02015R0242 — RO — 08.03.2022 — 002.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/242 AL COMISIEI

din 9 octombrie 2014

de stabilire a normelor detaliate de funcționare a consiliilor consultative în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului

(JO L 041 17.2.2015, p. 1)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/1575 AL COMISIEI din 23 iunie 2017

  L 239

1

19.9.2017

►M2

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/204 AL COMISIEI din 8 decembrie 2021

  L 34

1

16.2.2022




▼B

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2015/242 AL COMISIEI

din 9 octombrie 2014

de stabilire a normelor detaliate de funcționare a consiliilor consultative în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului



Articolul 1

Domeniul de aplicare

Prezentul regulament stabilește normele detaliate privind funcționarea consiliilor consultative menționate la articolul 43 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1. 

„stat membru în cauză” înseamnă un stat membru care are un interes direct de gestionare, în sensul articolului 4 alineatul (1) punctul 22 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, în sfera de competență a unui consiliu consultativ, astfel cum este definit la articolul 1 din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. În cazul consiliului consultativ pentru acvacultură și al consiliului consultativ pentru piețe, „stat membru în cauză” înseamnă toate statele membre ale Uniunii;

▼M1

2. 

„organizații sectoriale” înseamnă organizații care reprezintă sectorul pescuitului (inclusiv pescarii salariați) și, dacă este cazul, operatorii din sectorul acvaculturii, și reprezentanții sectoarelor de prelucrare și de comercializare;

▼B

3. 

„alte grupuri de interes” înseamnă reprezentanții din grupurile afectate de politica comună în domeniul pescuitului, altele decât organizațiile sectoriale, în special organizațiile pentru protecția mediului și grupurile de consumatori.

Articolul 3

Începutul funcționării noilor consilii consultative

(1)  

Organizațiile sectoriale și alte grupuri de interese care au un interes pentru unul dintre consiliile consultative menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 prezintă Comisiei o cerere comună referitoare la începutul funcționării consiliului consultativ respectiv. Cererea comună este compatibilă cu obiectivele și principiile politicii comune în domeniul pescuitului, astfel cum sunt stabilite în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 și, în special, la articolul 43 alineatul (1) și în anexa III și să includă:

(a) 

o declarație privind obiectivele;

(b) 

principiile de funcționare;

(c) 

regulamentul de procedură;

(d) 

o listă a organizațiilor sectoriale și a altor grupuri de interese.

(2)  
În urma verificării dacă această cerere comună este compatibilă cu normele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, în special în anexa III, și cu normele prevăzute în prezentul regulament, Comisia o transmite statelor membre în cauză, în termen de două luni de la primire. Comisia poate propune modificări la cererea comună pentru a asigura conformitatea acesteia cu toate cerințele menționate la prezentul articol.
(3)  
Statele membre în cauză stabilesc dacă cererea este semnată de organizațiile sectoriale reprezentative și de alte grupuri de interese și informează Comisia cu privire la acordul lor în termen de o lună de la primirea cererii comune. În funcție de observațiile statelor membre respective, Comisia poate solicita modificări suplimentare sau clarificări.
(4)  
Comisia publică în seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene o comunicare cu privire la începerea funcționării fiecărui nou consiliu consultativ. Aceasta nu publică informațiile respective înainte ca toate cerințele menționate la alineatul (1) de mai sus să fie îndeplinite. Consiliul consultativ începe să funcționeze la data indicată în comunicare, care nu poate fi mai devreme de data la care este publicată comunicarea.

▼M2

Articolul 4

Structura și organizarea consiliilor consultative

(1)  
În plus față de dispozițiile de la articolul 43 alineatul (1), de la articolul 45 alineatele (1)-(3) și din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, structura și organizarea consiliilor consultative trebuie să respecte cerințele de la alineatele (2)-(7) din prezentul articol.
(2)  
Consiliul consultativ desemnează, prin consens, un președinte și cel puțin un vicepreședinte. Președintele poate proveni din afara membrilor consiliului consultativ. În cazul în care președintele este ales din rândul reprezentanților organizațiilor membre, cel puțin unul dintre vicepreședinți trebuie să fie ales din rândul membrilor categoriei organizațiilor sectoriale și ai altor grupuri de interes menționate la articolul 2 din care nu face parte președintele. Acest principiu se aplică, atunci când este posibil, și în cazul președinților grupurilor de lucru.
(3)  

Adunarea generală a unui consiliu consultativ:

(a) 

adoptă regulamentul de procedură al consiliului consultativ;

(b) 

se reunește cel puțin o dată pe an pentru a aproba raportul anual, planul strategic anual și bugetul anual al consiliului consultativ;

(c) 

decide cu privire la clasificarea membrilor consiliului consultativ în categoriile „organizații sectoriale” sau „alte grupuri de interes”, utilizând criteriile stabilite în anexa I și pe baza unor informații obiective și verificabile, cum ar fi dispozițiile statutului, lista membrilor și natura activităților organizației în cauză.

(4)  
Pe baza numirilor efectuate de organizațiile sectoriale și de alte grupuri de interes pentru locurile care le sunt atribuite, adunarea generală numește un comitet executiv format din cel mult 25 de membri. După consultarea Comisiei, adunarea generală poate decide să numească un comitet executiv format din cel mult 30 de membri, pentru a asigura o reprezentare adecvată a flotelor de dimensiune mică.
(5)  
Adunarea generală se asigură că cotizațiile de membru sunt echitabile și permit o reprezentare largă și echilibrată a tuturor părților interesate, ținând seama de capacitatea financiară a acestora.
(6)  

Comitetul executiv:

(a) 

conduce și gestionează sarcinile consiliului consultativ în conformitate cu articolul 44 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013;

(b) 

pregătește raportul anual, planul strategic anual și bugetul anual;

(c) 

adoptă recomandări și sugestii, astfel cum se menționează la articolul 44 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.

(7)  
Adunarea generală și comitetul executiv asigură o reprezentare largă și echilibrată a tuturor părților interesate, punând accentul pe alte grupuri de interes și, după caz, pe flotele de dimensiune mică. Numărul reprezentanților flotelor de dimensiune mică trebuie să reflecte ponderea acestora din urmă în sectorul pescuitului din statele membre în cauză.

Articolul 5

Metode de lucru

(1)  

Consiliul consultativ se asigură că recomandările și sugestiile emise:

(a) 

respectă normele și obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013;

(b) 

sunt elaborate pe baza unor principii stricte de transparență, de reprezentare echilibrată și de respectare a tuturor opiniilor exprimate;

(c) 

sunt adoptate, dacă este posibil, prin consens. În cazul în care nu se poate ajunge la un consens, opiniile divergente exprimate de către membri se menționează în recomandările adoptate de majoritatea membrilor votanți prezenți.

(2)  
Atunci când decide asupra metodelor sale de lucru, consiliul consultativ încearcă să asigure eficiența și participarea deplină a tuturor membrilor, prin utilizarea mijloacelor de comunicare IT moderne și prin furnizarea de servicii de traducere și interpretare.

▼B

Articolul 6

Contribuția financiară a consiliilor consultative

(1)  
Pentru participarea eficientă la lucrările sale, fiecare consiliu consultativ oferă compensații suplimentare pescarilor care reprezintă organizații ale flotelor de mici dimensiuni, pe lângă rambursarea cheltuielilor de transport și de cazare. Aceste compensații trebuie să fie justificate în mod corespunzător în fiecare caz.
(2)  
În cazul în care invită observatori din țări terțe, astfel cum se prevede la litera (k) de la punctul 2 din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, consiliile consultative pot contribui la cheltuielile de călătorie și de cazare ale acestor observatori, în aceleași condiții pe care le aplică pentru membrii lor.

Articolul 7

Sprijinul din partea statelor membre

Statele membre pot oferi un sprijin adecvat financiar, tehnic și logistic pentru a facilita funcționarea consiliilor consultative.

▼M2

Articolul 7a

Evaluări ale performanței

Consiliul consultativ se supune cel puțin o dată la cinci ani unei evaluări independente a performanței. Această evaluare urmărește să identifice cele mai bune practici și deficiențele, să enumere recomandările care vizează îmbunătățirea funcționării consiliului consultativ și să evalueze contribuția globală a acestuia la obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. Rezultatele acestor evaluări sunt făcute publice și, în cazul în care se identifică deficiențe în funcționarea consiliului consultativ, sunt însoțite de un plan de acțiune care stabilește acțiuni concrete și un calendar clar pentru punerea lor în aplicare.

▼B

Articolul 8

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

▼M2




ANEXĂ

Criterii de clasificare a membrilor consiliilor consultative în categoria „organizații sectoriale” sau „alte grupuri de interes”

1. O organizație este clasificată drept „organizație sectorială” atunci când este îndeplinit cel puțin unul dintre următoarele criterii:

(a) 

organizația reprezintă sau are interese economice directe sau indirecte în sectorul pescuitului comercial, al acvaculturii sau al prelucrării, comercializării, distribuției sau vânzării cu amănuntul de pește și fructe de mare;

(b) 

majoritatea membrilor organizației, persoane fizice sau juridice, reprezintă sau au interese economice directe sau indirecte în sectorul pescuitului comercial, al acvaculturii sau al prelucrării, comercializării, distribuției sau vânzării cu amănuntul de pește și fructe de mare;

(c) 

organizația reprezintă angajați din sectoarele legate de pescuitul comercial, de acvacultură sau de prelucrarea, comercializarea, distribuția sau vânzarea cu amănuntul de pește și fructe de mare;

(d) 

cel puțin 50 % din finanțarea organizației provine de la întreprinderi care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului comercial, al acvaculturii sau al prelucrării, comercializării, distribuției sau vânzării cu amănuntul de pește și fructe de mare;

(e) 

organizația îndeplinește cel puțin unul dintre criteriile enumerate la punctul 1 literele (a)-(d) și este activă în domeniul mediului, al drepturilor omului și ale consumatorilor, al sănătății, al promovării egalității sau al sănătății sau bunăstării animalelor.

2. O organizație este clasificată drept „alt grup de interes” atunci când nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la punctul 1 și:

(a) 

este activă în principal în domeniul mediului, al drepturilor omului și ale consumatorilor, al sănătății, al promovării egalității, al sănătății sau bunăstării animalelor sau al pescuitului recreativ sau sportiv; sau

(b) 

reprezintă sau are interese economice directe sau indirecte legate de utilizarea mediului marin sau a spațiului maritim diferite de pescuitul comercial, acvacultura sau prelucrarea, comercializarea, distribuția și vânzarea cu amănuntul de pește și fructe de mare.