4.10.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 253/19


CERERE DE PROPUNERI — EACEA/30/08

Acțiunea 4.6 — Parteneriate — Programul „Tineretul în acțiune”

(2008/C 253/07)

1.   OBIECTIVE ȘI PRIORITĂȚI

Prin acțiunea 4.6 din programul „Tineretul în acțiune”, Comisia Europeană, prin intermediul Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură, urmărește să susțină proiecte de parteneriat cu instituții publice regionale sau locale sau cu organisme active în sectorul tineretului, la nivel european.

În timp ce alte componente ale programului vizează acordarea unui număr foarte mare de subvenții unor proiecte de mărime mică pentru realizarea unor schimburi de tineri, de inițiative ale tinerilor sau de formare și rețele ale celor care sunt activi în domeniul tineretului și în cadrul organizațiilor de tineret, prezenta cerere urmărește să permită combinarea acestor mici proiecte într-un demers de structurare, propus de o instituție publică sau de un organism de nivel european. Un asemenea beneficiar are astfel posibilitatea să dea o dimensiune și o vizibilitate europene acțiunii sale în favoarea tinerilor și/sau să intervină alături de Uniunea Europeană în susținerea proiectelor în favoarea tinerilor, duse la îndeplinire de către terți (de exemplu, de către asociațiile de tineri care activează în regiunea beneficiarului). Într-adevăr, proiectele astfel combinate pot să fie implementate în mod direct de către beneficiarul subvenției sau să fie puse în aplicare de alte instituții, susținute concomitent și de beneficiar și de Uniunea Europeană. Acționând astfel, această abordare se înscrie într-un demers de parteneriat, care urmărește să asigure un efect multiplicator cât mai amplu posibil acțiunilor în favoarea tineretului.

Prezenta cerere are drept scop susținerea parteneriatelor care contribuie la dezvoltarea strategiilor și a programelor de activitate concertate, de dimensiune europeană, care vin în ajutorul tinerilor.

În mod concret, un proiect depus în baza acestei cereri va fi format dintr-un program de activități:

care combină una sau mai multe activități prevăzute în cadrul subacțiunilor 1.1, 1.2 și/sau 4.3 (cu excepția rețelelor) din programul „Tineretul în acțiune”;

propus de un organism candidat eligibil care participă la proiect respectând una din următoarele două modalități (care se exclud reciproc):

(a)

fie programul de activități este pus în aplicare în mod direct, chiar de către organismul candidat (modalitatea A);

(b)

fie organismul candidat (coordonator) asigură coordonarea punerii în aplicare a programului de activitate, care va fi realizat efectiv de alte organisme (parteneri) respectând criteriile de eligibilitate proprii subacțiunilor programului „Tineretul în acțiune” (modalitatea B). În acest caz, organismele partenere vor fi desemnate de organismul candidat, chiar în momentul depunerii candidaturii.

2.   CANDIDAȚI ELIGIBILI

Propunerile de proiecte trebuie să fie depuse de entități publice locale sau regionale sau de către organisme active la nivel european în domeniul tineretului (ONGE), având filiale membre în cel puțin 8 țări din cadrul programului „Tineretul în acțiune”.

Sunt eligibile doar candidaturile solicitanților care au personalitate juridică, sunt rezidenți legali într-una din țările programului și legal constituiți de cel puțin un an, la data depunerii candidaturii. Țările programului sunt următoarele:

statele membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria,

statele Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), membre ale Spațiului Economic European (SEE): Islanda, Liechtenstein și Norvegia,

țările candidate care beneficiază de o strategie de preaderare, conform principiilor generale, condițiilor și modalităților generale stabilite în acordurile-cadru încheiate cu aceste țări, în vederea participării sale la programele comunitare: Turcia.

3.   ACTIVITĂȚI ELIGIBILE

Activitățile eligibile care pot să apară într-un program de activități sunt următoarele:

1.

Schimburi de tineri — prevăzute în cadrul subacțiunii 1.1 din programul „Tineretul în acțiune” (pentru detalii privind criteriile de eligibilitate și regulile de finanțare, consultați anexa I).

2.

Inițiative ale tinerilor — prevăzute în cadrul subacțiunii 1.2 din programul „Tineretul în acțiune” (pentru detalii privind criteriile de eligibilitate și regulile de finanțare, consultați anexa I).

3.

Activități prevăzute în cadrul subacțiunii 4.3 din programul „Tineretul în acțiune”, cu excepția activităților de rețea (pentru detalii privind criteriile de eligibilitate și regulile de finanțare, consultați anexa I).

Nicio altă activitate nu este eligibilă.

În mod obligatoriu, activitățile trebuie să înceapă între 1 aprilie 2009 și 1 septembrie 2009.

Programele de activități vor avea o perioadă de desfășurare de 2 ani (24 luni).

4.   CRITERII DE ACORDARE A FINANȚĂRII

Calitatea proiectului va fi apreciată în funcție de următoarele criterii:

A.

Calitatea generală a programului de activități și a coordonării acestuia, care va fi evaluată în funcție de:

(a)

adecvarea la obiectivele programului „Tineretul în acțiune” și la cele ale prezentei cereri de propuneri;

(b)

calitatea conceperii programului de activități și în special a planificării acestor activități;

(c)

domeniul de aplicare al programului de activități (și anume efectul multiplicator, impactul durabil asupra unui număr semnificativ de tineri, vizibilitatea, diseminarea și exploatarea rezultatelor);

(d)

numărul de tineri și de formatori de tineret direct implicați în implementarea programului de activități.

Fiecare din criteriile descrise mai jos (punctul A) va avea aceeași valoare la evaluare.

B.

Calitatea fiecărei activități incluse în programul de activități, care va fi evaluată în funcție de:

(a)

totalitatea criteriilor de acordare a finanțării referitoare la această activitate (Calitatea proiectului și a metodelor propuse, Profilul participanților și al promotorilor de proiecte), precum și importanța acestora în raport cu scopurile urmărite prin evaluare, așa cum se detaliază în anexa I.

Cele două categorii de criterii vor avea aceeași importanță în momentul evaluării.

5.   BUGETUL DISPONIBIL

Bugetul total alocat cofinanțării programelor în cadrul prezentei cereri pentru depunerea de proiecte este estimat la aproximativ 750 000 EUR.

Subvenția maximă acordată fiecărui proiect în parte nu va depăși suma de 100 000 EUR.

În cadrul parteneriatului, beneficiarul va împărți cofinanțarea proiectului cu Comisia Europeană.

Agenția își rezervă dreptul de a nu acorda toate fondurile disponibile.

6.   TERMENUL DE DEPUNERE AL PROIECTELOR

Cererile de finanțare vor fi trimise Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură („Agenția”) cel târziu până la data de 1 decembrie 2008, la următoarea adresă:

Agence Exécutive «Éducation, Audiovisuel et Culture»

Programme «Jeunesse en action»

Appel à propositions EACEA/30/08

BOUR 01/001

Avenue du Bourget, 1

B-1140 Bruxelles

Vor fi acceptate numai cererile prezentate pe formularul adecvat, corect completat, datat și semnat de persoana autorizată să angajeze legal organizația candidată.

Nu vor fi acceptate cererile trimise prin fax sau prin poșta electronică.

7.   INFORMAȚII COMPLETE

Liniile directoare prezentate în detaliu, care vin în ajutorul candidaților, ca și formularele de candidatură, se găsesc la adresa următoare:

http://eacea.ec.europa.eu/youth/calls2008/action46/index_en.htm

Cererile trebuie în mod obligatoriu să fie depuse prin intermediul formularului oficial elaborat în acest scop și să conțină toate anexele și informațiile solicitate.