26.11.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CA 321/7


AVIZ DE RECRUTARE PE/130/S — DIRECTOR

(grupa de funcții AD, gradul 14)

DIRECȚIA GENERALĂ PREȘEDINȚIE — DIRECȚIA DE RESURSE

(2010/C 321 A/02)

1.   Post vacant

Președintele Parlamentului European a hotărât să deschidă procedura de ocupare a unui post de director (AD, gradul 14) în cadrul Direcției Generale Președinție — Direcția de resurse, în temeiul articolului 29 alineatul (2) din Statutul funcționarilor Comunităților Europene (1) (denumit în continuare „Statutul”).

Această procedură de selecție, care este menită să lărgească posibilitățile de alegere ale autorității împuternicite să facă numiri, se va desfășura în paralel cu procedura internă și cu procedura interinstituțională de ocupare a posturilor.

Recrutarea se va face la gradul AD 14 (2). Salariul de bază este de 12 732,20 euro pe lună. La salariul de bază, căruia i se aplică impozitul comunitar, dar care nu intră sub incidența impozitului național, se pot adăuga, în condițiile prevăzute de Statut, anumite indemnizații.

Candidaților li se atrage atenția asupra faptului că acest post intră sub incidența regulamentului referitor la politica de mobilitate, adoptat de către Biroul Parlamentului European la 29 martie 2004.

Acest post necesită disponibilitate, numeroase contacte interne și externe, în special cu deputații din Parlamentul European, precum și gestionarea echipelor cu statut mixt. Având în vedere că entitatea desfășoară activități în mai multe locuri, persoana responsabilă va trebui să efectueze deplasări frecvente în locurile de desfășurare a activității Parlamentului European.

2.   Locul de muncă

Bruxelles. Acest post poate fi transferat în unul dintre celelalte locuri de desfășurare a activității Parlamentului European.

3.   Egalitatea de șanse

Parlamentul European aplică o politică de egalitate de șanse și acceptă candidaturile fără discriminare, fiind interzisă discriminarea bazată pe gen, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere, handicap, vârstă, orientare sexuală, stare civilă sau situație familială.

4.   Fișa postului

Funcționar de înalt nivel, căruia îi revin, în cadrul orientărilor și deciziilor stabilite de autoritatea parlamentară și de directorul general, următoarele sarcini (3):

asigurarea bunei funcționări a unei mari entități din cadrul Secretariatului General, care include mai multe unități, ce acoperă domeniile de competență ale Direcției;

administrarea, stimularea, motivarea și coordonarea uneia sau a mai multor echipe de agenți, cu scopul de a optimiza utilizarea resurselor entității asigurând servicii de înaltă calitate (organizare, gestionarea resurselor umane și bugetare, inovare, gestionarea logisticii și a informaticii) în domeniul său de activitate;

planificarea activităților Direcției (definirea obiectivelor și a strategiilor), luarea deciziilor necesare în vederea atingerii obiectivelor stabilite, evaluarea serviciilor prestate în vederea garantării calității acestora;

luarea unor decizii în materie de strategie tehnologică și managerială privind tehnologiile informației și comunicării (TIC) (alegerea soluțiilor tehnice, servicii oferite, modalități de realizare a proiectelor și de furnizare a serviciilor);

consilierea directorului general, a Secretariatului General și a deputaților din Parlamentul European în domeniul său de activitate;

cooperarea cu diversele direcții ale Secretariatului General, reprezentarea instituției și negocierea contractelor sau a acordurilor din domeniul său de activitate;

gestionarea și finalizarea proiectelor specifice care pot include responsabilități financiare;

exercitarea funcției de ordonator subdelegat.

5.   Condiții de admitere (profilul cerut)

Această procedură de selecție este deschisă candidaților care, la data limită stabilită pentru depunerea candidaturilor, îndeplinesc următoarele condiții:

(a)   Condiții generale

În conformitate cu articolul 28 din Statut, candidații trebuie, în special:

să fie resortisanți ai unui stat membru al Uniunii Europene (4);

să se bucure de toate drepturile lor cetățenești;

să își fi îndeplinit toate obligațiile care le revin în temeiul legislației privind serviciul militar;

să prezinte garanțiile morale necesare exercitării atribuțiilor prevăzute.

(b)   Condiții specifice

(i)   Titluri, diplome și experiență profesională necesare

Studii de nivel corespunzător unui ciclu complet de studii universitare atestat printr-o diplomă, în cazul în care durata normală a acestor studii este de patru ani sau mai mult,

sau

Studii de nivel corespunzător unui ciclu complet de studii universitare atestat printr-o diplomă și o experiență profesională relevantă de cel puțin un an (5), în cazul în care durata normală a acestor studii este de cel puțin trei ani.

Experiență profesională de cel puțin doisprezece ani, dobândită după obținerea calificărilor menționate la primul paragraf, din care cel puțin șase ani în funcții de conducere.

(ii)   Cunoștințe necesare

Excelentă cultură generală în domeniul afacerilor europene.

Excelentă înțelegere a chestiunilor politice interne, naționale și internaționale.

Excelentă cunoaștere a structurii Secretariatului General, a organizării acestuia, a mediului său, precum și a diverselor părți implicate.

Excelentă cunoaștere a Statutului funcționarilor, a interpretării acestuia și a normelor derivate.

Excelentă cunoaștere a Regulamentului financiar, a normelor de aplicare a acestuia, a normelor interne și a altor texte subordonate ale Parlamentului European.

Foarte bună înțelegere a diverselor culturi reprezentate în cadrul instituțiilor.

Foarte bună polivalență tehnică și managerială în materie de TIC.

Foarte bună cunoaștere a tehnologiilor, a gestionării punerii lor în aplicare, a evoluțiilor, a opțiunilor și a problemelor din domeniu.

Foarte bune cunoștințe administrative (aspecte legate de resurse umane, gestiune, buget, finanțe, informatică, drept etc.).

Excelentă cunoaștere a tehnicilor de management.

(iii)   Cunoștințe lingvistice

Sunt obligatorii cunoașterea aprofundată a unei limbi oficiale a Uniunii Europene (6) și cunoașterea altor două limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Comitetul consultativ va ține seama de cunoașterea altor limbi oficiale ale Uniunii Europene.

(iv)   Aptitudini necesare

Simțul strategiei.

Capacitate de conducere.

Capacitate de anticipare.

Capacitate de reacție.

Rigurozitate.

Capacitate de comunicare.

6.   Procedura de selecție

Pentru a facilita alegerea de către autoritatea împuternicită să facă numiri, Comitetul consultativ pentru numirea înalților funcționari va stabili lista candidaților și va recomanda Biroului numele persoanelor care vor fi invitate la un interviu. Biroul va adopta lista acestor persoane, iar Comitetul va efectua interviurile și va prezenta un raport final Biroului, în vederea luării unei decizii. În această etapă, Biroul poate începe audierea candidaților.

7.   Depunerea candidaturilor

Persoanele interesate sunt invitate să își trimită candidatura (cu mențiunea „avis de recrutement numéro PE/130/S”), însoțită de o scrisoare de intenție și un curriculum vitae în format Europass (7), la adresa de mai jos:

Monsieur le Secrétaire général

Parlement européen

Bâtiment Konrad Adenauer

2929 Luxembourg

LUXEMBOURG

Candidatura trebuie expediată prin scrisoare recomandată, cel târziu până la 10 decembrie 2010, dovada fiind data de pe ștampila poștei.

Candidaților invitați la interviu (8) li se atrage atenția asupra faptului că, la data interviului, trebuie să prezinte documentele justificative referitoare la studii și experiența profesională, precum și la activitățile desfășurate în acel moment, exclusiv sub formă de copii sau de fotocopii. Niciunul dintre aceste documente justificative nu se înapoiază candidaților.


(1)  JO L 124, 27.4.2004.

(2)  În urma recrutării, funcționarul va fi reîncadrat în conformitate cu dispozițiile articolului 32 din Statut.

(3)  Pentru principalele sarcini, a se vedea anexa.

(4)  Statele membre ale Uniunii Europene sunt: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Regatul Unit.

(5)  Acest an de experiență nu este luat în considerare la evaluarea experienței profesionale care se cere la paragraful următor.

(6)  Limbile oficiale ale Uniunii Europene sunt: bulgara, spaniola, ceha, daneza, germana, estona, greaca, engleza, franceza, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, olandeza, polona, portugheza, româna, slovaca, slovena, finlandeza și suedeza.

(7)  http://europass.cedefop.europa.eu/

(8)  Acest lucru nu se aplică în cazul acelor candidați care, la data limită de depunere a candidaturii, se află în serviciul Parlamentului European.


ANEXĂ

DG PREȘEDINȚIE — DIRECȚIA DE RESURSE

1.   Misiuni principale

Conducerea, coordonarea și stimularea unităților și serviciilor Direcției.

Exercitarea competențelor AIPN.

Asigurarea gestionării proiectelor.

Reprezentarea instituției în diverse comitete interne și forumuri interinstituționale.

Exercitarea funcției de ordonator subdelegat.

2.   Organigramă (9)

2 administratori

7 asistenți

SERVICIUL INFORMATIC

1.   Misiuni principale

Coordonarea sprijinului informatic oferit diferitelor unități (pregătirea planului anual de achiziții, urmărirea executării acestuia, evaluarea rezultatelor, monitorizarea instalării echipamentelor etc.).

Oferirea unui sprijin funcțional pentru utilizatorii aplicațiilor folosite în cadrul Direcției Generale.

Asigurarea receptivității la nevoile utilizatorilor, inițiind și participând la analiza viitoarelor aplicații pentru a ameliora și mări eficacitatea muncii.

Asigurarea administrării site-ului intranet și/sau de internet al Direcției Generale.

2.   Organigramă (2)

2 asistenți

UNITATEA PERSONAL

1.   Misiuni principale

Coordonarea gestionării resurselor umane:

asigurarea gestionării posturilor din organigrama Direcției Generale, analizarea și urmărirea necesităților acesteia în materie de recrutare de funcționari, de agenți temporari și de agenți contractuali: urmărirea procedurilor de ocupare a posturilor vacante, organizarea de interviuri de angajare a funcționarilor și a candidaților de pe listele de rezervă, gestionarea mobilității etc.;

asigurarea gestionării cotidiene a problemelor legate de personal: elaborarea și urmărirea rapoartelor de evaluare, a rapoartelor de evaluare a perioadei de probă și de confirmare, pregătirea dosarelor de promovare (punctele de merit), gestionarea concediilor medicale, a concediilor anuale, a bugetelor descentralizate pentru agenți contractuali, misiuni și ore suplimentare etc.;

asigurarea comunicării, sprijinului și consultanței în domeniul său de competență: exercitarea rolului de punct de referință pentru a răspunde la diversele solicitări ale personalului, primirea noilor colegi, transmiterea de informații privind mobilitatea internă a personalului către serviciile implicate ale Direcției Generale și menținerea de relații regulate cu colegii din Direcția Generală Personal;

asigurarea actualizării listelor și bazelor de date legate de urmărirea dosarelor de personal, de exemplu Streamline, MISS etc.;

elaborarea statisticilor.

Coordonarea dosarelor de formare profesională:

coordonarea cererilor de formare profesională din cadrul Direcției Generale și asigurarea urmăririi acestora pe lângă unitatea responsabilă din cadrul Direcției Generale Personal;

reprezentarea Direcției Generale pe lângă Comitetul consultativ de perfecționare profesională (CCPP).

Coordonarea aspectelor legate de logistică:

asigurarea atribuirii de birouri și supravegherea dotării acestora: mutare, mobilier, echipament telefonic (utilizarea bazelor de date DEMOV, FOURNIMOB și SUTEL);

asigurarea gestionării bunurilor, îndeplinirea rolului de GBI (gestionar al bunurilor inventoriate): inventar și urmărirea dotării cu mobilier (baza de date ELS);

gestionarea materialelor de birotică.

2.   Organigramă (11)

1 șef de unitate

1 administrator

9 asistenți

UNITATEA FINANȚE

1.   Misiuni principale

Pregătirea proiectului preliminar de buget al Direcției Generale.

Coordonarea gestionării bugetare:

asigurarea pregătirii bugetului anual, execuția zilnică a bugetului, pregătirea cererilor de creare de conturi în avans și a eventualelor cereri de virament în curs de desfășurare și întocmirea unui raport de gestiune (rapoarte intermediare în cursul anului, rapoarte anuale, rapoarte solicitate prin rezoluții bugetare, rapoarte solicitate de serviciul financiar central, activități legate de planul de acțiune, urmările date rapoartelor auditorului intern, urmările date rapoartelor Curții de Conturi);

desfășurarea sau coordonarea procedurilor de achiziții publice, subvenții etc. și asigurarea conformității și respectării reglementărilor din domeniu.

Asigurarea păstrării actelor bugetare și a documentelor justificative, precum și a originalelor cererilor de ofertă și ale contractelor.

2.   Organigramă (11)

1 șef de unitate

10 asistenți