03/Volumul 07

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

234


31990R0386


L 042/6

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CEE) NR. 386/90 AL CONSILIULUI

din 12 februarie 1990

privind controlul la exportul de produse agricole care beneficiază de o restituire sau de alte sume

CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene, în special articolul 43,

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

întrucât, în temeiul articolului 8 din Regulamentul (CEE) nr. 729/70 al Consiliului din 21 aprilie 1970 privind finanțarea politicii agricole comune (3), modificat ultima dată de Regulamentul (CEE) nr. 2048/88 (4), statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a se asigura de existența și de regularitatea operațiunilor finanțate de Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă (FEOGA), pentru a preveni și urmări neregulile și pentru a recupera sumele pierdute ca urmare a unor nereguli sau din neglijență;

întrucât, în raportul său special asupra sistemului de plată a restituirilor agricole la export (5) și în raportul său anual referitor la exercițiul 1987 (6), Curtea de conturi a descoperit insuficiențe în anumite state membre în ceea ce privește controlul produselor agricole pentru care se acordă restituiri sau alte sume la export;

întrucât organizarea care, în principiu, oferă cele mai bune garanții, fără a genera contradicții economice sau costuri administrative prea ridicate în ceea ce privește beneficiile pentru sistemul financiar al Comunității, este aceea care combină elemente ale controlului fizic la export cu elemente ale controlului contabil;

întrucât, în vederea îmbunătățirii și armonizării măsurilor luate de statele membre, trebuie instituit un sistem de control comunitar;

întrucât un astfel de sistem de control trebuie să se bazeze în special pe controale fizice prin sondaj ale mărfurilor la exportul acestora, inclusiv ale mărfurilor exportate în cadrul unei proceduri simplificate, precum și pe controlul dosarelor de cereri de plată de către organismul plătitor; întrucât, în plus, controalele contabile care trebuie efectuate a posteriori de către organismele competente în întreprinderile vizate sunt reglementate de Regulamentul (CEE) nr. 4045/89 al Consiliului din 21 decembrie 1989 privind controalele efectuate de către statele membre asupra operațiunilor care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă, secțiunea Garantare, și care abrogă Directiva 77/435/CEE (7);

întrucât, dată fiind importanța pe care o au restituirile agricole în cadrul bugetului comunitar, trebuie mărit numărul de controale fizice, inclusiv din laboratoare de analiză, dacă este cazul,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Prezentul regulament stabilește anumite modalități de control asupra existenței și regularității operațiunilor care dau drept la plata restituirilor și a altor sume pentru operațiunile de export.

(2)   În sensul prezentului regulament, prin „mărfuri” se înțeleg acele produse care beneficiază de sumele menționate la alineatul 1, în conformitate cu dispozițiile comunitare stabilite în cadrul politicii agricole comune.

Articolul 2

Statele membre efectuează:

(a)

controlul fizic al mărfurilor în conformitate cu articolul 3, la îndeplinirea formalităților vamale de export și înainte de acordarea autorizației de export a mărfurilor, pe baza documentelor prezentate în sprijinul declarației de export și

(b)

controlul documentelor din dosarul de cerere de plată în conformitate cu articolul 4.

Articolul 3

(1)   Fără a aduce atingere dispozițiilor speciale care prevăd un control mai detaliat, controlul fizic menționat la articolul 2 litera (a) trebuie:

(a)

să fie efectuat prin sondaj, în mod frecvent și inopinat;

(b)

indiferent de situație, să se efectueze asupra unui lot reprezentativ de 5 % din declarațiile de export care fac obiectul unei cereri de acordare a sumelor menționate la articolul 1 alineatul 1.

(2)   În conformitate cu modalitățile care urmează a fi determinate conform procedurii stabilite la articolul 6, procentajul stabilit la alineatul 1 litera (b) se aplică:

pentru fiecare birou vamal,

pentru fiecare an calendaristic și

pentru fiecare sector de produse.

Potrivit aceleiași proceduri, un procentaj de control mai mare de 5 % poate fi stabilit, în mod excepțional, pentru cazuri și perioade specifice, pe baza constatărilor obiective privind riscul de fraudă crescut.

În acest caz, procentajul menționat la alineatul 1 litera (b) se consideră respectat pentru un birou vamal atunci când, ținând cont de controalele efectuate în cazurile specifice, nivelul minim de 5 % a fost atins pentru toate sectoarele de produse în timpul anului calendaristic în cauză.

(3)   Atunci când, în urma unui simplu examen vizual al mărfurilor, nu se constată concordanța între mărfuri și denumirea acestora din nomenclatorul restituirilor, precum și atunci când clasificarea sau calitatea mărfurilor necesită o cunoaștere foarte exactă a compoziției acestora, autoritățile vamale trebuie să se asigure de conformitatea cu denumirea respectivă, în funcție de natura produsului, prin aprecieri sau măsurători fizice, inclusiv prin analize în laboratoarele echipate special în acest scop.

(4)   Controlul menționat în prezentul articol se practică fără a aduce atingere măsurilor luate de autoritățile vamale pentru ca mărfurile să părăsească teritoriul vamal în aceeași stare pe care o aveau în momentul autorizării exportului.

Articolul 4

Pe baza dosarelor de cerere de plată și a altor informații disponibile, în special pe baza documentelor de export și a observațiilor făcute de serviciile vamale, organismele plătitoare efectuează un control al tuturor documentelor din aceste dosare care sunt considerate dovezi pentru plata sumei în cauză.

Articolul 5

Statele membre iau măsuri pentru coordonarea controalelor asupra unui singur operator și combinarea verificărilor prevăzute la articolele 3 și 4 din Regulamentul (CEE) nr. 4045/89.

Aceste controale coordonate se efectuează la inițiativa sau la cererea fie a serviciilor Comisiei sau a autorităților vamale care efectuează controlul fizic, fie a serviciilor competente care efectuează controlul dosarelor de cerere de plată sau controlul contabil a posteriori.

Articolul 6

Dispozițiile necesare aplicării prezentului regulament sunt adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 26 din Regulamentul (CEE) nr. 2727/75 (8) sau, după caz, la articolele corespunzătoare din alte regulamente privind organizarea comună a pieței.

Dispozițiile se referă în special la:

metoda de calculare a procentajului minim menționat la articolul 3 alineatul 1 litera (b) și la modalitățile speciale și/sau derogările referitoare la acestea pentru anumite situații specifice,

mărfurile care trebuie să facă obiectul unei analize în conformitate cu articolul 3 alineatul 3,

coordonarea controalelor între serviciile competente ale statelor membre și serviciile Comisiei.

Articolul 7

(1)   În conformitate cu procedura menționată la articolul 6, se stabilesc măsuri tranzitorii privind aplicarea articolului 3 alineatele 1 și 2.

(2)   Înainte de data de 1 ianuarie 1992, Comisia prezintă Consiliului un raport asupra aplicării prezentului regulament și, în lumina experienței dobândite, propune eventuale modificări ale regimului de control prevăzut de prezentul regulament.

Articolul 8

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 februarie 1990.

Pentru Consiliu

Președintele

J. WALSH


(1)  JO C 29, 6.2.1987, p. 5.

(2)  JO C 190, 20.7.1987, p. 144.

(3)  JO L 94, 28.4.1970, p. 13.

(4)  JO L 185, 15.7.1988, p. 1.

(5)  JO C 215, 26.8.1985, p. 1.

(6)  JO C 316, 12.12.1988, p. 68.

(7)  JO L 388, 30.12.1989, p. 18.

(8)  JO L 281, 1.11.1975, p. 1.