14.6.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 168/9


PRINCIPALELE SPECIFICAȚII DIN DOSARUL TEHNIC AL PRODUSULUI RON DE GUATEMALA

2012/C 168/09

INTRODUCERE

La 15 martie 2010, Asociación Nacional de Fabricantes de Alcoholes y Licores, un organism guatemalez instituit în conformitate cu legislația țării respective, a transmis o cerere de înregistrare a denumirii „Ron de Guatemala” ca indicație geografică în temeiul Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului.

În conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008, Comisia trebuie să verifice, în termen de 12 luni de la data prezentării cererii menționate la primul paragraf, dacă respectiva cerere este conformă cu dispozițiile regulamentului menționat.

Această verificare a fost efectuată și, cu ocazia celei de a 107-a reuniuni a Comitetului pentru băuturi spirtoase din 8 februarie 2012, Comisia a declarat, în conformitate cu articolul 17 alineatul (6), că cererea respectă dispozițiile regulamentului.

Prin urmare, specificațiile principale din dosarul tehnic se vor publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

În conformitate cu articolul 17 alineatul (7), orice persoană fizică sau juridică având un interes legitim poate să se opună, în termen de șase luni de la data publicării specificațiilor principale din dosarul tehnic, înregistrării indicației geografice în anexa III pe motiv de nerespectare a condițiilor prevăzute în regulament. Opoziția, care trebuie motivată corespunzător, trebuie să fie prezentată Comisiei în una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene sau trebuie să fie însoțită de o traducere în una dintre aceste limbi.

FIȘĂ-REZUMAT I.G. „RON DE GUATEMALA”

1.   Denumire: „Ron de Guatemala”

2.   Categoria de băuturi spirtoase: Rom [categoria 1 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008]

3.   Descriere: Băutură alcoolică produsă exclusiv din materii prime obținute din trestie de zahăr.

Diferitele tipuri de „Ron de Guatemala” sunt următoarele:

Solera: rom din miere virgină din trestie de zahăr, învechit la altitudine în butoaie de stejar alb;

Solera Añejo: amestec de diverse feluri de rom produs din miere virgină din trestie de zahăr, învechit la altitudine în butoaie de stejar alb, obținut prin amestecarea soleras înainte de îmbuteliere;

Solera Reserva: amestec de diverse feluri de rom produs din miere virgină din trestie de zahăr, învechit la altitudine în butoaie de stejar alb, parfumat datorită utilizării anterioare a butoaielor pentru alte produse;

Solera Gran Reserva: amestec de diverse feluri de rom produs din miere virgină din trestie de zahăr, învechit la altitudine în cel puțin două tipuri de butoaie, parfumat datorită utilizării anterioare a butoaielor pentru diferite produse;

Solera Gran Reserva Especial: amestec de diverse feluri de rom produs din miere virgină din trestie de zahăr, învechit la altitudine în cel puțin trei tipuri de butoaie din stejar alb, parfumat datorită utilizării anterioare a butoaielor pentru diferite produse.

4.   Proprietăți fizice, chimice și organoleptice: Proprietățile fizice și chimice ale produsului „Ron de Guatemala” trebuie să îndeplinească următoarele cerințe organoleptice și chimice:

Cerințe chimice:

 

Tăria alcoolică: 37,5 %-50 % vol.

 

Suma totală de congeneri (inclusiv acetaldehidă, acid acetic, acetat de etil, alcooli superiori) exprimată în miligrame la 100 ml de alcool etilic anhidru: mai mare sau egală cu 50.

 

Aciditatea totală, exprimată în miligrame de acid acetic la 100 ml de alcool etilic anhidru: nu mai mult de 120.

 

Metanol, în miligrame la 100 ml de alcool etilic anhidru: nu mai mult de 280.

Cerințe organoleptice:

 

Aspect: transparent și limpede, consistență lichidă, textură densă.

 

Culoare: În funcție de vechime. Nuanțele variază de la chihlimbariu și auriu la roșiatic.

 

Miros: Aromele primare provin din materiile prime utilizate, și anume mierea virgină extrasă din trestia de zahăr. Aromele secundare, care se dezvoltă în timpul procesului de fermentație alcoolică, sunt puternic vinicole datorită acțiunii drojdiei. Aromele terțiare se dezvoltă în timpul procesului de învechire.

 

Gust: Savoare bogată și fină, de la dulce la sec.

5.   Aria geografică: Aria de plantare a trestiei de zahăr pentru producerea „Ron de Guatemala” este situată în departamentele sudice Retalhuleu și Suchitepéquez, ambele delimitate de Oceanul Pacific. Zona în care se produce învechirea este situată în orașul Quetzaltenango, aflat la o altitudine de peste 2 300 de metri deasupra nivelului mării.

6.   Metoda de producție: Producția „Ron de Guatemala” este un proces cu mai multe etape.

Plantarea trestiei de zahăr: trestia de zahăr ajunge la maturitate fiziologică la 12 luni.

Recoltarea: trestia de zahăr se recoltează prin tăiere manuală și colectare mecanică, de la sfârșitul perioadei ploioase, în noiembrie, până în mai.

Presarea în instalații: odată tăiată, trestia de zahăr este presată în mori într-un interval de maximum 36 de ore. Producerea mierii virgine din trestie de zahăr în instalațiile de prelucrare implică mai multe etape:

mărunțirea: zaharurile sunt eliberate din trestia de zahăr prin utilizarea diferitelor tehnici de desfacere a celulelor;

presarea în mori: sucul este extras prin presarea repetată a trestiei în mori;

producerea mierii virgine din trestie de zahăr: mierea virgină din trestie de zahăr se obține printr-un proces de evaporare pentru a elimina apa și a concentra astfel conținutul de zahăr;

purificarea: mierea virgină din trestie de zahăr este purificată printr-un proces de tratare cu var, care funcționează prin floculare și decantare.

Fermentarea: procesul de fermentare este indus prin adăugarea în suc a drojdiei din specia Saccharomyces cerevisiae. Această specie de drojdie se obține din ananas.

Distilarea: procesul de distilare are loc în alambicuri cu coloană de distilare continuă fără extracție. Mustul fermentat este încălzit la aburi până la un punct la care alcoolul se transformă în vapori de alcool. După trecerea prin condensatoare, se transformă din nou în lichid, producându-se astfel romul brut.

Învechirea: tăria alcoolică este coborâtă la limita legală de 60° prin adăugarea de apă din izvoarele din vecinătate. Romul este apoi depozitat în butoaie de stejar alb american și european care au conținut anterior produse precum whisky american, coniac sau xeres. Butoaiele sunt păstrate în depozite care nu sunt închise ermetic.

Ultima etapă constă în cupajare. Sunt amestecate împreună diferite tipuri de rom, se adaugă apă pentru reducerea tăriei alcoolice, iar amestecul rezultat este depozitat în recipiente din lemn, ceea ce permite romului să câștige în echilibru.

7.   Legătura geografică: Caracterul specific al „Ron de Guatemala” constă în combinarea mai multor factori generați de condițiile agroecologice ale zonei de plantare a trestiei de zahăr și ale zonei în care are loc învechirea, precum și caracterului autentic al procesului de producție, care reunește natura, tradiția, arta și știința.

Zona de cultivare a trestiei de zahăr prezintă caracteristicile tipice ale climei tropicale, cu o temperatură medie anuală de 26°, o umiditate medie relativă de 78 % și o cantitate medie anuală de precipitații sub formă de ploaie de 2 600-3 600 mm. Datorită acestor factori se produc culturi de trestie de zahăr cu niveluri ridicate de zahăr, esențiale pentru obținerea sucului extrem de concentrat și efervescent, de cea mai bună calitate pentru producția de rom.

Solurile argiloase favorizează retenția de umiditate și concentrarea zaharurilor în trestie.

Zona în care are loc învechirea se află la o altitudine de peste 2 400 de metri și este caracterizată de o climă rece și uscată, cu o temperatură medie anuală de 14,79 °C.

Frigul și nivelul scăzut de oxigen de la înălțime încetinesc procesul chimic de învechire, care permite dezvoltarea mai intensă a aromelor și a savorilor.

8.   Cerințe ale legislației naționale: „Ron de Guatemala” este protejat ca denumire de origine în Registrul de proprietate intelectuală din Guatemala și îndeplinește cerințele stabilite în mod legal în Standardul tehnic guatemalez COGUANOR NGO 33011, Legea privind băuturile spirtoase, băuturile alcoolice și fermentate, Decretul nr. 536 al Congresului Republicii Guatemala, precum și Ordonanța de punere în aplicare a Legii privind băuturile spirtoase, băuturile alcoolice și fermentate.

9.   Solicitant: Asociación Nacional de Fabricantes de Alcoholes y Licores (ANFAL), cu sediul înregistrat în departamentul Guatemala, adresa: Km. 16,5 Carretera Roosevelt, 4-81 zona 1 de Mixco, Guatemala.

10.   Autoritatea de control: Laboratorio Nacional de Salud de Guatemala, responsabil cu verificarea conformității cu dosarul tehnic referitor la indicația geografică „Ron de Guatemala” înainte de vânzarea produsului respectiv.