26.11.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 427/101


Acțiune introdusă la 5 octombrie 2018 – Aeris Invest/SRB

(Cauza T-599/18)

(2018/C 427/133)

Limba de procedură: franceza

Părțile

Reclamantă: Aeris Invest Sàrl (Luxemburg, Luxemburg) (reprezentanți: R. Vallina Hoset, P. Medina Sánchez, și A. Sellés Marco, avocați)

Pârât: Comitetul unic de rezoluție (SRB)

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea deciziei din 14 septembrie 2018;

obligarea Comitetului unic de rezoluție la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii îndreptate împotriva Deciziei Comitetului unic de rezoluție (denumit în continuare „SRB”) din 14 septembrie 2018 de a nu efectua o evaluare ex post definitivă în cadrul Deciziei SRB/EES/2017/08 din 7 iunie 2017 privind un dispozitiv de rezoluție în ceea ce privește instituția Banco Popular Español, SA (denumită în continuare „decizia atacată”), reclamanta invocă două motive.

1.

Primul motiv întemeiat pe încălcarea articolului 20 alineatul (11) din Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2014 de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor firme de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 (JO 2014, L 25, p. 90). Acest motiv este divizat în trei aspecte.

Primul aspect, întemeiat pe argumentul potrivit căruia decizia atacată s-ar pronunța cu privire la posibilitatea recuperării creanțelor sau a majorării valorii contraprestației plătite fără efectuarea unei evaluări definitive ex post;

Al doilea aspect, întemeiat pe argumentul potrivit căruia SRB nu s-ar fi asigurat că informațiile pe baza cărora se face evaluarea sunt cele mai recente și mai complete posibil, astfel încât orice pierdere survenită în activele unei entități să fie luată pe deplin în considerare;

Al treilea aspect, întemeiat pe o încălcare a jurisprudenței Meroni în măsura în care Comisia ar fi trebuit să autorizeze decizia SRB de a nu se asigura că se efectuează o evaluare definitivă ex-post.

2.

Al doilea motiv întemeiat pe un abuz de putere de care ar fi afectată decizia atacată și care ar fi demonstrat de un set de indicii obiective, pertinente și coerente. În această privință, reclamanta susține că decizia atacată ar eluda procedura prevăzută la articolul 20 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014 menționat mai sus și că obiectivul SRB în adoptarea acesteia ar fi să ascundă situația reală a societății Banco Popular Español, S.A.