13.1.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 10/51


Acțiune introdusă la 15 noiembrie 2019 – Tirreno Power/Comisia

(Cauza T-793/19)

(2020/C 10/62)

Limba de procedură: italiana

Părțile

Reclamantă: Tirreno Power SpA (Roma, Italia) (reprezentanți: A. Clarizia, T. Ferrario, M. Vasari, P. Ziotti și M. Pagliarulo, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

Anularea deciziei atacate, prin care Comisia a decis să nu ridice obiecții împotriva „Modificării mecanismului de remunerare a disponibilității resurselor pentru adecvare. Introducere de cerințe de mediu”, ajutorul de stat SA.53821 (2019/N);

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamantă în cadrul acțiunii.

Motivele și principalele argumente

Prin intermediul acestei acțiuni, reclamanta solicită anularea Deciziei C(2019) 4509 din 14 iunie 2019, prin care Comisia Europeană, informată de statul italian cu privire la o modificare a mecanismului de remunerare a disponibilității capacității de producție de energie electrică („piața de capacitate”), autorizat prin Decizia C(2018) 617 din 7 februarie 2018 și neintrat încă în vigoare, a decis să nu ridice obiecții față de noua măsură notificată, considerând-o compatibilă cu piața internă în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) TFUE, fără a efectua o evaluare corespunzătoare a modificărilor aduse măsurii autorizate anterior.

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă două motive.

1.

Primul motiv, întemeiat pe încălcarea drepturilor procedurale rezultate din articolul 108 alineatul (2) TFUE, pentru motivul că nu a fost chemată – în cadrul unei proceduri oficiale de investigare, în speță nefiind deschisă o astfel de procedură – să își prezinte observațiile în ceea ce privește intenția de lărgire a cercului de participanți la piața de capacitate, incluzând în noțiunea de „capacitate nouă”, pe lângă unitățile de producție noi, pentru care au fost deja eliberate toate documentele care permit realizarea și exploatarea instalațiilor, și unitățile de producție noi pentru care procedurile administrative privind eliberarea acestor documente au fost doar începute.

Se arată în această privință că decizia este așadar afectată de o carență în investigație manifestă și că încalcă principiul proporționalității, în măsura în care Comisia nu a evaluat corect efectele unei asemenea modificări a regimului aprobat în 2018 asupra activității instalațiilor existente.

2.

Al doilea motiv, întemeiat pe o carență în investigație și pe nemotivarea actului.

Se arată în această privință că Comisia a omis să examineze alte aspecte ale reglementării notificate care modificau regimul deja autorizat, aspecte cu puternic impact asupra sistemului și care pot avea efecte semnificative asupra activității operatorilor care participă la piața de capacitate.