17/Volumul 02

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

64


32004R2082


L 360/8

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 2082/2004 AL COMISIEI

din 6 decembrie 2004

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 216/96 de stabilire a regulamentului de procedură al Camerelor de recurs ale Oficiului de armonizare pe piața internă (mărci, desene și modele industriale)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 40/94 al Consiliului din 20 decembrie 1993 privind marca comunitară (1), în special articolul 157 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 422/2004 a modificat Regulamentul (CE) nr. 40/94 în ceea ce privește, inter alia, organizarea și procedurile Camerelor de recurs prevăzute la articolele 130 și 131.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 422/2004 a introdus, inter alia, noul post de președinte al Camerelor de recurs, a creat o Cameră de recurs extinsă și a stabilit că, în anumite condiții, deciziile Camerelor de recurs pot fi luate de un singur membru. În consecință, este necesar să se stabilească în detaliu competențele președintelui Camerelor de recurs, componența și competențele Camerelor de recurs, atribuirea cauzelor Camerelor de recurs și componența Camerei extinse, cauzele care se trimit Camerei extinse și cazurile în care deciziile sunt luate de un singur membru.

(3)

Funcționarea practică a Camerelor de recurs a demonstrat necesitatea de a efectua anumite modificări în organizarea și procedurile acestora, inclusiv schimbări în rolul grefei și anumite aspecte de procedură. Centralizarea grefei și revizuirea competențelor sale și normele privind schimburile de memorii între părți sunt destinate să asigure o eficiență mai mare în tratarea cauzelor de către Camerele de recurs. Pentru a nu afecta procedurile deja în curs în momentul intrării în vigoare a prezentului regulament, trebuie prevăzută o perioadă de tranziție în ceea ce privește schimbul de memorii de către părți.

(4)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului pentru taxele, normele de punere în aplicare și procedura Camerelor de recurs ale Oficiului pentru armonizarea pe piața internă (mărci, desene și modele industriale),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 216/96 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 1 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 1

Prezidiul Camerelor de recurs

(1)   Autoritatea menționată la articolele 130 și 131 din regulament este Prezidiul Camerelor de recurs (denumit în continuare «prezidiu»).

(2)   Prezidiul cuprinde președintele Camerelor de recurs, care îl prezidează, președinții Camerelor și membrii Camerelor, aleși pentru fiecare an calendaristic de către și dintre toți membrii Camerelor, alții decât președintele Camerelor de recurs și președinții Camerelor. Numărul de membri ai Camerei astfel aleși reprezintă un sfert din numărul de membri ai Camerei, alții decât președintele Camerelor de recurs și președinții Camerelor, rotunjit prin adăugare, după caz.

(3)   În cazul în care președintele Camerelor de recurs se află în imposibilitatea de a-și exercita funcțiile sau în cazul în care postul de președinte este vacant, Prezidiul este prezidat de:

(a)

președintele de Cameră care are cea mai mare vechime în Camerele de recurs; sau

(b)

în cazul în care președinții au aceeași vechime, cel mai în vârstă dintre președinții de Camere.

(4)   Prezidiul poate delibera în mod valabil numai în cazul în care cel puțin două treimi dintre membrii săi sunt prezenți, inclusiv președintele său și doi președinți de Camere. Deciziile prezidiului se iau cu majoritate de voturi. În caz de egalitate, votul președintelui este decisiv.

(5)   Înainte de începerea fiecărui an calendaristic și fără a aduce atingere articolului 1 litera (b), Prezidiul hotărăște în privința criteriilor obiective de atribuire a cauzelor între Camere pentru anul calendaristic în cauză și desemnează membrii deplini și supleanți ai fiecărei Camere pentru anul respectiv. Fiecare membru al Camerelor de recurs poate fi numit la mai multe Camere ca membru deplin sau supleant. Aceste măsuri pot fi modificate, după caz, în cursul anului calendaristic în cauză. Deciziile adoptate de Prezidiu în temeiul prezentului alineat se publică în Jurnalul Oficial al Oficiului.

(6)   De asemenea, prezidiul are competența:

(a)

să stabilească normele procedurale care sunt necesare pentru prelucrarea cauzelor aduse în fața Camerelor și normele care sunt necesare pentru organizarea activității Camerelor;

(b)

să decidă în privința oricărui litigiu cu privire la atribuirea cauzelor între Camerele de recurs;

(c)

să își stabilească regulamentul interior;

(d)

să stabilească instrucțiunile practice de natură procedurală pentru părțile implicate în acțiuni înaintate Camerelor de recurs, de exemplu, cu privire la prezentarea declarațiilor scrise și la procedurile orale;

(e)

să exercite orice alte competențe care îi sunt conferite prin prezentul regulament.

(7)   Președintele Camerelor de recurs consultă Prezidiul cu privire la necesarul de cheltuieli a Camerelor, pe care îl comunică președintelui Oficiului în vederea întocmirii devizelor estimative de cheltuieli și, în cazul în care consideră că este necesar, cu privire la orice altă chestiune legată de gestionarea Camerelor de recurs.”

2.

Se adaugă articolele 1(a)-1(d) după cum urmează:

„Articolul 1a

Camera superioară

(1)   Camera extinsă, instituită de articolul 130 alineatul (3) din regulament, este Camera superioară.

(2)   Camera superioară cuprinde nouă membri, inclusiv președintele Camerelor de recurs, care o prezidează, președinții Camerelor, raportorul desemnat anterior trimiterii la Camera superioară, după caz, și membrii extrași prin rotație dintr-o listă care cuprinde numele tuturor membrilor Camerelor de recurs, alții decât președintele Camerelor de recurs și președinții Camerelor.

Prezidiul întocmește lista menționată la primul paragraf și stabilește normele în temeiul cărora membrii sunt extrași din lista respectivă pe baza unor criterii obiective. Lista și respectivele norme se publică în Jurnalul Oficial al Oficiului. În cazul în care un raportor nu a fost desemnat înaintea trimiterii la Camera superioară, președintele Camerei superioare desemnează un raportor dintre membrii Camerei superioare.

(3)   În cazul în care președintele Camerelor de recurs se află în imposibilitatea de a-și exercita funcțiile sau în cazul în care postul de președinte este vacant ori în cazul excluderii sau al recuzării în temeiul articolului 132 din regulament, Camera superioară este prezidată de:

(a)

președintele care are cea mai mare vechime în Camerele de recurs; sau

(b)

în cazul în care președinții au aceeași vechime, cel mai în vârstă dintre cei care sunt eligibili în temeiul alineatului (4).

(4)   În cazul în care un alt membru al Camerei superioare se află în imposibilitatea de a-și exercita funcțiile ori în cazul excluderii sau al recuzării în temeiul articolului 132 din regulament, este înlocuit de persoana care ocupă cea mai înaltă poziție pe lista menționată la alineatul (2) din prezentul articol.

(5)   Camera superioară nu poate audia cauze și nu pot avea loc proceduri orale în fața sa decât în cazul în care sunt prezenți șapte dintre membrii săi, inclusiv președintele și raportorul.

În cazul în care Camera superioară audiază o cauză în prezența a numai opt dintre membrii săi, membrul cu cea mai mică vechime din Camerele de recurs nu participă la vot, cu excepția cazului în care respectivul membru este președintele sau raportorul, caz în care membrul cu vechimea superioară următoare după cea a președintelui sau raportorului nu participă la vot.

Articolul 1b

Sesizarea Camerei superioare

(1)   O Cameră poate transmite Camerei superioare o cauză cu care este sesizată, în cazul în care consideră că acest lucru este justificat de dificultatea juridică sau importanța cauzei sau de împrejurări speciale, de exemplu, în cazul în care Camerele de recurs au emis hotărâri divergente privind un aspect juridic ridicat de cauza respectivă.

(2)   O Cameră transmite Camerei superioare o cauză cu care este sesizată în cazul în care consideră că trebuie să devieze de la o interpretare a legislației relevante, dată într-o decizie anterioară a Camerei superioare.

(3)   La propunerea președintelui Camerelor de recurs, fie din inițiativă proprie, fie la cererea unui membru al Prezidiului, Prezidiul poate transmite Camerei superioare o cauză cu care este sesizată una din Camere, în cazul în care consideră acest lucru este justificat de dificultatea juridică sau importanța cauzei sau de împrejurări speciale, de exemplu, în cazul în care Camerele de recurs au emis hotărâri divergente privind un aspect juridic ridicat de cauza respectivă.

(4)   Camera superioară trimite de îndată cauza înapoi Camerei care a fost sesizată inițial, în cazul în care consideră că nu sunt îndeplinite condițiile pentru trimiterea inițială.

(5)   Toate deciziile referitoare la trimiterea la Camera superioară se motivează și se comunică părților în cauză.

Articolul 1c

Decizii luate de un singur membru

(1)   Prezidiul întocmește o listă orientativă a tipurilor de cauze pe care Camera le poate atribui, cu excepția cazurilor în care se aplică anumite condiții speciale, unui singur membru, cum ar fi hotărârile de închidere a procedurilor, ca urmare a unui acord între părți și hotărârile privind atribuirea de costuri și admisibilitatea recursului.

Prezidiul poate întocmi, de asemenea, o listă a tipurilor de cauze care nu pot fi atribuite unui singur membru.

(2)   O Cameră poate delega președintelui său decizia de a atribui unui singur membru cauzele care intră sub incidența tipurilor de cauze definite de Prezidiu, în conformitate cu alineatul (1).

(3)   Decizia de a atribui cauza unui singur membru se comunică părților.

Membrul căruia i s-a atribuit cauza o trimite Camerei, în cazul în care constată că nu mai sunt îndeplinite condițiile de remitere.

Articolul 1d

Prezentarea unei cauze ca urmare a unei hotărâri a Curții de Justiție

(1)   În cazul în care, în temeiul articolului 63 alineatul (6) din regulament, măsurile necesare pentru a respecta o hotărâre a Curții de Justiție de anulare totală sau parțială a unei decizii a Camerelor de recurs sau a Camerei superioare includ reexaminarea de către Camerele de recurs a cauzei care a făcut obiectul respectivei decizii, Prezidiul decide dacă respectiva cauză este prezentată Camerei care adoptă respectiva decizie sau altei Camere ori Camerei superioare.

(2)   În cazul în care cauza este trimisă altei Camere, Camera respectivă nu cuprinde membrii care au fost parte la decizia contestată. Prezenta dispoziție nu se aplică în cazul în care cauza este trimisă Camerei superioare.”

3.

Articolul 4 alineatul (3) se elimină, iar articolul 4 alineatul (4) se renumerotează și devine articolul 4 alineatul (3).

4.

Articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 5

Grefa

(1)   Se instituie o grefă la Camerele de recurs și aceasta este responsabilă sub autoritatea președintelui Camerelor de recurs, inter alia, de primirea, expedierea, păstrarea în siguranță și notificarea tuturor documentelor cu privire la procedurile înaintea Camerelor de recurs și de întocmirea dosarelor relevante.

(2)   Grefa este condusă de un grefier. Președintele Camerelor de recurs numește un agent al grefei care va îndeplini sarcinile grefierului, în cazul în care acesta din urmă este absent sau se află în imposibilitatea de a-și exercita funcțiile sau în cazul în care postul de grefier este vacant.

(3)   Grefa se asigură, în special, că sunt respectate termenele și alte condiții formale legate de prezentarea recursului și a expunerii motivelor de recurs.

În cazul în care se constată o neregulă care poate face ca recursul să fie inadmisibil, grefierul trimite de îndată un aviz motivat președintelui Camerei în cauză.

(4)   Procesele verbale ale procedurilor orale și ale instrucțiunilor sunt stabilite de grefier sau, în cazul în care președintele Camerelor de recurs își dă acordul, de agentul Camerelor de recurs pe care îl poate desemna președintele Camerei în cauză.

(5)   Președintele Camerelor de recurs poate delega grefierului sarcina de atribuire a cauzelor Camerelor de recurs, în conformitate cu criteriile de atribuire stabilite de Prezidiu.

La propunerea președintelui Camerelor de recurs, Prezidiul poate delega grefei și alte sarcini legate de desfășurarea procedurilor în fața Camerelor de recurs.”

5.

Articolul 8 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 8

Procedura

(1)   În cazul în care grefierul trimite președintelui unei Camere de recurs un aviz privind admisibilitatea unui recurs, în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) paragraful al doilea, președintele Camerei în cauză poate fie să suspende procedura și să solicite Camerei să hotărască în privința admisibilității recursului, fie să rezerve hotărârea privind admisibilitatea recursului pentru decizia de a încheia procedura în fața Camerei de recurs.

(2)   În procedurile inter partes și fără a aduce atingere articolului 61 alineatul (2) din regulament, declarația care prezintă motivele recursului și răspunsul la acesta pot fi completate cu o replică a părții reclamante, depusă în termen de două luni de la notificarea răspunsului, și un răspuns al pârâtului, depus în termen de două luni de la notificarea replicii.

(3)   În procedurile inter partes, pârâtul poate formula, în răspunsul său, o concluzie privind anularea sau modificarea deciziei contestate cu privire la un aspect neprezentat la recurs. Respectivele concluzii încetează să aibă efect în cazul în care partea reclamantă întrerupe procedurile.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Dispozițiile articolului 8 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 216/96, astfel cum au fost modificate de articolul 1 alineatul (5) din prezentul regulament, se aplică numai procedurilor pentru care recursul a fost înaintat după intrarea în vigoare a prezentului regulament.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 6 decembrie 2004.

Pentru Comisie

Charlie McCREEVY

Membru al Comisiei


(1)  JO L 11, 14.1.1994, p. 1, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 422/2004 (JO L 70, 9.3.2004, p. 1).