea comună a piețelor produselor agricole în cauză:

(a)

fie să nu fixeze o restituire maximă; fie

(b)

să fixeze o restituire maximă.

(2)   În ceea ce privește ofertele depuse la nivelul restituirii maxime, în cazul aplicării articolului 2 alineatul (2) litera (d), Comisia poate stabili un coeficient de atribuire a cantităților oferite.

(3)   Decizia privind restituirile se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 7

Decizii cu privire la oferte și eliberarea licențelor de export

(1)   În cazul în care se fixează o restituire la export maximă, în conformitate cu articolul 6 alineatul (1), autoritățile competente din statele membre acceptă ofertele care sunt egale cu restituirea maximă sau mai mici decât aceasta. Toate celelalte oferte se resping.

(2)   În cazul în care nu a fost fixată nicio restituire, toate ofertele se resping.

Autoritățile competente din statele membre nu acceptă ofertele care nu au fost notificate în conformitate cu articolul 5 alineatul (1).

(3)   Autoritățile competente din statele membre adoptă deciziile menționate la alineatul (1) după publicarea deciziei Comisiei privind restituirile, menționată la articolul 6 alineatul (1).

(4)   Nu mai târziu de a cincea zi lucrătoare de la data intrării în vigoare a deciziei Comisiei de stabilire a restituirii maxime, autoritatea competentă din statul membru eliberează adjudecatarilor licențele de export pentru cantitatea acceptată, indicând cuantumul restituirii precizat în ofertă. În cazul aplicării articolului 2 alineatul (2) litera (g), în cererea de licență se indică destinațiile menționate de regulamentul de deschidere a procedurii de licitație.

(5)   Prin derogare de la articolul 23 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1291/2000, licențele de export sunt valabile de la data efectivă a eliberării lor.

Articolul 8

Drepturile și obligațiile adjudecatarilor

(1)   Adjudecatarii au dreptul de a primi o licență de export cu privire la cantitatea și restituirea la export acceptată, în conformitate cu decizia menționată la articolul 7 alineatul (3).

(2)   Adjudecatarii au obligația de a exporta cantitatea acceptată, în termenul de valabilitate al licenței, și de a livra cantitatea respectivă la destinația menționată la articolul 2 alineatul (2) litera (g), dacă se aplică.

Articolul 9

Eliberarea și reținerea unei garanții

(1)   Principala cerință în sensul articolului 20 alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2220/85 este aceea de a exporta cantitatea acceptată, în termenul de valabilitate a licenței. În cazul în care regulamentul de deschidere a procedurii de licitație prevede o destinație specifică, astfel cum se menționează la articolul 2 alineatul (2) litera (g) din prezentul regulament, se aplică articolul 35 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1291/2000.

(2)   Garanția se eliberează în cazul în care:

(a)

oferta nu este valabilă sau este respinsă;

(b)

obligația menționată la articolul 8 alineatul (2) este îndeplinită;

(c)

atunci când se aplică articolul 6 alineatul (2), cuantumul garanției eliberate corespunde cantității care nu a fost acceptată.

(3)   Garanția se reține atunci când obligația menționată la articolul 8 alineatul (2) nu este îndeplinită, cu excepția cazurilor de forță majoră.

Articolul 10

Recuperarea restituirilor și sancțiuni

(1)   Fără a aduce atingere titlului IV capitolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 800/1999 al Comisiei, în cazul în care se constată că un document prezentat de un solicitant în vederea atribuirii drepturilor rezultate din prezentul regulament conține informații incorecte, iar respectivele informații incorecte sunt decisive în atribuirea dreptului în cauză, autoritățile competente din statele membre exclud ofertantul de la participarea la sistemul de acordare a restituirilor la export prin procedură de licitație, pentru produsele acoperite de procedura în cauză, pentru o perioadă de un an de la data constatării neregulii printr-o decizie administrativă irevocabilă.

(2)   Alineatul (1) nu se aplică în cazul în care solicitantul dovedește autorităților competente că situația menționată la alineatul (1) teza introductivă nu este rezultatul unei neglijențe grave din partea sa sau dovedește că această situație constituie caz de forță majoră sau de eroare manifestă.

(3)   Statele membre informează Comisia cu privire la cazurile de aplicare a alineatului (1). Comisia menține informațiile respective la dispoziția statelor membre.

Articolul 11

Abrogări

Regulamentul (CEE) nr. 584/75 se abrogă.

Regulamentul (CE) nr. 580/2004 se abrogă de la 1 iulie 2008.

Articolul 12

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică licitațiilor deschise după intrarea în vigoare a prezentului regulament, fără a aduce atingere articolului 11 al doilea paragraf.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 decembrie 2007.

Pentru Comisie

Mariann FISCHER BOEL

Membru al Comisiei


(1)  JO L 160, 26.6.1999, p. 48. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1152/2007 (JO L 258, 4.10.2007, p. 3).

(2)  JO L 270, 21.10.2003, p. 78. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 735/2007 (JO L 169, 29.6.2007, p. 6).

(3)  JO L 270, 21.10.2003, p. 96. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 797/2006 (JO L 144, 31.5.2006, p. 1).

(4)  JO L 58, 28.2.2006, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1260/2007 (JO L 283, 27.10.2007, p. 1).

(5)  JO L 205, 3.8.1985, p. 5. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1913/2006 (JO L 365, 21.12.2006, p. 52).

(6)  JO L 102, 17.4.1999, p. 11. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1001/2007 (JO L 226, 30.8.2007, p. 9).

(7)  JO L 152, 24.6.2000, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1913/2006.

(8)  JO L 61, 7.3.1975, p. 25. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1948/2002 (JO L 299, 1.11.2002, p. 18).

(9)  JO L 90, 27.3.2004, p. 58. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 128/2007 (JO L 41, 13.2.2007, p. 6).

(10)  JO L 209, 11.8.2005, p. 1.

(11)  JO L 13, 19.1.2000, p. 12.

(12)  JO L 251, 27.7.2004, p. 9.

(13)  Document SEC(2005) 1578.