11/Volumul 50

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

157


32006R1635


L 306/3

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1635/2006 AL COMISIEI

din 6 noiembrie 2006

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 737/90 al Consiliului privind condițiile de import al produselor agricole originare din țările terțe în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobâl

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 737/90 al Consiliului din 22 martie 1990 privind condițiile de import al produselor agricole originare din țările terțe în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobâl (1), în special articolul 6,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1661/1999 al Comisiei din 27 iulie 1999 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 737/90 al Consiliului privind condițiile de import al produselor agricole provenind din țări terțe în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobâl (2) a fost modificat de mai multe ori. Cu ocazia noilor modificări este necesar ca, din motive de claritate, să se procedeze la reformarea regulamentului menționat, după cum prevede programul de simplificare permanent anexat la comunicarea Comisiei privind o strategie de simplificare a cadrului de reglementare (3).

(2)

Căderile de cesiu radioactiv care au urmat accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobâl, la 26 aprilie 1986, au afectat un mare număr de țări terțe. S-au constatat cazuri repetate de nerespectare a toleranțelor maxime de contaminare radioactivă pentru importurile anumitor tipuri de ciuperci provenind din unele țări terțe.

(3)

Căderi similare au afectat anumite părți din teritoriul unor state membre.

(4)

Pădurile și zonele împădurite constituie în general habitatul natural al ciupercilor necultivate iar aceste ecosisteme tind să conserve cesiul radioactiv printr-un schimb ciclic între sol și vegetație.

(5)

În consecință, contaminarea permanentă cu cesiu radioactiv a ciupercilor necultivate s-a diminuat foarte puțin de la accidentul de la Cernobâl și este posibil să fi crescut pentru anumite specii.

(6)

Comisia a efectuat în 1986 și apoi a actualizat o evaluare a riscurilor potențiale pentru sănătatea umană prezentate de alimentele contaminate cu cesiu radioactiv. Această evaluare rămâne pertinentă ținând seama de perioada radioactivă fizică a substanței în cauză și, pe de altă parte, toleranța maximă este conformă, în esență, cu nivelul recomandat de Comisia Codex Alimentarius.

(7)

În conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CEE) nr. 737/90, statele membre trebuie să procedeze la controale ale produselor originare din țări terțe.

(8)

Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (4) a pus în funcțiune un sistem de alertă rapidă pentru informația privind riscurile directe sau indirecte pentru sănătatea umană care decurg din produsele alimentare sau din hrana pentru animale. Acest sistem trebuie să se aplice prin analogie, pentru notificarea cazurilor constatate de nerespectare a dispozițiilor privind toleranțele maxime în temeiul prezentului regulament.

(9)

Măsurile in situ de pe teritoriul statelor membre decurg din obligațiile legale ale statelor respective în conformitate cu articolele 35 și 36 din Tratatul Euratom, din măsurile comunitare deja menționate, precum și din măsurile și controalele la nivel național care, considerate la un loc, sunt, în termeni de echivalență a rezultatelor, egale cu cele definite în prezentul regulament. Comisia adoptă toate măsurile necesare pentru a asigura că statele membre se conformează efectiv obligațiilor lor legale în această privință. În special, Comisia a adresat statelor membre la 14 aprilie 2003 o recomandare privind protecția și informarea populației cu privire la expunerea rezultată din contaminarea persistentă cu cesiu radioactiv a anumitor produse alimentare de origine sălbatică în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobâl (5).

(10)

Chiar dacă dispozițiile privind prelevarea de eșantioane și analiza diverselor produse agricole necesită o examinare ulterioară, este necesar să se întărească de îndată aceste dispoziții în ceea ce privește ciupercile.

(11)

Pentru a permite controale mai eficiente, este necesar să se identifice un număr restrâns de birouri vamale unde anumite produse pot fi declarate pentru punerea în liberă circulație în Comunitate.

(12)

Listele birourilor vamale și ale țărilor terțe pot fi revizuite după caz, ținând seama în special de respectarea viitoare a toleranțelor maxime și de alte informații care permit Comisiei să stabilească dacă este necesar ca o țară terță să fie menținută pe listă.

(13)

Pentru același motiv, este necesar ca certificatele de export menționate la articolul 4 din Regulamentul (CEE) nr. 737/90 să fie furnizate pentru fiecare transport al acestor produse.

(14)

Este necesar ca autoritățile competente ale statelor membre să fie autorizate, fără restricții, să perceapă taxe pentru prelevarea de eșantioane și analiză și pentru distrugerea sau returnarea produsului, cu condiția ca principiul proporționalității să fie respectat în exercitarea opțiunii de distrugere sau de returnare a produsului și ca, în orice caz, taxele astfel percepute să nu depășească costurile suportate.

(15)

Dispozițiile prezentului regulament sunt conforme cu obligațiile internaționale ale Comunității, în special cele care rezultă din Acordul de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului, ținând seama de dreptul Comunității de a adopta și de a aplica măsurile necesare pentru a atinge nivelul de protecție a sănătății dorit pe teritoriul statelor sale membre.

(16)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului prevăzut la articolul 7 din Regulamentul (CEE) nr. 737/90,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Controlul conținutului de cesiu radioactiv menționat la articolul 3 din Regulamentul (CEE) nr. 737/90 al produselor menționate la articolul 1 din regulamentul menționat, destinat verificării respectării toleranțelor maxime stabilite de regulamentul menționat se efectuează de către statul membru în care produsele sunt puse în liberă circulație și cel târziu în acel moment.

(2)   Controlul se efectuează prin sondaj, în conformitate cu următoarele norme minime:

(a)

fără a aduce atingere alineatului (3) litera (b), alegerea de către statul membru a intensității controlului este determinată ținând seama, în special, de gradul de contaminare a țării de origine, de caracteristicile produselor în cauză, de rezultatele controalelor anterioare și de certificatele de export menționate la articolul 3;

(b)

fără a aduce atingere măsurilor suplimentare prevăzute la articolele 5 și 6 din Regulamentul (CEE) nr. 737/90, atunci când se constată o depășire a toleranțelor maxime pentru un produs originar dintr-o țară terță, toate celelalte produse de același tip originare din țara terță în cauză sunt supuse unui control intensificat.

(3)   Controlul produselor specifice se efectuează în conformitate cu dispozițiile de mai jos:

(a)

pentru animalele destinate sacrificării, controlul se efectuează fără a aduce atingere reglementării vamale stabilite în Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului (6) și Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei (7) și cerințelor de sănătate animală. Liberul de vamă pentru punerea în liberă circulație face obiectul prezentării unui certificat eliberat de serviciile competente responsabile cu controlul care să ateste că respectiva carne a fost supusă sistemului de control și că prin acest control nu s-a constatat depășirea toleranțelor maxime;

(b)

pentru produsele incluse la anexa I, provenind din țări terțe enumerate la anexa II, se efectuează un control documentar pe baza certificatelor de export completate corespunzător, menționate la articolul 3, care însoțesc fiecare transport. Orice transport care conține mai mult de 10 kilograme de produs proaspăt sau echivalentul este supus prelevării și analizei sistematice de eșantioane, ținând seama de informațiile menționate în certificatul de export. Declarația de punere în liberă circulație a acestor produse în statul membru de destinație se poate efectua numai într-un număr restrâns de birouri vamale. Lista birourilor vamale se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după notificarea efectuată de statele membre.

(4)   În cazul în care se constată că toleranțele maxime nu au fost respectate pentru un anumit produs, autoritățile competente din statul membru pot decide distrugerea produsului în cauză sau returnarea în țara de origine. În acest ultim caz, dovada scrisă că produsul a părăsit teritoriul Comunității va fi transmisă autorității vamale care a refuzat punerea în liberă circulație.

(5)   Pentru produsele menționate la alineatul (1) al prezentului articol, autoritățile competente pot să perceapă taxe importatorului pentru prelevarea de eșantioane și analiza produselor în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 737/90. Pentru transporturile care depășesc toleranțele maxime, autoritățile competente pot, de asemenea, să recupereze de la importatorul prevăzut costurile asociate fie distrugerii transportului, fie returnării lui în țara de origine.

Articolul 2

(1)   Fiecare stat membru aplică, prin analogie, articolul 50 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 pentru a comunica, fără întârziere, Comisiei cazurile de nerespectare a dispozițiilor privind toleranțele maxime definite în Regulamentul (CEE) nr. 737/90 care au fost constatate, precizând țara de origine, denumirea mărfii, precum și gradul ei de contaminare, mijlocul de transport, exportatorul și natura deciziei luate pentru loturile în cauză.

(2)   Statele membre informează Comisia cu privire la organismele desemnate pentru punerea în aplicare a controalelor.

(3)   Comisia informează fără întârziere statele membre cu privire la cazurile de nerespectare a toleranțelor maxime care au fost constatate cu ajutorul sistemului comunitar de alertă rapidă stabilit în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002.

Articolul 3

(1)   Statul membru se asigură că certificatul de export eliberat de autoritățile competente din țările terțe enumerate la anexa II atestă că produsul pe care îl însoțește respectă toleranțele maxime stabilite la articolul 3 din Regulamentul (CEE) nr. 737/90. Acesta este întocmit pe un formular imprimat pe o hârtie albă și în conformitate cu modelul inclus la anexa III.

(2)   Comisia comunică statelor membre datele primite referitoare la autoritățile abilitate, în țările terțe în cauză, să elibereze certificatul de export.

Articolul 4

Regulamentul (CE) nr. 1661/1999 se abrogă.

Trimiterile la regulamentul abrogat se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

Articolul 5

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 6 noiembrie 2006.

Pentru Comisie

Andris PIEBALGS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 82, 29.3.1990, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 806/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 1).

(2)  JO L 197, 29.7.1999, p. 17. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Actul de aderare din 2003.

(3)  COM(2005) 535 final.

(4)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 575/2006 al Comisiei (JO L 100, 8.4.2006, p. 3).

(5)  JO L 99, 17.4.2003, p. 55.

(6)  JO L 302, 13.10.1992, p. 1.

(7)  JO L 253, 11.10.1993, p. 1.


ANEXA I

Lista produselor pentru care dispozițiile articolului 1 alineatul (3) litera (b) trebuie să fie respectate

Coduri NC:

 

ex 0709 59

ciuperci proaspete sau refrigerate, altele decât ciupercile de cultură

ex 0710 80 69

ciuperci (nefierte sau fierte în apă sau aburi) congelate, altele decât ciupercile de cultură

ex 0711 59 00

ciuperci conservate provizoriu (de exemplu cu gaz sulfuros sau în apă sărată, sulfurată sau cu adaos de alte substanțe care asigură conservarea lor), dar improprii consumului în această stare, altele decât ciupercile de cultură

ex 0712 39 00

ciuperci uscate, întregi sau tăiate în bucăți sau în felii sau bine măcinate sau praf, dar nu altfel preparate, altele decât ciupercile de cultură

ex 2001 90 50

ciuperci, preparate sau conservate în oțet sau acid acetic, altele decât ciupercile de cultură

ex 2003 90 00

ciuperci, preparate sau conservate altfel decât în oțet sau acid acetic, altele decât ciupercile de cultură


ANEXA II

Lista țărilor terțe menționate la articolul 3

Albania

Belarus

Bosnia și Herțegovina

Bulgaria

Croația

Elveția

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei

Liechtenstein

Moldova

Muntenegru

Norvegia

România

Rusia

Serbia

Turcia

Ucraina


ANEXA III

CERTIFICAT DE EXPORT PENTRU PRODUSE AGRICOLE (UN CERTIFICAT PE SPECIE)

Prezentul certificat trebuie să fie depus în trei exemplare cu declarația de punere în liberă circulație și trebuie păstrat de către vamă

Image

Image