03/Volumul 32

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

96


32000R0814


L 100/7

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 814/2000 AL CONSILIULUI

din 17 aprilie 2000

privind acțiunile de informare cu privire la politica agricolă comună

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

Întrucât:

(1)

Articolele 32 - 38 din tratat prevăd aplicarea unei politici agricole comune.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1258/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind finanțarea politicii agricole comune (3) prevede că măsurile destinate furnizării de informații privind politica agricolă comună urmează să fie finanțate de secțiunea Garantare a FEOGA.

(3)

Ar trebui menținute principalele aspecte practice ale politicii actuale de informare în cadrul politicii agricole comune (PAC).

(4)

În conformitate cu articolul 22 alineatul 1 din Regulamentul financiar din 21 decembrie 1977, aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (4), executarea creditelor bugetare pentru acțiuni comunitare necesită adoptarea în prealabil a unui act de bază. Potrivit Acordului interinstituțional din 13 octombrie 1998 privind bazele legale ale bugetului și execuția acestuia (5), este necesar, de asemenea, un act de bază pentru măsurile cuprinse în prezentul regulament.

(5)

Politica agricolă comună este deseori înțeleasă greșit datorită unui deficit de informații. Singura modalitate de a corecta această situație este prin intermediul unei strategii de comunicare și informare coerentă, obiectivă și globală.

(6)

Problemele referitoare la politica agricolă comună și la evoluția acesteia ar trebui explicate atât agricultorilor, cât și celorlalte părți direct interesate, precum și publicului larg din interiorul și din afara Comunității. Aplicarea adecvată a PAC depinde în mare parte de explicațiile date tuturor actorilor implicați și necesită integrarea acțiunilor de informare, care sunt considerate elemente de gestionare a acestei politici.

(7)

Ar trebui definite acțiunile prioritare pe care le poate susține Comunitatea.

(8)

Organizațiile care îi reprezintă pe cei activi în agricultură și în zonele rurale, în special organizațiile de agricultori, asociațiile consumatorilor și asociațiile de protecție a mediului, sunt indispensabile pentru informarea membrilor lor cu privire la politica agricolă comună și transmiterea la Comisie a avizelor părților interesate, în general, și a agricultorilor, în special.

(9)

Deoarece PAC este prima și cea mai extinsă politică integrată a Comunității, aceasta ar trebui explicată publicului larg. În consecință, alte părți care ar putea să prezinte proiecte de informare, de natură să faciliteze îndeplinirea acestui obiectiv, ar trebui să fie eligibile pentru a face propuneri.

(10)

Comisia trebuie să aibă resursele necesare pentru a pune în aplicare acțiunile de informare pe care dorește să le realizeze în domeniul agricol.

(11)

Chiar dacă activitățile care pot să beneficieze de asistență în cadrul altor programe comunitare nu ar trebui să fie finanțate prin prezentul regulament, complementaritatea acestor activități cu alte inițiative comunitare ar trebui încurajată.

(12)

Măsurile necesare pentru aplicarea prezentului regulament ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor pentru exercitarea atribuțiilor executive conferite Comisiei (6),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Comunitatea poate finanța acțiunile de informare cu privire la PAC care vizează, în special:

(a)

să contribuie, pe de o parte, la explicarea acestei politici și, pe de altă parte, la aplicarea și dezvoltarea acesteia,

(b)

să promoveze modelul european de agricultură și să îi ajute pe oameni să îl înțeleagă,

(c)

să informeze agricultorii și pe cei care activează în zonele rurale,

(d)

să sensibilizeze opinia publică cu privire la problemele și obiectivele acestei politici.

Aceste acțiuni au drept scop să furnizeze informații coerente, obiective și cuprinzătoare, atât în interiorul, cât și în afara Comunității, pentru a oferi o imagine de ansamblu a acestei politici.

Articolul 2

(1)   Acțiunile prevăzute la articolul 1 pot fi:

(a)

programe de lucru anuale prezentate în special de organizațiile de agricultori sau de organizațiile pentru dezvoltare rurală, asociațiile de consumatori și asociațiile de protecție a mediului;

(b)

acțiuni specifice prezentate de orice persoane, altele decât cele prevăzute la litera (a), în special autoritățile publice ale statelor membre, mass-media și universitățile;

(c)

activități puse în aplicare la inițiativa Comisiei.

(2)   Pentru acțiunile prevăzute la alineatul 1 literele (a) și (b), rata maximă de finanțare este de 50 % din costurile eligibile. Această rată poate să crească până la 75 % în cazuri excepționale, care urmează a fi stabilite în Regulamentul de punere în aplicare.

(3)   Următoarele acțiuni nu pot beneficia de finanțare comunitară în conformitate cu articolul 1:

(a)

acțiuni care decurg din obligații legale;

(b)

acțiuni care beneficiază deja de finanțare în cadrul altei acțiuni comunitare.

(4)   Pentru realizarea activităților prevăzute în alineatul 1 litera (c), Comisia poate să recurgă, dacă este cazul, la asistența tehnică și administrativă necesară.

Articolul 3

(1)   Acțiunile eligibile în conformitate cu articolul 2 includ, în special, conferințe, seminarii, vizite de informare, publicații, acțiuni și producții media, participări la evenimente și programe internaționale pentru schimb de experiență.

(2)   Acțiunile prevăzute în articolul 2 se selectează pe baza unor criterii generale, cum ar fi:

(a)

calitatea proiectului;

(b)

un bun raport calitate-preț.

Articolul 4

Finanțarea comunitară prevăzută la articolul 1 se face în limita creditelor anuale alocate de autoritatea bugetară.

Articolul 5

Comisia asigură coerența și complementaritatea acțiunilor și proiectelor comunitare puse în aplicare în conformitate cu prezentul regulament cu alte acțiuni comunitare.

Articolul 6

Comisia asigură monitorizarea eficientă a acțiunilor finanțate în conformitate cu prezentul regulament. Reprezentanții Comisiei sunt autorizați să monitorizeze aceste acțiuni la fața locului, inclusiv prin sondaj.

Articolul 7

Comisia, atunci când consideră necesar, evaluează acțiunile finanțate în conformitate cu prezentul regulament.

Articolul 8

La fiecare doi ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la aplicarea prezentului regulament. Primul raport trebuie să fie prezentat cel târziu la 31 decembrie 2001.

Articolul 9

Normele de aplicare a prezentului regulament, inclusiv orice măsuri tranzitorii care ar putea fi necesare, se adoptă în conformitate cu procedura stabilită la articolul 10 alineatul 2.

Articolul 10

(1)   Comisia este asistată de comitetul pentru Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă, creat în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 1258/1999 (numit în continuare „comitet”).

(2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 4 și 7 din Decizia 1999/468/CE.

Perioada prevăzută la articolul 4 alineatul 3 din Decizia 1999/468/CE este de o lună.

(3)   Comitetul adoptă regulamentul său de procedură.

(4)   Comisia informează Comitetul cu privire la măsurile preconizate și adoptate în conformitate cu prezentul regulament.

Articolul 11

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 17 aprilie 2000.

Pentru Consiliu

Președintele

L. CAPOULAS SANTOS


(1)  JO C 376 E, 28.12.1999, p. 40.

(2)  Aviz emis pe 17 martie 2000 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  JO L 160, 26.6.1999, p. 103.

(4)  JO L 356, 31.12.1977, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE, CECO, Euratom) nr. 2779/98 (JO L 347, 23.12.1998, p. 3).

(5)  JO C 344, 12.11.1998, p. 1.

(6)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.