20.1.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 17/10


CERERE DE PROPUNERI

Ghid – EACEA 03/2015

Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”:

Asistență tehnică pentru organizațiile de trimitere

Consolidarea capacităților pentru ajutor umanitar ale organizațiilor de primire

(2015/C 17/05)

1.   INTRODUCERE – CONTEXT

Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar – „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” (denumit în continuare, inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) stabilește un cadru pentru contribuțiile comune ale voluntarilor europeni pentru sprijinirea și completarea operațiunilor de ajutor umanitar în țări terțe.

Obiectivul acestei inițiative este de a contribui la consolidarea capacității Uniunii de a oferi ajutor umanitar pe bază de necesități, în scopul protejării vieții, prevenirii și alinării suferinței umane și păstrării demnității umane, precum și în scopul consolidării capacității și rezistenței comunităților vulnerabile sau afectate de dezastre naturale din țările terțe, în special prin intermediul pregătirii pentru dezastre, al reducerii riscului de dezastre și prin consolidarea legăturii dintre ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare. Inițiativa urmărește, de asemenea, să contribuie la consolidarea capacității Uniunii de a oferi ajutor umanitar prin consolidarea coerenței și consecvenței voluntariatului în toate statele membre, pentru a crea mai multe oportunități de a participa la operațiuni și activități de ajutor umanitar pentru cetățenii Uniunii.

În acest cadru, prezenta cerere de propuneri va oferi finanțare prin sprijin pentru acțiuni având ca scop consolidarea capacității viitoarelor organizații de primire de a se pregăti și de a răspunde crizelor umanitare. În plus, se va oferi sprijin pentru acțiuni având ca scop consolidarea capacității tehnice a viitoarelor organizații de trimitere de a participa la inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”.

2.   OBIECTIVE

Obiectivul prezentei cereri de propuneri este consolidarea capacităților organizațiilor de trimitere și de primire care intenționează să participe la inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” și asigurarea conformității cu standardele și procedurile referitoare la voluntarii candidați și la voluntarii UE pentru ajutor umanitar.

Prin prezenta cerere de propuneri, Comisia Europeană preconizează atingerea următoarelor rezultate:

Consolidarea capacităților unui număr de până la 100 de organizații de trimitere și de primire, în domeniile următoare:

gestionarea riscului de dezastre, pregătirea și acțiunile de răspuns, precum și crearea legăturii dintre ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare;

gestionarea voluntarilor în conformitate cu standardele și procedurile pentru gestionarea voluntarilor candidați și a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar;

consolidarea voluntariatului local în țările terțe;

capacitățile pentru parcurgerea procesului de certificare, inclusiv capacitatea administrativă;

instrumentele și metodele pentru evaluarea nevoilor la nivel local;

crearea de parteneriate în vederea dezvoltării de proiecte comune în contextul inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”;

comunicarea principiilor Uniunii Europene în domeniul ajutorului umanitar convenite în Consensul european privind ajutorul umanitar și creșterea gradului de conștientizare și a vizibilității ajutorului umanitar pe care Uniunea îl oferă.

3.   CALENDAR

 

Etape

Data și ora sau perioada orientativă

Primul termen

Data și ora sau perioada orientativă

Al doilea termen

(a)

Publicarea cererii de propuneri

21 ianuarie 2015

21 ianuarie 2015

(b)

Termen-limită pentru depunerea propunerilor

1 aprilie 2015

12.00 ora Bruxelles-ului

1 septembrie 2015

12.00 ora Bruxelles-ului

(c)

Perioada de evaluare

mai 2015

octombrie 2015

(d)

Informarea solicitanților

iulie 2015

noiembrie 2015

(e)

Semnarea acordului de grant

iulie 2015

decembrie 2015

(f)

Data începerii acțiunii proiectului

1 septembrie 2015

1 februarie 2016

4.   BUGETUL DISPONIBIL

Bugetul total alocat pentru cofinanțarea proiectelor este estimat la 6 948 000 EUR.

Pentru prima rundă (proiectele depuse până la 1 aprilie 2015), se prevede utilizarea a 70 % din suma disponibilă pentru proiecte (4 863 600 EUR).

30 % (2 084 400 EUR) din sumă va fi disponibilă pentru cel de-al doilea termen de la 1 septembrie 2015.

Grantul maxim va fi de 700 000 EUR. Cererile de grant în valoare de mai puțin de 100 000 EUR nu vor fi luate în considerare pentru finanțare. Agenția preconizează că va finanța 20 de propuneri.

Agenția își rezervă dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile în niciuna dintre runde.

5.   CERINȚE DE ADMISIBILITATE

Propunerile trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

trebuie să fie trimise cel târziu la termenul pentru depunerea propunerilor menționat în secțiunea 3 a prezentei cereri de propuneri;

trebuie să fie depuse în scris, utilizând formularul electronic de cerere;

trebuie să fie întocmite în una dintre limbile oficiale ale UE;

propunerile trebuie să fie depuse pe cale electronică, utilizând formularul oficial de cerere și trebuie să fie însoțite de toate documentele menționate pe site-ul unde este disponibil formularul de cerere.

Nerespectarea acestor cerințe va determina neacceptarea propunerii pentru evaluarea ulterioară.

Pentru a depune o propunere, solicitanții și partenerii trebuie să furnizeze codul lor de identificare a participantului (Participant Identification Code – PIC) în formularul de cerere. Codul PIC poate fi obținut prin înregistrarea organizației în instrumentul de înregistrare unică (Unique Registration Facility – URF) găzduită pe portalul participanților pentru educație, audiovizual, cultură, cetățenie și voluntariat. Instrumentul de înregistrare unică este un instrument utilizat în comun cu alte servicii alte Comisiei Europene. Dacă un solicitant sau un partener are deja un PIC care a fost utilizat pentru alte programe (de exemplu, programele de cercetare), același PIC este valabil pentru prezenta cerere de propuneri.

Portalul participanților le permite solicitanților și partenerilor să încarce sau să actualizeze informațiile referitoare la statutul lor juridic și să anexeze documentele juridice și financiare necesare.

A se vedea secțiunea 14.2 pentru mai multe informații.

6.   CRITERII DE ELIGIBILITATE

Propunerile care îndeplinesc următoarele criterii vor face obiectul unei evaluări aprofundate.

6.1.   Organisme eligibile

6.1.1.   Solicitant

Propunerile atât pentru activități de asistență tehnică, cât și pentru activități de consolidare a capacităților trebuie să fie trimise de:

organizații neguvernamentale, non-profit, înființate în conformitate cu legislația unui stat membru și având sediul în Uniune; sau

organisme de drept public cu caracter civil, guvernate de legislația unui stat membru; sau

Federația Internațională a Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Solicitanții (solicitanți – organizațiile coordonatoare) trebuie – la termenul specificat pentru depunerea propunerilor acestora – să aibă cel puțin cinci ani de experiență în activități din domeniul ajutorului umanitar.

Sunt eligibile doar persoanele juridice stabilite în următoarele țări:

Statele membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit.

Pentru evaluarea eligibilității solicitantului, sunt necesare următoarele documente justificative:

entitate privată: extras din monitorul oficial, copie a actului constitutiv, extras de la registrul comerțului sau de la registrul asociațiilor, certificat privind obligația de plată de TVA (dacă, așa cum este cazul în anumite țări, numărul de înregistrare la registrul comerțului și codul de identificare în scopuri de TVA sunt identice, doar unul dintre aceste documente este necesar);

entitate publică: copie a hotărârii sau a deciziei de înființare a societății publice sau alt document oficial de înființare a entității de drept public.

6.1.2.   Parteneri și parteneriat eligibil

Organizațiile partenere trebuie să fie:

organizații neguvernamentale non-profit; sau

organisme civile de drept public; sau

Federația Internațională a Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

(a)

Organismele stabilite în următoarele țări pot fi partenere în cadrul proiectelor de asistență tehnică:

statele membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit.

În proiectele de asistență tehnică trebuie să fie implicat solicitantul și organizații partenere din cel puțin trei țări diferite participante la program, dintre care:

cel puțin o organizație parteneră desfășoară activități în domeniul ajutorului umanitar, astfel cum este definit la articolul 3 litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) (1), de cel puțin 5 ani;

cel puțin un partener trebuie să aibă o experiență de minimum 5 ani în gestionarea voluntarilor.

(b)

Organismele stabilite în următoarele țări pot fi partenere în cadrul proiectelor de consolidare a capacității:

statele membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit;

țările terțe în care se desfășoară activitățile de ajutor umanitar (2). Lista țărilor terțe este disponibilă la: https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding/

În proiectele de consolidare a capacității trebuie să fie implicat solicitantul și organizații partenere din cel puțin șase țări diferite, dintre care:

cel puțin trei parteneri sunt din țări terțe;

toți partenerii din țările participante la program trebuie să fi desfășurat activități în domeniul ajutorului umanitar cel puțin 5 ani;

cel puțin doi parteneri din țări terțe trebuie să desfășoare activități în domeniul ajutorului umanitar;

cel puțin un partener din țările participante la program trebuie să fi desfășurat activități în domeniul gestionării voluntarilor cel puțin 5 ani.

Solicitanții pot depune proiecte atât pentru asistență tehnică, cât și pentru consolidarea capacităților. În acest caz, solicitanții vor indica în cererea lor că depun propuneri pentru ambele acțiuni.

Pentru ambele acțiuni, solicitanții și partenerii trebuie să depună un mandat semnat de persoanele autorizate să încheie angajamente obligatorii din punct de vedere juridic, care să îi permită solicitantului să acționeze în numele partenerilor. Solicitantul și organizațiile partenere vor fi denumiți în continuare „Consorțiul”.

6.1.3.   Asociați

Alte organizații și entități pot fi implicate în acțiune în calitate de asociați. Acești asociați au un rol efectiv în cadrul acțiunii (de exemplu, sunt furnizori specializați de servicii de consolidare a capacităților și/sau de asistență tehnică). Aceștia nu au nicio relație contractuală cu Comisia și nu trebuie să îndeplinească criteriile menționate în prezenta secțiune. Asociații pot fi, de exemplu, societăți private cu scop lucrativ. Asociații trebuie să fie menționați în formularul electronic.

6.2.   Activități eligibile

Asistența tehnică și consolidarea capacității pot include următoarele dimensiuni:

dezvoltarea organizatorică (internă), și anume consolidarea capacității și asistență tehnică pentru gestionarea adecvată a organizației la nivel intern;

dezvoltarea organizatorică (externă), și anume consolidarea capacității în ceea ce privește modul în care organizația interacționează și relaționează cu alte părți interesate;

alte tipuri de consolidare a capacității, cu caracter tehnic sau tematic specific, în special în ceea ce privește cerințele tehnice impuse de standardele și procedurile de la articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 375/2014 în vederea certificării viitoarelor organizații de trimitere și de primire; și capacități tehnice în sectoare care au legătură cu ajutorul umanitar.

În ceea ce privește metodele și instrumentele de consolidare a capacității și de asistență tehnică, pot fi avute în vedere următoarele intervenții:

intervenții orientate spre competențe, precum formarea orientată către determinarea modificărilor de comportament/dezvoltarea organizatorică;

intervenții de dezvoltare organizatorică ce pot varia de la evenimente de consolidare a echipei sau facilitarea reuniunilor de lucru pentru elaborarea unei strategii organizatorice, la pachete de consultanță care includ evaluarea nevoilor, o serie de sesiuni de formare și examinări și evaluări organizatorice specifice, precum și dezvoltarea, punerea în aplicare și evaluarea unei strategii organizatorice;

intervenții pentru consolidarea sistemului, care reunesc o serie de actori naționali și/sau locali din domeniul ajutorului umanitar, axate pe consolidarea capacității pentru acțiunile de răspuns în materie de ajutor umanitar și/sau programe de pregătire. Acestea pot include evaluări ale nevoilor, coordonare și facilitare, formare, exerciții de grup, sprijin tehnic.

Activitățile sprijinite în cadrul prezentei cereri de propuneri atât pentru proiecte de asistență tehnică, cât și pentru proiecte de consolidare a capacității, pot include următoarele:

studii/vizite pentru delimitarea domeniilor/cartografiere și analiză;

seminare/ateliere/conferințe;

observare la locul de muncă/formare directă la locul de muncă;

vizite de schimb ale personalului/proiecte de înfrățire;

monitorizare și evaluare;

analize/evaluări organizatorice;

formare și mentorat;

facilitare de reuniuni de lucru/consolidarea echipei;

cursuri de formare/formarea formatorilor;

învățarea la distanță/seminare online/cursuri online deschise și în masă (Massive Open Online Courses – MOOC);

consultanță;

schimb de bune practici/învățare inter pares;

exerciții de simulare/evaluări ale acțiunilor de răspuns.

Temele vizate de aceste activități pot include: ajutorul umanitar oferit de UE: funcționare și principii; monitorizare și evaluare; dezvoltarea aptitudinilor de conducere; dezvoltare organizatorică/planificare strategică/gestionarea schimbărilor; administrare/gestiune financiară/contabilitate; îmbunătățirea responsabilității/guvernanței/participării; comunicare/vizibilitate/relații cu părțile interesate; reprezentare; cercetare/producerea de dovezi; gestionarea programelor și proiectelor; dezvoltarea voluntariatului (local); finanțare/strângere de fonduri; crearea de rețele/consolidarea parteneriatelor și alianțelor (inclusiv pentru viitoare proiecte de ajutor umanitar UE); standardele și procedurile pentru inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”.

Pentru proiectele de consolidare a capacității, pot fi avute în vedere și următoarele teme:

consolidarea capacității tehnice privind operațiunile umanitare, cu accent pe metodologiile de evaluare a nevoilor/gestionarea informațiilor; gestionarea riscului de dezastre; reducerea riscului de dezastre/pregătirea pentru dezastre; răspunsul la situațiile de criză (și sectoarele asociate); crearea legăturii între ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare; rezistența și adaptarea la schimbările climatice.

Pentru primul termen de la 1 aprilie 2015, ambele tipuri de proiecte trebuie să înceapă între 1 septembrie 2015 și 31 decembrie 2015 și să aibă o durată minimă de 6 luni și o durată maximă de 24 de luni.

Pentru cel de-al doilea termen de la 1 septembrie 2015, ambele tipuri de proiecte trebuie să înceapă între 1 februarie 2016 și 31 mai 2016 și să aibă o durată minimă de 6 luni și o durată maximă de 24 de luni.

Propunerile de proiecte programate a se desfășura pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă decât cea specificată în prezenta cerere de propuneri nu vor fi acceptate.

Nu se va acorda nicio prelungire a perioadei de eligibilitate peste durata maximă.

6.3.   Cereri de grant eligibile

Doar cererile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor fi luate în considerare pentru acordarea unui grant. Dacă o cerere este considerată neeligibilă, solicitantului i se va trimite o scrisoare în care vor fi indicate motivele.

7.   CRITERII DE EXCLUDERE

7.1.   Excluderea de la participare

Solicitanții vor fi excluși de la participarea la procedura cererii de propuneri dacă se află în oricare dintre următoarele situații:

(a)

sunt în faliment sau în lichidare, se află sub administrare impusă de instanțele de judecată, au încheiat o convenție cu creditorii, și-au suspendat activitățile comerciale, fac obiectul unor proceduri care vizează aceste aspecte sau se află într-o situație analogă decurgând dintr-o procedură similară prevăzută de legislația sau reglementările naționale;

(b)

solicitanții sau persoanele cu puteri de reprezentare, de decizie sau de control asupra acestora au fost condamnați pentru o infracțiune în legătură cu comportamentul lor profesional printr-o hotărâre luată de o autoritate a statelor membre, care are autoritate de lucru judecat;

(c)

s-au făcut vinovați de abateri profesionale grave, dovedite prin orice mijloace pe care ordonatorul de credite responsabil le poate justifica, inclusiv prin decizii ale BEI și ale organizațiilor internaționale;

(d)

nu își respectă obligațiile referitoare la plata contribuțiilor sociale sau plata impozitelor în conformitate cu dispozițiile juridice ale țării în care sunt stabiliți sau ale țării ordonatorului de credite responsabil sau ale țării în care va fi executat acordul de grant;

(e)

solicitanții sau persoanele cu puteri de reprezentare, de decizie sau de control asupra acestora au făcut obiectul unei hotărâri care are autoritate de lucru judecat pentru fraudă, corupție, implicare într-o organizație infracțională, spălare de bani sau orice altă activitate ilegală, dacă această activitate ilegală aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii;

(f)

fac în prezent obiectul unei sancțiuni administrative prevăzute la articolul 109 alineatul (1) din Regulamentul financiar.

7.2.   Excluderea de la atribuire

Solicitanților nu li se va acorda asistență financiară dacă, pe parcursul procedurii de atribuire a grantului:

(a)

fac obiectul unui conflict de interese;

(b)

se fac vinovați de fals în declarații în contextul furnizării informațiilor solicitate de agenție ca o condiție pentru participarea la procedura de atribuire a grantului sau nu furnizează aceste informații;

(c)

se află într-una dintre situațiile de excludere menționate la secțiunea 7.1 de mai sus.

Se pot impune sancțiuni administrative și financiare participanților care se fac vinovați de fals în declarații sau cu privire la care se constată că și-au încălcat în mod flagrant obligațiile contractuale în cadrul unei proceduri de atribuire de grant anterioare.

7.3.   Documente justificative

Solicitanții trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere care să certifice că nu se află în niciuna dintre situațiile menționate la secțiunile 7.1. și 7.2 de mai sus, prin completarea formularului relevant și anexarea acestuia la formularul de cerere care însoțește cererea de propuneri, disponibil la https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding/

8.   CRITERII DE SELECȚIE

Solicitanții trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, completată și semnată, atestând statutul acestora de persoană juridică și capacitatea lor financiară și operațională de a finaliza activitățile propuse.

8.1.   Capacitatea financiară

Solicitanții trebuie să dispună de surse de finanțare stabile și suficiente pentru a-și continua activitatea pe întreaga perioadă în care este desfășurată acțiunea sau pe parcursul anului pentru care este atribuit grantul și să participe la finanțarea acesteia. Capacitatea financiară a solicitantului va fi evaluată pe baza următoarelor documente justificative care trebuie să fie depuse împreună cu cererea:

o declarație pe proprie răspundere;

situațiile financiare (inclusiv bilanțul, conturile de profit și pierdere și anexele) pentru ultimele două exerciții financiare pentru care conturile au fost închise;

formularul privind capacitatea financiară prevăzut în formularul de cerere, completat cu cifrele contabile legale relevante, în vederea calculării raporturilor detaliate în formular.

Pe baza documentelor depuse, dacă agenția consideră că respectiva capacitate financiară nu este satisfăcătoare, aceasta poate:

să solicite informații suplimentare;

să propună un acord de grant fără prefinanțare;

să propună un acord de grant cu o prefinanțare plătită în tranșe;

să propună un acord de grant cu o prefinanțare asigurată printr-o garanție bancară (a se vedea secțiunea 11.4 de mai jos);

să respingă cererea.

8.2.   Capacitatea operațională

Solicitanții trebuie să dispună de competențele profesionale, precum și de calificările adecvate necesare pentru finalizarea acțiunii propuse. În acest sens, solicitanții trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere și trebuie să completeze partea specifică în formularul de cerere disponibil pe site.

9.   CRITERII DE ATRIBUIRE

Cererile eligibile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

Relevanța proiectului (maximum 30 de puncte):

relevanța propunerii pentru obiectivele și prioritățile cererii de propuneri;

măsura în care:

obiectivele sunt clar definite, realiste și abordează aspecte relevante pentru organizațiile participante și grupurile țintă;

proiectele demonstrează că se bazează pe o evaluare atentă a nevoilor în ceea ce privește nevoile globale de consolidare a capacității abordate de proiect.

Exclusiv pentru proiectele de consolidare a capacității, se aplică un criteriu de atribuire suplimentar:

țările terțe partenere în cadrul proiectului sunt țări:

identificate ca vulnerabile sau predispuse la criză conform Indicelui de criză și vulnerabilitate GVCA 2014 sau Indicelui crizelor uitate 2014, sau

reprezintă țări orientate către rezistență în implementarea Planului de acțiune al UE pentru rezistență.

Lista țărilor terțe este disponibilă la: https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding/

Calitatea concepției și punerii în aplicare a proiectului (maximum 30 de puncte):

claritatea, caracterul complet și calitatea acțiunii, inclusiv etapele adecvate pentru pregătire, punere în aplicare, monitorizare, evaluare și (după caz) diseminare;

adecvarea și calitatea metodologiei propuse: consecvența între obiectivele proiectului și activitățile propuse; legăturile logice între problemele identificate, nevoi și soluțiile propuse (de exemplu, conceptul cadrului logic); fezabilitatea proiectului în cadrul termenului de realizare propus;

existența și relevanța măsurilor de control al calității pentru a asigura că punerea în aplicare a proiectului are un nivel înalt de calitate, este finalizată la timp și se încadrează în buget;

eficacitatea costurilor: bugetul propus este suficient pentru buna punere în aplicare, iar proiectul este conceput în așa fel încât să asigure cel mai bun raport calitate-preț.

Calitatea și relevanța parteneriatului și a acordurilor de cooperare (maximum 20 de puncte):

măsura în care proiectul implică o combinație adecvată de organizații participante complementare, cu profilurile și experiența necesare pentru ducerea la îndeplinire a tuturor aspectelor proiectului;

existența unor mecanisme eficace de coordonare și comunicare între organizațiile participante.

Exclusiv pentru proiectele de asistență tehnică, se aplică un criteriu de atribuire suplimentar:

măsura în care proiectul propus aduce beneficii organizațiilor din țările care au aderat la UE în 2004 sau ulterior sau organizațiilor din alte țări participante la program care sunt subreprezentate în domeniul ajutorului umanitar.

Impact și diseminare (maximum 20 de puncte):

calitatea măsurilor pentru evaluarea impactului proiectului;

potențialul impact al proiectului asupra participanților și organizațiilor partenere în timpul și ulterior duratei de viață a proiectului;

calitatea planului de diseminare: adecvarea și calitatea măsurilor care au ca scop difuzarea rezultatelor proiectului în interiorul și în exteriorul organizațiilor participante;

dimensiunea europeană:

rezultatele preconizate arată înțelegerea și capacitatea solicitantului și a partenerilor de a comunica principiile Uniunii în domeniul ajutorului umanitar convenite în Consensul european privind ajutorul umanitar și de a crește nivelurile de conștientizare și vizibilitatea ajutorului umanitar pe care Uniunea îl oferă;

rezultatele preconizate servesc intereselor unui număr mare de țări participante la program și ar putea fi reproduse și/sau transferate cu eficiență altor state, regiuni sau organizații participante.

Proiectele care obțin un scor general mai mic de 60 de puncte nu vor fi avute în vedere pentru finanțare.

Toate proiectele, indiferent dacă vizează consolidarea capacității sau asistența tehnică vor fi clasificate în funcție de numărul de puncte pe care le-au obținut.

10.   ANGAJAMENTE LEGALE

În cazul unui grant atribuit de agenție, beneficiarului i se va trimite un acord de grant, întocmit în euro și detaliind condițiile și nivelul de finanțare, însoțit de procedura pentru oficializarea obligațiilor părților.

Cele două exemplare ale acordului original trebuie să fie semnate prima dată de către beneficiar în numele consorțiului și returnate imediat agenției. Agenția le va semna ultima.

Vă rugăm să rețineți că atribuirea unui grant nu stabilește niciun drept pentru anii următori.

11.   DISPOZIȚII FINANCIARE

11.1.   Principii generale

(a)   Atribuire necumulativă

O acțiune poate primi doar un singur grant de la bugetul UE.

În niciun caz nu vor fi finanțate aceleași costuri de două ori din bugetul Uniunii. Pentru a asigura acest lucru, solicitanții vor indica în formularul de cerere sursele și sumele reprezentând finanțare UE primite sau solicitate pentru aceeași acțiune sau parte de acțiune sau pentru funcționarea lor în același exercițiu financiar, precum și orice altă finanțare primită sau solicitată pentru aceeași acțiune.

(b)   Neretroactivitate

Niciun grant nu poate fi atribuit retroactiv pentru acțiuni deja finalizate.

(c)   Cofinanțare

Cofinanțarea înseamnă că resursele care sunt necesare pentru desfășurarea acțiunii nu pot fi furnizate integral prin grantul UE.

Cofinanțarea acțiunii poate fi sub forma:

resurselor proprii ale beneficiarului;

încasărilor generate de acțiune;

contribuției financiare din partea terților.

(d)   Buget echilibrat

Bugetul estimat al acțiunii trebuie să fie anexat la formularul de cerere. Acesta trebuie să fie echilibrat în privința veniturilor și cheltuielilor.

Bugetul trebuie să fie întocmit în euro.

Solicitanții care prevăd că nu vor suporta costurile în euro vor utiliza rata de schimb valutar publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe site-ul InforEuro disponibil la: http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/inforeuro_en.cfm la data publicării prezentei cereri de propuneri.

(e)   Contractele de executare/subcontractarea

Atunci când punerea în aplicare a acțiunii necesită atribuirea de contracte de achiziții, beneficiarul trebuie să atribuie contractul ofertei cu cel mai bun raport calitate-preț sau cu cel mai scăzut preț, evitând conflictele de interese, și să păstreze documentația pentru un eventual audit.

În cazul achizițiilor care depășesc 60 000 EUR, beneficiarul trebuie să respecte normele speciale menționate în acordul de grant anexat la cererea de propuneri. În plus, se așteaptă ca beneficiarul să documenteze în mod clar procedura de ofertare și să păstreze documentația pentru un eventual audit.

Entitățile care acționează în calitate de autorități contractante în înțelesul Directivei 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii (3) sau entități contractante în înțelesul Directivei 2004/17/CΕ a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale (4) vor respecta normele naționale aplicabile privind achizițiile publice.

Subcontractarea, adică externalizarea unor sarcini sau activități specifice care fac parte din acțiunea descrisă în propunere și care nu pot fi executate de beneficiarul însuși trebuie să îndeplinească condițiile aplicabile oricărui contract de executare (astfel cum se specifică mai sus) și, în plus, următoarele condiții:

poate viza doar executarea unei părți limitate a acțiunii;

trebuie să fie justificată având în vedere natura acțiunii și ceea ce este necesar pentru punerea acesteia în aplicare;

trebuie să fie precizată clar în propunere sau trebuie să se obțină o autorizație prealabilă scrisă din partea agenției.

(f)   Sprijin financiar pentru părți terțe

Cererile nu pot conține acordarea de sprijin financiar părților terțe.

11.2.   Forma de finanțare: finanțare bazată pe buget

Contribuția financiară din partea UE este de minimum 100 000 EUR și nu poate depăși 700 000 EUR. Aceasta se limitează la 85 % din totalul costurilor eligibile ale acțiunii.

Prin urmare, o parte din cheltuielile eligibile totale incluse în bugetul estimat trebuie să fie finanțate din alte surse decât grantul acordat de Uniune.

Suma grantului nu poate să depășească nici costurile eligibile, nici suma solicitată. Sumele sunt indicate în euro.

Acceptarea unei cereri de către agenția executivă nu constituie un angajament de a atribui un grant egal cu suma solicitată de beneficiar.

11.2.1.   Costurile eligibile

Costurile eligibile sunt costurile suportate efectiv de beneficiarul unui grant, care îndeplinesc următoarele criterii:

sunt suportate pe durata acțiunii, astfel cum este specificată în acordul de grant, cu excepția costurilor aferente rapoartelor finale și certificatelor. Perioada de eligibilitate a costurilor va începe conform specificațiilor din acordul de grant. Dacă un beneficiar poate demonstra nevoia ca o acțiune să înceapă înainte de semnarea acordului, cheltuielile pot fi autorizate înainte ca grantul să fie atribuit. În niciun caz perioada de eligibilitate nu poate începe înainte de data depunerii cererii de grant (a se vedea secțiunea 11.1b).

sunt indicate în bugetul global estimat al acțiunii;

sunt suportate în legătură cu acțiunea care face obiectul grantului și sunt necesare pentru punerea în aplicare a acțiunii;

pot fi identificate și verificate, în special fiind înregistrate în contabilitatea beneficiarului și stabilite în conformitate cu normele contabile aplicabile în țara în care este stabilit beneficiarul și cu practicile obișnuite de contabilitate analitică ale beneficiarului;

respectă dispozițiile legislației fiscale și sociale aplicabile;

sunt rezonabile, justificate și respectă cerințele bunei gestiuni financiare, în special în ceea ce privește economia și eficiența.

Procedurile interne de contabilitate și audit ale beneficiarului trebuie să permită reconcilierea directă a costurilor și veniturilor declarate cu privire la acțiune cu situațiile contabile și documentele justificative corespunzătoare.

(a)   Costurile directe eligibile:

Costurile directe eligibile pentru acțiune sunt acele costuri care, ținând seama în mod corespunzător de condițiile de eligibilitate prevăzute mai sus, pot fi identificate drept costuri specifice legate direct de desfășurarea acțiunii și care, prin urmare, pot fi atribuite acesteia în mod direct, precum:

costurile cu personalul care lucrează cu beneficiarul în temeiul unui contract de muncă sau al unui act de numire echivalent și alocat acțiunii, incluzând salariile reale plus contribuțiile la sistemul de securitate socială și alte costuri statutare incluse în remunerație, cu condiția ca aceste costuri să fie în conformitate cu politica obișnuită a beneficiarului în materie de remunerare sau, după caz, cu cea a partenerilor acestuia. NB: aceste costuri trebuie să fie costurile reale suportate de beneficiar, iar costurile cu personalul ale altor organizații sunt eligibile doar dacă sunt plătite direct sau rambursate de către beneficiar. Aceste costuri pot include remunerații suplimentare, inclusiv plăți în baza contractelor suplimentare, indiferent de natura contractelor respective, cu condiția ca acestea să fie plătite în mod consecvent ori de câte ori este necesar să se desfășoare același tip de activitate sau de expertiză și indiferent de sursa de finanțare utilizată.

Costurile corespunzătoare cu salariile personalului administrațiilor naționale sunt eligibile în măsura în care sunt aferente costurilor activităților pe care autoritatea publică relevantă nu le-ar desfășura dacă proiectul în cauză nu s-ar derula;

indemnizații de subzistență, cu condiția ca aceste costuri să fie conforme cu practicile obișnuite ale beneficiarului;

costuri de transport, cu condiția ca acestea să corespundă practicilor obișnuite ale beneficiarului în privința călătoriilor;

costuri care rezultă din alte contracte atribuite de beneficiar sau partenerii acestuia în scopul derulării acțiunii, cu condiția îndeplinirii condițiilor stabilite în acordul de grant;

costuri pentru activități care rezultă direct din cerințele referitoare la punerea în aplicare a acțiunii (chiria pentru spațiul de desfășurare, închirierea echipamentelor, interpretariat, publicare, producție, diseminarea și valorificarea rezultatelor etc.);

costuri legate de auditurile externe atunci când sunt necesare în sprijinul cererilor de plată;

taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru toate activitățile care nu sunt activități ale autorităților publice din statele membre.

(b)   Costuri indirecte eligibile (cheltuieli indirecte)

o sumă forfetară, egală cu 7 % din costurile directe eligibile ale acțiunii, este eligibilă cu titlu de costuri indirecte, reprezentând costurile administrative generale ale beneficiarului care pot fi considerate imputabile acțiunii.

Costurile indirecte nu pot include costurile prezentate în cadrul altei linii bugetare.

Se atrage atenția solicitanților asupra faptului că în cazul organizațiilor care primesc un grant operațional, costurile indirecte nu mai sunt eligibile în cadrul unor acțiuni specifice.

11.2.2.   Costuri neeligibile

Următoarele costuri nu sunt considerate eligibile:

randamentul capitalului;

datoriile și cheltuielile privind serviciul datoriei;

provizioanele pentru pierderi sau datorii;

dobânda datorată;

creanțele îndoielnice;

pierderile din schimbul valutar;

costurile aferente transferurilor dinspre agenție imputate de bancă beneficiarului;

costurile declarate de beneficiar și acoperite în cadrul unei alte acțiuni care primește un grant din partea Uniunii Europene. În special, costurile indirecte nu sunt eligibile în cadrul unui grant pentru o acțiune atribuit unui beneficiar care deja primește un grant operațional finanțat de la bugetul Uniunii în perioada în cauză;

contribuțiile în natură;

cheltuielile excesive sau nechibzuite;

costurile de asigurare pentru participanții din țări terțe la activitățile de consolidare a capacității în Europa, deoarece asigurarea este prevăzută în cadrul programului global de asigurare pentru inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”.

11.2.3.   Calcularea cuantumului final al grantului – documente justificative

Cuantumul final al grantului care urmează să fie atribuit beneficiarului este stabilit după finalizarea acțiunii, în momentul aprobării cererii de plată care include următoarele documente:

un raport final care prezintă detalii referitoare la punerea în aplicare și rezultatele acțiunii;

declarația financiară finală privind costurile suportate efectiv;

beneficiarul trebuie să depună, în sprijinul plății finale, un „Raport de constatări factuale privind raportul financiar final – tip I” întocmit de un auditor agreat sau, în cazul organismelor publice, de către un funcționar public competent și independent.

Procedura și formatul care trebuie să fie urmate de un auditor agreat sau, în cazul organismelor publice, de un funcționar public competent și independent, sunt detaliate în „Notele explicative” de mai jos:

https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/annex_iii_guidance_notes_audit_type_i_03-2014_en.pdf

Utilizarea formatului de raport prevăzut în „Notele explicative” este obligatorie.

În cazul în care costurile efectiv suportate de beneficiar sunt mai scăzute decât cele anticipate, agenția va aplica rata de cofinanțare prevăzută în acordul de grant la cheltuielile suportate efectiv.

În cazul neexecutării sau executării în mod clar neadecvate a unei activități planificate în propunerea anexată la acordul de finanțare, grantul final va fi redus în consecință.

11.2.4.   Regula non-profitului

Granturile acordate de Uniunea Europeană nu pot avea ca scop sau efect obținerea de profit în cadrul acțiunii beneficiarului. Profitul reprezintă surplusul de venituri care depășește costurile eligibile suportate de beneficiar în momentul efectuării cererii de plată a soldului. În acest sens, în cazul înregistrării unui profit, agenția are dreptul de a recupera procentajul de profit corespunzător contribuției Uniunii la costurile eligibile suportate efectiv de beneficiar în scopul desfășurării acțiunii.

11.3.   Modalitățile de plată

O plată de prefinanțare, corespunzând unui procent de 75 % din cuantumul grantului, va fi transferată beneficiarului în termen de 30 de zile de la data la care ultima dintre cele două părți semnează acordul, cu condiția primirii tuturor garanțiilor necesare.

Agenția va stabili cuantumul plății finale efectuate către beneficiar pe baza calculului cuantumului final al grantului (a se vedea secțiunea 11.2 de mai sus). Dacă totalul plăților anterioare este mai mare decât cuantumul final al grantului, beneficiarul va fi nevoit să ramburseze suma plătită în plus de către Comisie printr-un ordin de recuperare.

11.4.   Garanția de prefinanțare

În cazul în care capacitatea financiară a solicitantului nu este satisfăcătoare, poate fi solicitată o garanție de prefinanțare în același cuantum cu suma prefinanțării, în vederea limitării riscurilor financiare legate de plata prefinanțării.

Garanția financiară, în euro, va fi furnizată de o bancă sau o instituție financiară agreată stabilită în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

În cazul în care beneficiarul este stabilit într-o țară terță, ordonatorul de credite responsabil poate conveni ca o bancă sau instituție financiară stabilită în acea țară terță să furnizeze garanția în cazul în care consideră că respectiva bancă sau instituție financiară oferă un nivel de securitate și caracteristici echivalente celor oferite de o bancă sau instituție financiară stabilită într-un stat membru. Sumele blocate în conturile bancare nu vor fi acceptate cu titlu de garanții financiare.

Garanția se eliberează pe măsură ce prefinanțarea este compensată treptat din plăți intermediare sau din plata soldului către beneficiar, în conformitate cu condițiile prevăzute în acordul de grant.

Această cerere nu se aplică:

organismelor publice și organizațiilor internaționale de drept public stabilite prin acorduri interguvernamentale și agențiilor specializate create de aceste organizații;

Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC) sau Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

12.   COMUNICARE ȘI VIZIBILITATE

12.1.   De către beneficiari

Voluntarii și organizațiile partenere trebuie să crească gradul de conștientizare cu privire la programul „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”, ca exemplu de solidaritate europeană. Aceștia trebuie să facă acest lucru recunoscând în mod clar contribuția Uniunii Europene în toate etapele de punere în aplicare, în special prin:

asigurarea includerii identității vizuale a UE în toate materialele care au legătură cu proiectul, cu accent în special pe activitățile de comunicare și diseminare (vă rugăm să consultați http://www.echo-visibility.eu/standard-visibility/the-eus-humanitarian-aid-visual-identity). Astfel, proiectul va menționa, în toate comunicările transmise în contextul activităților pentru care este utilizat grantul că „acest proiect este cofinanțat de Uniunea Europeană pentru inițiativa «Voluntari UE pentru ajutor umanitar»”. Logo-ul Uniunii Europene, numele și sloganul trebuie să fie clar vizibile în cadrul fiecărui produs de comunicare/vizibilitate, pentru a identifica voluntarii ca parte a programului „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la dimensiunea europeană a identității acestora;

definirea activităților de comunicare și diseminare prin intermediul unui plan comun de comunicare care este disponibil prin intermediul următorului link: http://ec.europa.eu/echo/en/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers Activitățile prevăzute pot include componentele de mai jos, care vor fi difuzate în mod ad-hoc:

1.

produse scrise/audiovizuale: cel puțin o contribuție pe blog, cel puțin un material video, cel puțin un reportaj foto (calitatea fotografiilor va fi cât mai mare cu putință, iar acestea vor fi însoțite de o scurtă explicație incluzând numele persoanei sau al locului evidențiat. Ori de câte ori este posibil, trebuie să fie adăugate mărturii ale persoanelor fotografiate). Vă rugăm să rețineți că în cazul în care limba vorbită la fața locului nu este limba engleză, materialul trebuie să fie tradus și/sau subtitrat în limba engleză;

2.

relatările în mass-media: eventuale interviuri/articole publicate în mijloacele de comunicare vizate selectate de ofițerii regionali de informare (ORI) și partenerii din domeniu;

3.

prezența pe platformele de socializare pentru consolidarea conștientizării cu privire la program și pentru comunicarea poveștilor voluntarilor UE pentru ajutor umanitar unui public mai larg, în vederea unui impact sporit. Strategia de diseminare trebuie să includă, de asemenea, principalele site-uri ale organizațiilor partenere.

difuzarea cu regularitate a tuturor produselor relevante de comunicare cu ECHO, inclusiv statisticile referitoare la gradul de acoperire al activităților de comunicare desfășurate de organizațiile de primire și de către voluntari;

fiecare organizație ar trebui să numească un punct de contact care să gestioneze în mod specific aspectele de comunicare și de vizibilitate.

În cazul în care această cerință nu este îndeplinită pe deplin, grantul beneficiarului poate fi redus în conformitate cu dispozițiile acordului de grant.

Pe lângă textul și logo-ul relevant pentru programul sau subprogramul UE, CE va furniza beneficiarului o declarație de declinare a responsabilității precizând că UE nu este responsabilă pentru opiniile prezentate în publicații și/sau în legătură cu activitățile pentru care este utilizat grantul.

12.2.   De către agenție și/sau de către Comisie

Cu excepția burselor plătite persoanelor fizice și a altor modalități de sprijin direct acordat persoanelor fizice aflate în nevoie, toate informațiile referitoare la granturi atribuite în cursul unui exercițiu financiar vor fi publicate pe site-ul internet al instituțiilor Uniunii Europene cel târziu la data de 30 iunie a anului care urmează exercițiului financiar în care au fost atribuite granturile.

Agenția și/sau Comisia vor publica următoarele informații:

numele beneficiarului;

localitatea în care este stabilit beneficiarul: adresa beneficiarului, atunci când acesta este o persoană juridică, regiunea atunci când beneficiar este persoană fizică, conform definiției din NUTS nivelul 2 (5) dacă acesta este domiciliat în UE sau o nomenclatură echivalentă dacă acesta este domiciliat în afara UE;

suma atribuită;

natura și scopul grantului.

La cererea motivată și justificată în mod corespunzător a beneficiarului, se va renunța la publicare dacă o astfel de divulgare ar genera riscul ca drepturile și libertățile persoanelor implicate, astfel cum sunt acestea protejate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, să fie amenințate sau ca interesele comerciale ale beneficiarilor să fie prejudiciate.

13.   PROTECȚIA DATELOR

Toate datele cu caracter personal (precum numele, adresele, CV-urile etc.) vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (6).

În afara cazului în care sunt marcate ca opționale, răspunsurile solicitantului la întrebările din formularul de cerere sunt necesare pentru evaluarea și prelucrarea ulterioară a cererii de grant în conformitate cu specificațiile cererii de propuneri. Datele cu caracter personal vor fi prelucrate exclusiv în acest scop de către departamentul sau unitatea responsabilă pentru programul de grant în cauză al Uniunii (entitatea care acționează în calitate de operator de date). Datele cu caracter personal pot fi transferate în funcție de necesități părților terțe implicate în evaluarea propunerilor sau în procedura de gestionare a grantului, fără a aduce atingere transferului către organismele responsabile pentru sarcinile de monitorizare și inspecție în conformitate cu dreptul Uniunii Europene. În special, în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii, datele cu caracter personal pot fi transferate serviciilor de audit intern, Curții Europene de Conturi, Grupului pentru Nereguli Financiare sau Oficiului European de Luptă Antifraudă și între ordonatorii de credite ai Comisiei și ai agențiilor executive. Solicitantul are dreptul de a accesa și de a rectifica datele referitoare la persoana sa. Pentru orice întrebări referitoare la aceste date, vă rugăm să contactați operatorul de date. Solicitanții au dreptul de a se adresa în orice moment Autorității Europene pentru Protecția Datelor. O declarație detaliată privind viața privată, inclusiv datele de contact, este disponibilă pe site-ul EACEA:

http://eacea.ec.europa.eu/about/documents/calls_gen_conditions/eacea_grants_privacy_statement.pdf

Solicitanții și, dacă aceștia sunt persoane juridice, persoanele cu putere de reprezentare, de decizie sau de control asupra acestora, sunt informați că, în cazul în care se află în una dintre situațiile menționate în:

Decizia Comisiei din 16 decembrie 2008 privind sistemul de avertizare rapidă pentru ordonatorii de credite ai Comisiei și ai agențiilor executive (JO L 344, 20.12.2008, p. 125); sau

Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1032/2008 al Comisiei din 17 decembrie 2008 privind baza de date centrală a excluderilor (JO L 344, 20.12.2008, p. 12),

datele lor cu caracter personal (numele, prenumele, în cazul persoanelor fizice, adresa, forma juridică și numele și prenumele persoanelor cu puteri de reprezentare, de decizie sau de control, dacă sunt persoane juridice) pot fi înregistrate doar în sistemul de avertizare rapidă sau atât în sistemul de avertizare rapidă, cât și în baza de date centrală a excluderilor, și comunicate persoanelor și entităților enumerate în decizia și în regulamentul menționate mai sus, în legătură cu atribuirea sau executarea unui contract de achiziții sau a unui acord sau unei decizii de grant.

14.   PROCEDURA PENTRU DEPUNEREA PROPUNERILOR

14.1.   Publicare

Cererea de propuneri este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și pe site-ul agenției EACEA la următoarea adresă:

https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

14.2.   Înregistrarea pe Portalul Participanților

Înainte de depunerea unei propuneri electronice, solicitanții și partenerii trebuie să își înregistreze organizația pe portalul participanților pentru educație, audiovizual, cultură, cetățenie și voluntariat și să primească un cod de identificare a participantului (PIC). Codul PIC va fi solicitat în formularul de cerere.

Portalul participanților este instrumentul prin care vor fi gestionate toate informațiile de ordin juridic și financiar referitoare la organizații. Informațiile referitoare la modalitatea de înregistrare sunt disponibile pe portal, la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/home.html

Instrumentul le permite, de asemenea, solicitanților să încarce diferite documente referitoare la organizația lor. Aceste documente trebuie să fie încărcate o singură dată și nu vor mai fi solicitate din nou pentru propuneri ulterioare depuse de aceeași organizație.

Detalii referitoare la documentele justificative care trebuie să fie încărcate pe portal pot fi găsite la: http://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/organisations/register.html

14.3.   Depunerea cererii de grant

Propunerile trebuie să fie depuse în conformitate cu cerințele de admisibilitate și până la termenul stabilit în secțiunile 3 și 5.

Nu sunt permise niciun fel de modificări ale propunerii după expirarea termenului de depunere. Totuși, dacă este necesară clarificarea anumitor aspecte sau corectarea anumitor erori de redactare, agenția poate contacta solicitantul în acest scop în timpul procesului de evaluare.

Toți solicitanții vor fi informați în scris cu privire la rezultatele procesului de selecție.

Solicitanții care doresc să completeze și să depună un formular electronic de cerere (eForm) trebuie să consulte https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en și să parcurgă procedura.

Formularul electronic de cerere completat în mod corespunzător trebuie să fie depus până la ora 12.00 (prânz, ora Bruxelles-ului) la 1 aprilie 2015 pentru primul termen și la 1 septembrie 2015 pentru cel de-al doilea termen.

Propunerile trimise prin poștă, fax sau e-mail nu vor fi acceptate.

14.4.   Normele aplicabile

Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) Nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1);

Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului financiar al Uniunii (JO L 362, 31.12.2012, p. 1);

Regulamentul (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) (JO L 122, 24.4.2014, p. 1).

14.5.   Contacte

În cazul în care aveți întrebări, vă rugăm să contactați: EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu


(1)  JO L 122, 24.4.2014, p. 1.

(2)  Ajutorul umanitar este definit în conformitate cu articolul 3 litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 375/2014, respectiv activități și operațiuni în țări terțe, concepute pentru acordarea de asistență de urgență bazată pe necesități, în scopul protejării vieții, prevenirii și alinării suferinței umane și păstrării demnității umane în cazul unei crize provocate de om sau a unui dezastru natural. Acesta cuprinde operațiunile de asistență, ajutor și protecție, desfășurate în timpul crizelor umanitare sau după acestea, măsurile de sprijin prin care se asigură accesul la persoanele aflate în dificultate și se facilitează libera circulație a asistenței, precum și acțiunile care au drept obiectiv consolidarea gradului de pregătire și de reducere a riscului de dezastre și contribuția la consolidarea rezistenței și a capacității de a face față crizelor și de a se redresa după crize.

(3)  JO L 134, 30.4.2004, p. 114.

(4)  JO L 134, 30.4.2004, p. 1.

(5)  Regulamentul (CE) nr. 105/2007 al Comisiei din 1 februarie 2007 de modificare a anexelor la Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unei nomenclaturi comune a unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 39, 10.2.2007, p. 1).

(6)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.