03/Volumul 56

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

48


32004R0836


L 127/48

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 836/2004 AL COMISIEI

din 28 aprilie 2004

de stabilire a măsurilor tranzitorii care trebuie puse în aplicare în Cipru în ceea ce privește scrapia

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor norme pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (1), în special articolele 12 alineatul (4) și 13 alineatul (6),

având în vedere Actul din 2003 privind aderarea Republicii Cehe, Estoniei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei și Slovaciei la Uniunea Europeană și adaptările tratatelor pe care este întemeiată Uniunea Europeană, în special articolul 42,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 999/2001 cuprinde dispoziții privind eradicarea scrapiei la ovine și caprine, precum și tehnicile de diagnosticare ce trebuie utilizate pentru a confirma prezența bolii.

(2)

La 29 ianuarie 2004, Cipru a depus o cerere de acordare a unor măsuri tranzitorii privind măsurile de eradicare care trebuie puse în aplicare în exploatațiile contaminate de scrapie. Aceste măsuri reprezintă o necesitate, ținând seama de numărul mare de ovine și caprine infectate cu scrapie, de nivelul scăzut de rezistență genetic determinată al populației ovine și de natura creșterii animalelor în Cipru. Cererea se referă, de asemenea, la măsuri tranzitorii privind tehnicile de diagnosticare a scrapiei, luând în considerare capacitatea limitată a laboratoarelor din această țară.

(3)

Cipru s-a angajat să elaboreze un plan de acțiune în vederea remedierii penuriei de ovine reproducătoare cu genotip adecvat, în scopul sporirii nivelului de rezistență a populației ovine și al înlocuirii animalelor din exploatațiile infectate. Acest plan va fi prezentat până la 1 iunie 2004 în cadrul cererii de finanțare a Ciprului în vederea adoptării de măsuri veterinare specifice în temeiul dispozițiilor prevăzute de Decizia 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli din domeniul veterinar (2).

(4)

Măsurile tranzitorii acordate Ciprului trebuie să permită, sub rezerva unui examen veterinar, sacrificarea în vederea consumului uman a anumitor ovine și caprine provenite din exploatații infectate, care nu ar putea fi sacrificate în vederea consumului uman în celelalte state membre. Este de dorit să se ofere aceleași garanții de sănătate atât statelor membre cât și țărilor terțe. Prin urmare, în timpul perioadei de aplicare a acestor măsuri tranzitorii și ținând seama de cerințele privind controlul, exportul de produse derivate din ovine și caprine către celelalte state membre și către țările terțe trebuie să fie interzis.

(5)

Măsurile acordate Ciprului în vederea adaptării punerii în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 999/2001 pe o perioadă tranzitorie trebuie să facă obiectul unei reexaminări în cel mai scurt timp posibil și trebuie, în orice caz și în conformitate cu Actul de aderare, să fie limitate în timp la o perioadă de maximum trei ani.

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Autoritatea competentă din Cipru pune în aplicare dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 999/2001 în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament până la 30 aprilie 2007.

Articolul 2

Prin derogare de la articolul 12 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001, după o perioadă de douăsprezece luni consecutive de la confirmarea unui prim caz de scrapie într-o exploatație, trimiterea de creier sau de alte țesuturi determinate la un laborator în vederea examinării cazurilor suspecte poate fi limitată la un eșantion aleatoriu anual de 10 % din ovinele și caprinele suspectate de a fi infectate cu o formă de EST.

Articolul 3

(1)   Prin derogare de la dispozițiile din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001:

(a)

excepția prevăzută la alineatul (2) litera (b) punctul (ii) se extinde la caprine, precum și la ovinele în vârstă de mai puțin de șase luni destinate exclusiv abatorizării;

(b)

condițiile prevăzute la alineatul (3.1) litera (c) de introducere a caprinelor într-o exploatație ce a făcut obiectul unei operații de distrugere conform punctului 2 litera (b) subpunctul (i) sau (ii) nu se aplică;

(c)

la punctul 5 din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, litera (d) se aplică în completarea literelor (a)-(c) după cum urmează:

„(d)

cu toate acestea, în cazul animalelor în vârstă de mai puțin de șase luni, ovinele având un genotip necunoscut și caprinele pot fi trimise direct spre abatorizare pentru consum uman într-un abator situat pe teritoriul Ciprului, cu condiția ca:

(i)

animalele să fie examinate în exploatația de unde provin de către un medic veterinar oficial care să confirme absența oricărui simptom clinic de scrapie înainte de transportarea animalelor spre abator;

(ii)

capetele în întregime și organele din cavitatea toracică și abdominală ale animalelor în cauză să fie eliminate conform articolului 4 alineatul (2) literele (a), (b) și (c) din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002.”;

(d)

la punctul 6 din anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 litera (c) nu se aplică.

(2)   Prin derogare de la punctul 3.2 din capitolul C din anexa X la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, se aplică dispozițiile următoare:

„3.2

Teste de laborator pentru detectarea prezenței scrapiei la ovine și caprine

(a)

Cazuri suspecte

Țesuturile prelevate de la ovine și caprine, trimise la laborator pentru a fi testate conform dispozițiilor articolului 12 alineatul (2), fac obiectul unui examen histopatologic, în conformitate cu ultima ediție a manualului, cu excepția cazului în care materialul a suferit o autoliză. Dacă rezultatele examenului histopatologic nu sunt edificatoare, sunt negative sau dacă materialul a suferit o autoliză, țesuturile se supun unui examen imunocitochimic sau prin immunoblotting, conform descrierii din manual, sau unui test rapid. Dacă rezultatele unuia din examenele menționate anterior sunt pozitive, animalul este considerat caz pozitiv de scrapie.

(b)

Monitorizarea scrapiei

Țesuturile prelevate de la ovine și caprine, trimise la laborator pentru a fi testate conform dispozițiilor din anexa III capitolul A partea II (Monitorizarea ovinelor și caprinelor) se supun unui test rapid.

Dacă rezultatele testului rapid nu sunt concludente, trunchiul cerebral se trimite imediat la un laborator oficial pentru efectuarea unui examen de confirmare prin imunocitochimie sau immunoblotting, în conformitate cu prevederile de la litera (a).

Dacă rezultatele unuia din examenele menționate anterior sunt pozitive, animalul se consideră ca fiind un caz pozitiv de scrapie.”

Articolul 4

Exportul din Cipru către alte state membre sau către țări terțe a produselor de mai jos provenite de la ovine sau caprine și destinate consumului uman este interzis:

(i)

carne proaspătă conform definiției din Directiva 64/433/CEE (3);

(ii)

carne tocată și preparate din carne conform definiției din Directiva 94/65/CE (4);

(iii)

produse din carne conform definiției din Directiva 77/99/CEE (5).

Articolul 5

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament intră în vigoare sub rezerva și la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare a Republicii Cehe, Estoniei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei și Slovaciei.

Se aplică până la 30 aprilie 2007.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 28 aprilie 2004.

Pentru Comisie

David BYRNE

Membru al Comisiei


(1)  JO L 147, 31.5.2001, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 2245/2003 al Comisiei (JO L 333, 20.12.2003, p. 28).

(2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19. Decizie astfel cum a fost modificată ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 806/2003 al Consiliului (JO L 122, 16.5.2003, p. 1).

(3)  JO 121, 29.7.1964, p. 2012/64.

(4)  JO L 368, 31.12.1994, p. 10.

(5)  JO L 26, 31.1.1977, p. 85.