15/Volumul 10

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

64


32003D0701


L 254/21

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 29 septembrie 2003

de instituire, în temeiul Directivei 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a unui formular pentru prezentarea rezultatelor diseminării deliberate în mediu a plantelor superioare modificate genetic în alte scopuri decât introducerea pe piață

[notificată cu numărul C(2003) 3405]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2003/701/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 martie 2001 privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic și de abrogare a Directivei 90/220/CEE (1) a Consiliului, în special articolul 10 a doua teză,

întrucât:

(1)

În privința diseminării deliberate a organismelor modificate genetic (OMG-uri) în orice alt scop decât introducerea pe piață, articolul 10 din Directiva 2001/18/CE prevede ca notificatorul unei astfel de diseminări să trimită autorității competente, la finalizarea diseminării și, ulterior, la orice intervale prevăzute în autorizație pe baza rezultatelor evaluării riscurilor ecologice, rezultatele diseminării în privința riscului pentru sănătatea umană și pentru mediu, cu trimitere specială, după caz, la orice tip de produs pe care notificatorul intenționează să îl notifice într-o etapă ulterioară.

(2)

Până în prezent, majoritatea OMG-urilor diseminate deliberat în Comunitate în conformitate cu partea B din Directiva 2001/18/CE sunt plante superioare modificate genetic (PSMG). Prin urmare, este necesar, în ceea ce privește respectivele plante, să se stabilească formularul care urmează să fie folosit de notificator pentru prezentarea rezultatelor diseminării autorității competente. Formularul trebuie adaptat nevoii de a realiza un schimb de informații cât mai complet posibil, într-o formă standardizată și care să poată fi înțeleasă cu ușurință. Formularul trebuie să fie cât mai general posibil, astfel încât, după caz, diseminările în mai multe zone, cele care au loc de mai multe ori pe an și diseminările mai multor OMG-uri să poată fi incluse într-un singur raport.

(3)

Întrucât ingineria genetică nu se reduce la plantele superioare, va fi necesară instituirea de formulare pentru alte tipuri de OMG-uri, cum ar fi animalele modificate genetic (MG), (inclusiv insectele MG), produsele veterinare și medicinale (care conțin sau care constau din OMG-uri) sau plantele MG care pot produce produse farmaceutice. De asemenea, este posibil ca evoluțiile ulterioare să impună adaptarea formularelor de raportare care s-au instituit deja.

(4)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit în conformitate cu articolul 30 din Directiva 2001/18/CE,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

În vederea prezentării autorității competente a rezultatelor diseminării deliberate în mediu a plantelor superioare modificate genetic (PSMG) în conformitate cu articolul 10 din Directiva 2001/18/CE, notificatorul utilizează formularul prevăzut în anexa la prezenta decizie, denumit în continuare „formularul de raportare”.

Articolul 2

Un formular de raportare corespunde unei singure autorizații emise de autoritatea competentă și este identificat pe baza unui număr unic de notificare.

Articolul 3

(1)   Pentru fiecare număr de notificare, notificatorul depune un raport final și, după caz, un raport final, precum și un raport (rapoarte) intermediar(e) de monitorizare postdiseminare. Ambele tipuri de rapoarte sunt elaborate în conformitate cu formularul de raportare.

(2)   Raportul final este prezentat după ultima recoltare a PSMG-urilor. În cazul în care pentru o notificare nu se impune monitorizarea postdiseminare, nu mai sunt necesare alte rapoarte.

(3)   Raportul final de monitorizare post-diseminare se depune după finalizarea monitorizării postdiseminare.

Autoritatea competentă specifică în autorizație, după caz, durata monitorizării postdiseminare, precum și calendarul pentru depunerea rapoartelor intermediare de monitorizare postdiseminare.

(4)   Autoritatea competentă încurajează notificatorii să depună rapoartele în format electronic.

Articolul 4

Autoritatea competentă poate solicita informații suplimentare de la notificator, în special sub forma unui jurnal sau a unor rapoarte intermediare, furnizate pe parcursul programului de cercetare, înainte de finalizarea unei diseminări.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 29 septembrie 2003.

Pentru Comisie

Margot WALLSTRÖM

Membru al Comisiei


(1)  JO L 106, 17.4.2001, p. 1.


ANEXĂ

Image

Image

Image

Image

Image

Image