7.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 423/30


Cerere de decizie preliminară introdusă de Vrhovni sud Republike Hrvatske (Croația) la 30 septembrie 2020 – I. D./ Z. b. d.d., Z.

(Cauza C-474/20)

(2020/C 423/45)

Limba de procedură: croata

Instanța de trimitere

Vrhovni sud Republike Hrvatske

Părțile din procedura principală

Reclamant: I. D.

Pârâtă: Z. b. d.d., Z.

Întrebările preliminare

1)

Directiva 93/13 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii (1) trebuie interpretată în sensul că dispozițiile acesteia se aplică unui contract de credit încheiat înainte de aderarea Republicii Croația la Uniunea Europeană, care face însă obiectul unei conversii după aderarea la Uniune în temeiul unei legi adoptate de Republica Croația după aderarea la Uniunea Europeană, și, prin urmare, Curtea are competența de a răspunde la a doua întrebare?

Dacă răspunsul la prima întrebare este afirmativ, este adresată următoarea întrebare:

2)

Articolul 6 alineatul (1) din Directiva 93/13 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretat în sensul că se opune aplicării unei reglementări naționale precum legea specială în discuție în litigiul principal – ZID ZPK 2015 – Zakon o konverziji [Legea privind conversia], care, pe de o parte, în temeiul unei norme imperative, obligă prestatorul de servicii să adreseze consumatorului o ofertă de încheiere a unui act adițional la contractul de credit în modul stabilit de această lege, prin care clauzele contractuale, care la data intrării în vigoare a acestei legi (clauza referitoare la modificarea unilaterală a ratei dobânzii) sau ulterior (clauza referitoare la moneda străină legată de CHF) au fost declarate nule printr-o hotărâre judecătorească, să fie înlocuite cu clauze contractuale valide, ca și cum între părți s-ar fi aplicat de la început dispozițiile cuprinse în actul adițional, asigurându-se astfel validitatea contractului, iar, pe de altă parte, prevede că plățile efectuate în temeiul unor clauze abuzive de consumatorul care a fost de acord să încheie actul adițional sunt luate în considerare pentru executarea obligațiilor sale care decurg din clauzele actului adițional valid, printr-un acord privind dispunerea de eventuala sumă plătită în plus sau restituirea plăților către consumator, în cazul în care suma plătită în plus depășește totalul ratelor egale, conform noului plan de rambursare a creditului, operațiunile de mai sus realizându-se în modalitatea prevăzută de legea menționată?


(1)  Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii (JO 1993, L 95, p. 29, Ediție specială, 15/vol. 2, p. 273).