28.5.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 148/4


CERERE DE PROPUNERI – EACEA/06/13

Programul „Tineretul în acțiune”

Acțiunea 4.6 – Parteneriate

2013/C 148/03

1.   Obiective și descriere

Prezenta cerere de propuneri vizează sprijinirea parteneriatelor cu organismele publice la nivel regional sau local sau alte părți interesate care desfășoară activități în domeniul tineretului la nivel european în vederea dezvoltării unor proiecte pe termen lung care să combine diverse măsuri ale Programului „Tineretul în acțiune”.

Acest mecanism are ca scop încurajarea sinergiilor și cooperării între Comisia Europeană – prin intermediul Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură – și diferiții actori care își desfășoară activitatea în domeniul tineretului, prin reunirea resurselor și practicilor în vederea maximizării impactului programului pentru a ajunge la un număr mai mare de beneficiari.

Prin prezenta cerere vor fi oferite subvenții pentru proiecte.

1.1.   Obiective și priorități specifice

Obiectivele specifice ale acestor parteneriate vor fi:

încurajarea implicării organismelor publice la nivel regional sau local sau a altor părți interesate care desfășoară activități în domeniul tineretului în activități pentru tineret și de educație nonformală, la nivel european;

sprijinirea consolidării capacității acestora ca organisme active în domeniul tineretului, prin oferirea de oportunități de educație nonformală tinerilor și persoanelor care lucrează în domeniul tineretului;

promovarea dezvoltării de rețele durabile, a schimbului de bune practici, precum și a recunoașterii educației nonformale.

Se va acorda prioritate acelor proiecte care reflectă cel mai bine următoarele priorități:

(i)

priorități permanente ale Programului „Tineretul în acțiune”:

participarea tinerilor;

diversitatea culturală;

cetățenia europeană;

includerea tinerilor cu mai puține oportunități;

(ii)

prioritățile anuale ale Programului „Tineretul în acțiune”:

sensibilizarea față de drepturile legate de cetățenia europeană;

creștere favorabilă incluziunii;

creativitate, spirit antreprenorial și capacitatea de inserție profesională;

comportamente sănătoase.

În plus, se va acorda prioritate proiectelor bine structurate, încadrate într-o perspectivă pe termen lung și planificate în vederea obținerii unui efect de multiplicare și a unui impact durabil.

1.2.   Caracteristicile parteneriatului

Prezenta cerere de propuneri va sprijini dezvoltarea unui program incluzând o activitate sau combinând mai multe activități inspirate de Programul „Tineretul în acțiune”.

Un asemenea program de activități poate fi:

pus în aplicare direct de către candidat (procedura A); sau

pus în aplicare în cooperare cu „partenerul sau partenerii coorganizatori” care sunt implicați în mare măsură în conceperea și punerea în aplicare a proiectului și sunt desemnați de către candidat în momentul depunerii cererii (procedura B).

În ambele cazuri (procedura A sau procedura B), programul de activități poate implica „parteneri asociați”.

Partenerii asociați iau parte la punerea în aplicare a activităților propuse ale proiectului, dar nu în aceeași măsură și la același nivel de participare ca partenerii coorganizatori.

2.   Candidați eligibili

Propunerile trebuie să fie prezentate de către:

un organism public cu sediul la nivel regional sau local;

o asociație sau o rețea de organisme publice la nivel regional și/sau local;

o grupare europeană de cooperare teritorială (1);

un organism fără scop lucrativ, activ la nivel european în domeniul tineretului (ONGE) care are organizații membre în cel puțin opt (8) țări participante la Programul „Tineretul în acțiune”;

o fundație activă la nivelul UE în domeniul tineretului;

o societate/întreprindere/un organism cu scop lucrativ care își desfășoară activitatea în domeniul responsabilității sociale a întreprinderilor în favoarea tinerilor.

Dacă proiectul indică faptul că programul de activități va fi pus în aplicare în comun cu unul sau mai mulți coorganizatori (procedura B), această (aceste) organizație (organizații) poate (pot) fi:

un organism public cu sediul la nivel regional sau local;

o asociație sau o rețea de organisme publice la nivel regional și/sau local;

o grupare europeană de cooperare teritorială;

o organizație neguvernamentală nonprofit (ONG);

un organism fără scop lucrativ, activ la nivel european în domeniul tineretului (ONGE) care are organizații membre în cel puțin opt (8) țări participante la Programul „Tineretul în acțiune”;

o fundație activă la nivelul UE în domeniul tineretului;

o societate/întreprindere/un organism cu scop lucrativ care își desfășoară activitatea în domeniul responsabilității sociale a întreprinderilor în favoarea tinerilor.

Candidații trebuie să aibă un statut juridic și trebuie – la termenul specificat pentru prezentarea propunerilor – să fi fost înregistrați din punct de vedere juridic de cel puțin 2 ani în una dintre țările participante la program.

Țările participante la program sunt următoarele:

statele membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit (2);

țările din cadrul Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS): Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția;

țările candidate pentru care s-a stabilit o strategie de preaderare în conformitate cu principiile generale și termenii și condițiile generale prevăzute în acordurile-cadru încheiate cu aceste țări în vederea participării la programele Uniunii Europene: Croația și Turcia.

3.   Teme și propuneri eligibile

Proiectul trebuie să includă activități fără scop lucrativ care au legătură cu domeniul tineretului și al educației nonformale.

Următoarele activități sunt eligibile în baza prezentei cereri de propuneri:

schimburi de tineri la nivel transnațional;

inițiative ale tinerilor la nivel național sau transnațional;

serviciul european de voluntariat;

formarea și crearea de rețele.

Candidații trebuie să prezinte un program de activități care să respecte criteriile specifice aplicabile fiecăreia dintre activitățile eligibile.

De asemenea, programul de activități trebuie să cuprindă activități care vizează asigurarea coordonării proiectului și a vizibilității parteneriatului.

Programul de activități trebuie să înceapă între 1 martie 2014 și 1 septembrie 2014 și se poate derula pe o perioadă maximă de 2 ani (24 de luni).

Vă rugăm să rețineți că un candidat poate depune cel mult o propunere de proiect în cadrul prezentei cereri de propuneri.

4.   Criterii de atribuire

Cererile eligibile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

relevanța proiectului în raport cu obiectivele, prioritățile și temele cererii de propuneri (30 %);

calitatea proiectului și a metodelor de lucru pe care le cuprinde (50 %);

profilul și numărul participanților și promotorilor implicați în proiect (20 %).

5.   Bugetul disponibil

Bugetul total alocat cofinanțării de proiecte în cadrul prezentei cereri de propuneri este estimat la 2 500 000 EUR.

Subvenția maximă alocată fiecărui proiect nu poate depăși 100 000 EUR.

Asistența financiară din partea agenției nu se acordă pentru mai mult de 50 % din cheltuielile eligibile totale ale unui proiect.

Candidații trebuie să prezinte un buget care să respecte normele de finanțare aplicabile pentru fiecare dintre activitățile eligibile.

Agenția își rezervă dreptul de a nu distribui toate fondurile disponibile.

În plus, deși se va urmări o reprezentare geografică echilibrată prin proiectele selecționate, factorul determinant major în ceea ce privește numărul de proiecte finanțate în fiecare țară va fi calitatea.

6.   Termenul de prezentare a cererilor

Cererile de subvenționare trebuie redactate în una dintre limbile oficiale ale UE, utilizând formularul electronic destinat special acestui scop.

Formularele în format electronic sunt disponibile pe internet la următoarea adresă:

http://eacea.ec.europa.eu/youth/index_en.htm

Formularul electronic de cerere completat corespunzător trebuie trimis până la 5 septembrie 2013, ora 12.00 (amiază, ora Bruxelles-ului).

O versiune tipărită a cererii trebuie, de asemenea, trimisă cel târziu până la 5 septembrie 2013, la următoarea adresă:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Youth in Action Programme — EACEA/06/13

BOUR 4/29

Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

prin poștă (data poștei);

printr-o firmă de curierat rapid, data primirii de către aceasta fiind considerată dovada expedierii (o copie a chitanței originale de expediere trebuie să fie anexată la formularul de cerere).

Nu se vor accepta cererile trimise prin fax sau e-mail.

În caz de inconsecvențe sau discrepanțe între versiunea în format electronic și cea în format tipărit a formularului de cerere, prevalează versiunea electronică.

7.   Informații suplimentare

Cererile trebuie să respecte dispozițiile cuprinse în Instrucțiunile de depunere a cererii – Cerere de propuneri EACEA/06/13, să fie depuse pe formularul de cerere prevăzut în acest scop și să cuprindă anexele relevante.

Documentele menționate sunt disponibile pe internet la următoarea adresă:

http://eacea.ec.europa.eu/youth/index_en.htm


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1082/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iulie 2006 privind o grupare europeană de cooperare teritorială (GECT) (JO L 210, 31.7.2006, p. 19).

(2)  Persoanele din țările și teritoriile de peste mări și, după caz, instituțiile publice sau private cu sediul în aceste țări și teritorii sunt eligibile în cadrul Programului „Tineretul în acțiune” în funcție de normele programului și cele care se aplică în statul membru cu care au legături. Lista acestor țări și teritorii de peste mări este inclusă în anexa 1A la Decizia 2001/822/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2001 privind asocierea țărilor și teritoriilor de peste mări la Comunitatea Europeană („Decizia de asociere peste mări”) (JO L 314, 30.11.2001, p. 1):

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2001D0822:20011202:EN:PDF