04/Volumul 10

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

160


32006R1966


L 409/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1966/2006 AL CONSILIULUI

din 21 decembrie 2006

privind înregistrarea și comunicarea electronică a datelor referitoare la activitățile de pescuit și dispozitivele de teledetecție

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului (1) stabilește un cadru destinat să asigure conservarea și exploatarea durabilă a resurselor pescărești în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului.

(2)

Obiectivele legate de conservarea și exploatarea durabilă a resurselor pescărești se realizează prin îndeplinirea condițiilor care reglementează accesul la ape și la resurse, și anume prin limitarea capturilor și reducerea efortului de pescuit, precum și prin adoptarea de măsuri referitoare la tehnicile de pescuit, uneltele de pescuit și dimensiunile capturilor.

(3)

Prin urmare, pentru o gestionare judicioasă a posibilităților de pescuit și pentru realizarea obiectivelor menționate, este necesar controlul activităților de pescuit prin cele mai adecvate mijloace. Controlul cantităților capturate se realizează, în principal, prin colectarea de informații privind capturile, debarcările, transbordările, transporturile și vânzările, în timp ce controlul efortului de pescuit se realizează în principal prin colectarea de informații privind caracteristicile navei, timpul consacrat pescuitului și uneltele utilizate. De asemenea, tehnologiile de control de la distanță permit autorităților abilitate pentru controlul activităților de pescuit să detecteze prezența navelor într-o zonă dată. Combinarea tuturor acestor mijloace permite obținerea de informații mai precise.

(4)

Articolul 22 alineatul (1) și, respectiv, articolul 23 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 prevăd că în 2004 Consiliul urmează să decidă cu privire la obligația de înregistrare și transmitere electronică a informațiilor relevante referitoare la activitățile de pescuit, inclusiv debarcarea sau transbordarea capturilor și borderourile de vânzări, precum și la obligația de instalare a unui dispozitiv de teledetecție.

(5)

Statele membre și alte țări au realizat în ultimii ani proiecte pilot privind înregistrarea și comunicarea electronică, precum și teledetecția. Aceste proiecte s-au dovedit a fi eficace și rentabile.

(6)

În conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului din 12 octombrie 1993 de instituire a unui sistem de control aplicabil politicii comune din domeniul pescuitului (2), comandanții navelor de pescuit comunitare țin un jurnal de bord pentru activitățile lor.

(7)

Articolul 22 din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 prevede că produsele pescărești se vând de pe nava de pescuit numai cumpărătorilor înregistrați sau la licitații înregistrate.

(8)

Articolul 9 din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 prevede că centrele de licitație sau alte organisme sau persoane autorizate de către statele membre, care sunt responsabile cu prima comercializare a produselor pescărești, prezintă, la prima vânzare, un borderou de vânzări autorităților competente pe teritoriul cărora are loc prima comercializare.

(9)

În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93, comandantul oricărei nave de pescuit comunitare cu lungimea totală egală sau mai mare de 10 m sau reprezentantul acestuia prezintă, după fiecare ieșire și în termen de 48 de ore de la debarcare, o declarație autorităților competente ale statului membru în care are loc debarcarea.

(10)

Articolul 9 din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 prevede, de asemenea, că în cazul în care prima comercializare a produselor pescărești nu are loc în statul membru în care au fost debarcate produsele, statul membru responsabil cu controlul primei comercializări se asigură ca o copie a borderoului de vânzări să fie prezentată cât mai curând posibil autorităților responsabile cu controlul debarcării produselor respective.

(11)

Articolul 19 din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 solicită statelor membre să creeze baze de date informatizate și să instituie un sistem de validare care să cuprindă, în special, controale încrucișate și verificări ale datelor.

(12)

Articolul 9 din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului prevede, de asemenea, că o declarație de preluare, care intră sub responsabilitatea titularului acestei declarații, trebuie să fie prezentată autorităților competente, în cazul în care produsele nu sunt puse în vânzare sau sunt destinate unei puneri în vânzare ulterioare.

(13)

Teledetecția trebuie să fie utilizată numai în cazul în care există dovezi clare cu privire la rentabilitatea acesteia în ce privește detectarea navelor de pescuit care operează ilegal, în raport cu utilizarea doar a mijloacelor tradiționale de control, de tipul navelor de patrulare maritime și aeriene.

(14)

Prin urmare, trebuie să se stabilească condițiile în care urmează să se utilizeze înregistrarea și comunicarea electronică, precum și teledetecția în scopul controlului.

(15)

Este necesar să se prevadă norme de aplicare care să specifice formatele în care autoritățile naționale competente urmează să utilizeze schimbul de informații în scopuri de control și inspecție.

(16)

Fiecare stat membru trebuie să aibă libertatea de a decide cu privire la formatele de transmitere a datelor utilizate de navele care arborează pavilionul său.

(17)

Investițiile legate de punerea în aplicare a tehnologiilor de control trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 861/2006 al Consiliului din 22 mai 2006 de stabilire a măsurilor financiare comunitare privind punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului și în domeniul dreptului mării (3).

(18)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament trebuie să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (4),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Înregistrare și comunicare electronică

(1)   Comandantul unei nave de pescuit comunitare înregistrează, prin mijloace electronice, informațiile referitoare la activitățile de pescuit pe care trebuie să le consemneze într-un jurnal de bord și într-o declarație de transbordare, astfel cum sunt definite în legislația comunitară relevantă, și le comunică prin mijloace electronice autorității competente din statul de pavilion.

(2)   Comandantul unei nave de pescuit comunitare sau reprezentantul acestuia înregistrează, prin mijloace electronice, informațiile referitoare la activitățile de pescuit, pe care trebuie să le consemneze într-o declarație de debarcare astfel cum este definită în legislația comunitară relevantă și le comunică prin mijloace electronice autorității competente din statul de pavilion.

(3)   Primul borderou de vânzări și, după caz, declarația de preluare se înregistrează electronic și se transmit autorităților competente pe teritoriul cărora are loc prima comercializare de către un cumpărător înregistrat, o licitație înregistrată sau de către altă entitate sau persoană autorizată de statele membre care sunt responsabile cu prima comercializare a produselor pescărești.

(4)   Statele membre dispun de structurile administrative și tehnice necesare care să le permită să primească, să prelucreze, să supună unor verificări încrucișate și să transmită, prin mijloace electronice, informațiile conținute cel puțin în jurnalul de bord, declarația de transbordare, declarația de debarcare, borderoul de vânzări și declarația de preluare menționate la alineatele (1), (2) și (3).

Articolul 2

Periodicitatea și autenticitatea datelor

(1)   Comandantul navei de pescuit transmite date relevante din jurnalul de bord cel puțin o dată pe zi. El comunică, de asemenea, aceste date la solicitarea autorității competente din statul de pavilion. El transmite, în orice caz, datele relevante din jurnalul de bord, după încheierea ultimei operațiuni de pescuit și înainte de intrarea în port.

(2)   Datele din jurnalul de bord, din declarația de transbordare și din declarația de debarcare, înregistrate de autoritatea competentă din statul de pavilion, se consideră autentice în condițiile stabilite prin legislația națională.

(3)   Informațiile și datele conținute în primul borderou de vânzări și în declarația de preluare, înregistrate de către autoritatea competentă dintr-un stat membru, se consideră autentice în condițiile stabilite prin legislația națională.

Articolul 3

Punerea treptată în aplicare

(1)   Obligația de înregistrare și transmitere prin mijloace electronice a datelor menționate la articolul 1 alineatele (1) și (2) revine comandanților navelor de pescuit cu lungimea totală mai mare de 24 metri, în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare menționate la articolul 5, precum și comandanților navelor de pescuit cu lungimea totală mai mare de 15 metri, în termen de 42 de luni de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare.

(2)   Fără a aduce atingere dispozițiilor alineatului (1), statul membru poate să oblige sau să autorizeze, de la data împlinirii a 12 luni de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare menționate la articolul 5, pe comandanții navelor de pescuit menționate la alineatul (1) și ai navelor cu o lungime totală mai mică sau egală cu 15 metri, aflate sub pavilionul său, să înregistreze și să comunice prin mijloace electronice datele menționate la articolul 1 alineatele (1) și (2).

(3)   Autoritățile competente dintr-un stat membru de coastă acceptă rapoartele electronice primite de la statul membru de pavilion, conținând datele provenind de la navele de pescuit menționate la alineatul (2).

(4)   Obligația de înregistrare și transmitere prin mijloace electronice a borderourilor de vânzări și, după caz, a declarațiilor de preluare se aplică de la 1 ianuarie 2009 cumpărătorilor înregistrați, licitațiilor înregistrate sau altor entități sau persoane autorizate de statele membre responsabile cu prima comercializare a produselor de pescuit, cu o cifră de afaceri anuală provenită de la primele puneri în vânzare ale produselor de pescuit care depășește 400 000 EUR.

Articolul 4

Teledetecție

De la 1 ianuarie 2009 și în cazul în care există dovezi clare de rentabilitate în detectarea navelor de pescuit care desfășoară operațiuni de pescuit în mod ilegal, în raport cu mijloacele tradiționale de control, statele membre se asigură ca centrele lor de supraveghere a activităților de pescuit să dispună de capacitatea tehnică necesară pentru verificarea pozițiilor rezultate din imaginile obținute prin teledetecție, transmise pe pământ de sateliți sau alte sisteme echivalente, prin comparare cu datele obținute prin sistemul de supraveghere a navelor, în vederea stabilirii prezenței navelor de pescuit într-o zonă dată.

Articolul 5

Norme de aplicare

Normele de aplicare a prezentului regulament sunt adoptate în conformitate cu procedura menționată la articolul 30 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002. Aceste norme stabilesc, în special:

1.

condițiile în care autoritățile naționale competente vor proceda la schimbul de informații în vederea controlului și inspecției, asigurând în același timp caracterul confidențial și posibilitatea statelor membre de a avea acces la aceste informații;

2.

conținutul mesajelor care urmează a fi transmise;

3.

formatele pe care le vor utiliza autoritățile naționale competente pentru schimbul de informații în scopuri de control și inspecție;

4.

condițiile de înregistrare și comunicare a datelor conținute în borderoul de vânzări și în declarația de preluare;

5.

dispozițiile care autorizează un stat membru să extindă obligația de comunicare prin mijloace electronice la navele de pescuit prevăzute la articolul 3 alineatul (2);

6.

derogările de la cerințele de transmitere prin mijloace electronice a declarațiilor de debarcare, precum și condițiile și cerințele de notificare a acestor derogări statului de coastă;

7.

derogările, destinate să reducă sarcinile administrative ale operatorilor, de la anumite dispoziții de control conținute în normele comunitare pentru navele de pescuit care înregistrează și transmit prin mijloace electronice informațiile menționate la articolul 1 alineatele (1) și (2);

8.

dispozițiile referitoare la înregistrarea și transmiterea datelor menționate la articolul 1, în caz de defecțiune tehnică.

Articolul 6

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 decembrie 2006.

Pentru Consiliu

Președintele

J. KORKEAOJA


(1)  JO L 358, 31.12.2002, p. 59.

(2)  JO L 261, 20.10.1993, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 768/2005 (JO L 128, 21.5.2005, p. 1).

(3)  JO L 160, 14.6.2006, p. 1.

(4)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie, astfel cum a fost modificată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11).