24.2.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 42/40


Acțiune introdusă la data de 22 decembrie 2006 — SO.GE.L.M.A./AER

(Cauza T-411/06)

(2007/C 42/71)

Limba de procedură: italiana

Părțile

Reclamantă: SO.GE.L.M.A. Srl (Scandicci, Italia) (reprezentanți: E. Cappelli, P. De Caterini, A. Bandini și A. Gironi, avvocati)

Pârâtă: Agenția Europeană pentru Reconstrucție

Concluziile reclamantei

anularea deciziilor AER de anulare a procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări „Restabilirea liberei navigații (înlăturarea dispozitivelor neexplodate) pe căile de navigație interioară, Republica Sârbă, Serbia și Muntenegru“ (trimitere la anunțul nr. EuropeAid/120649D/W/YU, proiectul nr. 05SER01 04 01) și de inițiere a unei noi proceduri, comunicate prin scrisorile AER din 9 octombrie 2006, protocolul D (06)DG/MIL/EP2715 și din 14 decembrie 2006, protocolul DG/mie/3313, precum și a oricărui alt act prealabil, subsecvent sau conex acestora („ogni altro atto communque pressuposto, coordinato o connesso“), inclusiv a deciziei de excludere a reclamantei, și, în orice caz, condamnarea Agenției Europene pentru Reconstrucție la plata de daune-interese către reclamantă în cuantumul arătat în cerere;

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Procedura în discuție în prezenta cauză avea ca obiect atribuirea unui contract de achiziție publică de lucrări constând în identificarea și înlăturarea dispozitivelor militare rămase neexplodate în urma bombardamentelor aeriene efectuate de NATO în 1999, în scopul reluării navigației interioare pe cursul Dunării și al râului Sava.

După ce oferta sa a fost reținută ca fiind cea mai favorabilă, reclamanta a primit o primă cerere de clarificări, care au fost de îndată furnizate. În special, au fost oferite explicații punctuale în ceea ce privește prezența, în calitate de șef al echipei de căutare sub apă, a unei persoane înalt calificate, dar cu o experiență profesională inferioară celei cerute în anunț.

După ce a avut contacte profesionale cu o companie de consultanță a Agenției Europene pentru Reconstrucție în procedura de atribuire a contractului în discuție, care permiteau să se întrevadă un rezultat pozitiv în cadrul acesteia, reclamanta a fost ulterior înștiințată despre anularea procedurii de atribuire ca urmare a lipsei de oferte corespunzătoare din punct de vedere tehnic, și despre intenția de a se proceda la publicarea unei noi cereri de oferte.

În susținerea pretențiilor sale, reclamanta invocă încălcarea prevederilor articolului 41 din Directiva 2004/18 a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii (1) și, în general, a principiilor care guvernează legislația comunitară în materia procedurii de atribuire a contractelor de achiziții publice, în măsura în care anularea procedurii în discuție este rezultatul unei decizii nefundamentate, luate fără o evaluare aprofundată a interesului public care trebuie apărat. În al doilea rând, reclamanta invocă încălcarea obligației de motivare.


(1)  JO L 134 din 30.4.2004, p. 114.