14.7.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CA 190/1


Anunț de post vacant pentru funcția de președinte al Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante (OCSP) (gradul AD 14)

COM/2010/10274

(2010/C 190 A/01)

Cine suntem

Oficiul Comunitar pentru Soiuri de Plante (OCSP) a fost înființat în 1994 prin Regulamentul (CE) nr. 2100/94 al Consiliului din 27 iulie 1994 de instituire a unui sistem de protecție comunitară a soiurilor de plante (JO L 227, 1.9.1994, p. 1), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 15/2008 din 20 decembrie 2007 (JO L 8, 11.1.2008, p. 2).

Obiectivul Oficiului, în calitatea sa de organism comunitar care dispune de autonomie juridică, administrativă și financiară, este de a administra și de a acorda protecție comunitară soiurilor de plante, care sunt o categorie specifică de drepturi de proprietate industrială, care privește noile soiuri de plante. Oficiul trebuie, în special, să ia decizii privind cererile de acordare a acestor drepturi de protecție, care permit o protecție uniformă a drepturilor de proprietate intelectuală pe tot teritoriul Uniunii Europene (UE).

Oficiul își are sediul la Angers, în Franța, și are un număr de 46 de angajați. Bugetul său este de aproximativ 13 milioane de euro anual, provenind în principal din încasarea diferitelor taxe pe care le percepe.

Site-ul său web poate fi consultat la adresa http://www.cpvo.europa.eu

Ce propunem

Președintele reprezintă Oficiul și răspunde de gestionarea acestuia. Atribuțiile sale sunt, în special, următoarele:

întreprinderea tuturor măsurilor necesare, inclusiv adoptarea de instrucțiuni administrative interne și publicarea de anunțuri, pentru a asigura funcționarea Oficiului în conformitate cu dispozițiile, normele și orientările UE;

întocmirea situației estimative a veniturilor și cheltuielilor Oficiului și executarea bugetului acestuia;

exercitarea, cu privire la personalul Oficiului, a competențelor care au fost delegate instituțiilor UE de Statutul funcționarilor Comunităților Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți;

prezentarea în fața consiliului de administrație a oricăror proiecte de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2100/94, a regulamentului privind taxele și a altor norme de punere în aplicare sau a oricăror alte norme referitoare la protecția comunitară a soiurilor de plante.

Profilul căutat

Se va acorda preferință candidaților care au:

competențe de conducere, în special:

o capacitate excelentă de a gestiona o agenție importantă, atât la nivel strategic, cât și din punct de vedere al gestionării interne;

capacitatea de a conduce și de a motiva o echipă numeroasă, alcătuită din experți cu un grad înalt de calificare, într-un mediu european, multicultural și multilingv;

experiență dovedită în gestionarea resurselor bugetare, financiare și umane, într-un context național, european și/sau internațional;

cunoașterea politicilor UE și naționale:

o foarte bună cunoaștere a instituțiilor UE și a politicilor UE în domeniul proprietății intelectuale, al protecției soiurilor de plante, al activităților internaționale conexe și al altor politici relevante pentru activitățile Oficiului;

competențe de negociere și comunicare:

competențe solide de comunicare cu publicul și de cooperare cu actorii interesați (autorități europene, internaționale, naționale și locale, organizații internaționale etc.);

competențe excelente privind relațiile interpersonale, dialogul în parteneriat, coordonarea și negocierea;

competențe lingvistice:

excelente competențe de comunicare scrisă și orală în limba engleză; o bună cunoaștere a limbii franceze ar constitui un avantaj.

Candidații trebuie

Pentru a fi luați în considerare pentru etapa de selecție, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii formale la data-limită de depunere a candidaturilor:

1.

Cetățenie: să fie resortisanți ai unuia dintre statele membre ale UE.

2.

Titlu sau diplomă universitară:

(i)

să aibă un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, în cazul în care durata normală a studiilor respective este de patru ani sau mai mult; sau

(ii)

să aibă un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă și o experiență profesională corespunzătoare de cel puțin un an, în cazul în care durata normală a studiilor respective este de cel puțin trei ani (această experiență profesională de un an nu poate fi inclusă în experiența profesională postuniversitară cerută în cele ce urmează).

3.

Experiență profesională: să aibă o experiență profesională postuniversitară de cel puțin 15 ani, dobândită după obținerea calificărilor menționate anterior, iar din acești 15 ani de experiență profesională, cel puțin 5 ani trebuie să fi fost dobândiți în domeniul în care Oficiul își desfășoară activitatea.

4.

Experiență într-o funcție de conducere: să aibă o experiență profesională de cel puțin 5 ani într-o funcție de conducere la nivel înalt (1).

5.

Limbi: să aibă o cunoaștere temeinică a uneia dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și o cunoaștere satisfăcătoare a unei alte limbi oficiale a Uniunii.

6.

Limită de vârstă: să poată duce la bun sfârșit un mandat complet de cinci ani înainte să împlinească vârsta de pensionare. Pentru agenții temporari ai Comunităților Europene, vârsta de pensionare corespunde sfârșitului lunii în care persoana respectivă împlinește 65 de ani.

Independență și declarația de interese

Președintele va trebui să dea o declarație prin care se angajează să acționeze în mod independent în interesul public, precum și o declarație cu privire la orice interese care s-ar putea considera că îi afectează independența. Candidații trebuie să își confirme disponibilitatea de a da aceste declarații atunci când își depun candidatura.

Selecția și numirea

Comisia Europeană va institui un comitet de preselecție pentru procedura de selecție. Acest comitet va invita la un interviu candidații cu profilul cel mai potrivit pentru cerințele specifice ale postului, selectați pe baza meritelor lor și a criteriilor menționate anterior.

În urma acestei prime serii de interviuri, candidații incluși pe o listă restrânsă de către comitetul de preselecție vor fi invitați la un interviu suplimentar cu Comitetul consultativ privind numirile al Comisiei (CCN); însă, înainte ca acest interviu să aibă loc, vor trebui să participe, pe durata unei zile, în cadrul etapei „centru de evaluare”, la teste de evaluare coordonate de consultanți de recrutare externi. Candidații incluși de CCN pe lista restrânsă vor fi apoi invitați la un interviu cu comisarul responsabil.

După ce primește avizul consiliului de administrație al OCSP, Comisia Europeană va adopta, pe baza propunerii comisarului relevant, o listă restrânsă a candidaților, listă care va fi comunicată Consiliului. Acesta din urmă va convoca la un interviu candidații de pe lista restrânsă și îl va numi în funcția de președinte pe unul dintre acești candidați. Includerea unui candidat pe această listă restrânsă transmisă de Comisia Europeană Consiliului nu reprezintă o garanție a numirii. Este posibil să li se ceară candidaților să participe și la alte interviuri și/sau teste, în afara celor indicate mai sus.

Se estimează că postul respectiv va putea fi ocupat de candidatul numit în funcția de președinte începând cu data de 1 august 2011.

Egalitatea de șanse

Agenția aplică o politică a egalității de șanse și a nediscriminării, în conformitate cu articolul 1d din Statutul funcționarilor (2).

Condiții de încadrare în muncă

Președintele va fi numit ca membru al personalului agenției, în calitate de agent temporar cu gradul AD 14, în conformitate cu articolul 2 litera (a) din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene (3), pentru o perioadă de cinci ani, care poate fi prelungită, astfel cum se stipulează în regulamentul de bază.

Locul de desfășurare a activității este Angers (Franța), unde se află sediul Oficiului.

Procedura de depunere a candidaturii

Este posibil ca acest post să fie publicat în paralel cu alte posturi vacante de înalți funcționari. Candidații care doresc să își depună candidatura pentru mai multe posturi trebuie să depună o candidatură separată pentru fiecare post.

Înainte de depunerea candidaturii, verificați cu atenție dacă îndepliniți toate criteriile de eligibilitate (de la secțiunea „Candidații trebuie”), în special cele privind tipurile de diplome și experiența profesională solicitată. Neîndeplinirea oricăruia dintre criteriile de eligibilitate duce la excluderea automată din procedura de selecție.

Pentru ca dosarele de candidatură să fie valabile, candidații trebuie să trimită:

1.

o scrisoare de intenție;

ȘI

2.

un curriculum vitae într-un format la alegere (CV). De preferință, CV-ul ar trebui întocmit pe baza modelului de CV Europass (4). Candidații sunt invitați în mod explicit să evidențieze și să își prezinte pe scurt experiența și competențele relevante pentru post și să ofere precizări privind numărul de angajați, bugetul și natura departamentelor pe care le-au gestionat anterior.

Candidaturile incomplete vor fi respinse.

În această etapă nu trebuie trimise documente justificative (de exemplu copii legalizate ale diplomelor/certificatelor, referințe, dovezi privind experiența profesională etc.), însă acestea trebuie prezentate, dacă sunt cerute, într-o etapă ulterioară a procedurii.

Pentru a facilita procesul de selecție al candidaților, corespondența cu aceștia privind postul vacant se va efectua în limba engleză. Se atrage atenția candidaților asupra faptului că procedura de selecție se va desfășura numai în limba engleză și/sau franceză (5).

Candidaturile, de preferință în limba engleză, franceză sau germană, trebuie trimise prin e-mail la:

sanco-avis-de-vacance@ec.europa.eu

Persoanele care nu își pot trimite candidaturile prin e-mail o pot face prin scrisoare recomandată sau prin serviciul de curierat rapid la adresa:

DG SANCO.A.5 (F101-5/62)

European Commission

200 Rue de la Loi

1049 Bruxelles

BELGIA

Candidații sunt rugați să semnaleze la adresa menționată anterior, în scris și fără întârziere, orice eventuală schimbare de adresă.

Data-limită

Candidaturile trebuie trimise fie prin e-mail, fie prin scrisoare recomandată până cel târziu la 10 septembrie 2010 (data e-mailului sau a ștampilei poștei, în cazul scrisorilor recomandate).

Candidaturile trimise prin serviciul de curierat rapid trebuie să ajungă la adresa indicată mai sus la aceeași dată, înainte de ora 17.00 (ora Bruxelles-ului).

Comisia își rezervă dreptul de a prelungi data-limită de depunere a candidaturilor pentru acest post vacant exclusiv prin publicarea unui anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Persoana de contact pentru informații suplimentare

Domnul Jacques GENNATAS, consilier al directorului general adjunct, DG Sănătate și consumatori, telefon: +32 22959713, e-mail: Jacques.Gennatas@ec.europa.eu

Informații importante pentru candidați

Se atrage atenția candidaților că deliberările comitetelor de selecție sunt confidențiale. Se interzice candidaților sau oricărei alte persoane care acționează în numele lor să stabilească contacte directe sau indirecte cu membrii acestor comitete.

Protecția datelor cu caracter personal

Comisia și agenția se vor asigura că datele cu caracter personal ale candidaților sunt prelucrate în conformitate cu Regulamentul privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (6).


(1)  În CV-urile lor, candidații ar trebui să indice, cel puțin pentru perioada de 5 ani în cursul căreia a fost dobândită experiența într-o funcție de conducere la nivel înalt: 1. denumirea și natura funcțiilor de conducere deținute, 2. numărul de angajați aflați în subordine în perioada în care au deținut funcțiile respective, 3. dimensiunea bugetelor gestionate și 4. numărul nivelurilor ierarhice superioare și inferioare, precum și numărul de posturi existente la același nivel ierarhic cu cel al candidatului.

(2)  JO L 124, 27.4.2004, p. 1; http://eur-lex.europa.eu/ro/index.htm

(3)  A se vedea nota de subsol 2.

(4)  CV-ul Europass poate fi descărcat de pe site-ul: http://europass.cedefop.europa.eu/htm/index.htm

(5)  Comisia de selecție se va asigura că vorbitorii nativi ai acestor limbi nu vor beneficia de niciun avantaj necuvenit.

(6)  Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).