22.11.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 342/5


CERERE DE PROPUNERI – EACEA/18/13

Programul de acțiune „Erasmus Mundus” 2009-2013

Punerea în aplicare în 2014

2013/C 342/05

Obiectivele programului

Prin Decizia nr. 1298/2008/CE (1) din 16 decembrie 2008, Parlamentul European și Consiliul au stabilit un program de acțiune Erasmus Mundus pentru perioada 2009-2013. Obiectivul general al programului Erasmus Mundus este promovarea învățământului superior european, îmbunătățirea și sporirea perspectivelor profesionale ale studenților, precum și promovarea înțelegerii interculturale prin cooperarea cu țările terțe, în conformitate cu obiectivele politicii externe a Uniunii Europene în vederea contribuției la dezvoltarea durabilă a țărilor terțe în domeniul învățământului superior.

Programul are ca obiective specifice:

să promoveze cooperarea structurată între instituțiile de învățământ superior și o ofertă de înaltă calitate în domeniul învățământului superior, care să prezinte o valoare adăugată specific europeană și care să fie atractivă atât în Uniunea Europeană, cât și în afara frontierelor sale, în vederea creării de centre de excelență;

să contribuie la îmbogățirea reciprocă a societăților prin dezvoltarea calificărilor femeilor/bărbaților pentru ca acestea/aceștia să dispună de competențe adecvate, în special în ceea ce privește piața muncii, și să aibă o largă deschidere spirituală și o experiență internațională prin intermediul promovării mobilității, atât a celor mai talentați studenți și cadre didactice din țările terțe în vederea dobândirii unei calificări și/sau a unei experiențe în Uniunea Europeană, cât și a celor mai talentați studenți și cadre didactice europene înspre țările terțe;

să contribuie la dezvoltarea resurselor umane și a capacității de cooperare internațională a instituțiilor de învățământ superior din țările terțe prin intermediul unor fluxuri sporite de mobilitate între Uniunea Europeană și țările terțe;

să îmbunătățească accesibilitatea și să consolideze imaginea și vizibilitatea învățământului superior european în lume, precum și atractivitatea acestuia pentru resortisanții țărilor terțe și pentru cetățenii Uniunii Europene.

Ghidul Programului Erasmus Mundus și formularele de cerere relevante pentru acțiunile respective sunt disponibile la următoarea adresă:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/funding/higher_education_institutions_en.php

A.   Acțiunea 2 – „Parteneriatele Erasmus Mundus”

Anunț

Cererea de propuneri se lansează cu o clauză suspensivă privind finanțarea alocată lotului 10 (Africa de Sud) și parțial privind finanțarea alocată loturilor 7 și 8 (regiunea America Latină) în special finanțarea alocată mobilității UE înspre țările terțe. Atribuirea subvențiilor în cadrul proiectului pentru lotul 10 și finanțarea mobilității UE pentru loturile 7 și 8 fac obiectul adoptării deciziilor respective de către Comisia Europeană.

Această acțiune vizează promovarea cooperării structurate dintre instituțiile de învățământ superior europene și cele din țările terțe prin promovarea mobilității la toate nivelurile de studiu pentru studenți (cursuri de nivel licență și masterate), doctoranzi și persoane care urmează studii postdoctorale, cercetători, cadre didactice și personal administrativ (nu toate regiunile și loturile pot include toate fluxurile de mobilitate).

Acțiunea 2 – Parteneriatele Erasmus Mundus (EMA2) este împărțită în două direcții:

Erasmus Mundus Acțiunea 2 – DIRECȚIA 1 – Parteneriate cu țările vizate de instrumentele IEVP, ICD, IPA și ITI (ITI +) (2);

Erasmus Mundus Acțiunea 2 – DIRECȚIA 2 – Parteneriate cu țările și teritoriile vizate de instrumentul pentru țările industrializate (ITI).

A.1.   Participanți eligibili, țări și componența parteneriatelor

Condițiile aplicabile participanților eligibili și componenței parteneriatelor sunt specificate în Ghidul programului, în secțiunea 6.1.2 litera (a) pentru EMA2-DIRECȚIA 1 și în secțiunea 6.2.2 litera (a) pentru EMA2-DIRECȚIA 2 și în „Orientările privind cererea de propuneri EACEA/18/13”, în secțiunea 5.4.1 pentru EMA2-DIRECȚIA 1 și în secțiunea 5.4.2 pentru EMA2-DIRECȚIA 2.

A.2.   Activități eligibile

Activitățile eligibile sunt specificate în Ghidul programului, în secțiunea 6.1.2 litera (b) pentru EMA2-DIRECȚIA 1 și în secțiunea 6.2.2 litera (b) pentru EMA2-DIRECȚIA 2, și în „Orientările privind cererea de propuneri EACEA/18/13”, în secțiunea 5.4.1 pentru EMA2-DIRECȚIA 1 și în secțiunea 5.4.2 pentru EMA2-DIRECȚIA 2.

A.3.   Criterii de atribuire

Cererile pentru EMA2-DIRECȚIA 1 vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii de atribuire:

Criterii

Pondere

1.

Relevanță

25 %

2.

Calitate

65 %

2.1.

Componența parteneriatului și mecanismele de cooperare

20 %

2.2.

Organizarea și punerea în aplicare a mobilității

25 %

2.3.

Facilitățile și urmărirea studenților/personalului

20 %

3.

Durabilitate

10 %

Total

100 %

Cererile pentru EMA2-DIRECȚIA 2 vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii de atribuire:

Criterii

Pondere

1.

Relevanță

25 %

2.

Contribuția la excelență

25 %

3.

Calitate

50 %

3.1.

Componența parteneriatului și mecanismele de cooperare

15 %

3.2.

Organizarea și punerea în aplicare a mobilității

20 %

3.3.

Facilitățile și urmărirea studenților/personalului

15 %

Total

100 %

A.4.   Buget

Suma totală disponibilă pentru această cerere de propuneri este de aproximativ 78 657 500 EUR și vizează un flux de mobilitate minim de 2 808 de persoane.

Bugetul disponibil pentru toate instrumentele de cooperare din cadrul EMA2-DIRECȚIA 1 este de 73 457 500 EUR și vizează o mobilitate minimă de 2 696 de persoane, incluzând bugetul de 12 300 000 EUR pentru instrumentul ITI +, care promovează mobilitatea UE înspre țările terțe în cadrul instrumentului ICD și vizează o mobilitate minimă de 381 de persoane.

Bugetul disponibil pentru EMA2-DIRECȚIA 2 este de 5 200 000 EUR și vizează o mobilitate minimă de 112 de persoane.

A.5.   Termenul de depunere

Termenul de depunere pentru Acțiunea 2 Erasmus Mundus – Parteneriate este 3 martie 2014, ora 12.00 (amiază) ora Europei Centrale.

Agenția a creat un sistem pentru transmiterea electronică a tuturor cererilor. Pentru prezenta cerere de propuneri, candidații trebuie să își transmită cererea utilizând formularul electronic care va fi disponibil începând din luna februarie 2014.

Numai cererile electronice (inclusiv anexele) vor fi considerate cereri oficiale valabile.

În plus, o copie în format tipărit, identică cu cererea electronică (inclusiv anexele), trebuie trimisă, cu titlu de copie de rezervă, prin scrisoare recomandată, la adresa următoare până la termenul de depunere:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Call for proposals EACEA/18/13 — Action 2

BOU 02/029

Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Vor fi acceptate numai cererile trimise până la termenul de depunere și în conformitate cu cerințele menționate în formularul de cerere. Nu vor fi examinate cererile trimise numai în format tipărit, prin fax sau direct prin e-mail.


(1)  JO L 340, 19.12.2008, p. 83.

(2)  IEVP – Instrumentul european de vecinătate și parteneriat.

ICD – Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare.

IPA – Instrumentul de asistență pentru preaderare.

ITI – Instrumentul pentru cooperarea cu țările industrializate și cu celelalte țări și teritorii cu venituri ridicate. Acesta include promovarea legăturilor dintre popoare în scopul completării Acțiunii 2 Erasmus Mundus și, odată cu adoptarea revizuirii ITI din decembrie 2011, sprijină, de asemenea, mobilitatea studenților și a cadrelor didactice din Uniunea Europeană înspre țările terțe (ITI + în cadrul loturilor corespunzătoare).