03/Volumul 77

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

158


32006R1741


L 329/7

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1741/2006 AL COMISIEI

din 24 noiembrie 2006

de stabilire a condițiilor de acordare a restituirii speciale la export pentru carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină, plasată sub regim de antrepozit vamal înainte de export

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1254/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind organizarea comună a pieței în sectorul cărnii de vită și mânzat (1), în special articolul 33 alineatul (12),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CEE) nr. 1964/82 al Comisiei din 20 iulie 1982 de stabilire a condițiilor de acordare a restituirilor speciale la export pentru unele tranșe de carne de bovine dezosată (2) a precizat condițiile în care se poate acorda restituirea specială pentru bucățile de carte dezosată care provin de la masculi adulți din specia bovină, exportate în țările terțe.

(2)

Pentru buna funcționare a regimului instituit prin Regulamentul (CEE) nr. 1964/82, legiuitorul a prevăzut în special să lase operatorilor posibilitatea de a recurge, pentru carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină, la regimul de antrepozit vamal sau de zonă liberă, prevăzut de Regulamentul (CEE) nr. 565/80 al Consiliului din 4 martie 1980 privind plata anticipată a restituirilor la export pentru produsele agricole (3).

(3)

Normele și condițiile generale de punere în aplicare a plății anticipate a restituirilor pentru produsele plasate sub regim de antrepozit vamal sau de zonă liberă au fost precizate în titlul II capitolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 800/1999 al Comisiei din 15 aprilie 1999 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de restituiri la export pentru produsele agricole (4).

(4)

Condițiile specifice de punere în aplicare a plății anticipate a restituirii pentru carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină, plasată sub regim de antrepozit vamal sau de zonă liberă, au fost stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 456/2003 al Comisiei din 12 martie 2003 de stabilire a condițiilor specifice de finanțare în avans a restituirilor la export pentru anumite produse din sectorul cărnii de vită și mânzat plasate sub regimul vamal de antrepozit sau de zonă liberă (5). Acestea au fost adoptate pentru a completa și clarifica dispozițiile Regulamentelor (CEE) nr. 565/80 și (CE) nr. 800/1999, în special în ceea ce privește controalele, pentru carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină.

(5)

Măsurile stabilite prin Regulamentul (CEE) nr. 565/80, precum și măsurile de aplicare corespunzătoare, stabilite în titlul II capitolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 800/1999 au fost abrogate prin Regulamentul (CE) nr. 1713/2006 al Comisiei. Ca urmare a abrogării acestor măsuri, măsurile specifice stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 456/2003 au devenit caduce și, în consecință, au fost abrogate prin același regulament.

(6)

Plata anticipată a restituirii pentru carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină, plasată sub regim de antrepozit vamal, a fost și este utilizată pentru exporturile în țările terțe. Interesul manifestat de operatori pentru acest sistem este legat în special de flexibilitatea pe care acesta o oferă pregătirii comenzilor, în special ca urmare a posibilității operatorilor de a antrepozita această carne pe o perioadă de cel mult patru luni înainte de export și de a o congela pe durata perioadei de antrepozitare.

(7)

În lipsa unor noi dispoziții, operatorii vor pierde flexibilitatea oferită de regimul precedent și vor întâmpina dificultăți suplimentare pe piețele externe pentru exportul de carne dezosată de masculi adulți din specia bovină. Este necesar să se limiteze, pe cât posibil, consecințele abrogării măsurilor respective. În acest scop, este necesar să se prevadă posibilitatea operatorilor de a continua să plaseze carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină sub regim de antrepozit vamal înainte de export și de a preciza, pentru acest tip de carne, condițiile de acordare a restituirii speciale la export după depozitare.

(8)

În acest cadru, este esențial să se precizeze condițiile de plasare a cărnii sub un astfel de regim și, pentru a garanta trasabilitatea cărnii de masculi adulți din specia bovină în timpul depozitării, să se prevadă ca operatorii să creeze și să actualizeze o bază de date informatizată, aprobată în prealabil de autoritatea vamală.

(9)

Pentru a îmbunătăți transparența operațiunilor și a spori rapiditatea și eficiența controalelor, este necesar să se limiteze numărul declarațiilor de plasare în antrepozit, care pot fi prezentate pentru fiecare operațiune de dezosare, precum și numărul certificatelor de carne dezosată implicate într-o plasare sub regim de antrepozit sub control.

(10)

Pentru buna funcționare a regimului, este necesar să se prevadă derogări de la dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 1291/2000 al Comisiei din 9 iunie 2000 de stabilire a normelor comune de aplicare a regimului de licențe de import și export și de certificate de fixare în avans pentru produsele agricole (6), în special în ceea ce privește momentul prezentării și atribuirii licențelor, precum și gestionarea garanției corespunzătoare.

(11)

Este necesar, de asemenea, să se stabilească o perioadă de depozitare maximă și să se precizeze manipulările care pot fi realizate în această perioadă.

(12)

Este necesar, de asemenea, să se fixeze criteriile de control în perioada depozitării, frecvența acestora și consecințele care urmează a fi suportate în cazul unei neconcordanțe între datele înregistrate în baza de date și stocul fizic existent.

(13)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a cărnii de vită și mânzat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Domeniu de aplicare

Fără a aduce atingere dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 800/1999 și Regulamentului (CEE) nr. 1964/82, plata restituirii speciale la export, pentru carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină, plasată sub regim de antrepozit vamal înainte de exportul acesteia, se supune condițiilor prezentului regulament.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se înțelege prin:

(a)

„carne dezosată de masculi adulți din specia bovină”: produsele încadrate la codurile 0201 30 00 9100 și 0201 30 00 9120 din nomenclatura produselor agricole pentru restituirile la export, stabilită prin Regulamentul (CEE) nr. 3846/87 al Comisiei (7);

(b)

„regim de antrepozit vamal”: regimul astfel cum este definit la articolul 98 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului (8);

(c)

„operator”: exportatorul astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (1) litera (i) din Regulamentul (CE) nr. 800/1999;

(d)

„operațiune de dezosare”: producția de carne dezosată în timpul unei zile sau unei părți din zi;

(e)

„certificat de carne dezosată”: certificatul prevăzut la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 1964/82.

Articolul 3

Admiterea în regimul de antrepozit vamal

(1)   Admiterea cărnii dezosate de masculi adulți din specia bovină în regimul de antrepozit vamal este condiționată de o autorizație scrisă eliberată de autoritatea vamală responsabilă cu gestionarea și controlul acestui regim.

(2)   Autorizația prevăzută la alineatul (1) nu se acordă decât operatorilor care se angajează în scris să țină o bază de date electronică a produselor care urmează a fi plasate sub regim de antrepozit vamal (denumită în continuare „bază de date”) și să garanteze că depozitarea va fi realizată exclusiv în statul membru în care s-a acordat autorizația și în locurile specificate în autorizația respectivă. În măsura în care depozitarea se realizează în mai multe locuri, autorizația poate fi eliberată pentru o bază de date pentru fiecare loc de depozitare.

În cazul în care depozitarea se efectuează, în întregime sau în parte, de către o persoană terță care acționează în contul operatorului, baza de dată poate fi ținută de această persoană, sub responsabilitatea operatorului care rămâne garantul exactității acesteia.

Autoritatea vamală verifică în prealabil existența și examinează funcționarea bazei de date la care trebuie să aibă acces direct fără nici o notificare prealabilă. Modul de acces la baza de date se precizează în autorizația prevăzută la alineatul (1).

Articolul 4

Plasarea în antrepozit

(1)   Operatorul care beneficiază de autorizația prevăzută la articolul 3 alineatul (1) prezintă autorității vamale o declarație de plasare în antrepozit prin care își manifestă intenția de a plasa carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină, proaspătă sau refrigerată, sub regim de antrepozit vamal până la exportul acesteia. Această declarație nu poate fi prezentată decât în statul membru în care s-a efectuat operațiunea de dezosare.

Declarația conține în special denumirea produselor în conformitate cu codul nomenclaturii pentru restituirile la exportul cărnii care urmează a fi plasată sub un astfel de regim, greutatea netă a acestora, precum și toate datele necesare pentru identificarea exactă a cărnii și a locurilor unde va fi antrepozitată până la exportul acesteia.

Declarația este însoțită de certificatul (certificatele) de carne dezosată și de exemplarul nr. 1 al licenței de export valabile care, prin derogare de la articolul 24 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (CE) nr. 1291/2000, se prezintă autorității vamale în același timp cu această declarație de plasare în antrepozit.

(2)   Pentru fiecare operațiune de dezosare, se pot accepta cel mult două declarații de plasare în antrepozit sub control vamal. O declarație de plasare în antrepozit se poate referi la cel mult două certificate de carne dezosată.

(3)   Data acceptării declarației de plasare în antrepozit, numărul certificatului (certificatelor) de carne dezosată care însoțește (însoțesc) carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină la plasarea acesteia sub regim de antrepozit vamal, precum și o legătură clară cu numărul de ambalaje pe tipuri de tranșări, identificarea și greutatea cărnii respective sunt înscrise în declarația de plasare în antrepozit.

Informațiile prevăzute la primul paragraf sunt înscrise în așa fel încât legătura să poată fi clar stabilită între diferitele sortimente de carne intrate în antrepozit și certificatele corespunzătoare.

Data acceptării declarației de plasare în antrepozit, greutatea cărnii și numărul declarației de plasare în antrepozit sunt, la rândul lor, imediat înscrise în casetele 10 și 11 din certificatul de carne dezosată.

(4)   Declarațiile de plasare în antrepozit acceptate sunt transmise pe cale administrativă organismului însărcinat cu plata restituirilor la export. Același lucru este valabil și pentru certificatele de carne dezosată pentru care au fost atribuite toate cantitățile disponibile.

(5)   După atribuire și viza acordată de autoritatea vamală, exemplarul nr. 1 al certificatului este remis operatorului.

(6)   Prin derogare de la articolul 31 litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1291/2000, pentru carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină, plasată sub regim de antrepozit vamal înainte de export, obligația de a exporta este considerată ca fiind îndeplinită, iar dreptul de a exporta în temeiul unei licențe ca fiind utilizat la data acceptării declarației de plasare în antrepozit. Cerința principală este considerată ca fiind îndeplinită în cazul în care se aduce dovada că declarația de plasare în antrepozit a fost acceptată. Pentru furnizarea dovezii, dispozițiile articolelor 33 și 35 din Regulamentul (CE) nr. 1291/2000 se aplică mutatis mutandis dacă este necesar.

(7)   Data acceptării declarației de plasare în antrepozit determină natura, cantitatea și caracteristicile produselor respective pentru plata restituirii în conformitate cu articolul 10.

(8)   Carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină, pentru care se acceptă o declarație de plasare în antrepozit, face obiectul unui control fizic asupra unui lot reprezentativ de cel puțin 5 % din declarațiile de plasare în antrepozit acceptate.

Articolul 3 din Regulamentul (CEE) nr. 386/90 al Consiliului (9), precum și articolul 2 alineatul (2), articolele 3, 4, 5 și 6, articolul 8 alineatele (1) și (2), articolul 11 primul paragraf și anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2090/2002 al Comisiei (10) se aplică mutatis mutandis.

Prin derogare de la primul paragraf, controlul fizic se poate efectua asupra unui procent mai mic din declarațiile de plasare în antrepozit acceptate fără a coborî, cu toate acestea, sub pragul de 2 %, în cazul în care autoritatea vamală utilizează analiza riscului luând în considerare criteriile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 3122/94 al Comisiei (11).

Articolul 5

Trasabilitatea cărnii

Baza de date trebuie:

(a)

să permită trasabilitatea administrativă a cărnii supuse regimului, pe parcursul depozitării;

(b)

să furnizeze o situație actualizată în timp real a cantităților de carne antrepozitate, care trebuie să fie realizată în raport cu fiecare dintre criteriile prevăzute la paragraful al treilea.

Trasabilitatea prevăzută la primul paragraf litera (a) se bazează pe identificarea unică a cărnii provenite din aceeași operațiune de dezosare, efectuată înainte de plasarea produselor sub regim de antrepozit vamal.

Identificarea unică prevăzută la paragraful al doilea presupune:

(a)

un număr unic;

(b)

data producției;

(c)

numărul certificatului de carne dezosată;

(d)

numărul de ambalaje per tip de tranșări obținute, cu indicarea greutății nete constatate la plasarea sub regim de antrepozit vamal.

Articolul 6

Actualizarea bazei de date

(1)   Baza de date este actualizată prin indicarea produselor intrate, respectiv ieșite, cel târziu la data depunerii:

(a)

declarației de plasare în antrepozit, prevăzută la articolul 4 alineatul (1);

(b)

declarației de export, prevăzută la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 800/1999.

(2)   Acceptarea declarațiilor prevăzute la alineatul (1) este condiționată de constatarea de către autoritatea vamală că baza de date menționează ca „intrare” sau „ieșire” operațiunea pentru care s-a făcut declarația.

Cu toate acestea, autoritatea vamală poate accepta declarațiile prevăzute la alineatul (1) înainte de a fi făcut constatarea prevăzută la primul paragraf. În acest caz, operatorul trebuie să confirme autorității că s-a efectuat înscrierea corespunzătoare în baza de date. Autoritatea vamală poate astfel reporta și regrupa constatările care trebuie să fie realizate cel puțin o dată la două luni calendaristice.

Articolul 7

Durata de depozitare

(1)   Termenul în care carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină poate rămâne sub regim de antrepozit vamal este de cel mult patru luni de la data acceptării declarației de plasare în antrepozit, prevăzută la articolul 4 alineatul (1).

(2)   Atunci când operatorul nu respectă termenul prevăzut la alineatul (1) sau retrage de la control o parte din produsele plasate sub antrepozit vamal, obligația de a exporta nu a fost respectată pentru cantitatea respectivă.

Autoritatea vamală care a acceptat declarația de plasare în antrepozit, prevăzută la articolul 4 alineatul (1) sau organismul responsabil cu plata restituirilor la export, prevăzut la articolul 9 alineatul (3), informează de îndată cu privire la aceasta organismul care a eliberat licența de export. Acestuia îi vor fi comunicate, în special, cantitatea și natura produselor în cauză, numărul licenței și data atribuirii respective prin mijloacele cele mai adecvate.

(3)   În cazul nerespectării obligației de a exporta, autoritatea care a emis licența aplică mutatis mutandis dispozițiile prevăzute la articolul 44 din Regulamentul (CE) nr. 1291/2000.

Articolul 8

Manipulări în cursul depozitării

(1)   Pe durata de depozitare prevăzută la articolul 7, carnea dezosată de masculi adulți din specia bovină poate face, în condițiile stabilite de autoritatea vamală, obiectul unei schimbări de etichetare, al unei congelări și, după caz, al unei reambalări, cu condiția ca:

(a)

ambalajul individual al fiecărei bucăți de carne să nu fie distrus sau modificat;

(b)

legătura cu etichetarea inițială să fie păstrată, iar trasabilitatea cărnii, prevăzută la articolul 5, să nu fie compromisă.

Atunci când survin manipulările prevăzute la primul paragraf, acestea sunt înregistrate în baza de date și se stabilește o legătură clară cu declarația de plasare în antrepozit și cu certificatul sau certificatele de carne dezosată corespunzătoare.

(2)   Restituirea care se aplică produselor care au făcut obiectul manipulărilor prevăzute la alineatul (1) se stabilește în funcție de cantitatea, natura și caracteristicile cărnii existente la data acceptării declarației de plasare în antrepozit, în conformitate cu articolul 4 alineatul (3).

Pierderile în greutate eventual intervenite pe durata depozitării în antrepozitul vamal nu sunt luate în considerare pentru stabilirea restituirii în cazul în care acestea rezultă exclusiv din pierderea naturală în greutate a produselor. Pagubele suferite de produse nu sunt considerate ca fiind pierderi naturale în greutate.

Articolul 9

Formalități la export

(1)   Cu ocazia îndeplinirii formalităților vamale la exportul cărnii dezosate de masculi adulți din specia bovină, plasată sub regim de antrepozit vamal în conformitate cu prezentul regulament, numărul declarației (declarațiilor) de plasare în antrepozit, precum și cantitățile exportate corespunzătoare fiecărei declarații de plasare în antrepozit sunt înscrise sub controlul autorității vamale pe declarația (declarațiile) de export prevăzută (prevăzute) la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 800/1999.

(2)   Declarația de export trebuie să fie depusă în termenul stabilit la articolul 7 alineatul (1).

(3)   După îndeplinirea formalităților vamale de export, copia fiecărei declarații de export se trimite pe cale administrativă organismului responsabil cu plata restituirilor la export.

Articolul 10

Acordarea restituirii

(1)   Plata restituirii este efectuată de statul membru în care declarația de plasare în antrepozit a fost acceptată în conformitate cu articolul 4 alineatul (1).

(2)   Atunci când cantitățile corespunzătoare unei declarații de plasare în antrepozit au fost exportate, operatorul are dreptul la plata restituirii pentru aceste cantități, în măsura în care au fost respectate celelalte condiții ale reglementărilor comunitare referitoare la exporturile cu restituiri, în special cele stabilite la articolul 6 din Regulamentul (CEE) nr. 1964/82, la articolul 21 și la titlul IV din Regulamentul (CE) nr. 800/1999.

În cazul în care operatorul a respectat dispozițiile prevăzute la articolul 24 din Regulamentul (CE) nr. 800/1999, înainte de a elibera garanția corespunzătoare, organismul responsabil cu plata restituirilor se asigură în special că dispozițiile articolului 6 din Regulamentul (CEE) nr. 1964/82 au fost respectate.

(3)   În cazul în care operatorul nu respectă unul sau mai multe dintre termenele prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din prezentul regulament, la articolul 7 alineatul (1) și la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 800/1999, restituirea care se aplică pentru exportul în cauză se corectează, cu excepția cazurilor de forță majoră, în următorul mod:

(a)

restituirea se reduce mai întâi cu 15 %;

(b)

restituirea rămasă, astfel redusă, se diminuează, de asemenea, cu:

(i)

2 % pentru fiecare zi după expirarea termenelor prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din prezentul regulament și la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 800/1999;

(ii)

5 % pentru fiecare zi după expirarea termenului prevăzut la articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 800/1999.

Atunci când documentele prevăzute la articolul 49 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 800/1999 sunt prezentate în termen de șase luni de la data prevăzută, restituirea, după caz redusă în conformitate cu primul paragraf, se diminuează cu o valoare egală cu 15 % din restituirea care ar fi fost plătită în cazul în care toate termenele ar fi fost respectate.

Articolul 50 alineatele (3), (4) și (6) din Regulamentul (CE) nr. 800/1999 se aplică mutatis mutandis.

Articolul 11

Controlul depozitării

(1)   Autoritatea vamală efectuează cel puțin de două ori pe an calendaristic un control inopinat privind funcționarea și conținutul bazei de date.

Aceste controale vizează cel puțin 5 % din cantitățile totale de produse care, în conformitate cu baza de date, se află în depozit la data începerii controlului. Controlul vizează carnea selecționată la locul depozitării, care trebuie să se regăsească în baza de date și, invers, carnea înregistrată în baza de date, care trebuie să fie localizată la locul de depozitare.

Fiecare control are drept urmare întocmirea unui raport.

(2)   Autoritatea vamală informează organismul responsabil cu plata restituirilor la export cu privire la:

(a)

fiecare autorizație acordată, suspendată sau retrasă;

(b)

fiecare control efectuat.

Organismele însărcinate cu plata restituirilor pot, în cazul în care există riscul unei presupuse nereguli, să ceară efectuarea unui control de către autoritatea vamală.

Articolul 12

Sancțiuni

În cazul în care autoritatea vamală constată o neconcordanță între stocul fizic și stocul înregistrat în baza de date, autorizația prevăzută la articolul 3 alineatul (1) se suspendă pe o perioadă care urmează a fi stabilită de statele membre și care nu poate fi mai mică de trei luni de la data constatării. Pe durata suspendării, operatorul nu este autorizat să plaseze în antrepozitul vamal carne dezosată de masculi adulți din specia bovină, în temeiul prezentului regulament.

Autorizația nu se suspendă atunci când neconcordanța între stocul fizic și stocul înregistrat în baza de date provine dintr-un caz de forță majoră.

Autorizația nu se suspendă nici în cazul în care cantitățile care lipsesc sau nu sunt înregistrate în baza de date nu depășesc 1 % în greutate din cantitatea totală a produselor selecționate pentru control și rezultă din omisiuni sau simple erori administrative, cu condiția să fie luate măsuri rectificative pentru a se evita repetarea acestor nereguli în viitor.

În cazul unei recidive, autoritatea vamală poate retrage autorizația definitiv.

Articolul 13

Comunicarea către Comisie

Comisiei i se comunică de către statele membre cantitățile de carne dezosată de masculi adulți din specia bovină plasate sub regim de antrepozit vamal înainte de export, în conformitate cu prezentul regulament, prin defalcarea acestor cantități în conformitate cu codul de douăsprezece cifre din nomenclatura produselor agricole pentru restituirile la export, stabilită prin Regulamentul (CEE) nr. 3846/87.

Statele membre iau măsurile necesare pentru a garanta efectuarea comunicării în termen de două luni de la data acceptării declarației de plasare în antrepozit.

Articolul 14

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2007.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 24 noiembrie 2006.

Pentru Comisie

Mariann FISCHER BOEL

Membru al Comisiei


(1)  JO L 160, 26.6.1999, p. 21. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1913/2005 (JO L 307, 25.11.2005, p. 2).

(2)  JO L 212, 21.7.1982, p. 48. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1713/2006 (JO L 321, 21.11.2006, p. 11).

(3)  JO L 62, 7.3.1980, p. 5. Regulament abrogat prin Regulamentul (CE) nr. 1713/2006.

(4)  JO L 102, 17.4.1999, p. 11. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1713/2006.

(5)  JO L 69, 13.3.2003, p. 18. Regulament abrogat prin Regulamentul (CE) nr. 1713/2006.

(6)  JO L 152, 24.6.2000, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1713/2006.

(7)  JO L 366, 24.12.1987, p. 1.

(8)  JO L 302, 19.10.1992, p. 1.

(9)  JO L 42, 16.2.1990, p. 6.

(10)  JO L 322, 27.11.2002, p. 4.

(11)  JO L 330, 21.12.1994, p. 31.