06/Volumul 07

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

49


32004D0005


L 003/28

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 5 noiembrie 2003

de instituire a Comitetului European al inspectorilor bancari

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2004/5/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

În iunie 2001, Comisia a adoptat Deciziile 2001/527/CE (1) și 2001/528/CE (2) de instituire a Comitetului autorităților europene de reglementare a piețelor valorilor mobiliare și, respectiv, a Comitetului european pentru valori mobiliare.

(2)

În rezoluțiile sale din 5 februarie și 21 noiembrie 2002, Parlamentul European a aprobat extinderea anumitor aspecte ale procesului Lamfalussy la sectorul bancar și al asigurărilor, sub rezerva unui angajament ferm al Consiliului privind garantarea unui echilibru instituțional adecvat.

(3)

La 3 decembrie 2002, Consiliul a invitat Comisia să pună în aplicare dispoziții analoge și să instituie, cât mai curând posibil, noi comitete însărcinate să o consilieze în domeniul bancar, al asigurărilor și al pensiilor ocupaționale.

(4)

Este necesar să se instituie un organ independent însărcinat cu reflecția, dezbaterea și emiterea unor avize Comisiei în domeniul reglementării și al supravegherii bancare.

(5)

Acest organ, denumit „Comitetul european al inspectorilor bancari” (denumit în continuare „comitetul”), trebuie să contribuie de asemenea la punerea în aplicare coerentă și în timp util a legislației comunitare în statele membre, precum și la convergența practicilor autorităților de control de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

(6)

Comitetul european al inspectorilor bancari trebuie să promoveze cooperarea în domeniul bancar, inclusiv prin intermediul schimbului de informații.

(7)

Instituirea comitetului nu exclude organizarea unui control bancar la nivel național și comunitar.

(8)

Compunerea comitetului trebuie să reflecte organizarea controlului bancar și trebuie să ia în considerare rolul băncilor centrale în ceea ce privește stabilitatea generală a sectorului bancar, atât la nivel național cât și la nivel comunitar. Drepturile diferitelor categorii de membri trebuie definite în mod clar. În special, președinția și drepturile de vot trebuie rezervate autorităților competente ale diferitelor state membre; participarea la discuțiile confidențiale privind o anumită instituție supusă controlului poate fi limitată la autoritățile competente și la băncile centrale învestite cu o responsabilitate operațională specifică în ceea ce privește controlul individual al acestor tipuri de instituții.

(9)

Comitetul trebuie să își organizeze modul de funcționare și să întrețină legături operaționale strânse cu Comisia și cu comitetul instituit prin Decizia 2004/10/CE a Comisiei din 5 noiembrie 2003 de instituire a unui Comitet bancar european (3).

(10)

Comitetul trebuie să coopereze cu celelalte comitete competente în domeniul bancar și, în special, cu comitetul instituit prin decizia 2004/10/CE, cu Comitetul de supraveghere bancară al Sistemului European al Băncilor Centrale și cu grupul de contact al inspectorilor bancari europeni. În special, acesta poate invita la reuniunile sale observatori ai altor comitete din sectoarele bancar și financiar.

(11)

Comitetul trebuie să consulte pe larg, într-un mod deschis și transparent și într-o etapă inițială a reflecțiilor sale, actorii de pe piață, consumatorii și utilizatorii finali.

(12)

Atunci când emite un aviz privind dispozițiile aplicabile atât instituțiilor de credit cât și societăților de investiții, comitetul trebuie să consulte autoritățile însărcinate cu supravegherea societăților de investiții care nu sunt reprezentate în cadrul său,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se instituie un grup consultativ independent privind controlul bancar în Comunitate, numit „Comitetul european al inspectorilor bancari” (denumit în continuare „comitetul”).

Articolul 2

Comitetul are misiunea de a oferi consiliere Comisiei, fie la cererea acesteia, în termenul pe care aceasta îl poate stabili în funcție de urgența subiectului în cauză, fie din proprie inițiativă, în special privind proiectele de măsuri executive care trebuie elaborate în domeniul activităților bancare.

Comitetul contribuie la punerea coerentă în aplicare a directivelor europene și la convergența practicilor prudențiale ale statelor membre în întreaga Comunitate.

Comitetul îmbunătățește cooperarea în domeniul controlului prudențial, în special prin schimburi de informații privind instituțiile supuse acestui control.

Articolul 3

Comitetul este format din înalți reprezentanți:

(a)

ai autorităților publice ale statelor membre însărcinate cu controlul prudențial al instituțiilor de credit (denumite în continuare „autoritățile de control”);

(b)

ai băncilor centrale învestite cu o responsabilitate operațională specifică în cadrul controlului individual al instituțiilor de credit, în paralel cu autoritatea publică națională competentă;

(c)

ai băncilor centrale care nu participă direct la controlul individual al instituțiilor de credit, inclusiv ai Băncii Centrale Europene.

Fiecare stat membru desemnează doi înalți reprezentanți care participă la reuniunile comitetului. Banca Centrală Europeană desemnează un înalt reprezentant în același scop.

Comisia este reprezentată la reuniunile comitetului; aceasta desemnează un înalt reprezentant care participă la dezbateri.

În cazul schimburilor de informații confidențiale privind o anumită instituție supusă controlului, participarea la discuții poate fi limitată la autoritățile însărcinate direct cu controlul și la băncile centrale învestite cu o responsabilitate operațională specifică în ceea ce privește controlul acestor tipuri de instituții.

Comitetul își alege președintele dintre reprezentanții autorităților de control competente.

Comitetul poate invita experți și observatori la reuniunile sale.

Articolul 4

Comitetul întreține legături operaționale strânse cu Comisia și cu comitetul instituit prin Decizia 2004/10/CE.

Comitetul poate crea grupuri de lucru. Comisia este invitată la reuniunile acestor grupuri de lucru.

Articolul 5

Înainte de a comunica avizul său Comisiei, comitetul consultă pe larg, într-un mod deschis și transparent, și într-o etapă inițială a reflecțiilor sale, participanții pe piață, consumatorii și utilizatorii finali.

Atunci când emite un aviz privind dispozițiile aplicabile atât instituțiilor de credit cât și societăților de investiții, comitetul consultă autoritățile însărcinate cu supravegherea societăților de investiții care nu sunt reprezentate în cadrul său.

Articolul 6

Comitetul redactează un raport anual, pe care îl prezintă Comisiei.

Articolul 7

Comitetul își stabilește regulamentul de procedură și își definește modul de funcționare, inclusiv în ceea ce privește drepturile de vot. Numai reprezentanții autorităților de control au drept de vot.

Articolul 8

Comitetul intră în funcție la 1 ianuarie 2004.

Adoptată la Bruxelles, 5 noiembrie 2003.

Pentru Comisie

Frederik BOLKESTEIN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 191, 13.7.2001, p. 43.

(2)  JO L 191, 13.7.2001, p. 45.

(3)  JO L 3, 7.1.2004, p. 36.