13/Volumul 30

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

133


32000R2887


L 336/4

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 2887/2000 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 18 decembrie 2000

privind accesul neîngrădit la bucla locală

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 95,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (1),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Lisabona din 23 și 24 martie 2000 a ajuns la concluzia că, pentru ca Europa să profite pe deplin de dezvoltarea și potențialul de creare de locuri de muncă ale economiei digitale, bazată pe cunoaștere, firmele și cetățenii trebuie să aibă acces la o infrastructură de comunicații ieftină, de clasă mondială și la o gamă largă de servicii. Statele membre, împreună cu Comisia, sunt chemate să acționeze pentru introducerea unei competiții crescute în rețelele cu acces local până la sfârșitul anului 2000 și să asigure accesul neîngrădit la buclele locale, pentru a ajuta la obținerea unei reduceri substanțiale a costurilor de utilizare a Internetului. Consiliul European de la Feira din 20 iunie 2000 a aprobat planul de acțiune „e-Europa”, care identifică accesul neîngrădit la bucla locală ca o prioritate pe termen scurt.

(2)

Accesul neîngrădit la bucla locală trebuie să completeze dispozițiile existente în legislația comunitară, care garantează servicii universale și acces convenabil pentru toți cetățenii prin intensificarea concurenței, asigurarea eficienței economice și a beneficiilor maxime pentru utilizatori.

(3)

„Bucla locală” reprezintă circuitul fizic cu conductor dublu torsadat metalic în rețeaua de telefonie publică fixă care conectează punctul terminal al rețelei de la locuința abonatului cu repartitorul principal sau cu o facilitate echivalentă. Așa cum se subliniază în al cincilea Raport al Comisiei privind punerea în aplicare a pachetului de reglementări în telecomunicații, rețeaua de acces local rămâne unul din cele mai puțin competitive segmente ale pieței de telecomunicații liberalizate. Noii veniți pe piață nu au infrastructuri de rețea alternative larg răspândite și nu sunt capabili, cu tehnologiile tradiționale, să egaleze economiile de scală și acoperirea operatorilor desemnați ca având o putere de piață semnificativă pe piața rețelelor de telefonie publică fixă. Aceasta rezultă din faptul că acești operatori și-au desfășurat infrastructurile metalice de acces local de-a lungul unor perioade de timp semnificative, sub protecția drepturilor exclusive, fiind capabili să-și finanțeze costurile de investiții prin închirieri de monopol.

(4)

Rezoluția Parlamentului European din 13 iunie 2000 privind comunicarea Comisiei referitoare la analiza comunicațiilor pe anul 1999 accentuează importanța de a permite sectorului să dezvolte infrastructuri care să promoveze dezvoltarea comunicațiilor electronice și a comerțului electronic, precum și importanța reglementării într-un mod care să susțină această dezvoltare. Rezoluția subliniază că, în prezent, asigurarea accesului neîngrădit la bucla locală privește în principal infrastructura metalică a unei entități dominante și că investiția în infrastructuri alternative trebuie să aibă posibilitatea de a asigura o rentabilitate rezonabilă, deoarece astfel se poate facilita expansiunea acestor infrastructuri în zone în care penetrarea lor este încă la nivel scăzut.

(5)

Furnizarea de noi bucle cu fibră optică de capacitate mare direct utilizatorilor majori este o piață specifică, ce se dezvoltă în condiții competitive, cu investiții noi. Prin urmare, prezentul regulament se adresează accesului la buclele locale metalice, fără a aduce atingere obligațiilor naționale privind alte tipuri de acces la infrastructurile locale.

(6)

Pentru noii veniți pe piață, nu ar fi viabilă din punct de vedere economic dublarea în întregime a infrastructurii metalice de acces local, într-un timp rezonabil. Pentru moment, infrastructurile alternative, cum ar fi televiziunea prin cablu, sateliții, buclele locale radio, nu oferă, în general, aceeași funcționalitate sau aceeași densitate de acoperire, deși situațiile din statele membre pot fi diferite.

(7)

Accesul neîngrădit la bucla locală permite noilor veniți pe piață să concureze cu operatorii notificați în oferirea de servicii de transmisii de date cu viteză mare pentru acces continuu la Internet și pentru aplicații multimedia bazate pe tehnologia linei digitale pentru abonat (DSL), ca și pentru serviciile de telefonie vocală. O cerere rezonabilă pentru obținerea accesului neîngrădit implică necesitatea accesului pentru furnizarea serviciilor beneficiarului, iar refuzul acestei cereri ar împiedica, restricționa sau denatura concurența în acest sector.

(8)

Prezentul regulament impune furnizarea accesului neîngrădit la buclele locale metalice doar operatorilor notificați care au fost desemnați de către autoritățile lor naționale de reglementare ca având o putere de piață semnificativă pe piața de furnizare a rețelelor de telefonie publică fixă, în condițiile dispozițiilor comunitare relevante (numiți în continuare „operatori notificați”). Statele membre au comunicat deja Comisiei numele acelor operatori ai rețelelor publice fixe care au putere de piață semnificativă, prin anexa I, partea 1, a Directivei 97/33/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 iunie 1997 privind interconectarea în telecomunicații în vederea asigurării unui serviciu universal și a interoperabilității prin aplicarea principiilor de furnizare a unei rețele deschide (ONP) (3) și Directiva 98/10/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 1998 privind aplicarea furnizării unei rețele deschise telefoniei vocale și privind serviciul universal pentru telecomunicații într-un mediu competitiv (4).

(9)

Unui operator notificat nu i se poate cere să furnizeze tipuri de acces pe care nu le poate oferi, de exemplu atunci când îndeplinirea unei cereri ar constitui o violare a drepturilor legale ale unei terțe părți independente. Obligația de a furniza acces neîngrădit la bucla locală nu implică faptul că operatorii notificați trebuie să instaleze infrastructuri de rețele locale absolut noi, în mod special, pentru a îndeplini cerințele beneficiarilor.

(10)

Deși negocierea comercială este metoda preferată pentru a ajunge la acorduri privind problemele tehnice și tarifare pentru accesul la bucla locală, experiența arată că în majoritatea cazurilor este necesară intervenția reglementară, din cauza dezechilibrului în puterea de negociere între noul venit pe piață și operatorul notificat și din cauza lipsei unor alte alternative. În anumite circumstanțe, autoritatea națională de reglementare, în conformitate cu legislația comunitară, poate interveni din proprie inițiativă pentru a asigura o competiție echitabilă, eficiență economică și beneficii maxime pentru utilizatorii finali. Dacă operatorul notificat nu reușește să se încadreze în termenele de execuție, beneficiarul are dreptul la compensație.

(11)

Normele privind stabilirea costurilor și prețurilor pentru buclele locale și facilitățile aferente trebuie să fie transparente, nediscriminatorii și obiective pentru a asigura echitatea. Normele de stabilire a prețurilor trebuie să asigure faptul că furnizorul buclei locale își poate acoperi costurile aferente, plus un venit rezonabil, pentru a asigura dezvoltarea pe termen lung și modernizarea infrastructurii de acces local. Normele de stabilire a prețurilor pentru buclele locale trebuie să încurajeze o concurență echitabilă și durabilă, ținând cont de nevoia de investiții în infrastructuri alternative și să se asigure că nu există nici o denaturare a concurenței, în special nici o micșorarea a marjei dintre prețurile serviciilor angro și cele cu amănuntul ale operatorilor notificați. În această privință, se consideră importantă consultarea autorităților naționale privind concurența.

(12)

Operatorii notificați trebuie să furnizeze informații și acces neîngrădit terțelor părți în aceleași condiții și de aceeași calitate ca cele furnizate propriilor lor servicii sau companiilor lor asociate. În acest sens, publicarea de către operatorul notificat a unei oferte de referință adecvate pentru accesul negrupat la bucla locală, într-un orizont de timp scurt și, în mod ideal, pe Internet, sub controlul de supervizare al autorității naționale de reglementare, ar contribui la crearea unor condiții de piață transparente și nediscriminatorii.

(13)

În Recomandarea 2000/417/CE din 25 mai 2000 privind accesul negrupat la bucla locală, permițând furnizarea competitivă a unei game complete de servicii de comunicații electronice, inclusiv multimedia cu bandă largă și Internet de mare viteză (5), precum și în Comunicarea din 26 aprilie 2000 (6), Comisia a stabilit îndrumări detaliate pentru sprijinirea autorităților naționale de reglementare privind reglementarea echitabilă pentru diferite forme de acces negrupat la bucla locală.

(14)

În conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din tratat, obiectivul de a ajunge la un cadru armonizat pentru accesul negrupat la bucla locală pentru a permite furnizarea competitivă a unei infrastructuri de comunicații ieftine, de clasă mondială și o gamă largă de servicii pentru toate firmele și toți cetățenii din Comunitate, nu poate fi atins de către statele membre într-o manieră sigură, armonizată și la timpul potrivit și, prin urmare, poate fi mai bine atins de către Comunitate. În conformitate cu principiul proporționalității prevăzut de articolul respectiv, dispozițiile prezentului regulament nu merg mai departe de ceea ce este necesar pentru a atinge acest obiectiv în acel scop. Acestea sunt adoptate fără a aduce atingere dispozițiilor de drept intern conforme cu legislația comunitară care prevăd măsuri mai detaliate, de exemplu modul de tratare a colocării virtuale.

(15)

Prezentul regulament completează cadrul de reglementare pentru telecomunicații, în special Directivele 97/33/CE și 98/10/CE. Noul cadru de reglementare pentru comunicațiile electronice trebuie să includă dispoziții adecvate pentru înlocuirea prezentului regulament,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Scopul și domeniul de aplicare

(1)   Prezentul regulament are drept scop intensificarea concurenței și stimularea inovațiilor tehnologice pe piața de acces local, prin stabilirea unor condiții armonizate pentru accesul neîngrădit la bucla locală, pentru a favoriza furnizarea competitivă a unei game largi de servicii electronice.

(2)   Prezentul regulament se aplică accesului neîngrădit la buclele locale și facilităților aferente ale operatorilor notificați definiți la articolul 2 litera (a).

(3)   Prezentul regulament se aplică fără a aduce atingere obligațiilor operatorilor notificați de a respecta principiul nediscriminării în folosirea rețelei de telefonie publică fixă pentru a furniza terților servicii de acces și transmisie cu viteză mare în același mod în care le furnizează serviciilor proprii și companiilor lor asociate, în conformitate cu clauzele comunitare.

(4)   Prezentul regulament nu aduce atingere drepturilor statelor membre de a menține sau de a introduce măsuri în conformitate cu legislația comunitară, care conțin dispoziții mai detaliate decât cele prevăzute în prezentul regulament și sunt în afara domeniului de aplicare a prezentului regulament, inter alia privind alte tipuri de acces la infrastructurile locale.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a)

„operator notificat” înseamnă operatori ai rețelelor de telefonie publică fixă care au fost desemnați de către autoritățile lor naționale de reglementare ca având o putere de piață semnificativă în furnizarea de rețele și servicii de telefonie publică fixă, în temeiul anexei I, partea 1, a Directivei 97/33/CE sau al Directivei 98/10/CE;

(b)

„beneficiar” înseamnă un terț autorizat pe deplin în conformitate cu Directiva 97/13/CE (7) sau care are dreptul să furnizeze servicii de comunicații în temeiul legislației naționale și care îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de acces neîngrădit la o buclă locală;

(c)

„buclă locală” înseamnă circuitul fizic cu conductor dublu torsadat metalic care conectează punctul terminal al rețelei de la locuința abonatului cu repartitorul principal sau o facilitate echivalentă în rețeaua de telefonie publică fixă;

(d)

„sub-buclă locală” înseamnă o buclă locală parțială care conectează punctul terminal al rețelei de la locuința abonatului cu repartitorul principal sau un punct de acces intermediar specificat în rețeaua de telefonie publică fixă;

(e)

„acces neîngrădit la bucla locală” înseamnă acces neîngrădit total la bucla locală și acces partajat la bucla locală; nu implică o schimbare în ceea ce privește proprietatea asupra buclei locale;

(f)

„acces neîngrădit total la bucla locală” înseamnă furnizarea către beneficiar a accesului la bucla locală sau la sub-bucla locală a operatorului notificat autorizând folosirea întregului spectru de frecvențe al conductorului metalic dublu torsadat;

(g)

„acces partajat la bucla locală” înseamnă furnizarea către beneficiar a accesului la bucla locală sau la sub-bucla locală a operatorului notificat, autorizând folosirea frecvențelor nevocale din spectrul de frecvențe disponibile pe perechea metalică torsadată; bucla locală continuă să fie utilizată de către operatorul notificat pentru furnizarea de servicii telefonice publice;

(h)

„colocare” înseamnă furnizarea spațiului fizic și a facilităților tehnice necesare pentru găzduirea și conectarea în condiții rezonabile a echipamentului relevant al unui beneficiar, așa cum este prevăzut la secțiunea B a anexei;

(i)

„facilități aferente” înseamnă facilitățile legate de furnizarea accesului neîngrădit la bucla locală, respectiv colocare, conexiuni prin cablu și sisteme de tehnologia informației relevante, la care trebuie să aibă acces un beneficiar pentru a furniza servicii pe o bază competitivă și echitabilă.

Articolul 3

Furnizarea accesului neîngrădit

(1)   Începând cu 31 decembrie 2000, operatorii notificați publică și actualizează permanent o ofertă de referință pentru accesul neîngrădit la buclele lor locale și la facilitățile aferente, care include cel puțin elementele enumerate în anexă. Oferta trebuie să asigure un grad de acces neîngrădit suficient de mare, astfel încât beneficiarul să nu fie nevoit să plătească pentru elemente de rețea sau facilități care nu sunt necesare pentru furnizarea serviciilor sale și conține o descriere a componentelor ofertei, termeni și condiții asociate, inclusiv tarife.

(2)   Începând cu 31 decembrie 2000, operatorii notificați trebuie să onoreze cererile rezonabile ale beneficiarilor privind accesul neîngrădit la buclele lor locale și la facilitățile aferente, în condiții transparente, echitabile și nediscriminatorii. Cererile se pot refuza numai pe baza unor criterii obiective legate de fezabilitatea tehnică sau de nevoia de a menține integritatea rețelei. În cazul în care se refuză accesul, partea vătămată poate supune cazul procedurii de soluționare a litigiilor, prevăzută la articolul 4 alineatul (5). Operatorii notificați furnizează beneficiarilor facilități echivalente cu cele furnizate serviciilor proprii sau companiilor lor asociate, în aceleași condiții și termene de execuție.

(3)   Fără a aduce atingere articolului 4 alineatul (4), operatorii notificați stabilesc prețurile pentru accesul neîngrădit la bucla locală și la facilități aferente în funcție de costuri.

Articolul 4

Controlul autorității naționale de reglementare

(1)   Autoritatea națională de reglementare garantează că prețurile pentru accesul neîngrădit la bucla locală favorizează o concurență echitabilă și durabilă.

(2)   Autoritatea națională de reglementare e împuternicită:

(a)

să impună schimbări în oferta de referință pentru accesul neîngrădit la bucla locală și la facilitățile aferente, inclusiv prețurile, în cazul în care asemenea schimbări sunt justificate și

(b)

să ceară operatorilor notificați să furnizeze informații relevante pentru punerea în aplicare a prezentului regulament.

(3)   Autoritatea națională de reglementare poate interveni, în cazuri justificate, din proprie inițiativă pentru a asigura nediscriminarea, concurența echitabilă, eficiența economică și beneficii maxime pentru utilizatori.

(4)   Atunci când autoritatea națională de reglementare constată că piața de acces local este suficient de competitivă, aceasta va degreva operatorii notificați de obligația prevăzută la articolul 3 alineatul (3) de a-și stabili prețurile în funcție de costuri.

(5)   Litigiile între întreprinderi privind problemele incluse în prezentul regulament se supun procedurilor de drept intern de soluționare a litigiilor stabilite în conformitate cu Directiva 97/33/CE și se rezolvă prompt, echitabil și transparent.

Articolul 5

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 decembrie 2000.

Pentru Parlamentul European

Președintele

N. FONTAINE

Pentru Consiliu

Președintele

D. VOYNET


(1)  Aviz emis pe 19 octombrie 2000 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Aviz al Parlamentului European din 26 octombrie 2000 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 5 decembrie 2000.

(3)  JO L 199, 26.7.1997, p. 32. Directivă, astfel cum a fost modificată prin Directiva 98/61/CE (JO L 268, 3.10.1998, p. 37).

(4)  JO L 101, 1.4.1998, p. 24.

(5)  JO L 156, 29.6.2000, p. 44.

(6)  JO C 272, 23.9.2000, p. 55.

(7)  Directiva 97/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 aprilie 1997 privind cadrul comun pentru autorizațiile generale și licențele individuale în domeniul serviciilor de telecomunicații (JO L 117, 7.5.1997, p. 15).


ANEXĂ

LISTA MINIMALĂ DE ELEMENTE CARE TREBUIE SĂ FIGUREZE ÎNTR-O OFERTĂ DE REFERINȚĂ PENTRU ACCESUL NEÎNGRĂDIT LA BUCLA LOCALĂ CE URMEAZĂ SĂ FIE PUBLICATĂ DE CĂTRE OPERATORII NOTIFICAȚI

A.   Condiții pentru accesul neîngrădit la bucla locală

1.

Elemente de rețea la care se oferă accesul, acoperind în special următoarele elemente:

(a)

acces la buclele locale;

(b)

acces la frecvențele nevocale din spectrul de frecvență al unei bucle locale, în cazul accesului partajat la bucla locală;

2.

Informații privind amplasarea punctelor de acces fizic (1), disponibilitatea buclelor locale în părți specifice ale rețelei de acces;

3.

Condiții tehnice legate de accesul și utilizarea buclelor locale, inclusiv caracteristicile tehnice ale perechii metalice torsadate în bucla locală;

4.

Proceduri de comandă și aprovizionare, restricții de utilizare.

B.   Servicii de colocare

1.

Informații privind locațiile relevante ale operatorilor notificați (1);

2.

Opțiuni de colocare la locațiile indicate la punctul 1 (inclusiv colocare fizică și, după caz, colocare la distanță și colocare virtuală);

3.

Caracteristicile echipamentului: restricții, dacă există, asupra echipamentului ce poate fi colocat;

4.

Probleme de securitate: măsuri aplicate de către operatorii notificați pentru a asigura securitatea locațiilor lor;

5.

Condiții de acces pentru personalul operatorilor notificați;

6.

Standarde de siguranță;

7.

Reguli de alocare a spațiului, în cazul în care spațiul este limitat;

8.

Condiții în care beneficiarii pot inspecta locațiile în care este disponibilă colocarea fizică sau locațiile în care au fost refuzate colocările pe motive de lipsă de capacitate.

C.   Sisteme de informații

Condiții de acces la sistemele de asistență operațională ale operatorului notificat, sisteme de informații sau baze de date pentru precomenzi, aprovizionare, comenzi, întreținere, cereri de reparații și facturare.

D.   Condiții de aprovizionare

1.

Timpul limită pentru răspunsul la cererile de furnizare a serviciilor și facilităților; acorduri privind nivelul serviciului, soluționarea greșelilor, proceduri de revenire la un nivel normal al serviciului și calitatea parametrilor serviciului;

2.

Termeni de contract standard, inclusiv, după caz, compensații prevăzute în cazul nerespectării termenelor de execuție;

3.

Tarife sau formule de stabilire a prețului pentru fiecare element, funcție sau facilitate enumerată mai sus.


(1)  Disponibilitatea acestor informații poate fi restrânsă numai la părțile interesate, pentru a evita problemele de securitate publică.