19.8.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 280/42


Acțiune introdusă la 17 mai 2019 — Graanhandel P. van Schelven/Comisia

(Cauza T-306/19)

(2019/C 280/58)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Graanhandel P. van Schelven BV (Nieuwe Tonge, Țările de Jos) (reprezentant: C. Almeida, avocat)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea articolului 1 alineatul (3) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/446 al Comisiei (1);

obligarea pârâtei de a prezenta toate documentele relevante care au condus la adoptarea Regulamentului (UE) 2019/446.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă cinci motive.

1.

Primul motiv, întemeiat pe faptul că revocarea de către Comisie a „Control Union Certifications” (CUC) ca organism de certificare ecologică al Uniunii Europene pare arbitrară, întrucât se întemeiază pe fapte false.

2.

Al doilea motiv, întemeiat pe încălcarea dreptului subiectiv al reclamantei de a fi protejată de revocarea arbitrară a desemnării de către Comisie a organismelor de certificare ecologică pentru a efectua controale ecologice ale Uniunii Europene în țări terțe. Interesul acesteia de concurent pe piața [produselor] ecologice nu a fost protejat.

3.

Al treilea motiv, întemeiat pe faptul că, odată cu revocarea desemnării CUC ca organism de certificare ecologică al Uniunii Europene, furnizarea de produse ecologice în relații comerciale de decadă este blocată, iar drepturile reclamantei ca importator au fost afectate în mod direct. Această îngrijorare directă este dovedită de regulamentul atacat întrucât reclamanta a fost destinatara, ca importator, a certificatelor de inspecție emise de CUC care i-au permis accesul pe piața alimentelor și furajelor ecologice a Uniunii. CUC este organismul de certificare ecologică pentru fermele din regiunea Mării Negre de unde principalul furnizor al reclamantei exportă produse ecologice.

4.

Al patrulea motiv, întemeiat faptul că Comisia a încălcat dreptul reclamantei de a fi supusă numai unei ingerințe proporționale în activitatea sa, precum și garantarea fundamentală a dreptului său de proprietate și a libertății sale de a desfășura activități comerciale.

5.

Al cincilea motiv, referitor la al doilea capăt de cerere al reclamantei, prin care se solicită accesul la documentele Comisiei, întemeiat pe faptul că reclamanta se bucură de drepturile generale de acces acordate în temeiul legislației Uniunii Europene și bazat pe garantarea unui proces echitabil și pe dreptul de a fi audiată, astfel cum sunt protejate de instrumentele relevante privind drepturile omului.


(1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/446 al Comisiei din 19 martie 2019 de modificare și rectificare a Regulamentului (CE) nr. 1235/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe (JO 2019 L 77, p. 67).