03/Volumul 34

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

249


32000L0057


L 244/76

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DIRECTIVA 2000/57/CE A COMISIEI

din 22 septembrie 2000

de modificare a anexelor la Directivele 76/895/CEE și 90/642/CEE ale Consiliului de stabilire a conținuturilor maxime de reziduuri de pesticide din și de pe fructe și legume și anumite produse de origine vegetală, inclusiv fructe și legume

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 76/895/CEE a Consiliului din 23 noiembrie 1976 de stabilire a conținuturilor maxime de reziduuri de pesticide din și de pe fructe și legume (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2000/24/CE a Comisiei (2), în special articolul 5,

având în vedere Directiva 90/642/CEE a Consiliului din 27 noiembrie 1990 de stabilire a conținuturilor maxime de reziduuri de pesticide din și de pe anumite produse de origine vegetală, inclusiv fructe și legume (3), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2000/42/CE a Comisiei (4),

având în vedere Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare (5), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2000/10/CE a Comisiei (6), în special articolul 7,

întrucât:

(1)

În conformitate cu dispozițiile Directivei 91/414/CE, autorizațiile pentru produsele fitosanitare destinate utilizării în culturi specifice sunt de competența statelor membre. Aceste autorizații trebuie să se bazeze pe evaluarea efectelor asupra sănătății umane și animale și a influenței asupra mediului. Printre elementele care trebuie luate în considerare la formularea acestor evaluări se numără expunerea operatorului și a altor persoane prezente, impactul asupra mediilor terestre, acvatice și aeriene, precum și impactul asupra oamenilor și animalelor prin consumul reziduurilor de pe culturile tratate.

(2)

Pentru produsele de origine vegetală, inclusiv fructe și legume, conținuturile maxime de reziduuri reflectă în general utilizarea unor cantități minime de pesticide necesare pentru obținerea unei protecții eficiente a plantelor, aplicate astfel încât cantitatea de reziduuri să fie cea mai mică posibil și totodată acceptabilă din punct de vedere toxicologic, în special în vederea protejării mediului și în funcție de o estimare a dozei zilnice admise pentru consumatori.

(3)

Conținuturile maxime de reziduuri sunt stabilite corespunzător limitei de detecție atunci când utilizările autorizate ale produselor fitosanitare nu determină conținuturi detectabile ale reziduurilor de pesticide în sau pe produsul alimentar, când nu există utilizări autorizate, când utilizările care au fost autorizate de statele membre nu au fost susținute de datele necesare sau când utilizările în țări terțe care determină prezența de reziduuri în sau pe produsele alimentare care pot fi introduse în circulație pe piața comunitară nu au fost ssusținute cu datele necesare.

(4)

Conținuturile maxime de reziduuri de pesticide ar trebui revizuite în mod constant. Conținuturile pot fi modificate pentru a ține seama de noile utilizări, noile informații și date și, în special, ar trebui reanalizate urgent în vederea reducerii, dacă sunt aduse în atenția Comisiei motive de preocupare privind expunerea alimentară a consumatorilor, în baza unor informații noi sau revizuite, în special în aplicarea articolului 4 din Directiva 76/895 și articolului 8 din Directiva 90/642/CEE.

(5)

Informațiile privind utilizările noi sau modificate ale pesticidelor reglementate de prezenta directivă au fost notificate Comisiei. Informațiile pentru susținerea acestor utilizări au fost evaluate și trebuie să se modifice conținuturile maxime existente ale reziduurilor din anexele la directive.

(6)

Expunerea consumatorilor pe întreaga durată de viață la aceste pesticide, prin intermediul produselor alimentare care pot conține reziduuri ale acestor pesticide, a fost estimată și evaluată în conformitate cu procedurile și practicile folosite în cadrul Comunității Europene, ținându-se seama de recomandările publicate de Organizația Mondială a Sănătății (7) și s-a calculat că aceste conținuturi maxime de reziduuri stabilite de prezenta directivă nu determină depășirea dozelor zilnice admise.

(7)

Atunci când este cazul, expunerea acută a consumatorilor la aceste pesticide prin intermediul fiecăruia dintre produsele alimentare care pot conține reziduuri din aceste pesticide a fost estimată și evaluată în conformitate cu procedurile și practicile folosite în mod curent în cadrul Comunității Europene, ținându-se seama de recomandările publicate de Organizația Mondială a Sănătății și nu a fost identificat nici un motiv de îngrijorare din cauza absorbției acute.

(8)

Articolul 4 din Directiva 98/82/CE a Comisiei (8) de stabilire a conținuturilor maxime de reziduuri a stabilit conținuturi maxime temporare de reziduuri de vinclozolin în cazul anumitor produse alimentare, înainte de adoptarea pentru toate produsele agricole de conținuturi maxime de reziduuri revizuite în baza activității de evaluare în conformitate cu dispozițiie articolului 8 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE. Această evaluare nu s-a încheiat încă. Este totuși adecvat să se reducă expunerea consumatorilor la reziduurile de vinclozolin prin reducerea conținuturilor maxime de reziduuri de vinclozolin în cazul anumitor produse alimentare. Este de asemenea indicat ca aceste conținuturi revizuite să fie stabilite în mod temporar, în așteptarea încheierii activității de evaluare menționate anterior.

(9)

Toate pesticidele pentru care prezenta directivă stabilește conținuturi maxime de reziduuri trebuie evaluate în cadrul Directivei 91/414/CEE. Conținuturile maxime de reziduuri stabilite de prezenta directivă pentru fiecare pesticid trebuie revizuite de la caz la caz în baza unor eventuale decizii ale Comisiei, după activitatea de evaluare desfășurată în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE.

(10)

Partenerii comerciali ai Comunității au fost consultați cu privire la conținuturile stabilite de prezenta directivă prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului și au fost luate în considerare comentariile lor cu privire la aceste conținuturi. Posibilitatea de a stabili toleranțe la import cu privire la conținuturile maxime de reziduuri pentru combinații specifice pesticide/cultură va fi examinată de Comisie în baza prezentării unor date acceptabile.

(11)

S-a luat în considerare avizul Comitetului științific pentru plante, în special orientările și recomandările privind protejarea consumatorilor de produsele alimentare tratate cu pesticide.

(12)

Prezenta decizie este în conformitate cu avizul Comitetului permanent fitosanitar,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

În anexa II la Directiva 76/895/CEE, intrarea „3” pentru folpetul din strugurii de producție se înlocuiește cu „10”.

Articolul 2

Anexa II la Directiva 90/642/CEE se modifică după cum urmează:

1.

intrarea „1” pentru hidrazidul maleic în morcovi și păstârnac se înlocuiește cu „30”;

2.

intrarea „0,1” pentru glifosat în semințele de bumbac se înlocuiește cu „10”;

3.

intrările „0,05” pentru maneb ditiocarbamat, mancozeb, metiram, propineb și zineb în măsline se înlocuiesc cu „5”;

4.

se adaugă o nouă intrare pentru reziduurile de pesticid de difenilamină cu următoarele conținuturi maxime de reziduuri:

mere:

5 mg/kg

pere:

10 mg/kg

toate celelalte produse alimentare:

0,05* mg/kg când acesta este nivelul corespunzător limitei de detecție;

5.

intrările pentru vinclozolin de „3” și „2” pentru roșii și piersici se înlocuiesc cu „0,05*” și respectiv „0,05*”. Aceste valori revizuite sunt stabilite în mod temporar.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 martie 2001. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Statele membre aplică prezentele dispoziții de la 1 aprilie 2001.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere în momentul publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 22 septembrie 2000.

Pentru Comisie

David BYRNE

Membru al Comisiei


(1)  JO L 340, 9.12.1976, p. 26.

(2)  JO L 107, 4.5.2000, p. 28.

(3)  JO L 350, 14.12.1990, p. 71.

(4)  JO L 158, 30.6.2000, p. 51.

(5)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1.

(6)  JO L 57, 2.3.2000, p. 28.

(7)  „Linii directoare pentru estimarea dozei zilnice admisibile a reziduurilor de pesticide” (revizuite), pregătite de programul GEMS/Food în colaborare cu Comitetul Codexului privind reziduurile de pesticide, publicate de Organizația Mondială a Sănătății 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).

(8)  JO L 290, 29.10.1998, p. 25.