10.12.2011   

RO EN FR

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CA 361/1


ANUNȚ DE POST VACANT CONS/AD/097

(2011/C 361 A/01)

Informații generale

Serviciu

Serviciul juridic, Direcția 5 „Justiție și Afaceri Interne”

Localizarea postului

Bruxelles

Denumirea postului

Director

Grupa de funcții și gradul

AD 14

Certificat de securitate necesar

SECRET UE


Termenul pentru depunerea candidaturilor:

12 ianuarie 2012.

Cine suntem

Serviciul juridic este consilierul juridic al Consiliului. Sprijină Consiliul și organele sale de pregătire, Președinția și Secretariatul General în vederea asigurării legalității și a calității redactării actelor Consiliului. Contribuie, printr-o abordare creativă atunci când este necesar, la identificarea soluțiilor corecte din punct de vedere juridic și acceptabile din punct de vedere politic, în cooperare cu alte direcții ale Consiliului. Serviciul juridic reprezintă de asemenea Consiliul în acțiunile în fața instanțelor Uniunii Europene. Obiectivul constant al Serviciului juridic este de a oferi, în timp util, contribuții care se disting prin respectarea deplină a legii, prin imparțialitate și prin claritate.

Ce propunem

Este o funcție importantă în una dintre principalele instituții europene. Directorul conduce direcția „Justiție și Afaceri Interne” din cadrul Serviciului juridic al Consiliului, iar candidatul selectat va trebui să contribuie substanțial la elaborarea și dezvoltarea legislației UE în domeniul justiției și afacerilor interne. Persoana își va desfășura activitatea într-un mediu politic și juridic incitant, va conduce și motiva o echipă multiculturală de consilieri și asistenți și va avea posibilitatea de a-și manifesta capacitatea de a defini și atinge obiectivele, de a lua decizii judicioase și a da dovadă de bune aptitudini de gestionare a personalului. În plus, oferim condiții de salarizare atractive.

Obiectivul postului

Sub autoritatea directorului general, gestionarea propriei direcții și oferirea de consiliere în domeniile care țin de competența acesteia. Oferirea de consiliere juridică la nivel înalt, sub formă scrisă sau verbală, în domeniile care țin de competența direcției.

Atribuții

Sub autoritatea directorului general, gestionarea propriei direcții și organizarea activităților acesteia, precum și sprijinirea și motivarea personalului în desfășurarea activității.

Oferirea Consiliului, Coreper sau altor instanțe de pregătire, precum și Secretariatului General al Consiliului, din proprie inițiativă sau la cerere, de consiliere și de avize scrise sau verbale la nivel înalt privind chestiuni juridice și instituționale.

Consilierea Președinției și/sau a SGC cu privire la aspectele juridice ale dosarelor pentru a contribui la găsirea unor soluții corecte din punct de vedere juridic și acceptabile de instanța în cauză și realizarea de studii la nivel înalt în domeniile care țin de competența direcției.

Reprezentarea serviciului la nivel de directori atât în cadrul SGC, cât și la nivel extern, mai ales în relațiile cu Președinția și în relațiile cu celelalte instituții.

Asigurarea calității serviciilor și a produselor furnizate de direcție.

Asigurarea gestionării profesionale a resurselor direcției.

Asigurarea unei comunicări și a unei cooperării eficiente atât în cadrul direcției, cât și cu alte direcții și servicii ale SGC.

Urmărirea lucrărilor Consiliului, Coreper și, dacă este necesar, ale altor organe de pregătire, participarea la reuniuni și, după caz, la reuniuni de informare și/sau negocieri în vederea obținerii de compromisuri și a găsirii de soluții.

Sprijinirea și reprezentarea Consiliului European și a Consiliului în litigii și, după caz, reprezentarea acestora în acțiunile în fața instanțelor UE.

Competențe necesare

Cunoașterea temeinică a dreptului UE.

O bună cunoaștere a funcționării și a procedurilor Uniunii Europene.

Cunoștințele legate de justiție și afacerile interne sunt esențiale pentru post.

Întreprinderea de acțiuni corespunzătoare din proprie inițiativă.

Capacitatea de a da dovadă de creativitate.

Capacitatea de a lucra într-un mediu internațional și multicultural.

Capacitatea de a da dovadă de diplomație și de abilități de comunicare.

Competența generală „comunicare interpersonală” este o competență-cheie pentru acest post.

Capacitatea de a menține bune relații de lucru cu o mare diversitate de interlocutori.

Competențe de gestionare: gestionarea activității și a resurselor, conștientizarea aspectelor organizaționale, luarea deciziilor, asumarea unui rol de lider, dezvoltarea abilităților personalului.

Cunoașterea temeinică a uneia dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și cunoașterea satisfăcătoare a altei limbi oficiale, în măsura necesară pentru desfășurarea atribuțiilor respective. În practică, având în vedere domeniile de activitate acoperite, este necesară cunoașterea cel puțin a limbilor franceză și engleză.

Condiții de admitere

Candidații trebuie:

să fie resortisanți ai unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;

să se bucure de integralitatea drepturilor cetățenești;

să își fi îndeplinit toate obligațiile care le revin în temeiul legislației privind serviciul militar;

să prezinte garanțiile morale necesare exercitării atribuțiilor avute în vedere;

să aibă un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, în cazul în care durata normală a studiilor universitare este de cel puțin patru ani, sau un nivel de studii care să corespundă unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă și o experiență profesională corespunzătoare de cel puțin un an, în cazul în care durata normală a studiilor universitare este de cel puțin trei ani;

să aibă cel puțin 15 ani de experiență profesională, dintre care cel puțin cinci ani să fi fost petrecuți la conducerea unei mari entități administrative și să fi exercitat în mod efectiv responsabilități de conducere și organizaționale.

Candidații trebuie să îndeplinească toate condițiile de admitere la momentul depunerii candidaturii.

Procedura de selecție

Procedura de selecție se desfășoară în conformitate cu articolul 29 alineatul (2) din Statutul funcționarilor Uniunii Europene (1). Pentru a ajuta autoritatea împuternicită să facă numiri în alegerea sa, se instituie un comitet consultativ de selecție însărcinat cu elaborarea unei liste cu cei mai buni candidați. Comitetul va examina în primul rând calificările și experiența candidaților, iar candidații selecționați vor fi invitați la un interviu.

Candidatura

Candidaturile trebuie trimise prin poștă, de preferință prin scrisoare recomandată, la Serviciul de recrutare, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, rue de la Loi 175, 1048 Bruxelles, Belgia, cel târziu până la 12 ianuarie 2012, data trimiterii fiind dovedită de ștampila poștei.

Vor fi luate în considerare numai dosarele complete care conțin:

(a)

formularul de candidatură (ANNEX 3/ANNEXE 3) completat în mod corespunzător, datat și semnat (cu semnătura în original);

(b)

o scrisoare de intenție însoțită de un curriculum vitae detaliat, în engleză sau în franceză, de preferință în format Europass (http://europass.cedefop.europa.eu), care să cuprindă întreaga carieră a candidatului și să enumere, printre altele, calificările, cunoștințele lingvistice, experiența și atribuțiile actuale ale candidatului; precum și

(c)

documente justificative referitoare la diplome și la experiența profesională (numai fotocopii). Documentele justificative referitoare la experiența profesională trebuie să provină de la o terță parte, CV-ul menționat la litera (b) nefiind suficient.

Niciunul dintre aceste documente nu va fi returnat.

NB

Acest post necesită un certificat de securitate care să permită accesul la documente clasificate (nivelul SECRET UE). Se consideră un avantaj dacă dețineți deja acest certificat de securitate. În caz contrar, candidații la acest post se declară pregătiți să se supună anchetelor de securitate prevăzute în Decizia 2011/292/UE a Consiliului (2).

Reexaminarea candidaturilor

Procedurile referitoare la cererile de reexaminare, contestațiile și sesizarea Ombudsmanului Uniunii Europene figurează în anexa 1 la prezentul anunț de post vacant.

Protecția datelor

Normele privind prelucrarea datelor cu caracter personal legate de această procedură de selecție figurează în anexa 2 la prezentul anunț.

Egalitatea șanselor

Instituțiile europene aplică o politică de egalitate a șanselor și acceptă candidaturile fără discriminare pe criterii de sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenență la o minoritate națională, avere, naștere, handicap, vârstă sau orientare sexuală.

Având în vedere slaba reprezentare a femeilor la cele mai înalte niveluri de conducere, Secretariatul General al Consiliului încurajează candidaturile din partea femeilor pentru acest post.


(1)  Statutul funcționarilor Uniunii Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene, prevăzute prin Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului (JO L 56, 4.3.1968, p. 1) — http://eur-lex.europa.eu.

(2)  JO L 141, 27.5.2011, p. 17.


ANEXA 1

CERERE DE REEXAMINARE — CONTESTAȚII

PLÂNGERI ADRESATE OMBUDSMANULUI EUROPEAN

Dacă, în orice etapă a procedurii de selecție, considerați că o decizie vă afectează în mod negativ, puteți apela la următoarele mijloace:

Cerere de reexaminare a deciziilor luate de Comitetul consultativ de selecție

În termen de zece zile de la data scrisorii care notifică decizia luată de Comitetul consultativ de selecție, puteți trimite o cerere scrisă de reexaminare a acestei decizii, cuprinzând motivele cererii dumneavoastră, la adresa:

Consiliul Uniunii Europene

Serviciul de recrutare

Rue de la Loi/Wetstraat, 175

1048 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Adresa de e-mail: service.recrutement@consilium.europa.eu.

Contestații

Puteți înainta o plângere Autorității împuternicite să facă numiri care vă afectează în mod negativ, în temeiul articolului 90 alineatul (2) din Statutului funcționarilor Uniunii Europene, în termenele prevăzute, la adresa:

Consiliul Uniunii Europene

Unitatea consilierilor, DGA 1B

Rue de la Loi/Wetstraat, 175

1048 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Puteți sesiza Tribunalul Funcției Publice a Uniunii Europene în temeiul articolului 91 din Statutul funcționarilor dacă plângerea sus-menționată a fost respinsă.

Plângeri adresate Ombudsmanului European

Precum toți cetățenii Uniunii, puteți trimite plângeri la:

Ombudsmanul European

1, avenue du Président Robert Schuman — BP 403

67001 Strasbourg Cedex

FRANCE

în temeiul articolului 228 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și în conformitate cu condițiile prevăzute în Decizia 94/262/CECO, CE, Euratom a Parlamentului European din 9 martie 1994 privind statutul și condițiile generale de exercitare a funcțiilor Ombudsmanului (1).

Se atrage atenția candidaților asupra faptului că plângerile adresate Ombudsmanului European nu întrerup termenul prevăzut la articolul 90 alineatul (2) și la articolul 91 din Statutul funcționarilor privind depunerea unor plângeri sau recursuri pe lângă Tribunalul Funcției Publice a Uniunii Europene în temeiul articolului 270 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.


(1)  JO L 113, 4.5.1994, p. 15.


ANEXA 2

PROTECȚIA DATELOR

În calitate de instituție responsabilă cu organizarea procedurii de selecție, Secretariatul General al Consiliului se asigură că datele cu caracter personal ale candidaților sunt prelucrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (1).

Temeiul juridic al procedurii de selecție este Statutului funcționarilor Uniunii Europene și Decizia 2011/292/UE a Consiliului din 31 martie 2011 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate. Procedura de selecție se desfășoară sub responsabilitatea Direcției de resurse umane (DGA IA), Unitatea efective și mobilitate, sub controlul șefului acestei unități. Informațiile furnizate de candidați vor fi accesibile membrilor Serviciului de recrutare și Comitetului consultativ de selecție și, după caz, unității consilierilor juridici.

Obiectivul prelucrării este colectarea datelor care au drept scop identificarea tuturor candidaților pentru un post în cadrul Secretariatului General al Consiliului și sprijinirea procedurilor de selecție.

Datele în cauză sunt:

date cu caracter personal care permit identificarea candidaților (nume, prenume, data nașterii, sex, naționalitate);

informațiile furnizate de candidați pentru facilitarea organizării practice a procedurii (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon);

informațiile furnizate de candidați pentru a permite evaluarea gradului de îndeplinire a condițiilor de admitere stabilite în anunțul pentru ocuparea postului vacant (naționalitate; limbi; diplome și anul în care au fost acordate; tipul de diplomă; denumirea instituției care a decernat-o; experiența profesională);

după caz, informații referitoare la tipul și durata certificatului de securitate deținut de candidați.

Prelucrarea începe la data primirii actului de candidatură. Candidaturile sunt clasate și păstrate în arhive timp de doi ani.

Toți candidații își pot exercita drepturile de a accesa și de a modifica datele cu caracter personal. Cererile justificate trebuie trimise prin e-mail la Serviciul de recrutare, la adresa: service.recrutement@consilium.europa.eu.

Candidații pot sesiza în orice moment Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (edps@edps.europa.eu).


(1)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


ANNEX 3

Image

Image

Image

Image


ANNEXE 3

Image

Image

Image

Image