3.7.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 219/13


Cerere de propuneri

Institutul Băncii Europene de Investiții propune o nouă sponsorizare EIBURS în cadrul Programului pentru cunoaștere al acestuia

(2020/C 219/08)

Programul pentru cunoaștere al Institutului Băncii Europene de Investiții își direcționează subvențiile pentru cercetare prin scheme de finanțare diferite, una dintre acestea fiind:

EIBURS, programul BEI de sponsorizare a cercetării universitare (EIB University Research Sponsorship Programme).

EIBURS acordă subvenții departamentelor din cadrul facultăților sau centrelor de cercetare asociate universităților din UE, din țările candidate sau din țările potențial candidate, care desfășoară cercetări în domenii de interes major pentru bancă. Sponsorizările EIBURS, de până la 100 000 EUR pe an pe o perioadă de trei ani, sunt acordate, printr-o procedură de selecție, departamentelor din cadrul facultăților sau centrelor de cercetare interesate care au o competență recunoscută în domeniul selectat. Propunerile câștigătoare vor atrage după sine desfășurarea unor activități variate care vor face obiectul unui acord contractual cu Banca Europeană de Investiții.

Pentru anul universitar 2020-2021, în cadrul programului EIBURS sunt așteptate propuneri pe o temă nouă de cercetare:

„Competitivitatea, creșterea și digitalizarea firmelor”

1.   Obiectivul proiectului

În ultimii 20 de ani, tendința de creștere economică a încetinit în țările cele mai dezvoltate și, în special, în multe economii din UE. O parte din această încetinire este atribuită investițiilor reduse din deceniul care a urmat crizei financiare din 2008. Analiza standard a creșterii economice arată totuși că încetinirea creșterii productivității totale a factorilor joacă un rol mult mai mare decât investițiile în explicarea creșterii economice mai lente de la nivelul UE.

Competitivitatea este determinată de performanța productivității. Conform cercetărilor existente, creșterea productivității agregate este principalul canal de îmbunătățire susținută a competitivității, a creșterii economice, a bunăstării și nivelului de trai. La urma urmei, productivitatea agregată a unei economii este suma productivităților firmelor și afacerilor sale. De aceea, este important să înțelegem mai bine elementele care determină competitivitatea și creșterea firmelor.

Noile tehnologii oferă oportunități pentru salturi mari în productivitate, iar digitalizarea activității economice poate da impulsul necesar productivității din UE. Investițiile întreprinderilor în digitalizare vor deveni probabil un element-cheie în competitivitatea acestora. Organizarea întreprinderilor în jurul tehnologiilor digitale oferă oportunități de creștere a cifrei de afaceri, de extindere foarte rapidă, de cucerire a unor piețe mari și de sporire a avantajelor competitive.

Schimbările climatice ar putea avea un impact negativ asupra activelor fixe și productivității, adăugându-se la obstacolele existente pentru productivitate. Politicile cu privire la schimbările climatice pot face ca activele și chiar industrii întregi să devină învechite. Astfel, politicile cu privire la schimbările climatice și la reducerea efectului acestora sporesc dificultățile pentru competitivitate și creștere economică. Cu toate acestea, căutarea de noi tehnologii și soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și a stocurilor existente de GES, pentru adaptarea la schimbările climatice și pentru mărirea rezilienței ar trebui să impulsioneze inovația și progresul tehnologic.

Înțelegerea factorilor care au determinat încetinirea creșterii productivității este de primă importanță pentru factorii de decizie. BEI acordă o atenție specială studierii competitivității, creșterii firmelor, inovării, accesului la finanțare și investițiilor. Majoritatea acestor studii apar în raportul anual al BEI privind investițiile. În plus, pentru a îmbunătăți și mai mult înțelegerea investițiilor și finanțării investițiilor, BEI desfășoară anual un sondaj de amploare în rândul societăților nefinanciare din toate statele membre UE și, din 2018, și în SUA.

Sondajul BEI privind investițiile (SBEII) adună informații calitative și cantitative cu privire la activitățile de investiții desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii și de corporațiile mai mari, la cerințele acestora de finanțare și la dificultățile cu care se confruntă. Sondajul se adresează unui număr aproximativ de 12 000 de firme și conține un spectru larg de întrebări despre investițiile întreprinderilor și finanțarea acestora. Pe baza unui cadru de eșantionare din baza de date ORBIS a Bureau van Dijk, respondenții sondajului sunt conectați la informațiile lor financiare din ORBIS, iar datele anonimizate sunt puse la dispoziția cercetătorilor care au proiecte de cercetare bine definite.

2.   Plan de acțiune propus

BEI caută o propunere cuprinzătoare de cercetare pentru a analiza aceste subiecte folosind datele de la nivelul firmelor și SBEII, în coordonare și cooperare cu Departamentul de economie al BEI, unde sunt localizate datele sondajului. Proiectul de cercetare va include câteva analize și lucrări, concentrându-se pe UE sau pe anumiți membri UE, pe temele următoare:

Importanța imobilizărilor necorporale pentru creșterea productivității și dezvoltarea firmelor. Imobilizările necorporale sunt dificil de măsurat și cuantificat și, prin urmare, a atribui câștiguri de productivitate folosirii acestora rămâne o sarcină dificilă, dar importantă. Aceasta ajută să înțelegem cum sunt dobândite și păstrate imobilizările necorporale, care este motivația întreprinderilor de a investi în capital intangibil, diferența dintre randamentul acestor imobilizări și capitalul tangibil, precum și nesiguranța intrinsecă a investițiilor în acestea.

Dificultățile de a cuantifica și evalua imobilizările necorporale reduc accesul la finanțarea externă într-un sistem financiar dominat de bănci. Acestea subliniază importanța de a studia și mai mult nevoile de finanțare corporatistă și structura acesteia în contextul unei creșteri a ponderii imobilizărilor necorporale.

Activități empirice și teoretice cu privire la importanța reglementării și a instituțiilor pentru creșterea și competitivitatea firmelor.

Activități empirice și teoretice cu privire la importanța reglementării și a instituțiilor pentru difuzarea informațiilor, inovării și tehnologiilor.

Rolul politicilor și al eforturilor de reducere a schimbărilor climatice în impulsionarea inovării și, în cele din urmă, a competitivității firmelor europene.

Întreprinderile europene, în special cele din sectorul serviciilor, au rămas în urma celor globale în ceea ce privește digitalizarea. Investițiile în digitalizare sunt diferite de investițiile generale? În ce mod factori precum dimensiunea pieței, finanțarea, know-how-ul în managementul de proiect și disponibilitatea forței de muncă calificate determină viteza și gradul de digitalizare a întreprinderilor dintr-o economie?

Clarificarea relației dintre digitalizare și productivitate – factori determinanți și relații de cauzalitate. În ce fel este importantă digitalizarea pentru productivitate?

Dată fiind scalabilitatea inerentă, aproape fără costuri, a întreprinderilor digitalizate, digitalizarea duce adesea la o concentrare mai mare a pieței și la putere de piață. Puterea de piață pe piețele digitalizate are efectele negative care se pot observa în industriile tradiționale? Care este rolul autorităților de reglementare?

Propunerile se depun în limba engleză până la data de 30 septembrie 2020, ora 24.00 (CET). Propunerile depuse după această dată nu vor fi luate în considerare. Propunerile se vor trimite prin e-mail la:

Events.EIBInstitute@eib.org

Pentru informații mai detaliate privind procesul de selecție al EIBURS și Institutul BEI, accesați: http://institute.eib.org/