15/Volumul 13

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

105


32005D0034


L 016/61

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 11 ianuarie 2005

de stabilire a standardelor armonizate privind testele pentru detectarea anumitor reziduuri în produsele de origine animală importate din țări terțe

[notificată cu numărul C(2004) 4992]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2005/34/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (1), în special articolul 4 alineatul (5) și articolul 17 alineatul (7),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor, în special articolul 11 alineatul (4) și articolul 63 alineatul (1) litera (e),

întrucât:

(1)

Directiva 97/78/CE prevede ca fiecare lot importat din țări terțe să facă obiectul controalelor veterinare. Aceste controale pot include teste pentru detectarea reziduurilor de substanțe active farmacologic pentru a verifica dacă loturile îndeplinesc cerințele legislației comunitare.

(2)

Limitele maxime ale reziduurilor (LMR) care se aplică în cadrul controlului alimentar în conformitate cu Directiva 96/23/CE a Consiliului din 29 aprilie 1996 privind măsurile de control care se aplică anumitor substanțe și reziduurilor acestora existente în animalele vii și în produsele obținute de la acestea și de abrogare a Directivelor 85/358/CEE și 86/469/CEE și a Deciziilor 89/187/CEE și 91/664/CEE (2) au fost stabilite pentru substanțele active farmacologic prin Regulamentul (CEE) nr. 2377/90 al Consiliului din 26 iunie 1990 de instituire a unei proceduri comunitare pentru stabilirea limitelor maxime ale reziduurilor de medicamente de uz veterinar în alimentele de origine animală (3). LMR se aplică loturilor importate.

(3)

Cu toate acestea, Regulamentul (CEE) nr. 2377/90 nu prevede LMR pentru toate substanțele și în special nu pentru substanțele a căror utilizare este interzisă sau neautorizată în Comunitate. Pentru substanțele în cauză, prezența oricărui reziduu poate justifica respingerea sau distrugerea lotului respectiv în momentul importării.

(4)

Este necesar să se stabilească de către Comunitate o abordare armonizată pentru controlul, în loturile importate, al reziduurilor de substanțe interzise sau neautorizate în Comunitate.

(5)

Limitele de performanță minime cerute (LPMC) stabilite în conformitate cu Decizia 2002/657/CE a Comisiei din 12 august 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 96/23/CE a Consiliului privind funcționarea metodelor de analiză și interpretarea rezultatelor (4) au fost adoptate ca standard de performanță pentru asigurarea unui control eficient al legislației comunitare la testarea probelor oficiale în vederea detectării prezenței anumitor substanțe interzise sau neautorizate; LPMC corespund limitei medii peste care detectarea unei substanțe sau a reziduurilor sale poate fi considerată semnificativă din punct de vedere metodologic.

(6)

Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației în sectorul alimentar, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (5), în conformitate cu Principiile de lucru pentru analiza riscurilor din Codex alimentarius (6), impune ca legislația în domeniul alimentar să se bazeze pe factori legitimi pentru problema în cauză, precum fezabilitatea controalelor.

(7)

Prin urmare, detectarea izolată a reziduurilor unei substanțe sub LPMC stabilite prin Decizia 2002/657/CE nu constituie o sursă de preocupare imediată, ci o problemă care trebuie monitorizată de statele membre, iar LPMC trebuie utilizate, atunci când există, ca punct de referință pentru asigurarea punerii în aplicare armonizate a Directivei 97/78/CE.

(8)

În cazurile în care rezultatele testelor indică prezența reziduurilor unei substanțe pentru care au fost stabilite LPMC în conformitate cu Decizia 2002/657/CE și până la punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 la 1 ianuarie 2006, se recomandă precizarea măsurilor care trebuie adoptate, ținând seama de gravitatea amenințării pe care o poate reprezenta lotul la adresa sănătății publice, precum și de dispozițiile Directivelor 96/23/CE și 97/78/CE și ale Regulamentului (CE) nr. 178/2002.

(9)

Statele membre ar trebui în special să monitorizeze situația importurilor pentru a detecta orice problemă recurentă, o astfel de constatare putând sugera un mod de utilizare necorespunzătoare a unei anumite substanțe sau nerespectarea garanțiilor oferite de țări terțe privind producția de produse alimentare destinate importului în Comunitate. Statele membre ar trebui să informeze Comisia cu privire la aceste probleme recurente.

(10)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Domeniul de aplicare

(1)   Prezenta decizie stabilește punctele de referință pentru acțiune pentru reziduurile de substanțe pentru care au fost stabilite LPMC în conformitate cu Decizia 2002/657/CE, în cazul în care testele efectuate în temeiul Directivei 97/78/CE asupra loturilor importate de produse de origine animală confirmă prezența acestor reziduuri, precum și măsurile care trebuie adoptate după confirmarea în cauză.

(2)   Prezenta decizie se aplică indiferent dacă analizele sunt efectuate ca măsuri de rutină, în cadrul procedurilor de verificare suplimentare sau în cadrul unei măsuri de salvgardare cu privire la loturile de produse de origine animală importate din țări terțe.

Articolul 2

Puncte de referință pentru acțiune

În sensul controlului reziduurilor de anumite substanțe a căror utilizare este interzisă sau neautorizată în Comunitate, se folosesc ca puncte de referință pentru acțiune limitele de performanță minime cerute (LPMC) prevăzute în anexa II la Decizia 2002/657/CE, indiferent de matricea testată.

Articolul 3

Măsuri în cazul prezenței confirmate a unei substanțe interzise sau neautorizate

(1)   În cazul în care rezultatele testelor sunt egale sau depășesc LPMC prevăzute de Decizia 2002/657/CE, lotul în cauză este considerat neconform cu legislația comunitară.

(2)   Până la aplicarea, de la 1 ianuarie 2006, a articolelor 19-22 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004, autoritățile competente ale statelor membre pun loturile neconforme care provin din țări terțe sub sechestru oficial și, după audierea operatorilor din sectorul alimentar responsabili pentru loturile respective, adoptă următoarele măsuri:

(a)

ordonă distrugerea loturilor în cauză sau retrimiterea lor în afara Comunității în conformitate cu alineatul (3);

(b)

în cazul în care loturile au fost deja introduse pe piață, impun retragerea acestora înainte de luarea uneia dintre măsurile menționate anterior.

(3)   Autoritățile competente aprobă retrimiterea loturilor numai în cazul în care:

(a)

destinația a fost convenită cu operatorul din industria furajelor sau din sectorul alimentar responsabil pentru lot și

(b)

operatorul din sectorul alimentar a informat mai întâi autoritatea competentă din țara terță de origine sau din țara terță de destinație, în cazul în care sunt diferite, cu privire la motivele și circumstanțele care împiedică introducerea pe piață a loturilor respective în Comunitate și

(c)

atunci când țara terță de destinație este diferită de țara terță de origine, autoritatea competentă din țara terță de destinație a informat autoritatea competentă că este dispusă să accepte loturile respective.

(4)   Fără a aduce atingere normelor de drept intern ale statelor membre privind reexaminarea deciziilor administrative, retrimiterea trebuie să aibă loc în termen de cel mult 60 de zile de la data la care autoritatea competentă a hotărât cu privire la destinația lotului, cu excepția cazului în care a fost inițiată o acțiune în justiție. În cazul în care, la expirarea termenului de 60 de zile, retrimiterea nu s-a efectuat, lotul este distrus, cu excepția cazului în care autoritatea competentă consideră justificată întârzierea.

(5)   În cazul în care rezultatele testelor efectuate asupra produselor sunt sub LPMC prevăzute de Decizia 2002/657/CE, nu este interzisă introducerea produselor în lanțul trofic. Autoritatea competentă păstrează o evidență a rezultatelor în caz de recurență. În cazul în care rezultatele testelor efectuate asupra produselor având aceeași origine indică un model recurent care sugerează o problemă potențială cu privire la una sau mai multe substanțe interzise sau neautorizate, inclusiv, de exemplu, înregistrarea a cel puțin patru rezultate confirmate sub punctele de referință pentru acțiune, pentru aceeași substanță, în importuri având o origine determinată, pe o perioadă de șase luni, autoritatea competentă informează Comisia și celelalte state membre în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală cu privire la aceasta. Comisia aduce problema în atenția autorității competente din țara sau din țările de origine și prezintă propuneri corespunzătoare.

(6)   Operatorul din industria furajelor sau din sectorul alimentar responsabil pentru lot sau reprezentatul acestuia este răspunzător pentru cheltuielile efectuate de către autoritățile competente pentru activitățile prevăzute la alineatele (1)-(4) din prezentul articol.

Articolul 4

Prezenta decizie se aplică de la 19 februarie 2005.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 11 ianuarie 2005.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 24, 30.1.1998, p. 9, directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 165, 30.4.2004, p. 1).

(2)  JO L 125, 23.5.1996, p. 10, directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 882/2004.

(3)  JO L 224, 18.8.1990, p. 1, regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2232/2004 al Comisiei (JO L 379, 24.12.2004, p. 71).

(4)  JO L 221, 17.8.2002, p. 8., decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2004/25/CE (JO L 6, 10.1.2004, p. 38).

(5)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1, regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1642/2003 (JO L 245, 29.9.2003, p. 4).

(6)  Disponibil la adresa ftp://ftp.fao.org/codex/alinorm03/Al03_33e.pdf