24.6.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 157/16


DECIZIA NR. 02/10/COL A AUTORITĂȚII AELS DE SUPRAVEGHERE

din 5 ianuarie 2010

cu privire la statutul Norvegiei în ceea ce privește necroza hematopoietică infecțioasă și septicemia hemoragică virală și de abrogare a Deciziei nr. 302/08/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 21 mai 2008

AUTORITATEA AELS DE SUPRAVEGHERE,

AVÂND ÎN VEDERE Acordul privind Spațiul Economic European, în special articolul 109 și Protocolul 1,

AVÂND ÎN VEDERE Acordul dintre statele AELS privind instituirea unei Autorități de supraveghere și a unei Curți de Justiție, în special articolul 5 alineatul (2) litera (d) și Protocolul 1 la acesta,

AVÂND ÎN VEDERE actul menționat în anexa I capitolul I punctul 4.1.5a din Acordul privind SEE,

Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind cerințele de sănătate animală pentru animale și produse de acvacultură și privind prevenirea și controlul anumitor boli la animalele de acvacultură (1),

astfel cum a fost adaptat prin Protocolul 1 la Acordul privind SEE, în special articolul 50 din actul respectiv,

întrucât:

Prin scrisoarea din data de 3 mai 1994, Norvegia a depus documentele justificative corespunzătoare pentru acordarea statutului de zonă autorizată pentru teritoriul său, în ceea ce privește necroza hematopoietică infecțioasă (NHI) și septicemia hemoragică virală (SHV), și a prezentat totodată normele naționale prin care se asigură întrunirea condițiilor care trebuie respectate pentru menținerea statutului de zonă autorizată.

Prin Decizia nr. 71/94/COL a Autorității, Norvegia a fost recunoscută ca zonă continentală și costieră autorizată pentru pești în ceea ce privește NHI și SHV. În urma notificării unui focar de SHV în districtul Møre og Romsdal în Norvegia, la 26 noiembrie 2007, Decizia nr. 71/94/COL, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia nr. 244/02/COL a Autorității AELS de Supraveghere, a fost abrogată prin Decizia nr. 302/08/COL, care stabilea că părțile din teritoriul Norvegiei menționate în anexa la respectiva decizie au fost recunoscute ca reprezentând zone continentale autorizate și zone costiere autorizate pentru pești cu privire la NHI și SHV.

La data de 11 iulie 2008, a fost confirmat un focar de SHV în zonele de coastă ale Storfjorden în Norvegia. Autoritatea competentă din Norvegia a informat Autoritatea despre măsurile adoptate pentru a elimina boala și a preveni răspândirea ei.

Autoritatea a examinat informațiile care i-au fost prezentate de către autoritatea competentă din Norvegia și se pare, în acest stadiu, că măsurile luate sunt adecvate. În plus, Autoritatea a discutat această chestiune cu Comisia Europeană și nu au existat schimbări în Norvegia în ceea ce privește NHI.

Autoritatea consideră că Norvegia, cu excepția zonelor menționate în anexă, ar trebui să fie recunoscută în continuare ca zonă continentală autorizată și zonă costieră autorizată pentru pești în privința NHI și SHV.

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului veterinar al AELS de pe lângă Autoritatea AELS de Supraveghere,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Norvegia, cu excepția zonelor menționate în anexă, este recunoscută ca zonă continentală autorizată și ca zonă costieră autorizată pentru pești în privința NHI și SHV.

Articolul 2

Decizia nr. 302/08/COL a Autorității AELS de Supraveghere din 21 mai 2008 cu privire la statutul Norvegiei în ceea ce privește necroza hematopoietică infecțioasă și septicemia hemoragică virală se abrogă.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la 5 ianuarie 2010.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează Regatului Norvegiei.

Articolul 5

Numai versiunea în limba engleză este autentică.

Adoptată la Bruxelles, 5 ianuarie 2010.

Pentru Autoritatea de Supraveghere a AELS

Kurt JÄGER

Membru al Colegiului

Xavier LEWIS

Director


(1)  JO L 328, 24.11.2006, p. 14.


ANEXĂ

NHI

Norvegia, cu excepția părții norvegiene a bazinelor hidrografice de la Grense Jacobselv, a râului Pasvik și a râurilor situate între cele două puncte și a regiunii costiere conexe.

SHV

Norvegia, cu excepția:

1.

Părții norvegiene a bazinelor hidrografice de la Grense Jacobselv, a râului Pasvik și a râurilor situate între cele două puncte și a regiunii costiere conexe.

2.

Norvegia, cu scutirea privind zonele costiere din Storfjorden (în comunele Ørskog, Sykkylven, Stordal, Stranda și Norddal), delimitate la vest de o linie trasată între Røneset în comuna Sykkylven și în Giljeneset în comuna Ørskog. Partea estică din totalitatea fiordului este scutită, inclusiv zona mareelor, fermele de acvacultură construite pe pământ care utilizează apa de mare pentru producție, precum și bazele pe pământ și cheiurile fermelor de acvacultură din fiord. Părțile din zonele de captare a apei care au estuar în zona de izolare și în care se produce o migrație în amonte a peștelui anadrom, precum și orice instalație de cultivare în partea de captare a apei populată de peștele anadrom sunt exceptate de la recunoașterea ca zonă neautorizată.