11/Volumul 29

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

36


32002R1011


L 155/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1011/2002 AL CONSILIULUI

din 10 iunie 2002

privind impunerea unui drept antidumping definitiv la importurile de cărbune activ pudră originar din Republica Populară Chineză

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 384/96 al Consiliului din 22 decembre 1995 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene (1), în special articolul 11, alineatul (2),

având în vedere propunerea prezentată de către Comisie, după consultarea comitetului consultativ,

întrucât:

A.   ANCHETA PRECEDENTĂ

(1)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1006/96 (2), Consiliul a impus un drept antidumping definitiv la importurile de cărbune activ pudră originar din Republica Populară Chineză.

B.   ANCHETA ACTUALĂ

(2)

Ca urmare a publicării unui aviz de expirare iminentă (3) a măsurilor antidumping în vigoare, Comisia a primit o cerere de reexaminare a expirării depusă de către Consiliul European al Federațiilor din Industria Chimică (CEFIC) în numele a doi producători care reprezintă o proporție însemnată (mai mult de 80 %) din producția comunitară totală de cărbune activ pudră. Prin cerere s-a pretins faptul că este probabilă reapariția dumpingului prejudiciabil la importurile originare din Republica Populară Chineză (China) în cazul în care măsurile expiră.

(3)

Întrucât, după consultarea comitetului consultativ, a ajuns la concluzia că existau suficiente elemente de probă pentru a justifica deschiderea unei reexaminări, Comisia a întreprins o anchetă (4) în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 384/96 (regulamentul de bază).

(4)

Ancheta privind probabilitatea continuării sau reapariției dumpingului și a prejudiciului a acoperit perioada cuprinsă între 1 iunie 2000 și 31 mai 2001 (perioada de anchetă). Analiza evoluției situației în sensul evaluării probabilității unei continuări sau unei reapariții a prejudiciului a acoperit perioada cuprinsă între 1997 și sfârșitul perioadei de anchetă (perioada de analiză).

(5)

Comisia a informat în mod oficial producătorii comunitari care au depus cererea, exportatorii și producătorii-exportatori chinezi, importatorii/agenții economici, precum și utilizatorii și furnizorii interesați în mod notoriu cu privire la deschiderea reexaminării. Comisia a trimis un chestionar tuturor acestor părți, precum și celor care și-au manifestat interesul în termenul stabilit în avizul de deschidere. De asemenea, Comisia a oferit părților direct interesate posibilitatea de a-și face cunoscute, în scris, punctele de vedere și de a solicita o audiere.

(6)

Comisia a trimis 26 chestionare importatorilor/agenților economici independenți și alte 49 chestionare exportatorilor și producătorilor-exportatori din China. În afară de aceasta, având în vedere numărul aparent ridicat de exportatori și producători-exportatori ai produsului în cauză în China, Comisia a trimis un chestionar prin care solicita informații specifice privind volumul vânzărilor și prețurile medii ale cărbunelui activ pudră (chestionar de sondare) de la fiecare din exportatorii și producătorii-exportatori vizați, pentru a determina utilitatea unei eșantionări. Nu s-a primit nici un răspuns din partea importatorilor/agenților economici, și un exportator chinez care a răspuns la chestionarul de sondare a încetat ulterior să mai coopereze.

(7)

De asemenea, Comisia a trimis chestionare tuturor celorlalte părți interesate în mod notoriu și a primit răspunsuri de la cei doi producători comunitari în numele cărora a fost depusă cererea de reexaminare, precum și de la doi furnizori de materii prime și de la doi utilizatori.

(8)

Comisia a cercetat și a verificat toate informațiile pe care le-a considerat necesare în sensul stabilirii probabilității continuării sau de reapariției a dumpingului și a prejudiciului și analizării interesului Comunității. Comisia a efectuat vizite de verificare în localurile următoarelor societăți:

 

Producătorul din țara analoagă, Statele Unite ale Americii

NORIT Americas Inc., Atlanta, Georgia

 

Producătorii comunitari

Norit NV, Țările de Jos

Ceca SA, Franța

C.   PRODUSUL ÎN CAUZĂ ȘI PRODUSUL SIMILAR

(9)

Produsul în cauză este același cu cel din ancheta inițială, respectiv cărbune activ pudră, clasificat în prezent în conformitate cu codul NC ex 3802 10 00. Este vorba de cărbune în formă microporoasă obținut pe baza unei varietăți de materii prime, cum ar fi cărbune, turbă, lignit, lemn, sâmburi de măsline, coajă de nucă de cocos, care sunt activate prin vapori sau printr-un procedeu chimic. Cărbunele activ pudră se prezintă sub forma unei pudre foarte fine. De asemenea, cărbunele activ se vinde sub formă granulată (cărbune activ granulat), dar această ultimă categorie nu intră sub incidența măsurilor în vigoare.

(10)

Ca urmare a instituirii măsurilor definitive în 1996, au apărut dificultăți în ceea ce privește distincția între cărbunele activ vândut sub formă de pudră și cel vândut sub formă de granule. În această privință, trebuie precizat faptul că ambele produse sunt compuse din ansambluri de particule de cărbune de dimensiune variabilă și că nu există nici un standard internațional privind cărbunele activ pudră. Prin urmare, în sensul punerii în aplicare a măsurilor, Comitetul Codului Vamal Comunitar a definit cărbunele activ pudră, după cum urmează: „cărbunele activ pudră este compus din cel puțin 90 la sută din masă (% m/m) din particule de o dimensiune mai mică de 0,5 mm”. Ancheta a confirmat acuratețea acestei definiții.

(11)

Cărbunele activ pudră este utilizat în general la tratarea apelor (procesul de potabilizare și tratarea apelor reziduale), purificarea gazului și a aerului, recuperarea solvenților, albirea zahărului, decolorarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale, dezodorizarea și purificarea diferitelor produse ale industriilor chimice (spre exemplu acizi organici), la produsele farmaceutice (spre exemplu, capsule gastrointestinale,) sau în industriile alimentare (spre exemplu, băuturi alcoolice și nealcoolice).

(12)

Așa cum reiese din ancheta precedentă și din actuala anchetă, cărbunele activ pudră produs și comercializat de către producătorii comunitari este identic în toate privințele cu cel importat din China, și, prin urmare, prezintă aceleași proprietăți fizice și chimice de bază. Întrucât China este o economie în tranziție și, așa cum se precizează la considerentul 18, valoarea normală a trebuit să fie determinată pe baza informațiilor obținute dintr-o țară terță cu economie de piață. În conformitate cu informațiile disponibile, cărbunele activ pudră produs și comercializat în țara terță cu economie de piață, respectiv Statele Unite ale Americii, are aceleași proprietăți fizice și chimice de bază ca și cel produs în China și exportat în Comunitate. Prin urmare, acestea sunt considerate produse similare, în sensul articolului 1 alineatul (4) din regulamentul de bază.

D.   PROBABILITATEA CONTINUĂRII SAU REAPARIȚIEI DUMPINGULUI

1.   Remarcile preliminare

(13)

În conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din regulamentul de bază, o reexaminare a expirării măsurilor urmărește să stabilească dacă expirarea măsurilor este susceptibilă să favorizeze continuarea sau reapariția dumpingului.

(14)

În acest sens, au fost examinate volumele exportate în Comunitate în cursul perioadei de anchetă. Trebuie precizat că, întrucât nici un exportator chinez și nici un importator din Comunitate nu a cooperat în cursul prezentei anchete, datele privind exporturile au fost stabilite în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază, pe baza informațiilor disponibile. După impunerea drepturilor antidumping definitive în 1996, sunt disponibile statistici comunitate pentru importurile de cărbune activ pudră. Aceste statistici au fost confirmate de informațiile provenind din studii de piață și trimise de către producătorii comunitari care au depus cererea. Pe această bază și în lipsa unor informații mai fiabile s-a recurs la aceste statistici. Acestea au arătat că în cursul perioadei de anchetă au fost importate din China în Comunitate 993 tone de cărbune activ pudră.

(15)

În cursul perioadei de anchetă inițială, volumul importurilor de cărbune activ pudră originar din China în Comunitate a fost de 4 008 tone, adică aproximativ 10 % din consumul comunitar. Importurile au scăzut în 1996, după impunerea dreptului antidumping, la 960 tone, iar în anii următori au rămas relativ stabile, ajungând la 842 tone în 1999 și la 811 tone în 2000.

(16)

Cota de piață a importurilor de cărbune activ pudră originar din China în Comunitate, așa cum este confirmată de cifrele Eurostat, se situează, cu siguranță sub 3 %, dar este semnificativă, întrucât este superioară pragului minimal prevăzut în regulamentul de bază (5).

2.   Probabilitatea unei continuări a dumpingului

(17)

În sensul determinării probabilității unei continuări a dumpingului, s-a examinat dacă exporturile din China fac, în prezent, obiectul unor practici de dumping. Într-adevăr, în acest caz, aceasta ar putea fi o indicație importantă a probabilității continuării dumpingului în viitor, în cazul în care măsurile expiră.

(a)   Țara analoagă

(18)

Întrucât China este o economie în tranziție, valoarea normală a fost stabilită pe baza informațiilor obținute dintr-o țară terță cu economie de piață adecvată, aleasă în conformitate cu articolul 2 alineatul (7) din regulamentul de bază.

(19)

Statele Unite au fost alese ca țară analoagă adecvată în ancheta inițială. Așa cum se precizează în avizul de deschidere, Comisia a intenționat, de asemenea, să utilizeze Statele Unite ca țară analoagă adecvată în prezenta procedură. În această privință, ancheta a arătat că Statele Unite erau cea mai adecvată țară analoagă, din următoarele motive.

 

Statele Unite reprezintă una dintre principalele țări producătoare de cărbune activ pudră din lume. Cifrele prezentate de către producătorul din Statele Unite care a cooperat și cele trimise de către producătorii comunitari care au depus cererea de reexaminare au arătat că volumul de producție al celor două țări este comparabil. În afară de aceasta, așa cum se menționează la considerentul 12, cărbunele activ pudră produs și comercializat în Statele Unite s-a dovedit a fi similar celui produs în China și exportat în Comunitate. Vânzările interne (în volum) realizate de către producătorul din Statele Unite care a cooperat erau reprezentative în comparație cu importurile de cărbune activ pudră din China în Comunitate. În sfârșit, s-a constatat că în Statele Unite există o concurență foarte puternică. Pe lângă concurența care există între mai mulți producători americani, a fost identificată și concurența cărbunelui activ pudră (originar în principal din China, Filipine și Sri Lanka) care putea fi importat fără restricții cantitative și fără drepturi de import. În afară de aceasta, principalul producător american de cărbune activ pudră s-a arătat dispus să coopereze.

(20)

Ținând seama de cele menționate anterior și de faptul că nu a fost primit nici un comentariu, în ceea ce privește alegerea țării analoage din partea nici unei părți interesate, Statele Unite au fost, prin urmare, reținute ca fiind cea mai adecvată țară analoagă.

(b)   Valoarea normală

(21)

În conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din regulamentul de bază, s-a verificat dacă vânzările interne de cărbune activ pudră din Statele Unite puteau fi considerate, ținând seama de prețurile practicate, ca fiind efectuate în cursul operațiunilor comerciale obișnuite. În acest scop, Comisia a verificat dacă vânzările interne au fost rentabile. În acest sens, s-a comparat costul de producție unitar total pentru fiecare categorie, în cursul perioadei de anchetă, cu prețul unitar mediu al vânzărilor realizate pentru fiecare categorie în cursul aceleiași perioade. S-a constatat că toate vânzările au fost rentabile. De asemenea, ancheta a scos în evidență faptul că toate vânzările au fost efectuate către clienți independenți. Prin urmare, prețurile plătite sau de plătit pentru cărbunele activ pudră de către clienți independenți, pe piața internă din Statele Unite, în cursul operațiunilor comerciale obișnuite, au servit la determinarea valorii normale, în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din regulamentul de bază.

(c)   Prețul de export

(22)

Așa cum s-a precizat anterior, nici un exportator sau producător-exportator chinez și nici un importator de cărbune activ pudră în Comunitate nu a cooperat la această procedură. Prin urmare, prețul de export a fost i stabilit pe baza datelor disponibile, în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază. Așa cum s-a precizat deja la considerentul 14 din prezentul regulament și în absența unor informații mai fiabile, s-a recurs la datele Eurostat.

(23)

Datele Eurostat au la bază prețul CIF la frontiera comunitară. Prețurile în cauză au fost transformate în valori FOB prin deducerea cheltuielilor de transport maritim și a costurilor de asigurare. Informațiile necesare privind aceste costuri au fost prezentate de industria comunitară și au fost utilizate pentru calcule, în absența unor informații mai fiabile.

(d)   Comparația

(24)

În sensul unei comparații echitabile între valoarea normală și prețul de export, s-a ținut seama de diferențele între anumiți factori, întrucât acestea par să afecteze prețurile și comparabilitatea prețurilor, în conformitate cu articolul 2 alineatul (10) din regulamentul de bază. În această privință, s-a procedat la ajustări pentru diferențele care apar la nivelul costurilor comerciale, comisioanelor, costurilor de ambalare și de transport intern.

(25)

În ceea ce privește valoarea normală, costul mediu ponderat al transportului intern și costul unitar de ambalare au fost deduse din prețul intern de vânzare. Costul transportului intern cuprindea costurile de asigurare, de încărcare și descărcare. În absența cooperării exportatorilor și producătorilor-exportatori chinezi și în lipsa unor informații mai fiabile, s-a dedus o sumă identică din prețul FOB de export pentru transport intern și ambalare.

(26)

În ceea ce privește costurile de ambalare, industria comunitară a prezentat Comisiei elemente de probă care atestau faptul că cel puțin o parte din produsele exportate în Comunitate au fost ambalate în saci, în timp ce valoarea normală a fost stabilită fără a se ține seama de costurile de ambalare. Prin urmare, prețul de export a fost ajustat prin reducerea acestuia pentru obținerea unei valori corespunzătoare a costurilor de ambalare.

(27)

Vânzările interne din Statele Unite au fost realizate în principal către utilizatori finali, în timp ce, pe baza informațiilor disponibile, exporturile chinezești de cărbune activ pudră au fost destinate în principal agenților economici și distribuitorilor. Din acest motiv, valoarea normală a fost ajustată prin acordarea unei reduceri la distribuitor, aplicabilă pe piața internă din Statele Unite.

(28)

În afară de aceasta, și pe baza probelor prezentate de industria comunitară, cvasitotalitatea exporturilor chinezești au fost realizate prin intermediul societăților de vânzare la export, datorită cerinței referitoare la licențele de export. Prin urmare, din prețul de export a fost dedus un comision de 1 %.

(e)   Marja de dumping

(29)

Valoarea normală medie ponderată și prețul de export mediu ponderat al tuturor categoriilor au fost comparate la un nivel comercial identic, și anume la nivelul distribuitorilor și. agenților economici Comparația a arătat că exporturile de cărbune activ pudră în Comunitate au făcut obiectul unui dumping important în cursul perioadei de anchetă. Marja de dumping corespundea excedentului valorii normale în raport cu prețul de export în Comunitate. Marja de dumping medie ponderată a depășit 40 %.

3.   Evoluția importurilor în cazul expirării măsurilor

(30)

De asemenea, a fost examinată evoluția importurilor de cărbune activ pudră din China. În acest sens, au fost, de asemenea, examinate capacitatea de producție disponibilă în China, volumul exporturilor și piața internă chinezească, precum și politica în materie de prețuri a Chinei față de țările terțe. În absența oricărei cooperări din partea producătorilor-exportatori, s-a recurs la informații care proveneau din studiile de piață prezentate de industria comunitară.

(a)   Capacitatea de producție, piața internă chinezească și volumul exporturilor

(31)

Informațiile de care a dispus Comisia au arătat că, împreună cu Statele Unite, China ocupă primul loc la nivel mondial în ceea ce privește producția și exportul de cărbune activ (granulat și pudră). Conform unui studiu statistic industrial furnizat de către industria comunitară, producția de cărbune activ în China s-a ridicat la aproximativ 100 000 tone în 1998, din care 40 % sau 40 000 tone sub formă de pudră. Capacitatea de producție a fost estimată la 140 000 tone pentru aceeași perioadă, pe baza capacităților celor mai importanți producători chinezi, care reprezintă 31 % din totalul capacității chinezești, din care cel puțin jumătate poate fi alocată producției de cărbune activ pudră, și anume 70 000 tone. Prin urmare, capacitatea disponibilă, de aproximativ 30 000 tone, ar putea fi utilizată în 1998 la producerea cărbunelui activ pudră.

(32)

Pe baza datelor disponibile pentru anii anteriori incluse în studiul statistic industrial menționat anterior, s-a estimat că rata de creștere anuală a consumului, a producției și a capacității de producție de cărbune activ pudră în China a fost de cel puțin 5 %. Pe această bază, capacitățile disponibile pentru acest produs ar trebui să ajungă la 36 000 tone în 2003. Având în vedere situația specifică a pieței interne (a se vedea considerentul următor), totalitatea capacității disponibile ar putea fi destinată exporturilor.

(33)

În afară de aceasta, în conformitate cu rezultatele studiului statistic industrial menționat anterior, piața internă chinezească s-a caracterizat printr-o ofertă excesivă, care a determinat o instabilitate a prețurilor. În consecință, producătorii chinezi de cărbune activat pudră s-au orientat tot mai mult către piețele de export, care au reprezentat, adesea, singura posibilitate de a-și menține producția. Este important să se precizeze că, în China, cărbunele activ pudră nu face obiectul nici unei restricții la export (cu excepția licențelor de export). Ținând seama de situația pieței interne chinezești, de importantele capacități disponibile și de nevoia care rezultă din aceasta, de a explora piețele de export, s-a considerat că este probabil ca prețurile de export să fie în continuare reduse și să facă obiectul unui dumping.

(34)

Principalele piețe de export pentru cărbune activ pudră chinezesc erau Asia de Sud-Est, Japonia, Republica Coreea, Statele Unite și Europa. Cu toate acestea, în cazul în care se face trimitere la elementele de probă prezentate de către industria comunitară, nevoile suplimentare ale celorlalte țări terțe în ceea ce privește importurile de cărbune activ pudră ar fi minime, iar capacitatea lor de absorție a noilor exporturi chinezești ar fi, prin urmare, aproape neglijabilă. În afară de aceasta, trebuie precizat faptul că un anumit număr de piețe potențiale de export din zona asiatică, cum ar fi India și Indonezia, aplică drepturi vamale ridicate la cărbunele activ pudră.

(35)

În contrast, în cazul în care drepturile antidumping ar fi eliminate, piața comunitară ar fi în măsură să absoarbă mari cantități de cărbune activ pudră originar din China, datorită consumului comunitar important. În această privință, ar trebuie precizat că exportatorii chinezi continuă să fie prezenți pe piața comunitară prin intermediul importatorilor cu care au legătură, ceea ce facilitează creșterea importurilor și a distribuției de cărbune activ pudră.

(36)

În concluzie, în cazul în care măsurile ar trebui să fie eliminate, este probabil că producătorii chinezi și-ar utiliza într-o mai mare măsură capacitățile, Comunitatea devenind în acest caz o piață de export atractivă.

(b)   Politica în materie de prețuri

(37)

O analiză a politicii în materie de prețuri practicată de către exportatorii chinezi în ceea ce privește alte țări terțe, cum ar fi Statele Unite și Japonia, a evidențiat faptul că exporturile de cărbune activ pudră în aceste țări s-au realizat la prețuri foarte reduse și au făcut obiectul unui dumping, în raport cu valoarea normală stabilită în cursul prezentei anchete. În ceea ce privește Statele Unite și în conformitate cu elementele de probă furnizate de către industria comunitară, precum și cu informațiile comunicate de către producătorul american care a cooperat, nivelul dumpingului ar depăși 40 %, în timp ce marja de dumping pentru exporturile în Japonia ar fi mai mare de 90 %.

(38)

Având în vedere importantele capacități disponibile pentru export și faptul că producția chinezească de cărbune activ pudră este orientată către export, este just să se presupună că, în cazul expirării măsurilor antidumping, marjele de dumping susceptibile de a fi practicate în Comunitate ar putea fi cel puțin egale cu cele practicate pe alte piețe principale de export ale produsului chinezesc în cauză.

4.   Concluziile privind probabilitatea unei continuări a dumpingului

(39)

Importurile de cărbune activ pudră chinezesc au fost superioare nivelurilor de minimisși au continuat să facă obiectul unui dumping. S-a stabilit că dumpingul a continuat și că există o mare probabilitate ca acesta să continue, în cazul în care măsurile ar urma să expire. În afară de aceasta, este probabil ca exporturile de cărbune activ pudră din China în Comunitate să crească în mod semnificativ (și să se situeze cel puțin la nivelurile constatate în cursul anchetei inițiale), și ca prețurile acestor cantități suplimentare importate să facă obiectul unui dumping la niveluri ridicate, în cazul în care măsurile antidumping expiră.

E.   DEFINIȚIA INDUSTRIEI COMUNITARE

(40)

Cei doi producătorii comunitari în numele cărora a fost depusă cererea au cooperat la anchetă. Aceștia reprezentau peste 80 % din producția comunitară de cărbune activ pudră și, prin urmare, constituiau industria comunitară, în sensul articolului 4 alineatul (1) și articolului 5 alineatul (4) din regulamentul de bază.

F.   SITUAȚIA PIEȚEI COMUNITARE

1.   Consumul comunitar

(41)

Consumul comunitar aparent de cărbune activ pudră a fost stabilit pe baza volumelor de vânzări ale industriei comunitare pe piața comunitară, a informațiilor cuprinse în cererea de reexaminare, referitoare la ceilalți producători comunitari și a datelor Eurostat cu privire la importurile produsului în cauză.

(42)

Având în vedere aceste informații, consumul comunitar a fost, practic, stabil în cursul perioadei de analiză, situându-se ușor sub nivelul de 40 000 tone pe an.

2.   Importurile din China

(a)   Volumul, cota de piață și prețurile

(43)

În conformitate cu informațiile de la Eurostat, cantitățile importate din China în cursul perioadei de analiză au crescut ușor, dar au rămas inferioare cotei de 3 % din consum, în timp ce cota lor de piață a fost de peste 10 % în cursul anchetei precedente.

(44)

În cursul perioadei de analiză, prețurile importurilor originare din China au crescut cu 28 %, din două motive principale. În primul rând, din cauza evoluției cursului de schimb euro/dolar din Statele Unite, mai ales între 1999 și 2000. În al doilea rând, din cauza creșterii prețurilor cărbunelui la nivel mondial, așa cum rezultă din informațiile conținute în studii de piață.

Importurile din China

1997

1998

1999

2000

Perioada de anchetă

Volumul, tone

818

647

842

811

993

Indicii

100

79

103

99

121

Prețul în euro pe tonă

832

834

863

1 089

1 067

Indicii

100

100

104

131

128

(b)   Politica în materie de preț de import

(45)

Chiar și după impunerea unui drept antidumping în 1996, prețurile cărbunelui activ pudră originar din China au rămas inferioare prețurilor industriei comunitare. Diferența față de prețurile industriei comunitare a fost de 15 % în cursul perioadei de anchetă. Această diferență a fost determinată pe baza prețurilor medii de vânzare (franco fabrică) ale industriei comunitare, precum și a prețurilor importurilor originare din China care preluate din datele Eurostat și sunt ajustate pentru a ține seama de costurile ulterioare importului, de drepturile vamale și de drepturile antidumping.

3.   Situația economică a industriei comunitare

(a)   Remarcile preliminare

(46)

Întrucât industria comunitară este constituită din două societăți, a trebuit, în sensul protejării confidențialității, să se indexeze informațiile privind industria comunitară și să se rotunjească cotele de piață ale tuturor participanților de pe piață.

(b)   Producția, capacitatea și rata de utilizare a capacității

(47)

Producția comunitară de cărbune activ pudră a scăzut cu 5 % în cursul perioadei de analiză, situându-se puțin peste 30 000 tone. Capacitatea totală de producție a industriei comunitare, între 1998 și perioada de anchetă, a fost stabilă, aproximativ 35 000 tone, cu o rată ridicată de utilizare.

(c)   Vânzările în Comunitate și cota de piață

(48)

Volumele de vânzare ale industriei comunitare s-au diminuat cu 11 % între 1997 și 1999. Acestea au crescut ușor, în 2000 și în cursul perioadei de anchetă, dar au rămas inferioare cu 6 % nivelului din 1997. Întrucât consumul a fost rămas practic stabil, cota de piață a urmat aceeași evoluție ca și vânzările. În ansamblu, în cursul perioadei de analiză, acestea au scăzut cu 7 %, situându-se aproximativ la 60 % în cursul perioadei de anchetă.

Vânzările (în tone)

1997

1998

1999

2000

Perioada de anchetă

Indicii

100

91

89

92

94

(d)   Stocurile

(49)

În cursul perioadei de analiză, stocurile de cărbune activ pudră ale industriei comunitare la sfârșitul exercițiului au crescut cu 15 %, în timp ce vânzările au scăzut și echipamentele au funcționat în continuare, pentru a se evita costurile foarte ridicate de reaprindere a cuptoarelor.

(e)   Prețurile de vânzare în Comunitate

(50)

Prețurile de vânzare nete medii ale industriei comunitare au crescut cu 7 % în cursul perioadei de analiză. În 1999 și 2000, prețurile au fost superioare celor din perioada de anchetă.

Prețurile cărbunelui activ pudră

1997

1998

1999

2000

Perioada de anchetă

Indicii

100

103

111

110

107

(f)   Rentabilitatea și randamentul investițiilor

(51)

După ce a înregistrat pierderi de 10 % în 1993, în cursul anchetei precedente, industria comunitară a început să obțină din nou profituri în 1997. Cu toate acestea, cu excepția anului 2000, în care profiturile au fost satisfăcătoare grație unui nivel ridicat al prețului combinat cu costuri unitare relativ scăzute, marjele de profit ale industriei comunitare nu au depășit 6 %. Randamentul investițiilor a fost stabil și pozitiv în cursul perioadei de analiză.

Rentabilitatea

1997

1998

1999

2000

Perioada de anchetă

Indicii

100

94

85

198

131

(g)   Fluxurile de lichidități

(52)

Industria comunitară s-a dovedit a fi generatoare de fluxuri de lichidități în cursul întregii perioade, evoluția din acest domeniu fiind similară cu aceea a rentabilității.

(h)   Capacitatea de a mobiliza capitaluri

(53)

Industria comunitară nu a avut nici o dificultate deosebită în ceea ce privește mobilizarea capitalurilor nici obținerea de împrumuturi în cursul perioadei de analiză.

(i)   Ocuparea forței de muncă și salariile

(54)

Ocuparea forței de muncă din industria comunitară s-a redus cu 9 % în cursul perioadei de analiză, ajungând la 350 persoane, în timp ce costurile salariale totale au crescut cu 11 % (respectiv o creștere de aproximativ 20 % pe salariat).

(j)   Investițiile

(55)

În cursul perioadei de analiză, industria comunitară a realizat investiții susținute, în scopul creșterii productivității sale și al raționalizării procedeelor de fabricație. Sumele investite în fiecare an au fost relativ stabile.

(k)   Productivitatea

(56)

Productivitatea industriei comunitare, care se calculează în tone produse per persoană salariată pentru producția și vânzarea de cărbune activ pudră, a crescut cu 7 % în cursul perioadei de analiză.

(l)   Importanța dumpingului și restabilirea în urma practicilor de dumping

(57)

În ceea ce privește impactul importanței marjei de dumping reale, stabilită în cursul perioadei de anchetă, asupra situației industriei comunitare, asupra situației industriei comunitare trebuie precizat că marja determinată pentru China este semnificativă. Cu toate acestea, existența măsurilor antidumping a permis industriei comunitare să se restabilească în urma practicilor trecute de dumping.

4.   Activitatea de export a industriei comunitare

(58)

Exporturile de cărbune activ pudră ale industriei comunitare au crescut ușor în cursul perioadei de analiză și reprezintă puțin mai mult de o treime din producția totală.

5.   Volumul și prețurile de import din țări terțe

(59)

Volumul total al importurilor de cărbune activ pudră originar din țările terțe, altele decât China, s-a diminuat în cursul perioadei de analiză, trecând de la aproximativ 7 600 tone în 1997 la 5 400 tone în cursul perioadei de anchetă, ceea ce corespunde unor cote de piață de 20 % și, respectiv, 15 %. Principalii exportatori în Comunitate au fost Statele Unite, Malaezia și Indonezia. În timp ce importurile din Statele Unite s-au redus la jumătate, cele din celelalte două țări au crescut, de la aproximativ 1 100 tone în 1997 la 1 900 tone în cursul perioadei de anchetă. Prețurile medii ale importurilor originare din Malaezia și din Indonezia au fost inferioare prețurilor industriei comunitare și apropiate de cele ale importurilor originare din China.

6.   Vânzările celorlalți producători comunitari

(60)

Ceilalți producători comunitari de cărbune activ pudră sunt în principal operatori de cărbune activ granulat, care nu face obiectul măsurilor antidumping. În cursul perioadei de analiză aceștia au început să importe mai mult cărbune activ granulat pentru a-l măcina și a-l transforma în cărbune activ pudră. Prin urmare, au reușit să-și crească cota de piață trecând de la 10 % în 1997 la peste 20 % în cursul perioadei de anchetă. Cu toate acestea, această concurență nu a împiedicat industria comunitară să vândă cărbunele activ pudră la un preț care i-a garantat un profit rezonabil.

7.   Concluziile

(61)

Măsurile au permis industriei comunitare să-și restabilească rentabilitatea; acestea au diminuat presiunea exercitată asupra prețurilor de către importurile originare din China care au făcut obiectul unui dumping. Cu toate acestea, industria comunitară a continuat însă să piardă din cota sa de piață, în special după ce alți producători comunitari au început să comercializeze cărbune activ pudră obținut din cărbune activ granulat originar din China. Astfel, în pofida unei situații financiare satisfăcătoare, poziția sa pe piață rămâne fragilă.

G.   PROBABILITATEA UNEI REAPARIȚII A PREJUDICIULUI

(62)

Se reamintește faptul că în considerentul 39 s-a ajuns la concluzia că, probabil, expirarea măsurilor ar putea determina o creștere semnificativă a importurilor originare din China care fac obiectul unui dumping în Comunitate.

(63)

Într-adevăr, în cazul în care măsurile expiră, este probabil ca volume considerabile să fie trimise către piața comunitară, la prețuri foarte reduse, în orice caz, cu mult inferioare prețurilor industriei comunitare. Diferența de preț între produsul importat și produsul industriei comunitare, în prezent de 15 % (considerentul 45), ar putea să crească și să depășească 30 % (valoarea dreptului aferent prețurilor actuale de import) în cazul în care măsurile expiră. Ar trebui precizat că prețurile actuale de export chinezești în Comunitate (pe bază CIF) corespund prețurilor de export chinezești în alte țări terțe.

(64)

Se estimează că cel puțin 10 000 tone de cărbune activ pudră originar din China ar putea fi exportate în Comunitate la expirarea dreptului. Aceasta ar reprezenta mai mult de o pătrime din piața comunitară. Întrucât în acest tip de industrie, costurile fixe sunt ridicate și costurile de reaprindere foarte mari în cazul întreruperii producției, intrarea unei asemenea cantități de importuri care fac obiectul unui dumping ar avea drept consecință imediată o scădere semnificativă a prețurilor pe piață, deoarece industria comunitară ar încerca mai degrabă să-și mențină cota de piață decât să-și reducă producția. Aceasta ar determina o scădere importantă a rentabilității industriei comunitare, care ar experimenta din nou pierderi comparabile cu cele din 1993. Pe termen mediu, industria comunitară ar putea fi obligată să se retragă de pe piață, în acest domeniu, deoarece nu mai sunt posibile creșteri semnificative de productivitate care ar permite reducerea costurilor unitare de producție.

(65)

Cele menționate mai sus trebuie analizate în următorul context: situația industriei comunitare s-a ameliorat fără îndoială (deși a rămas în continuare fragilă). De exemplu, industria comunitară a înregistrat pierderi de 10,8 % în cursul perioadei de anchetă inițiale, pierderi care s-au transformat ulterior într-un profit de aproximativ 6 %. Numeroasele schimbări apărute pe piață între perioada de anchetă inițială și cea în curs confirmă probabilitatea unor repercusiuni ale unei creșteri a importurilor realizate la prețuri care fac obiectul unui dumping, așa cum s-a arătat anterior.

În cursul anchetei actuale, cota de piață a importurilor din China este sensibil mai redusă decât în cursul anchetei inițiale.

Diferența dintre prețurile comunitare și cele ale importurilor originare din China s-a redus considerabil, datorită existenței dreptului.

În cursul perioadei actuale se observă importuri la preț redus din Indonezia și Malaezia, dar cantitățile sunt mult inferioare nivelurilor constatate pentru China în cursul perioadei de anchetă inițiale. De asemenea, se reamintește că importurile originare din Malaezia existau deja pe piața comunitară în cursul perioadei de anchetă inițială.

Cota de piață a producătorilor comunitari care nu fac parte din industria comunitară a crescut.

Pe această bază, se poate stabili concluzia că principala modificare aflată la baza îmbunătățirii situației industriei comunitare a fost restabilirea condițiilor egale de concurență față de importurile de cărbune activ pudră din China. Din acest motiv este probabil ca situația favorabilă în care se află în prezent industria comunitară să se deterioreze rapid în cazul în care producătorii-exportatori chinezi ar avea din nou posibilitatea să trimită către piața comunitară cantități sporite în mod semnificativ la prețuri care fac obiectul unui dumping.

(66)

Ținând seama de cele menționate anterior, se ajunge la concluzia că este probabil ca prejudiciul să reapară în cazul expirării măsurilor.

H.   INTERESUL COMUNITĂȚII

1.   Remarcile preliminare

(67)

În conformitate cu articolul 21 din regulamentul de bază, Comisia a verificat dacă prorogarea măsurilor antidumping în vigoare ar fi contrară interesului Comunității în ansamblul său. Determinarea interesului Comunității se bazează pe o evaluare a tuturor intereselor în cauză, respectiv interesele industriei comunitare, dar, de asemenea, și interesele celorlalți producători comunitari, ale importatorilor/agenților economici, precum și ale utilizatorilor și furnizorilor produsului respectiv.

(68)

Ar trebui reamintit faptul că în cursul anchetei inițiale s-a considerat că instituirea măsurilor nu este contrară interesului Comunității. În afară de aceasta, prezenta anchetă este o anchetă de reexaminare, adică analizează o situație în care măsurile antidumping sunt deja în vigoare, ceea ce permite evaluarea oricărui impact negativ anormal al acestor măsuri asupra părților interesate.

(69)

Pe această bază s-a examinat dacă, în pofida concluziilor privind profitul obținut de industria comunitară în urma acestor măsuri și a probabilității de reapariție a unui dumping prejudiciabil în cazul în care măsurile expiră, există motive incontestabile care ar putea determina concluzia în conformitate cu care menținerea măsurilor nu este în interesul Comunității, în acest caz particular.

2.   Interesul industriei comunitare

(70)

Industria comunitară s-a dovedit a fi o industrie viabilă din punct de vedere structural, capabilă să se adapteze condițiilor schimbătoare ale pieței. Redresarea situației sale după restabilirea condițiilor de concurență loială și instituirea măsurilor antidumping împotriva importurilor din China, precum și investițiile realizate în capacitatea de producție a tehnologiei de vârf reprezintă o confirmare a acestui fapt. Cu toate acestea, se poate stabili concluzia că, fără menținerea măsurilor antidumping, este foarte probabil că situația sa se va deteriora în mod grav.

3.   Interesele altor producători

(71)

Ținând seama de cantitățile și de prețurile probabile pentru cărbunele activ pudră chinezesc susceptibil de a fi exportat în Comunitate în cazul expirării măsurilor, alți producători, inclusiv cei care prelucrează cărbune activ granulat originar din China, și-ar vedea, de asemenea, redusă cota lor de piață și situația lor economică deteriorată.

4.   Interesele importatorilor/agenților economici independenți

(72)

Comisia a trimis chestionare la 26 de importatori/agenți economici independenți. Nu a fost primit nici un răspuns.

(73)

În aceste circumstanțe, s-a ajuns la concluzia că prorogarea măsurilor nu i-ar afecta pe importatorii/ agenții economici independenți.

5.   Interesul utilizatorilor

(74)

Comisia a trimis chestionare la 42 de utilizatori. Au fost primite două răspunsuri incomplete, din care rezultă un impact foarte redus al cărbunelui activ pudră asupra costurilor (mai puțin de 0,1 %).

6.   Interesul furnizorilor

(75)

Comisia a trimis chestionare la 11 furnizori de materii prime care lucrează cu producătorii de cărbune activ pudră și nu a obținut decât două răspunsuri. Aceste răspunsuri au fost favorabile menținerii măsurilor în vigoare, care ar permite garantarea continuării vânzărilor în Comunitate.

7.   Concluzia

(76)

Pe baza motivelor menționate anterior, s-a concluzionat că interesul Comunității nu se opune în mod incontestabil prorogării măsurilor antidumping.

I.   MĂSURILE ANTIDUMPING

(77)

Toate părțile au fost informate cu privire la faptele și considerațiile esențiale pe baza cărora s-a intenționat să se recomande prorogarea măsurilor existente. De asemenea, a fost acordat un termen pentru a le permite să-și prezinte observațiile cu privire la informațiile comunicate. Nu a fost primit nici un comentariu.

(78)

Din cele prezentate rezultă că, în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din regulamentul de bază, măsurile antidumping aplicabile importurilor de cărbune activ pudră originar din China, instituite prin Regulamentul (CE) nr. 1006/96, ar trebui menținute,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Se impune un drept antidumping definitiv la importurile de cărbune activ pudră, care este încadrat la codul NC ex 3802 10 00 (cod TARIC 38021000*20), originar din Republica Populară Chineză.

(2)   Valoarea dreptului antidumping definitiv este de 332 euro pe tonă (greutate netă).

Articolul 2

Cu excepția cazului în care se prevede altfel, se aplică dispozițiile în vigoare în materie de drepturi vamale.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 10 iunie 2002.

Pentru Consiliu

Președintele

J. PIQUÉ I CAMPS


(1)  JO L 56, 6.3.1996, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2238/2000 (JO L 257, 11.10.2000, p. 2).

(2)  JO L 134, 5.6.1996, p. 20.

(3)  JO C 349, 6.12.2000, p. 5.

(4)  Aviz de deschidere: JO C 163, 6.6.2001, p. 7.

(5)  Articolul 5 alineatul (7) și articolul 9 alineatul (3).